Ne moras... zasad... Nasi tehnicki pregledi zasad samo mjere i evidentiraju rezultate mjerenja bez sankcije i bez uticaja na teh. ispravnost za odstupanje od propisanih vrijednosti izduvnih gasaova za svaki auto. Problem ce biti kad sastav izduvnih gasova, koji zbog katalizaora/nepodesenosti/dostrajalosti/kvara na motoru bude razlog da je auto tehnicki neispravan i da ne moze proci tehnicki pregled i kad auti kojima je povecana emisija stetnih gasova po gfabrickim parametrima (stariji auti bez katalozatora itd isl).Realno je ocekivati da se to unrzo desi cim dobijemo status kandidata za EU jer ce se taj zakon morati poceti primjenivati da bi biio u skladu sa EU normama. U praksi ce to znaciti da npr. Golf IV iz 2000. godine benz bez katalizatora nece moci proci tehnicki pregled bez obzira sto mu je emisija izduvnih gasova daleko manje stetna i toksicna od emisije gasova npr. ispravnog i podesenog Yuga 45 iz 1990. godine, ali ce registracija i davanja za tog Yuga zbog stetnosti biti tolika da ce doci u pitanje ispalativosti registracije i voznje.Qler wrote:Ja na autu nemam katalizator, po tehnickoj dokumentaciji trebao bi da imam, ali ga nema. E sad, uzeo ga ja od dajdze koji ga je vozao 7 godina, a on ga uzeo u autokuci, uvezen iz Italije. Nije on vadio, nisam ni ja. Jedino objasnjenje da ga je talijan izvadio, ili da ga nije bilo za njihovo trziste, jer se i ne vidi da je bio tu ikada, auto 1998. godina..
I sad bi ja trebao da izvalim 1000KM za katalizator za auto koje vrijedi max 5500KM?! Budimo realni
Da ga imam, da je mladje auto i da se pokvatio, najvjerovatnije bih ga pravio ili mijenjao, ne bih ga skidao. Ali ovako, ne pada mi na pamet to da radim.
AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#51 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
-
amko76
#52 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Aha jest, jest. Ja imam druga koji ima golfa, za kojeg mi nije jasno kako nije poginuo dosad.
Kad ga pitam kako bolan prođeš tehnički pregled kad ti je sve neispravno, kaže ''Cener sve rješava''.
Načekaćes se ti EU standarda ovdje
Kad ga pitam kako bolan prođeš tehnički pregled kad ti je sve neispravno, kaže ''Cener sve rješava''.
-
goran16v
#53 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Ovako su govorili i oni kojima si prije 5 god tvrdio da neces moci registrovati auto ako ne platis kazne, i samo se jedno jutro pocelo s primjenom zakona i ahriviranje neplacenih kazni i plavih koverti bz posljedice je postalo proslost...amko76 wrote:Aha jest, jest. Ja imam druga koji ima golfa, za kojeg mi nije jasno kako nije poginuo dosad.
Ko imalo cita i prati forume po HR (ciji mentalitet nije nimalo razlicit od naseg, da ne bude sa su oni Svabe za nas) zna kako sad izgleda teh. pregled kod njih, od obaveznog atesta za svaki dio koji nije fanricki (dimenzije felgi, guma, spojleri, opruge, ovo - ono), preko atesta za plin to rigoroznih mjerenja izduvnih gasova, a oni su jedno 3-4 god po tim pitanju ispred nas...
-
emko1234
#54 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
baci struji reklamu pa mozda bude besplatan tajni prekidac od njega,kuca casti...TarikSA wrote:Ne navijam za bilo kojeg od ponuđenih nit hudiny nit zeder, al kod mene kolegi s posla na passatu skinuli zeder (ko ne vjeruje nek ode kod struje u velesice pa nek pita jer je njemu dovezeno auto poslije), al spasio ga prekidac koji je radio kod maloprije navedenog lika. Uglavnom dosli likovi iz Zedera i ibretili se pola sata, dali covjeku novi zeder i ovaj poslali u BG na testiranje, međutim nikad nikakve vise vijesti od njih, tako da Zeder hmmm...upitno koliko se ne moze zaobici...
Sad moje iskustvo sa Zederom...pokusali mi ukrasti proslo auto i valjda nisu uspjeli zbog zedera (nisu imali dovoljno vremena vjerovatno da ga prckaju) tako eto pored jednog loseg i jedno dobro iskustvo sa Zederom. Znaci iskreno ne postoji mehanicka zastita koja se ne moze "zaobici" samo je pitanje koliko se ima vremena...
Hudiny mi je sad na novom autu i mirna Bosna jer jos nije otvoren i izgleda mnogo cvrsce i bolji je fazon ugradnje, tj nisam jos uvijek nikad cuo niti vidjeo da je otovoren...te price lupkanja su za malu djecu, al eto svako ima svoja iskustva, moje kaze da ne lupa uopste niti klepece...istini za volju izgubio sam garanciju za upravljacki mehanizam, al bolje i to nego igubiti komplet auto...sada na njemu imam Hudiny, Mul-t-lock (dosao sa autom kad sam kupio), alarm cobra i kasko. Za sada mirno spavam gdje god parkiram.
Znaci preporuciti ne mogu nikoga za mehanicku zastitu, a cobra iskljucico u Komelu, al u svakom slucaju sam misljenja da je bilo koja zastita bolja od nikakve...stoga stavljaj nesto sto prije...kasko nemas, a sve i da imas ne moze ni jedan kasko platiti sekiraciju...
Lijep pozdrav i sretno sa rjesavanjem problema kojeg imas (preko dijagnostike prvo naravno) i ugrađivanja zastita.
to za zedera su sve bapske price..ja tvrdim da nema lopova koji ce onesposobit novo auto koje samo po sebi ima neku elektronicku blokadu plus cobra alarm plus zeder..moze jedini ako ostavis auto 7 dana na igrmanu na malom polju pa da sjedne i da sarafa i da se zajebaje..
komel ima iskustva s vw programom odavno i ljudi rade posao kako treba..zeder isto tako, skoro svi ga uzimaju uz cobra alarm,i nema zime..ko je poslije toga sumnjicav nek plati kasko i to je to..
a vala sekiracije nikad nisam imao..covjek preduzme sto misli da moze i da treba..ako ga i pored toga odnesu,nema nafake od tog auta i cao..
- TarikSA
#55 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Ja nemam kome sta reklamu pucati jer iskreno meni je struja i bezobrazan i neprofesionalan u odnosu na kupce...znaci kod njega sam bio sam kad sam dosao vidjeti taj razvaljeni zeder i krivo mi je sto nisam slikao, al jest jaran tako da slike cu da nadjem pa da dokazem...pitaj iste te sto postavljaju zeder nek ti kazu za taj slucaj Passata tamnoplavog...covjek je bio kuci spavao, a vozilo na parkingu stoga nije bio na Igmanu niti su bas imali vremena koliko se prica. Iskreno rekao sam fino da nemam nista protiv zedera, meni je auto spasio, al sam samo rekao i ovo lose iskustvo. Kad se nesto analizira onda treba pogledati obje strane, a ne samo jednu. Meni ti nesto previse Zeder potenciras, pa kontam da ti nemas neke veze s njima, jer vidim da si to prvo pomislio za mene i struju...ljudi htjeli ili ne mjere ljude po sebi...
da se vratim temi, jarane odaberi sta ti bude zgodno i sta budes zelio...hudiny ili zeder i/ili cobra i/ili meta to je svakako tvoj izbor, sto se tice para i mogucnosti...ja sam samo iznio cinjenice nista drugo...nemam ni od koga nista nego samo sam iskren...
LP
da se vratim temi, jarane odaberi sta ti bude zgodno i sta budes zelio...hudiny ili zeder i/ili cobra i/ili meta to je svakako tvoj izbor, sto se tice para i mogucnosti...ja sam samo iznio cinjenice nista drugo...nemam ni od koga nista nego samo sam iskren...
LP
-
emko1234
#56 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
sta si se uvrijedio?nisam mislio nista lose,zezam se..ja samo kazem da mi je ta prica o zederu smijesna jer opcenito pozicija zedera za bilo kakvu vrstu manipulacije ako uzmemo vremenski rok koji imaju lopovi,a to je par minuta je cudna..moguce da je taj ugradjeni zeder imao neku gresku pa ga je bilo lakse neutralizovat,ja nisam dosad cuo nijedno lose iskustvo o zederu,dok sam cuo o mult locku kojeg sam imao davno nekad na proslim autima..
kazes vozilo bilo na parkingu?pa prijatelju moj,velika je razlika izmedju parkinga kod fisa,parkinga na ilidji ispred keljemendijevog hotela i parkinga na ciglanama na trgu..sve je to parking al s ogromnim razlikama,i na igmanu je parking..
zeder ne potenciram,tj vise potenciram kobru al opet bez razloga..muranovice ciji je komel znam al zdravo za zdravo i ne pravim reklamu nego mislim da je to best buy na trzistu..znaci provjereno,nije djaba al nije ni preskupo..i ako imas auto koje vrijedi 20 milja ko lik s pocetka price mislim da nije puno za zastitu dat hiljadu il dvije..
kazes vozilo bilo na parkingu?pa prijatelju moj,velika je razlika izmedju parkinga kod fisa,parkinga na ilidji ispred keljemendijevog hotela i parkinga na ciglanama na trgu..sve je to parking al s ogromnim razlikama,i na igmanu je parking..
zeder ne potenciram,tj vise potenciram kobru al opet bez razloga..muranovice ciji je komel znam al zdravo za zdravo i ne pravim reklamu nego mislim da je to best buy na trzistu..znaci provjereno,nije djaba al nije ni preskupo..i ako imas auto koje vrijedi 20 milja ko lik s pocetka price mislim da nije puno za zastitu dat hiljadu il dvije..
- ruud
#57 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
hvala pojedincima koji su se zaista potrudili i posavjetovali me, pa da ih ne imenujem sad.
samo nikad vremena da se ode na j*b*nu dijagnostiku
i nemojte se prepirat, barem na ovoj temi odluka je pala na Zeder + već postojeća el. zastita i valjda je dosta, jebavat ga ne zivim u Zambiji

samo nikad vremena da se ode na j*b*nu dijagnostiku
i nemojte se prepirat, barem na ovoj temi odluka je pala na Zeder + već postojeća el. zastita i valjda je dosta, jebavat ga ne zivim u Zambiji
pali mi se samo jedna lampica, i to od ESPa, pa ne razumim zar ima taj protokomjer ili EGR veze sa ESPomcuske wrote: KAd su ti te dvije navedene lampic eupaljene to znači slijedeće:
1. Protokomjer zraka il je isključen il je crkao
2.Vakum crijeva odnekud neko spalo probučeno il je vakum pumpica otišla.
3.EGR ventil ne otvara iz razloga što mu protokomjer ne daje dovoljno informacija ili vakum sistem ne valja pa ne zatvara.
-
Melami
#58 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Ljudi ovo sam se salio za kradju
haha naravno da treba zastita. ccc
- Qler
#59 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Ja samo znam da ne bih nikad vozio auto za koje mi treba
zeder (hudiny), mul-t-lock, alarm, prekidac i kasko, da budem miran. Dok ga upalim mogao sam pjeske gdje sam namjerio
zeder (hudiny), mul-t-lock, alarm, prekidac i kasko, da budem miran. Dok ga upalim mogao sam pjeske gdje sam namjerio
- agent_zero
#60 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Upravo...Qler wrote:Ja samo znam da ne bih nikad vozio auto za koje mi treba
-
Melami
#61 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
pa cekaj, kojeg ce mu q kasko ako ima i zeder i m lock ??? pa na zastitu da pola vrijednosti auta sunce ti ljubim.
- Qler
#62 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
To su sve male prednosti i radosti posjedovanja narodnih kola 
-
Melami
#63 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
ma daj ba, sto je previse previse je, dosta mu je sto je skuplji od konkurencije jer je svabo zar treba jos dodatnih troskova.Qler wrote:To su sve male prednosti i radosti posjedovanja narodnih kola
-
emko1234
#64 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
pa kasko ne platim iskljucivo zbog kradje,nego ga platim izmedju ostalog i zbog kradje..kad vidim koliko se otegne proces kad te fikne neki pijani malac i kako nema krivicne odgovornosti niti se trazi nacin da se stane u kraj vozacima/cama koji ti poderu stranu na parkingu i odu il onoj varijanti gdje ti horsas razbije prozor radi tri marke kod mjenjaca..pa brate lakse mi je platit kasko i prst u uho..necu da razmisljam uopste..dakle to i kradja su razlozi zasto placam kasko..
sto se tice klasicne zastite,mislim da mi treba i opste ne razmisljam na taj nacin..sta treba,da kupim sebi kiu zato sto se audi krade?jebe mi se sto se kia ne krade,meni se ovaj auto svidio i kupio sam ga..naci cu nacin da ga zastitim i u mom slucaju odnos cijena zastita je 1:25 tako da mi se isplati..
da imam golfa 4 ne bi uzeo i zeder i cobru i kasko sigurno,na auto od 10-12 hiljada.
sto se tice klasicne zastite,mislim da mi treba i opste ne razmisljam na taj nacin..sta treba,da kupim sebi kiu zato sto se audi krade?jebe mi se sto se kia ne krade,meni se ovaj auto svidio i kupio sam ga..naci cu nacin da ga zastitim i u mom slucaju odnos cijena zastita je 1:25 tako da mi se isplati..
da imam golfa 4 ne bi uzeo i zeder i cobru i kasko sigurno,na auto od 10-12 hiljada.
- Qler
#65 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
Sad bez zezancije pitam, bude li ti nekada mrsko sve to zakljucavati? Ugasis auto, zavuces ruku za zeder, sa strane za multilock, ako imas neki prekidac, i onda vjerovatno je alarm na fabrickom kljucu (standardna cobra?)
-
emko1234
#66 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
sve zavisi gdje ostavljam auto..al eto i da sve zakljucam treba mi minut vise,zeder je ispod volana a alarm je na kljucu..nije to nikakvo peglanje niti je zahmetli..u dnevnim varijantama zeder skoro nikad ne zakljucavam jer nema potrebe,a kad idem negdje i kad dodjem kuci u zavisnosti hocu li auto stavit u avliju ili ispred kuce stavim sve uglavnom..mjesto ispred kuce na ulici gdje stoje auta je pod video nadzorom i ima 4 ona reflektora sa senzorom pa nije bas jednostavno prici,u avliji je cuko..bili smo prvo stavili samo vandal proof kuciste za kameru al posto se jedno vrijeme zadesilo par kradja i obijanja onda smo stavili prave kamere..to su sve male mjere predostroznosti koji po meni covjek treba preduzet na danasnjem vaktu..ne kostaju puno u odnosu sta mozes izgubit ako ih ne preduzmes..
- donsedin
#67 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
emko dragi zastitio si se od strane zemaljskih udara jos samo da samove ugrais da se i iz zraka zastitis i to je to, malo sale nije naodmet, al jarane ti zivis u tvrdzavi.
-
emko1234
#68 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
tezak je vakat dosao prijatelju moj..a moja parola je uvijek bila bolje sprijeciti nego lijeciti..kad se covjeku desi par losih iskustava,a nama se desilo s tim pokusajima obijanja i provale u kucu..onda malo promjenis percepciju i shvatis da je utopijski ocekivat da na danasnje vrijeme mozes ostavit vrata otkljucana kosto se moglo prije dvadeset i kusur godina..prije 9 mjeseci su mom komsiji u ulici pocistili cijeli stan u samo 2 sata,prvi put mu se desi da izadje i da zaboravi ukljucit alarm i dodje kuci i nadje samo namjestaj,sve tehnike sto je bilo i slika po zidovima su ljudi uredno spakovali i odnijeli..donsedin wrote:emko dragi zastitio si se od strane zemaljskih udara jos samo da samove ugrais da se i iz zraka zastitis i to je to, malo sale nije naodmet, al jarane ti zivis u tvrdzavi.
- ruud
#69 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
ako zanemarimo ovo podvuceno, ovaj savjet nije bio toliko loš jer sam nakon poduge voznje s autom, koje je bilo zagrijano, pred kućom u ler i gas do daske (od 4 do 5 milja obrtaja) i bilo je dima crnog podosta, zagusio ga je covjek prije mene momacki i nakon ovoga imam osjećaj da je već malo boljetechnoGeek wrote:Ako taj kaze da nije preko stoje prelazio, onda je vrlo moguce da su zacepljeni katalizatori, a taj auto ih ima tri. Ne vrijedi ih mijenjati, nego ih je najbolje izvaditi i zavariti cijevi umjesto njih. Zagrij auto pa stani negdje, u leru mu dodaj gas do 4.500-5000 obrtaja i zadrzi 10-20 sekundi, ako vidis crn dim u velikim kolicinama...
probat cu jos ove neke manje-vise slicne prijedloge ali na otvorenoj cesti, pa valjda ga procepim do kraja
-
Melami
#70 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
to sam ti i ja rekoMelami wrote:vozis u petoj i hoces da preteknes bubu? Ne prebacujes u sestu vec u cetvrtu kralju.
Ako covjek nije vozio auto brze od 100km, onda g amalo procisti ti i nema problema.
Malo si osjetljiv ko i svako kad uzme novo auto pa gleda i najsitniji zvuk, svaku caku i sl. Suti i vozi, i ne treba ti nikakva zastita, cuo sam da lopovi u SA imaju los ukus, jos dvice kradu.
- ruud
#71 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
nije da nisi
a ako ga ja ne procepim ovo jos koji dan, na otvorenoj, onda zovem tebe
-
emko1234
#72 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
NEMOJ to procepljavanje pogresno shvatit..ne trebas otici na autoput i vozit maksimalnom brzinom..stavi ga u trecu il cetvrtu i gas do kraja..naravno zagrijanog,cilj je da se katalizatori toliko zagriju da sprze sve te necistoce,garavstine i ostalo sto ih je zacepilo..odvozis rutu od jednom 10km pa vozis normalno,da se malo rastereti pa opet 10km pod punim gasom,halali 100km goriva.bolje to nego 500eura za katalizatore..ruud wrote:nije da nisi![]()
- ruud
#73 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
razumio sam to drug
, govorili su mnogi mjenjanje između treće i četvrte i obrtaji preko 4 milje, i naravno da ga necu vozat nezagrijanog, i neki dan sam ga prvo dobro zagrijo pa u ler i zagasao bas se bilo zadimilo 
-
Melami
#74 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
HAHA ako budes mene zvao trebaces zavariti dvije sipke na haubi da mu motor ne izleti,ccc Evo emko ti je dao dobar savjet kako ces to uraditi, slobodno ga pritisni u svakoj brzini do kraja, brzo ces osjetiti poboljsanje, odmah prilikom narednog obrzavanja ces vidjeti kako je auto ''lakse''.ruud wrote:nije da nisi![]()
-
emko1234
#75 Re: AUDI A6 2002 2.5 TDI - POMOĆ
joj dimit ce pravo na autoputu al sta te brigaruud wrote:razumio sam to drug, govorili su mnogi mjenjanje između treće i četvrte i obrtaji preko 4 milje, i naravno da ga necu vozat nezagrijanog, i neki dan sam ga prvo dobro zagrijo pa u ler i zagasao bas se bilo zadimilo