Mislim da je to nova definicija segregacije i da u tom slučaju treba tužiti svakog vlasnika imovine koji zavisno od namjene ogradi samo dio svog imanja. Recimo, ako čovjek ogradi dio uz put jer mu se svako malo neko tu parkira, treba ga tjerati do Strazbura jer 'ta on tu ima "razlučivati" između imovine.veljaca wrote:I ja ne govorim o KŠC ili MSŠ - nego o tome da se imovina jedan dio ogradjuje a drugi ne ..... a to nije nista drugo nego razlucivanje ....
Nova ograda za "jabuke i kruške"!
- Skijaš
#51 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
- Skijaš
#52 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Pa nisu budale da popravljaju čitavu zgradu dok druga škola koristi dio. Neka svako popravi šta koristi i bog te veselio. Zašto da ulažu u dio zgrade kojeg ne koriste i kojeg ko zna kad će dobiti nazad na raspolaganje ? Evo ja prvi ne bih, jesam li zbog tog šovinista ?kv99 wrote:To je ono sto sam ja govorio citavo vrijeme ovdje, popravlja se dio jedne ti iste zgrade dok se drugi dio stavlja da propada
- veljaca
#53 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Pokusaj replicirati sa boljim primjerom .... Ovo sa parkingom ti bas nije adekvatan primjer ...Skijaš wrote:Mislim da je to nova definicija segregacije i da u tom slučaju treba tužiti svakog vlasnika imovine koji zavisno od namjene ogradi samo dio svog imanja. Recimo, ako čovjek ogradi dio uz put jer mu se svako malo neko tu parkira, treba ga tjerati do Strazbura jer 'ta on tu ima "razlučivati" između imovine.veljaca wrote:I ja ne govorim o KŠC ili MSŠ - nego o tome da se imovina jedan dio ogradjuje a drugi ne ..... a to nije nista drugo nego razlucivanje ....
-
kv99
#54 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Ako im je vrijednije da uniste citavu zgradu jer jedan dio koriste djeca sa drugim krvnim zrncima bujrum. Par puta sam do sada naveo: ako je nekome ceif da baca pare neka ih baca, steta tako stare i lijepe zgrade ali kako kaze nas stari narod : " kada je dernek nek i hala gori " samo neka se ne vade da je to u ime zastite zgrade.Skijaš wrote:Pa nisu budale da popravljaju čitavu zgradu dok druga škola koristi dio. Neka svako popravi šta koristi i bog te veselio. Zašto da ulažu u dio zgrade kojeg ne koriste i kojeg ko zna kad će dobiti nazad na raspolaganje ? Evo ja prvi ne bih, jesam li zbog tog šovinista ?kv99 wrote:To je ono sto sam ja govorio citavo vrijeme ovdje, popravlja se dio jedne ti iste zgrade dok se drugi dio stavlja da propada
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#55 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
zaboravio si nadodati da je zgrada oteta za vrijeme komunizma HRVATIMAInfidel666 wrote:Mislim da tema ne bi trebala biti prebacena niti u jedan drugi pdf, jer smatram da je ovo globalni problem unutar BiH.
Ucenici KŠC-a Travnik ( plava boja na slici ) imaju tokom nastave odmore 30 minuta pomjerene u odnosu na ucenike MSŠ Travnik ( žuta boja na slici ) kako se nacionalna pripadnost i religijska uvjerenja ne bi kojim slucajem pomjesala tokom odlaska do obliznje pekare.
Unutar svoje ograde uposlenici KŠC Travnik organizuju razne kojekakve sajme , dok svi ostali (nehrvati) posmatraju tu ''idilu'' kroz mrezastu ogradu. I na kraju koriste parolu '' svima je dozvoljeno zakoraciti na prosvjetljeno KŠC podrucje''.
Prije par dana je uklonjena ograda prikazana na prvoj slici, kako bi se napravila nova, betonska ograda. WTF?
I onda prica o buducnosti BiH i mentalnom sazrijevanju, dok sa druge strane djeca odrastaju uz segregaciju :S
i da su BOŠNJACI sve islamskoj zajednici vratili
a BOŠNJACI nisu HRVATIMA katolicima vratili cijelu zgradu
nego su BOŠNJACI ulagali u neke druge projekte umjesto da izgrade za sve građane školu na drugom mjestu a a vrate OTETO za komunizma CRKVI i HRVATIMA kako bi se tu i dalje nastavili školovati SVEĆENICI
u tu školu se ne ulaže jer se zna da nije njihovo i da će se morati vratiti HRVATIMA
- draganbl
#56 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
I ja se slažem sa ovim.veljaca wrote:Evo neko je vec odgovorio ....Skijaš wrote:Hajde da se mi vratimo na početak, teza je bila da se ovdje radi o segregaciji djece. Dakle, ima li nekih dokaza da KŠCentri bilo gdje u BiH učestvuju u segregaciji djece ? Ne možete sad kopati po vlasništvu i finansiranju pretpostavljajući da će se naći nešto inkriminirajuće. Tema se tiče navodne segregacije.veljaca wrote:Posto ne znam ( stvarno ), pitanje za tebe: Ko je vlasnik ove zgrade ?
Da li je i u gruntu podijeljena na dva dijela ili je kao jedna KČ ?
Nije mi jasno kako vlasnik dozvoljava da mu se ugrozava imovina - bez obzira sto mu nije vracena - ipak je njegova ?cindrlimindrli wrote:Kompletna zgrada je vlasnistvo katolicke crkve i davno je trebala biti vracena u njihovo vlasnistvo. Gradski krmci imali su i vise nego dovoljno vremena da ovakve gluposti sprijece izgradnjom nove skole koja bi sluzila svima i ne bi imala nakaradne boje i ograde.
A ako ogradjivanje jednog dijela necije imovine i to betonskom ogradom, nije segragacija ( Segregacija (lat. segregare - razlučiti, rastaviti) je razdvajanje ljudi na osnovu različitih kriterija koji se u pravilu kose sa načelima ljudskih prava i sloboda ) - onda ja ne znam o cemu se ovdje radi .....
I ja ne govorim o KŠC ili MSŠ - nego o tome da se imovina jedan dio ogradjuje a drugi ne ..... a to nije nista drugo nego razlucivanje ....
Složili smo se takođe da ove dvije škole nisu onaj tipičan primjer segregacije popularno nazvane "dvije škole pod jednim krovom", jer je jedna škola javna (državna), a druga (polu)privatna, katolička.
Međutim, ono što ovdje mora svima nama biti očigledno problematično je IDEJA, PRINCIP, po kom se razdvajaju djeca.
Znači, nije problem u dvije škole, nije (ključni) problem ni što su u jednoj školi većinom hrvatska, a u drugoj bošnjačka djeca. Problem je što se ta djeca fizički radvajaju i na tom razdvajanju se potencira, i bojom fasade i betonskim zidom.
Da li ćemo to nazvati formalnom ili neformalnom segregacijom nije ni bitno, bitno je to što našoj djeci kroz ovakve pojave namećemo ideju razdvajanja kao model budućeg života. A ko tu ne vidi problem, taj nije svjestan katastrofe koja će nas zadesiti.
- Skijaš
#57 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Pa vidim parkirane skutere i išarane zidove, meni dovoljno za bolju i veću ogradu.veljaca wrote:Pokusaj replicirati sa boljim primjerom .... Ovo sa parkingom ti bas nije adekvatan primjer ...Skijaš wrote:Mislim da je to nova definicija segregacije i da u tom slučaju treba tužiti svakog vlasnika imovine koji zavisno od namjene ogradi samo dio svog imanja. Recimo, ako čovjek ogradi dio uz put jer mu se svako malo neko tu parkira, treba ga tjerati do Strazbura jer 'ta on tu ima "razlučivati" između imovine.veljaca wrote:I ja ne govorim o KŠC ili MSŠ - nego o tome da se imovina jedan dio ogradjuje a drugi ne ..... a to nije nista drugo nego razlucivanje ....
- Truba
#58 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
inače klasična trol tema koja je postavljena na neistinama
- Truba
#59 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
zgrada je bila zajednička kad je bila crkvena imovinakv99 wrote: Ograda je mala maca za politiku odvajanja. Na toj istoj zgradi na slici je poslije rata renovirana samo jedna polovina krova , mozes li to zamisliti. Ista zgrada i samo se jedna polovina krova zamjeni ali sta ces , mozda kisa kada pada zna da smije da lije samo po onoj strani gdje su mrski im "turci" . A pogledaj i fasade kako izgledaju , ovo je najbolji primjer :" nek komsiji crke krava " ili " bolje da citava zgrada polako propada nego da je zajednicka ".
osnovana je by stadler 1882. i oteto 1945. kako se ne bi tu školovali svećenici
kad se vrati vlasniku biće obnovljena
- Skijaš
#60 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Pa uloži majstore ako je šteta da propadne. Nema više džabaluka. Treba raditi i zaraditi. Ti da koristiš nešto što nije tvoje i onda se ljutiš jer stvarni vlasnik neće i to da renovira ? Pa baš je bezobrazan. Mislim, ako ovo ne zaslužuje jednu ozbiljnu tribinu VKBI, ne znam šta zaslužuje.kv99 wrote:Ako im je vrijednije da uniste citavu zgradu jer jedan dio koriste djeca sa drugim krvnim zrncima bujrum. Par puta sam do sada naveo: ako je nekome ceif da baca pare neka ih baca, steta tako stare i lijepe zgrade ali kako kaze nas stari narod : " kada je dernek nek i hala gori " samo neka se ne vade da je to u ime zastite zgrade.Skijaš wrote:Pa nisu budale da popravljaju čitavu zgradu dok druga škola koristi dio. Neka svako popravi šta koristi i bog te veselio. Zašto da ulažu u dio zgrade kojeg ne koriste i kojeg ko zna kad će dobiti nazad na raspolaganje ? Evo ja prvi ne bih, jesam li zbog tog šovinista ?kv99 wrote:To je ono sto sam ja govorio citavo vrijeme ovdje, popravlja se dio jedne ti iste zgrade dok se drugi dio stavlja da propada
-
ivannn
#61 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
njegova daveljaca wrote:Evo neko je vec odgovorio ....Skijaš wrote:Hajde da se mi vratimo na početak, teza je bila da se ovdje radi o segregaciji djece. Dakle, ima li nekih dokaza da KŠCentri bilo gdje u BiH učestvuju u segregaciji djece ? Ne možete sad kopati po vlasništvu i finansiranju pretpostavljajući da će se naći nešto inkriminirajuće. Tema se tiče navodne segregacije.veljaca wrote:Posto ne znam ( stvarno ), pitanje za tebe: Ko je vlasnik ove zgrade ?
Da li je i u gruntu podijeljena na dva dijela ili je kao jedna KČ ?
Nije mi jasno kako vlasnik dozvoljava da mu se ugrozava imovina - bez obzira sto mu nije vracena - ipak je njegova ?cindrlimindrli wrote:Kompletna zgrada je vlasnistvo katolicke crkve i davno je trebala biti vracena u njihovo vlasnistvo. Gradski krmci imali su i vise nego dovoljno vremena da ovakve gluposti sprijece izgradnjom nove skole koja bi sluzila svima i ne bi imala nakaradne boje i ograde.
A ako ogradjivanje jednog dijela necije imovine i to betonskom ogradom, nije segragacija ( Segregacija (lat. segregare - razlučiti, rastaviti) je razdvajanje ljudi na osnovu različitih kriterija koji se u pravilu kose sa načelima ljudskih prava i sloboda ) - onda ja ne znam o cemu se ovdje radi .....
I ja ne govorim o KŠC ili MSŠ - nego o tome da se imovina jedan dio ogradjuje a drugi ne ..... a to nije nista drugo nego razlucivanje ....
ali već 10 godina od odluke suda ništa se ne radi po tom pitanju
http://www.vecernji.ba/vijesti/vlasti-v ... nak-393418
-
ivannn
#62 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
neistinaInfidel666 wrote:Ovo su dvije skole pod jednim krovom. Žuta gimnazija i plava gimnazija, tj. identicni odsjeci u svakoj skoli, s tim da se jos u plavoj skoli izucava hrvatski jezik a ne bosanski kao sto je slucaj u zutoj skoli.Cholina_Lokica wrote:Prvo, je li ovo dvije skole pod jednim krovom, ili su dvije razlicite skole, sa razlicitim odsjecima?
KŠC je klasična gimnazija uz poseban plan i program "Škola za Europu"
+ tu je i sjemenište
- fortaleza
#63 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Skijaš wrote:Pa nisu budale da popravljaju čitavu zgradu dok druga škola koristi dio. Neka svako popravi šta koristi i bog te veselio. Zašto da ulažu u dio zgrade kojeg ne koriste i kojeg ko zna kad će dobiti nazad na raspolaganje ? Evo ja prvi ne bih, jesam li zbog tog šovinista ?kv99 wrote:To je ono sto sam ja govorio citavo vrijeme ovdje, popravlja se dio jedne ti iste zgrade dok se drugi dio stavlja da propada
-
sokkia
#64 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
nisi,ti si f.....a .jesam li zbog tog šovinista ?
- boogy
#65 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Huškačka tema sa totalnim dezinformacijama.
-
kv99
#66 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Opstine nije u mogucnosti da finansira izgradnju nove zgrade gdje bi ta djeca sa drugim krvnim zrncima mogla da se skoluju i crkva kao odgovor na to kaze : u ime zastite zgrade mi cemo da popravimo i ogradimo samo pola zgrade iako to znaci da citava zgrada propada. Bujrum, samo neka se ne vade da je to u ime zastite zgrade. To ti citavo vrijeme govorim, niti mi smeta , niti sam ljut sto to rade, ne ocekujem drugacije vec samo mi je cudno da se u ime zastite zgrade prave potezi koji unistavaju zgradu.Skijaš wrote:Pa uloži majstore ako je šteta da propadne. Nema više džabaluka. Treba raditi i zaraditi. Ti da koristiš nešto što nije tvoje i onda se ljutiš jer stvarni vlasnik neće i to da renovira ? Pa baš je bezobrazan. Mislim, ako ovo ne zaslužuje jednu ozbiljnu tribinu VKBI, ne znam šta zaslužuje.kv99 wrote:Ako im je vrijednije da uniste citavu zgradu jer jedan dio koriste djeca sa drugim krvnim zrncima bujrum. Par puta sam do sada naveo: ako je nekome ceif da baca pare neka ih baca, steta tako stare i lijepe zgrade ali kako kaze nas stari narod : " kada je dernek nek i hala gori " samo neka se ne vade da je to u ime zastite zgrade.Skijaš wrote:
Pa nisu budale da popravljaju čitavu zgradu dok druga škola koristi dio. Neka svako popravi šta koristi i bog te veselio. Zašto da ulažu u dio zgrade kojeg ne koriste i kojeg ko zna kad će dobiti nazad na raspolaganje ? Evo ja prvi ne bih, jesam li zbog tog šovinista ?
- veljaca
#67 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Skijaš wrote:Pa vidim parkirane skutere i išarane zidove, meni dovoljno za bolju i veću ogradu.veljaca wrote:Pokusaj replicirati sa boljim primjerom .... Ovo sa parkingom ti bas nije adekvatan primjer ...Skijaš wrote:
Mislim da je to nova definicija segregacije i da u tom slučaju treba tužiti svakog vlasnika imovine koji zavisno od namjene ogradi samo dio svog imanja. Recimo, ako čovjek ogradi dio uz put jer mu se svako malo neko tu parkira, treba ga tjerati do Strazbura jer 'ta on tu ima "razlučivati" između imovine.
Recimo, ako čovjek ogradi dio uz put jer mu se svako malo neko tu parkira, treba ga tjerati do Strazbura jer 'ta on tu ima "razlučivati" između imovine
Ja govorim o ovome da ti nije adekvatan primjer .... Pokusaj replicirati ( ako zelis, a ne moras ) sa boljim primjerom ....
- petunija
#68 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Renoviranje KŠCa plaća sam KŠC, odnosno donacije koje dobiju.Skijaš wrote:Šta želiš reći ? Da to što primaju dotacije njih obavezuje da finansiraju drugu školu i služe joj kao parking ?Warashii wrote:Ma sto niko ne odgovori?Skijaš wrote: A gdje su bili ovi iz žutog dijela kad se obnavljalo plavi ? Đe tad bilo "zajednički" ?
Iz kojeg budzeta se finansiraju KSC?
Za renoviranje sarajevskog kšc-a država nije dala ni feninga
- Skijaš
#69 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Sedam slova, f i a ...... hmmmm fontana ?sokkia wrote:nisi,ti si f.....a .jesam li zbog tog šovinista ?
http://www.youtube.com/watch?v=rjXVRw_rsVE
- Warashii
#70 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Jesu li plate nastavnika iz donacija?petunija wrote: Renoviranje KŠCa plaća sam KŠC, odnosno donacije koje dobiju.
- Skijaš
#71 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Skretanje s teme, a tema je navodna segregacija djece, nova ograda za "jabuke i kruške". Ta odvratna pojava postoji, ali ovdje se bez razloga diže larmu jer je ovo nešto sasvim drugo.Warashii wrote:Jesu li plate nastavnika iz donacija?petunija wrote: Renoviranje KŠCa plaća sam KŠC, odnosno donacije koje dobiju.
- Truba
#72 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
inače budžet puni samo jedan narod
a pare iz budžeta dobijaju svi
- Warashii
#73 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Ma ja bi sva moguca finansiranja od strane drzave, a za tvoju informaciju drzava, odnosno opcina, je duzna ovakvu ustanovu da finansira do 80%, ukinuo ovakvim skolama, bilo to turski koledzi ili neki katolicki skolski centri.Skijaš wrote: Skretanje s teme, a tema je navodna segregacija djece, nova ograda za "jabuke i kruške". Ta odvratna pojava postoji, ali ovdje se bez razloga diže larmu jer je ovo nešto sasvim drugo.
Finansiraj se 100% iz svojih sredstava, nek djeca placaju skolovanje zaboli me koliko i dizi ogradu koliku hoces.
- Warashii
#74 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Cinjenica je i da to i nije bas tako, budzet pune svi i mislim, po meni, nebi ga trebalo trositi u ovakve stvari.Black swan wrote:inače budžet puni samo jedan narod
Imas skole javne, za sve, obicnu raju, dakle imas pravo na obrazovanje isto kao i sva djeca a ako neko zeli nesto vise neka i placa.
Zar to ne treba da bude tako?
- petunija
#75 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!
Evo i u centru Sarajeva ima zgrada gdje je ambasada Srbije, na šetalištu kod ALU. Pola zgrade renovirano, ima vrlo lijepu fasadu, pola nije.
Zašto niko ne diže frku zbog toga?
Ili možda niste primjetili?
Zašto niko ne diže frku zbog toga?
Ili možda niste primjetili?
Last edited by petunija on 11/05/2012 14:19, edited 1 time in total.