Udes-procjena stete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Melami

#51 Re: Udes-procjena stete

Post by Melami »

Edin H. wrote:Koji sulud sistem covjece imate u BiH. Koji klinac ti imas bilo sta naplacivati od osiguranaja i sa njima se natezati. Interes je valjda da se vozilo dovede u prethodno stanje. Trebalo bi osigurnanje da ti ponudi drugo vozilo dok traje opravka u servisu koji oni preporuce, ti pregledas nakon opravke, potpises ako si zadovoljan, oni ti daju garanciju na opravku, tvoje osiguranje plati servisu i vozdra i bitte :oops:
jesi vidio buraz :D U USA ti rentaju auto za vrijeme koje si ti bez svog auta, tvoje auto odvezu u servis koji radi za njih i dovedu ga u prethodno stanje, nema peglanja nikakvog. Ne mogu da vjerujem sta citam ovdje :S
goran16v

#52 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Melami wrote:
Edin H. wrote:Koji sulud sistem covjece imate u BiH. Koji klinac ti imas bilo sta naplacivati od osiguranaja i sa njima se natezati. Interes je valjda da se vozilo dovede u prethodno stanje. Trebalo bi osigurnanje da ti ponudi drugo vozilo dok traje opravka u servisu koji oni preporuce, ti pregledas nakon opravke, potpises ako si zadovoljan, oni ti daju garanciju na opravku, tvoje osiguranje plati servisu i vozdra i bitte :oops:
jesi vidio buraz :D U USA ti rentaju auto za vrijeme koje si ti bez svog auta, tvoje auto odvezu u servis koji radi za njih i dovedu ga u prethodno stanje, nema peglanja nikakvog. Ne mogu da vjerujem sta citam ovdje :S
To lijepo i logicno zvuci u Americi i bilo gdje gdje se voze normalni i novi/noviji automobili u ispravnom stanju.
Ako imas npr. Opela Kadetta ili neki drugi auto trulih zadnjih obrva i pragova i neko te udari, kako taj auto vratiti u prvobitno stanje? Ako zamjene truli dio novim djelom to nije vise vracanje u prvobitno stanje i za osigiranje je to gubitak...
Melami

#53 Re: Udes-procjena stete

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote:
To lijepo i logicno zvuci u Americi i bilo gdje gdje se voze normalni i novi/noviji automobili u ispravnom stanju.
Ako imas npr. Opela Kadetta ili neki drugi auto trulih zadnjih obrva i pragova i neko te udari, kako taj auto vratiti u prvobitno stanje? Ako zamjene truli dio novim djelom to nije vise vracanje u prvobitno stanje i za osigiranje je to gubitak...
pa sta sad treba onaj sto je udaren da placa(doplacuje) da bi auto doveo u vozno stanje? Ako covjek nije kriv, onda i ne trreba da snosi trsokove bilo koje vrste.
goran16v

#54 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Melami wrote: pa sta sad treba onaj sto je udaren da placa(doplacuje) da bi auto doveo u vozno stanje? Ako covjek nije kriv, onda i ne trreba da snosi trsokove bilo koje vrste.
Osiguranje na to upravo tako gleda, ako ce mu poslije popravke auto biti u boljem stanju tj vrijedniji nego prije to je za nih dobitak za ostecenika odnosno gubitak... Daleko od toga da branim osiguranja i jeste da zvuci okrutno ali princip rada osigiranja je da isplate odstetu sto je manje moguce i da nadoknade samo direktnu stetu. Ako trazis popravak trulog blatobrana koji je udaren za nih je sasvim logicno da ce ti ponuditi cijenu za koju se moze nabaviti isti takav truo blatobran ali neudaren, ili ako trazis popravak tj zamjenu potamnjelog fara sa odranije puknutim nosacima koji je do udesa vrijedio x KM, nema nikakve logike da ti kao odstetu ponude novac u vrijednosti novog fara koji je 5 x vrijedniji nego sto je tvoj bio do udesa. Ponudice ti tacno onoliko koliko je polovan far na otpadu.
Melami

#55 Re: Udes-procjena stete

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote: pa sta sad treba onaj sto je udaren da placa(doplacuje) da bi auto doveo u vozno stanje? Ako covjek nije kriv, onda i ne trreba da snosi trsokove bilo koje vrste.
Osiguranje na to upravo tako gleda, ako ce mu poslije popravke auto biti u boljem stanju tj vrijedniji nego prije to je za nih dobitak za ostecenika odnosno gubitak... Daleko od toga da branim osiguranja i jeste da zvuci okrutno ali princip rada osigiranja je da isplate odstetu sto je manje moguce i da nadoknade samo direktnu stetu. Ako trazis popravak trulog blatobrana koji je udaren za nih je sasvim logicno da ce ti ponuditi cijenu za koju se moze nabaviti isti takav truo blatobran ali neudaren, ili ako trazis popravak tj zamjenu potamnjelog fara sa odranije puknutim nosacima koji je do udesa vrijedio x KM, nema nikakve logike da ti kao odstetu ponude novac u vrijednosti novog fara koji je 5 x vrijedniji nego sto je tvoj bio do udesa. Ponudice ti tacno onoliko koliko je polovan far na otpadu.
bas oni znaju jesam li ja jucer uzeo novi far i zamjenio :S Lopovluk pa hajd, ne bi im ja nikad prihvatio 60% od stete koja je pricinjena.
goran16v

#56 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Melami wrote: bas oni znaju jesam li ja jucer uzeo novi far i zamjenio :S Lopovluk pa hajd, ne bi im ja nikad prihvatio 60% od stete koja je pricinjena.
Vrlo dobro znaju, i daleko bolje znaju nego sto mislis jer ako nista posao im je da znaju i svaki dan samo to gledaju, za razliku od nas kojima se to desi, sto se kaze, jednom u 100 god, pa kontamo kad da ih prevarimo. Ako je auto stariji i ako je razbijen far steta je polovan far. Original nov far je 400, zamjenski 200, na otpadu polovan 150, ako ti ponude 150 ili 200 to nece biti 40-50% stete, kao to mi laici vidimo nego upravo 100%. Druga je stvar sto mi pod obestecenjem polovnog starog fara (naravno ovo sve vazi za starije automobile u ne bas bajnom stanju) podrazumjevamo nov original far pa na osnovu toga racunamo koliko je % ono sta nam nude.
Edin H.

#57 Re: Udes-procjena stete

Post by Edin H. »

goran16v wrote:
Melami wrote: bas oni znaju jesam li ja jucer uzeo novi far i zamjenio :S Lopovluk pa hajd, ne bi im ja nikad prihvatio 60% od stete koja je pricinjena.
Vrlo dobro znaju, i daleko bolje znaju nego sto mislis jer ako nista posao im je da znaju i svaki dan samo to gledaju, za razliku od nas kojima se to desi, sto se kaze, jednom u 100 god, pa kontamo kad da ih prevarimo. Ako je auto stariji i ako je razbijen far steta je polovan far. Original nov far je 400, zamjenski 200, na otpadu polovan 150, ako ti ponude 150 ili 200 to nece biti 40-50% stete, kao to mi laici vidimo nego upravo 100%. Druga je stvar sto mi pod obestecenjem polovnog starog fara (naravno ovo sve vazi za starije automobile u ne bas bajnom stanju) podrazumjevamo nov original far pa na osnovu toga racunamo koliko je % ono sta nam nude.
E svasta vi prihvatate, zato i placas osiguranje da ti udareni dio zamijene novim dijelom, ako se vec ne moze popraviti, taman da ti je auto 417 godina staro. Cuj moze se nabaviti na otpadu. Sad me neko opali, nije moja krivica i ja jos trebam da ganjam dijelove po otpadima :D Ko ce u tom slucaju platiti moje vrijeme, benzin itd.?
goran16v

#58 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Edin H. wrote:
E svasta vi prihvatate, zato i placas osiguranje da ti udareni dio zamijene novim dijelom, ako se vec ne moze popraviti, taman da ti je auto 417 godina staro. Cuj moze se nabaviti na otpadu. Sad me neko opali, nije moja krivica i ja jos trebam da ganjam dijelove po otpadima :D Ko ce u tom slucaju platiti moje vrijeme, benzin itd.?
Ne znam odakle se javljas i koliko si upoznat ali ovdje placanjem obaveznog auto osiguranja tzv AO osiguravas druge od sebe, a ne sebe, tek kasko osigianjem osiguravas sebe. Suprotno nasem tumacenju sta je ko duzan, osiguranje je duzno samo da nadoknadi stetu, a to ne znaci ni popravak, a kamo li zamjenu ostecenog dijela novim. Ako je 417 god star auto vrijedan 4 dolara, njegova ostecena vrata mogu vrijediti samo manje od 4 dolara bez obzira sto nova mogu vrijediti i 4 miliona, osigiranje procjeniti totalnu stetu i ponuditi 4 dolara. Osim toga proedura je vec poznata, za stari auto donesi predracun iz ovl. servisa oni ce ti ponuditi 30% toga, ti tuzi i doguraces do 60% i osiguranje ce tu stati, osh, nesh - Bangladesh!
Edin H.

#59 Re: Udes-procjena stete

Post by Edin H. »

Iz Engleske. Ma dobro to za obavezno osiguranje je isto, s tim sto ovdje obavezno osiguranje moze cesto biti skuplje od kaska, jer smatraju da osobe koje ne zele kasko osiguranje su veci rizik. Tebi hvala sto si to objasnio, ali ja mislim da je to izuzetno nekorektno od strane osiguravajucih drustava.
Ako je auto star i ne isplati se popravljati ili je totalna steta, onda osiguranje treba da ti isplati vrijednost auta, uzmu auto i dovidjenja.
goran16v

#60 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Edin H. wrote:Iz Engleske. Ma dobro to za obavezno osiguranje je isto, s tim sto ovdje obavezno osiguranje moze cesto biti skuplje od kaska, jer smatraju da osobe koje ne zele kasko osiguranje su veci rizik. Tebi hvala sto si to objasnio, ali ja mislim da je to izuzetno nekorektno od strane osiguravajucih drustava.
Ako je auto star i ne isplati se popravljati ili je totalna steta, onda osiguranje treba da ti isplati vrijednost auta, uzmu auto i dovidjenja.
Ne bih zelio ostaviti utisak da sam na strani osiguranja nije realno da mi kao korisnici osiguranja vidimo samo jednu stranu medalje. S jedne strane svi kukamo kakva anarhija i prevare vladaju sa osiguranjima, a niko se ne zali po kakvim uslovima zakljucujemo police. Auti u BiH vrijede jednako ako ne i skuplje nego u Europi, zalimo se sto nam osigiranja ne rade na niovou europskih, a niko se ne "sjeti" da se pozali sto po automatizmu dobijamo 50% na AO osigiranje, sto jednake uslove uziva i onaj ko pravi udes svakih mjesec dana, i onaj ko je jucer polozio kao i onaj ko vozi 30 god bez udesa i predjenih xy miliona km. Zivis u Engleskoj, sta bi ocekivao od obaveznog osigiranja ako je polica za auto od 55 kW placena 230 KM odnosno nekih 100 funti za godinu dana?
sabanss

#61 Re: Udes-procjena stete

Post by sabanss »

goran16v wrote: Osim toga proedura je vec poznata, za stari auto donesi predracun iz ovl. servisa oni ce ti ponuditi 30% toga, ti tuzi i doguraces do 60% i osiguranje ce tu stati, osh, nesh - Bangladesh!
Sta ako doneses racun? Meni su za 8 godina star auto nize klase uredno isplacivali stetu po racunu uradjenom u ovlastenom servisu. Nisu se previse bunili cim vide da ne ides da ih zajebes.
goran16v

#62 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

sabanss wrote:
goran16v wrote: Osim toga proedura je vec poznata, za stari auto donesi predracun iz ovl. servisa oni ce ti ponuditi 30% toga, ti tuzi i doguraces do 60% i osiguranje ce tu stati, osh, nesh - Bangladesh!
Sta ako doneses racun? Meni su za 8 godina star auto nize klase uredno isplacivali stetu po racunu uradjenom u ovlastenom servisu. Nisu se previse bunili cim vide da ne ides da ih zajebes.
8 godine i nije neka starost u poredjenju sa 18 (prosjecna starost auta u BiH), 20 ili vise god. Takodjer, jedna je stvar donijeti racun iz ovlastenog servisa i traziti refundaciju placenog troska, a druga je stvar donijeti predracun na neke silne hiljade, traziti gotovinu a auto popraviti za sitne pare u nekoj supi ili ga ne popraviti uopste.
JasminVeliki

#63 Re: Udes-procjena stete

Post by JasminVeliki »

A šta raditi u slučaju kada je završena procjena štete i ostalo je samo da osiguranje isplati dogovorenu sumu ali evo prošlo je više od tri mjesecai ništa??????? Radi se o Lido osiguranju
goran16v

#64 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

JasminVeliki wrote:A šta raditi u slučaju kada je završena procjena štete i ostalo je samo da osiguranje isplati dogovorenu sumu ali evo prošlo je više od tri mjesecai ništa??????? Radi se o Lido osiguranju
Je li ponudjena i potpisana vansudska nagodba? Ako jeste mislim da je zakonski rok za isplatu 90 dana, ako je sva procedura ispostovana, a para nema - tuzba.
JasminVeliki

#65 Re: Udes-procjena stete

Post by JasminVeliki »

I sta dobijem tuzbom osim jos cekanja???
goran16v

#66 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

JasminVeliki wrote:I sta dobijem tuzbom osim jos cekanja???
Kad angazujes advokata, advokat prvo salje opomenu pred tuzbu, a zatim tek tuzbu. Osiguranja mijenjaju strategiju cim vide sa je umjesan advokat i da nemaju posla vise s nama koje mogu vozati kako hoce i vrlo cesto je opomena dovoljna. Ako se i ode do tuzbe i presude, valjda ces tuzbom dobiti sudsku presudu obavazujucu za osiguranje po kojoj sud pokrece svoje mehanizme za naplatu, a sama isplata ne zavisi vise od dobre volje osiguranja.
mahalas505

#67 Re: Udes-procjena stete

Post by mahalas505 »

goran16v wrote:Auti u BiH vrijede jednako ako ne i skuplje nego u Europi, zalimo se sto nam osigiranja ne rade na niovou europskih, a niko se ne "sjeti" da se pozali sto po automatizmu dobijamo 50% na AO osigiranje, sto jednake uslove uziva i onaj ko pravi udes svakih mjesec dana, i onaj ko je jucer polozio kao i onaj ko vozi 30 god bez udesa i predjenih xy miliona km. Zivis u Engleskoj, sta bi ocekivao od obaveznog osigiranja ako je polica za auto od 55 kW placena 230 KM odnosno nekih 100 funti za godinu dana?
Da li je moj problem sto osiguranja ostvaljaju slicne uslove, i za one sto imaju po nekoliko sudara godisnje i nekoga ko nema u 5 godina nijedan? Zar oni ne bi trebali da odluce pojedinacno koji klijent nosi veci rizik? Takodjer, ako su police placene premalo zasto onda ne podignu cijene, koliko znam posjedovanje auto nigdje u svijetu nije socijalna kategorija.

Ovdje neko spominje amortizaciju, mislim ako je auto u privatnom vlasnistvu kakva amortizacija, pa nije inventar, haj znam da je ovo forum, ali opet neke osnove stvari ne treba brkati.

Ispade sada kad dodje do sudara, i ako nisu kriv, najbolje sto ti se moze dogoditi da dobije 60% od stvarne stete, i to ako zaprijetis advokatom, sudom. Znaci savjesni vozaci, koji paze u saobracaju, trebaju da ispastaju sto te neko udari, skrsi ti auto, i ti onda ganjaj naplatu kasnije. Zasto se uopste dovodi to toga da ja moram cekati mjesecima na naplatu stete?
TarikSA

#68 Re: Udes-procjena stete

Post by TarikSA »

Ja imam opet dobra iskustva sa naplatom stete...ja osiguran u SAO, ovaj sto mi je oderao vrata u Eurohercu...uglavnom odem u SAO da mi naprave procjenu stete, lijepo u AC Quatro da mi izdaju predracun...prilozio predracun sa svom dokumentacijom...za mjesec dana dolazi od Euroherca nagodba na iznos od 360,00 KM (ovlasteni procjenio popravku na 378,00 KM) naravno ja prihvatim. Uplatili mi novac za 20 dana od trena prihvatanja nagodbe.
Uglavnom pozitivno iskustvo i sa jednim i sa drugim osiguranjem.

Iako znam da je sestra kasko ganjala od SAO mjesecima, ali su joj na kraju platili...mislim da nije losa opcija da angazujes agenciju ili advokata, to je onda za njih ozbiljno i ne peglaju se s tim previse...bitno je samo nikakve dokumente da ne potpisujes (koji kasnije mogu biti iskoristeni protiv tebe) tj. uvijek dobro procitaj sta su ti stavili da potpises...
Bakir1

#69 Re: Udes-procjena stete

Post by Bakir1 »

@mahalas505
evo guraju osiguranja ovo
http://www.stete.ba/
ali slaba fajda,valjda cilj postojanja osiguranja svuda na svijetu sem u bosni je 20% ekonomska dobit i 80% disperzija rizika.
ta utakmica koja se na trzistu igra, opasna rekao bih, u kombinaciji sa teskom ekonomskom situacijom + mentalitetom bosanaca i hercegovaca (gdje se podrazumjeva da moras imati auto po bilo koju cijenu), dovodi upravo do toga da je 100 % AO osiguranja dato sa bonusom od 50 % koji se mora zasluziti u roku od 10 godina, da postoji more nenaplacene premije, da se sredstva ne drze u skladu sa obaveznom matematickom rezervom i propisanim rokovima.
Samo je Boga moliti da nemas udes ili stetu po AO polici.
Agencija radi napore pa koliko sam upucen stete ce se morati rjesavati u roku od 30 dana od prijave stete, normalno sve pravno osnovane stete, sto ce ocistiti trziste od nelikvidnih drustava.
automobil se amortizuje bez obzira na vlasnistvo jer mu cijena sa brojem kilometara, starosti i svim ostalim faktorima opada a samim time i amortizuje.
Edin H.

#70 Re: Udes-procjena stete

Post by Edin H. »

Bakir1 wrote:@mahalas505
ali slaba fajda,valjda cilj postojanja osiguranja svuda na svijetu sem u bosni je 20% ekonomska dobit i 80% disperzija rizika.
ta utakmica koja se na trzistu igra, opasna rekao bih, u kombinaciji sa teskom ekonomskom situacijom + mentalitetom bosanaca i hercegovaca (gdje se podrazumjeva da moras imati auto po bilo koju cijenu), dovodi upravo do toga da je 100 % AO osiguranja dato sa bonusom od 50 % koji se mora zasluziti u roku od 10 godina, da postoji more nenaplacene premije, da se sredstva ne drze u skladu sa obaveznom matematickom rezervom i propisanim rokovima.
Agencija radi napore pa koliko sam upucen stete ce se morati rjesavati u roku od 30 dana od prijave stete, normalno sve pravno osnovane stete, sto ce ocistiti trziste od nelikvidnih drustava.
automobil se amortizuje bez obzira na vlasnistvo jer mu cijena sa brojem kilometara, starosti i svim ostalim faktorima opada a samim time i amortizuje.
Sto se tice amortizacije bio bi u pravu ukoliko osiguranje nema interesa da ti popravi auto jer im je preskupo, pa otpisuju auto i isti isplacuju, premda i u tom slucaju moraju ponuditi realnu cijenu automobila koju mozes dobiti na trzistu, malo uvecanu da se ne bi sa tobom peglali po sudovima, sto im povecava troskove.
Ali ako samo placaju opravku dio za auto kosta isto, vozio ti novo vozilo ili starije.
Ali niko meni ne odgovori zasto oni meni uopste nude nagodbu, i zasto ja imam bilo sta placati?
Njihova je valjda obaveza da mi auto vrate u prvobitno stanje, dogovore se sa i plate servisu i zaista ne vidim razloga da meni isplacuju bilo kakve pare, ali i mene ne interesuje koliko ta opravka kosta, samo kvalitet uradjenog posla.
Takodje mene kao njihovog korisnika uopste ne interesuje da li ce oni poslovati sa dobiti ili ce se ugasiti, pa i na Zapadu mnoge osiguravajuce kuce propadnu, ali imaju odredjene obaveze prema korisnicima.
mahalas505

#71 Re: Udes-procjena stete

Post by mahalas505 »

Edin H. wrote:
Bakir1 wrote:@mahalas505
Sto se tice amortizacije bio bi u pravu ukoliko osiguranje nema interesa da ti popravi auto jer im je preskupo, pa otpisuju auto i isti isplacuju, premda i u tom slucaju moraju ponuditi realnu cijenu automobila koju mozes dobiti na trzistu, malo uvecanu da se ne bi sa tobom peglali po sudovima, sto im povecava troskove.
Ali ako samo placaju opravku dio za auto kosta isto, vozio ti novo vozilo ili starije.
Ali niko meni ne odgovori zasto oni meni uopste nude nagodbu, i zasto ja imam bilo sta placati?
Njihova je valjda obaveza da mi auto vrate u prvobitno stanje, dogovore se sa i plate servisu i zaista ne vidim razloga da meni isplacuju bilo kakve pare, ali i mene ne interesuje koliko ta opravka kosta, samo kvalitet uradjenog posla.
Takodje mene kao njihovog korisnika uopste ne interesuje da li ce oni poslovati sa dobiti ili ce se ugasiti, pa i na Zapadu mnoge osiguravajuce kuce propadnu, ali imaju odredjene obaveze prema korisnicima.
Upravo sam htio da na ovako razmisljenje potaknem u vezi amortizacije. Amortizacija u ovu prici oko AO uvedena od strane osiguravajucih kuca i koja uopste nebi trebalo da ima veze u ovoj prici, osim kada da se desi totalna steta, i onda se uzima kataloska procjena vrijednosti auta.
Po meni uopste, kao sto gore @Edin H., ne bi trebalo do dodje transfera para prema potrazivacu nadoknade nakon udesa. To bi trebalo da se rjesava dikretno servis i osiguravajuca kuca, a na ostecenom je samo da kaze to je uradjeno kako treba ili ne.
Bakir1

#72 Re: Udes-procjena stete

Post by Bakir1 »

a jeste vas dvojica napeli ko mutavi.
kako necete da razumijete da se vrijednosti vozila smanjuje sa protekom godina, ili brojem predjenih kilometara, cime se vozilo amortizuje.
kako se vozilo amortizuje sa protekom godina normalno je za ocekivati da u skladu sa njegovom vrijednoscu se vrsi obracun i isplata stete.
ovo je 2012, polica za golf 2 kosta ne znam 204 KM, vrijednost tog golfa iz 91 trzisna je 3000 KM, realna 1500 KM, neko ti razbije blatobran, karambolku, sofersajbu, i ti sad kao beg odes u ASA-u, izvadis predracun 1400 KM i kao da ti neko to plati.
kaze ciko na procjeni stete, aha vrijednost x stopa amortizacije x broj godina = 1500 KM
procjenjena steta 1400 KM
totalna steta na vozilu (iznos stete veci od 50% vrijednosti vozila) ponuda 1000 KM uz zadrzavanje ostataka od vozila ili 1500 KM uz preuzimanje ostataka od vozila.
zakon o osiguranju ima pravila po kojima se treba ponasati kao i pravila za obracun i isplatu steta.
eeddiinn

#73 Re: Udes-procjena stete

Post by eeddiinn »

Kada bi se rješavalo direktno u servisu, a neće nikada jer te niko ne može natjerati da ti popravljaš gdje ti on kaže, stvorila bi se još veća konfuzija i sigurno bi bilo još više zavrtanja od strane osiguravajućih društava. Ti kao oštećenik nisi stručno lice koje može da ocjeni da su radovi u servisu korektno obavljeni i onda primiš auto koje je sfušereno. Da se razumijemo ima ih i koji jesu ali većina nije. Druga stvar, zamisli da viziš novo auto koje je pod garancijom i neko te lupi. Ti fino u osiguravajuću kuću i prijaviš štetu, a oni kažu nikakav problem mi imamo ugovor za popravku oštećenih utomobila sa Mehinom garažom, to ti je odmah ispod Hamine štale. I ti fino tamo popraviš a garancija pa pa.
goran16v

#74 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

Edin H. wrote:

Fol je u tome sto kod podnosenja odstetnog zahtjeva osigranja nude ugrubo 3 opcije:
1. Da oni poprave auto o svom trosku kod svog kooperanta (ako ga imaju)
2. Da popravis auto u servisu prema izboru i doneses racun koji prikazuje stvarni nastali trosak koji ce oni isplatili
3. Da ti na osnovu procjene stete ponude novac za popravak - odnosno nagodbu
Iako su prve 2 opcije stvarno vracanje u prvobitno stanje vecina nas odmah gleda da nesto zaradi tj. naplate sto je vise moguce, poprave najpovoljnije moguce i razliku strpaju u dzep, i biraju opciju 3. To rade tako sto donose predracune iz ovlastenih ili skupih servisa. Predracun po prirodi nije prikazivanje nastalog troska, niti je obavezujuci za onoga kome je izdat, niti daje ikakve garancije da ce postati stvarni trosak da bi bio priznat.
Koliko je meni poznato svako sporenje oko visine je bilo vezano za nagodbu i predracun, ali mislim da nisam cuo da su nekome odbili da priznaju racun za popravak koji je placen.
Laicki, za drzavu nema razlike da li je auto u privatnom vlasnistu ili vlasnostvu pravnog lica, a da bi odredila davanja i obracune za taj auto drzava(od carine do zakona o osigiranjima) mora imati nacina kako da u svakom trenutku utvrdi njegovu vrijednost, a koja se uglavnom bazira na novonabavnoj vrijednosti i kataloskoj procjeni kod uvoza. Cijena polovnih automobila je slobodno formirana kao rezultat ponude i potraznje i nije nicim obavezujuca za drzavu. Prilikom placanja davanja i nameta na auto racunamo na te male drzavne vrijednosti i niko se ne zali sto je auto procjenjen manje nego sto vrijedi polovan. Moj drug je imao udes 8 god starim dostavnjakom registrovanim na svoju firmu. Za drzavu, osiguranje itd vrijednost tog auta je bila 20% od cijene novog, odnosno neke 4000 KM, sto je otprilike bila 2/3 ili cak 1/2 stvarne vrijednosti na trzistu polovnih. Auto nije bio strasno udaren ali je zbog ispaljenih airbagova cijna popravke bila 5000 KM, i osiguranje je lijepo obracunalo da je to totalna steta i ponudilo 4000 KM i da zadrzi auto. On za 4000 nije mogao naravno kupiti polovnog takvog, niti je mogao popraviti svog, ali mu je do udesa za tih 8 veliki pad "drzavne" vrijednost auta donosio beneficije prilikom obracuna nameta. Kad se sve sabere, 4000 od osiguranja + vrijednost udarenog + usteda na porezima to je otprilike jednako trzisnoj vrijednosti.
goran16v

#75 Re: Udes-procjena stete

Post by goran16v »

[quote="eeddiinn"]Kada bi se rješavalo direktno u servisu, a neće nikada jer te niko ne može natjerati da ti popravljaš gdje ti on kaže, stvorila bi se još veća konfuzija i sigurno bi bilo još više zavrtanja od strane osiguravajućih društava. Ti kao oštećenik nisi stručno lice koje može da ocjeni da su radovi u servisu korektno obavljeni i onda primiš auto koje je sfušereno. Da se razumijemo ima ih i koji jesu ali većina nije. Druga stvar, zamisli da viziš novo auto koje je pod garancijom i neko te lupi. Ti fino u osiguravajuću kuću i prijaviš štetu, a oni kažu nikakav problem mi imamo ugovor za popravku oštećenih utomobila sa Mehinom garažom, to ti je odmah ispod Hamine štale. I ti fino tamo popraviš a garancija pa pa.[/quote]

Niko te nikad nece ni tjerati da popravljas u servisu u kojem neces. Svako osiguranje ce ti ponuditi opciju da popravis auto u servisu u kojem zelis i da ce ti na osnovu racuna priznati trosak. Onda mozes donijeti racun odakle hoces, i iz ovlastenog i iz Mehine garaze isve dok je na racunu nasno naznaceno "Placeno" osigiranje ce ti morati priznati taj racun. Opcija Mehina garaza je za one koji nemaju novca za popravak u servisu po zelji, a ne zele da posude ili jednostavno ili ne zele da beskamatno kreditiraju osiguranje do isplate.
Post Reply