Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
demode wrote:Ovdje je jako puno ljudi koji se usude da rade kucu po principu sav svoj majstor, bez projekta arhitekte.
.
nema razloga da se tako osjecas i sve dok postujes i volis ovaj grad ti si sarajlija..
ovdje su problem seljacine koje bacaju smece,unistavaju tramvaje..oni nemaju osjecaj da i oni tu zive i da tako unistavaju grad..
sto se tice arhitekture tu se vise nista nemoze uradit...ali pod hitno treba poraditi na kulturi ponasanja i asimilaciji dosljaka
tipičan primjer mentaliteta ljudi u gradu su dva lika koja sam nedavno vidio na tramvajskoj. U iščekivanju tramvaja njih dvojica onako lagano pljuju po asfaltu, na smjenu - jedan pa drugi, pa jedan, pa drugi. Oko njih je bila malo veća ispljuvana površina asfalta. Isto su nastavili u tramvaju. Rezultat - poprilično ispljuvan prostor kod zadnjih vrata. Na jednoj od stanica skontaše revizore i izađoše. Naravno, ostali su na stanici u očekivanju narednog tramvaja. Dok je takvih "stručnjaka" nećemo odmaći od ovog gdje smo trenutno.
A čistoća je posebna tema. U normalnim gradovima se sigurno neće naći opušak, papirići i prateća oprema na svakom ćošku.
Meni je nekad na pamet pala ideja da se prostor prema Vogošći, Hadžićima i Rakovici sa odgovarajućim urbanističkim planom integriše u gradsku cjelinu sa onim što se sad naziva Gradom. Ali čime privući ljude koji bi eventualno naselili taj prostor kad i ovako čitava država kuburi sa nedostatkom radnih mjesta?
Sam javni prevoz se može riješiti tako da se na stanicu ne može ući bez karte (slično onom čudu na Ilidži), i eto naplate. Naravno, to bi najbolje bilo odraditi u više faza (krenuti s tramvajima).
perfect_guy wrote:tipičan primjer mentaliteta ljudi u gradu su dva lika koja sam nedavno vidio na tramvajskoj. U iščekivanju tramvaja njih dvojica onako lagano pljuju po asfaltu, na smjenu - jedan pa drugi, pa jedan, pa drugi. Oko njih je bila malo veća ispljuvana površina asfalta. Isto su nastavili u tramvaju. Rezultat - poprilično ispljuvan prostor kod zadnjih vrata. Na jednoj od stanica skontaše revizore i izađoše. Naravno, ostali su na stanici u očekivanju narednog tramvaja. Dok je takvih "stručnjaka" nećemo odmaći od ovog gdje smo trenutno.
A čistoća je posebna tema. U normalnim gradovima se sigurno neće naći opušak, papirići i prateća oprema na svakom ćošku.
Meni je nekad na pamet pala ideja da se prostor prema Vogošći, Hadžićima i Rakovici sa odgovarajućim urbanističkim planom integriše u gradsku cjelinu sa onim što se sad naziva Gradom. Ali čime privući ljude koji bi eventualno naselili taj prostor kad i ovako čitava država kuburi sa nedostatkom radnih mjesta?
Sam javni prevoz se može riješiti tako da se na stanicu ne može ući bez karte (slično onom čudu na Ilidži), i eto naplate. Naravno, to bi najbolje bilo odraditi u više faza (krenuti s tramvajima).
Takvih idiota imaš u svakom gradu i takvo ponašanje je moguće suzbiti samo radnim logorima, javnim kažnjavanjem i sličnim drastičnim metodama. U demokratskim društvima takve ljude nije moguće iskorijeniti.
Ali takvi ljudi modernim gradovima ne predstavljaju neki velik problem. Problem Srajeva je bagra na vlasti, bagra koja je donacije proćerala kroz guzicu a bespravno izgrađenim objektima dozvolila priključak na gradski vodovod, električnu i telefonsku mrežu.
Na spisku 10 zastrašujućih zemalja koje treba posjetiti, prema izboru internet stranice Askmen.com, Bosna i Hercegovina našla se na drugom mjestu. Prvo mjesto na ovoj listi zauzima Burma, a iza nas su Armenija, Uganda, Kolumbija, Indonezija, Iran, Pakistan, Kuba i Etiopija.
U obrazloženju stoji da većina ljudi cjelokupnu sliku i doživljaj naše zemlje pravi na osnovu slika i snimaka objavljenih za vrijeme rata devedesetih godina. BiH je tako na listu dospjela zbog proteklog rata, čiji se ožiljci još uvijek vide i u glavnom gradu. Navodi se također da je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984., ali i mjesto gdje je počeo Prvi svjetski rat.
Pored Sarajeva spominju se kao pozitivan primjer i nacionalni parkovi poput Kozare, ostala prirodna bogatstva koja pružaju uživanje u planinarenju, vožnji biciklima, skijanju, lovu..., bogata istorija kao posljedica ratovanja i dobra kuhinja što je prema ovom portalu ugodno iznenađenje.
Istina je da su ožiljci rata još uvijek vidljivi u našoj zemlji, ali 18 godina nakon završetka ratnih dejstava, slika baš i nije toliko 'zastrašujuća'. Ali, u to neka se uvjeravaju oni koji se odluče ovdje doći, što je i preporuka pomenutog portala. Pa ipak, i loša reklama je reklama.
bas sam gledao slike sarajeva, na istoimenoj temi. pregledao sam temu od prve do posljednje strane i ima fenomenalinih slika, koje kada covjek pogledao ne bi ni pomislio da je rata bilo. treba ove slike pokazati svakome ko i pomisli da su ovdje sve zene pokrivene od glave do pete, da smo svi blentavi i da se i dan danas ubijamo, da ima snajpera po brdima i sl............
kada je bio koncert paco de lucia-e, onaj prvi u zetri, citao sam intervju. kaze paco, "ja sam mislio da je ovdje sve poruseno, ocekivao sam haos"
naravno da je promijenio misljenje........ a mnogi i danas misle da je ovdje rat..... nije ni mali broj onih koji misle da je bosna u africi