Najstedljiviji auto nize klase
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Chemist
#51 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Ko o cemu, emko o vw motorima i opcenito njihovom poslovanju.
On topic
i ja mislim da je 1.4 tdi najlosiji izbor kada se gledaju ti dizelcici male kubikaze, fiat i psa su tu uradili posao mnogo bolje nego vw.
On topic
i ja mislim da je 1.4 tdi najlosiji izbor kada se gledaju ti dizelcici male kubikaze, fiat i psa su tu uradili posao mnogo bolje nego vw.
-
goran16v
#52 Re: Najstedljiviji auto nize klase
To stoji,ali u ovoj klasi oko 1.3 imamo 2 ili 3 motora koji se proizvode,dok u klasi oko 2 lit imas 20. Mislim da se iskreno moze reci,ma ko sta mislio da je Fiatov 1.3 JTD najbolji u ovoj klasi.[/quote]hostapler wrote:
Upravo je to bila moja poenta, broj modela u koji se odredjeni motor ugradjivao ne znaci da je taj motor niti najbolji, niti najekonomicniji kako su to ovdje neki poceli da izlistavaju kao argument...
O ekonomicnosti mozemo govoriti precizno i tu je 1,3 JTD vjerovatno najekonomicniji, ali o tome koji je najbolji "najbolji" tesko, 1,4 HDI, 1,5 dCI ili 1,4 D-4D nisu bas bezzeze motori... Ovdje se zacas skrene sa konkretnog pitanja o ekonomiji na to koji je motor najbolji.
Najbolji je motor onaj koji ce vlasniku u odredjenom periodu potrositi najmanje novaca,a to se odnosi i na protrosnju, i na kvarove, i na cijenu odrzavanja i na pad cijene polovnog. To sto moj auto trosi 3-4 dl nafte manje od konkurencije pa je nominalno najekonomicniji, a puno vise novaca od onoga sto sam ustedio na potrosnji izgubim na vrijednosti polovnog auta, kvarovima i servisima, meni ne znaci puno. Ekonomicnost i koji je motor najbolji se moze i ste strane posmatrati, zar ne?
-
hostapler
#53 Re: Najstedljiviji auto nize klase
O ekonomicnosti mozemo govoriti precizno i tu je 1,3 JTD vjerovatno najekonomicniji, ali o tome koji je najbolji "najbolji" tesko, 1,4 HDI, 1,5 dCI ili 1,4 D-4D nisu bas bezzeze motori... Ovdje se zacas skrene sa konkretnog pitanja o ekonomiji na to koji je motor najbolji.goran16v wrote:To stoji,ali u ovoj klasi oko 1.3 imamo 2 ili 3 motora koji se proizvode,dok u klasi oko 2 lit imas 20. Mislim da se iskreno moze reci,ma ko sta mislio da je Fiatov 1.3 JTD najbolji u ovoj klasi.hostapler wrote:
Upravo je to bila moja poenta, broj modela u koji se odredjeni motor ugradjivao ne znaci da je taj motor niti najbolji, niti najekonomicniji kako su to ovdje neki poceli da izlistavaju kao argument...
Najbolji je motor onaj koji ce vlasniku u odredjenom periodu potrositi najmanje novaca,a to se odnosi i na protrosnju, i na kvarove, i na cijenu odrzavanja i na pad cijene polovnog. To sto moj auto trosi 3-4 dl nafte manje od konkurencije pa je nominalno najekonomicniji, a puno vise novaca od onoga sto sam ustedio na potrosnji izgubim na vrijednosti polovnog auta, kvarovima i servisima, meni ne znaci puno. Ekonomicnost i koji je motor najbolji se moze i ste strane posmatrati, zar ne?[/quote]
Pazi,1.4 HDI je najgori motor od svih navedenih,gori cak i od VW 1.4 sa tri cilindra. Taj motor je bio na testu u AUTOBILD-u i kao prvog su ga naveli kao motor koji se nepreporucuje,da se izbjegava,da je tesko da pređe 150k bez ozbiljnih zahvata (tipa lezajeva,radilice i sl). Za 1.5 dci i 1.4 D4D sam cuo sve najbolje i svaku pohvalu.
Fiatov 1.3 JTD i sto se tice kvarova i cijene servisa je i dalje u samom vrhu,ne kvari se a cijena za odrzavanje nije skupa.
A ako ces sa strane polovnih gledati,uzmi ovako. Polovnog Fiata ces u startu platiti manje u odnosu na konkurenciju (kao talijasnko govno,kvari se,gubitak vrijednosti,raznorazne bapske price i bla bla bla),tako da prilikom prodaje ako je jeftiniji od konkurencije nije strasno. Tipa,Fiata sada platis 10-11k,a Clia 12-13k,a Toyotu 14-15k,sta me boli briga ako ce za 3 godine cijena biti Fiata biti 7-8k,Clia 9-10k ili Toyote 11-12k. Na kraju je to manje vise isto.
-
goran16v
#54 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Nije isto kad novog ili novijeg Fiata platis isto ili vise od konkurencije a on iz "nepoznatih" razloga za nekoliko godina vrijedi 2k KM manje.
-
hostapler
#55 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Stani malo,zar nisi rekao kod polovnih auta. A sada ubacujes pojam "nov" auto.goran16v wrote:Nije isto kad novog ili novijeg Fiata platis isto ili vise od konkurencije a on iz "nepoznatih" razloga za nekoliko godina vrijedi 2k KM manje.
-
ponton
#56 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Ona famozna reklama za; Kia, troši samo 3.2L na 100km, tri cilindra dizel motor, 1100 kubika, 1200kg automobila. Testirali su u emisiji Fifth Gear, ne troši ni približno toliko, na koliko su uspjeli svesti tu potrošnju koja je na kraju iznosila nekih 5 do 7 litara na 100km, uz simfoniju kreštavog, neuglađenog motora koji je zvučao ko VW dizelaš iz osamdesetih godina. Motor je uz to bio nevjerojatno lijen, no marketinška (Wehrmacht) ofenziva radi čuda, naivčine sumanuto kupuju, .
- ElRe
#57 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Potrosice 3.2l u 5. brzini nizbrdo 
- ElRe
#58 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Sasvim sigurno jedan od najboljih (pouzdanost, potrošnja, dinamičnost) TD motora uopšte i teško da će njegov uspjeh ijedan drugi ponoviti.goran16v wrote:Da li broj modela u koji je ogradjen odredjeni motor znaci da je on najbolji ili najekonomicniji? Sta cemo onda tvrditi za VW-ov 1,9 TDI? Taj motor je ugradjivan od 92. godine u preko 20 razlicitih modela, s tim da tu nema svaka generacija novo ime tj. novi model (pa imamo i Punto), i Grande Punto, ovdje pod jednim modelom mislim na sve generacije Pola, Golfa, Passata, Audia A4, A6, Fabie, Octavie, Ibize, Cordobe, Toleda, Leona itd u kojima se ugradjivao 1,9 TDI, kad bi se taj model poceo brojati ne po modelima nego generacijama mislim da bi cifra otisla na preko 50, a o broju prozvedenih i pordatih jedinica, te o cijenam rabljenih u kojima je ovaj motor da ne govorim. I sta se ovo znaci, da je 1,9 TDI najbolji motor u klasi, da je najekonomicniji?
- johntra
#59 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Digitron u ruke, pa računaj, ne mogu ja tebi crtati...čuj na marginama u klasamaemko1234 wrote: da li je ovo lista u cijem su sastavljanju ucestvovali novinari renomiranog auto-moto sajta "bella machina"?
nije pitanje bilo koji je najzastupljeniji motor u autima koja su na marginama u svim klasama,nije bilo pitanje koji je to motor koji si mogu priustit svi ovi proizvodjaci wannabe autica osim opela..
pitanje je bilo koji je motor u klasi najstedljiviji..
pa ja vjerujem u tvoju ekspertizu,cemu ova neozbiljnost?
i naveo si tri marke auta:opel,tata i fiat..nije bas neka pljacka..
da, meni je, a i svakom normalnom, ovo dokaz da se radi o najboljem motoru na tržištu u ovoj klasi...da ima neki drugi bolji i štedljiviji, vjerovatno bi on bio na listi ispred ovoga...logično, zar ne?
ovdje govorimo o četiri različita proizvođača automobila, ne o autima grupacije, kao što su neki spominjali 1.9 TDI motor...dobro, Opel i FIAT su imali neke veze u prošlosti, ali ne i danas, pa se opet taj motor ugrađuje u Aveo...ako ćemo mak na konac, postoji VM-ov 2.5 TD motor, koji se ugrađivao u FIAT-e, Alfe, Lancie, SAAB-ove, Jeep-ove, Peugeote, Citroene....
na kraju, tema je bezze, jer se prosječna potrošnja u ovoj klasi razlikuje možda u pola litra...
-
emko1234
#60 Re: Najstedljiviji auto nize klase
johntra,goran te na*uzio s argumentima i to na suho i *nalno 
to sto si naveo da se neki motor ugradjuje u 20 razlicitih modela ne znaci da je najbolji,kako ti covjek vec napisa.sto se tice ovog dijela da su na marginama,to samo ti mozes reci da nije tako.fiat i opel bi u nekoj klasi imali najprodavanije auto samo kad bi vw prestao proizvodit auta.i to nije zato sto sam ja ljubitelj njemca nego zato sto su to cinjenice covjece.i sad mi se fakat ne da raspravljat o tome sto je to tako.svak ima svoje misljenje.
ja odgovorno tvrdim da je 1.4 tdi i pored toga sto ima tri cilindra i sto se cuje ko traktor jedan od najboljih u klasi.ljudi su odustali od tog motora zato sto su odustali od cijelog pumpa dizna sistema i presli su na common rail jer je isplativije.
na kraju kad se sve svede i podvuce crta,samo se i gleda ta rentabilnost.e to je nesto sto jtd i cdti razlikuje od tdija,kod vw-a postoji racunica dok je kod opela i fiata bas i nema u toj mjeri.
ko sumnja u kvalitet u vozne osobine skode s 1.4 tdi motorom,evo ja se nudim.napunit cu je do vrha i dat cu je jedan dan ovim skepticima pa nek se provozaju u bestiji s tri cilindra koja ce pojest svakog hdi-ja,cdti-ija,dci-ja a pritom nece potrosit po gradu vise od 7 litara grube voznje..
to sto si naveo da se neki motor ugradjuje u 20 razlicitih modela ne znaci da je najbolji,kako ti covjek vec napisa.sto se tice ovog dijela da su na marginama,to samo ti mozes reci da nije tako.fiat i opel bi u nekoj klasi imali najprodavanije auto samo kad bi vw prestao proizvodit auta.i to nije zato sto sam ja ljubitelj njemca nego zato sto su to cinjenice covjece.i sad mi se fakat ne da raspravljat o tome sto je to tako.svak ima svoje misljenje.
ja odgovorno tvrdim da je 1.4 tdi i pored toga sto ima tri cilindra i sto se cuje ko traktor jedan od najboljih u klasi.ljudi su odustali od tog motora zato sto su odustali od cijelog pumpa dizna sistema i presli su na common rail jer je isplativije.
na kraju kad se sve svede i podvuce crta,samo se i gleda ta rentabilnost.e to je nesto sto jtd i cdti razlikuje od tdija,kod vw-a postoji racunica dok je kod opela i fiata bas i nema u toj mjeri.
ko sumnja u kvalitet u vozne osobine skode s 1.4 tdi motorom,evo ja se nudim.napunit cu je do vrha i dat cu je jedan dan ovim skepticima pa nek se provozaju u bestiji s tri cilindra koja ce pojest svakog hdi-ja,cdti-ija,dci-ja a pritom nece potrosit po gradu vise od 7 litara grube voznje..
-
goran16v
#61 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Upravo tako, kupujes nov - prodajes polovan. Kako moze pasti cijena novom autu, cijena moze pasti samo polovnom, zar ne?hostapler wrote:Stani malo,zar nisi rekao kod polovnih auta. A sada ubacujes pojam "nov" auto.goran16v wrote:Nije isto kad novog ili novijeg Fiata platis isto ili vise od konkurencije a on iz "nepoznatih" razloga za nekoliko godina vrijedi 2k KM manje.
- johntra
#62 Re: Najstedljiviji auto nize klase
@emko...
jašta je, naguzio me pravo...slomio se prelistavajući prodajne prospekte, ali opet nije dokazao da je Fabia prodavanija od Punta...bit će bolje, ima Fabia šanse ove godine...
Nemaš ba ti meni šta pričati o 1,4 TDI motoru, ja sam imao u službenom Roomsteru isti motor...trošio je malo, kao što troši malo bilo koji motor te klase, i rekao sam da je glupa tema...ne pričamo o šestacima...ide on dobro, dok ne naiđe na neku malo veću uzbrdicu, a onda se vidi sva nesreća troklipne koncepcije...džaba mu i turbo...
Upravo o jadu i bijedi, te sramoti koju je sebi VW priuštio sa PD sistemom, kupci su skontali da postoji nešto bolje i što nije toliko precijenjeno...ne spominjem tu samo JTD, ima i ostalih vrlo dobrih proizvođača dizelaša danas...
niko ne spori da kod VW ne postoji računica...gledaj da što manje ponudiš za više para...vazda bilo...jbga, dok je ovaca, bit će i vune...
znaš koliko meni znači to što ti odgovorno tvrdiš....
jašta je, naguzio me pravo...slomio se prelistavajući prodajne prospekte, ali opet nije dokazao da je Fabia prodavanija od Punta...bit će bolje, ima Fabia šanse ove godine...
Nemaš ba ti meni šta pričati o 1,4 TDI motoru, ja sam imao u službenom Roomsteru isti motor...trošio je malo, kao što troši malo bilo koji motor te klase, i rekao sam da je glupa tema...ne pričamo o šestacima...ide on dobro, dok ne naiđe na neku malo veću uzbrdicu, a onda se vidi sva nesreća troklipne koncepcije...džaba mu i turbo...
Upravo o jadu i bijedi, te sramoti koju je sebi VW priuštio sa PD sistemom, kupci su skontali da postoji nešto bolje i što nije toliko precijenjeno...ne spominjem tu samo JTD, ima i ostalih vrlo dobrih proizvođača dizelaša danas...
niko ne spori da kod VW ne postoji računica...gledaj da što manje ponudiš za više para...vazda bilo...jbga, dok je ovaca, bit će i vune...
-
hostapler
#63 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Posto broj modela u koji se motor ugrađuje nema veze,onda reci i da je TDI (svaki od 1.2 do 5.0) mudo od ovna,kao sto kazes za JTD.emko1234 wrote:johntra,goran te na*uzio s argumentima i to na suho i *nalno
-
emko1234
#64 Re: Najstedljiviji auto nize klase
jah,eto vw je toliko fulio s pd koncepcijom da je 1.9tdi pd motor koji nikad nece bit nadmasen dok je svijeta i vijeka u toj klasi motora.aj ti veliki strucnjace navedi koji je motor po karatkeristikama bolji od jednomg 1.9tdi pd motora s 130ks..al sve uzmi u obzir,potrosnju,snagu,performanse,dugotrajnost i sve sto je bitno kad gledas neki motor.nek auto bude golf IV iz 2002 godine sa 130ks,nadji pandana koji je bio bolji od njega u istoj klasi s istim motorom.johntra wrote:@emko...
cuj kupci skontali da postoji nesto bolje?pa za te pare ne postoji,postoji ako iskesiras jos koju hiljadu u prosjeku.pa ako ti je smetao 1.4tdi ti kupis 1.4 d4d..daj ti si neozbiljan saugovornik koji u nedostatku argumenta dijelom priznas da nisi upravu a dijelom okrenes na zajebanciju.
-
emko1234
#65 Re: Najstedljiviji auto nize klase
hostapler* uzet cemo samo jednu varijablu koja se gleda kod motora od svih mogucih-dugotrajnost.
tdi je u svakom slucaju dugotrajniji i izdrzljiviji motor od jtd.jer ja ne znam niti jednu alfu,lanciu il fiata koji su presli milion.a boga mi znam barem 5 auta s tdi motorom.
tdi je u svakom slucaju dugotrajniji i izdrzljiviji motor od jtd.jer ja ne znam niti jednu alfu,lanciu il fiata koji su presli milion.a boga mi znam barem 5 auta s tdi motorom.
- johntra
#66 Re: Najstedljiviji auto nize klase
jah,eto vw je toliko fulio s pd koncepcijom da je 1.9tdi pd motor koji nikad nece bit nadmasen dok je svijeta i vijeka u toj klasi motora.aj ti veliki strucnjace navedi koji je motor po karatkeristikama bolji od jednomg 1.9tdi pd motora s 130ks..al sve uzmi u obzir,potrosnju,snagu,performanse,dugotrajnost i sve sto je bitno kad gledas neki motor.nek auto bude golf IV iz 2002 godine sa 130ks,nadji pandana koji je bio bolji od njega u istoj klasi s istim motorom.emko1234 wrote: niko ne spori da kod VW ne postoji računica...gledaj da što manje ponudiš za više para...vazda bilo...jbga, dok je ovaca, bit će i vune...
cuj kupci skontali da postoji nesto bolje?pa za te pare ne postoji,postoji ako iskesiras jos koju hiljadu u prosjeku.pa ako ti je smetao 1.4tdi ti kupis 1.4 d4d..daj ti si neozbiljan saugovornik koji u nedostatku argumenta dijelom priznas da nisi upravu a dijelom okrenes na zajebanciju.[/quote]
upravo si sam sebe potkopao navodeći ubjedljivo najgori motor koji je VW napravio...PD sa 130 KS...taj motor je dobro išao dok se ne raspadne neka od pumpi na cilindru i sjebe čitav motor...slabije verzije su i nekako uspijevale da izdrže duže, ali ih je na kraju čekala ista sudbina...pričaš o promašenoj tehnologiji, totalno...
naravno da postoji bolje, čak i ne moraš doplatiti previše za to, nego uzmeš povoljniji 1,3 JTD...
-
emko1234
#67 Re: Najstedljiviji auto nize klase
to su teorije zavjere koje su strpljivo smisljali vw hejteri..motor koji je isao a golf,passat,boru,sharan,polo,ibizu,alhambru,a3,a4,a6,fabiu,okataviju, superb i galaxy i nikad nisam cuo da se nekome raspalo nesto..
ja ga licno vozio u pola tih auta,otkida motor kako ide..smijesna potrosnja uz redovono odrzavanja duboku starost moze docekat..
a sve i da je imao neku mahanu,reci mi nesto sto je covjek napravio a nema mahane..doduse,vjerovatno su u kontrukciji jtd motora ucestvovali ljudi sa supermenove planete..
ja ga licno vozio u pola tih auta,otkida motor kako ide..smijesna potrosnja uz redovono odrzavanja duboku starost moze docekat..
a sve i da je imao neku mahanu,reci mi nesto sto je covjek napravio a nema mahane..doduse,vjerovatno su u kontrukciji jtd motora ucestvovali ljudi sa supermenove planete..
- johntra
#68 Re: Najstedljiviji auto nize klase
jašta su....smišljao ih Risto Đogo, vratio se iz mrtvih....
opet sebe stavljaš u prvi plan.....znači, ako si ih ti vozio, onda nikada nijednog problema nisu imali?
opet sebe stavljaš u prvi plan.....znači, ako si ih ti vozio, onda nikada nijednog problema nisu imali?
-
goran16v
#69 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Ako se bolje prisjetis naveo sam ti podatak da je Fiat prodao 42 kom automobila u BiH u 2011 na sta si se ti vadio da je kriv zastupnik, pa da je Fiatu pala prodaja u 2011 za 17% (alo ba nije 0,17, nije 1,7 nego 17), a Skodi porasla za 6% kad je globalni pad prodaje 5% na sta ti odgovorio sa tuc- muc. Nije kriv zastupnik za BiH, ni recesija nego sam Fiat zato sto je kanta nad kantama.johntra wrote:@emko...
-
goran16v
#70 Re: Najstedljiviji auto nize klase
A koliko je Fiat kvalitetan auto najbolje potvrdjuje broj Tipa, Una, Croma i Tempri na cesti (postali su prilican raritet), a Ritma, Regate i Argente ce se sjetiti samo oni stariji od 30 god. Bas me interesuje kakva ce prica biti za par god kad sa lica zemlje nestanu prvi Punto, Bravo, Brava...
-
emko1234
#71 Re: Najstedljiviji auto nize klase
ma daj,sad prelazis na novi nivo gluposti..sto okreces temu?kad kazem da sam ih vozio,to govorim na tragu toga da znam da je to odlican motor koji se uklopio u cijelu paletu proizvoda..od jedne skode fabie do audija a6..i ti kazes ne valja motor?johntra wrote:jašta su....smišljao ih Risto Đogo, vratio se iz mrtvih....![]()
pa zar nije logicno da ako nesto ne valja da to neces ugradjivat punih 6 godina u neki svoj proizvod,jer ako ne valja ljudi to nece kupovat i samim tim krajnji cilj(zgrtanje para)nece bit ostvaren..
ocekivao sam vise od tebe ko johntra iskreno..nije sporno da se razumijes,al isto tako nije sporno koliko si anti vw nastrojen..ja s razlogom kazem da je fiat smece,a razloge ti je naveo goran u postovima iznad..a tvoji razlozi su na novou dijeteta od 8 godina koji kaze da je lopta krpenjaca bolja od prave samo zato sto ima krpenjacu a pravu gleda na tvu..nemoj pogresno protumacit,ne aludiram na to da si nesto ne mozes priustit nego samo da imas neku skrivenu mrznju prema vag grupaciji iz samo tebi poznatog razloga..i samim tim nisi objektivan..
- basicm
#72 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Najbolji mali auto je Fabia sa 1.9 TDi pd, auto leti, trosi ispod 5 litara i nema greske. Sluzbena Fabia za 2 godine 200 hiljada i nikad kvara, a otimali se za nju, formula na cesti.
-
goran16v
#73 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Upravo tako... Samo sto je po nekima ovdje 1,9 TDI smece od motora...basicm wrote:Najbolji mali auto je Fabia sa 1.9 TDi pd, auto leti, trosi ispod 5 litara i nema greske. Sluzbena Fabia za 2 godine 200 hiljada i nikad kvara, a otimali se za nju, formula na cesti.
-
SAAdnan
#74 Re: Najstedljiviji auto nize klase
Polo 1.4 tdi...najgrublja voznja po gradu...oko 7l, ako ga vozis lagano oko 4.5. Zvuk jeste cudan, ali navikne se covjek. Govorim o modelu sa 70 ks. A vi koji govorite da nema snage...ili bas mrzite vw, ili niste probali da vozite, ili vozite ko babice. Motor extra ide ...ja se uz ivan penjem oko 100km/h....pa eto poredite sa ostalim.
-
emko1234
#75 Re: Najstedljiviji auto nize klase
100%..goran16v wrote:Upravo tako... Samo sto je po nekima ovdje 1,9 TDI smece od motora...basicm wrote:Najbolji mali auto je Fabia sa 1.9 TDi pd, auto leti, trosi ispod 5 litara i nema greske. Sluzbena Fabia za 2 godine 200 hiljada i nikad kvara, a otimali se za nju, formula na cesti.
nek mi nadje johtra fiata koji ima ovo na satu..
http://www.youtube.com/watch?v=EG9sD09w ... re=related i vozi i dalje..naci ce klinac..
http://www.youtube.com/watch?v=fCJ_zeqq ... re=related