bojim se da ni ljekari kod nas ne doprinose poboljanju stanja - cast izuzecima. ako prilikom razgovora (ili pokusaja razgovora) s ljekarom specijalistom pokazes i trun razumijevanja materije, odmah te pitaju: a koje ste vi struke? u 80% slucajeva ljekar te ni ne pogleda u oci tokom pregleda, a kamoli da te tretira kao intelektualno ravnopravnu osobu. i onda tu nema prostora za napredovanje...
Da li nam se bolesti fabrikuju?
Moderator: anex
- wewa
#51 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
nas osnovni problem je slabo elementarno obrazovanje, rekla bih. pa kad na to nakalemis informacije do kojih se dodje povrsnim guglanjem, sa svim sto ono ukljucuje (trazenje savjeta po forumima po principu: moja kona pije one zute tablete, plaho joj gode
), dobijes opsti cirkus.
bojim se da ni ljekari kod nas ne doprinose poboljanju stanja - cast izuzecima. ako prilikom razgovora (ili pokusaja razgovora) s ljekarom specijalistom pokazes i trun razumijevanja materije, odmah te pitaju: a koje ste vi struke? u 80% slucajeva ljekar te ni ne pogleda u oci tokom pregleda, a kamoli da te tretira kao intelektualno ravnopravnu osobu. i onda tu nema prostora za napredovanje...
-
VjecitiStudent
#52 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Za roditelje nevakcinisane djece:
Polio has been declared a "global emergency" by the Global Polio Eradication Initiative after "explosive" outbreaks in countries previously free of the disease.
http://www.bbc.co.uk/news/health-18186393
- beautyfool
#53 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Ne znam koliko si upucen ali u BiH jos uvijek se vrsi vakcinacija protiv malih boginja, primaju bebe od 13 mjeseci, procitaj kalendar vakcinacije MRP vakcinu.The Realist wrote:Nema epidemije hepatitisa, ali cilje je pokušati neke bolesti ili eliminisati, ili svesti na minimum. Do sada se samo jedna bolest skroz eliminisala i to zahvaljujući vakcinaciji, a to su boginje i više se ne vrši vakcinacija. A i to je bilo moguće samo zato što je jedini domaćin bio čovjek.zonna wrote:samo da napomenem jos, beba koja se tek rodila dobije k vitamin, bcg i vakcinu protiv hepatitisa... najcesce odmah u bolnici...![]()
opet pitam zasto protiv hepatitisa? zar ima epidemija toga? znamo svi kako se hepatitis dobije i realno bi bilo da se djeca od 12 godina vakcinisu (kao u mnogim zapadnim zemljama) a ne bebe...
zar nije logicnije provjeriti da li majka ima hepatitis pa onda vakcinisati bebu jer ako majka nema ja stvarno ne vidim razlog zasto tako malom dijetetu "sokirati" organizam...
i jos jednom od kojih se to DJECIJIH bolesti umire ako su adekvatno lijecene?
- citadela
#54 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
beautyfool wrote:Ne znam koliko si upucen ali u BiH jos uvijek se vrsi vakcinacija protiv malih boginja, primaju bebe od 13 mjeseci, procitaj kalendar vakcinacije MRP vakcinu.The Realist wrote:
Nema epidemije hepatitisa, ali cilje je pokušati neke bolesti ili eliminisati, ili svesti na minimum. Do sada se samo jedna bolest skroz eliminisala i to zahvaljujući vakcinaciji, a to su boginje i više se ne vrši vakcinacija. A i to je bilo moguće samo zato što je jedini domaćin bio čovjek.
-
The Realist
#55 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Ne vrši se svugdje vakcinacija, to sam htio reći. Do mene jebeautyfool wrote:Ne znam koliko si upucen ali u BiH jos uvijek se vrsi vakcinacija protiv malih boginja, primaju bebe od 13 mjeseci, procitaj kalendar vakcinacije MRP vakcinu.The Realist wrote:Nema epidemije hepatitisa, ali cilje je pokušati neke bolesti ili eliminisati, ili svesti na minimum. Do sada se samo jedna bolest skroz eliminisala i to zahvaljujući vakcinaciji, a to su boginje i više se ne vrši vakcinacija. A i to je bilo moguće samo zato što je jedini domaćin bio čovjek.zonna wrote:samo da napomenem jos, beba koja se tek rodila dobije k vitamin, bcg i vakcinu protiv hepatitisa... najcesce odmah u bolnici...![]()
opet pitam zasto protiv hepatitisa? zar ima epidemija toga? znamo svi kako se hepatitis dobije i realno bi bilo da se djeca od 12 godina vakcinisu (kao u mnogim zapadnim zemljama) a ne bebe...
zar nije logicnije provjeriti da li majka ima hepatitis pa onda vakcinisati bebu jer ako majka nema ja stvarno ne vidim razlog zasto tako malom dijetetu "sokirati" organizam...
i jos jednom od kojih se to DJECIJIH bolesti umire ako su adekvatno lijecene?
- citadela
#56 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Ok, sad ne kontam. Boginje (variola, velike boginje) su skroz iskorijenjene i vise se nigdje ne vrsi vakcinacija.The Realist wrote:Ne vrši se svugdje vakcinacija, to sam htio reći. Do mene jebeautyfool wrote:Ne znam koliko si upucen ali u BiH jos uvijek se vrsi vakcinacija protiv malih boginja, primaju bebe od 13 mjeseci, procitaj kalendar vakcinacije MRP vakcinu.The Realist wrote:
Nema epidemije hepatitisa, ali cilje je pokušati neke bolesti ili eliminisati, ili svesti na minimum. Do sada se samo jedna bolest skroz eliminisala i to zahvaljujući vakcinaciji, a to su boginje i više se ne vrši vakcinacija. A i to je bilo moguće samo zato što je jedini domaćin bio čovjek..
Za morbile -male boginje se vrsi vakcinacija u sklopu MMR vakcine (morbili, mumps, rubela); male boginje-morbili nemaju veze sa variolom.
-
The Realist
#57 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Kada sam pisao o boginjama i mislio sam na velike, jer su one jedino iskorijenjene do sada, razlog opisan ranije, dok male nisu, te je logično da njih ne podrazumijevam tu.
Protiv malih se naravno prima.
A vakcine protiv velikih se daju stručnim licima, te vojnicima, koji služe u određenim zemljama, tako da taj vid vakcinacije nije u potpunosti izbačen.
Na to sam mislio, samo što sam pisao dok sam na telefonu bio, pa se nisam trudio da nešto pojašnjavam posebno, ali nisam ni dobro pročitao šta je napisano, nego sam povezao sa svojim i vidio boginje (variola), te vakcinacija i samo sam to dvoje povezao. Kao što vidiš, nisam nešto ni pročitao šta je napisano bilo, sorry.
PS
Samo nisam siguran kako to ima veze sa ovom temom
.
Protiv malih se naravno prima.
A vakcine protiv velikih se daju stručnim licima, te vojnicima, koji služe u određenim zemljama, tako da taj vid vakcinacije nije u potpunosti izbačen.
Na to sam mislio, samo što sam pisao dok sam na telefonu bio, pa se nisam trudio da nešto pojašnjavam posebno, ali nisam ni dobro pročitao šta je napisano, nego sam povezao sa svojim i vidio boginje (variola), te vakcinacija i samo sam to dvoje povezao. Kao što vidiš, nisam nešto ni pročitao šta je napisano bilo, sorry.
PS
Samo nisam siguran kako to ima veze sa ovom temom
-
Brus Lee
#58 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Podijelis 6 1/2 sati radno vrijeme, sa brojem pacijenata od 50- 70 dnevno (norma je 22) i dobijes vrijeme (oko 4-5 minuta) po pacijentu.wewa wrote:nas osnovni problem je slabo elementarno obrazovanje, rekla bih. pa kad na to nakalemis informacije do kojih se dodje povrsnim guglanjem, sa svim sto ono ukljucuje (trazenje savjeta po forumima po principu: moja kona pije one zute tablete, plaho joj gode), dobijes opsti cirkus.
- zonna
#59 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
citadela, to samo pokazuje koliko su roditelji upuceni u to sta im djeca primaju
kada je izbacivati floskule koje su negdje pokupili po forumu niko pametniji a kada je reci sta ti je tacno dijete primili onda je to neka "MRP" vakcina...
realisto, vakcinu za variolu veru vise niko ne prima jer je jako opasna. za nju se tvrdi da je u ono doba kada je ovdje krenula epidemija variole vise ljudi umrlo od vakcine nego od same bolesti ali naravno da se niko sa dokazima nije uspio "probiti" do javnosti pa tako ta tvrdnja nije ni dokazana...
prije par godina je u americi bila zestoka polemika oko te vakcine kada je debilskom busu palo na pamet da krene sa vakcinacijom prvo vojske pa onda dalje samo zato sto mu tata u odredjenoj "fabrici" ima brdo dionica... srecom da su se udruzenja na vrijeme usprotivila i "probudila" javnost pa to nije proslo jer bi od vakcine sigurno krenula nova epidemija...
realisto, vakcinu za variolu veru vise niko ne prima jer je jako opasna. za nju se tvrdi da je u ono doba kada je ovdje krenula epidemija variole vise ljudi umrlo od vakcine nego od same bolesti ali naravno da se niko sa dokazima nije uspio "probiti" do javnosti pa tako ta tvrdnja nije ni dokazana...
prije par godina je u americi bila zestoka polemika oko te vakcine kada je debilskom busu palo na pamet da krene sa vakcinacijom prvo vojske pa onda dalje samo zato sto mu tata u odredjenoj "fabrici" ima brdo dionica... srecom da su se udruzenja na vrijeme usprotivila i "probudila" javnost pa to nije proslo jer bi od vakcine sigurno krenula nova epidemija...
-
The Realist
#60 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Da je to tačno, onda nema šanse da bi ju tako iskorijenili, a jesu to napravili pomoću vakcinacije. Brojke jednsotavno ne lažu. Pobila je ogroman broj ljudi i nastavila je ubijati i tek se vakcinacijom to smanjilo i na kraju u potpunosti zaustavilo.zonna wrote: realisto, vakcinu za variolu veru vise niko ne prima jer je jako opasna. za nju se tvrdi da je u ono doba kada je ovdje krenula epidemija variole vise ljudi umrlo od vakcine nego od same bolesti ali naravno da se niko sa dokazima nije uspio "probiti" do javnosti pa tako ta tvrdnja nije ni dokazana...![]()
Te teorije zavjere prelaze sve mjere. Nekima ima mjesto, ali u nekim slučajevima je to smiješno.
Što se tiče da li ko prima, naravno, podaci i odluke se često mijenjaju. Znam da su primali vojnici i određeni radnici, eh, ko tačno sada prima, ne mogu reći.
Osim toga, nije razlog što ju niko ne prima, jer je opasna, već zato što nema nikakve potrebe za tim, jer je iskorijenjena.
-
The Realist
#61 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Da, veliki problem je ovo, jer jednostavno nemaš ti vremena puno pričati sa nekim, jer čekaju drugi pacijenti.Brus Lee wrote:Podijelis 6 1/2 sati radno vrijeme, sa brojem pacijenata od 50- 70 dnevno (norma je 22) i dobijes vrijeme (oko 4-5 minuta) po pacijentu.wewa wrote:nas osnovni problem je slabo elementarno obrazovanje, rekla bih. pa kad na to nakalemis informacije do kojih se dodje povrsnim guglanjem, sa svim sto ono ukljucuje (trazenje savjeta po forumima po principu: moja kona pije one zute tablete, plaho joj gode), dobijes opsti cirkus.
Pacijenti također nisu strpljivi. Bio sam svjedok kada dižu frku jer na ortopediji idu ljudi preko reda, a oni čekaju par sati. To bi bilo OK, da ti koji idu preko reda nisu hitni slučajevi sa povredama kičme i trojica dolaze u krevetima.
Čekaonica je puna i kako tu nešto objašnjavati ljudima?
- zonna
#62 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
realisto, ima i drugih podataka osim onih koje si ti u medicinskim knjigama morao uciti. logicno je da ti kao neko ko se time bavi dolazis do literature koja podupire farmaceutske proizvode ali dozvoli sebi da malo sire istrazis druge statistike i druge studije jer ono sto ne pise u medicinskim knjigama ne znaci da je teorija zavjere.
ozbiljni ljudi, doktori koji su se borili sa tom bolesti tada su tvrdili i pokusali dokazati da bi brze i sa manje zrtava sve to proslo da se nije krenulo sa vakcinacijom. vakcina jeste imunizirala populaciju ali je pogorsala situaciju kod krizne grupe (bolesni, stariji itd...)
opet ti ponavljam da je ta vakicna ocjenjena kao visoko rizicna bas iz razloga sto se zna (ko treba da zna) sve to iz prosle epidemije....
ozbiljni ljudi, doktori koji su se borili sa tom bolesti tada su tvrdili i pokusali dokazati da bi brze i sa manje zrtava sve to proslo da se nije krenulo sa vakcinacijom. vakcina jeste imunizirala populaciju ali je pogorsala situaciju kod krizne grupe (bolesni, stariji itd...)
opet ti ponavljam da je ta vakicna ocjenjena kao visoko rizicna bas iz razloga sto se zna (ko treba da zna) sve to iz prosle epidemije....
-
VjecitiStudent
#63 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
zonna wrote:citadela, to samo pokazuje koliko su roditelji upuceni u to sta im djeca primajukada je izbacivati floskule koje su negdje pokupili po forumu niko pametniji a kada je reci sta ti je tacno dijete primili onda je to neka "MRP" vakcina...
![]()
realisto, vakcinu za variolu veru vise niko ne prima jer je jako opasna. za nju se tvrdi da je u ono doba kada je ovdje krenula epidemija variole vise ljudi umrlo od vakcine nego od same bolesti ali naravno da se niko sa dokazima nije uspio "probiti" do javnosti pa tako ta tvrdnja nije ni dokazana...![]()
Through the success of the global eradication campaign, smallpox was finally pushed back to the horn of Africa and then to a single last natural case, which occurred in Somalia in 1977. A fatal laboratory-acquired case occurred in the United Kingdom in 1978. The global eradication of smallpox was certified, based on intense verification activities in countries, by a commission of eminent scientists in December 1979 and subsequently endorsed by the World Health Assembly in 1980.
In 1979, WHO recommended that vaccination against smallpox be stopped in all countries, the only exception being special groups, such as researchers working with smallpox and related viruses. By 1982, routine vaccination had been officially discontinued in 149 of the 158 member countries of WHO. By 1986, routine vaccination had ceased in all countries.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/smallpox/en/
- zonna
#64 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
kako ide guglanje?
evo sa tvoje izguglane stranice:
"Smallpox vaccine contains live vaccinia virus, a virus in the orthopoxvirus family and closely related to variola virus, the agent that causes smallpox."
posto si iz struke onda ti je jasno da je upotreba "zivog virusa" jako rizicna...
kao sto rekoh...
"Existing vaccines have proven efficacy but also have a high incidence of adverse side-effects.
The risk of adverse events is sufficiently high that vaccination is not warranted if there is no or little real risk of exposure.
Vaccine administration is warranted in individuals exposed to the virus or facing a real risk of exposure"
i ovo...
"Vaccination is contraindicated for certain groups"
"Existing vaccines have proven efficacy but also have a high incidence of adverse side-effects.
The risk of adverse events is sufficiently high that vaccination is not warranted if there is no or little real risk of exposure."
obrati paznju na ovaj gore dio....
i na ovo sve dodaj da njima nije u interesu da kazu da je vakcina rizicna onda su ipak mnogo rekli...
posto ja rijetko guglam ako jos nesto izguglas molim te pazljivo procitaj...
-
VjecitiStudent
#65 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Da prvo razjasnimo zasto se vakcina za velike boginje vise ne prima.
Da li je to zato sto je vakcina isuvise opasna ili zato sto se sama bolest smatra iskorijenjenom?
Da li je to zato sto je vakcina isuvise opasna ili zato sto se sama bolest smatra iskorijenjenom?
- zonna
#66 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
velike boginje nisu totalno iskorijenjene...
kao ni polio a jos uvijek se masovno vakcinise...
hepatitis b nije nikad bila bolest od koje moze nastati epidemija pa opet vakcinisu bebe istog dana kada se rode...
pa ti zakljuci....
hepatitis b nije nikad bila bolest od koje moze nastati epidemija pa opet vakcinisu bebe istog dana kada se rode...
pa ti zakljuci....
-
lol_sa
#67 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
ako je osoba prije xy godina primila MMR vakcinu (morbili, mumps, rubela), kako je moguce da xx nalaz nakon xy godina pokazuje da je bolovala od rubele, a nije bolovala ???????
-
The Realist
#68 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Podaci kažu da je prije upotrebe vakcine bilo oko 60mio novih registrovanih slučajeva godišnje, bez tendencije smanjivanja. Nakon upotrebe je spalo na 10-15mio, a nakon toga je i nestala.zonna wrote:realisto, ima i drugih podataka osim onih koje si ti u medicinskim knjigama morao uciti. logicno je da ti kao neko ko se time bavi dolazis do literature koja podupire farmaceutske proizvode ali dozvoli sebi da malo sire istrazis druge statistike i druge studije jer ono sto ne pise u medicinskim knjigama ne znaci da je teorija zavjere.
Ako uzmemo u obzir da su ljudi sve više i više postajali povezani, da se više putovalo, to može samo značiti da bi broj novih slučajeva rastao. Slično kao sa AIDS-om.
Uvijek postoje rizične skupine i to je tačno, ali govoriti da bi bolje bilo da se nije vakcinisalo je stvarno neosnovano.
Ako je sve to novac, onda bi se i dalje koristila vakcina i gotovo, zašto bi prestajali?
Ja ne volim farmaceutske kompanije, tačnije njihovu politiku, vjerujem da se mnoge stvari izmišljaju i preuveličavaju, kako što je bilo sa "svinjskom gripom", ali neke stvari su toliko jasne, da ih nema smisla negirati.
-
The Realist
#69 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Ili su pogrešno pozitivni, ili je to radi toga što serološk testovi dokazuju antitijela, a ne samog uzročnika.lol_sa wrote:ako je osoba prije xy godina primila MMR vakcinu (morbili, mumps, rubela), kako je moguce da xx nalaz nakon xy godina pokazuje da je bolovala od rubele, a nije bolovala ???????
-
The Realist
#70 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Gdje to još ima velikih boginja?zonna wrote:velike boginje nisu totalno iskorijenjene...
pa ti zakljuci....
Polio se vakciniše, jer je vakcina odlična i ne želi se rizikovati da ponovo nastane epdijema.
Vakcina protiv hepatitisa b se daje, jer sam hepatitis b može velike probleme uzrokovati, a lako se može zaraziti.Pošto se uglavnom osobe zaraze u djetinstvu, potrebno je što prije dati vakcinu. Ko se zarazi u mladosti, jako često kasnije dobija cirozu jetre, ili carcinom, te od toga i umire. Također, nije se ni lako, niti jeftino liječiti nakon infekcije, tako da je jeftinije davati vakcinu.
Sami su i ljudi krivi. Opadanjem morala, ili barem onoga što se do nedavno smatralo moralnim, povećava se incidenca oboljelih od hepatitisa B i sličnih stvari, te to jednostavno tjera na to da se ljudi vakcinišu.
I općenito, kako neko može biti protiv nečega što nas štiti? Ta vakcina je jedna od najsigurnijih i najboljih vakcina ikada napravljenih. Koliko znam, kod nje se samo daju površinski antigeni, tako da je nemoguće da se zarazi radi nje.
- piatc
#71 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
Eno po Africi ne primaju redovno vakcine pa su svi zdravi k'o drijen, žive po 80 do 100 godina
A nama u Evropi otkad su otkriveni antibiotici se životni vijek uduplao, to je sigurno neki podmukli plan velikih farmaceutskih kuća da nas istrijebe

I baš je čudno što su djeca odrasla na asfaltu podložnija alergijama od djece koja su odrasla u prirodi, blizu šume

A nama u Evropi otkad su otkriveni antibiotici se životni vijek uduplao, to je sigurno neki podmukli plan velikih farmaceutskih kuća da nas istrijebe
I baš je čudno što su djeca odrasla na asfaltu podložnija alergijama od djece koja su odrasla u prirodi, blizu šume
- citadela
#72 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
zonna wrote:realisto, ima i drugih podataka osim onih koje si ti u medicinskim knjigama morao uciti. logicno je da ti kao neko ko se time bavi dolazis do literature koja podupire farmaceutske proizvode ali dozvoli sebi da malo sire istrazis druge statistike i druge studije jer ono sto ne pise u medicinskim knjigama ne znaci da je teorija zavjere.
Kako su danas sa googlom svi inzinjeri, pravnici, ekonomisti, doktori; mogla si i ti malo vise proguglat ...
0.000198% --vjerovatnoca smrtnog ishoda kod variola vakcine:: kaze google.
Pa nakon vakcine su svi seroloski pozitivni -- prostije receno, sa vakcinom si "prebolovao" tu infekcijulol_sa wrote:ako je osoba prije xy godina primila MMR vakcinu (morbili, mumps, rubela), kako je moguce da xx nalaz nakon xy godina pokazuje da je bolovala od rubele, a nije bolovala ???????
- zonna
#73 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
"Ta vakcina je jedna od najsigurnijih i najboljih vakcina ikada napravljenih."
poslije ovoga mi stvarno nemamo vise sta raspravlajti. nadam se da ovo ne citaju roditelji djece koja su poslije ove vakcine dobili strasne poslijedice a nema ih malo u bosni...
uglavnom svakom svacije ti imas svoje misljenje ja svoje i nema svrhe da se ubijedjujemo pogotovo kada te ocito ne zanima i druga strana price...
citadelo, hajde molim te malo vise toga iscitaj u vezi vakcina pa se javi...
ujedno s ovim i zavrsavam svoju diskusiju a vi svi sretno zivite i obavezno idite se vakcinisati, nemojte pri tome zaboiraviti djecicu i nemojte apsolutno nista pitati ili ndb, istraziti... to se i trazi danas, da svi budemo ovce a svaka koja se usudi da krene mimo svog stada optuzimo odmah za teorije zavjere... tako je najlakse.
poslije ovoga mi stvarno nemamo vise sta raspravlajti. nadam se da ovo ne citaju roditelji djece koja su poslije ove vakcine dobili strasne poslijedice a nema ih malo u bosni...
uglavnom svakom svacije ti imas svoje misljenje ja svoje i nema svrhe da se ubijedjujemo pogotovo kada te ocito ne zanima i druga strana price...
ujedno s ovim i zavrsavam svoju diskusiju a vi svi sretno zivite i obavezno idite se vakcinisati, nemojte pri tome zaboiraviti djecicu i nemojte apsolutno nista pitati ili ndb, istraziti... to se i trazi danas, da svi budemo ovce a svaka koja se usudi da krene mimo svog stada optuzimo odmah za teorije zavjere... tako je najlakse.
-
VjecitiStudent
#74 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
zonna wrote:"Ta vakcina je jedna od najsigurnijih i najboljih vakcina ikada napravljenih."
![]()
Steta, ostasmo bez eksluzivne informacije o misterioznim zemljama u kojima jos uvijek ima velikih boginja.
- zonna
#75 Re: Da li nam se bolesti fabrikuju?
uh! moram ipak na ove pametne komentare odgovoriti
kada se neko upusti u bilo kakvu diskusiju, pogotovo ozbiljnu kao sto je ova trebao bi koliko toliko da bude upucen u problematiku... nismo ovjde da izmisljamo da bismo ispali pametniji. ja makar nisam. sve sto kazem ili sam rekla stojim iza toga za razliku od drugih i sa ozbiljnim diskutantima koji se javljaju iz ozbiljnih namjera mogu razmjenjivati misljenje dok sa ovim koji se pojavljuju da bi se pravili pametni stvarno nemam vremena...
opet ponavljam, ovaj put iskljucivo za tebe vjeciti studentu, s obzirom da je virus variole cuvan u najmanje zvancino dvije priznate laboratorije (rusija i usa) virus variole nije totalno iskorjenjen.
ko zna shvatice za ostle ne vriejdi ni crtati.
kada se neko upusti u bilo kakvu diskusiju, pogotovo ozbiljnu kao sto je ova trebao bi koliko toliko da bude upucen u problematiku... nismo ovjde da izmisljamo da bismo ispali pametniji. ja makar nisam. sve sto kazem ili sam rekla stojim iza toga za razliku od drugih i sa ozbiljnim diskutantima koji se javljaju iz ozbiljnih namjera mogu razmjenjivati misljenje dok sa ovim koji se pojavljuju da bi se pravili pametni stvarno nemam vremena...
opet ponavljam, ovaj put iskljucivo za tebe vjeciti studentu, s obzirom da je virus variole cuvan u najmanje zvancino dvije priznate laboratorije (rusija i usa) virus variole nije totalno iskorjenjen.
ko zna shvatice za ostle ne vriejdi ni crtati.