Seboreicni dermatitis
Moderator: anex
- drag_gost
#51 Re: Seboreicni dermatitis
Drago mi je. 
- drag_gost
#52 Re: Seboreicni dermatitis
Zima je dosla, snijeg je tu, kakva je situacija sa dermatitisom?
- BHfanatik
#53 Re: Seboreicni dermatitis
drag_gost wrote:Zima je dosla, snijeg je tu, kakva je situacija sa dermatitisom?
Evo ja sam se registrovao maksuz zbog ovog topica. Seboreja i ja se druzimo vec nekih 7 god. Ta napast nikako da ode od mene. Sta sam koristio? Pitajte sta nisam Sve moguce sampone koji su na trzistu i nista, tako reci da prostite pisanje uz vjetar. Bilo je podnosljivo i nekako dok mi nije bilo problema s licem, Ali od kada se prosirila na lice situacija je jos gora. Oko nosa svakodnevno mi izgleda kao ogrebano i jos se guli da stvar bude gora. Dermatolozi ovaj problem ne jebu nikako, jer izgleda da ni nemaju pojma kako ova napast nastaje. Dermatologija je jedina grana medicine, koja je po meni jos u povoju. Pogledajte samo koliko je hronicnih nerijesivih koznih bolesti i sve ce vam biti jasno. Zimi se situacija pogorsa. Jer koza se susi i vani i u kuci jer zrak je suh.
- drag_gost
#54 Re: Seboreicni dermatitis
Mislim da je mnogima tako, hladniji zrak.. zima, sezonska obnova koze. Pisao sam o nekim lijekovima prije, pa ne bi bilo zgoreg procitati to, mada je skoro sve zasnovano na stresu i hrani.
-
nutricionist
#55 Re: Seboreicni dermatitis
Što se tiče seboreičnog dermatitisa predložila bih korištenje prirodnih sredstava za taj tretman. Seboreični dermatitis se javlja na mjestima gdje ima najviše lojnih (masnih) žlijezda koje nepravilno izlučivaju masnoće. To se javlja do oko 4% stanovništva, u skandinavskim zemljama i više.
Može se tretirati:
- biljnim pripravcima za oralno uzimanje
- higijenskim sredstvima koja ujedno i reguliraju lučenje sebuma i hidratiziraju kožu (najčešće glave)
- oleoterapijom , mix ulja za tjeme
Seboreični dermatitis u većini slučajeva može biti povezan sa problemima poremećenog metabolizma, posebno rada jetre.
Može se tretirati:
- biljnim pripravcima za oralno uzimanje
- higijenskim sredstvima koja ujedno i reguliraju lučenje sebuma i hidratiziraju kožu (najčešće glave)
- oleoterapijom , mix ulja za tjeme
Seboreični dermatitis u većini slučajeva može biti povezan sa problemima poremećenog metabolizma, posebno rada jetre.
- _aja_
#56 Re: Seboreicni dermatitis
Nije mi jasno ovo sa oleoterapijom?
Čim prinesem koži nešto masno stanje se pogorša, a kamo li da koristim neku masnu kremu ... Kako to djeluje na tjeme jer i onako luči previše masnoće i zbog toga se i javlja seborea.. Pretpostavljam umirujuće, ali ipak mi je nekako hmmm... Rado bih probala, ali se ne usuđujem jer se bojim da ću jutro doćekati crvena kao rak
Čim prinesem koži nešto masno stanje se pogorša, a kamo li da koristim neku masnu kremu ... Kako to djeluje na tjeme jer i onako luči previše masnoće i zbog toga se i javlja seborea.. Pretpostavljam umirujuće, ali ipak mi je nekako hmmm... Rado bih probala, ali se ne usuđujem jer se bojim da ću jutro doćekati crvena kao rak
-
guantanamo
#57 Re: Seboreicni dermatitis
sve sam procita.
Vichy Normaderm ujutro i uvece posle SebaMed Clear Face sapuna.
poz
Vichy Normaderm ujutro i uvece posle SebaMed Clear Face sapuna.
poz
- drag_gost
#58 Re: Seboreicni dermatitis
Toliko ljudi ima dermatitis, zato sam i otvorio ovu temu. Toliko sam omladine po gradu vidio koji imaju seboreicni dermatitis. Ja imam nekoliko prijatelja kod kojih sam primjetio ovo stanje, ali uglavnom je u nekoj pocetnoj fazi. Ono sto ne znam je, da li je prije nekih 30tak godina u ovoj mjeri bilo ljudi koji "boluju" od ovog poremecaja ili je to nakon rata stanje koje se masovno pocelo pojavljivati. Ono sto smo jedemo, sigurno je i da je hrana losija, vise je stresa, mnogo je zrak bolesniji. Dermatitis se mora lijeciti iznutra, s vana je uglavnom samo "sminkanje". Sada ide proljece, vrijeme je kada se koza obnavlja, i vremenske prilike se mijenjaju (toplo-hladno). Imate li problema ovih dana i kako se lijecite?
-
_spring_
#59 Re: Seboreicni dermatitis
Ja muku sa ovom napasti mucim 20godina. Lijecila sam se svugdje u svijetu od Bosne do Makedonije, Njemacke, Istanbula , Jordana pa do Kine. Znaci isla sam svugdje i dugotrajnog lijeka nema.
Sta mi je pomoglo na odredjen period je :
Olovo otvoreni bazen - ljeti sedmicno po nekoliko dana ranim jutrom potapanje problematicnih dijelova u vodu. I tako svako ljeto 10 do 15 puta, rezultat odlican - do prvog stresa nema upala crvenila i perutanja.
Crna gora - neki travar neka mjesavina biljaka - odlicna stvar ali skupa doza za 1 mjesec 150 eura potrebnih nekih 5-10 ali ponovo ne za duge staze
Istanbul - terapija sa nekim tabletama od kojih dobijes jedno 5-10 kg - djeluje ali ponovo na kratkim stazama
Kina - krema od koje svrab crvenilo i perutanje prodje za san ali ponovo ne dugotrajno
Mrtvo more - blato mrtvog mora - odlicno ali skupa investicija ali ponovo nije dugorocno
Sirce jabukovo domace - odlicno ali dok se koristi, nakon prekida za odredjeni period se ponovo vraca
Eto to je moje iskustvo mozda nekome pomogne
Sta mi je pomoglo na odredjen period je :
Olovo otvoreni bazen - ljeti sedmicno po nekoliko dana ranim jutrom potapanje problematicnih dijelova u vodu. I tako svako ljeto 10 do 15 puta, rezultat odlican - do prvog stresa nema upala crvenila i perutanja.
Crna gora - neki travar neka mjesavina biljaka - odlicna stvar ali skupa doza za 1 mjesec 150 eura potrebnih nekih 5-10 ali ponovo ne za duge staze
Istanbul - terapija sa nekim tabletama od kojih dobijes jedno 5-10 kg - djeluje ali ponovo na kratkim stazama
Kina - krema od koje svrab crvenilo i perutanje prodje za san ali ponovo ne dugotrajno
Mrtvo more - blato mrtvog mora - odlicno ali skupa investicija ali ponovo nije dugorocno
Sirce jabukovo domace - odlicno ali dok se koristi, nakon prekida za odredjeni period se ponovo vraca
Eto to je moje iskustvo mozda nekome pomogne
-
ela33
#60 Re: Seboreicni dermatitis
Pozdrav, zeljela bih s vama podijeliti svoju pricu oko ''borbe'' sa seboreicnim dermatitisom, i nadam se da cu vam pomoci, dakle ja sam dugo imala problema sa seboreicnim dermatitisom na licu, porducje oko nosa na obrazima, malo na bradi i na celu... koristila sam proizvode koje su mi dermatolozi preporucili,...zdanje sto sam od deramtologa koristila je bila skinoren krema koju sam po danu nosila, a noću sam stavljala avene kremu, pomogle su mi ali cim ih prestanem stavljat odmah bi crvenilo iskocilo, a za svakodnevno koristenje nisu jer su zasita ''jake'' , imate osjecaj ko da vam je neko ''sastrugao'' kožu pa se zbog toga vise ne pojavljuju ljuskice i crvenilo...u međuvremenu kupila sam deborah 5u1 bb toniranu kremu/puder kako bih kad mi iskoci crvenilo s njom prekrila to crvenilo, odkad je koristim ne pojavljuje mi se ni crvenilo ni ljuskice koza mi je stvarno na tom dijelu odlicna, primjetila sam da ako je vise od 3 dana ne stavim da se opet crvenilo pojavi, ali zaista je lagana ova tonirana krema, ni ne osjecate je na kozi, mislim da ne zacepljuje pore jer uopce nije gusta bas je ko nekakva lagana kremica samo sto je u boji pa malo cisto ujednacava ten...ja je stavljam samo da podrucje oko nosa i tu vise nemam problema sa seboreicnim dermatitisom,..na celo je ne stavljam iako na celu imam dosta problema sa seboreicnim dermatitisom iz razloga sto uvijek kasnim kad se negdje spremam pa ne stignem staviti,...eh da za skidanje ove tonirane kreme koristim uriage eau thermale roseliane losion za ciscenje(skidanje sminke) za osjetljivu kozu skolnu crvenilu i to jos dodatno pomogne oko seboreicnog dermatitisa, prije uriage koristila sam za skidanje sminke vichy purete thermale 3in1 (inace ne volim vichy proizvode jer su mi pre jaki, svaki mi je njihov prozizvod bio ko detrdžent
, ali ovo je zaista lagana termalna voda za skidanje smine namjenjena je inace osjetljivoj kozi te osjetljivom podrucju oko ociju)...ovi proizvodi za skidanje sminke su mi dodatno pomogli oko seboreicnog dermatitisa ali nista bez deborah bb kreme jer ona je citav ''posao'' obavila, bukvalno koza mi je ozivjela od nje
eto to je dakle moja preporuka vama
- Chick Deluxe
#61 Re: Seboreicni dermatitis
Plus Active pjena za ciscenje vlasista S+L - Utisci?? i ampule F +S??
Za crvenilo na licu..toplo preporucujem Hydrociklin mast,,
Za crvenilo na licu..toplo preporucujem Hydrociklin mast,,
-
sarajvosa
#63 Re: Seboreicni dermatitis
Imam nekad crvenila na licu i ono se slabo skroz peruta.Na kosi nista peruti nemam nit me sta svrbi.Sto se lica tice ne svrbi me nesto posebno jedino malo iritira kad iz hladnog udjem u toplo.To crvenilo imam na celu,nosu i na obrazima oko nosa i to je to vise nijedan dio tijela me ne svrbi nit imam crvenilo.Svakako cu otici dermatologu,ali evo vas da pitam sta vi mislite da li imam seboricni dermatitis?
-
sarajvosa
#64 Re: Seboreicni dermatitis
i da jos da napisem da sam to crvenilo(koje nije bas jako) dobio tako sto sam dirao rukama celo i nos.
- drag_gost
#65 Re: Seboreicni dermatitis
Pa vjerovatno jeste neka gljivica koja izaziva dermatitis (sada, je li seboreicni ili ne, to ce ti morati reci dermatolog). Moj jedan prijatelj je izbrijao glavu, tek kada mu se pojavio seboreicni dermatitis i pomoglo mu je. Sunce je potpuno obnovilo tjeme. Sada se uglavnom kratko sisa, ili brije glavu, ali skoro da nikakvih problema nema.
Seboreicni dermatitis funkcionise tako sto ta problematicna perut sa kose pada na lice i tu se zadrzava. Tesko ju je odstraniti jer ulazi u pore i inficira kozu cineci je masnom. Takodjer, zadrzava se na facijalnim dlakama (obrve, brada, brkovi (cak i trepavice)), pa odstranjivanje tih ljuspica peruti cini tezim. Ako se ne lijeci na vrijeme, moze se prosiriti po cijelom licu, a u tezim slucajevima na grudi, stomak, pazuh i genitalno podrucje. Gdje god su dlake. Uglavnom je problem "iznutra" i treba se tako tretirati. Kao i velicina poremecaja, i seboreicni dermatitis je izazvan nekim disbalansom u organizmu. Najcesce su u pitanju obicne ljudske navike, kao masna ili zacinjena hrana, pusenje cigareta, ali naravno i stres. Sto manje se sekirajte (mada je tesko reci), a ja toplo predlazem i ubacivanje u zivotne navike i neke fizicke aktivnosti (kao fitness). Na znoj izadje mnogo otrova.
Ono sto je i meni pomoglo dosta je limun (Vitamin C). Na mjestima gdje primjetite takvu kozu, probajte blago da nanesete par kapi limuna. Vitamin C, cisti kozu od bakterija i cini je mladjom. Samo se pazite da ne izazovete neke reakcije. Na vlastitu odgovornost radite. Takodjer dosta mi je pomogao i tahebo caj (http://feelgoodtime.net/what-is-ipe-rox ... heebo-tea/). Problem kod ovoga je sto mnogo ljudi ni ne zna sta je seboreicni dermatitis, a ja sam ga primjetio kod dosta ljudi, obicno u nekom pocetnom stadiju oko nosa. Pogledajte samo u tramvaj kada udjete, na svaku petu osobu cete naci nekoga da ima taj problem. Vjerovatno stres, nezdrav zrak i brzina zivota cine svoje...
Ono sto mnogi koriste u svijetu i hvale ga uveliko je takozvani Nizoral sampon ili krema, na ketokonazolnoj bazi. Vise informacija sam nasao ovdje:
http://feelgoodtime.net/ketoconazole-sh ... ole-cream/
@ela33, to su vrlo korisni savjeti, hvala ti i sretno!
Seboreicni dermatitis funkcionise tako sto ta problematicna perut sa kose pada na lice i tu se zadrzava. Tesko ju je odstraniti jer ulazi u pore i inficira kozu cineci je masnom. Takodjer, zadrzava se na facijalnim dlakama (obrve, brada, brkovi (cak i trepavice)), pa odstranjivanje tih ljuspica peruti cini tezim. Ako se ne lijeci na vrijeme, moze se prosiriti po cijelom licu, a u tezim slucajevima na grudi, stomak, pazuh i genitalno podrucje. Gdje god su dlake. Uglavnom je problem "iznutra" i treba se tako tretirati. Kao i velicina poremecaja, i seboreicni dermatitis je izazvan nekim disbalansom u organizmu. Najcesce su u pitanju obicne ljudske navike, kao masna ili zacinjena hrana, pusenje cigareta, ali naravno i stres. Sto manje se sekirajte (mada je tesko reci), a ja toplo predlazem i ubacivanje u zivotne navike i neke fizicke aktivnosti (kao fitness). Na znoj izadje mnogo otrova.
Ono sto je i meni pomoglo dosta je limun (Vitamin C). Na mjestima gdje primjetite takvu kozu, probajte blago da nanesete par kapi limuna. Vitamin C, cisti kozu od bakterija i cini je mladjom. Samo se pazite da ne izazovete neke reakcije. Na vlastitu odgovornost radite. Takodjer dosta mi je pomogao i tahebo caj (http://feelgoodtime.net/what-is-ipe-rox ... heebo-tea/). Problem kod ovoga je sto mnogo ljudi ni ne zna sta je seboreicni dermatitis, a ja sam ga primjetio kod dosta ljudi, obicno u nekom pocetnom stadiju oko nosa. Pogledajte samo u tramvaj kada udjete, na svaku petu osobu cete naci nekoga da ima taj problem. Vjerovatno stres, nezdrav zrak i brzina zivota cine svoje...
Ono sto mnogi koriste u svijetu i hvale ga uveliko je takozvani Nizoral sampon ili krema, na ketokonazolnoj bazi. Vise informacija sam nasao ovdje:
@ela33, to su vrlo korisni savjeti, hvala ti i sretno!
-
sarajvosa
#66 Re: Seboreicni dermatitis
Puno hvala na savjetima.
Da li je dermatitis izljeciva bolest? Negdje sam procitao da nije.A recimo da li ti se kad koristis te kreme ili slicno vrati lice u normalu to jest nema crvenila,ne peruta se i slicno?
Da li je dermatitis izljeciva bolest? Negdje sam procitao da nije.A recimo da li ti se kad koristis te kreme ili slicno vrati lice u normalu to jest nema crvenila,ne peruta se i slicno?
- drag_gost
#67 Re: Seboreicni dermatitis
Nazalost nije seboreicni dermatitis se ne moze izlijeciti, ali se moze drzati pod kontrolom, tako da osoba nema problema. Uglavnom pravilna istrana, 8 sati sna (spavati od 10 navecer), mnogo vode i sto manje STRESA! Sretno. 
- BHfanatik
#68 Re: Seboreicni dermatitis
@drag_gost hvala za savjete, ovaj tahebo caj se moze naci u svakoj apoteci? Neki ljudi su postigli jako dobre rezultate sa kokosovim uljem, tako sto se nanosi umjesto raznoraznih krema, ne moze da skodi, a prirodno, antifugalno, antiupalno dejstvo ima kokos pa zato daje rezultate.
Vise procitati ovdje http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=185246
Treba ga unositi i oralno vise procitati na linku ispod
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... icina.html
Vise procitati ovdje http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=185246
Treba ga unositi i oralno vise procitati na linku ispod
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... icina.html
-
bwin
#69 Re: Seboreicni dermatitis
A koju kremu koristiti za ciscenje osjetljivog lica? Lice mi je necisto, osjecam kao da je prljavo, cime to tretirati?
-
bwin
#70 Re: Seboreicni dermatitis
ma moze se kurac drzati pod kontrolom, ja ne uspjevam jos jedem zdravo i spavam i sve to, potrosio sam hiljadu maraka na kremedrag_gost wrote:Nazalost nije seboreicni dermatitis se ne moze izlijeciti, ali se moze drzati pod kontrolom, tako da osoba nema problema. Uglavnom pravilna istrana, 8 sati sna (spavati od 10 navecer), mnogo vode i sto manje STRESA! Sretno.
- drag_gost
#71 Re: Seboreicni dermatitis
Zao mi je prijatelju, znam da je frustrirajuce. Jedino da promjenis terapiju. Ja nisam dermatolog, ali ti preporucujem istog.
@BHfanatik, mozes u skoro svakoj biljnoj apoteci, Tahebo caj je oko 3-4 km, i proizvodi se cini mi se u Gracanici. Odlicnog je kvaliteta.
Eto vidis, nekome pomogne sampon sa salicidnom kiselinom, a kod nekoga napravi potpuno kontra-efekat. Na ovom primjeru sto si postao, jos jednom se potvrdjuje da je terapija kod seboreicnog dermatitisa individualna. Svi imamo drugaciju kozu, svi imamo drugaciji organizam i sto kod mene uspjeva, ne mora kod tebe da uspjeva i obrnuto. Lijeka ima, u to sam siguran, samo je bitno prilagoditi terapiju sebi. Nazalost, dermatolog kosta, a samostalno igranje sa lijekovima donosi veliku odgovornost. Ova djevojka je imala srece sa kokosovim uljem. Procitao sam skoro cijelu temu i nevjerovatno je koliko ljudi je pomoglo kokosovo ulje. Mislim da nije tesko doci do njega kod nas.
@BHfanatik, mozes u skoro svakoj biljnoj apoteci, Tahebo caj je oko 3-4 km, i proizvodi se cini mi se u Gracanici. Odlicnog je kvaliteta.
Eto vidis, nekome pomogne sampon sa salicidnom kiselinom, a kod nekoga napravi potpuno kontra-efekat. Na ovom primjeru sto si postao, jos jednom se potvrdjuje da je terapija kod seboreicnog dermatitisa individualna. Svi imamo drugaciju kozu, svi imamo drugaciji organizam i sto kod mene uspjeva, ne mora kod tebe da uspjeva i obrnuto. Lijeka ima, u to sam siguran, samo je bitno prilagoditi terapiju sebi. Nazalost, dermatolog kosta, a samostalno igranje sa lijekovima donosi veliku odgovornost. Ova djevojka je imala srece sa kokosovim uljem. Procitao sam skoro cijelu temu i nevjerovatno je koliko ljudi je pomoglo kokosovo ulje. Mislim da nije tesko doci do njega kod nas.
-
sarajvosa
#72 Re: Seboreicni dermatitis
Bio sam kod dermatologa i kao sto sam i pretpostavljao imam seboroicni dermatitis.
Imam seboroicni dermatitis oko nosa i nije toliko izrazen i pitao sam se ja da li trebam ici kod kozmeticara
ona mi je na to odgovorila da imam lice kao beba.(slazem se sa njom jer vodim higijenu lica i osim seboreje nikad nisam imao problema sa licem)
Rekla mi je da ne jedem masnu hranu i ne pijem gazirano.
Prepisala mi je kremu Rekonazol i sampon rekonazol.
Nazalost seboroicni dermatitis nije izljeciv,ali pokusat cu ga drzati u normali.Idu topliji dani,a sunce nadam se da ce odgovarati licu vise nego niske temperature.
Pozdrav
Imam seboroicni dermatitis oko nosa i nije toliko izrazen i pitao sam se ja da li trebam ici kod kozmeticara
ona mi je na to odgovorila da imam lice kao beba.(slazem se sa njom jer vodim higijenu lica i osim seboreje nikad nisam imao problema sa licem)
Rekla mi je da ne jedem masnu hranu i ne pijem gazirano.
Prepisala mi je kremu Rekonazol i sampon rekonazol.
Nazalost seboroicni dermatitis nije izljeciv,ali pokusat cu ga drzati u normali.Idu topliji dani,a sunce nadam se da ce odgovarati licu vise nego niske temperature.
Pozdrav
- BHfanatik
#73 Re: Seboreicni dermatitis
drag_gost wrote:Zao mi je prijatelju, znam da je frustrirajuce. Jedino da promjenis terapiju. Ja nisam dermatolog, ali ti preporucujem istog.
Nekim tretmanima treba vremena jer nista ne moze tako brzo da djeluje osim onih kortikosteroidnih krema koje kad se prestanu koristiti, ili prestanu djelovati, ili naprave havariju na licu. Za sve ove godine koliko se mucim sa ovim shvatio sam da je najbolje drzati se prirode. Problem je negdje u organizmu sto si i ti vec spominjao, a lice nam samo pokazuje koje je svjetlo na semaforu upaljeno. Znaci po mom misljenju seboreju uzrokuje neki poremecaj u organizmu, da li je to jetra, crijeva, neka autoimuna bolest itd, itd. Cim ishrana moze utjecati na stanje to vam je dovoljan znak da je problem unutra.
- drag_gost
#74 Re: Seboreicni dermatitis
Upravo tako, a do nas je da taj balans vratimo u organizam. Sada ce toplije vrijeme i mnogo je lakse odmah. Takodjer, redovna njega lica je veoma bitna, sa sto manje hemikalija u sapunu. Ja sam prosle godine koristio sapun sa zobom, i vrlo sam zadovoljan bio. Moze se kupiti u Alti na "-1" u biljnoj apoteci. Cijena je oko 8 KM.
@sarajvosa, Rekonazol se, cini mi se, proizvodi u Skopju i jakog je mirisa, zarko crvene boje (sampon). Postoji i skuplja, a malo blaza verzija - Oronazol. To su preparati na ketakonazolnoj bazi, preporucio bih ti da procitas:
Sretno u lijecenju!
@sarajvosa, Rekonazol se, cini mi se, proizvodi u Skopju i jakog je mirisa, zarko crvene boje (sampon). Postoji i skuplja, a malo blaza verzija - Oronazol. To su preparati na ketakonazolnoj bazi, preporucio bih ti da procitas:
Sretno u lijecenju!
-
sarajvosa
#75 Re: Seboreicni dermatitis
Evo vec 7 dana mazem lice Rekonazol kremom i mogu reci da ima napretka ali kremu treba stavljati 2 puta dnevno,a ja je stavljam jednom denvno i to navece kad idem spavat.Znaci li to da lijecenje nije poptuno?