Ja sam imao problema sa gornjim lafetama nekako je motor pretezak za ove zamjenske lafete tako da brzo odu na ovim nasim cestama jos kod mene u autu uvijek neka guzvaAlfa159-1.7Turbo wrote:Iako stvarno nisam ljubitelj dizela, mogu reci da je taj 2.4JTD strasan motor, guta sve pred sobom..Imao sam priliku probati i 156 V6 selespeed,eh to je vec prica za sebe, mada moram priznati da se vlasnik tog modela zalio na mejenjac,da je imao problema sa elektronikom..ali taj model ide strasno, mada kad se sve sabere ko moze priustiti 2.4 dizelski model zbog registracije, mozda je i najbolja mjera..
Ma,samo hocu reci da ako se redovno odrzava auto nema problema nikakvih, na svakom se vozilu zna desiti da nesto ne valja, da se kvari,ali to je ako ste toliki peh da vam se potrefi takvo vozilo...
Sad stvarno ima izbora, meni iako vozim 159,sad neko da stavi ova dva vozila (mislim na vozila iz teme) neznam sta bi izabrao,toliko je sad izbora vozila,ma kao nikad do sada,da je stvarno tesko suziti izbor..
Kakve su ceste u nasoj drzavi,jos ja vozim puno dionicu gdje su radovi auto puta,svi znaju kakva je sad tamo cesta, ma meni nista se u Alfi nije rakslapalo, niti sta skirpi,kao sto znaju pricati po forumima,reko bi covjek da se Alfe raspadaju kad idu..normlano da se raspadaju,kad u BiH vecinu i BMW-ova i Alfi kupe ljudi,voze kako mogu,neredovno odrzavaju,krpe, zakrpavaju,sta sve ne..i onda prodaju takav primjerak, i iduci vlasnik se "usreci"....po takvim modelima se nemoze suditi o nekoj marki...Lijep pozdrav svim forumasima na ovoj temi!;)
Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Don Zivconi
#51 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
-
530i
#52 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ne izgleda nimalo pohabano, tj. mogla bi biti i orginal kilometraža.
- ferrante071
#53 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Izgleda pravo fino bar ovako na fotografijama (kao i sva vozila u njihovom salonu, uvijek je to neka varijanta full opreme koza, senzori i tako to), ali jedino sto mi je bezze je sto ima samo 115ks!530i wrote:Ne izgleda nimalo pohabano, tj. mogla bi biti i orginal kilometraža.
Mislim da je to malo za ovu Alfu. Nisam pametan
-
hostapler
#54 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
I ja sam to vidio i mislim da je neka greska osim ako nije bila 159 sa tom snagom za neko trziste posebno.ferrante071 wrote:Izgleda pravo fino bar ovako na fotografijama (kao i sva vozila u njihovom salonu, uvijek je to neka varijanta full opreme koza, senzori i tako to), ali jedino sto mi je bezze je sto ima samo 115ks!530i wrote:Ne izgleda nimalo pohabano, tj. mogla bi biti i orginal kilometraža.
Mislim da je to malo za ovu Alfu. Nisam pametan
Inace najslabija je sa 88kw ili 120ks,ali mislim da je to preslab motor. Minimum minimuma je 1.9 JTDm sa 150ks.
-
530i
#55 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
To je najslabiji dizel nažalost. Da li dopuštaju test vožnju? Malo da je probaš kako ide, vuče...pa ako te zadovolji i ako je sve ostalo besprijekorno...pazariš...
- ferrante071
#56 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ne znam sta da ti kazem, sada kada sam vidio koliko ima ks malo sam se razocarao tako da nisam siguran da li cu uopste ici za vikend da pogledam vozilo... I ja isto tako mislim da je za ovu Alfu minimum minimuma 150ks! Nije da nesto posebno preferiram brzu voznju ali ovaj model je ipak velik i tezak i mislim da 115ks je ziva patnja a i potrosnja ce sigurno biti veca jer za bilo kakav manevar od obicnog preticanja moras je nagaziti pravo...530i wrote:To je najslabiji dizel nažalost. Da li dopuštaju test vožnju? Malo da je probaš kako ide, vuče...pa ako te zadovolji i ako je sve ostalo besprijekorno...pazariš...
Ne znam izgleda pristojno dopada mi se kombinacija tamno zelena i bez kozna unutrasnjost, ali...
-
hostapler
#57 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Cini mi se da na PIK-u imas jednu 159 1.9 JTDm TI od prvog vlasnika za nekih 25 000,s tim da mislim da to nije zadnja cijena. Ja od toga dalje ne bi trazio. Sve ovo ostalo iz uvoza je macak u vreci.
-
kemal989
#58 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Na talijanskim je tablama, tako da ispadne daleko vise od 25 000hostapler wrote:Cini mi se da na PIK-u imas jednu 159 1.9 JTDm TI od prvog vlasnika za nekih 25 000,s tim da mislim da to nije zadnja cijena. Ja od toga dalje ne bi trazio. Sve ovo ostalo iz uvoza je macak u vreci.
-
motorola01
#59 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Alfa je fino auto i evo koga zanima sta treba gledati kad se kupuje(problemi koje ima ovo auto):
Alfa Romeo predstavlja jedan zaseban fenomen po pitanju pouzdanosti, neki vlasnici se hvale pouzdanošću svog ljubimca, dok drugi kude automobil i žele ga se čim prije riješiti. Doduše, zabilježeno je dosta problema po pitanju pouzdanosti 159-ke.
Elektronska kontrola motora (ECU) je znala da zakaže na dizelskim motorima, što je rezultovalo totalnim gubitkom snage motora i veoma neprijatnim iznenađenjem za vlasnike. Tempomat brzine i prednji brisači, su znali uzrokavat određene probleme.
Kočnice su mogu manifestovat probleme, što zahtijeva kupovinu rezervnih dijelove da se problem otkloni. Provjerite i gume, ako se nejednako troše postoje određeni problemi, kao i nužno provjeravanje zupčastog remena, za izbjegavanje većih problema i troškova.
Kod Alfe je veoma bitno naći pouzdanog i dobrog servisera, koji će voditi brigu o vašem ljubimcu, i onda će vas vas automobil odlično služiti
Alfa Romeo predstavlja jedan zaseban fenomen po pitanju pouzdanosti, neki vlasnici se hvale pouzdanošću svog ljubimca, dok drugi kude automobil i žele ga se čim prije riješiti. Doduše, zabilježeno je dosta problema po pitanju pouzdanosti 159-ke.
Elektronska kontrola motora (ECU) je znala da zakaže na dizelskim motorima, što je rezultovalo totalnim gubitkom snage motora i veoma neprijatnim iznenađenjem za vlasnike. Tempomat brzine i prednji brisači, su znali uzrokavat određene probleme.
Kočnice su mogu manifestovat probleme, što zahtijeva kupovinu rezervnih dijelove da se problem otkloni. Provjerite i gume, ako se nejednako troše postoje određeni problemi, kao i nužno provjeravanje zupčastog remena, za izbjegavanje većih problema i troškova.
Kod Alfe je veoma bitno naći pouzdanog i dobrog servisera, koji će voditi brigu o vašem ljubimcu, i onda će vas vas automobil odlično služiti
-
530i
#60 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
A koji su to "određeni problemi" i kako se to "manifestuju problemi".
Pustite se lažnih internet pametnjakovića...pišu uopćeno...problemi s kočnicama...kakvi? Diskovi, pločice, kočiona crijeva, vodovi, posuda tekućine, abs pumpa, sama tekućina? Šta?? Ovo kao da je pisao kvazidoktor Željko Marušić...
Pustite se lažnih internet pametnjakovića...pišu uopćeno...problemi s kočnicama...kakvi? Diskovi, pločice, kočiona crijeva, vodovi, posuda tekućine, abs pumpa, sama tekućina? Šta?? Ovo kao da je pisao kvazidoktor Željko Marušić...
-
motorola01
#61 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ovo su napisali ljudi koji se samo tim i bave.Nije ovo rekla kazala.530i wrote:A koji su to "određeni problemi" i kako se to "manifestuju problemi".
- Bakir1
#62 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
kao da je neko bacao grah pa ispali problemi 
-
530i
#63 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ko su ti ljudi i koje su njihove reference?
vala baš je kao bacanje graha...problemi sa kočnicama

vala baš je kao bacanje graha...problemi sa kočnicama
-
motorola01
#64 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
http://www.autonome.ba/polovni-automobi ... o-159.html530i wrote:Ko su ti ljudi i koje su njihove reference?
vala baš je kao bacanje graha...problemi sa kočnicama![]()
- johntra
#65 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ja po prvi put čitam ove napise o greškama...Koliko znam, a dobro znam, 159 nije imala nikakvih velikih serijskih problema, pa čak ni ta letva volana, koju je neko ovdje već spomenuo...
-
530i
#66 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
ajme majko...motorola01 wrote:http://www.autonome.ba/polovni-automobi ... o-159.html530i wrote:Ko su ti ljudi i koje su njihove reference?
..to se stane imenom i prezimenom, zarađenom titulom...praksom, izvorom informacija.
Ovi samo laprdaju da bi nešto pisali, pitam se kako im se isplati plaćati da im stranica bude online...
adresa: Sarajevo, BiH.
Sve su rekli sami o sebi - totalno nepouzdan izvor bilo kakvih informacija.
-
motorola01
#67 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Ne znam da li su nepouzdani,ali eto posto si ti iskusan onda ti svoje znanje i iskustvo uporedi sa recenzijama ostalih automobila i vidi da li lupaju ili ipak ima istine u tome sto pisu...530i wrote:ajme majko...motorola01 wrote:http://www.autonome.ba/polovni-automobi ... o-159.html530i wrote:Ko su ti ljudi i koje su njihove reference?
..to se stane imenom i prezimenom, zarađenom titulom...praksom, izvorom informacija.
Ovi samo laprdaju da bi nešto pisali, pitam se kako im se isplati plaćati da im stranica bude online...
adresa: Sarajevo, BiH.
Sve su rekli sami o sebi - totalno nepouzdan izvor bilo kakvih informacija.
-
Alfa159-1.7Turbo
#68 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Mah,ako covjek cita i ovo i ono po netu,nikad ne bi kupio auto, kazem vec dvije godine bez ikakvih problema 159 ,doduse benzinski model vozim...nikakvih problema, dobro redovno vrsim odrzavanje, ali sve standradno znaci...
Ovom forumasu sto bira izmedju ova dva auta,nije lose pogledati i beznisnke modele + LPG, doduse jesu malo komplikovani sto se tice ugradnje, npr. kod mene je JTS ,koliko cujem komplikovani su za ugradnju plina, pa nisam ni pokusavao nista po tom pitanju..
Ovom forumasu sto bira izmedju ova dva auta,nije lose pogledati i beznisnke modele + LPG, doduse jesu malo komplikovani sto se tice ugradnje, npr. kod mene je JTS ,koliko cujem komplikovani su za ugradnju plina, pa nisam ni pokusavao nista po tom pitanju..
Last edited by Alfa159-1.7Turbo on 10/05/2012 14:54, edited 1 time in total.
- Bakir1
#69 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
@motorola01
oni su "svoja" iskustva mogli prenjeti od drugih, pošteno, ali kakvi su ti drugi, objektivni?
ima auto problema,dobro ali kojih problema?
sta su problemi?
ima problem sa kocnicama,koji je to problem?
nedorecen tekst ali totalno,kao da im je zafalilo rijeci za prijevod
oni su "svoja" iskustva mogli prenjeti od drugih, pošteno, ali kakvi su ti drugi, objektivni?
ima auto problema,dobro ali kojih problema?
sta su problemi?
ima problem sa kocnicama,koji je to problem?
nedorecen tekst ali totalno,kao da im je zafalilo rijeci za prijevod
-
mikicaniho
#70 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Druze moj savjet ti je Alfa i samo Alfa, znas kako kazu "Ko nema novca za Ferari vozi Alfu", ja trenutno vozim Alfa Romeo 166, 2.4 redizajn, odlicna je, ali ova 159-ka perverzija, upravo planiram ici u Svicu po nju i jos jedan savjet nemoj ovdje kupovati kola, Svica je Tito za to, znaj da ces kupiti auto u tip top stanju...a BMW voze siptari
(bez uvrde za iste)
Lijep pozdrav!!!
Lijep pozdrav!!!
- ElRe
#71 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Kratko i jasno, bilo koje od ova 2 da uzmes neces se pokajati, pod uslovom da nemaju nekih skrivenih detalja.
-
lavic
#72 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
E nek si ti nama fino sve rekao u lice ko sta vozi, jest u Europi uglavnom se svi menadzeri i izvrsni direktori voze Alfama 2.4 jtd sa 200 000 + km,a gastarbajteri i ostala furda da ne imenujem kao ti vozi BMW.mikicaniho wrote:Druze moj savjet ti je Alfa i samo Alfa, znas kako kazu "Ko nema novca za Ferari vozi Alfu", ja trenutno vozim Alfa Romeo 166, 2.4 redizajn, odlicna je, ali ova 159-ka perverzija, upravo planiram ici u Svicu po nju i jos jedan savjet nemoj ovdje kupovati kola, Svica je Tito za to, znaj da ces kupiti auto u tip top stanju...a BMW voze siptari(bez uvrde za iste)
Lijep pozdrav!!!
-
lavic
#73 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Evo recenzija ljudi iz Engleske koja se moze uzeti kao puzdana:
BMW
+ Very good to drive, exceptionally good 320d engine, practical loadspace, huge performance from 335i.
- Still reports of turbo failures on 320d.
Alfa
+ Stylish estate. Goes and handles just like an Alfa should. Strong performing JTDM diesels, Available with four-wheel drive.
- Driving position could be better. No spare wheel as standard. High rear load lip. Problems with 1.9JTDM diesels.
BMW
+ Very good to drive, exceptionally good 320d engine, practical loadspace, huge performance from 335i.
- Still reports of turbo failures on 320d.
Alfa
+ Stylish estate. Goes and handles just like an Alfa should. Strong performing JTDM diesels, Available with four-wheel drive.
- Driving position could be better. No spare wheel as standard. High rear load lip. Problems with 1.9JTDM diesels.
-
Ayrton Senna
#74 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Eto zato sto nisu stavili svoje titule inzinjer 'strojogradstva' odmah ne valja...
mislim da iste ili slicne informacije mozete naci na bilo kojoj engleskoj ili njemackoj stranici.
tako ako je domace, ne mora znaciti odmah da ne valja...
ima recenzija i bmwa, a tu su i tehnicki podaci tako da... mnogo info na jednom mjestu
http://www.autonome.ba/polovni-automobi ... 2005-.html
ja sam vozio oba auta, doduse u limo izvedbama. alfa je puno ljepsa i odmah se covjek zaljubi u sve sportske detalje.
bmw je hladan skroz. nema emocija nikakvih, ne mozete se zaljubit u auto.
alfa je poprilično teska, tako da ubrzanja nisu jaka kao kod bmwa
al opet TA ALFINA (NE)POUZDANOST...
mislim da iste ili slicne informacije mozete naci na bilo kojoj engleskoj ili njemackoj stranici.
tako ako je domace, ne mora znaciti odmah da ne valja...
ima recenzija i bmwa, a tu su i tehnicki podaci tako da... mnogo info na jednom mjestu
http://www.autonome.ba/polovni-automobi ... 2005-.html
ja sam vozio oba auta, doduse u limo izvedbama. alfa je puno ljepsa i odmah se covjek zaljubi u sve sportske detalje.
bmw je hladan skroz. nema emocija nikakvih, ne mozete se zaljubit u auto.
alfa je poprilično teska, tako da ubrzanja nisu jaka kao kod bmwa
al opet TA ALFINA (NE)POUZDANOST...
- ElRe
#75 Re: Kupovina BMW320d Touring ili Alfa Romeo 159 1,9 JTDm SW
Što se tiče Alfe, problem su bile letve volana iz prvih serija, 05-06 godište i filteri čestica čađi kod Mjet motora.
Ali DPF, FAP, Bluemotion (i kako ih vec sve ne zovu) filteri su problem na svakom novom dizelasu.
Ali DPF, FAP, Bluemotion (i kako ih vec sve ne zovu) filteri su problem na svakom novom dizelasu.