Prpa.ba wrote:Na podrucju Kantona Sarajevo, pretpostavke se krecu od par hiljada pa sve do oko deset hiljada. Mnogi tu love u mutnom (posebno oni koji azil predstavljaju kao ultimativno rjesenje), ali sama cinjenica da i po optimisticnijim pretpostavkama, cetiri puta veci azil ne bi mogao smjestiti sve pse je dovoljno zastrasujuca.Alfons Kauders wrote:samo u mom naselju ih ima stotinjak, ako ne i vise... u cijelom gradu, kantonu... hiljade i hiljade, ne znam da li uopste ima procjena neka...
Kako se vrše ta brojanja, koja je formula za izračun tih nekoliko stotina do hiljada, samo u jednom naselju. Na Grbavici i i II, npr. po mojim brijanjima ima ih jedva 10-tak. Naravno, ne brojim pse "lutalice", koji u potrazi za hranom, u čoporima ili pojedinačno, kruže od kontejnera do kontejnera, iz naselja u naselje, stvarajući tako utisak da ih je mnogo.
Prije nekoliko dana sam gledao s prozora kako taksist zaustavlja auto kraj parka, i nosi u jednoj ruci dvije veće posude, a u drugoj vrećicu. U njoj je bila hrana, hrana kojom je nahranio 5-6 pasa koji su ti stajali. Nakon što su pojeli, taksist je sve uredno pokupio i nastavio vožnju.