Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
-
enx
#51 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
A koliko će sada zaraditi oni na čaršiji što švercaju cvijeće na tramvajskoj, pored tri cvjećarske radnje u blizini, opštinari izdaju dozvole švercerima da prodaju cvijeće.
I to se redovno događa i na bajram i 8 mart, a to su jedini dani kada cvjećare mogu zaraditi. Ja lično ne kupujem cvijeće kod švercera na čaršiji, već u cvjećarama,
ali zar treba opštini i gradu da omogućavaju legalno šverc, samo kako bi uzeli stotinjak maraka zakupa prostora za taj dan. Bruka.
I to se redovno događa i na bajram i 8 mart, a to su jedini dani kada cvjećare mogu zaraditi. Ja lično ne kupujem cvijeće kod švercera na čaršiji, već u cvjećarama,
ali zar treba opštini i gradu da omogućavaju legalno šverc, samo kako bi uzeli stotinjak maraka zakupa prostora za taj dan. Bruka.
- basicm
#52 Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Nemojte brkati sverc i prodaju zbog gole egzistencije.
Ovde ima ljudi kao da su odlijepljeni od stvarnosti, kao da ne znaju stanje u ovoj drzavi.
Ovde ima ljudi kao da su odlijepljeni od stvarnosti, kao da ne znaju stanje u ovoj drzavi.
- zahvalan
#53 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Miki123 wrote:Da je jebeno stajat 12 sati na kiši/zimi/vjetru/suncu, jebeno je. Da se fino zaradi, zaradi. iz prve ruke, pred utakmice baraža lik prodaje zastavice, košpe kiki riki i slično. uzeo je taj dan 550 KM. ne bih vjerovo da nisam svojim očima vidio.
pa eto napusti i ti posao i prodaji zastavice
kad malo detaljnije pogledam neke postove,ljudi su previse pohlepni i ljubomorni....
Da ima novca u prodaji kospa i zastavica svi bi se time bavili
- zahvalan
#54 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
basicm wrote:Nemojte brkati sverc i prodaju zbog gole egzistencije.
ovi iz drzavnih Company ne znaju sta je nemati
ova prodaja po ulicama je Gola egzistencija a velike pare su sakrivene duboku u Politici
- muha_sa
#55 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
hajd-baš je lijepo vidjet one nakaradne stolove u Ferhadiji.zahvalan wrote:basicm wrote:Nemojte brkati sverc i prodaju zbog gole egzistencije.
![]()
![]()
![]()
ova prodaja po ulicama je Gola egzistencija a velike pare su sakrivene duboku u Politici
- Miki123
#56 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
polako, jesam tebe nešta konkretno prozvo? ako misliš da lažem, preskoči, ne čitaj..zahvalan wrote:Miki123 wrote:Da je jebeno stajat 12 sati na kiši/zimi/vjetru/suncu, jebeno je. Da se fino zaradi, zaradi. iz prve ruke, pred utakmice baraža lik prodaje zastavice, košpe kiki riki i slično. uzeo je taj dan 550 KM. ne bih vjerovo da nisam svojim očima vidio.
kad malo detaljnije pogledam neke postove,ljudi su previse pohlepni i ljubomorni....
Da ima novca u prodaji kospa i zastavica svi bi se time bavili![]()
- HAVANA
#57 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
zahvalan wrote:Miki123 wrote:Da je jebeno stajat 12 sati na kiši/zimi/vjetru/suncu, jebeno je. Da se fino zaradi, zaradi. iz prve ruke, pred utakmice baraža lik prodaje zastavice, košpe kiki riki i slično. uzeo je taj dan 550 KM. ne bih vjerovo da nisam svojim očima vidio.
Da ima novca u prodaji kospa i zastavica svi bi se time bavili![]()
Koliko zaradi onaj sa malim kolicima na vilsonovom,kikiriki,kospice...?I koji su mu troskovi?
Bi li vjerovao da ostvari dobit za jedan mjesec vecu nego neko sa prijavljenim..recimo granapom za 3 mjeseca?
-
Mr. Brightside
#58 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
sve osim prodavaca knjiga nije ok 
-
riko-ga
#59 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Slazem se.Slucajno sam cvjecar i to nije posteno.Dodje mi gotovo pred radnju i prodaje cvijece na dan kada ja mogu jedino zaraditi.I jos spusti ruze?Ja ako idem na njegovu cijenu ruze 3 KM mene nema nigdje.Jer ja imamam izdatke.A on ih kupi po 2 KM proda po tri i njemu kao dosta.Nisam j aprotiv te prodaje al da i on mora platiti neki porez uz onaj zakup od 10-20 KM sto plati ako plati i to.Al eto tako je to kod nas i nema se rasta sekirati.Neka je zdravlja.............I da bujrum u cvjecare po cvijeceenx wrote:A koliko će sada zaraditi oni na čaršiji što švercaju cvijeće na tramvajskoj, pored tri cvjećarske radnje u blizini, opštinari izdaju dozvole švercerima da prodaju cvijeće.
- Tina SA
#60 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Da li su bas svi oni koji prodaju na ulici u borbi za prezivljavanje.Nisu,naravno,jer ih je pola koji i nisu drzavljani BiH.Svaka Opcina je duzna da vodi racuna o onima koji se bave biznisom i ako je to potreba gradjana,to je ok.Prodaja na ulici je kriminal,utaja poreza,neplacanje doprinosa i prodaja robe sumnjivog porjekla.Naravno da policija treba takve da ukloni ali je pitanje zasto to neradi.Ocito da svi imaju tala.I dok se sa jedne strane za uvoz robe odmah placa PDV koji moras cekati da se vrati na drugoj strani postoji kriminal koji se svaki dan vise razvija.Pijaca Stup je leglo kriminala,tamo se prodaje dosta toga sto se pokrade po stanovima i nikoga to nezanima.Zbog takvih mnogi privatnici zatvaraju radnje jer gradjani kupuju jeftino i nevode racuna o zakonu.Pijace su legla kriminala i neprijavljenih radnika-postoje samo gazde i hamali.
- Richard Wagner
#61 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
zdravo, gospodine estetiko. inače?muha_sa wrote:hajd-baš je lijepo vidjet one nakaradne stolove u Ferhadiji.zahvalan wrote:basicm wrote:Nemojte brkati sverc i prodaju zbog gole egzistencije.
![]()
![]()
![]()
- Jara
#62 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Mislim, dakle, znam da je... nelegalna.
Eno npr. u Neđarićima onog jednog još uvijek pod strehom grasovog stajališta. Okupira, godinama, više od pola prostora. Grmilo, sijevalo, lilo k'o iz kabla - on je tamo, a narod koji čeka bus nabijen k'o sardine u preostalom dijelu. Ili kisne ako se nije uspio ugurati...i niko ništa! A čiko sjedi li sjedi! Fakat drsko i bezobrazno! Ta nije nadstrešnica za njegove gajbe s robom! 
Jednom mu jedan što pravo pokisnu, nagovori svašta, a on ništa - k'o zombi!
Jednom mu jedan što pravo pokisnu, nagovori svašta, a on ništa - k'o zombi!
- shuma.ispod.pazuha
#63 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
ne gumo vjerovat da se sa 700.000 nezaposlenih u državi neko buni protiv ilegalne prodaje na ulici i još priča o estetici 
- zahvalan
#64 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
shuma.ispod.pazuha wrote:ne gumo vjerovat da se sa 700.000 nezaposlenih u državi neko buni protiv ilegalne prodaje na ulici i još priča o estetici
- poznanik
#65 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Legalno i ilegalno poslovanje su obrnuto proporcionalne veličine - što je više ilegalnih, manje je legalnih.shuma.ispod.pazuha wrote:ne gumo vjerovat da se sa 700.000 nezaposlenih u državi neko buni protiv ilegalne prodaje na ulici i još priča o estetici
Javi se kad shvatiš
- shuma.ispod.pazuha
#66 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
dajdžići, amidžići, tetići, lova iz vanKa jel de ? hebe se tebi za sirotinju ...poznanik wrote:Legalno i ilegalno poslovanje su obrnuto proporcionalne veličine - što je više ilegalnih, manje je legalnih.shuma.ispod.pazuha wrote:ne gumo vjerovat da se sa 700.000 nezaposlenih u državi neko buni protiv ilegalne prodaje na ulici i još priča o estetici
Javi se kad shvatiš
- poznanik
#67 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Nije...kontaj dalje 
- HAVANA
#68 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
poznanik wrote: Legalno i ilegalno poslovanje su obrnuto proporcionalne veličine - što je više ilegalnih, manje je legalnih.
Kratko i jasno.
- basicm
#69 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Ma dajte, koga farbate!
Ne valjaju ljudi koji prodaju zastave, persun, kospice i svu tu robu i zakinu poreza koliko bi se u kovanicama dalo, a sve to da ne bi djeca gladna u kuci ostala, a valjaju tajkuni koji zavrcu milione poreza ali zato ima odredjeni procenat radnika prijavljen na minimalac.
Vi ocito niste nikad osjetili kako je ne imati, nego vam je uvijek bilo fino i vasi nenapaceni mentalni sklopovi ne mogu prozvakati zasto se ti ljudi i mrznu i gore na ulicama.
Kazu da je najgora kletva: Imao pa nemao. Ne dao Bog to nikome!
Ne valjaju ljudi koji prodaju zastave, persun, kospice i svu tu robu i zakinu poreza koliko bi se u kovanicama dalo, a sve to da ne bi djeca gladna u kuci ostala, a valjaju tajkuni koji zavrcu milione poreza ali zato ima odredjeni procenat radnika prijavljen na minimalac.
Vi ocito niste nikad osjetili kako je ne imati, nego vam je uvijek bilo fino i vasi nenapaceni mentalni sklopovi ne mogu prozvakati zasto se ti ljudi i mrznu i gore na ulicama.
- Jara
#70 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Tako je!poznanik wrote:Legalno i ilegalno poslovanje su obrnuto proporcionalne veličine - što je više ilegalnih, manje je legalnih.shuma.ispod.pazuha wrote:ne gumo vjerovat da se sa 700.000 nezaposlenih u državi neko buni protiv ilegalne prodaje na ulici i još priča o estetici
Javi se kad shvatiš
- zahvalan
#71 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
basicm wrote:Ma dajte, koga farbate!
Svi govore da znas ti koliko oni zarade,a niko od njih se ne bih mijenjao s njima
-
Baudelaire
#72 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Ne bih se mijenjao između ostalog i jer je nelegalno.zahvalan wrote:basicm wrote:Ma dajte, koga farbate!
Kazu da je najgora kletva: Imao pa nemao. Ne dao Bog to nikome!![]()
![]()
Svi govore da znas ti koliko oni zarade,a niko od njih se ne bih mijenjao s njima
- astrid
#73 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Nelegalno je biti i radnik kod privatnika na crno,ali ljudi ipak rade.Mnogi od njih tako i porodice izdržavaju jer nemaju bolje,a ako se bune ostaće i bez to malo.Baudelaire wrote:Ne bih se mijenjao između ostalog i jer je nelegalno.
- HAVANA
#74 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
zahvalan wrote:basicm wrote:Ma dajte, koga farbate!
Kazu da je najgora kletva: Imao pa nemao. Ne dao Bog to nikome!![]()
![]()
Koji oni? O kome pricamo?Oni o kojim ja pricam imaju itekako...
Znam dobro njihovo imovinsko stanje i sta kupuju i od cega zive...Izmdju ostalog kupuju i kod mene robu koja nikako ne spada za siromasniji sloj stanovnistva...
Ne bih se mijenjao sa njima,u pravu si,gade mi se...Uzimati invalidninu na kurcevo zdravlje i metak koji ga je nekad okrznuo po guzovima,dobijene motokultivatore za povratak u rodnu grudu prodavati po 1000km,svaku mogucu donaciju sebi srediti pored onih kojima je to stvarno potrebno i onda se ne vratiti u tu grudu,kupovati robu sa otpisanim rokom trajanja i prodavati je na ulici...Ne hvala.
Kome vi pricate sta znaci ne imati?Ne prica se o babinim sinovima uskrsnulim u poslijeratnim godinama,bliskim vlasti i iz prvog safa...oni su sebe namirili...
Pricam o obicnom covjeku koji zeli da radi sa registrovanom firmom i da bude konkurentan na trzistu a ne moze biti zbog nelegalnog rada...Registruj ti firmu,zaposli ljude pa kreci stanove,radi struju,grijanje,otvori granap...pa cu te pitati mozes li opstati pored onih koji sve rade na crno...Bices skup,svi ce lajati na tebe da si kurceviti gazda a jedva ces opstajati sa svim nametima nadasve demokratske i pametne vlasti koja stimulise privredu i privatne poduzetnike(al u qrcu)...
41 godina mi je i nemas ti meni sta pricati o imanju i nemanju...3 puta imao,3 puta nemao,bio kokuz da ne moze veci,bio imucan...Lako cu ja za sebe,ja cu se snaci ali sta ce ovi kreteni kad pozatvaraju i ovo malo jada sto regularno radi...to ne znam,naplatice mudo marjanovo...jos malo vremena je ostalo...
Navodite pricu na nanu sa persunom a niko ne prica o tome...
Shvatate li vi da postoje strasno profitabilni poslovi koji ocima posmatraca ne izgledaju tako a donose ogroman novac i vecina njih je u neregularnom poslovanju , direktno ugrozeni smo svi mi skupa?
Shvatam mnoge koji rade a prijavljuju na minimalac,otpustaju radnike...ne mogu opstati...
Ne podrzavam one koji prijavljuju na minimalac,ne izdaju racune...a prodaju tonu pite i cevapa dnevno...dnevni promet im ko sve plate radnika za jedan mjesec...Ne podrzavam one koji dolaze do posla preko stranke,crkve i dzamije a roba im 2 puta skuplja nego kod nestranackog jadnika koji je duplo jeftiniji od njih ali ne moze prodati...
Mrzim ali bas mrzim one koji na racun rata uzimaju sve moguce povlastice a klepaju na crno velike pare i smiju se nama budalama...za lijeka im trebalo...Inace,svi smo mi u qrcu debelom.Totalno poremecena shvatanja u kompletnom drustvu.Zna se sta se smije a sta ne u normalnom drustvu,samo sto mnogi zatvaraju oci...Skupo ce nas kostati...
- prilagodjena
#75 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
tako je havana,moj otac još od prije rata ima građevinsku firmicu...nije to ništa veliko ni strašno profitabilno ali od tog je hranio porodicu i vazda,uredno plaćao porez državi
sad ima istu tu firmu,nakon rata je opet aktivirao,ali je jedva sastavlja kraj s krajem
zašto
jer svi rade na crno,niko poreza ni dadžbina ne plaća tako da su strahovito oborili cijene rada
naravno,niko od nadležnih inspekcija ih ne dira samo da bi se spriječili socijalni nemiri a to što smo svi na gubitku tako...nema veze
sad ima istu tu firmu,nakon rata je opet aktivirao,ali je jedva sastavlja kraj s krajem
zašto