Koji je najbolji fudbaler ikada?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je najbolji fudbaler ikada?

Pele
14
5%
Muller
3
1%
Euzebio
3
1%
Krojf
2
1%
Platini
4
2%
Maradona
28
11%
Ronaldo (brazilac)
60
23%
Zidane
55
21%
Messi
70
27%
ili neko drugi gore nepomenuti...
17
7%

Total votes: 256

Korisnicko ime

#51 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Korisnicko ime »

Najbolji je Maradona. Igrac koji je sa prosjecnim timom (Napoli) i (tada) prosjecnom reprezentacijom osvajao titule prvaka Italije, kup UEFA i Svjetsko prvenstvo. Ne postoji bolji.

Postoji grupa igraca koja konkurisu za drugog najboljeg...Di Stefano, Puskas, Pele, Krojf, Ronaldo (onaj pravi), Zidane. U ovu grupu bih stavio i Messija ali on jos nije zavrsio karijeru. Ovo su sve igraci koji su svojim igrama mjenjali nogomet svoga vremena, kao sto to trenutno radi Messi. Peleu je velika "mrlja" to sto je cijelu karijeru igrao u Santosu i nikad nije igrao (ni potvrdio se) u Evropi. Takodje, od tri titule svjetskog prvaka koje je osvojio, prve dvije su bile u reprezentaciji u kojoj su bolji od njega bili Vava i Garincha, a trecu je osvojio u timu koji je proglasen za najbolju nogometnu ekipu u istoriji (Brazil 1970.)...

U svakom slucaju, kako god poredate gore navedene igrace od 2 do 8 necete pogrijesiti...

Diego Maradona
(Argentina)

Image

Diego Armando Maradona is by many regarded as the greatest player in the history of the game. He was born on October 30th 1960 in Lanus outside Buenos Aires. There he played for Los Cebollitos (The little onions), before he joined Argentinos Juniors. At 16 he was Argentina's youngest-ever international when he played against Hungary. Two years later he captained the World Youth Cup winners and was soon transferred to Boca Juniors for £1.000.000. The success continued and he was voted South American Player Of The Year in 1979 and 1980.

In 1982 Maradona joined Spanish giants Barcelona for a world record transfer fee of £5.000.000. The same year the World Cup was held in Spain and Maradona made his World Cup debut on his new homeground Estadio Nou Camp. The tournament didn't end as Maradona had hoped and he was sent off against Brazil in the second phase, as Argentina bowed out.

In his first season for "Barca" he helped them win the league, leaguecup and the Super Cup. Two years later, another world record fee of £6.900.000 took him to success-starved Napoli, and in 1987 they won a league and cup double. A year earlier he had captained Argentina to a second World Cup triumph. It was a World Cup that forever will be synonymous with Maradona. He scored 5 goals in that tournament, including two against England. Both are among the most controversal in World Cup history. The first was the infamous "Hand of God" and the second probably the greatest goal ever scored in a World Cup game, as he ran from his own half showing magic displays and leaving seven English players for dead.

Success continued with Napoli as he again steered them to a leaguetitle and in 1989 even a triumph in the UEFA cup. In 1990 the World Cup was held in Italy and Maradona captained Argentina to yet another final. The Germans were once again the opponents and this time they proved too strong for the Argentinians. That loss was to be the beginning of the end for Maradona. Two drug scandals have created black spots on his name and reputation. Several come-backs have been tried since 1991 and after helping Argentina qualifying for the 1994 World Cup in USA, Maradona looked fit for fight again. A marvellous goal against Greece in the first match gave proves for that.

But in the next game against Nigeria he was caught for drug abuse, and the World Cup story of Diego Armando Maradona got a sad ending. That match meant that Maradona equalled the record of matches played in the World Cup of 21, held by Uwe Seeler and Wladislav Zmuda (Later beaten by Lothar Matthäus). Maradona retired from international football after that with a gallery of good and bad memories. But he is by neutral football lovers regarded alongside Pelé as the greatest player of them all.
Janjicar

#52 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Janjicar »

Ronaldo debeli definitivno (Y)

Najbolji kojeg sam ikada gledao
Zatim slijedi Zidane
Messi...
cindrlimindrli

#53 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by cindrlimindrli »

Mesi pa dvadeset praznih mjesta, pa opet Mesi. Gledao sam vecinu iz ankete, ma ni blizu njega. I komotno si mogao na listu dodati Susica, Dzajica i Piksija.
Johnny_x

#54 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Johnny_x »

Ronaldo se prije tacno 12 godina imao onu povredu koja ga je sprjecila da bude najbolji ikad
Dugi nožni nokti

#55 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Dugi nožni nokti »

Anketa na sax-u je mjerodavnija od svega. Trebali bismo ovo proslijediti FIFa-i pa da se više nikad ne postavlja pitanje ko je najbolji svih vremena. :D

Da ja odlučujem i da imam neku moć, onda bih automatski Maradoni dao tu titulu. Čovjek je od prosječnog Napolija napravio ekipu (bukvalno ih je sam nosio), a ako ni to nije dovoljno, onda možemo i reprezentaciju Argentine i uspjehe iste za vrijeme Maradone koristiti kao argument. Messi neodoljivo podsjeća na njega, na klupskom planu je osvojio sve što se može osvojiti, ali nedostaje mu ono nešto. To nešto ćemo nazvati zlatom na SP-u. Mada, možda ni ovo nisu realni parametri, jer po tome jedan igrač iz Litvanije neće nikada biti najbolji na svijetu, taman kad bi po sezoni zabijao 100 golova i imao isto toliko asistencija. Zašto? Zato što su male šanse da taj igrač osvoji prvenstva Evrope i Svijeta. Možemo sad ovdje pričati i o tome kako se fudbal promijenio, kako ovo - kako ono, ali oni koji su bili maestralni fudbaleri u prošlosti bi i u ovim uslovima igrali odlično. Genijalci bi isplivali na površinu, bez obzira u kojem su vremenu smješteni.

Trebala bi se uzeti i konzistentnost kao jedan od faktora. Jer, kako ćemo u isti koš staviti nekog ko je 2-3 godine igrao dobro i nekog ko je barem 6-7 sezona mamio uzdahe širom svjetskih/evropskih terena. Ovo možda najviše ide u prilog Messiju, koji ukoliko nastavi u ovom ritmu, neće imati konkurencije. :D Momak je mašina i svi se pitamo koliko on još može. Može li bolje od ovog? Onda dobijemo odgovor da može.

Možda na prvu ono Admirovo pitanje izgleda čudno, ali na mjestu je. Zašto Zidane, a ne Xavi? Da li (isključivo) zbog 2 gola u finalu Svjetskog Prvenstva '98 i gola protiv Leverkuzena? Jer, ako pogledamo SP u Francuskoj, onda možemo reći da je Thuram bio bolji od Zidanea. I važniji igrač u Jaquetovoj reprezentaciji. Zidane? Zabio je 2 gola glavom protiv Brazila. Čisto da se zna kako je to izgledalo. Njegovo znanje niko (ponajmanje ja) ne može osporiti, ali treba razgraničiti neke stvari. On nije bio vođa te Francuske kao što je to bio Platini u njegovo vrijeme (1984. godine). Ali, treba biti iskren i reći da Francuska ne bi nikad bila u finalu 2006. da nije bilo Zinedinea. Tad ih je kao "uskoro umirovljeni" starac vodio do srebrne medalje. Ali zlato je zlato. :lol: :lol:

Dakle, Xavi koji ima SP + EP sa Španijom + svi uspjesi na klupskom planu sa Barcelonom može u istu rečenicu sa Zidaneom.
erik2

#56 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by erik2 »

Moja je samo primjedba na odabir, ako si već stavljao Njemca to je morao biti Beckenbauer, a ne Muller također izostavljanje Alfreda Di Stefana je veliki kiks.
palermo

#57 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by palermo »

Najviše sam volio Zinedina i njegov fudbal. Mislim da je najbolja sezona nekog fudbalera, barem koju sam ja gledao, ona prva Ronaldova u Barceloni, kad je na svakoj drugoj utakmici prelazio sve od centra do gola. Najbolje odigrano svjetsko prvenstvo je Maradonino u Meksiku 86.
E ja se sjećam još jednog velikog fudbalera, ne kao ovih, ali se ipak sjećam, koji se ovdje rijetko spominje. Krojfa, možda nije bi klasa kao ovi gore porborjani, ali je značajan što je unio nešto revolucionarno u fudbal. Brzinu vođenja lopte, brzinu misli.
Naravno, Mesi spada u ovu grupu velikih igrača, mada moram priznati, volio bih ga vidjeti i u nekom drugogm sistemu osim Barcinom.

A ko je najbolji, je suviše maglovito pitanje, pa sam izbjegao učestvovati u anketi.
Platformas

#58 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Platformas »

Ako si vec stavio Mesia, trebao si onda i C. Ronalda. Cisto radi korektnosti ankete.

Zidan :thumbup:
Korisnicko ime

#59 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Korisnicko ime »

Dugi nožni nokti wrote:Trebala bi se uzeti i konzistentnost kao jedan od faktora. Jer, kako ćemo u isti koš staviti nekog ko je 2-3 godine igrao dobro i nekog ko je barem 6-7 sezona mamio uzdahe širom svjetskih/evropskih terena. Ovo možda najviše ide u prilog Messiju, koji ukoliko nastavi u ovom ritmu, neće imati konkurencije. :D Momak je mašina i svi se pitamo koliko on još može. Može li bolje od ovog? Onda dobijemo odgovor da može.
U ovome su najfascinantniji Di Stefano i Puskas...
Obojica su igrali skoro dvadesetak godina, u razlicitim klubovima, drzavama, sistemima, cak i reprezentacijama, Puskas za dvije (Madjarska, Spanija) a Di Stefano cak za tri (Argentina, Kolumbija i Spanija)...i sve na vrhunskom nivou!
Covjece, Puskas najbolji pocetkom pedesetih u najboljem timu i reprezentaciji na svijetu (Honved i Madjarska, neporazeni godinama), pa pauzira par sezona i onda ode u najbolji tim na svijetu u tom trenutku (Real) i tamo osvaja titule i bude najbolji igrac (uz Di Stefana)...

Sad u ovo doba globalizacije i IT svijeta igrac odigra jednu sezonu i odmah je zvijezda, najbolji...
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#60 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by bordo gandalf »

jasko_ba wrote:Jedan jedini Ronaldo(nazario)
:dance:
Dvoumio sam se između zidana i ronalda i glas sam ipak dao ronaldu obojica su strasni igraci
pirmin

#61 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by pirmin »

Image

Samo njemu bih sa zadovoljstvom ocistio kopacke. 8-)
Dugi nožni nokti

#62 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

@Korisničko ime,

O njima sam samo čitao i gledao raznorazne dokumentarce. Zanimljivo je da je Di Stefano želio doći do zlata na SP-u, ali to nikako nije uspio učiniti (Argentina, Kolumbija i Španija), a Puškaš je "Laku Konjicu" vodio do finala (ne znam koje je to godine bilo, a ne da mi se sad tražiti). U biti, što se tiče konzistentnosti, apsolutno si u pravu kada su njih dvojica u pitanju. No, ja ih nikako nisam gledao, pa stvarno ne mogu dati neki sud o njihovim igrama. Brojke su impresivne kao i činjenica da su 100 godina bili u samom vrhu. :D
Korisnicko ime wrote:Sad u ovo doba globalizacije i IT svijeta igrac odigra jednu sezonu i odmah je zvijezda, najbolji
:thumbup:
Žalosno, ali istinito.
Edin H.

#63 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edin H. »

Diego Armando, al' za klasu bolji od ostalih :oops:
Jack Be Nimble

#64 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Jack Be Nimble »

Beckenbauer
Basten
Zenga
Savicevic
Zidan
Kahn
Xavi+Iniesta
Edinho2011

#65 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edinho2011 »

@oridjidji

Trebao si staviti Balotelia ! :D
Hopkins

#66 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Hopkins »

Za mene su najbolji igraci oni koji citavu karijeru 15-20 aktivnih godina igraju na svjetskom nivou. Dakle, Zaneti, Maldini, Gigs, Skols, Sedorf ... itd.
Edin H.

#67 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edin H. »

Edinho2011 wrote:@oridjidji

I Manchinija :D
Better Man

#68 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Better Man »

Dugi nožni nokti wrote:Anketa na sax-u je mjerodavnija od svega. Trebali bismo ovo proslijediti FIFa-i pa da se više nikad ne postavlja pitanje ko je najbolji svih vremena. :D

Da ja odlučujem i da imam neku moć, onda bih automatski Maradoni dao tu titulu. Čovjek je od prosječnog Napolija napravio ekipu (bukvalno ih je sam nosio), a ako ni to nije dovoljno, onda možemo i reprezentaciju Argentine i uspjehe iste za vrijeme Maradone koristiti kao argument. Messi neodoljivo podsjeća na njega, na klupskom planu je osvojio sve što se može osvojiti, ali nedostaje mu ono nešto. To nešto ćemo nazvati zlatom na SP-u. Mada, možda ni ovo nisu realni parametri, jer po tome jedan igrač iz Litvanije neće nikada biti najbolji na svijetu, taman kad bi po sezoni zabijao 100 golova i imao isto toliko asistencija. Zašto? Zato što su male šanse da taj igrač osvoji prvenstva Evrope i Svijeta. Možemo sad ovdje pričati i o tome kako se fudbal promijenio, kako ovo - kako ono, ali oni koji su bili maestralni fudbaleri u prošlosti bi i u ovim uslovima igrali odlično. Genijalci bi isplivali na površinu, bez obzira u kojem su vremenu smješteni.

Trebala bi se uzeti i konzistentnost kao jedan od faktora. Jer, kako ćemo u isti koš staviti nekog ko je 2-3 godine igrao dobro i nekog ko je barem 6-7 sezona mamio uzdahe širom svjetskih/evropskih terena. Ovo možda najviše ide u prilog Messiju, koji ukoliko nastavi u ovom ritmu, neće imati konkurencije. :D Momak je mašina i svi se pitamo koliko on još može. Može li bolje od ovog? Onda dobijemo odgovor da može.

Možda na prvu ono Admirovo pitanje izgleda čudno, ali na mjestu je. Zašto Zidane, a ne Xavi? Da li (isključivo) zbog 2 gola u finalu Svjetskog Prvenstva '98 i gola protiv Leverkuzena? Jer, ako pogledamo SP u Francuskoj, onda možemo reći da je Thuram bio bolji od Zidanea. I važniji igrač u Jaquetovoj reprezentaciji. Zidane? Zabio je 2 gola glavom protiv Brazila. Čisto da se zna kako je to izgledalo. Njegovo znanje niko (ponajmanje ja) ne može osporiti, ali treba razgraničiti neke stvari. On nije bio vođa te Francuske kao što je to bio Platini u njegovo vrijeme (1984. godine). Ali, treba biti iskren i reći da Francuska ne bi nikad bila u finalu 2006. da nije bilo Zinedinea. Tad ih je kao "uskoro umirovljeni" starac vodio do srebrne medalje. Ali zlato je zlato. :lol: :lol:

Dakle, Xavi koji ima SP + EP sa Španijom + svi uspjesi na klupskom planu sa Barcelonom može u istu rečenicu sa Zidaneom.

Zaboravljaš da je Zidane sam odveo Francusku 2006. godine u finale SP-a u Njemačkoj! Kako je tada razbijao Brazilce, Špance itd. Meesi je igrač koji se dokazao isključivo u Barceloni i on ne može biti najbolji nasvijetu svih vremena! Tek kad ode u drugi glub i napravi isto što je napravio u Barceloni i kad osvoji SP, onda možemo pričati o njemu kao najboljem!
abondanzieri

#69 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by abondanzieri »

Leo Messi.
Dugi nožni nokti

#70 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

@Better Man
Dugi nožni nokti wrote:Ali, treba biti iskren i reći da Francuska ne bi nikad bila u finalu 2006. da nije bilo Zinedinea. Tad ih je kao "uskoro umirovljeni" starac vodio do srebrne medalje. Ali zlato je zlato
Ipak nisam zaboravio. :D

Edit: Da li je po tebi Maldini vrhunski igrač? Ili Beckenbauer (ne računam "mlaćenje" para u SADu)? Podsjećanja radi, oni su svoje najbolje dane imali u samo jednom klubu (Maldini u Milanu i Kaizer u Bayernu). Da li bismo ih trebali izostavljati sa spiska najboljih, jer su igrali samo za jedan klub? Ako ćemo to uzimati kao parametar, onda bismo samo "ptice selice" trebali gledati drugim očima. Za dio o reprezentativnim uspjesima si u pravu. Messiju nedostaje (barem) finale Svjetskog prvenstva da bismo ga smatrali za najboljeg ili jednog od 3 najbolja (kako je kome lakše).

Ponavljam, za mene je DAM #1 što zbog fudbalskog umijeća, to zbog "lajavosti".

Nego, u trenucima kada je odanost rijetka, te kada se na prste jedne ruke mogu nabrojati ljudi koji su 10+ godina u jednom klubu, ti tražiš od nekog da se dokaže u drugoj ligi. Pa nema smisla, jarane. Čemu to?
Last edited by Dugi nožni nokti on 12/04/2012 20:23, edited 2 times in total.
Edinho2011

#71 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edinho2011 »

Edin H. wrote:
Edinho2011 wrote:@oridjidji

I Manchinija :D
Njega cemo kad budemo trenere birali ! :D
just principe

#72 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by just principe »

koji su ovo genijalci glasali za Millera, Krojfa, Platinija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: cuj Pele :lol: :lol: :lol: :lol:
Madrid

#73 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Madrid »

Vidim da ima dosta onih koji zale za ne tako davnim vremenom kada su Ronaldo i Zidane rokali sve redom :D
Po nekoj logici bi fudbal trebao napredovati sve vise i vise, a ne da je bio najbolji na nekim svojim pocecima, ali eto, nikad se ne zna :D

Ne znam ko je najbolji igrac, to je skoro nemoguce reci i nikad se nece svi sloziti, ali 5 najboljih koje sam ja gledao (bar su meni najbolji) :
Ronaldo
CR 7
Messi
Zidane
Ronaldinho

Ako mogu jos dva đokera, onda dodajte Xavia i Iniestu :D

Ronaldo je tu zato sto je najbolji strijelac svjetskih prvenstava, stvari koje je on radio je mogao samo jos Ronaldinho(Brazilci su ipak Brazilci :D ), sa time da je Ronaldinho imao tih poteza mozda i vise, zato se nasao na ovoj listi, mada je Ronaldo bio konkretniji, opasniji i imao je savrseno biciklo :D
CR7 i Messi... Ono sto oni rade vec godinama nije humanitarno, obaraju sve moguce rekorde, kladare prakticki ne trebaju ni stavljati u ponudu hocel oni dati gol, trebaju samo stavljat nesto tipa hoces dati 3 gola ili vise :D
A Zidane je tu jer ima pomalo od svih nabrojanih, a uz to je i rođeni lider kakvog do sada nisam vidio, imao je tehniku, pas, dribling, dobar sut i odlucivao je vazne utakmice...
necko_hz

#74 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by necko_hz »

Admir_1984 wrote:ne znam kojom logikom je gore na spisku zidane, a npr nije xavi :roll:
Logikom po kojoj je Zidan puno kvalitetniji i kompletniji igrač od Xavia.
Cjelokupna tehnika, kontrola lopte, podjednako dobar šut i desnom i lijevom nogom (momak je postavio klip, da nisam gledao Zizua kroz karijeru, rekao bih da je ljevak), bolji šut glavom, slobodnjaci, potezi itd. Dakle, u svakom mogućem segmentu Zidan > Xavi.

Zizu nije bio extra talenat kao Ronaldo, Ronaldinjo ili Maradona, ali je talenat zamijenio nevjerovatnom elegancijom, jednostavnošću i fudbalskom inteligencijom. Nije imao spektakularne poteze kao nabrojani igrači (manjak talenta), ali je njegova uloga u timu bila posve drugačija. U Francuskoj, kao i u ostalim timovima u kojima je igrao, bio je sve. I kreator igre, i kapiten, i strijelac, i psihička podrška igračima. Najvažnije je da je dokazao da ima x factor koji razdvaja odličnog igrača od legende, a to je da je u stanju da bude istinski vođa na terenu, te da svojoj pojavom i igrom unese još veću (potrebniju) dozu kvaliteta, koja je neminovna za vrhunski rezultat. O kontinuitetu igranja na vrhunskom nivou je suvišno i govoriti. Zidan je definitivno jedan od najboljih i najvećih igrača svih vremena. On i Xavi se ne mogu porediti. :!:
Sezam

#75 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Sezam »

Diego Armando Maradona :thumbup:
Post Reply