Islam u različitim dijelovima svijeta

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
samina_swe

#51 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

bilo je istrazivanje u gallupu o muslimanima i po tom istrazivanju 70% azerbadjanaca su rekli da im vjera nije bitna

to poredi sa 60% albanaca i SAMO 20% bosnjaka i 10% turaka

ispadosmo harcore islamisti :lol:
seldzuk

#52 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

Image
Islamski univerzitet u Bakuu, prema jednom sajtu, na njemu je do sada diplomiralo 2235 studenata
seldzuk

#53 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

ezan koji uči neki poznati Azer, sa slikama džamija iz Azerbejdžana
seldzuk

#54 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

Kampanja za dozvolu hidžaba u obrazovnim institucijama:
http://www.timeturk.com/az/imzala/, do sada 870 potpisa
seldzuk

#55 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

Islamska novinska agencija AzeriMuslims.com
http://www.azerimuslims.com/index.php, jezici azerbejdžanski i ruski
seldzuk

#56 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

Nama najpoznatiji Azer. Rođen u Teheranu. Živi u Britaniji.
Image
http://www.samiyusufofficial.com/
seldzuk

#57 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

10.12.2010.
REUTERS: Muslims in Azerbaijan protest over headscarves
http://in.reuters.com/article/2010/12/1 ... 5920101210
seldzuk

#58 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by seldzuk »

Pošto pitanje ljudskih prava spada u domen islamskih vrijednosti, ni ovaj video ne odudara od teme:
Chisum

#59 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by Chisum »

seldzuk wrote:Pošto pitanje ljudskih prava spada u domen islamskih vrijednosti.....
:lol:

Sve puca od ljudskih prava i sloboda :lol:
Heller

#60 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by Heller »

Chisum wrote:
seldzuk wrote:Pošto pitanje ljudskih prava spada u domen islamskih vrijednosti.....
:lol:

Sve puca od ljudskih prava i sloboda :lol:
:mrgreen:
Opetja033

#61 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by Opetja033 »

samina_swe wrote:Od svih tih kavkaskih zemalja gore su Dagestanci najpobozniji...tatari i azeri su najsekularniji,a ceceni u sredini

dagestanci,ceceni itd su inace "bjeli"(plavi,evropljani) a azeri vucu na irance i azijate i jos su sijje..tako da je to razlika :thumbup:
Onim, pored cinejnice da su sije, nemaju ama bas nikakve veze sa Iranom. Turski narod, jezik im pripada turskoj grupi jezika.

Inace pored sve ove price o Islamu u Azerbejdzanu, jako, jako mali broj ljudi tamo se deklarisu kao ateisti. Cini mi se da je 4-5%.
Opetja033

#62 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by Opetja033 »

samina_swe wrote:Zato i imaju los odnos s iranom,i ako su jedina siitska zemlja pored irana
Ziva bila daj malo progooglaj ako nista, prije nego neke stvari napises. Zemlje u kojima su sije vecina:
1) Irak
2) Bahrein
U Libanonu i Jemenu su 50-50% sa sunnitima.
harač

#63 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by harač »

seldzuk wrote:Nama najpoznatiji Azer. Rođen u Teheranu. Živi u Britaniji.
Image
http://www.samiyusufofficial.com/
woooooot :?: nek čovjek nešto i nauči na ovoj temi :D [istina, nikad me nije ni zanimalo toliko da proguglam]
samina_swe

#64 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

ali Sami nije sijja vec sunnija

ima u Azerbedjanu dobrih 15-30% sunnija
samina_swe

#65 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

Opetja033 wrote:
samina_swe wrote:Zato i imaju los odnos s iranom,i ako su jedina siitska zemlja pored irana
Ziva bila daj malo progooglaj ako nista, prije nego neke stvari napises. Zemlje u kojima su sije vecina:
1) Irak
2) Bahrein
U Libanonu i Jemenu su 50-50% sa sunnitima.
Ne zafrkavaj,u Libanonu ih ima mozda 20% ,ne zaboravi da u Libanonu ima oko 50% krscana 50% muslimana.kako ce onda biti 50% sijja?

u Jemenu su oko 60% ali vlast totalno sunitska

priznajem da sam zaboravila za Irak :thumbup:
jon_jovi

#66 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by jon_jovi »

Tamo još niko ne smije ni pisnut o bilo ćemu.
samina_swe

#67 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

Inace pored sve ove price o Islamu u Azerbejdzanu, jako, jako mali broj ljudi tamo se deklarisu kao ateisti. Cini mi se da je 4-5%.
Bar im je irreligioznost velika..veca puno nego kod nas,cak veca nego kod albanaca..a oni su navono najsekularniji muslimani
FrankSlade

#68 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by FrankSlade »

Pricajte sta hocete, Azerbejdzan je meni omiljena i najnormalnija islamska zemlja (pored mozda Maldiva i Indonezije). A Azerbejdzanke su, bar sudeci po Evroviziji, nenormalno lijepe zene :D
samina_swe

#69 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

FrankSlade wrote:Pricajte sta hocete, Azerbejdzan je meni omiljena i najnormalnija islamska zemlja (pored mozda Maldiva i Indonezije). A Azerbejdzanke su, bar sudeci po Evroviziji, nenormalno lijepe zene :D
Malezija,Turska su jedine zemlje na koje se mi ostali "mali" narodi trebamo ugledati
Loba

#70 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by Loba »

Odkud ovolika zloba od strane ateista nije mi jasno :roll:
Azerbejdžan je islamska zemlja, i šta se više ima tu naglabati.I za Bosnu bi neki muslimanac- stranac mogao komotno reći da nema ništa islamsko...al hajd imaj stiskovine pa reKni Bošnji da nije musliman :oops: ..kae ne diraj mu u džamiju kad je i najpjaniji 8-)
samina_swe

#71 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

Loba wrote:Odkud ovolika zloba od strane ateista nije mi jasno :roll:
Azerbejdžan je islamska zemlja, i šta se više ima tu naglabati.I za Bosnu bi neki muslimanac- stranac mogao komotno reći da nema ništa islamsko...al hajd imaj stiskovine pa reKni Bošnji da nije musliman :oops: ..kae ne diraj mu u džamiju kad je i najpjaniji 8-)
to su ti i oni sto psuju na svakom koraku,a na ruci imaju istetoviranu mjesec i zvjezdu ili arapskim slovima "Allah"

Bosnjak :lol: :lol:
So What!

#72 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by So What! »

NIN wrote:
So What! wrote:Azerbejdžanci su mnogo srodan narod sa Irancima, čak dijelovi Azerbejdžana su dio Irana, tačnije pokrajine Istočni i Zapadni Azerbejdžan. Mnogo je Azerbejdžanaca na visokim pozicijama u Iranu kao i Ayatollah Khamnei. Islamska revolucija je umnogome uticala i na Azerbejdžan, a da se radi o islamskoj zemlji govori mjesec i zvijezda na njihovoj zastavi. Uglavnom, njihova sadašnja politika pokušava nasilu napraviti od Azerbejdžanja nešto što oni nisu, a to je europsku zemlju. Čak 2008. kada je Azerbejdžan debitavo na Eurosongu, Azerbejdžanski predsjednik je poslao zvaničnu potvrdu da je Azerbejdžan spreman za Europu i Eurosong jer učešćem na Euroviziji smatraju sebe dijelom Europe. Ljudi koji su spremni pogaziti svoju kulturu da bi izgledali kao Evropljani su nikakvi ljudi. Zadnjoj Euroviziji nisu dali ni dašak svog orijentalizma nego pola razglednica koje trebaju promovisati zemlju su ustvari bili snimci modernog dijela Bakua tj. oni tornjevi i Arena.
Sakupi svoje dzematlije pa im uputite pisanu kritiku. I javi nam odgovor! :lol:
Komentar ti je bezveze, ako nemaš šta pametno napisati na moj post, nemoj ništa ni pisati.
samina_swe

#73 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by samina_swe »

Zadnjoj Euroviziji nisu dali ni dašak svog orijentalizma nego pola razglednica koje trebaju promovisati zemlju su ustvari bili snimci modernog dijela Bakua tj. oni tornjevi i Arena.

Kako nisu? na pocetku su pustili onaj svoj tradicionalni ples
El_comadante

#74 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by El_comadante »

ono što ja znam o Azerbejdžanu je da imaju para, da su bogata zemlja i da su u dobrim odnosima sa Turcima. i to da su večinske Šije, a eto u boljim odnosima sa Turcima nego sa Irancima. u niakvim su odnosima sa Armenijom, čak granica nekako i čudno ide.
fini dečko

#75 Re: Islam u Azerbejdžanu

Post by fini dečko »

El_comadante wrote:ono što ja znam o Azerbejdžanu je da imaju para, da su bogata zemlja i da su u dobrim odnosima sa Turcima. i to da su večinske Šije, a eto u boljim odnosima sa Turcima nego sa Irancima. u niakvim su odnosima sa Armenijom, čak granica nekako i čudno ide.
U toliko lošim da ni UEFA ne dozovljava da su u istoj kvalifikacionoj grupi. A BiH i Srbija mogu, pa mo'š misliti kakvi su im odnosi!?
Post Reply