FBiH, ambasador Moon i mi

Canton

#51 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:Nama treba rjesenje koje ce koliko toliko zadovoljiti sve naroda, rjesenje koje ce biti funkcionalno po obavljanju posla i rjesenje koje cemo moci finansirati.
Naravno da ispunjava i jedan i drugi jer je 5 manje od 10. Znaci manje administracije.
Sad sto se ne mozemo dogovoriti oko granica je neka druga stvar. Ja sam misljenja da je nekorektno nakon posavskog u
vecinski bosnjacki kanton gurnuti i Livno, Kupres itd.
Nije li onda i tvoja karta klica herceg bosne jer su je sa srednjom bosnom zamisljali Tuzdman i Boban?
belfy

#52 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by belfy »

skijas, uhvatih malo vremena, pa da ti kazem zasto se meni ovakve karte ne svidjaju i zasto se u ovom slucaju slazem sa palermom. do prije samo nekoliko mjeseci crtanje ovakvih karata je bilo smijesno jer RS nije ulazila u prekompoziciju. sada se na to glat pristaje bez da se i propituje. ti bi sada samo da ogranicavas uticaj hrvata i to je sav cilj ove tvoje mape. nadalje, ako je slijediti prethodnu logiku, ako se dovoljno dugo saceka onda ce se prestati i sa tim i pristat ce se na tri etnicke jedinice, bas kao sto se do sada pristalo na RS.

pravi put za jednu ovakvu diskusiju bi bio ponuditi 3, 5 ili 10 rjesenja za koja bi se moglo izjasniti, ali oni bi morali ukljucivati i raspravu o nadleznostima tih jedinica, njene populacije i ostalim parametrima. takva diskusija bi zahtijevala dakle jednu knjigu podataka o kojoj bi se raspravljalo. zasto? pa zato sto nije isto da li jedno livno spada u jedan ili drugi okrug ako njegove nadleznosti u jednom i drugom slucaju nisu iste. posto bi jednu takvu knjigu malo ko ovdje i procitao, a kamoli razmotrio prijedloge za i protiv, pa onda jos o svakom diskutovao mislim da je smijesno samo nacrtati kartu i reci "ajd ko se ne slaze nek kaze zasto i nacrta svoju". ovo pitanje je puno sire od jedne obojene karte...
hercegovac_pravi

#53 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by hercegovac_pravi »

Bošnjaci neće pristati na ukidanje kantona. Ovo o čemu se priča je smanjenje administracije u Federaciji.
Polazeći od ova dva principa (nema ukidanja kantona a administracija se mora smanjiti) zaključak se sam od sebe nameće. Kantonalne ovlasti će biti ukidane i prebačene na federalni nivo. Neke gluposti i besmislice čisto folklornog karaktera će ostati na kantonalnim nivoima, eto čisto reda radi...
U zamjenu Hrvati dobivaju imaginarnu "izbornu jedinicu" ma šta god to značilo a po nekom mome viđenju situacije to samo znači pretvaranje Hrvata u istinsku manjinu...

Odatle se i digla ova "frka" oko statusa Mostara što je najobičnija glupost.
Skijaš

#54 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Kafana. Tako mi ponekad izgleda ovaj podforum. Svi su u stanju zagalamiti protiv političara ali su rijetki oni koji bi da se sami posvete tom mukotrpnom poslu traženja alternative. Da bar pokušaju. Nije matičar Tihić ništa pametniji od @palerma niti ima bolji pregled stvari, naprotiv. Tihić je zauzet kadrovskom križaljkom kao i Lagumdžija koji nije ništa inteligentniji od @ultime. Svi političari su obični ljudi koji pojma nemaju kako riješiti problem a za većinu njih, ključni zadatak je kako ostati na vlasti ili kako doći na vlast. Boli njih uho i za stanje na području opštine Livno i za putnu komunikaciju do Glamoča. Na ovom forumu ima kapaciteta, ali bi, kao u nekim zapadnim demokratijama, građani trebali pokazati spremnost da aktivnije učestvuju u procesu rješavanja problema. Mi imamo nadristručnjaka za izvoz. Grebo, Kebo, Filandra, Lasić, Lovrenović, pa to je čitava armija pametnjakovića. I nije dovoljno reći kako rješavanju problema teba prići studiozno, nego treba prići rješavanju problema. Svi peremo ruke a srljamo u propast. FBiH je finansijski neodrživa a meni je, prvo kao čovjeku pa tek onda kao Hrvatu, neprihvatljivo potpuno ukidanje kantona ili njihova transformacija u prazne ljušture (o čemu @hercegovac_pravi govori). Taj nivo vlasti mora opstati jer u tom slučaju imamo transformaciju FBiH u bošnjački entitet.

Dakle, ja sam sjeo, posvetio određeno vrijeme problemu, napravio prijedlog smanjenja finansijskih izdataka kako bi sistem opstao i kako sutra plate učiteljima ili doktorima ne bi bile dovedene u pitanje, a da se tim prijedlogom ne ide ka formiranju Trećeg. Ukidanje šezdeset ministarstava nije mala stvar. I tu moja odgovornost kao građanina završava. Ali oni koji se ne potrude, nego lopticu prebacuju na armiju političara koji neće ili armiju mudrosera koji žive u svijetu floskula, nemaju pravo ni da se bune zbog stanja u kojem se nalazimo.

Pazi, od naroda se pravi zombije koji jedinu intervenciju vidi u dizanju kuke i motike. Ništa konstruktivan pristup, djelovanje kroz udruženje građana, pisanje bloga ili po forumu, ne, nego samo ona glupa o tom kako političare "treba govnjivom motkom". I tu se završava sva priča o aktivnoj ulozi u građenju demokratskog društva. Ili se prijeti nasilnim demonstracijama, arapskim proljećem i sličnim idiotlucima, ili se štrajkuje glađu. Je li to taj nivo na kojem svi treba da djelujemo ? Tražimo od političara (koji to ne žele) da riješe stvar, a naše je da sjedimo u kafani i galamimo ?

Demokratija i internet su moćna kombinacija. Svi kritikujemo vladajuće strukture, i s razlogom, ali ja ti garantujem da oni nisu ništa kvalitetniji od tebe. Štaviše, za većinu njih znamo da su karakterne nule. Pa hajde da vidimo šta prosječan građanin kaže. Evo ti sloboda govora, evo ti internet kao alat, zašto je problem da čujemo te prijedloge finansijske stabilizacije sistema u FBiH ? I ne mora to biti smanjivanje broja kantona (a ja sam siguran da hoće), nego bilo šta kako bi se smanjilo ovaj broj parazita. Nije problem ako neko nema prijedlog. Problem je kada se o tom uopšte ne razmišlja jer si tako, kao kolektiviteti, dobrovoljno stavljamo jaram i mirimo s ovim šta nam rade.

Dakle, FBiH, ambasador Moon i naša promišljanja o mogućim načinima finansijske stabilizacije FBiH.
palermo

#55 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Skijaš wrote:Kafana
.

Dakle, FBiH, ambasador Moon i naša promišljanja o mogućim načinima finansijske stabilizacije FBiH.
Pa dobro, forum i treba da bude kafana. Po svojoj suštini kafana i jeste mjesto okupljanja različitih ljudi koji u jednoj drugačijoj atmosferi pričaju svoje priče, iznose stavove, sudaraju se u mišljenjima. A kafani njenu boju i njen štih daju ljudi koji u nju dolaze. Nemoj dakle biti prestrog prema ljudima.

Al da se vratim na temu. Problem je što mi olako pristajemo na realnosti. Neko nam kaže to je realnsot, naša nova paradigma, i vaša razmišljanja moraju ići unutar tog. Neko je rekao, smanjite broj kantona, smanjit ćete administraciju. I onda mi crtamo karte, raspravljamo o tome da li će Livno tamo ili vamo, a ne upitamo se, je li taj koji nam je to rekao zapravo izrekao pravu stvar.

Ne vidim zašto bi se smanjenjm broja kantona smanjila i administracija. Umjesto dva kantonalna ministarstva koja zapošljavaju po 20 ljudi, imat ćeš jedno kantonalno ministartsvo koje će zapošljavati 40 ljudi. Umjesto dva kantonalna premijera, imat ćeš jednog premijera, i tri njegova zamjenika, sa sve pratećim osobljem. Problem je kod nas što administracija, odnosno zapošljavanje u državnim institucijama je postalo prevashodno socijalno pitanje, način na koji rješavaš pitanja neazposlenosti, dobijaš poene kod ljudi, rješavaš svoja lična pitanja kroz zapošljavanje šire i uže rodbine, i ne vidim kako smanjenje broja kantona dotiče ili rješava ova pitanja. Umjesto smanjenja broja kantona, a što nužno sa sobom generira nove i rekao bih još veće probleme, bilo bi bolje pozabaviti se radom administracije u postojećim kantonima. Pa definisati kriterije o broju zaposlenih u administarciji, učiniti transparentnim procedure rada u administraciji, definisati potrebe svake službe služeći se europskim kriterijima, jasno razgraničiti ovlasti različitoih nivoa vlasti , otpustiti one za koje se utvrdi da su nepotrebni itd...ovo samo nabrajam što mi onako na prvu ruku pade na pamet.

U suprotnom, smanjenjem broja kantona, mi se samo vrtimo u krug, ne ulazeći ni u kakve strukturne reforme, zabavljamo se crtajući karte, glođemo se oko kosti koju su nam bacile naše partiokratske elite, i kao što rekoh generiramo nove, u principu nerješive probleme.
Skijaš

#56 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

palermo wrote:Pa definisati kriterije o broju zaposlenih u administarciji, učiniti transparentnim procedure rada u administraciji, definisati potrebe svake službe služeći se europskim kriterijima, jasno razgraničiti ovlasti različitoih nivoa vlasti , otpustiti one za koje se utvrdi da su nepotrebni itd...
Znači zadržati sadašnji okvir sa deset kantona, ali administraciju istih učiniti "leaner and meaner". OK, to je odličan prijedlog, bolji nego moj. Na osnovu tih, kako kažeš, evropskih standarda, pošutati iz administracije one koji tu nisu potrebni i na kraju dođemo do istog smanjenja administracije kao kada bi ukidanjem pet kantona eliminisali šezdeset ministarstava. Hvala na pojašnjenju, odličan prijedlog kojeg podržavam pod uslovom da ne vodi onom scenariju kojeg @hercegovac_pravi najavljuje, tj. slabljenju kantona na štetu FBiH
Canton

#57 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Smanjenjem broja kantona se nece doci do prevelikih usteda ali ce se dobiti na funkcionalnosti. Takodje bi na dobitku bili i gradjani recimo Olova, Varesa koji su oduvijek gravitirali i blize im je Sarajevo nego Zenica. Takvih primjera jos ima.

Evo za daljnji tok rasprave sam malo cackao po netu i nadjoh budze ZDK, jedini do sad u kome pise broj zaposlenih po ministarstvima. Dakle ZDK sa 400 000 stanovnika, kantonalna vlada ima 151 sluzbenika u 10 ministarstava.
palermo

#58 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Skijaš wrote:
Znači zadržati sadašnji okvir sa deset kantona, ali administraciju istih učiniti "leaner and meaner". OK, to je odličan prijedlog, bolji nego moj. Na osnovu tih, kako kažeš, evropskih standarda, pošutati iz administracije one koji tu nisu potrebni i na kraju dođemo do istog smanjenja administracije kao kada bi ukidanjem pet kantona eliminisali šezdeset ministarstava. Hvala na pojašnjenju, odličan prijedlog kojeg podržavam pod uslovom da ne vodi onom scenariju kojeg @hercegovac_pravi najavljuje, tj. slabljenju kantona na štetu FBiH
Pa naravno. Ti se vjerovatno sjećaš da je kada su definirani kantoni, ostavljeno samim Hrvatima da odluče, da li će biti samo kanton ZHK (kako li bi se već zvao) sastavljen od sadašnjeg zapadnohercegovačkog i kantona 10, ili će to biti dva kantona. Naravno, odlučili su da imaju dva kantona. Šta misliš zašto. Pa samo zbog toga jer su jedino kroz dva kantona mogli zadovoljiti sve partikularne interese. I onda su godinama se u kantonau 10 raspravljali gdje će biti koje ministarstvo, gdje vlada i slično.

E, možeš li zamislitin sada te velekantone i na koji bi se način zadovoljavali svi ti mogući interesi. Nemoj da zakineš Livno, nek bude premijer iz Livna, nemoj da zakineš Travnik, nek neko bude zamjenik iz Travnika, nemoj da zakineš Vitez nek on bude zamjenik zamjenika, jebi ga, moramo i kakvog Srbina imati nek on bude zamjenik zamjenikovog zamjenika, treba nam savjetnik, toga ćemo iz Busovače, ali ostade nam onda Fojnica, daj njima mjesto savjetnikovog savjetnika, i naravno svi oni trebaju imati sekretarice, vozače, imaju naravno i djecu svoju..........
pa čovječe , mi bi imali u tom velekantonu više administracije nego amerika :D .

A Nikšiću je naravno lakše reći, smanjimo broj kantona,uštedićemo, nego ući u strukturne refeorme koje traže i otpuštanja, sukobe sa potencijalnim biračkim tijelom, traži viziju i hrabrost.
volta dzontra

#59 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by volta dzontra »

hercegovac_pravi wrote:Bošnjaci neće pristati na ukidanje kantona. Ovo o čemu se priča je smanjenje administracije u Federaciji.
Polazeći od ova dva principa (nema ukidanja kantona a administracija se mora smanjiti) zaključak se sam od sebe nameće. Kantonalne ovlasti će biti ukidane i prebačene na federalni nivo. Neke gluposti i besmislice čisto folklornog karaktera će ostati na kantonalnim nivoima, eto čisto reda radi...
U zamjenu Hrvati dobivaju imaginarnu "izbornu jedinicu" ma šta god to značilo a po nekom mome viđenju situacije to samo znači pretvaranje Hrvata u istinsku manjinu...

Ti si inače poznat po dobrim procjenama :lol: :lol: :lol: :lol: Mokri snovi iz pozicije nacionalista koje se krije iza SDP-a.
Uglavnom "apsolutno, aspolutno" 8-) 8-) 8-)
hercegovac_pravi wrote:
Sto se tice vanjske politike Hrvatske u narednom periodu (a to je ono sto vas najvise intrigira, zar ne), mozete ocekivati iskljucivo debakle. Tvrdim ti (sacuvaj ovaj post i procitaj ga za nekih 1-2 godine) da ce politika "kukurikavaca" prema HDZ-u u BiH biti takva da ce vam MEsic izgledat ko majka Terezija. Blijedi pokusaj distanciranja od HDZ-a (Peharova lista i opet suplja o legitimitetu), je bila previse providna. Sinonim za Hrvata u BiH je HDZ (gledajuci iz perspektive Hrvatskih gradjana). Ukoliko mislite da ce vas ljevicarska stranka kao sto je SDP pogurati u vasim nakanama, onda ste zaista naivni. Pa vi ste im "zadnja rupa na svirali" i vjeruj mi da jedva cekaju momenat od koga nikada vise nece pominjati tzv "Hrvatsko pitanje u BiH".
Nass

#60 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Nass »

A nisi ni ti puno bolji, kada iza plasta umjerenosti cesto proturas HDZ propagandu.
Nass

#61 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Nass »

Ukidanjem županija gospodarstvo bi odmah dobilo najmanje 500 milijuna maraka
Subota, 21 Siječanj 2012 12:15

Službeno o tome ne pričaju, ali u političkim strankama, posebno onim okupljenim oko platforme, ozbiljno se razgovara da se uskoro krene u “operaciju reforme Federacije BiH”.

To praktično znači promjenu unutarnjeg ustroja FBiH, preciznije ukidanje županija. Iz međunarodne zajednice, posebno Europske unije i SAD-a, već odavno pritišću političke stranke da hrabro uđu u reforme koje bi rezultirale sasvim drukčijim ekonomskim rezultatima po FBiH od sadašnjih koji su katastrofalni. U porukama, što javnim, što onim u internim razgovorima, ističu da bi to značilo pojednostavljivanje Federacije BiH, prije svega u ekonomskom smislu. S druge strane, građani ni poduzeća u ovom entitetu više ne mogu na svojim leđima nositi neracionalnu unutarnju organizaciju koja samo jede novac i strpljenje, dakle i ekonomsku budućnost običnih ljudi.

Što kažu računice

Prema izvorima našeg lista, vrlo ozbiljnu pozornost rukovodstava političkih stranaka izazvao je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH. On je nedavno otvoreno i hrabro predložio, kao prvu fazu ustavnih reformi, okrupnjavanje županija. Po njemu, slobodno bi se mogli ujediniti, recimo, Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija ili Bosansko-podrinjska i Sarajevska županija. Ideje Budmira o ovome već danima se pažljivo analiziraju u stranačkim krugovima i nailaze na potporu ne samo političara nego i ekonomskih stručnjaka.

Naravno, još uvijek nitko, zbog osjetljivog političkog trenutka, ne izlazi javno s konkretnom pričom o objedinjavanju županija u prijelaznoj fazi i njihovim ukidanjem u konačnici. Najiskreniji je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, koji otvoreno kaže: “Kada bih ja sada rekao 'idemo ukinuti županije', možete misliti kako bi me napali i to je naša sadašnja realnost. Jedino nas ekonomska neodrživost može natjerati da i politički počnemo drukčije misliti i da ljudi shvate da je pitanje njihovog ekonomskog i političkog opstanka važnije od bilo kakve administrativne uprave koja je, svejedno, bošnjačka, srpska ili hrvatska.”

Federalni ministar financija Ante Krajina izveo je i preciznu računicu o tome koliko se troši novca na glomazan administrativni aparat. Za plaće i naknade administracije u FBiH godišnje se potroši 1,5 milijardi maraka. Od toga, na federalnoj razini se 'pojede' 298 milijuna maraka, na županijskim nešto više od milijardu maraka, a na općinskim razinama oko 180 milijuna maraka. On iznosi i frapantan podatak – javna administracija u Federaciji BiH je čak četiri puta veća od prosjeka u Europskoj uniji.

Premijer Nikšić ima računicu po kojoj, kada bi se sada ukinule županije uz obvezu da plate ono što su dužni, Federaciji BiH bi automatski ostalo ove godine bar 500 milijuna maraka i taj novac bi mogao biti uložen u gospodarstvo i izgradnju novih cesta.

Paralelno djelovanje vlasti

Nema dvojbe da su županije, inače uspostavljene Washingtonskim sporazumom, postale najozbiljnija i najveća prepreka i kočnica ekonomskom razvoju FBiH. Prema nekim ranijim anketama i istraživanjima raspoloženja javnog mnijenja, čak 82 posto građana je za ukidanje županija. Ovdje treba podsjetiti da je općina Tuzla s početkom proljeća 2010. godine Parlamentu FBiH podnijela inicijativu za ukidanje županije, ali je sve ostalo na tome.
Venecijanska komisija je svojevremeno, u svojoj analizi i preporukama, naglasila da je nužna reforma Federacije BiH, navodeći kao ilustraciju da taj entitet ima 11 vlada (jedna federalna i deset županijskih) i da sve treba množiti s 11. Naglašeno je da se više od 50 posto domaćeg bruto proizvoda potroši na financiranje javne potrošnje što je europska besmislenost.

Po Venecijanskoj komisiji, najbolji i najradikalniji reformski potez bio bi ukidanje županija, uz naglasak da smanjenje njihovog broja ne bi bilo dovoljno da se problem riješi. Ovo utoliko više što općinska, županijska i federalna tijela vlasti često djeluju paralelno. Tako je i moguće da recimo jedno poduzeće bude predmet kontrole tri, recimo, tržišne inspekcije – općinske, županijske i federalne, što je potpuno neprihvatljivo. Kao logičan korak za početak, a uvažavajući političku situaciju i odnose, predloženo je da se zakonodavne funkcije koncentriraju na federalnoj razini, a “županijske strukture budu prvenstveno izvršne”.

Primjedbe da bi ukidanjem županija bila ugrožena jednakopravnost Hrvata ili Bošnjaka na cijelom teritoriju Federacije u BiH padaju u vodu pred argumentom da bi općine dobile na snazi u svakom smislu, a u njima i preko njih građani ostvaruju najveći dio svojih prava. Osim toga, općine više ne bi bile financijski zakidane od županija, imale bi punije blagajne i novca za investiranje u vlastiti, prvenstveno ekonomski razvoj, dakle u ono od čega se živi.

Piše: M. Osmović /DNEVNI LIST/
Ovo je bila prva najava reforme Federacije jos iz januara ove godine, u Dnevnom Listu. Mislim da je najbolje ovo sto je Venecijanska komisija predlozila, a sto je boldirano u tekstu.

Edit: Da dodam, mislim da je reforma Federacije u sustini dobra i korisna, ako se pravilno provede, jer se time zadaje konacan udarac HDZ separatizmu, a time je pola problema u drzavi rijeseno, a i ostala polovina bi onda ubrzano okopnila.
palermo

#62 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Nass wrote:
Ukidanjem županija gospodarstvo bi odmah dobilo najmanje 500 milijuna maraka
Subota, 21 Siječanj 2012 12:15

Službeno o tome ne pričaju, ali u političkim strankama, posebno onim okupljenim oko platforme, ozbiljno se razgovara da se uskoro krene u “operaciju reforme Federacije BiH”.

To praktično znači promjenu unutarnjeg ustroja FBiH, preciznije ukidanje županija. Iz međunarodne zajednice, posebno Europske unije i SAD-a, već odavno pritišću političke stranke da hrabro uđu u reforme koje bi rezultirale sasvim drukčijim ekonomskim rezultatima po FBiH od sadašnjih koji su katastrofalni. U porukama, što javnim, što onim u internim razgovorima, ističu da bi to značilo pojednostavljivanje Federacije BiH, prije svega u ekonomskom smislu. S druge strane, građani ni poduzeća u ovom entitetu više ne mogu na svojim leđima nositi neracionalnu unutarnju organizaciju koja samo jede novac i strpljenje, dakle i ekonomsku budućnost običnih ljudi.

Što kažu računice

Prema izvorima našeg lista, vrlo ozbiljnu pozornost rukovodstava političkih stranaka izazvao je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH. On je nedavno otvoreno i hrabro predložio, kao prvu fazu ustavnih reformi, okrupnjavanje županija. Po njemu, slobodno bi se mogli ujediniti, recimo, Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija ili Bosansko-podrinjska i Sarajevska županija. Ideje Budmira o ovome već danima se pažljivo analiziraju u stranačkim krugovima i nailaze na potporu ne samo političara nego i ekonomskih stručnjaka.

Naravno, još uvijek nitko, zbog osjetljivog političkog trenutka, ne izlazi javno s konkretnom pričom o objedinjavanju županija u prijelaznoj fazi i njihovim ukidanjem u konačnici. Najiskreniji je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, koji otvoreno kaže: “Kada bih ja sada rekao 'idemo ukinuti županije', možete misliti kako bi me napali i to je naša sadašnja realnost. Jedino nas ekonomska neodrživost može natjerati da i politički počnemo drukčije misliti i da ljudi shvate da je pitanje njihovog ekonomskog i političkog opstanka važnije od bilo kakve administrativne uprave koja je, svejedno, bošnjačka, srpska ili hrvatska.”

Federalni ministar financija Ante Krajina izveo je i preciznu računicu o tome koliko se troši novca na glomazan administrativni aparat. Za plaće i naknade administracije u FBiH godišnje se potroši 1,5 milijardi maraka. Od toga, na federalnoj razini se 'pojede' 298 milijuna maraka, na županijskim nešto više od milijardu maraka, a na općinskim razinama oko 180 milijuna maraka. On iznosi i frapantan podatak – javna administracija u Federaciji BiH je čak četiri puta veća od prosjeka u Europskoj uniji.

Premijer Nikšić ima računicu po kojoj, kada bi se sada ukinule županije uz obvezu da plate ono što su dužni, Federaciji BiH bi automatski ostalo ove godine bar 500 milijuna maraka i taj novac bi mogao biti uložen u gospodarstvo i izgradnju novih cesta.

Paralelno djelovanje vlasti

Nema dvojbe da su županije, inače uspostavljene Washingtonskim sporazumom, postale najozbiljnija i najveća prepreka i kočnica ekonomskom razvoju FBiH. Prema nekim ranijim anketama i istraživanjima raspoloženja javnog mnijenja, čak 82 posto građana je za ukidanje županija. Ovdje treba podsjetiti da je općina Tuzla s početkom proljeća 2010. godine Parlamentu FBiH podnijela inicijativu za ukidanje županije, ali je sve ostalo na tome.
Venecijanska komisija je svojevremeno, u svojoj analizi i preporukama, naglasila da je nužna reforma Federacije BiH, navodeći kao ilustraciju da taj entitet ima 11 vlada (jedna federalna i deset županijskih) i da sve treba množiti s 11. Naglašeno je da se više od 50 posto domaćeg bruto proizvoda potroši na financiranje javne potrošnje što je europska besmislenost.

Po Venecijanskoj komisiji, najbolji i najradikalniji reformski potez bio bi ukidanje županija, uz naglasak da smanjenje njihovog broja ne bi bilo dovoljno da se problem riješi. Ovo utoliko više što općinska, županijska i federalna tijela vlasti često djeluju paralelno. Tako je i moguće da recimo jedno poduzeće bude predmet kontrole tri, recimo, tržišne inspekcije – općinske, županijske i federalne, što je potpuno neprihvatljivo. Kao logičan korak za početak, a uvažavajući političku situaciju i odnose, predloženo je da se zakonodavne funkcije koncentriraju na federalnoj razini, a “županijske strukture budu prvenstveno izvršne”.

Primjedbe da bi ukidanjem županija bila ugrožena jednakopravnost Hrvata ili Bošnjaka na cijelom teritoriju Federacije u BiH padaju u vodu pred argumentom da bi općine dobile na snazi u svakom smislu, a u njima i preko njih građani ostvaruju najveći dio svojih prava. Osim toga, općine više ne bi bile financijski zakidane od županija, imale bi punije blagajne i novca za investiranje u vlastiti, prvenstveno ekonomski razvoj, dakle u ono od čega se živi.

Piše: M. Osmović /DNEVNI LIST/
Ovo je bila prva najava reforme Federacije jos iz januara ove godine, u Dnevnom Listu. Mislim da je najbolje ovo sto je Venecijanska komisija predlozila, a sto je boldirano u tekstu.
Nije najbolje, jer je prosto nemoguće. Ne postoji hrvatska stranka koja bi to, u ovom trenutku prihvatila.
Nass

#63 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Nass »

Zasto nije realno da se neke nadleznosti kantona, prvenstveno zakonodavne, prebace na Federaciju kao prvi korak u sredjivanju ovog stanja, a po preporuci V.K.? Zar nisi i ti nesto u tom smislu govorio kao svoj vlastiti prijedlog? Mislim, u sustini tesko da bi sada postojalo ijedno rjesenje koje bi sve stranke iskreno prihvatile, sto znaci da nikakva reforma federacije ne bi sada ni bila moguca. A ipak se govori o tome i nesto se svako malo najavljuje, a vidjet cemo koliko su te najave ozbiljne i realne. Uostalom, ovdje je autor teme postavio pitanje sta mi mislimo da bi bilo najbolje rjesenje, a ne nuzno sta ce stranke odista i napraviti. Ja se samo slazem sa Venecijanskom komisijom.
Nass

#64 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Nass »

Samo da dodam.... ako se govori o tome sta bi stranke stvarno mogle napraviti ako do reforme dodje uz ogromnu pomoc MZ, jedna od mogucnosti je da bi moglo doci do odredjenog okrupnjavanja kantona (sto moze djelomicno izgledati nestabilno po Federaciju i ici u korist HDZ-u posebno u Hercegovini), ali istovremeno i do prenosa nadleznosti na Federaciju i slabljenja moci tih uvecanih kantona (cime se vraca stabilnost).,,,, kao neki vid kompromisa. Ili pak ne.... Dakle, ovo sto sad navodim je stvarno samo cista moja spekulacija i samo jedna od mogucnosti koja mi prolazi kroz glavu, onako razmisljam naglas....
hercegovac_pravi

#65 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Skijaš wrote:
palermo wrote:Pa definisati kriterije o broju zaposlenih u administarciji, učiniti transparentnim procedure rada u administraciji, definisati potrebe svake službe služeći se europskim kriterijima, jasno razgraničiti ovlasti različitoih nivoa vlasti , otpustiti one za koje se utvrdi da su nepotrebni itd...
[email protected] ne zelim ukidanje kantona! Isto tako ne zelim Hrvate pretvarati u manjinu. Medjutim, nekonstruktivni pristup HDZ-ova, njihov nedostatak politicke zrelosti direktno vodi u novo nametanje rijesenja i to ovog gore kojeg sam napisao. Uporno insisitiranje na politici "jedan narod = jedna stranka", ne ostavlja prostora drugacijem djelovanju onih snaga koje su odlucile da od BiH naprave iole funkcionalnu drzavu.
Niti ce se tu pitati Bosnjaci ni Hrvati.
hercegovac_pravi

#66 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

volta dzontra wrote:
hercegovac_pravi wrote:Bošnjaci neće pristati na ukidanje kantona. Ovo o čemu se priča je smanjenje administracije u Federaciji.

Ti si inače poznat po dobrim procjenama :lol: :lol: :lol: :lol: Mokri snovi iz pozicije nacionalista koje se krije iza SDP-a.
hercegovac_pravi wrote:
Sto se tice vanjske politike Hrvatske u narednom periodu (a to je ono sto vas najvise intrigira, zar ne), mozete ocekivati iskljucivo debakle. Tvrdim ti (sacuvaj ovaj post i procitaj ga za nekih 1-2 godine) da ce politika "kukurikavaca" prema HDZ-u u BiH biti takva da ce vam MEsic izgledat ko majka Terezija. Blijedi pokusaj distanciranja od HDZ-a (Peharova lista i opet suplja o legitimitetu), je bila previse providna. Sinonim za Hrvata u BiH je HDZ (gledajuci iz perspektive Hrvatskih gradjana). Ukoliko mislite da ce vas ljevicarska stranka kao sto je SDP pogurati u vasim nakanama, onda ste zaista naivni. Pa vi ste im "zadnja rupa na svirali" i vjeruj mi da jedva cekaju momenat od koga nikada vise nece pominjati tzv "Hrvatsko pitanje u BiH".
Sabur bola..gdje si pozurio...Vego deder konkretno primjere kojima je Milanovic uradio bilo sta konkretno za dobrobit HDZ-a do sada??? :dance:
Odrastite! Okanite se bola sindrom napustenog djeteta koje misli da mu je svaka osoba sa suknjom potencijalna mater....osvrni se oko sebe...raspitaj se koji su zakoni na dnevnom redu u Saboru, pa se onda vrati da malo popricamo o Milanovicu i njegovoj "dobronamjernosti prema HDZ-u"...stvarnost je jedno a forumska utopija nesto sasvim drugo...
hercegovac_pravi

#67 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Da nebi i dalje "lupali".....o ovome se radi...
EU će primiti BiH samo kao celinu
IZVOR: TANJUG
Beč -- EU će primiti Bosnu i Hercegovinu samo kao jedinstvenu državu, rekao je na skupu u Gracu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.
Smanjenje nadleznosti kantona, njihov prelazak na entitete a potom svodjenje entitetskih nadleznosti na razinu kojom nece biti u stanju uticati na napredak drzave....

To vam je to..ko voli nek izvoli...
Ovakve promjene su po meni samo kozmeticke i nece doprinjeti cvrstoj stabilizaciji BiH kao i regiona. Kompletno unistenje tekovina nastalih na genocidu i ratnom zlocinu je jedini ispravan put kojim se situacija moze poboljsati. Pretvaranje entiteta u jedan Bosnjacki a drugi srpski ne vodi nicemu osim de facto nestanku jednog naroda.
vivaldi

#68 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:Nije matičar Tihić ništa pametniji od @palerma niti ima bolji pregled stvari, naprotiv. Tihić je zauzet kadrovskom križaljkom kao i Lagumdžija koji nije ništa inteligentniji od @ultime
Nisu oni od nas pametniji, ali nisu sigurno ni gluplji.

Razlika izmedju njih i nas je u tome sto oni znaju puno vise od nas jer zbog same pozicije na kojoj se nalaze imaju pristup informacijama.

Sve ovo sto se pise i predlaze po forumu nije nikakva topla voda, i sve je to davno neki politicar i probao i pokusao. Politika ipak nije bas 100% javna stvar i neke (vjerovatno one najvaznije) stvari se ne mogu reci javnosti.

Tu i tamo kada nesto se pojavi u javnosti zacas se uz pomoc medija i suprotnih interesnih grupa dovede u sumnju i zamuti mada u sustini iz tog uopstenog diplomatskog jezika mozda ne mozes saznati precizne detalje, ali sustina nam je svima predocena u stvarnosti.
Canton

#69 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Nass wrote:Zasto nije realno da se neke nadleznosti kantona, prvenstveno zakonodavne, prebace na Federaciju kao prvi korak u sredjivanju ovog stanja, a po preporuci V.K.? Zar nisi i ti nesto u tom smislu govorio kao svoj vlastiti prijedlog? Mislim, u sustini tesko da bi sada postojalo ijedno rjesenje koje bi sve stranke iskreno prihvatile, sto znaci da nikakva reforma federacije ne bi sada ni bila moguca. A ipak se govori o tome i nesto se svako malo najavljuje, a vidjet cemo koliko su te najave ozbiljne i realne. Uostalom, ovdje je autor teme postavio pitanje sta mi mislimo da bi bilo najbolje rjesenje, a ne nuzno sta ce stranke odista i napraviti. Ja se samo slazem sa Venecijanskom komisijom.
Ma realno je ali nece biti dozvoljeno. Prenosenje ovlasti bi najvise odgovaralo policiji, zdravstvu i skolstvu jer bi im plate bile ujednacene. Mislim da se to moze uraditi tako sto bi bila podjeljene nadleznosti izmedju federacije i kantona.
Problem federacije jeste sto ima 3+1 nivo vlasti.

Nama treba prije svega funkcionalan sistem a zatim i jeftin.
popajic

#70 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by popajic »

@skijas
Kafana. Tako mi ponekad izgleda ovaj podforum. Svi su u stanju zagalamiti protiv političara ali su rijetki oni koji bi da se sami posvete tom mukotrpnom poslu traženja alternative. Da bar pokušaju. Nije matičar Tihić ništa pametniji od @palerma niti ima bolji pregled stvari, naprotiv. Tihić je zauzet kadrovskom križaljkom kao i Lagumdžija koji nije ništa inteligentniji od @ultime. Svi političari su obični ljudi koji pojma nemaju kako riješiti problem a za većinu njih, ključni zadatak je kako ostati na vlasti ili kako doći na vlast. Boli njih uho i za stanje na području opštine Livno i za putnu komunikaciju do Glamoča. Na ovom forumu ima kapaciteta, ali bi, kao u nekim zapadnim demokratijama, građani trebali pokazati spremnost da aktivnije učestvuju u procesu rješavanja problema.
Cudno mi je da te ovo cudi.
Imamo izbore , imamo ljude koji su odlucili da budu servis gradjana iliti politicare , narod ih debeeelo placa da iznalaze najbolja rjesenja za koliko toliko uspjesno funkcionisanje drzave...i sta sad ?
Oni odlucili da koriste samo prava ( debele plate i sve moguce beneficije) , a obaveze u sirokom luku eskiviraju.
Sad mi , "obicni" gradjani trebamo zanemariti svoje poslove , svoje porodice , svoj zivot da bi trazili nekakve alternative izlaska iz ovog ludila :?
Haj' , ako treba , angazovat cemo se - samo neka onda lova koja ide nasim politickim lezihljebovicima ide nama 8)
A licno mislim da su @palermo i @ultima pametniji i dobronamjerniji od dvojice gore spomenutih :wink:
volta dzontra

#71 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by volta dzontra »

hercegovac_pravi wrote:
volta dzontra wrote:

hercegovac_pravi wrote:
Sabur bola..gdje si pozurio...Vego deder konkretno primjere kojima je Milanovic uradio bilo sta konkretno za dobrobit HDZ-a do sada??? :dance:
Odrastite! Okanite se bola sindrom napustenog djeteta koje misli da mu je svaka osoba sa suknjom potencijalna mater....osvrni se oko sebe...raspitaj se koji su zakoni na dnevnom redu u Saboru, pa se onda vrati da malo popricamo o Milanovicu i njegovoj "dobronamjernosti prema HDZ-u"...stvarnost je jedno a forumska utopija nesto sasvim drugo...
Ma nek si ti odrastao i izisao ispod suknje pa ostalo ce biti lako. Vego dedera pocasti kakvom politickom procjenom ha ha ha
Canton

#72 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Dzontra, ajde nam daj i neke svoje prijedloge(pa i karte) :) i zanima me tvoje misljenje o vec postavljenim misljenjima.
tj. da se malo vratimo na temu
volta dzontra

#73 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by volta dzontra »

Canton wrote:Dzontra, ajde nam daj i neke svoje prijedloge(pa i karte) :) i zanima me tvoje misljenje o vec postavljenim misljenjima.
Gdje ces s kartama u BIH bolan!!!

Skijas i ja smo se "zarakijali" po slicnom pitanju na drugoj temi. S prilicno razlicitih pozicija.
Ako bi ovdje probali voditi neki smislen dijalog, tj. simulirati neke pregovore onda bi se trebala definirati neka nacela a onda ta nacela primijeniti na sve bez zadrske i gutati gorke pilule koje bi isplivale.

Problem je sto je nemoguce definirati jer se ideoloski polazi s razlicitih pozicija.
Skijas recimo polazi s optimisticnih pozicija i definicije BH drustva kao nekog skupa merhametli gradjana a ja s pesimisticnih pozicija nestabilnog drustva i dubokih podjela koje isplivaju cim im se pruzi prilika.

Skijas tvrdi da se te podjele mogu drustvenom i politickom akcijom izbrisati a ja da ih treba uvaziti i staviti pod kontrolu.

Razlika je takodjer sto Skijas tvrdi da treba pokrenuti dijalog i zagovarati rjesenja kod politickih elita a ja mislim da je rano za dijalog jer su politicke elite zbog svoje koristi antagonizirale drustvo i ako kazu istinu i kazu da se treba pregovarati i progutati nesto za sto se govorilo u preizbornim kampanjama da je izdaja.

Uglavnom jebo karte.

Daleko smo mi od karata, mapa i zemljovida.
Bojim se da moramo jos vise otici u .urac tj. da se vise nema sta krast pa da ne bude vise skupo izgubiti izbore.
Onda mozda netko skupi prdu i kaze. Sto se kenjalo, kenjalo sad cemo vam reci lose vijesti.

Uglavnom po vazecoj FTV nomenklaturi ja sam "fasista" a Skijas je "antifasista"
Canton

#74 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

volta dzontra wrote:
Canton wrote:Dzontra, ajde nam daj i neke svoje prijedloge(pa i karte) :) i zanima me tvoje misljenje o vec postavljenim misljenjima.
Gdje ces s kartama u BIH bolan!!!

Skijas i ja smo se "zarakijali" po slicnom pitanju na drugoj temi. S prilicno razlicitih pozicija.
Ako bi ovdje probali voditi neki smislen dijalog, tj. simulirati neke pregovore onda bi se trebala definirati neka nacela a onda ta nacela primijeniti na sve bez zadrske i gutati gorke pilule koje bi isplivale.

Problem je sto je nemoguce definirati jer se ideoloski polazi s razlicitih pozicija.
Skijas recimo polazi s optimisticnih pozicija i definicije BH drustva kao nekog skupa merhametli gradjana a ja s pesimisticnih pozicija nestabilnog drustva i dubokih podjela koje isplivaju cim im se pruzi prilika.

Skijas tvrdi da se te podjele mogu drustvenom i politickom akcijom izbrisati a ja da ih treba uvaziti i staviti pod kontrolu.

Razlika je takodjer sto Skijas tvrdi da treba pokrenuti dijalog i zagovarati rjesenja kod politickih elita a ja mislim da je rano za dijalog jer su politicke elite zbog svoje koristi antagonizirale drustvo i ako kazu istinu i kazu da se treba pregovarati i progutati nesto za sto se govorilo u preizbornim kampanjama da je izdaja.

Uglavnom jebo karte.

Daleko smo mi od karata, mapa i zemljovida.
Bojim se da moramo jos vise otici u .urac tj. da se vise nema sta krast pa da ne bude vise skupo izgubiti izbore.
Onda mozda netko skupi prdu i kaze. Sto se kenjalo, kenjalo sad cemo vam reci lose vijesti.

Uglavnom po vazecoj FTV nomenklaturi ja sam "fasista" a Skijas je "antifasista"
Ja te upitah za misljenja i prijedloge a ti meni o svom odnosu sa forumasima.

Za dijalog nije rano, samo iskren dijalog nema ko voditi. Kao sto rece @torcida ne znam na kojoj temi, trenutno na politickoj sceni imamo istrosene izlizane lidere u svim vaznijim stranakama. Ta politicka elita da je htjela kompromis napravila bi ga davno, ali nije. Non stop hrane jedni druge kojekakvim pricama.

Koja su to nacela kojim bi se ti vodio?
hercegovac_pravi

#75 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

volta dzontra wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ma nek si ti odrastao i izisao ispod suknje pa ostalo ce biti lako. Vego dedera pocasti kakvom politickom procjenom ha ha ha
A krvi ti iz nosa jesi ti neUrozan ...eto te haman ko Maaaarinko..

Bola jašta sam već odrasto.....nije valjda da vas rasturi neko ko je neodrasto :-). U kakvu retrospektivu onda ovakve tvoje tvrdnje stavljaju vas ? ali eto...haj..

Sad malo ozbiljnije.."odrastanje " se odnosilo na vaše političko sazrijevanje. U svemu mislite da je spas od "mrskih balijetina". Tako ste 92-ge i 93-će poletili Karadžiću u zagrljaj pa gdje vas je to odvelo ? Sada se ne usuđujete proviriti iz "preCenikovg" prkna i tražite bijeg od realnosti u tuđem prknu i to baš u prknu onih koji su tvoj narod poklali, i protjerali. Jadno da jadnije ne može biti. Shvati da ste nepouzdani saveznici. Mislite da ste pametni i lukavi, a u stvari se u politiku razumijete ko "Marica u kriv :::::". Ako ne vjeruješ meni pogledaj oko sebe..

A da te počastim prognozom..ma more bola..

1) BiH će se raspsati na Srpski i Hrvatski dio a "zle Đihadlije" će binUti proĆerane u Tursku a nešto gori pro IVana
2) Erceg-Bosna će biti na ulazu u Zenicu
3) SaČE treČi
4) "zle balijetine" izumiru i svaki "tjedan" dana ih na "tisuČe" napusti tamnicu naroda
5) Hrvati će se prestati iseljavati u Hrvatsku.....
6) HrvaCki TV će binUti do Nove Godine...donjee "deda Božičnjak"..
7) Mostar Če binUt rvaCki stolni grad..
itd....itd....
Eto..jel ti sad lakše? Moreš li spavati?
Naspavaj se dobro a kad se probudš čeka te ista realnost. :dance:
Post Reply