Psi lutalice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
poznanik

#51 Re: Psi lutalice

Post by poznanik »

Prpa.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:samo u mom naselju ih ima stotinjak, ako ne i vise... u cijelom gradu, kantonu... hiljade i hiljade, ne znam da li uopste ima procjena neka...
Na podrucju Kantona Sarajevo, pretpostavke se krecu od par hiljada pa sve do oko deset hiljada. Mnogi tu love u mutnom (posebno oni koji azil predstavljaju kao ultimativno rjesenje), ali sama cinjenica da i po optimisticnijim pretpostavkama, cetiri puta veci azil ne bi mogao smjestiti sve pse je dovoljno zastrasujuca.

Kako se vrše ta brojanja, koja je formula za izračun tih nekoliko stotina do hiljada, samo u jednom naselju. Na Grbavici i i II, npr. po mojim brijanjima ima ih jedva 10-tak. Naravno, ne brojim pse "lutalice", koji u potrazi za hranom, u čoporima ili pojedinačno, kruže od kontejnera do kontejnera, iz naselja u naselje, stvarajući tako utisak da ih je mnogo.

Prije nekoliko dana sam gledao s prozora kako taksist zaustavlja auto kraj parka, i nosi u jednoj ruci dvije veće posude, a u drugoj vrećicu. U njoj je bila hrana, hrana kojom je nahranio 5-6 pasa koji su ti stajali. Nakon što su pojeli, taksist je sve uredno pokupio i nastavio vožnju.
Baudelaire

#52 Re: Psi lutalice

Post by Baudelaire »

KatarinaKosaca wrote:
quasar wrote:Udomljavanje?
Rezultat nepromisljene kupovine pasa je ovaj veliki broj rasnih i polurasnih kerova po ulici. Pored vremena i promjene navika koje pas trazi od vlasnika, on takodjer i KOSTA i to stotinjak maraka mjesecno, minimum.
Djeca hoce cuku i obecaju sve i svasta, onda im dojadi ustajati rano da ga izvedu, pa roditelji ne mogu gledati zivotinju da se pati i onda je puste na ulicu.
Djeca hoce cuku jer je to cool i fali im necija paznja i ljubav pa im se nadomjesta cukom.
Djeca hoce rasnog cuku da se foliraju.

Koliko odraslih hoce cuku?
Ma, ko voli životinje i da je dijete i da je odrastao voli... NIje to problem. Nego, pogodio si u srž problema, a to je da smo mi (ljudi) krivci, samo mi. Mi kreiramo problem, mi ne riješavamo problem i onda prizivamo na istrebljenje nemoćnog. Jaki smo prema slabima, slabi prema jakima, jer nitko ne priziva na obračun sa mafijom, na primjer. Ne mora pas koštati 100KM mjesečno, rat je bio naš pas sa nama i jeo šta i mi, nije to prvo, nego odnos.
Izvini, da li je ovaj problem postojao prije pet godina? Ako jeste, zašto misliš da jeste, ako nije, zašto misliš da nije?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#53 Re: Psi lutalice

Post by KatarinaKosaca »

Baudelaire wrote:Izvini, da li je ovaj problem postojao prije pet godina? Ako jeste, zašto misliš da jeste, ako nije, zašto misliš da nije?

Zato što su postojali šintori, a u EU ne možemo sa šintorima. Jednostavno, ne ide, životinje imaju svoja prava , to su standardi, pa bi onaj ko želi pomoći lovcima i onaj ko poziva na istrebljenje bio sankcioniran u toj EU. Ako mu se ne sviđa, pismo Angeli Merkel, pa neka je uvjerava u svoje stavove. Ovo mislim prvenstveno na odvratne postove pod nikom "vještica na metli"
Prpa.ba

#54 Re: Psi lutalice

Post by Prpa.ba »

poznanik wrote:Pa vjeruje li iko u dugovječnost sarajevskih pasa lutalica, koji ionako bolesni i zgladnjeli, neće moći izdržati u životu u azilu koliko preživi drugi pas, redovno hranjen i veterinarski održavan :-)
O kojoj dugovjecnosti govorimo? Sedmica dana, mjesec, pet godina? Budi konkretniji, jer od vjerovanja je tanka vajda. Podatak koji sam ja nasao je da je prosjecni zivot pasa lutalica oko pet godina. Imas li neki drugi podatak, ili pet godina boravka u azilu smatras dovoljno kratkim?
poznanik wrote: Usput, kad si već revnosan u iščitavanju ovog Zakona, podsjeti se i na druge članove, npr. 3 član, 4. itd. Zaprepastičeš se koliko ga ne poštujemo, a jednostavan je.
Kakve to veze ima sa diskusijom i onime sto sam dokazao u svom prethodnom komentaru?
poznanik wrote: Zašto niko ne zagovara udomljavanje prikupljenih pasa, zašto se azil gradi 40 km udaljen od Sarajeva, na lokaciji do koje ni auta sa 4x4 pogonom jedva mogu doći, gdje niko nikad sigurno neće doći u posjetu i nabavku - udomljavanje, a to je cilj i funkcija azila.
Zato sto i u kolijevci zastite zivotinjskih prava, PETA-e i ostale raje, godisnje se uspavaju milioni pasa. Zasto se tamo ne zagovara udomljavanje? Da li se ovdje pokusava nametnuti praksu koja ne postoji nigdje drugo?

Na kraju konstatujem da nicim nisi kontrirao cinjenici da ce psi dozivotno boraviti u azilima (gdje je duzina zivota psa lutalice ostala diskutabilna, ali ne mijenja sustinu ).
gilbert

#55 Re: Psi lutalice

Post by gilbert »

Prpa.ba wrote:
poznanik wrote:Pa vjeruje li iko u dugovječnost sarajevskih pasa lutalica, koji ionako bolesni i zgladnjeli, neće moći izdržati u životu u azilu koliko preživi drugi pas, redovno hranjen i veterinarski održavan :-)
O kojoj dugovjecnosti govorimo? Sedmica dana, mjesec, pet godina? Budi konkretniji, jer od vjerovanja je tanka vajda. Podatak koji sam ja nasao je da je prosjecni zivot pasa lutalica oko pet godina. Imas li neki drugi podatak, ili pet godina boravka u azilu smatras dovoljno kratkim?
poznanik wrote: Usput, kad si već revnosan u iščitavanju ovog Zakona, podsjeti se i na druge članove, npr. 3 član, 4. itd. Zaprepastičeš se koliko ga ne poštujemo, a jednostavan je.
Kakve to veze ima sa diskusijom i onime sto sam dokazao u svom prethodnom komentaru?
poznanik wrote: Zašto niko ne zagovara udomljavanje prikupljenih pasa, zašto se azil gradi 40 km udaljen od Sarajeva, na lokaciji do koje ni auta sa 4x4 pogonom jedva mogu doći, gdje niko nikad sigurno neće doći u posjetu i nabavku - udomljavanje, a to je cilj i funkcija azila.
Zato sto i u kolijevci zastite zivotinjskih prava, PETA-e i ostale raje, godisnje se uspavaju milioni pasa. Zasto se tamo ne zagovara udomljavanje? Da li se ovdje pokusava nametnuti praksu koja ne postoji nigdje drugo?

Na kraju konstatujem da nicim nisi kontrirao cinjenici da ce psi dozivotno boraviti u azilima (gdje je duzina zivota psa lutalice ostala diskutabilna, ali ne mijenja sustinu ).
Zna se koliko pas moze ostati u azilu i onda se uspava to je ko fol humanije od metaka , ali dobre su ove tranzicijske zemlje za koje kakvih eksperimenata koji im kod kuce nebi prosli . :x
Prpa.ba

#56 Re: Psi lutalice

Post by Prpa.ba »

poznanik wrote:Kako se vrše ta brojanja, koja je formula za izračun tih nekoliko stotina do hiljada, samo u jednom naselju. Na Grbavici i i II, npr. po mojim brijanjima ima ih jedva 10-tak. Naravno, ne brojim pse "lutalice", koji u potrazi za hranom, u čoporima ili pojedinačno, kruže od kontejnera do kontejnera, iz naselja u naselje, stvarajući tako utisak da ih je mnogo.

Prije nekoliko dana sam gledao s prozora kako taksist zaustavlja auto kraj parka, i nosi u jednoj ruci dvije veće posude, a u drugoj vrećicu. U njoj je bila hrana, hrana kojom je nahranio 5-6 pasa koji su ti stajali. Nakon što su pojeli, taksist je sve uredno pokupio i nastavio vožnju.
Ne znam jer mi to nije posao. Koliko si ti pasa izbrojao u parku takodjer nije mjerodavno. Po medijima se vrte cifre i o desecima hiljada pasa (doduse na nivou BiH), a niz veterinara je baratao tom cifrom u svojim medijskim istupima. Ako bude potrebno, izgooglati cu ih. U svakom slucaju, cifre su daleko relevantnije od broja pasa koje si ti prebrojao, ili koji se koriste da bi se "smanjila frka oko pasa lutalica", jer je anonimni forumas, toboze, "vidio samo par pasa iza zgrade i na putu do posla".
Alfons Kauders

#57 Re: Psi lutalice

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Prpa.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:samo u mom naselju ih ima stotinjak, ako ne i vise... u cijelom gradu, kantonu... hiljade i hiljade, ne znam da li uopste ima procjena neka...
Na podrucju Kantona Sarajevo, pretpostavke se krecu od par hiljada pa sve do oko deset hiljada. Mnogi tu love u mutnom (posebno oni koji azil predstavljaju kao ultimativno rjesenje), ali sama cinjenica da i po optimisticnijim pretpostavkama, cetiri puta veci azil ne bi mogao smjestiti sve pse je dovoljno zastrasujuca.

Kako se vrše ta brojanja, koja je formula za izračun tih nekoliko stotina do hiljada, samo u jednom naselju. Na Grbavici i i II, npr. po mojim brijanjima ima ih jedva 10-tak. Naravno, ne brojim pse "lutalice", koji u potrazi za hranom, u čoporima ili pojedinačno, kruže od kontejnera do kontejnera, iz naselja u naselje, stvarajući tako utisak da ih je mnogo.

ja govorim odokativno, ali garantujem da ih samo u mom naselju ima stotinjak... za sat setnje vazda vidim 3-4 copora, od pet ili vise pasa... znam i gdje budu, i ko ih hrani... i nikad nisu pravili probleme, niti kome smetaju...

ali na te "standardne" copore dodje jos metar lutalica koje se pojavljuju tice znaju odakle, pogotovo sad kako je pao snijeg... hranili smo neki dan par crnih stenaca ispred zgrade, a pojavilo se i nekih "samotnjaka" kraj kojih nije bilo nimalo ugodno proci...

ukratko - svaki dan ih vidim 30-40, a ne prodjem ni pola naselja...
Baudelaire

#58 Re: Psi lutalice

Post by Baudelaire »

KatarinaKosaca wrote:
Baudelaire wrote:Izvini, da li je ovaj problem postojao prije pet godina? Ako jeste, zašto misliš da jeste, ako nije, zašto misliš da nije?

Zato što su postojali šintori, a u EU ne možemo sa šintorima. Jednostavno, ne ide, životinje imaju svoja prava , to su standardi, pa bi onaj ko želi pomoći lovcima i onaj ko poziva na istrebljenje bio sankcioniran u toj EU. Ako mu se ne sviđa, pismo Angeli Merkel, pa neka je uvjerava u svoje stavove. Ovo mislim prvenstveno na odvratne postove pod nikom "vještica na metli"
Kakva crna EU, pa nećemo u nju za 50 godina :-) Znači, mi smo problem ulaska u EU počeli rješavati rješenjem pitanja pasa lutalica. Što imamo milion bitnijih stvari, to je nebitno. Vlasti apsolutno zakazale, puno su humaniji šintori bili od scenarija koji se može desiti jel padne samo jedna mrtva glava od strane pasa.

Ovdje po mom mišljenju odgovornost imaju Av-Mau i slične kvaziorganizacije, kao i vlast. Vlast je najodgovornija, jer je usvojila ovakav idiotski set zakona, a ovi su odgovorni, barem moralno, što su insistirali i lobirali za uvođenje istih. Barem moralno su odgovorni. Azili ovog tipa su nikakvo rješenje za problem. Populacija će se prije ili kasnije morati svesti na broj koji se može držati u azilu. Mislim da će biti bezbolnije da se to što prije uradi.
Prpa.ba

#59 Re: Psi lutalice

Post by Prpa.ba »

KatarinaKosaca wrote: Zato što su postojali šintori, a u EU ne možemo sa šintorima. Jednostavno, ne ide, životinje imaju svoja prava , to su standardi, pa bi onaj ko želi pomoći lovcima i onaj ko poziva na istrebljenje bio sankcioniran u toj EU. Ako mu se ne sviđa, pismo Angeli Merkel, pa neka je uvjerava u svoje stavove. Ovo mislim prvenstveno na odvratne postove pod nikom "vještica na metli"

Apolutno. Slazem se sa prepisivanjem njemackih zakona. S posebnim akcentom na komunalni porez kojeg placaju vlasnici pasa, a iz kojeg se finansiraju azili. :thumbup:
poznanik

#60 Re: Psi lutalice

Post by poznanik »

Prpa.ba wrote:Ne znam jer mi to nije posao. Koliko si ti pasa izbrojao u parku takodjer nije mjerodavno. Po medijima se vrte cifre i o desecima hiljada pasa (doduse na nivou BiH), a niz veterinara je baratao tom cifrom u svojim medijskim istupima. Ako bude potrebno, izgooglati cu ih. U svakom slucaju, cifre su daleko relevantnije od broja pasa koje si ti prebrojao, ili koji se koriste da bi se "smanjila frka oko pasa lutalica", jer je anonimni forumas, toboze, "vidio samo par pasa iza zgrade i na putu do posla".
Pa reci nam koja je mjerodavna i upotrijebljena metoda prilikom procjenjivanja broja pasa, šta je to relevantno?

Ko ima zvaničan podatak o broju pasa lutalica u Sarajevu? Ili su za tebe mjerodavni mediji i kojekakvi novinari koji teže tiražu i senzacionalističkim tekstovima :-)
bull21

#61 Re: Psi lutalice

Post by bull21 »

poznanik wrote:Pa reci nam koja je mjerodavna i upotrijebljena metoda prilikom procjenjivanja broja pasa, šta je to relevantno?

Ko ima zvaničan podatak o broju pasa lutalica u Sarajevu? Ili su za tebe mjerodavni mediji i kojekakvi novinari koji teže tiražu i senzacionalističkim tekstovima :-)
Nemamo zvaničan podatak o broju ljudi a kamoli...
gilbert

#62 Re: Psi lutalice

Post by gilbert »

Podaci od strane udruzenja za zastitu zivotinja.
KatarinaKosaca

#63 Re: Psi lutalice

Post by KatarinaKosaca »

Prpa.ba wrote:
KatarinaKosaca wrote: Zato što su postojali šintori, a u EU ne možemo sa šintorima. Jednostavno, ne ide, životinje imaju svoja prava , to su standardi, pa bi onaj ko želi pomoći lovcima i onaj ko poziva na istrebljenje bio sankcioniran u toj EU. Ako mu se ne sviđa, pismo Angeli Merkel, pa neka je uvjerava u svoje stavove. Ovo mislim prvenstveno na odvratne postove pod nikom "vještica na metli"

Apolutno. Slazem se sa prepisivanjem njemackih zakona. S posebnim akcentom na komunalni porez kojeg placaju vlasnici pasa, a iz kojeg se finansiraju azili. :thumbup:
Vidiš kad je bila ta tema, ja sam kao vlasnik psa, rekla da je to jedini porez koji bi sa osmjehom platila... kao vlasnik psa i kao ljubitelj životinja. Iako su vlasnici pasa najmanj eodgovorni za napuštene životinje, iako i ja moram financirati milion gluposti koje mi se ne sviđaju svojim porezima, da se ovaj problem već jednom riješi, ja jesam za to
a radi stalnog prizivanja vau mau društva za zaštitu životinja od strane onih koji bi životinje po kratkom postupku, ne samo da sam im uplatila donaciju, nego sam i pokrenula akciju preko fb da im se donira.
Da netko ne bi pitao... zašto ne gladnim sugrađanima ili nekim ljudima, da odmah kažem ne... Moje pare , moj izbor, moje lobiranje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#64 Re: Psi lutalice

Post by plain vanilla »

Probala sam na zakljucanoj temi nesto napisati, ali napadose me k'o lovci lutalicu

Kod nas su se stvorile dvije strane. Jedna su zastitnici pasa lutalica na celu sa Av-Mau, koji nece priznati da imamo ogroman problem s ovim psima. Ne prodje nijedan dan, a da negdje (ne samo u Sarajevu) psi ne napadnu nekoga. Cim se neko pozali na te pse, optuze ga da je izazivao zivotinju, da nije vaspitao dijete da voli pse :? , sto je hodao tim putem...vrhunac mi je bilo kad je neko iz AV-MAU optuzio lovce za stradanje srni, kao lovci su trebali nahraniti srne, pa one ne bi silazile u grad :?

S druge strane, imamo ljude koji samo vicu- treba to pobiti, ne moze se od njih vise zivjeti..neki ne ostaju samo na rijecima, pa su poceli i ubijati te pse..a one mucitelje pasa ne bih u ovu kategoriju, to je zaista poremecen um.

Azil sam po sebi nije rjesenje, ja sam vam vec navodila problem azila u Tuzli, gdje su psi i gladni zedni, i stvarno ne znam jel veci haram zatvoriti ih u azil, pa izgladnjavati ili ih ubiti :cry:
Skoro je neko postavio slike iz tog azila (bila neka akcija), ima i slika skroz malih kucica..ako psi koji su tamo nisu sterilizirani, pa onda stvarno sve postaje besmisleno. :? I bez obzira na postojanje tog azila, grad je jos uvijek prepun pasa lutalica, koji onako u coporima hodaju. Neka izvinu branitelji pasa, ali nije nimalo prijatno proci pored 10 cuka, taman da repom mashu..ima nas koji ne mrzimo psa i ne bi im nikad naudili, ali se bojimo..

Ja prva bih rado pomogla tim cukama, ali ako se ovako nastavi prebacivati odgovornost, a izbjegavati ikakva odgovornost i priznanje problema, ne vidim rjesenje.
quasar

#65 Re: Psi lutalice

Post by quasar »

Zemlja u tranziciji treba red i zakon da bi provela tranziciju.
Zato mislim da je korekcija zakona gdje se ukida smrtna kazna za ljude i eutanazija za kerove, trebala ostati zadnja, prije samog potpisivanja ugovora o članstvu.

Dotle da se zemlja uredi kako treba, a ne praviti kucu od krova...
Alfons Kauders

#66 Re: Psi lutalice

Post by Alfons Kauders »

Prpa.ba wrote:

samo sto bi kod nas, u slucaju uvodjena nekog dodatnog poreza, sutradan na ulici osvanulo jos par hiljada napustenih pasa...

sta god mi pricali i koliko god voljeli ili mrzili zivotinje, sto se vise ceka, to su vece sanse da ce se na kraju morati ici na eutanaziju... ne moze se protiv matematike... danas cemo morati uspavati deset pasa, jer nije uspavano par pasa prije 2-3 godine... a sutra cemo morati uspavati stotinu, zato jer nismo uspavali ovih deset...

jebiga, lako je biti general poslije bitke, lako se pozivati na humanost... ali ako je rezultat te humanosti da za koju godinu uspavamo par puta vise pasa... ja tu ne vidim nista humano...
Edinho2011

#67 Re: Psi lutalice

Post by Edinho2011 »

leet wrote:
Edinho2011 wrote:Ne mogu da vjerujem kakve komentare pisu ovi koji se predstavljaju kao zastitnici zivotinja......fuj :x

Na ovom clanku !

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/k ... /120225099
I jedna od onih sto komentarise je valjda profesor. :cry: :roll:

Ma znam, vidio sam ! FUJ !
fazer

#68 Re: Psi lutalice

Post by fazer »

Image

And so it began... :dance:
Prpa.ba

#69 Re: Psi lutalice

Post by Prpa.ba »

poznanik wrote: Pa reci nam koja je mjerodavna i upotrijebljena metoda prilikom procjenjivanja broja pasa, šta je to relevantno?

Relevantniji mi je veterinar koji se izjasni imenom i prezimenom, nego anonimni forumasi koji broje pse iza zgrade. O kojoj metodi se radi, to ces morati pitati njih, a nemoj zaboraviti da nisu svi psi lutalice "stacionirani" u uskim urbanim sredinama.

Ponavljam, ukoliko imas alternativno tumacenje zakona o zastiti zivotinja koje ce pokazati da psi nece biti dozivotno u azilu (tvoja inicijalna teza), ukoliko imas drugacije podatke o broju lutalica od onih koji se vrte u medijima (tvrdis da se preuvelicava), drugacije metode "brojanja" pasa (tvrdis da ne postoje i/ili da nisu ispravne), dokaz o tome da ce azil biti funkcionalan i rijesiti problem (u korelaciji sa brojem pasa), slobodno iznesi stavove i podatke. Od isprazne price tipa "drzava kriva", "zakon dobar", "ne znate citati zakon", "veterinari i novinari pretjeruju", "ja prebrojao i nahranio 5 pasa" nemamo nista, niti se doprinosi diskusiji.
KatarinaKosaca

#70 Re: Psi lutalice

Post by KatarinaKosaca »

quasar wrote:Zemlja u tranziciji treba red i zakon da bi provela tranziciju.
Zato mislim da je korekcija zakona gdje se ukida smrtna kazna za ljude i eutanazija za kerove, trebala ostati zadnja, prije samog potpisivanja ugovora o članstvu.

A smrtna kazna je red i zakon?? :-) Vidiš jednako kako su nekom lutalice trauma, nekome su šintori trauma. Sjećam se da sam kao dijete znala plakati noću kad bi hvatali pse i slušala njihovu ciku...
chuchumbamayumbe

#71 Re: Psi lutalice

Post by chuchumbamayumbe »

Katarina,
Kažeš da su vlasnici pasa najmanje odgovorni za napuštene životinje?
A upravo zaštitnici tih životinja, pogotovu ovi iz Av-Mau, insistiraju da se psi na ulici ne nazivaju lutalicama, nego napuštenim psima (jednom je bila i diskusija na naslov teme napušteni/lutalice, pa je zamandalili). Htjeli mi to priznati ili ne, većina pasa koji su na ulici nisu napušteni, nego su se vremenom razmnožili.
Ja ne držim stranu niti jednoj opciji. Niti propagatorima nacističkih shvatanja i gasnih komora, ali ni doživotnog udomljavanja i šta ti ja znam čega sve ne.
Svaki pas koji je u vlasništvu treba da bude čipovan, a zna se šta se pod tim podrazumijeva. Isto tako, kada i ako se otvori azil, već vidim situaciju (u slučaju da se vremenski ograniči držanje) da Av-Mau dolazi i fiktivnim usvajanjem oslobađa svakog psa kojem priprijeti eventualna eutanazija; ni to se ne smije dopustiti, osim ako se usvojeni psi neće čipovati, ako se tačno neće znati gdje su nastanjeni i ko za njih odgovara.
quasar

#72 Re: Psi lutalice

Post by quasar »

KatarinaKosaca wrote:
quasar wrote:Zemlja u tranziciji treba red i zakon da bi provela tranziciju.

A smrtna kazna je red i zakon?? :-) Vidiš jednako kako su nekom lutalice trauma, nekome su šintori trauma. Sjećam se da sam kao dijete znala plakati noću kad bi hvatali pse i slušala njihovu ciku...
Ma pusti to. I ja sam kao dijete mrzio sintore. Ali daj sad kao odrasla osoba reci sta je rjesenje?
PA nema drugog rjesenja. Naci ces 5-6 hiljada porodica u KS da udome lutalicu?
Čovjek

#73 Re: Psi lutalice

Post by Čovjek »

Nedavno sam pred svojom zgradom naišao na scenu u kojoj su četiri psa lutalice uhvatila jedno mače i proto ga razbucali. Pokušao sam spriječiti, ali bilo je kasno. Također nedaleko odatle sam na Trolejbuskoj stanici vidio mačku polu pojedenu. Šta je jelo, ne znam, ali scena je bila katastrofalna.

Žao mi je što se ne sjetih da sve to snimim i uslikam...

Bojim se da neko dijete ne nastrada od strane tih pasa, koji su sve krvoločniji.
Prpa.ba

#74 Re: Psi lutalice

Post by Prpa.ba »

Alfons Kauders wrote:samo sto bi kod nas, u slucaju uvodjena nekog dodatnog poreza, sutradan na ulici osvanulo jos par hiljada napustenih pasa...
To i jeste jedan od osnovnih argumenata prilicno velikog broja ljudi koji se deklariraju kao pripadnici "suprotne strane". (izuzetak @KatarinaKosaca, svaka cast na stavu :thumbup: )
"Necu da placam porez, ja vec hranim x lutalica, imam x pasa. Biti cu prisiljen izbaciti ih na ulicu" i slicno.

Jos jedan od mnogih paradoksa koji izazivaju bijes kod onih kojima lutalice i nisu bas najmilije.

Kad treba prepisati dozivotno penzionisanje cuka iz EU, onda je to OK. Kada treba prepisati porez iz EU, "jok, nije to za naseg insana". :mrgreen:

Kad se zeli uspavati psa, "pas je zivotinja, svjesni su, fini su, imaju prava". Kad pas ugrize covjeka, "nije pas kriv, covjek ga je napao/ugrizao/prekinuo u seksualnom cinu/zasao mu na teritoriju". Ispade, imaju sva prava ali nisu odgovorni ni za sta. Isto k'o i nasi politicari. :D
KatarinaKosaca

#75 Re: Psi lutalice

Post by KatarinaKosaca »

chuchumbamayumbe wrote:Katarina,
Kažeš da su vlasnici pasa najmanje odgovorni za napuštene životinje?
Naravno, mislim na odgovorne vlasnike koji brinu o životinji. Ali, bila je riječ o porezu, nema frke, iako nije pravedno radi životinja, ne ljudi, ne vlasti, rado ću platiti taj porez da se problem jednom riješi. Ali, u skladu sa etičkim i međunarnodnim standardima odnosa prema životinjama.
chuchumbamayumbe wrote:Svaki pas koji je u vlasništvu treba da bude čipovan, a zna se šta se pod tim podrazumijeva. Isto tako, kada i ako se otvori azil, već vidim situaciju (u slučaju da se vremenski ograniči držanje) da Av-Mau dolazi i fiktivnim usvajanjem oslobađa svakog psa kojem priprijeti eventualna eutanazija; ni to se ne smije dopustiti, osim ako se usvojeni psi neće čipovati, ako se tačno neće znati gdje su nastanjeni i ko za njih odgovara.
Ne samo da treba biti čipovan, nego treba postojati zakon o napuštanju životinja, da se kazni onaj ko izbaci psa, a da se na osnovu čipa zna ko je to. Moja je kuja čipovana, ali mi nemamo valjda čitača tog čipa, tako da joj služi samo da pređe granicu na primjer. Ako će se azili financirati iz donacija, iz međunarodnih fondova za životinje i eventualno poreza vlasnika pasa, zašto te brine hoće li se na vrijeme uspavati ili fiktivno usvojiti?
Locked