Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
nineinchnails

#51 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by nineinchnails »

Imamo djecu kojima je drzava dala "dozvolu za ubijanje". Pored toga sto su neodgojena, ona su i bezobrazna.
Za odgoj su podjednako zaduzeni i skola i roditelji. Barem je tako nekad bilo, jer ipak dijete dosta vremena provede sa uciteljicama, uciteljima, nastavnicima.

Medjutim, svi su u tom sistemu zakazali.
Prvenstveno, imamo roditelje koji su takodje nekulturni i bezobrazni, pa sta onda da ocekujemo od njihove djece?

Sto se te prehrane tice, meni je sasvim logicno da se za malu djecu pripremaju sendvici. Medjutim, kada malo odrastu, a roditelji im i dalje prave sendvice, to je vec bezobrazluk. Djeca se moraju nauciti da sama spremaju sebi sendvice.

Skolska kantina vam ne valja? Onda ste pravo razmazeni.

Odluka, da djeca nemaju sta da rade van skolskog dvorista je sasvim uredu i podrzavam je.
poznanik

#52 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by poznanik »

Deleter wrote:... Medjutim, ipak i djeca imaju neko pravo na izbor i zelje, pri cemu se odrazumijeva da opet roditelji odlucuju sta moze, a sta ne, jer oni sve to na kraju placaju... Ne mislite li da se ovakvim nacinom samo stvaraju dodatni "problematicni", jer zabranom se samo podstice bunt.

Zabranom se ne postiže i ne podstiče bunt, ovakvom zabranom postiže se zaštita djeteta od vanjskog uticaja, naročito kriminalaca, koji su, posebno u blizini te škole u Hrasnom, već godinama prisutni... Na narkodilere mislim.

Ovakvom zabranom dijete, ali i roditelj posredno, postiže disciplinu, svjesno i podsvjesno prilagođava svoje ponašanje pravilima društva, postaje uredan dio društvene zajednice, a ne njegovo otuđenje. Nepoštivanjem neke od sličnih odluka, bilo da se radi o konkretnoj odluci direktora škole, bilo da je u pitanju neka druga pravna odluka, roditelji, još ako svoje neslaganje s odlukama provode u prisustvu djeteta, podstiču njegovo buduće ponašanje, formiraju od njega osobu koja se neće povinovati pravilima koje društvo donese, i koje trebaju biti jednaka za sve.

Zar u školi ne postoje "savjeti roditelja", zar nema roditeljskih sastanaka; nisu li to adrese na kojim se raspravlja o dnevnoj ishrani djece u školama, ako su roditelji nezadovoljni? Zar ne postoji viša upravna institicija u vlasti od školske organizacije, ukoliko su roditelji nezadovoljni nastavom i boravkom djece u školi?

Da mene neko pita, zabranio bih rad i onom kiosku iza školske ograde, potpuno saglasan sa komentarom @Vječitog studenta. Nikakve zdravstvene ni tržišne kontrole nema u radu tog trgovca, osim što zadovoljava lijenost i nedovoljnu brigu roditelja za svoju djecu.
duh_sa_sjekirom

#53 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by duh_sa_sjekirom »

Deleter wrote:
Nekada sam na nekoj temi procitao odlican komentar o tome da bi se zakonom trebalo zabraniti da vaspitaci u vrticima i ucitelji/nastavnici u osnovnim skolama mogu biti osobe koje nemaju vlastitu djecu. Ovo se, bar po mnogim pricama koje cujem, ali i po mnogim vlasitim iskustvima, cini vrlo ispravnim i logicnim. Jer, kako se neko moze brinuti o tudjoj djeci kada nema pojma o tome i nema licnog iskustva...? Izuzetaka u ovome naravno ima, ali izgleda da su zaista rijetki.
Prije godinu ili dvije sam slusao pricu par roditelja iz iste ove OS "Hrasno", vezanu za neku od uciteljica, ne sjecam se imena, i njeno ponasanje prilikom povratka sa ekskurzije cetvrtih razreda. Roditelji su tvrdili da se ponasala kranje odvratno i da je djecu samo istovarila iz autobusa i brze-bolje razdijelila roditeljima, usput je neke roditelje napala da su im se djevojcice skidale pred djecacima (devetogodisnja ili destogodisnja djeca ?!?!), a zatim se 10 minuta mazila sa svojim psom kojeg joj je doveo muz, uopste ne obracajuci paznju ni na roditelje ni na djecu. Koliko sam shvatio uciteljica ima preko 40 godina, tek se prvi put udala i nema djece. Slusajuci sve to, i pod pretpostavkom da je sve tacno, a sumnjam da nije jer su svi ti ljudi imali identicnu pricu i svi su se zgrazavali, jednostavno nisam mogao da vjerujem... Nedavno sam cuo i da su roditelji neku djecu upravo iz njenog razreda prepisali cak u drugu skolu...
Oprosti što moram ovako da se izrazim, ali ovo podebljano je gomila gluposti koja nema nikakvog utemeljenjnja niti u pedagogiji niti u logici.
Šta ako je neko vrhunski prosvjetni radnik, dokazan i omiljen među učenicima, ali ne može imati djece iz bioloških razloga, treba ga odstraniti iz prosvjete?
Šta ako je neko vrhunski prosvjetni radnik, dokazan i omiljen među učenicima a dijete/djeca mu, ne daj Bože, umre ili pogine, da li i njega treba odstraniti iz prosvjete?
Gdje ti ovdje vidiš logiku?
Budi ljubazan pa nas poveži sa relevantnim naučnim istraživanjima u kojima je egzaktno dokazano da su prosvjetni radnici koji imaju vlastitu djecu BOLJI od onih koji je nemaju?
Last edited by duh_sa_sjekirom on 30/05/2012 13:43, edited 1 time in total.
Deleter

#54 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Deleter »

@duh_sa_sjekirom
Kao sto i pise - nisam ja to napisao, nego citirao, tj. parafrazirao sa neke druge teme. Nisam autor. Ali, to ne znaci da se mogu ili ne mogu sloziti s napisanim.
Izuzetaka uvijek ima, kao i u svemu u zivotu. Ali, nazalost - to su samo izuzeci.
Bioloska nemogucnost imanja djece je jedno, ali nemanje djece radi neudavanja/zenidbe je nesto sasvim drugo. Razloga za neudavanje ima mali milion, naravno. Ali, hajde, ako ovdje postoji neki psiholog, neka nam pojasni sta sa sobom nosi, tj. kakve osoba moze biti neka koja se nije udala/ozenila do svoje 40-e, ili kasnije, a koja je zelila djecu, pa ih onda ne moze imati radi bioloskih ili prakticnih ekonomsko-socijalnih razloga svoje starosti, a istovremeno radi sa djecom. Da ne pricamo o takvima, ali koji uopste nikada nisu ni zelili djecu. Koliko se ja razumijem u zivot, i kroz svoje zivotno iskustvo koje nije bas malo, ovo su u velikoj vecini slucajeva vrlo frustrirane osobe. Takve osobe su pogodne da budu pedagozi? Tesko...pogotovo ako je ovo sto sam cuo za ovu uciteljicu tacno... onda je ona klasicni primjer upravo ovoga o cemu pricamo.
buba80

#55 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by buba80 »

.
Last edited by buba80 on 15/02/2013 21:16, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#56 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Deleter wrote:@duh_sa_sjekirom
Kao sto i pise - nisam ja to napisao, nego citirao, tj. parafrazirao sa neke druge teme. Nisam autor. Ali, to ne znaci da se mogu ili ne mogu sloziti s napisanim.
Izuzetaka uvijek ima, kao i u svemu u zivotu. Ali, nazalost - to su samo izuzeci.
Bioloska nemogucnost imanja djece je jedno, ali nemanje djece radi neudavanja/zenidbe je nesto sasvim drugo. Razloga za neudavanje ima mali milion, naravno. Ali, hajde, ako ovdje postoji neki psiholog, neka nam pojasni sta sa sobom nosi, tj. kakve osoba moze biti neka koja se nije udala/ozenila do svoje 40-e, ili kasnije, a koja je zelila djecu, pa ih onda ne moze imati radi bioloskih ili prakticnih ekonomsko-socijalnih razloga svoje starosti, a istovremeno radi sa djecom. Da ne pricamo o takvima, ali koji uopste nikada nisu ni zelili djecu. Koliko se ja razumijem u zivot, i kroz svoje zivotno iskustvo koje nije bas malo, ovo su u velikoj vecini slucajeva vrlo frustrirane osobe. Takve osobe su pogodne da budu pedagozi? Tesko...pogotovo ako je ovo sto sam cuo za ovu uciteljicu tacno... onda je ona klasicni primjer upravo ovoga o cemu pricamo.
Ja sam u međuvremenu editovao svoj post pa pročitaj.
Dakle, ponavljam, poveži nas sa tim naučnim istraživanjima u kojima je to dokazano!
Drugo, da li je neko oženjen/udat ili nije i iz kojih razloga jeste lična i intimna stvar svake osobe. Razloga zašto je to tako ima mali milion, ali uslovljavati neko radno mjesto sa bračnim statusom je čista diskriminacija i besmislica, i to upravo iz razloga koje sam gore naveo. Ako postoji takav zakon u nekoj državi, molim te nas povežeš.
buba80

#57 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by buba80 »

.
Last edited by buba80 on 15/02/2013 21:18, edited 2 times in total.
Altsa

#58 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Altsa »

Ovo ruzno zvuci ali je na zalost tako :(
Deleter

#59 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Deleter »

@Buba80
Uopste se ne radi o tome, ali dobro. Ili necete ili ne mozete da razumijete o cemu govorim, i nije nikakav problem.

Svi mi ovdje mozemo pricati o uopstenim stvarima poput diskriminacije radi ovoga ili onoga, sto je vrlo siroko, cak presiroko podrucje i moze ukljucivati bilo sta.
Smatrate da je ovo moje diskriminacija? OK. Kako biste onda objasnili uciteljicino ponasanje i kompetencije, da ne govorimo o pedagoskim metodama, u slucaju koji roditelji prepricavaju (ekskurzija, optuzba za skidanja, itd.)? Gdje je uciteljica bila u tim momentima, ako su se uopste tako dogodili kako je ona predstavljala roditeljima? Kako se moglo desiti da pored nje muska i zenska djeca djeca tog uzrasta uopste budu u istim sobama? Kako ona uopste zna da li je sve to bilo bas tako kako je opisala, odnosno da su se te devetogodisnje ili desetogodisnje curice skidale pred djecacima? Jer ona ocito nije bila tu, inace se to ne bi ni moglo desiti.
Mislim...ova konstrukcija mi je toliko ogavna da ne mogu opisati... Ali, eto, uciteljica je slobodna da tako malu djecu optuzi za takve stvari, a ako se za nju, zdravu, pravu i udatu tek u 40 i nekoj i ocito bez ikakvog senzibiliteta, kaze da je nekompetentna - onda je to diskriminacija. Stavite se u polozaj tih roditelja, a onda i svoju djecu pokusajte zamisliti u toj situaciji, pa onda recite sta biste i kako biste...

Nazalost, mnogi roditelji o uciteljicama/uciteljima sude po njihovom odnosu s njima, a ne s djecom. Pogotovo manjom djecom jer se sve sto manja djeca kazu uzima sa velikom rezervom o tacnosti, dok se vise vjeruje uciteljima. Mogu samo zamisliti sta su roditelji tih curica radili djeci kad su dosli kucama, ukoliko su ti roditelji imalo normalni i zdrave pameti...
Svemirco

#60 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Svemirco »

Koji si ti demagog pa to nije zdravo.

Ko je tebe prozvao kraljem svijeta da ti odlučiš na šta su sposobni ljudi koji nisu roditelji a na šta nisu. Hoćeš sutra dati otkaz polovini doktora koji eto nisu nikada u porodici imali bolesnika jer po tvojoj logici oni NE ZNAJU I NE UMIJU funkcionirati kao doktori bez ličnog iskustva.

Kako neko reče: samo je ljudska glupost bezgranična.
duh_sa_sjekirom

#61 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Deleter wrote:@Buba80
Uopste se ne radi o tome, ali dobro. Ili necete ili ne mozete da razumijete o cemu govorim, i nije nikakav problem.

Svi mi ovdje mozemo pricati o uopstenim stvarima poput diskriminacije radi ovoga ili onoga, sto je vrlo siroko, cak presiroko podrucje i moze ukljucivati bilo sta.
Smatrate da je ovo moje diskriminacija? OK. Kako biste onda objasnili uciteljicino ponasanje i kompetencije, da ne govorimo o pedagoskim metodama, u slucaju koji roditelji prepricavaju (ekskurzija, optuzba za skidanja, itd.)? Gdje je uciteljica bila u tim momentima, ako su se uopste tako dogodili kako je ona predstavljala roditeljima? Kako se moglo desiti da pored nje muska i zenska djeca djeca tog uzrasta uopste budu u istim sobama? Kako ona uopste zna da li je sve to bilo bas tako kako je opisala, odnosno da su se te devetogodisnje ili desetogodisnje curice skidale pred djecacima? Jer ona ocito nije bila tu, inace se to ne bi ni moglo desiti.
Mislim...ova konstrukcija mi je toliko ogavna da ne mogu opisati... Ali, eto, uciteljica je slobodna da tako malu djecu optuzi za takve stvari, a ako se za nju, zdravu, pravu i udatu tek u 40 i nekoj i ocito bez ikakvog senzibiliteta, kaze da je nekompetentna - onda je to diskriminacija. Stavite se u polozaj tih roditelja, a onda i svoju djecu pokusajte zamisliti u toj situaciji, pa onda recite sta biste i kako biste...

Nazalost, mnogi roditelji o uciteljicama/uciteljima sude po njihovom odnosu s njima, a ne s djecom. Pogotovo manjom djecom jer se sve sto manja djeca kazu uzima sa velikom rezervom o tacnosti, dok se vise vjeruje uciteljima. Mogu samo zamisliti sta su roditelji tih curica radili djeci kad su dosli kucama, ukoliko su ti roditelji imalo normalni i zdrave pameti...
Učiteljicino ponašanje i kompetencije ocjenjuju se na drugačiji, naučno i stručno verifikovani način. Postoje načini da se ukaže na propuste bilo kojeg radnika u odgojno - obrazovnom procesu, ali povezivati nečije bračno stanje ili posjedovanje djece sa kompetencijom istoga za rad u prosvjeti odraz je mahalaškog načina razmišljanja i totalne neupućenosti u problematiku obrazovanja...
kockica_kockica

#62 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by kockica_kockica »

Deleter wrote:@Buba80

e sad si us***o i šefa i stanicu :roll:

Ucitelji i uciteljice, nastavnici i nastavnice, profesori kada idu na eksurziju sa djecom/tinejdzerima nisu u potpunosti u mogucnosti u svakom momentu kontrolirati djecu. U vecini slucajeva rasprave oko djecije ekskurzije krece na pocetku skolske godine i onda pred odlazak eskalira. Roditelji mnogo ocekuju od tih prosvjetnih radnika, na kojima nije da Nasu/Vasu djecu uce dobrom ponasanju, kucnom odgoju. Ipak nesto trebaju i roditelji uraditi za svoje dijete. Nije dovoljno imati dijete, na vrijeme ga obuci, skolovati, hraniti... Ima tu jos mnogo toga... A djeca su nekad nestasna bila, a sada su u vecini slucajeva bezobrazna, nevaspitana, i po meni nekad odurna u svojim psovkama, izjavama i postupcima.
Djevojcice se skidale pred djecacima sa samo 9-10 godina. Ja se samo pitam sta su roditelji ucinili. Po onome sto sam procitala oni nisu sa svojim djetetom imali vaspitno popravne mjere vec sa profesorima i nastavnicima jer su oni ogorceni na nastavnicu koja je sve to roditeljima prijavila. Pa gdje je tu logika. Ona je napravila ispravnu stvar jer im je rekla, a sad je ona kriva sto su se djeca nedolicno ponasala jer se za boga miloga udala u 40-toj. Gdje je tu logika. Stvarno pricas svasta. Osoba koja se uda u 40-toj nije nista ni bolja ni losija od one koja se udala u 25-toj. Samo nezrela osoba moze pricati ovakve stvari, i misliti da zivot treba prestati nakon 40-te. Pa jeli tebi zivot prestaje kad napunis 40-tu ili si ti izuzetak??? :x
Deleter

#63 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Deleter »

Intersantno... Kako to da ovakvih ili slicnih problema, prica i optuzbi ne cuh ni za jednu drugu uciteljicu ili ucitelja?
Ali - svejedno je.
Nadam se da cete imati prilike da se sjetite ove teme nekada ;)
samojedna

#64 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by samojedna »

Nacin rada prosvjetnih radnika nema veze sa godinama ili bracnim statusom! Kao i sve ostalo, i u skolstvo je prste uplela politika... svako danas moze zavrsiti fakultet, po stranackoj liniji i neputizmu se zaposljavaju razno razni profili ljudi kao toboze diplomirani prosvjetni radnici, a ljudi sa istinskim talentom za obavljanje ovakvog posla sjede na birou! Zalosno je sto se mito, korupcija i neputizam uvukao i u najsitniju poru , i sto hara u jednoj od najbitnijih sfera svakog drustva-u obrazovanju!
Vecina danasnjih prosvjetnih radnika, cast rijetkijm izuzetcima, su nezainteresovani, korumpirani, nekompetentni.. a rezultat ovakvih predavaca jeizmedju ostalog zabrinjavajuce visok broj neobrazovanih osoba koji su zavrsili cak i fakultet!
poznanik

#65 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by poznanik »

Deleter wrote:Nadam se da cete imati prilike da se sjetite ove teme nekada ;)
Dok nisu bili postavljeni "ležeći policajci" ulicama B. Mutevelića i K. Kapetanovića, djeca iz osnovne škole Grbavica II najčešće su stradavala odlazeći po sokove i sendviče u obližnju pekaru i trgovinu.
Dozer

#66 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Dozer »

Napadoste covjeka (Deletera), a u velikoj mjeri je potpuno u pravu. Sve ima veze u zivotu, pa tako i bracni status i vlastita djeca kod pedagoga i prosvjetnih radnika.
poznanik

#67 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by poznanik »

Dozer wrote:Napadoste covjeka (Deletera), a u velikoj mjeri je potpuno u pravu. Sve ima veze u zivotu, pa tako i bracni status i vlastita djeca kod pedagoga i prosvjetnih radnika.

Pa nije otvorio temu radi rasprave o bračnom statusu, pedagozima ili prosvjetnim radnicima, već radi rasprave o odluci direktora škole da zabrani djeci izlazak izvan školskog dvorišta u vrijeme odmora...
novi cookie

#68 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by novi cookie »

Deleter wrote:Intersantno... Kako to da ovakvih ili slicnih problema, prica i optuzbi ne cuh ni za jednu drugu uciteljicu ili ucitelja?
inace ne komentarisem postove na forumu ali kad sam vidjela naslov i 'problem' koji je nastao u ovoj skoli moram reci par stvari.
prvo - problem ne postoji, ja i pola drugih roditelja bi sad potpisali da nam je ovo glavna 'glavobolja' u odgoju i obrazovanju nase djece. dijete moze napraviti sendvic kuci, ili kupiti sve sto zeli i treba prije pocetka nastave i to je to. umjesto toga, ocito imate previse slobodnog vremena kad o ovome razmisljate i zamarate se.
drugo, ne znam kad su to roditelji i nastavnici postali rivali? zar ne ucestvujemo skupa u odgoju nase djece i zajedno radimo na tome da postanu obrazovani i uspjesni ljudi? vremena se jesu promjenila, ali i stav roditelja. nekad su roditelji i nastavnici isli ruku pod ruku, a djeca su znala da ih moraju postovati jer su i jedni i drugi zeljeli postici isto, a vi sada sa ovakvim stavom samo dajete 'vjetar u ledja' i podsticete svoje cetrnaestogodisnjake, koji su tek usli u pubertet i imaju milion ludih bubica u galvi, da u situaiji kada ne postoji problem suprostavljaju redu koji se pokusava uspostaviti i mozda budu cak i nekulturni prema 'nadredjenima'. da direktor ne da djeci da napustaju ucionice u vrijeme velikog odmora, to bi vec bio problem i to bi odogovaralo naslovu ove teme.
i trece, nesto da se nekom uceniku desi van skole - svi, ali bas svi gradjani bi odmah pitali 'pa sta rade ti nastavnici? sto niko ne pazi tu djecu kad su u skoli'. iz tog razloga se uvijek i biljezila prisutnost na casu, da se tacno zna u slucaju nekog problema da li je dijete bilo u skoli ili ne. ako je zabiljezeno da je maloljetnik u skoli, onda je u svacijem interesu da on tu stvarno jeste.

ne razumijem zasto vam je problem sjesti sa svojim dijetetom i obasniti da se strpi jos malo, koliko vidim maturant je u pitanju, da preusmjeri svoju energiju na druzenje sa rajom koju ce sad malo manje vidjati u tih 10ak dana koliko mu je ostalo do kraja nastave. treba i dijete da nauci da izvaga sta jeste za pobunu i intervenciju roditelja, a sta ne.
Dozer

#69 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Dozer »

@poznanik
Znam, vidim to. Ali vidim i da je napisao neciji tudji stav o tim bracnim i slicnim stanjima, s kojim se samo slozio. Ne vidim problem u tome. Ispalo je da je napadnut zato sto se slozio s necim... nije li to malo, onako...khm...
Moji su u Grbavici 2, ali takodjer sam cuo da je ova skola u Hrasnom nesto poput nekakvog izroda medju skolama. Dobro...slazem se da je naslov teme malo neprimjeren, ali i dalje mislim da nije previse promasen. Bar po onome sto cujem od ljudi cija djeca idu u tu skolu. Samo ne razumijem roditelje koji sute, nista ne govore u skoli, a onda kukaju na ulici i po komsiluku.

@novi cookie
Ne bih se bas slozio da problem ne postoji. Mozda ova zabrana izlaska i nije neki problem, i s tim se mogu sloziti, ali iz nekih licnih iskustava mogu reci da nastavnici i roditelji bas i nisu u nekim najboljim odnosima i da nastavnici vrlo cesto zanemaruju ono sto im roditelji sugerisu, cak se i potpuno ogluse. Vjerovatno iz tog razloga dolazi do tog nekog nazovimo rivalstva, kako si i sam rekao.
ella_sa

#70 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by ella_sa »

Djelimicno sam upucena u situaciju koja se desava u O.S. Hrasno.
Ne mogu reci da sam potpuno protiv zabrane "landaranja" izvan skolskog dvorista, ali ovo je pretjerano. Pripadam generaciji "prije rata", ali ipak nisam bila zatvorena u skolsko dvoriste. a niti sam pusila niti sam se drogirala iako sam isla u prodavnicu. Ne sjecam se prakse "zavora" u ogradi, mozda u nizim razredima.
Ono sto sam znam je da djeca ove skole ne zaju kada i da li ce slaviti malu maturu...a navodno je doticni rekao da ce on odlucivati kako se djeca smiju obuci u slucaju da se matura bude odrzala.
Dozer

#71 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Dozer »

Nadam se da ovo poslednje nije istina...zaista...

A i ja sam cuo da se djeci jos nije reklo kada im je matura, kao i da im je najavljeno da ce im mozda sve spakovati u jedan dan - i dodjele i okupljanje i vecernje desavanje. Cini mi se da je u drugim skolama ovo malo drugacije rijeseno...
Deleter

#72 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by Deleter »

To za oblacenje mi nije preneseno, ali sudeci po ostalim novokompnovanim pravilima, ni to vjerovatno nije iskljuceno. Na direktorovu zalost, vec sam djetetu kupio sve sto ce obuci, tako da se direktor moze pusiti. I evenutalno biti nokautiran ukoliko zaista bude pravio probleme oko oblacenja. Ali ovo ne vjerujem...mislim...to moze zahtijevati samo ako ce on obuci svu djecu.
sarajvo

#73 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by sarajvo »

Deleter wrote:
Prije godinu ili dvije sam slusao pricu par roditelja iz iste ove OS "Hrasno", vezanu za neku od uciteljica, ne sjecam se imena, i njeno ponasanje prilikom povratka sa ekskurzije cetvrtih razreda. Roditelji su tvrdili da se ponasala kranje odvratno i da je djecu samo istovarila iz autobusa i brze-bolje razdijelila roditeljima, usput je neke roditelje napala da su im se djevojcice skidale pred djecacima (devetogodisnja ili destogodisnja djeca ?!?!), a zatim se 10 minuta mazila sa svojim psom kojeg joj je doveo muz, uopste ne obracajuci paznju ni na roditelje ni na djecu. Koliko sam shvatio uciteljica ima preko 40 godina, tek se prvi put udala i nema djece. Slusajuci sve to, i pod pretpostavkom da je sve tacno, a sumnjam da nije jer su svi ti ljudi imali identicnu pricu i svi su se zgrazavali, jednostavno nisam mogao da vjerujem... Nedavno sam cuo i da su roditelji neku djecu upravo iz njenog razreda prepisali cak u drugu skolu...
Ova je priča tačna, ali je učiteljica Dijana tu napravila problem jer je u dijelu hotela gdje su bili smješteni dječaci, jedna soba bila rezervisana za 4-5 djevojčica, znači 7-8 soba u kojima su dječaci i jedna soba sa djevojčicama, kojima je usput rečeno učiteljica zabranila da se zaključavaju u sobi, i šta drugo možete očekivati nego da im dječaci ulaze u sobu, a kad ih gore navedena "učiteljica" zatekne u sobi sa djevojčicama koje su završile sa tuširanjem, oni kažu " zvale su nas ". U ovoj priči je učiteljica podobro bolesna.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#74 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by sabina1 »

Deleter wrote:To za oblacenje mi nije preneseno, ali sudeci po ostalim novokompnovanim pravilima, ni to vjerovatno nije iskljuceno. Na direktorovu zalost, vec sam djetetu kupio sve sto ce obuci, tako da se direktor moze pusiti. I evenutalno biti nokautiran ukoliko zaista bude pravio probleme oko oblacenja. Ali ovo ne vjerujem...mislim...to moze zahtijevati samo ako ce on obuci svu djecu.
Vrlo pomno sam pročitala Vaše postove , mislim da govorite dobro , s tim da ne bi bilo loše uraditi i slijedeće:

- Direktor vaše škole bi trebao porušiti ogradu oko škole. Razlog je jednostavan - djeci ne treba zaštita pa samim tim izbacuje se trošak održavanja ograde. Istovremeno , zbog hroničnog nedostatka parkinga , mislim da bi školsko dvorište bilo idealna oaza za automobile. Ne treba ograničiti parking na roditelje djece , parking treba biti za sve. Djeca po Vama (i po meni) JESU bezbjedna na ulici od automobila , NE POSTOJI OPASNOST da ih možda ujede pas lutalica (koji su inače rijetkost u Sarajevu danas) pa samim tim na ulici mogu da se igraju , šale ili odmore.
- Direktor bi trebao raspisati konkurs i uvesti tri-četiri franšize u školu za služenje užina. Svakakva brza hrana (hamburgeri,pite,pizze) JESU zdravi za djecu umjesto nekog obroka koji predlaže škola. Šta škola ima sa savjetima O PREHRANI? Tom direktoru bi bilo bolje da ode negdje na farmu , koliko je nestručan. Zamisli molim te HRANA IZ KANTINE ???? Dakle tri-četiri buregdžinice/ćevabdžinice/picerije fino U ŠKOLU a još kad bi nastavnici mogli "trznuti" na brzaka na malom odmoru po ljutu , dođe im haman ko meza.
- Sve nastavnike a posebno one koji su bili vrsni studenti , one koji imaju iza sebe sijaset prohujalih veselih dječjih lica MOMENTALNO OTPUSTITI jer je njihova struka - irelevantna nemaju djece. To što su se upisali na taj studij i nisu imali djece , pa su marljivo učili i opet nisu imali djece ,diplomirali - opet bez djece je sasvim NEBITNO.
- A kao šlag bih predložila da makar jednom dnevno , makar na pet minuta direktor dozvoli da neki roditelj bude direktor škole (može po nacionalnom , može po polnom ili navijačkom ključu) jer je taj direktor TOLIKO DRZAK da ne dozvoljava nestručnim licima koji NE ODGOVARAJU NIKOME ZA RAD ŠKOLE ,da mu se petlja u posao.

Jako mi je žao , što nismo susjedi i ne možemo ovo skupa podnijeti kao pismeni zahtjev.
Budite pozdravljeni.
ella_sa

#75 Re: Nova koncentraciona praksa u Hrasnom...

Post by ella_sa »

tvsabina wrote:
Deleter wrote:To za oblacenje mi nije preneseno, ali sudeci po ostalim novokompnovanim pravilima, ni to vjerovatno nije iskljuceno. Na direktorovu zalost, vec sam djetetu kupio sve sto ce obuci, tako da se direktor moze pusiti. I evenutalno biti nokautiran ukoliko zaista bude pravio probleme oko oblacenja. Ali ovo ne vjerujem...mislim...to moze zahtijevati samo ako ce on obuci svu djecu.
Vrlo pomno sam pročitala Vaše postove , mislim da govorite dobro , s tim da ne bi bilo loše uraditi i slijedeće:

- Direktor vaše škole bi trebao porušiti ogradu oko škole. Razlog je jednostavan - djeci ne treba zaštita pa samim tim izbacuje se trošak održavanja ograde. Istovremeno , zbog hroničnog nedostatka parkinga , mislim da bi školsko dvorište bilo idealna oaza za automobile. Ne treba ograničiti parking na roditelje djece , parking treba biti za sve. Djeca po Vama (i po meni) JESU bezbjedna na ulici od automobila , NE POSTOJI OPASNOST da ih možda ujede pas lutalica (koji su inače rijetkost u Sarajevu danas) pa samim tim na ulici mogu da se igraju , šale ili odmore.
- Direktor bi trebao raspisati konkurs i uvesti tri-četiri franšize u školu za služenje užina. Svakakva brza hrana (hamburgeri,pite,pizze) JESU zdravi za djecu umjesto nekog obroka koji predlaže škola. Šta škola ima sa savjetima O PREHRANI? Tom direktoru bi bilo bolje da ode negdje na farmu , koliko je nestručan. Zamisli molim te HRANA IZ KANTINE ???? Dakle tri-četiri buregdžinice/ćevabdžinice/picerije fino U ŠKOLU a još kad bi nastavnici mogli "trznuti" na brzaka na malom odmoru po ljutu , dođe im haman ko meza.
- Sve nastavnike a posebno one koji su bili vrsni studenti , one koji imaju iza sebe sijaset prohujalih veselih dječjih lica MOMENTALNO OTPUSTITI jer je njihova struka - irelevantna nemaju djece. To što su se upisali na taj studij i nisu imali djece , pa su marljivo učili i opet nisu imali djece ,diplomirali - opet bez djece je sasvim NEBITNO.
- A kao šlag bih predložila da makar jednom dnevno , makar na pet minuta direktor dozvoli da neki roditelj bude direktor škole (može po nacionalnom , može po polnom ili navijačkom ključu) jer je taj direktor TOLIKO DRZAK da ne dozvoljava nestručnim licima koji NE ODGOVARAJU NIKOME ZA RAD ŠKOLE ,da mu se petlja u posao.

Jako mi je žao , što nismo susjedi i ne možemo ovo skupa podnijeti kao pismeni zahtjev.
Budite pozdravljeni.
@tvsabina,
zaista nema potrebe da budete cinicni . ja sam za disipclinu 100% i postivanje pravila, odrasla sam u takvom sistemu, Nisam za gusenje kreativnosti i nametanje i provodjenje "kucnih" a ne drustveno prihvacenih normi. jadan je direktor koji se ne postuje, nego kao zandar hoda sa sipkom po dvoristu i gleda sta ko jede.
sretno vam sa vasom djecom.
Post Reply