DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PICASSO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#51 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by 530i »

Da li si ti ikada otvorio ikakvu servisnu knjižicu?
To piše i u knjižici koju su davali uz Zastavu 101. Toliko kilometara ili toliko godina.
A naravno svako raspolaže svojim autom na koji god način hoće.

Znam čovjeka koji je duplirao veliki servis...prešao duplu kilometražu od navedene u servisnoj knjizi, i nije mu ništa bilo. Ali to ne znači da se norme od strane proizvođača ne trebaju ili ne moraju poštivati. Na nekim brzohodnim motorima praksa je pokazala da se remen mora mijenjati i prije fabričke preporuke.
hostapler

#52 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by hostapler »

emko mislim da ovaj put nisi u pravu,pored kilometara se gleda i starost remena. Kod mene je rođak na autu remen mjenjao zbog starosti a ne zbog kilometara jer su u servisu tako rekli. Kao auto je star 5 godina i trebao bi se zamjeniti. Auto je bio presao 60 000 km,a zamjena mu je trebala biti na 80 000. I naravno covjek zamjeni.
To je isto da kazes da ti na KIA autu garancija vazi 150 000 km iako ti je auto star 10 godina.
emko1234

#53 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by emko1234 »

hostapler wrote:emko mislim da ovaj put nisi u pravu,pored kilometara se gleda i starost remena. Kod mene je rođak na autu remen mjenjao zbog starosti a ne zbog kilometara jer su u servisu tako rekli. Kao auto je star 5 godina i trebao bi se zamjeniti. Auto je bio presao 60 000 km,a zamjena mu je trebala biti na 80 000. I naravno covjek zamjeni.
To je isto da kazes da ti na KIA autu garancija vazi 150 000 km iako ti je auto star 10 godina.
nisam ja to rekao.ja sam govorim da u slucaju ovog megana koji se vozio ocigledno jako malo kad je za 3,5 godine presao 39 000km,siguran sam ne treba uradit nista vise od normalnog servisa.
tu su uslovi minimalne eksploatacije i bilo koji potrosni dio koji se mjenja na velikom servisu ne moze bit dotrajao da bi se mjenjao zbog toga,moze se mjenjat iz neke predostroznosti.al to je vec individualno.i znam da se gleda starost,al ovdje nije reci o starosti u pravom smislu te rijeci...
ti pricas i autu koje je ipak starije i vise je preslo.i postoji razlika izmedju trebalo bi se zamjenit i treba se zamjenit..osim toga na drugoj temi se pricalo o lopvluku servisa..
aj mi reci da ti stvarno mislis da auto koje je staro 3.5 godine i ima 40 000 na satu treba radit veliki servis?
ja se slazem da ima slucajeva u kojima bi trebalo razmotrit tu opciju.al ovdje pricamo o jednom konkretnom auto i stvarno je glupo da generalizujemo.
citroen xm

#54 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by citroen xm »

emko1234 wrote:
citroen xm wrote:
emko1234 wrote:

Pa i fabija sa pristojnom opremom košta preko 20000 KM. Ako je limit 20000 KM onda je ovaj klio karavan veoma dobra opcija, možda i najbolja.
jesi ti retardiran?frajer mu je predlozio megana generation..
ko prica o cliu,ti izgleda il ne znas citat il imas djelomicno sljepilo..
Muto, ajd pročitaj sve do sada u ovoj temi. Čovjek mu je predložio Megana koji košta oko 21000 km i kompaktni je automobil. A onda se ti umiješaš i napadneš čovjeka kako je limitiran sa 20000 KM. Onda mu slični tebi ili možda ti predložite fabiju sa malo boljom opremom od klotare koja takođe dođe slično kao Megan. Znači uredu je predložiti gradsko auto od 21000 KM, a nije u redu predložiti Megana koji je takođe 21000Km i kompakt automobil sa brdom opreme i boljim motorom. A da si pročitao sve vidio bi da se čovjeku sviđa clio karavan koji su mu predlagali u temi.
A onda sam se ja vodio limitom i rekao mu da je za te pare možda clio karavan najbolji.
delightful

#55 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by delightful »

jesi ti retardiran?frajer mu je predlozio megana generation..
ko prica o cliu,ti izgleda il ne znas citat il imas djelomicno sljepilo
emko1234, mjesec dana zbog vrijedjanja sagovornika
milojicabrzi

#56 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by milojicabrzi »

Ljudi,
Nema potrebe za svadjom.
Jeste, limit je oko 20 000 KM, nije da se ako se potrefi auto ne bi moglo nategnuti 1000 ili 2000 u + ili - ,ali auta sa preko 24 000 KM, mi u ovoj opciji nisu dostizna.

Ne znam da bas postoji Megane od 21 000 a da je sa iole prihvatljivim motorom...
citroen xm

#57 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by citroen xm »

Druže evo pogledaj ovaj članak. Ljudi na ovom sajtu su jako realni jer ih niko ne sponzoriše. Ovaj Megan generation sa brdom opreme i dizel motorom je bio 23500 KM, znači sa benzincem 1.6 16V i oko 110-120 KS je oko 21000 KM. Razmotri sve, mi te ovde savjetujemo da što bolje prođeš za svoje pare. Po meni je mnogo bolje kupiti recimo ovoga megana za 1000-2000 KM više od fabije. Mislim da ti se svakako može uklopiti u budžet, a ako ideš preko njihovog kreditiranja imaš popust od 1000 KM, a misli da sada daju 5 godina garancije.
quarterback

#58 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by quarterback »

milojicabrzi wrote:Ford Fusion je ispao iz utrke, bio je razmatran, ali mi kolegin brat ima to auto vec par godina, kupio ga je novog, te kaze kako jako puno trosi (valjda zato sto je tezak 1,4 tone) i da potrosnja rijetko ide ispod 10 l/ 100 KM.

Sve sam vise zainteresiran za ovaj Clio, 1,2 benzinac, jer mislim da mu je potrosnja koliko-toliko normalna.
kod mene je focus 1.6b iz 2008 i trosi po gradu hladno 12 litara bez klime sa pazljivom voznjom, za ford je mala potrosnja nepoznat pojam
milojicabrzi

#59 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by milojicabrzi »

...naravno da sam zahvalan na savjetu i misljenju. Ovaj Megan 1,6 mi se cini da malo previse trosi...a vidim da je Clio karavan sa 1,5 dci motorom, koji je bombona, oko 22 000 KM. Mozda bi se vrijedilo protegnuti :-D
citroen xm

#60 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by citroen xm »

Ako možeš samo naprijed. Fin je to autić, a posebno mi se karavan sviđa. Uradili su ga baš lijepo. :thumbup:
medo28

#61 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by medo28 »

kako je neko več spomenuo TSI motor je daleko najbolji u tom izboru znači fabia bi bio moj izbor, meni golf troši oko 7 litara ili čak manje s tim da je 90% gradske vožnje a ako treba može biti i brz ali i "potrošan", a drugo je sad stvar ličnog izbora šta se kome svidja, predlažem testnu vožnju sa što više auta pa češ tako dobiti najbolji uvid šta ti se svidja.
hostapler

#62 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by hostapler »

Kod mene je drug kupio Megana Generation kojeg ti spominju. On kaze da je super zadovoljan sa autom,jedino je potrosnja malo povisena,preko 10l. Ali mislim da je i to logicno jer zivi na Vratniku,a posao mu je u Novom Gradu.
Drugi prijatelj ima Clio sa dizel motorom 1.5dci,kaze da mu ne prelazi 6.5 lit po gradu i ako bi mogao to ubosti mislim da ti je to najlogicnija opcija.
Ne znam sta bih ti rekao za ovo sto si predlozio,ali moj glas najvise vuce na Fabiu,najvise zbog motora i statusa koji ovdje uziva.
Emocije me vuku na Citroen iskljucivo zbog izgleda.
Seat mi je nekakav nedorecen,niti smrdi niti mirise,a motorizacija jadna.

P.S. Jesi li mozda razmisljao o Citroen Berlingo Multispace,da li sebe mozes vidjeti u njemu,da li ti on zadovoljava kriterije? Znam da je malo skuplji od ovoga sto trazis,ali eto.
530i

#63 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by 530i »

Ma mojne 1.5 dCi... ;-)
milojicabrzi

#64 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by milojicabrzi »

...da vam javim kako je na kraju zavrsilo... :)

Zatvorim ja finansijsku konstrukciju za leasing, nazovem ovlastenog zastupnika i kazu mi da Renault Clio karavan nemaju na stanju, te da se mora cekati oko 2 mjeseca na isporuku, sto mi je stvarno puno.

Ponude mi Megana 1,5 dCI generationa, za cca 23 500 KM, pa ce vjerojatno to biti i konacna realizacija.

Hvala svima na savjetima.
citroen xm

#65 Re: DILEMA-IBIZA KARAVAN vs. FABIA KARAVAN vs.CITROEN C3 PIC

Post by citroen xm »

Šta god da uzmeš neka je sa srećom. Mislim da sa tim Meganom nećeš pogriješiti. Dobar i štedljiv dizel, dosta opreme i prostora više nego u do sada nabrajanim modelima(ne znam za C3P). :thumbup:
Post Reply