Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemačku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bigm

#51 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by Bigm »

zavrsio sam masinstvo, govorim njemacki, diploma mi priznata u austriji, ima li iko da moze pomoci oko posla u njemackoj ili austriji???
SaMaster

#52 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by SaMaster »

Bigm wrote:zavrsio sam masinstvo, govorim njemacki, diploma mi priznata u austriji, ima li iko da moze pomoci oko posla u njemackoj ili austriji???

I mene ovo interesuje? Neko je spomenuo agenciju preko koje bi se moglo aplicirati. Da li neko poznaje neku takvu agenciju ili slicno?
dinamican

#53 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by dinamican »

SaMaster wrote:
Bigm wrote:zavrsio sam masinstvo, govorim njemacki, diploma mi priznata u austriji, ima li iko da moze pomoci oko posla u njemackoj ili austriji???

I mene ovo interesuje? Neko je spomenuo agenciju preko koje bi se moglo aplicirati. Da li neko poznaje neku takvu agenciju ili slicno?
I mene bas to interesuje , preko koje agencije bih se mogao aplicirati.....
filozofija

#54 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Radis po sistemu po kome sam ja radio. Ja sam odlucio da apliciram na minimalno 500 poslova i cilj mi je bio da mi upali bar 3% aplikacija (znaci 15 poslodavaca) u konektsu da mi se neko javi telefonom i bar porazgovara samnom. Na nekoj 23 aplikaciji kontaktirala me firma iz Linz-a i tako se i nastavilo :) Bitno je samo da izmedju tebe i firme proradi sto bi se reklo hemija. U tom slucaju ce oni uciniti sve da te dovuku. Sada je mnogo, mnogo lakse nego prije tri cetiri godine.

Recimo za masinske inzinjere:
http://www.karriere.at/jobs#sort=score; ... locations=

Pogledaj poslove koji se nude. Prijavis se na njih 100. Mininalno deset ce te ozbiljno uzeti u razmatranja, a nekih 5 bi trebalo da se javi putem emaila, telefona isl. Bitno je samo da kontakt zapocne. Nema potrebe da ti neko pomaze ili da angazujes neku agenciji. Btw, procitaj ovaj tekst: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 20308.html . Ovo je cisto da znas poslodavcima objasniti na koji nacin ti viza moze biti zavrsena, jer vjeruj mi da vecina njih nema pojma o tome.

Sa srecom!
Bigm

#55 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by Bigm »

@filozofija

jesi ti na taj nacin dosao u austriju? da li si i ti inzenjer ili neki drugi smjer?
filozofija

#56 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Bigm wrote:@filozofija

jesi ti na taj nacin dosao u austriju? da li si i ti inzenjer ili neki drugi smjer?
Ja sam dosao u Austriju bas kako sam opisao.
Btw, ja nisam tada imao nikakvo znanje Njemackog, ali se kompaniji svidio moj profil i sve sto sam radio u Sarajevu. Prvu su me pozvali telefonom i pricali smo nekih sat vremena na engleskom. Ja sam kontao u pocetku da nema nista od toga, ali se ispostavilo da im pasem pravo i da im je informaticka uopce u deficitu vec jednu deceniju malte ne. Onda su mi pomogli da dobijem vizu kako bih dosao samo na intervju - sreca pa to sada ni ne treba. Uglavnom, detaljan CV na engleskom je vecinom dovoljan. Kasnije sam upisao postdiplomske studije uz posao jer je skolovanje ovdje pravo jeftino.

Iskreno da kazem vodio sam se idejom jednog britanca o kome je pisao i BBC. Covjek je predao preko 700 aplikacija dok nije nasao posao. Sve je to trajalo oko mjesec i pol. Znaci, putem emaila lik je slao oko 20 aplikacija za posao dnevno. Kontao sam sto ne bi i ja isto uradio i odabrao sam Austriju za :run:
Fakat sam mislio bolje da mi upali pa i za godinu, nego da ostanem, jer ionako nisam imao sta da izgubim ;)
threshold

#57 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by threshold »

@filozofija, svidja mi se nacin na koji mislis ;)

Gdje je "plodnije" tlo za informaticare, u Njemackoj ili Austriji? Ili pak negdje drugo u Europi, gdje se govori engl. i/ili njem.?
BTW Ko radi, ne boji se gladi.
filozofija

#58 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Iskreno, mislim da je Austrija najplodnije tolo za informaticare, pogotovu za univerzitetski obrazovane i sa iskustvom ;) Imaju najbolji socijalni sistem i najbolju zastitu informarticara po IT kolektivnom ugovoru. Problem Austrije je sto njihovi mladi ne zele da studiraju, jer mogu da dobiju dobar posao i sa petogodisnjom srednom tehnickom skolom, a pri tome da zaradjuju i tokom skolovanja. Tako da se jako mali broj odluci uopste da studira, pogotovu tehicke nauke. Mnogo ovih koji se odluce da studiraju, uglavnom idu na vise skole (Fachhochschulen) ako su tehnicka zanimanja u pitanju.

Austrijanci kada te zaposljavaju kontaju da ces u firmi ostati cijeli zivot, tako da su spremni da uloze u tebe i obuku mnogo novaca. Za mene je recimo firma platila šest petodnevnih SAP BW kurseva u Walldorfu, plus troškovi smještaja i ostalo. Sam jedan petodnevni kurs košta više od 3000 eura. Ja sam im naravno zahvalan na tome i radim pošteno, ne previše, umjereno i pošteno ;)

Ako hočeš da radiš, ovdje su ti sva vrata otvorena i vjeruj mi da će te gledati kao malo vode na dlanu. Kad imaš diplomu onda više nisi tzv. stranac ;) Bar sam ja tako osjetio. Samo moraš da znaš da su austrijanci po prirodi seljačka nacija i da će te razočarati njihova nekultura van Beča :) - uglavnom kod starijih generacija. Inače su jako dobročudni i jako susretljivi ljudi, tako da neki naši stereotipi padaju u vodu.

Cijene rad to je čudo. Čudo fakat. Ja iskreno radim u nekom 60% obimu koliko sam radio u Sarajevu i iskreno, ovi se prezadovoljni.
Bigm

#59 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by Bigm »

@filozofija

vodiii nass u austriju :)
dinamican

#60 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by dinamican »

Pozz..
i kada ste bili na razgovor kod poslodavca , o cemu ste diskutovali :D , koja su uobicajena pitanja i sl.
threshold

#61 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by threshold »

pa standardno.

Koliko se sjecam (ja sam u AT):

Prvo sam se predstavio kratko - generalne info.
Onda je intervjuer predstavio sebe, firmu itd
Onda pogleda CV, i kaze vidim to i to. Radio si to i to.
Opisi sta si radio, sta si naucio i sl.
Pa onda pita sta znas jos radit, koje jezike govoris itd itd.
Sta te zanima konkretno i sl.
Eh onda te pohvali (obicno) i kaze da mu se dopada tvoj profil.
Eh onda kaze gospodin imam jos par kandidata cujemo se kroz par dana,
zahvalis se i pozdravis se i molis bogu.
Plata je vec fiksna bila po kol. ugovoru tako da o tome nismo pricali.
Eh onda malo vise od par dana stize e-mail hajd da sredimo detalje,
primljen si.

Ugl. opusteno, bez laganja, lijep CV i lijepo popratno pismo je ono sto je prvi
dojam. Ne kitit ni lagat, jer ljudi nisu glupi.
MrShadow

#62 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by MrShadow »

@filozofija

Mozes li na pm ili ovdje poslati popratno pismo da viidm otprilike kako si se prodao :D ?

Zavrsio sam IT fakultet i sad hocu da trazim posao vani, poslao sam molbe u 10-tak firmi u Njemackoj, od njih 10 me zvala samo jedna al su odustali kad su culi da sam tek poceo uciti Njemacki, cak i nakon sto sam ih zamolio da mi pruze priliku i da obecao da cu za par mj tamo savladati jezik.
SaMaster

#63 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by SaMaster »

filozofija wrote:
Radis po sistemu po kome sam ja radio. Ja sam odlucio da apliciram na minimalno 500 poslova i cilj mi je bio da mi upali bar 3% aplikacija (znaci 15 poslodavaca) u konektsu da mi se neko javi telefonom i bar porazgovara samnom. Na nekoj 23 aplikaciji kontaktirala me firma iz Linz-a i tako se i nastavilo :) Bitno je samo da izmedju tebe i firme proradi sto bi se reklo hemija. U tom slucaju ce oni uciniti sve da te dovuku. Sada je mnogo, mnogo lakse nego prije tri cetiri godine.

Recimo za masinske inzinjere:
http://www.karriere.at/jobs#sort=score; ... locations=

Pogledaj poslove koji se nude. Prijavis se na njih 100. Mininalno deset ce te ozbiljno uzeti u razmatranja, a nekih 5 bi trebalo da se javi putem emaila, telefona isl. Bitno je samo da kontakt zapocne. Nema potrebe da ti neko pomaze ili da angazujes neku agenciji. Btw, procitaj ovaj tekst: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 20308.html . Ovo je cisto da znas poslodavcima objasniti na koji nacin ti viza moze biti zavrsena, jer vjeruj mi da vecina njih nema pojma o tome.

Sa srecom!

Reci mi samo sto se tice tvog CV-a, da li si slao na eng ili ger jeziku ili mozda oba? Da li ej to samo bio Cv ili jos neko popratno pismo? Recimo aj sam testa radi posalo na 3 firme, sve na eng jeziku i samo CV i dobio sam odbijenice.

Zbog toga me, a vjerujem i druge forumase, interesuje koja je najbolja praksa...
filozofija

#64 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Zdravo,

CV sam slao na engleskom. Takodjer sam slao i letters of recommendation na engleskom. Nemoj da zaboravis kopije diploma i certifikata. Pismo namjere je u Austriji bar veoma cijenjeno i ako je dobro napisano ljudi to smatraju velikim plusem. Kada se pise CV, dobro je da bude sto detaljniji i sa sto vise kljucnih rijeci. Najbolje je slijediti sistem Europass ;)

Obavezno, ali fakat obavezno napisati koju si srednju skolu zavrsio, jer ako je gimnazija, to je takodjer veoma bitno ovdje.

Genericke emailove, tipa: Ja se prijavljujem za posao i evo vam moj cv, oni bas i ne gledaju. Potrebno je ubijediti poslodavca da fakat imas interes i da ces ostati do kraja zivota u firmi :) Navedes par rijeci zbog cega bi volio da zivis u tom gradu gdje se firma nalazi: Tipa, tu imam mnogo familije, oduvjek zelim tu da se preselim. Oni mnogo ulazu u ljude u svakoj kompaniji - sto novcano, sto vremenski, tako da zele da osobe ostanu u firmi dugo.

Cim se tacno bavis, ako nije frke, i koji stepen obrazovanja imas?
jalle

#65 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by jalle »

Jao jasam imao nekih ponuda za Njemačku, par poziva iz engleske ali nikad ništa da se realizuje. Fakat sam nestrpljiv. Da li se može gore proći za posao , bez diplome a sa nekim IT certifikatima ?
filozofija

#66 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Ako znas Njemacki ili Engleski, ako imas zavrsenu srednju skolu (tehnicku ili gimnaziju) i dogovoris sa nekom firmom da te prime - onda mozes bez problema da dobijes dozvolu za rad i borav.

Nedavno je usvojen zakon o zanatima, tj. zanimanjima koje trebaju u Austriji, a na ovoj stranici imas detaljnije opisano: http://www.migration.gv.at/de/formen-de ... rufen.html . Imas i na engleskom opisano. Btw, ako imas SAP certifikate onda ces sigurno bez problema da nadjes posao.

Napomena: Posebna pravila vaze ako hoces da dodjes kao univerzitetsko obrazovan (tu ne treba da si na listi zanimanja koje nedostaju - dovoljno je da ti neko ponudi posao i zahtjevanu platu) i ako zelis da dodjes sa srednjom skolom, a spadas u zanimanja koja fale.
jalle

#67 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by jalle »

Zahvaljujem , dobar link. Mislim da sam tamo skupio 60 bodova, po njihovom sistemu.
Probat cu sada sa poslovima u austriji, nadam se konačno nečemu....
filozofija

#68 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by filozofija »

Cisto da napomenen, da se ne sjebete odmah u pocetku.

Bilo kakav proces u Austriji tece jako sporo za nase razumjevanje. Citav moj proces od prijave do prvog radnog dana je trajao nekih sest do sedam mjeseci i tako je u vecini firmi.

Kod njih je jako bitno da dokazes da namjeravas ostati cijeli zivot u firmi, jer se njima ne isplati zaposliti nekoga ko ce otici nakon godine ili dvije. Cisto radi troskova koji se uloze da te se obuci i osposobi za rad.
SaMaster

#69 Re: Inžinjeri, ljekari i informatičari - dobrodošli u Njemač

Post by SaMaster »

filozofija wrote:Zdravo,

CV sam slao na engleskom. Takodjer sam slao i letters of recommendation na engleskom. Nemoj da zaboravis kopije diploma i certifikata. Pismo namjere je u Austriji bar veoma cijenjeno i ako je dobro napisano ljudi to smatraju velikim plusem. Kada se pise CV, dobro je da bude sto detaljniji i sa sto vise kljucnih rijeci. Najbolje je slijediti sistem Europass ;)

Obavezno, ali fakat obavezno napisati koju si srednju skolu zavrsio, jer ako je gimnazija, to je takodjer veoma bitno ovdje.

Genericke emailove, tipa: Ja se prijavljujem za posao i evo vam moj cv, oni bas i ne gledaju. Potrebno je ubijediti poslodavca da fakat imas interes i da ces ostati do kraja zivota u firmi :) Navedes par rijeci zbog cega bi volio da zivis u tom gradu gdje se firma nalazi: Tipa, tu imam mnogo familije, oduvjek zelim tu da se preselim. Oni mnogo ulazu u ljude u svakoj kompaniji - sto novcano, sto vremenski, tako da zele da osobe ostanu u firmi dugo.

Cim se tacno bavis, ako nije frke, i koji stepen obrazovanja imas?
pp
Post Reply