Gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Melami
#51 Re: Gume
Ipak imaju all season performance.
http://www.firestonecompleteautocare.co ... ChampionHR
http://www.firestonecompleteautocare.co ... ChampionHR
-
Melami
#52 Re: Gume
Zamrla tema 
ja sam promjenio gume, otiso sam da uzmem ove http://www.americastire.com/dtcs/findTi ... 5&sw=false
A uzeo ove zbog garancije nekakve kofol.
http://www.americastire.com/dtcs/findTi ... 5&sw=false
I da, covjek mi rece to je normalno na ovom autu, da se tako trose gume. Sve ludji od ludjeg bgm, poludicu, nema se gdje vise ni auto popraviti kako treba, svako ima svoju politiku.
ja sam promjenio gume, otiso sam da uzmem ove http://www.americastire.com/dtcs/findTi ... 5&sw=false
I da, covjek mi rece to je normalno na ovom autu, da se tako trose gume. Sve ludji od ludjeg bgm, poludicu, nema se gdje vise ni auto popraviti kako treba, svako ima svoju politiku.
-
530i
#53 Re: Gume
Moraš ići kod nekih skupljih mehaničara, radionica...oni su ozbiljniji i znaju riješiti sve te tvoje probleme. Ti tzv. avlijaneri nit su pametni, nit su pismeni.
-
Melami
#54 Re: Gume
ma to si u pravu sto kazes. Ove gume sto sam mjenjo je jedna od najvecih ako ne i najveca ka dsu u pitanju gume. Al sad da je istina da neko napravi auto da se ovkao gume trose bas mi teso povjerovati, a pogotovo da ih VW napravi.530i wrote:Moraš ići kod nekih skupljih mehaničara, radionica...oni su ozbiljniji i znaju riješiti sve te tvoje probleme. Ti tzv. avlijaneri nit su pametni, nit su pismeni.
Cudno mi da mi ovako laicki govore neke stvari, jer je problem toliko jednostavan ko ima iskustva sa autima, iz prve bi trebali znati sta je problem.
- drndalo
#55 Re: Gume
Kome je normalno da mu se na Audiju trose tako gume, ni za F-150 nije dobacio...
Mjenjaj, bjezi, ne osvrci se... Raspitaj se koliko bi posten pregled i servis kostao u Audi servisu, ili nekom opstem, ali kvalitetnom... Pa nek' kosta i 700 $ skuplje, to ces platiti sada, i onda si sto se tih stvari tice, 3-4-5 godine miran...
Mjenjaj, bjezi, ne osvrci se... Raspitaj se koliko bi posten pregled i servis kostao u Audi servisu, ili nekom opstem, ali kvalitetnom... Pa nek' kosta i 700 $ skuplje, to ces platiti sada, i onda si sto se tih stvari tice, 3-4-5 godine miran...
- Optimist
#56 Re: Gume
Melami wrote:Zamrla tema
Zar se i kod vas prodaje Barum?
- Hamzza
#57 Re: Gume
Htjedoh pitati nekoliko manje-više početničkih stvari o gumama, i onda nađoh ovu temu, pa odlučih da to upitam ovdje.
Mnogima će ove stvari biti trivijalne, ali postoje i mnogi koji ovo ne znaju ili koji (kao ja) nisu 100% sigurni oko tih stvari pa žele razjašnjenje.
1.) Ovdje sam htio da pitam kako tačno tumačiti sve oznake na gumama, ali sam upravo našao ovo (vrlo korisno):
http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_code
2.) Da li širina felge mora tačno odgovarati širini gume koja će na nju ići? Npr., ako imam namjeru kupiti dodatni set guma dimenzija npr. 145/80/R13 (dakle širina gume 145 mm), podrazumjeva se da felge moraju biti prečnika 13 inča, ali da li osim tog parametra veličine moram paziti i na još neki drugi parametar veličine?
3.) Pri kupovini standardnih čeličnih felgi, postoje li neki parametri na koje treba obratiti pažnju pri kupovini u cilju kupovine što kvalitetnijih felgi? U mom slučaju felge bi "radile" po kamenjaru i opštim gudurama, pa mi je to dodatno bitno.
4.) Pri puhanju gume, kako znati na koliki tačno pritisak je treba napuhati? Kod mene su npr. gume Sava Eskimo S2 i na njima samo piše da je najveći dozvoljeni pritisak 300 MPa (3 bar-a). Ništa drugo u vezi pritiska.
Ako trebam napuhati gume na pritisak kojeg je preporučio proizvođač mog vozila, kako da nađem taj podatak (vozilo je staro 12 godina i nisam prvi vlasnik tako da nemam korisničku dokumentaciju vozila ...).
5.) Kako prepoznati oznake za istrošenost šara? Evo ja sam upravo na Sava Eskimo S2 gumama gledao, i ne vidim apsolutno nikakve oznake na gaznoj strani gume.
6.) Možete li potvrditi je li tačno da uže gume u odnosu na šire gume daju boju prohodnost i kontrolu kad se vozi po blatu i po snijegu, ali da s druge strane šire gume pružaju veću stabilnost vozila na mokrom asfaltu i pri kretanju u krivinama (i kad je suho i kad je mokro)?
7.) Također, možete li potvrditi da šire gume povlače i veću potrošnju goriva u odnosu na uže gume?
Mnogima će ove stvari biti trivijalne, ali postoje i mnogi koji ovo ne znaju ili koji (kao ja) nisu 100% sigurni oko tih stvari pa žele razjašnjenje.
1.) Ovdje sam htio da pitam kako tačno tumačiti sve oznake na gumama, ali sam upravo našao ovo (vrlo korisno):
2.) Da li širina felge mora tačno odgovarati širini gume koja će na nju ići? Npr., ako imam namjeru kupiti dodatni set guma dimenzija npr. 145/80/R13 (dakle širina gume 145 mm), podrazumjeva se da felge moraju biti prečnika 13 inča, ali da li osim tog parametra veličine moram paziti i na još neki drugi parametar veličine?
3.) Pri kupovini standardnih čeličnih felgi, postoje li neki parametri na koje treba obratiti pažnju pri kupovini u cilju kupovine što kvalitetnijih felgi? U mom slučaju felge bi "radile" po kamenjaru i opštim gudurama, pa mi je to dodatno bitno.
4.) Pri puhanju gume, kako znati na koliki tačno pritisak je treba napuhati? Kod mene su npr. gume Sava Eskimo S2 i na njima samo piše da je najveći dozvoljeni pritisak 300 MPa (3 bar-a). Ništa drugo u vezi pritiska.
Ako trebam napuhati gume na pritisak kojeg je preporučio proizvođač mog vozila, kako da nađem taj podatak (vozilo je staro 12 godina i nisam prvi vlasnik tako da nemam korisničku dokumentaciju vozila ...).
5.) Kako prepoznati oznake za istrošenost šara? Evo ja sam upravo na Sava Eskimo S2 gumama gledao, i ne vidim apsolutno nikakve oznake na gaznoj strani gume.
6.) Možete li potvrditi je li tačno da uže gume u odnosu na šire gume daju boju prohodnost i kontrolu kad se vozi po blatu i po snijegu, ali da s druge strane šire gume pružaju veću stabilnost vozila na mokrom asfaltu i pri kretanju u krivinama (i kad je suho i kad je mokro)?
7.) Također, možete li potvrditi da šire gume povlače i veću potrošnju goriva u odnosu na uže gume?
- respo
#58 Re: Gume
1. odgovorio sam sebi
2. ne znam tacno na sta si mislio al kako sam ja protumacio tvoje pitanje pitas jeli uvijek 145 na toj felgi recimo
ako je tako pitanje odgovor je nije
ne mora uvijek biti 145/80/13 moze recimo biti 155/75/13 (ne mora biti tacno samo dajem primjer
fazon je u tome da ti tocak na km satu daje istu vrijednost sa svakom gumom
3.nema veze celicne su celicne sve zavisi od gume kakvu stavis
4. na stoku automobila svojih vrata imas koja je boja koja dimenzija gua i koliki pritisak
5. ovo licno ne znam kod svih guma jeli tako al znam da imaju na nekim gumama oznake u boji i kad se ne vidi boja istrosena je ili suprotno ako se vidi boja onda je istrosena
6. sve je tacno osim ovog dijela za kisu tu sve zavisi od sare
7. u biti moze se reci al to je zanemarivo jer je veca povrsina koju pokriva guma odmah znaci veci pritisak na podlogu itd itd fizicari ce ti to bolje objasniti
2. ne znam tacno na sta si mislio al kako sam ja protumacio tvoje pitanje pitas jeli uvijek 145 na toj felgi recimo
ako je tako pitanje odgovor je nije
ne mora uvijek biti 145/80/13 moze recimo biti 155/75/13 (ne mora biti tacno samo dajem primjer
fazon je u tome da ti tocak na km satu daje istu vrijednost sa svakom gumom
3.nema veze celicne su celicne sve zavisi od gume kakvu stavis
4. na stoku automobila svojih vrata imas koja je boja koja dimenzija gua i koliki pritisak
5. ovo licno ne znam kod svih guma jeli tako al znam da imaju na nekim gumama oznake u boji i kad se ne vidi boja istrosena je ili suprotno ako se vidi boja onda je istrosena
6. sve je tacno osim ovog dijela za kisu tu sve zavisi od sare
7. u biti moze se reci al to je zanemarivo jer je veca povrsina koju pokriva guma odmah znaci veci pritisak na podlogu itd itd fizicari ce ti to bolje objasniti
-
Melami
#59 Re: Gume
Ja ti i ne mogu biti od neke pomoci al evo da kazem sta znamHamzza wrote:Htjedoh pitati nekoliko manje-više početničkih stvari o gumama, i onda nađoh ovu temu, pa odlučih da to upitam ovdje.
To za pritisak ako pise na gumi do 3 bara onda je i pusi na 3 bara, a imas podatke i na autu, trebalo bi mozda biti na poklopcu za gorivo ili na haubi, eventualno vratima, ili na stubu pored vrata. Istrosena guma skroz je kad je sara 1/16 incha, znaci sve ispod 2/16 incha je vrijeme za mjenjanje. Eh sad ti nadji koliko ti ga znaci to u centimetrima. Al mozes to i odoka vidjeti jel vrijeme ili ne.
Ja sam vidio ljude prodaju auta a gume im od ''formule''. hahaha samo se okrenem i odem dalje.
Za oznke mi se neda tja link otvarati, al sma jucer gledao na ovoj linku negdje, detaljan opis svega u vezi oznaka. svake oznake. Velicinu guma ja bi stavio isto kao sto je proizvodjac rekao, ne bi se igrao
http://american-tire.com/
-
Melami
#60 Re: Gume
Koliko bi ja to skonto, sire gume su samo bolje pri ubrzanju, sve ostalo ih jedu ove uze, bar po mojoj logici.
-
Melami
#61 Re: Gume
Ja gledo hankok pa falken, i lik mi na kraju ovali barum. Valjal ovo cemu? Rece mi da to proizvodi continental. Imam garanciju 40.000 milja.Optimist wrote:Melami wrote:Zamrla tema
Zar se i kod vas prodaje Barum?
Samo da kazem da me onaj fakat htio navuci za lezaj. Sad isao na novim gumama 180 km/h i nista se ne osjeti, ide ko da je iz fabrike izaso. Malo sam gledao gume, lijepo leze koliko se da vidjeti, cijelom sarom.Moram uzeti vajsericu i provjeriti jel to tacno sto moje oko vidi. nesto kontam, tjesim sam sebe, ako je i malo nageta unutra dok je auto parkirano, pri veocj brini ce imati manje otpora i moce lijepo sara da legne a put. hahha
Uglavnom, auto ide fakat OK, nista ne osjetim kao prije, treskanje, zveckanje i tako to.
OVo su oni sto su imali video, neko je postavio, sot objasnjavaju da se nove gume stavljaju pozadi. I meni su tkao uradili, stavili nazad nove. Moje misljenje je da to rade zbog manje istrosenosti guma kako bi mogle izdrzati garanciju
nego, valjajul cemu ove gume>?
- Qler
#62 Re: Gume
Sire gume su bolje za stabilnost, lezanje, ne za ubrzanje. Uze gume su bolje za potrosnju, bolje po snijegu i bolje za dzep 
-
Melami
#63 Re: Gume
Jesam glup jbt. nikako mi ovo ne ide u glavu da su uze gume oblje po snijegu :S Valjda sire imaju vecu povrsinu pa je manja sansa da auto proklize na snijegu :SQler wrote:Sire gume su bolje za stabilnost, lezanje, ne za ubrzanje. Uze gume su bolje za potrosnju, bolje po snijegu i bolje za dzep
-
goran16v
#64 Re: Gume
2. Za gumu 145/80 R13, ako izuzmemo parametre koji zavise od razlicitih tipova automobila, osim prmjera felge izrazenog u " (incima/colima) tu je i sirina felge koja je izrazenama u J (jotima). U praksi, gumu sirine 185 bi bilo nemoguce pravilno namontirati na felgu predvidjenu za 145.Hamzza wrote:Htjedoh pitati nekoliko manje-više početničkih stvari o gumama, i onda nađoh ovu temu, pa odlučih da to upitam ovdje.
3. Osim da pase broj, raspon sarafa, promjer centralne rupe i ofset, sto bi bili opsti uslovi, neki parametar za kvalitetu celicne felge bi bio da je bila fabricki namontirana na nekom automobilu, odnosno da ima zig proizvodjaca automobila. Prirodno sto je bolja "marka" automobila, logicno bi bilo za predpostaviti da bi felga morala biti jednako kvalitetna ili kvalitetnija od konkurencije.
4. Tacan podatak o pritisku guma za tvoj auto ces naci na milion mjesta, od samog automobila (na cepu rezervoara ili jednom od stokova) ako nije farban i ako nije skunuta tablica, na internetu, na velikim tablama sa pritiscima guma za razne tipove i modele automobila, a te table mozes naci na zidu kod svakog vulkanizera (njih dobijaju od distributeri guma) i na kraju odes do vulkanizera i pitas na koliki pritisak da puses gume za svoj auto. Na gumi je naznacen max pritisak koji guma moze izdrzati i ako proizvodjac vozila deklarise veci pritisak od toga, ta guma nije odgovarajuca za to vozilo.
5. Ne znam da li oznake potrosenosti ima S2, ali ima S3 i noviji modeli guma. Na vise mjesta unutar gazeceg sloja, tj na samoj povrsini izmedju sara, se nalaze mali brijegovi u dvije visine. Prva visina je 4 mm ispod koje zimska guma ne zadovoljava min dubinu sare za zimsku gumu, odnosno ljetna guma + lanci se ne smatra zimskom opremom. Druga dubina je 1,6 mm sto je minimalna zakonska dubina gazeceg sloja za ljetnu gumu, odnosno kad se sare potrsone ispod 1,6mm auto je teh. neispravan.
6. Ako govorimo o istom modelu gume, tacno je da po mokroj i klizavoj podlozi, osim mekanih podloga (snijeg, pijesak itd), uza guma ima bolje drzanje od sire gume jer se vozilo svom trzinom oslanja na 4 tocka i ako se ta tezina raspodjeli na manju povrsinu povecace se pritisak po cm2, sto znaci bolji kontakt. U slucaju suhe ceste sire gume veca dodirna povrsina znaci vecu silu trenja (sila otpora kretanju), odnosno bolje drzanje, koja se na klizavoj podlozi mijenja u silu klizanja (veca dodrna pvsina, vca sila klizanja) odnosno losije drzanje. Kod mekanih podloga sira guma i manji pritisak po cm2 ce smanjiti propadanje kroz podlogu i povecati trakciju.
7. Upravo zbog povecane sile trenja (otpor kretanju) auto sa sirim gumama ce, teoretski vise trositi i imati losije ubrzanje d auta sa uzim gumama, a u zavisnosti od sirine to u praksi te razlike mogu biti u rasponu od nemjerljivih do znacajnih. Takodjer, auto koji ima veci precnik tocka, zbog vece snage potrebn da se napravi puni krug, ce imati teoretski vecu potrosnju, losije ubrzanje ali vecu krajnju brzinu.
- Qler
#65 Re: Gume
Znas kako eskimi nosaju one rekete na nogama, da im se tezina rasporedi po snijegu pa ne propadaju. Tako i sira guma, rasporedi tezinu na vecu povrsinu, i lakse "uklize" snijeg, dok uza guma usijeca u snijeg, ide do podloge i grabi naprijed.
-
Melami
#66 Re: Gume
e vec mi malo jasnije, al zar nije to veca mogucnost da se zaglavis u snijegu.Qler wrote:Znas kako eskimi nosaju one rekete na nogama, da im se tezina rasporedi po snijegu pa ne propadaju. Tako i sira guma, rasporedi tezinu na vecu povrsinu, i lakse "uklize" snijeg, dok uza guma usijeca u snijeg, ide do podloge i grabi naprijed.
- drndalo
#67 Re: Gume
Hajd' malo fiziku ponovo istrazi, radi se o "specificnom pritisku" na jedinicu povrsine, tj. kod nas bi se moglo reci kg/cm2, dakle to je sila koja pritisce tu gumu na zemlju, podijeljena na povrsinu nalijeganja te gume... Sto je ta sila veca (manja povrsina), guma ce kasnije izgubiti kontakt (zaslajdrati) sa zemljom... Kod tebe se radi o mjeri npr. lb./sq.in...
Ili pokusaj po stolu "klizati" neki predmet normalno rukom, a onda ustani, taj isti predmet pritisni svojom rukom o taj isti stol sa npr. 10 kg pritiska, i pokusaj ga vuci po istom stolu, ide teze, zar ne ?
Ili pokusaj po stolu "klizati" neki predmet normalno rukom, a onda ustani, taj isti predmet pritisni svojom rukom o taj isti stol sa npr. 10 kg pritiska, i pokusaj ga vuci po istom stolu, ide teze, zar ne ?
-
goran16v
#68 Re: Gume
Kad se govori o snijegu mjesajuse 2 tipa moguce podloge. Snijeg moze biti plitak sa tvrdom podlogom (ugazeni snijeg, led, cesta itd) gdje je moguce prosjecanje do tvrde podloge i povecanje trakcije i gdje ne postoji opasnost od propadanja i nasjedanja, kad je podesnija uza guma sa vecin prisitkom kako bi prosjecanje do tvrde podloge bilo efikasnije. Takodjer, snijeg moze biti mekan bez tvrde podloge (duboki snijeg, snijeg na mekanoj povrsini) gdje ne postoji mogucnost prosjecanja i dodira sa tvrdom povrsinom radi povecanja trakcije, a postoji opasnost od propadanja i nasjedanja i u tim slucajevima pogodnija je sira guma sa manijim pritiskom.
-
Melami
#69 Re: Gume
Ma skonto sam to. Nego reci mi valjal barum bravuris 2 icemu>?drndalo wrote:Hajd' malo fiziku ponovo istrazi, radi se o "specificnom pritisku" na jedinicu povrsine, tj. kod nas bi se moglo reci kg/cm2, dakle to je sila koja pritisce tu gumu na zemlju, podijeljena na povrsinu nalijeganja te gume... Sto je ta sila veca (manja povrsina), guma ce kasnije izgubiti kontakt (zaslajdrati) sa zemljom... Kod tebe se radi o mjeri npr. lb./sq.in...
- drndalo
#70 Re: Gume
Za one pare koliko si stavio link, valjaju i vise... S vasim ogranicenjima, ima i da traju...
Odvezi auto na shpuru (alignment vjerovatno), da ti ono prekontrolisu, to ces uraditi sad i nikad vise, a moras znati jel se ona guma pojela od lose spure, ili je mozda stavljena s drugog auta, samo za prodaju... To sto ti se nista ne cuje kad ga vozis ne znaci nista...
Odvezi auto na shpuru (alignment vjerovatno), da ti ono prekontrolisu, to ces uraditi sad i nikad vise, a moras znati jel se ona guma pojela od lose spure, ili je mozda stavljena s drugog auta, samo za prodaju... To sto ti se nista ne cuje kad ga vozis ne znaci nista...
-
Melami
#71 Re: Gume
ma da, konto sam, al vidi ovo, zar nisam dobar fazon skonto, ako vajsericu stavim iznad gume i ako ona kaze da je prava, nema price nikakve visedrndalo wrote:Za one pare koliko si stavio link, valjaju i vise... S vasim ogranicenjima, ima i da traju...
Nego,imo sam auto sa alighnment problemima, i zar to ne bi trebalo da vuce u stranu, kao kod tog sto sam imao, ako idem pravo volan mora biti okrenut malo u stranu, to su valja alignemtn problemi. Ovo mi volan ide zaista pravo, ne vuce nikako.
Da li i dalje moze biti alignment? Ne pametujem ti samo diskutujem. cijenim svacije misljenje i zahvalan sam mnogo ste mi pomogli na forumu. Meni ovo vise lici na neki suspension problem. jel moguce da se od istrosenosti opruke auto moze spustiti ovako na unustrasnju stranu gume? U drugu ruku, ako se neki di i potrosio na suspension, morali bi mi se nekako pokazati, skljocanjem, struganjem, puzketanjem i tako :S
-
Melami
#72 Re: Gume
Cijena guma je po onom linku, falken i hankon su bile jeftinije za nekoliko dolara.
Uglavnom, doplatio sam 16 po gumi za instalaciju
nekakva 3 dolara sto drzava zahtjeva, vise od 8% poreza i ako se dobro sjecam platio sam oko 22 za neku sigurnost, ako udarim gumom negdje pa mi se iskrivi ili nesto, nisam ni skonto najbolje, ne znam sto sam to i platio, kako ce mi se guma iskriviti al hajde, mogu budali svasta prodati. 215 ukupno izaslo, sa svim taksama i tim njihovim pametovanjima./
Uglavnom, doplatio sam 16 po gumi za instalaciju
- drndalo
#73 Re: Gume
Gledaj, shvatam da ti se ne daju pare, ali svaki tocak ima 3 moguce ose u kojima moze biti pomjeren u odnosu na optimalno, i nekada je samo jedna dovoljna da te "vuce" u stranu, ali nekada nije ta losa, nogo ona koja ne vuce u stranu... Moze se desiti i da su sve 3 lose (pa x4 za svaki tocak), ali se tako poklapaju medjusobno (sabiranje vektora) da ne vuce u stranu... Koliko uopste tamo kosta komplet pregled "odozdo" ? Koliko kosta spura na sva 4 tocka ? Ako zaista ne valja nesto, bacices i ove nove gume nakon pola godine... A ako onoliko ne valja da onako pojede gumu kao na slici, mozes imati i sigurnosnih problema...
Prije sam ti napisao tacan raspored potrebnih zahvata na autu, gdje ti nove gume ne rjesavaju nista dugorocno, ako je bilo sta od ostalog zrelo za promjenu...
Prije sam ti napisao tacan raspored potrebnih zahvata na autu, gdje ti nove gume ne rjesavaju nista dugorocno, ako je bilo sta od ostalog zrelo za promjenu...
-
goran16v
#74 Re: Gume
To sa stavljanjem vaser vage na gumu zaboravi, niti guma u pravilnom polozaju na autu stoji 100% vertikalno, niti je sama povrsina gume 100% horizontalna da bi ista mjerio na njoj, niti ostecenje gazne povrsine mora biti bas na dijelu na kojem mjeris.
Ako na auto nisu montirani gume sa drugog auta i ako ih je tako pojeo onda je jedini problem spura ili ti ga alignment.
To sto ne vuce u stranu ili sto volan ne stoji ukrivo ne znaci da je spura ok jer je dovoljan samo je los vertikalni nagib tocka da se guma nepravilno trosi, a da auto ide pavo i da je volan "prav".. Losa spura (alignment) moze biti posljedica udara, cestih penjanja na trotoar, nestrucne zamjene dijeova ovjesa (suspension) a da pri tome nijedan dio ovjesa nije potrosen i da nista ne kucka, struze i lupa. Naravno da potrosene opruge i amortizeri, odnosno nizak prednjih kraj, moze uticati na spuru tj na vertikalni nagib tocka.
Ako na auto nisu montirani gume sa drugog auta i ako ih je tako pojeo onda je jedini problem spura ili ti ga alignment.
To sto ne vuce u stranu ili sto volan ne stoji ukrivo ne znaci da je spura ok jer je dovoljan samo je los vertikalni nagib tocka da se guma nepravilno trosi, a da auto ide pavo i da je volan "prav".. Losa spura (alignment) moze biti posljedica udara, cestih penjanja na trotoar, nestrucne zamjene dijeova ovjesa (suspension) a da pri tome nijedan dio ovjesa nije potrosen i da nista ne kucka, struze i lupa. Naravno da potrosene opruge i amortizeri, odnosno nizak prednjih kraj, moze uticati na spuru tj na vertikalni nagib tocka.
-
Melami
#75 Re: Gume
Pa da, konto sam mogu i pruge biti problem, ipak je ovo tezak auto i vrlo lako se se mogle istrositi vremenom. Ako je alignment potreban onda sam se zajebo dobro, jer sam mogoa naci shop gdje bi prilikom kupovine guma mi pregledlai da li je potreban alignment. Ovkao cu morati platiti kako god. Al nije strasno ako je stvarno to problem. Mislimd a kota oko $70+takse, ili oko $120-$130 lfetime, znaci sve dok je auto u tvom vlasnistvu kad odes ako treba neko podesavanje djaba ti je, al to mi ne treba, jer auto pazim, vozim samo po ravnom, nikakvi trotoari i slicne stvari. Nvjerujem da su trotoari jer su obje prednje bile istrosene isnutra, jedna vise a druga manje. Oticu i vidjeti taj alignment.goran16v wrote:To sa stavljanjem vaser vage na gumu zaboravi, niti guma u pravilnom polozaju na autu stoji 100% vertikalno, niti je sama povrsina gume 100% horizontalna da bi ista mjerio na njoj, niti ostecenje gazne povrsine mora biti bas na dijelu na kojem mjeris.