Voćnjak
Moderator: anex
- kandelabar
#51 Re: Voćnjak
ima na pik.u su bile skoro sadnice trogodisnje aronije da se kupe to nije lose jer bi odma mogle dati određenu kolicinu ploda..
- kandelabar
#52 Re: Voćnjak
ja sma kupio neku smokvu kontinentalnu prije 2godine preko pik-a i dala mi je bila plodove ove godine nesto skroz malo al nisu uspjeli sazreti ,a gledo sam kod covjeka ima starije stablo i ima plodova bajg pravio i slatko od njih..
- zajebant_overseas
#54 Re: Voćnjak
jedno laicko pitanje.
plan je da podignem mali vocnjak sa nekih cc 50-60 stabala. preporucen mi je razmak 4 metra izmedju redova i 2.5 metara od vocke do vocke. vecina je sljiva i nesto malo kruske, jabuke, kajsije.
hvala unaprijed
plan je da podignem mali vocnjak sa nekih cc 50-60 stabala. preporucen mi je razmak 4 metra izmedju redova i 2.5 metara od vocke do vocke. vecina je sljiva i nesto malo kruske, jabuke, kajsije.
hvala unaprijed
-
zakonpera
#55 Re: Voćnjak
Mali ti je to razmak za moje poimanje .. ja sam pravio 4x4 i jos oformio vretenastu krosnju .. to je odprilike moj odgovor .. a jos ako ne znas da orezujes jos veci problem bi pravio sa malim razmakom jer bi ti se cvjetni pupovi i plod zammetao na krajevima grana koje bi opet isle mnogo u visinu .. to ti je sva naauka .. probaj sa konkretnijim pitanjem .. koja sljiva prije svega, kakav teren, kakav nagib, polozaj, zemljiste ???zajebant_overseas wrote:jedno laicko pitanje.
hvala unaprijed
-
zakonpera
#56 Re: Voćnjak
Zbog ovoga misljenja u nasim krajevima su ljudi katastrofalnog znanja o podizanju vocnjaka. Ne treba nuzno nikakav strucnjak, potrebna je dobra literatura i jednostavno pratiti upute. Neama tu atomske fizike, bitno je napraviti balans izmedju vegetacije i ploda a najvaznije je razlika izmedju cvjetnog i drvastog pupa i u glavi imati plan. Bio sam teski laik i slusao price kako je to atomska fizika i nemoguce pa sam naletio na sajmu na sjajnu knjigu Miladina Šoškića "rezidba voćaka" i napravo pravu malu revoluciju u voćnjaku.sokkia wrote:moj zakljucak je:
da bih se neko obucio da pravilno obrezuje voce treba da u tom procesu prakticno ucestvuje od prve rezidbe ali uz prisustvo pravog strucnjaka.
znaci da se teoretski dobro potkuje a potom da i u praksi to provede.
jer npr. nemoguce je teoretski nauciti razlikovati rodne grancice od nerodnih, i još mnogo mnogo caka i trikova.
-
sokkia
#57 Re: Voćnjak
ti možda misliš da je to maksimum znanja, tako sam i ja mislio dok nisam obišao vocnjake gdje je to pravi strucnjak radiozakonpera wrote:Zbog ovoga misljenja u nasim krajevima su ljudi katastrofalnog znanja o podizanju vocnjaka. Ne treba nuzno nikakav strucnjak, potrebna je dobra literatura i jednostavno pratiti upute. Neama tu atomske fizike, bitno je napraviti balans izmedju vegetacije i ploda a najvaznije je razlika izmedju cvjetnog i drvastog pupa i u glavi imati plan. Bio sam teski laik i slusao price kako je to atomska fizika i nemoguce pa sam naletio na sajmu na sjajnu knjigu Miladina Šoškića "rezidba voćaka" i napravo pravu malu revoluciju u voćnjaku.sokkia wrote:moj zakljucak je:
da bih se neko obucio da pravilno obrezuje voce treba da u tom procesu prakticno ucestvuje od prve rezidbe ali uz prisustvo pravog strucnjaka.
znaci da se teoretski dobro potkuje a potom da i u praksi to provede.
jer npr. nemoguce je teoretski nauciti razlikovati rodne grancice od nerodnih, i još mnogo mnogo caka i trikova.
-
zakonpera
#58 Re: Voćnjak
Ko reže taj i griješi, najveća greška je nikako ne orezivati.. treba puno čitati o tome i kontati, nije jednostavno ali može se .. u knjigama imaju tačno grafički predstavljene osnove od formiranja uzgojnog oblika do rezidbe u rodu, pomlađivanja itd itd .. samo prije svega ljubav prema ovom plemenitom hobiju može stvoriti ustrajnost, greške i na kraju znanje.. i još dva puta promisli a jednom sijeci .. puno strpljenja treba ali na kraju rezultat se isplati
- kandelabar
#59 Re: Voćnjak
MIladin Soskic mozes skinut sa neta ko ne moze da dodje do sajma ja sam je takođe procito medjutim slike su crno-bijele pa nije najjasnije takodje dosta stvari koje su recene naprimjer u stvarnosti je malo drukcije al slazem se principi su isti kada je u pitanju rodni pup listni i slicne stvari..
Ja sam vec svoje vocke poceo da orezujem iako po pravilu ne bi trebalo zato sto je vocka u nekoj vrsti zimskog sna medjutim ovo zimsko proljece ce je natjerati da počne da radi tačnije sokovi da cirkulišu i plus još orezivanje rane ne mogu brzo zarasti ako bude mraz eto belaja al nisam imao šta da radim
Ja sam vec svoje vocke poceo da orezujem iako po pravilu ne bi trebalo zato sto je vocka u nekoj vrsti zimskog sna medjutim ovo zimsko proljece ce je natjerati da počne da radi tačnije sokovi da cirkulišu i plus još orezivanje rane ne mogu brzo zarasti ako bude mraz eto belaja al nisam imao šta da radim
-
zakonpera
#60 Re: Voćnjak
Zamazuj rane vocnim voskom ili balegom a obavezno onda i okreci stablo da sokovi ne krenu prije vremenakandelabar wrote:MIladin Soskic mozes skinut sa neta ko ne moze da dodje do sajma ja sam je takođe procito medjutim slike su crno-bijele pa nije najjasnije takodje dosta stvari koje su recene naprimjer u stvarnosti je malo drukcije al slazem se principi su isti kada je u pitanju rodni pup listni i slicne stvari..
- kandelabar
#61 Re: Voćnjak
sutra cu ako bog da pocet da premazujem balegom za svai slucaj.. http://www.youtube.com/watch?v=kwMdoG8riPc
po meni ovo je steta sto nema boljih emisija o vocarstvu i poljoprivredi i ovo orezivanje je po meni pogresno snijeg okolo nekako mi se ne uklapa..
po meni ovo je steta sto nema boljih emisija o vocarstvu i poljoprivredi i ovo orezivanje je po meni pogresno snijeg okolo nekako mi se ne uklapa..
-
Staklena strela
#62 Re: Voćnjak
Suprug i ja smo planirali da zasadimo malo voca na selu, ali smo hteli da orezemo vocke koje vec imamo kako bi dobili istu sortu, kvalitet...
Culi smo da postoji neki hormon za oziljavanje pa me interesuje valja li to ili ima nekog boljeg resenja?
Culi smo da postoji neki hormon za oziljavanje pa me interesuje valja li to ili ima nekog boljeg resenja?
-
sokkia
#63 Re: Voćnjak
najbole objašnjeno na 5.00kandelabar wrote:sutra cu ako bog da pocet da premazujem balegom za svai slucaj.. http://www.youtube.com/watch?v=kwMdoG8riPc
ovo je greška koju sam najviše radio, a to radi i dosta "strucnjaka"
poslije vocka više lici na metlu nego na vocku
-
sokkia
#64 Re: Voćnjak
orezivanjem da dobijete istu sortuStaklena strela wrote:Suprug i ja smo planirali da zasadimo malo voca na selu, ali smo hteli da orezemo vocke koje vec imamo kako bi dobili istu sortu, kvalitet...
-
sokkia
#65 Re: Voćnjak
http://www.youtube.com/watch?v=bkemXtRtcNQ
evo dobar video za naucit kalemiti.
mada je propustio par stvari pomenuti kao npr. da se fidim uzima sa južne strane stabla jer su to kvalitetnije grancice , da prvi pup na fidimu treba biti okrenut vani u odnosu na podlogu i ja bi ipak preporucio premazivanje kalem voskom jer je sigurnije i bolja zaštita od gljivica.
evo dobar video za naucit kalemiti.
mada je propustio par stvari pomenuti kao npr. da se fidim uzima sa južne strane stabla jer su to kvalitetnije grancice , da prvi pup na fidimu treba biti okrenut vani u odnosu na podlogu i ja bi ipak preporucio premazivanje kalem voskom jer je sigurnije i bolja zaštita od gljivica.
-
smile223
#66 Re: Voćnjak
A da li vi znate na koji način se vrši analiza tla za voćnjak, i ostale procedure oko toga?
- Idemedosumom
#67 Re: Voćnjak
Što se tiče same analize, treba uzeti uzorak zemlje i odnijeti na laboratorijsku analizu. Ja sam to obavio u Federalnom zavodu za poljoprivredu na Ilidži. Najbolje da njih nazoves ili kontaktiras putem maila, sve ce ti objasniti, jako su ljubazni.
Edit: analiza kod njih kosta 55KM
Edit: analiza kod njih kosta 55KM
- kandelabar
#68 Re: Voćnjak
JE li oni dadnu i preporuke čime tretirati posle zemljište ? ili smao prikažu nedostatke
- kandelabar
#69 Re: Voćnjak
JE li oni dadnu i preporuke čime tretirati posle zemljište ? ili smao prikažu nedostatke
- Idemedosumom
#70 Re: Voćnjak
Meni su naveli samo pogodnosti/nedostatke. Iako nije uopste tesko sam izracunati koliko ti cega treba da bi se zemlja prilagodila.
S rezultatima analize se također mozes obratiti rasadnicima onog voća koje te zanima, oni ti mogu reci koje supstrate dodati i u kojim kolicinama.
S rezultatima analize se također mozes obratiti rasadnicima onog voća koje te zanima, oni ti mogu reci koje supstrate dodati i u kojim kolicinama.
-
sokkia
#71 Re: Voćnjak
nacin na koji se vrši uzimanje uzorka zemljišta
http://www.nsseme.com/products/inc/lab/ ... ljista.pdf
na osnovu rezultata analize ce ti dati sve potrebne upute šta dalje
http://www.nsseme.com/products/inc/lab/ ... ljista.pdf
na osnovu rezultata analize ce ti dati sve potrebne upute šta dalje
-
safran
#72 Re: Voćnjak
Ja sam negdje na netu našla Prat & Retournard - Abeceda rezidbe sa odličnim, kolor ilustracijama i šemama. Uputstva su rađena po vrstama. Ako nekog zanima mogu proslijediti.kandelabar wrote:MIladin Soskic mozes skinut sa neta ko ne moze da dodje do sajma ja sam je takođe procito medjutim slike su crno-bijele pa nije najjasnije takodje dosta stvari koje su recene naprimjer u stvarnosti je malo drukcije al slazem se principi su isti kada je u pitanju rodni pup listni i slicne stvari..
- Prskalica
#73 Re: Voćnjak
Ne bilo ti zapoviđeno proslijedi da pogledamosafran wrote:Ja sam negdje na netu našla Prat & Retournard - Abeceda rezidbe sa odličnim, kolor ilustracijama i šemama. Uputstva su rađena po vrstama. Ako nekog zanima mogu proslijediti.
- kandelabar
#75 Re: Voćnjak
JA bio skino sa scri..a tu knjigu nakon sto si napisala ovdje ali nece da mi otvori pokazuje 0 KB pošalji i meni ako nije šta