zelenashica wrote: Bolje je da budemo muslimani u dušu a ne na jeziku kako se odavno svelo muslimanstvo.
I zato smeta termin "sehid", "mezarje" ? Smeta li vam i dzamija, da i njih srusimo, ipak je ovo sekularna drzava ? A mogli smo ukinuti i Bajram.
zelenashica wrote: Bolje je da budemo muslimani u dušu a ne na jeziku kako se odavno svelo muslimanstvo.
Ne govori u moje ime. Ja sam musliman i ne zelim profanisanje naziva sehid.leet wrote:U sta se ovaj forum pretvorio jebo te e.. Najbolje je da ukinete nas muslimane skroz, koji cemo vam q ?
Pa ne treba samo vas ukinuti, vec i pravoslavce i katolike, ako ce ti biti ista lakse.leet wrote:U sta se ovaj forum pretvorio jebo te e.. Najbolje je da ukinete nas muslimane skroz, koji cemo vam q ?
Svejetorokenrol wrote:Tuzla ima najzdraviji mentalitet u cijeloj BiH. Kamo srece kad bi to bilo prelazno, pa da se i ostali gradovi "zaraze".
Nema to veze sa EU.shecher wrote:(ipak ne možemo u EU sa riječju 'šehid')
Buraz smeta mi da se mog oca zove šehidom, i vidiš da nisam ni jedini po priči. Smeta mi jer su mi trebala tri riječnika da bi saznao šta to znači, kad sam saznao bilo mi je još gore...leet wrote:zelenashica wrote: Bolje je da budemo muslimani u dušu a ne na jeziku kako se odavno svelo muslimanstvo.
I zato smeta termin "sehid", "mezarje" ? Smeta li vam i dzamija, da i njih srusimo, ipak je ovo sekularna drzava ? A mogli smo ukinuti i Bajram.
Ja nisam musliman, ali koristim riječ "groblje".Mr. Brightside wrote:pitanje: koliko vas koristi termin groblje odnosno mezarje?
Ogromna razlika. Kao i izmedju "kompjuter" i "racunar".Mr. Brightside wrote:pitanje: koliko vas koristi termin groblje odnosno mezarje?
Osim onih nekoliko brigada, u kojima je od strane drzavnog vrha s namjerom pravljena atmosfera nekog "ratovanja na Allahovom putu", ja, pocevsi od moje brigade, pa nadalje - a upoznah tokom rata toliko jedinica i boraca iz raznih krajeva Bosne - ne znam stvarno ko je to ratovao na Allahovom putu??Alfons Kauders wrote:hajd se ti malo, ko i onaj koji je juce pisao o nasoj omladini, okani tuzle, moze?theTruePath wrote:Bušman wrote:
Koristi se milioni lokalizama pa nisu u standardnom jeziku. Sa druge strane, rijec ima iskljucivo vjersku konotaciju u cijeloj prici i uvedena je ponovo u siru upotrebu 1993/1994. iz poznatih razloga.
Cuista glupost,no mrsko mi raspravljati o tome sad
nego, sta cemo s mezarjem i ukinutom fatihom? :S sad ne moze ni to jel?
i onda se raspitaj malo sta je islamska zajednica govorila o memorijalnom parku banja
neki ovdje imaju mozak kolega, neki se sjecaju...
svi Bošnjaci (i ostali koji su bili u okviru Armije BiH) su se borili za državu BiH (ne znam koliko ih se borilo za 'islamsku državu', jer je to teza koju i Karadžić pokušava poturiti kako bi opravdao branjenje Evrope od islama. Za muslimane je ljubav prema državi i borba za nju dio vjerovanja. i to ne samo prema 'islamskoj državi'.webby-x wrote:Nema to veze sa EU.shecher wrote:(ipak ne možemo u EU sa riječju 'šehid')
Šehid nije poginuli borac, nego musliman koji je poginuo za vjeru.
Ako su se svi Bošnjaci borili za islamsku državu onda je "šehid" prikladno,
ali to nema veze sa realnošću, posebno kada se pogleda referendumsko pitanje,
a i činjenica da su mnogi poginuli bili nevjernici, a vjerojatno se velika
većina njih nije borila za Islam.
shecher wrote:svi Bošnjaci (i ostali koji su bili u okviru Armije BiH) su se borili za državu BiH (ne znam koliko ih se borilo za 'islamsku državu', jer je to teza koju i Karadžić pokušava poturiti kako bi opravdao branjenje Evrope od islama. Za muslimane je ljubav prema državi i borba za nju dio vjerovanja. i to ne samo prema 'islamskoj državi'.webby-x wrote:Nema to veze sa EU.shecher wrote:(ipak ne možemo u EU sa riječju 'šehid')
Šehid nije poginuli borac, nego musliman koji je poginuo za vjeru.
Ako su se svi Bošnjaci borili za islamsku državu onda je "šehid" prikladno,
ali to nema veze sa realnošću, posebno kada se pogleda referendumsko pitanje,
a i činjenica da su mnogi poginuli bili nevjernici, a vjerojatno se velika
većina njih nije borila za Islam.
Da ne budem potpuno neshvaćen, kako se ljudi dogovore oko službenog termina neka i bude tako.
Upravu je neko kad kaže da samo Bog zna ko je šehid.
Nije mi sad jasno kako to da se ukida naziv mezarje(pa pitajte svoje nane, dede, kako se to prije zvalo)
Nane i dede ga i dalje mogu zvati tako.shecher wrote: Nije mi sad jasno kako to da se ukida naziv mezarje(pa pitajte svoje nane, dede, kako se to prije zvalo)
oboje je u upotrebi.seln wrote:Nane i dede ga i dalje mogu zvati tako.shecher wrote: Nije mi sad jasno kako to da se ukida naziv mezarje(pa pitajte svoje nane, dede, kako se to prije zvalo)
Inace, moze li mi neko prevesti rijec "mezarje"?
I zar nije ispravno "mezaristan"?
sigurno je bio grobliberty02 wrote:kako je bilo za vrijeme tite? da li se ko sjeca??
je li bio mezar ili grob?
Ili maternji jezik....shecher wrote:sigurno je bio grobliberty02 wrote:kako je bilo za vrijeme tite? da li se ko sjeca??
je li bio mezar ili grob?nostalgija Tuzlaka.
ukinite onda sve arabizme, turcizme, pa vidi šta ostade od jezikaChisum wrote:Ili maternji jezik....shecher wrote:sigurno je bio grobliberty02 wrote:kako je bilo za vrijeme tite? da li se ko sjeca??
je li bio mezar ili grob?nostalgija Tuzlaka.

Jedno je odomaceni turcizam, za koji ne postoji odgovarajuca alternativa (npr. celik),a drugo je turcizam iz navike, iako postoji domaca rijec.shecher wrote:ukinite onda sve arabizme, turcizme, pa vidi šta ostade od jezikaChisum wrote:Ili maternji jezik....shecher wrote: sigurno je bio grobnostalgija Tuzlaka.
Jedno je odomaceni turcizam, za koji ne postoji odgovarajuca alternativa (npr. celik),a drugo je turcizam iz navike, iako postoji domaca rijec.