Imam dovoljno zemlje na selu , a za pocetak farma bi bila na dva dunuma to bi bilo sasvim dovoljno za pocetak.kub lajkan wrote:@Avangardan10
Evo da ti malkice obasnim na svom primjeru...
Mene je strasno zanimao uzgoj gljiva bukovaca. Fasciniralo me je to kako iz slame moze izrasti prvoklasna gljiva. Nisam ja to nesto ganjao zbog biznisa jer imam dovoljno dobar posao da ne moram trraziti alternativne izvore prihoda van svoje struke. I napatio sam se dobro da proizvedem jednu turu tih gljiva, bio sam u velikom minusu, ali sam zadovoljio svoju znatizelju, sto mi je i bio cilj...
Jedan od najvaznijih preduslova je da imas dovoljno vremena, te da si spreman na kontinuiran i naporan rad.
Zatim, vazno je da skontas sa cim raspolazes i za koju vrstu djelatnosti je to najbolje. Neko ima odlicne uslove za kalifornijske gliste, ali nema za puzeve. Drugi ima za cincile, ali nema za sampinjone, itd.
Jako bitna stvar je i da sagledas sve troskove. Recimo, ja sam imao velike troskove grijanja (ti ces imati neke druge troskove). Koristio sam podrum u zgradi i zimi ga zagrijavao plinskom peci. Da je to radio neki seljak koji zivi uz sumu, on ode po besplatna drva i izbija te troskove iz cijene proizvoda. Kod mene su ti troskovi bili toliki da su gljive morale biti skuplje nego inace na trzistu, da bih ja bio na nuli, bez ikakve zarade.
I naravno, moras znati kome ces to prodati. A kod nekih proizvoda prodaja se mora obaviti za 2-3 dana, pa treba i na to racunati...
Mozda je bolje da razmisljas u nekim duzim vremenskim rokovima. Pa kazes, prve godine cu probati manje kolicine i da vidim kako ce to ici. A ako i propadne, nije nista strasno. Ukoliko krene kako treba onda pocnes razmisljati o vecim kolicinama, farmama i tako to.
Znam da je fraza, ali je stvarno bitna stvar da civjek to ZELI DA RADI i SPREMAN JE DA PUNO RADI.
Sretno bilo.
vremena imam i volje da radim to nije problem ,ali mi je novac u ovom casu najveci problem , trebalo bi mi oko 6000 eura za pocetak , a toliko nemam trenutno , ali se raspitujem za kredit cujem da banke daje vrlo povoljne kredite farmerima, ako mi daju kredit onda odmah pocinjem sa farmom, ako ga pak ne dobijem , imam neki plac u bijeljini prodat cu ga vrijedi negdje mozda oko 6000- 7000 fr, a za ostalo cu se snac , bar se nadam, uglavnom ne odustajem ,pa sta bude...
A tebi hvala na lijepim zeljama, mozda te i pozovem na puz corbu
ja sam ti inace kuhar po zanimanju al' je restoran u kojem ja kuham bolje zaobic'... u sirokom luku...
Pozdrav