Ali si razumio?cyprus wrote:Netačno napisanoBHCluster wrote:Neprdi.cyprus wrote: Ja na forum stavljo i relevantije izvore od wikipedije (treba li opet?), ali opet ljudima lakše metar u guzicu nego cenat u glavu...
A sa druge, NIKO nije naveo NITI JEDAN izvor gdje piše da je nacija (nation) isključivo država i ništa osim države...
I o čemu onda pričamo?
Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
- BHCluster
#51 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
- Dozer
#52 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Nemam vise snage za ovu tematiku, pa cu samo kratko.
Pojam "nacija" se pojavljuje prvi put u 16 v., proglasavanjem Venecijanske drzave, i s njom i Venecijanske nacije. Vrlo brzo je sve ukinuto.
Tek krajem 18 i pocetkom 19 vijeka dolazi do nacionalnih pokreta koji su rezultirali stvaranjem nacionalnih drzava.
Nacionalna drzava moze biti monoetnicka i multietnicka, ali nikako multinacionalna.
Nacionalnost je politicka, a ne fizicka kategorija.
Narod ili etnija ili etnicka pripadnost je fizicka kategorija koja se bazira na istoriji grupe, jeziku, kulturi, umjetnosti, itd.
Jedna nacija predstavlja jednu drzavu, a jednu drzavu, pa samim tim i jednu naciju, moze sacinjavati 1001 narod, tj. 1001 etnicka grupa.
U svijetu postoji 257 nacija, odnosno onoliko koliko ima drzava.
Takodjer, u svijetu postoji i preko 6500 naroda/etnija.
Narod/Etnicka grupa se nacijom moze nazivati samo lokalno, ali ne moze biti i nije priznata kao takva na medjunarodnom nivou jer - nema svoju nacionalnu drzavu. Najbolji primjer su svima nama poznati Kurdi, i jos poznatiji Bosnjaci u BiH, ali isto tako i BH Srbi i BH Hrvati.
Ukoliko neka osoba ima dvojno drzavljanstvo, tada se moze i u nacionalnom smislu izjasniti u skladu s tim drzavljanstvom.
Ukoliko neka osoba nema drzavljanstvo neke drzave, a izjasnjava se u nacionalnom smislu kao pripadnik iste, u zavisnosti od zemlje u kojoj se tako predstavlja, moze potpasti i pod zakone o laznom predstavljaju i biti krivicno gonjena.
Nacionalnost nije stvar licnog izbora, nego je, kao politicka kategorija, nesto sto se stice i potvrdjuje drzavom rodjena i drzavljanstvom, odnosno pasosem.
Pojam "nacija" se pojavljuje prvi put u 16 v., proglasavanjem Venecijanske drzave, i s njom i Venecijanske nacije. Vrlo brzo je sve ukinuto.
Tek krajem 18 i pocetkom 19 vijeka dolazi do nacionalnih pokreta koji su rezultirali stvaranjem nacionalnih drzava.
Nacionalna drzava moze biti monoetnicka i multietnicka, ali nikako multinacionalna.
Narod ili etnija ili etnicka pripadnost je fizicka kategorija koja se bazira na istoriji grupe, jeziku, kulturi, umjetnosti, itd.
Jedna nacija predstavlja jednu drzavu, a jednu drzavu, pa samim tim i jednu naciju, moze sacinjavati 1001 narod, tj. 1001 etnicka grupa.
Narod/Etnicka grupa se nacijom moze nazivati samo lokalno, ali ne moze biti i nije priznata kao takva na medjunarodnom nivou jer - nema svoju nacionalnu drzavu. Najbolji primjer su svima nama poznati Kurdi, i jos poznatiji Bosnjaci u BiH, ali isto tako i BH Srbi i BH Hrvati.
Ukoliko neka osoba ima dvojno drzavljanstvo, tada se moze i u nacionalnom smislu izjasniti u skladu s tim drzavljanstvom.
Ukoliko neka osoba nema drzavljanstvo neke drzave, a izjasnjava se u nacionalnom smislu kao pripadnik iste, u zavisnosti od zemlje u kojoj se tako predstavlja, moze potpasti i pod zakone o laznom predstavljaju i biti krivicno gonjena.
Nacionalnost nije stvar licnog izbora, nego je, kao politicka kategorija, nesto sto se stice i potvrdjuje drzavom rodjena i drzavljanstvom, odnosno pasosem.
- cyprus
#53 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Interesuje me otkud ovaj brojDozer wrote:U svijetu postoji 257 nacija, odnosno onoliko koliko ima drzava.
- Dozer
#54 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Pardoniram se - 206 je zemalja/drzava. Nesto sam ovamo deseto racun'o i u mozgu mi ostala cifra 257 s digitrona (falile su joj jos i tri nule
). Od ovoga je 193 clanica UN-a.
- cyprus
#55 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Pa dobro, samo nemoguće je dati precizan broj država... Članica UN-a da, ali oko broja 'ostalih država' se može razviti dobra polemikaDozer wrote:Pardoniram se - 206 je zemalja/drzava. Nesto sam ovamo deseto racun'o i u mozgu mi ostala cifra 257 s digitrona (falile su joj jos i tri nule). Od ovoga je 193 clanica UN-a.
- Dozer
#56 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
"Drzava" (state) i "zemlja" (country) su formalno-pravno razliciti pojmovi. Drzava znaci i da se radi o priznatom suverenitetu, dok "zemlja" ne mora to biti. Moze postojati, samoproglasena, ali ako nije priznata onda nema ni status drzave.
Zato se oko toga vode sporovi i nekim zemljama je osporen njihov suverentitet.
- cyprus
#57 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Opet ko kod nacije, nije to jedinstven pojam... Postoje države sa međunarodnim suverenitetom, postoje i one bez istog (političko-teritorijalne jedinice u okviru druge države)...Dozer wrote:"Drzava" (state) i "zemlja" (country) su formalno-pravno razliciti pojmovi. Drzava znaci i da se radi o priznatom suverenitetu, dok "zemlja" ne mora to biti. Moze postojati, samoproglasena, ali ako nije priznata onda nema ni status drzave.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#58 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
obavezna literatura:
Ernest Gellner: Nacije i nacionalizam
"Nacionalizam i modernizam" Anthony Smith.
Gellner i nema dalje! Sadržaj svakog nacionalizma je kultura a njegov cilj država. Bit svakog nacionalizma je stvaranje države i samo država je nacija. Politički pokret koji nema za cilj stvaranje države nije nacionalni već nešto sasvim drugo.
Smith je napisao dobar školski udžbenik sa pregledom raznih teorija i pristupa problemu, a njegova priča je prosti pokušaj da se pomiri nepomirljivo: primordijaliizma i modernizam, s time da je socio-biologizma primordijalnih teorija zamjenjen njihovom simboličkom interpretacijom. Ovo zapravo pravi znanstveno-metodološki konformizam s mainstream ideologijom jer i ono za što Smith tvrdi da je bilo prije Moderne je zapravo značajno drugačije u odnosu na ono što se rabi i egzistira danas pod utjecajem nacionalnih ideologija. Evo dobar primjer je BiH: U našem slučaju, samo se zapitajte šta je sadržaj pojma Bošnjak (kako ga je nekada upotrebljavao Fra Ivo Jukić) i pojma Bošnjak (kako ga danas rabi Bakir Izmetbegović)? A Pojam je isti, dok je njegov sadržaj bitno izmjenjen. Da li je to zapravo isti pojam?
ps
prvo: priča o naciji i priča o kisiku
je plitko reduciranje kompleksnog DRUŠTVENOG problema i nasilna implantacija istog u PRIRODNO polje. Najblaže to tukne na primordijalizam, odnosno socio-biologizam, a nacija definitivno nije PRIRODNA, niti BIOLOŠKA kategorija, već DRUŠTVENO konstruirani pojam.
kao jednu vježbu preporučujem vam da uzmete današnju političku kartu Evrope, prebrojite države-nacije. Uzmite zatim i pročitajte najstarije historičara na svijetu Herodota, pa probajte naći da li on spominje i jednu od ovih današnjih država Evrope i Mediteranskog bazena i ako koju i spomene gdje se nalazila tada a gdje sada?
Ako mislite da nacija nije društvena već prirodna kategorija izazivam vas da dokažete ko vam je babu/nanu
, probajte i koje koljeno dalje (mada je već kod nane problematično) pa da vidimo tu krvu liniju tog nekog etnoqorca 
Ernest Gellner: Nacije i nacionalizam
"Nacionalizam i modernizam" Anthony Smith.
Gellner i nema dalje! Sadržaj svakog nacionalizma je kultura a njegov cilj država. Bit svakog nacionalizma je stvaranje države i samo država je nacija. Politički pokret koji nema za cilj stvaranje države nije nacionalni već nešto sasvim drugo.
Smith je napisao dobar školski udžbenik sa pregledom raznih teorija i pristupa problemu, a njegova priča je prosti pokušaj da se pomiri nepomirljivo: primordijaliizma i modernizam, s time da je socio-biologizma primordijalnih teorija zamjenjen njihovom simboličkom interpretacijom. Ovo zapravo pravi znanstveno-metodološki konformizam s mainstream ideologijom jer i ono za što Smith tvrdi da je bilo prije Moderne je zapravo značajno drugačije u odnosu na ono što se rabi i egzistira danas pod utjecajem nacionalnih ideologija. Evo dobar primjer je BiH: U našem slučaju, samo se zapitajte šta je sadržaj pojma Bošnjak (kako ga je nekada upotrebljavao Fra Ivo Jukić) i pojma Bošnjak (kako ga danas rabi Bakir Izmetbegović)? A Pojam je isti, dok je njegov sadržaj bitno izmjenjen. Da li je to zapravo isti pojam?
ps
prvo: priča o naciji i priča o kisiku
kao jednu vježbu preporučujem vam da uzmete današnju političku kartu Evrope, prebrojite države-nacije. Uzmite zatim i pročitajte najstarije historičara na svijetu Herodota, pa probajte naći da li on spominje i jednu od ovih današnjih država Evrope i Mediteranskog bazena i ako koju i spomene gdje se nalazila tada a gdje sada?
Ako mislite da nacija nije društvena već prirodna kategorija izazivam vas da dokažete ko vam je babu/nanu
-
chill001
#59 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
@JoseMujica
I sta je zakljucak Hose?
I sta je zakljucak Hose?
- JoseMujica
#60 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
pročitaj koju knjigu pa sam skontajchill001 wrote:@JoseMujica
I sta je zakljucak Hose?
-
Yug
#61 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Jose,ima tu greski.Npr.Bosnjaci su ovde vec 30 000 godina i nidje se nisu micali osim nekad u Trst po farmerke. 
-
anonimus0007
#62 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
ma pusti njega, on je ekspert za voćarstvo, nije ovo njegov fah.chill001 wrote:@JoseMujica
I sta je zakljucak Hose?
-
chill001
#63 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Racuna li se casni Kuran?JoseMujica wrote:pročitaj koju knjigu pa sam skontaj![]()
![]()
- JoseMujica
#64 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
klonovi-trolovi...mogli ste barem manje ofirne nickove probrati od tih s brojevima 
ps
i za tu si samo čuo na TV-u
ps
i za tu si samo čuo na TV-u
- BHCluster
#65 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Mene bi bilo sramota tako nesto napisati.Yug wrote:Jose,ima tu greski.Npr.Bosnjaci su ovde vec 30 000 godina i nidje se nisu micali osim nekad u Trst po farmerke.
-
chill001
#66 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Ma nema... to je Hose... pronicljiva stara dusaJoseMujica wrote:klonovi-trolovi...mogli ste barem manje ofirne nickove probrati od tih s brojevima
Nego vidi preporuci mi neku knjigu Hose koja ce mi nabiti komplekse i krizu identiteta pa da i ja malo filozofiram i tvrdim kako je citav svijet u krivu a kako sam ja u pravu
-
Yug
#67 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Dobro izvinjavam se,prije 40 000 godina.Mislim,gore dole nebitnoBHCluster wrote:Mene bi bilo sramota tako nesto napisati.Yug wrote:Jose,ima tu greski.Npr.Bosnjaci su ovde vec 30 000 godina i nidje se nisu micali osim nekad u Trst po farmerke.
-
pupavac2011
#68 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Upravo ovih dana razmišljam o tome šta je to nacija, narod i sl. Sudeći po nekim formulacijama ovdje iznesenim, naši su voždovi opet pobrkali stvari. Ovo citirano mi ima smisla, ali kod nas je, čini mi se, etničko=nacionalističko (ne u pogrdnom smislu). Da se ne bih zapetljavao dalje jer nisam upoznat sa stručnim objašnjenjima (kojih ovdje ima, ali šta god pročitam nekako mi ne liči na nas).Dozer wrote:Nemam vise snage za ovu tematiku, pa cu samo kratko.
Stoga bih zamolio nekoga da mi ukratko objasni koja je razlika između Bošnjaka, Srba i Hrvata, pa i ostalih u BiH. Ono što sam ja mogao dokučiti je u jedenju svinjetine, farbanju jaja, pravljenju baklave, slavljenju Bajrama ili Uskra/Vaskrsa i sl. Koliko znam ovo nikad nikome nije ni nametano ni zabranjivano. Pa zašto se onda ratovalo, i zašto su ljudi ginuli, sakaćeni, protjerivani? I koja je razlika između onoga što traži npr: SDP, SDA, HDZ, SDS (mislim što se tiče pitanja "nacionalnog interesa - Bošnjaka, Srba, Hrvata ili Građana)?
LP
- cyprus
#69 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Napisao sam to već bio: najbitnija razlika između Bošnjaka, Srba i Hrvata nije više u religiji, nego u tumačenju prošlosti... Albanaca recimo ima raznih religija, ali imaju jedinstveno tumačenje historije i zato su jedan narod... Kod Bošnjaka, Srba i Hrvata to nije slučaj, zato imamo tri naroda...
- JoseMujica
#70 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne
- BHCluster
#71 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Đon-obraz.Yug wrote:Dobro izvinjavam se,prije 40 000 godina.Mislim,gore dole nebitnoBHCluster wrote:Mene bi bilo sramota tako nesto napisati.Yug wrote:Jose,ima tu greski.Npr.Bosnjaci su ovde vec 30 000 godina i nidje se nisu micali osim nekad u Trst po farmerke.
-
chill001
#72 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Steta sto nismo svi ateisti i Jugosloveni... pa da zivimo zajedno u jednoj velikoj jakoj i mocnoj drzavi i da budemo jaka nacijaJoseMujica wrote:osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne
Nego ovako sve neki nacionalisti
Umjesto da budemo jaki Jugosloveni!
-
Yug
#73 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Zasto npr.Bavarci se ne dostanciraju od ostali pokrajina Njemacke drzave ili Firentinci Venecija npr. od Italije a da ne govorim o jugu Italije.JoseMujica wrote:osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne
Jose vidim da dobro baratas ovim,i pitam te da je istorijski tok bio drugaciji i da su ljudi u Hrvatskoj,Srbiji,CG,BIH jedne religije kako bi danas izgledalo sve ovo
- BHCluster
#74 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Ovo sa Jugoslovenima je isto kao sa Sovjetima isti kalup samo suplje iznutra.chill001 wrote:Steta sto nismo svi ateisti i Jugosloveni... pa da zivimo zajedno u jednoj velikoj jakoj i mocnoj drzavi i da budemo jaka nacijaJoseMujica wrote:osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne![]()
Nego ovako sve neki nacionalisti![]()
Umjesto da budemo jaki Jugosloveni!
-
chill001
#75 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Bavarci nisu pokusali da nametnu "bavarski" identitet ostalim Njemcima.Yug wrote:Zasto npr.Bavarci se ne dostanciraju od ostali pokrajina Njemacke drzave ili Firentinci Venecija npr. od Italije a da ne govorim o jugu Italije.
Jose vidim da dobro baratas ovim,i pitam te da je istorijski tok bio drugaciji i da su ljudi u Hrvatskoj,Srbiji,CG,BIH jedne religije kako bi danas izgledalo sve ovo![]()
Bavarci nisu tvrdili da su svi Njemci porijeklom Bavarci.
Mozda je to imalo nekog udjela...