Organizirano prosjačenje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#51 Re: Organizirano prosjačenje

Post by madner »

Ko je mene spominjao, ne bih ja nikad iste spuco desnim volejom i nastavio kao da se nista nije desilo.
Ateista

#52 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

Samo lijevim?
nova_korisnica

#53 Re: Organizirano prosjačenje

Post by nova_korisnica »

onoj djecu sto peru stakla, kad sam imala sta u autu za pojesti to bi im dala...ako nisu djeca vec odrasli, odmahnem im da mi ne peru stakla..

eh..na one starije nane sam bila pomalo slaba...sve nekako kontam, stara je zena, sve i da hoce vjerovatno i ne moze sebi zaraditi itd...mladjima nisam davala nikada para...
sve dok jednom ne udjoh u klas na principovom da kupim hljeb...ja na kasi placam, kad jedna radnica stoji sa jednom nanom tamo desno za onim drugim pultom i broji kovanice...kad je izbrojala kaze onome na kasi: daj mi jednu od 50
ja stala :shock: 50 KM do 16h ...onaj lik na kasi me gleda...ono kao osmjehnu se, neugdno mu jer je skuzio da sam cula i vidjela..ja rekoh: dobra dnevnica...on samo slegnu ramenima...izasla sam odatle pomalo sokirana...kontam...mozda je "pazar" od nekoliko dana...a vjerovatno nije...ko ce znati..uglavnom na ulici ne dajem ama bas vise nikome nista...

i jos nesto..skoro sam gledala jednu kratku dokumentaciju na temu prosjacenje roma u njemackoj...uglavnom, novinari su se pitali sto li bebe uvije spavaju...da bi na kraju saznali da te "majke" kljukaju djecu sirupom za kasalj u velikim kolicinama kako bi djeca spavala i ne bi plakala kad ih nosaju po metrou, vozu i sl da prose....ja bi im svima oduzela djecu i sterilizirala njih da ne mogu vise djecu dobijati kako bi ih koristili u ove svrhe!
JThomas

#54 Re: Organizirano prosjačenje

Post by JThomas »

ako se nekad zateknete na željezničkoj stanici vrlo rano ujutru, između 5 i 6, dosta toga će vam se samo kazati. oni prvim vozovima dolaze da "rade" u sarajevu.
amrica

#55 Re: Organizirano prosjačenje

Post by amrica »

nova_korisnica wrote:onoj djecu sto peru stakla, kad sam imala sta u autu za pojesti to bi im dala...ako nisu djeca vec odrasli, odmahnem im da mi ne peru stakla..

eh..na one starije nane sam bila pomalo slaba...sve nekako kontam, stara je zena, sve i da hoce vjerovatno i ne moze sebi zaraditi itd...mladjima nisam davala nikada para...
sve dok jednom ne udjoh u klas na principovom da kupim hljeb...ja na kasi placam, kad jedna radnica stoji sa jednom nanom tamo desno za onim drugim pultom i broji kovanice...kad je izbrojala kaze onome na kasi: daj mi jednu od 50
ja stala :shock: 50 KM do 16h ...onaj lik na kasi me gleda...ono kao osmjehnu se, neugdno mu jer je skuzio da sam cula i vidjela..ja rekoh: dobra dnevnica...on samo slegnu ramenima...izasla sam odatle pomalo sokirana...kontam...mozda je "pazar" od nekoliko dana...a vjerovatno nije...ko ce znati..uglavnom na ulici ne dajem ama bas vise nikome nista...

i jos nesto..skoro sam gledala jednu kratku dokumentaciju na temu prosjacenje roma u njemackoj...uglavnom, novinari su se pitali sto li bebe uvije spavaju...da bi na kraju saznali da te "majke" kljukaju djecu sirupom za kasalj u velikim kolicinama kako bi djeca spavala i ne bi plakala kad ih nosaju po metrou, vozu i sl da prose....ja bi im svima oduzela djecu i sterilizirala njih da ne mogu vise djecu dobijati kako bi ih koristili u ove svrhe!

prije par godina u knjizari u zgradi svjetlosti, doba bozicno-novogodisnjih praznika, dosla dijaspora, a jos vise prosjaka... i kupujem nesto u knjizari, kad ista situacija, jedna uposlenica broji lovu sto joj donijela neka prosjakinja... a ova druga koluta ocima, i kaze stotine maraka svaki dan
vratnik

#56 Re: Organizirano prosjačenje

Post by vratnik »

amrica wrote:
nova_korisnica wrote:onoj djecu sto peru stakla, kad sam imala sta u autu za pojesti to bi im dala...ako nisu djeca vec odrasli, odmahnem im da mi ne peru stakla..

prije par godina u knjizari u zgradi svjetlosti, doba bozicno-novogodisnjih praznika, dosla dijaspora, a jos vise prosjaka... i kupujem nesto u knjizari, kad ista situacija, jedna uposlenica broji lovu sto joj donijela neka prosjakinja... a ova druga koluta ocima, i kaze stotine maraka svaki dan

Haj u granapu, to i razumijem. Ali uci u knjizaru sa zvekama i ukrupniti? U Sarajevu? Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine? :? Ili je kupovala knjige, za to sto je taj dan zaradila? AKo je tako, onda to baca sasvim novo svjetlo na prosjacenje.
madner

#57 Re: Organizirano prosjačenje

Post by madner »

Nije kupovala knjige, nego tu imaju dovoljan promete da mogu ukrupniti zaradu. Da udje u granap ne bi imali toliki promet :x
vratnik

#58 Re: Organizirano prosjačenje

Post by vratnik »

madner wrote:Nije kupovala knjige, nego tu imaju dovoljan promete da mogu ukrupniti zaradu. Da udje u granap ne bi imali toliki promet :x
Ama u toj knjizari kao normalna musterija, pristojan, miomirisan, likvidan, moras paziti da ne uznemiris prodavacicu, a nikako ne mogu da zamislim scenu da neko naprosi zveka i to tamo razmijeni.
Imaju prometa...., kupis slikovnicu od 36 maraka, platis stojom i cekas deset minuta da ti vrati kusur u saradnji sa komsilukom.
amrica

#59 Re: Organizirano prosjačenje

Post by amrica »

vratnik wrote:
madner wrote:Nije kupovala knjige, nego tu imaju dovoljan promete da mogu ukrupniti zaradu. Da udje u granap ne bi imali toliki promet :x
Ama u toj knjizari kao normalna musterija, pristojan, miomirisan, likvidan, moras paziti da ne uznemiris prodavacicu, a nikako ne mogu da zamislim scenu da neko naprosi zveka i to tamo razmijeni.
Imaju prometa...., kupis slikovnicu od 36 maraka, platis stojom i cekas deset minuta da ti vrati kusur u saradnji sa komsilukom.

pa valjda zbog tih 10 minuta ganjanja sice za kusur
vratnik

#60 Re: Organizirano prosjačenje

Post by vratnik »

amrica wrote:
vratnik wrote:

pa valjda zbog tih 10 minuta ganjanja sice za kusur
Kusur od stoje prihvatam u apoenima od 50, 20, 10, sica. Ako me fino upitaju, pristajem i na vise novcanica na kojim pise 20. Ako bas gori, onda mogu i ceneri.
Kad bi mi neko pokusao vratiti kusur od stoje u zvekama zamolio bih da / nju da mi radije da zvake.
vratnik

#61 Re: Organizirano prosjačenje

Post by vratnik »

Lijepo bi bilo kad bi u skoli ucitelji-ce odgajale djecu da ne daju nista prosjacima. Objasniti im da nece lakse poloziti ispit ako na putu tamo nekom daju marku, vec da to cisto o ulozenom trudu ovisi..
amrica

#62 Re: Organizirano prosjačenje

Post by amrica »

vratnik wrote:Lijepo bi bilo kad bi u skoli ucitelji-ce odgajale djecu da ne daju nista prosjacima. Objasniti im da nece lakse poloziti ispit ako na putu tamo nekom daju marku, vec da to cisto o ulozenom trudu ovisi..
:lol:
kad se sjetim neuroza pred ispit.... :-) :-) dzaba znanje kad stomak pocne skakati gore dole.

cak sam imala i sretne carape :oops:

ali se ne sjecam da sam ikome davala sadaku. a sto jest, tad nije ni bilo ove napasti
madtv

#63 Re: Organizirano prosjačenje

Post by madtv »

amrica wrote:
vratnik wrote:Lijepo bi bilo kad bi u skoli ucitelji-ce odgajale djecu da ne daju nista prosjacima. Objasniti im da nece lakse poloziti ispit ako na putu tamo nekom daju marku, vec da to cisto o ulozenom trudu ovisi..
:lol:
kad se sjetim neuroza pred ispit.... :-) :-) dzaba znanje kad stomak pocne skakati gore dole.

cak sam imala i sretne carape :oops:

ali se ne sjecam da sam ikome davala sadaku. a sto jest, tad nije ni bilo ove napasti
Obavezno, na nivou Univerziteta, na ulazu svakog fakulteta instalirati "sadaka kutiju" i angazovat ove sto dovlace ekipu za prosjacenje da to pokupe na kraju radnog dana.
Djelimicno rijesen problem. :) :oops: :oops:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#64 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Entropio »

.
poznanik

#65 Re: Organizirano prosjačenje

Post by poznanik »

Možda niste primjetili, gotovo svaki od sarajevskih prosjaka, kada moli za novac, kune Alahom i sličnim islamskim nazivima.
HAVANA

#66 Re: Organizirano prosjačenje

Post by HAVANA »

Prate i oni modu.
Ken_M

#67 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ken_M »

poznanik wrote:Možda niste primjetili, gotovo svaki od sarajevskih prosjaka, kada moli za novac, kune Alahom i sličnim islamskim nazivima.

Meni je najbolja ona,

'nemoj sine tako proci alah ce ti pomoci... eeee nemoj sine nanu proci alah ce ti pomoci... eeeeee alah te nagradio siine'

:D
xDenisx

#68 Re: Organizirano prosjačenje

Post by xDenisx »

poznanik wrote:Možda niste primjetili, gotovo svaki od sarajevskih prosjaka, kada moli za novac, kune Alahom i sličnim islamskim nazivima.
A kad odu do recimo Bijeljine kune se Isusom sa sve krstom oko vrata.

Ciganska posla.
alica.k

#69 Re: Organizirano prosjačenje

Post by alica.k »

ja od prosjaka trazim 10 feninga pa mi se ponavljaci ni ne obracaju vise.
il otvorim vrata ovoj jednoj sto dolazi, i kazem jel se to nesto dijeli? i tak...
Ambrozija

#70 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ambrozija »

Ken_M wrote:

Meni je najbolja ona,

'nemoj sine tako proci alah ce ti pomoci... eeee nemoj sine nanu proci alah ce ti pomoci... eeeeee alah te nagradio siine'

:D
i kako da ostanes ravnodusan na ovo?
Miki123

#71 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Miki123 »

poznanik wrote:Na pješačkoj stazi desne strane Ul. Zmaja od Bosne u pravcu Ilidže, uz park kod „FIMA“ banke nalazi se prva:

Image Image

Druga šćućureno čuči uz „Primus-Balkan“ izlog i pasaž prema Kolodvorskoj:

Image Image

Treća sjedi uz zid između ulaza u PIO, takođe na pažljivo odabranom frekventnom mjestu:

Image Image

Četvrta je ispred Intesa banke, kod Šipada, i peta, valjda u ovoj grupi, u blizini tel. govornice ispred BH Telecoma na Malti.
Kad prođeš, samo je nogom zakači, slučajno :x veći je to sevap.
poznanik

#72 Re: Organizirano prosjačenje

Post by poznanik »

Miki123 wrote:
poznanik wrote:Na pješačkoj stazi desne strane Ul. Zmaja od Bosne u pravcu Ilidže, uz park kod „FIMA“ banke nalazi se prva...Druga šćućureno čuči uz „Primus-Balkan“ izlog i pasaž prema Kolodvorskoj...Treća sjedi uz zid između ulaza u PIO, takođe na pažljivo odabranom frekventnom mjestu...Četvrta je ispred Intesa banke, kod Šipada, i peta, valjda u ovoj grupi, u blizini tel. govornice ispred BH Telecoma na Malti.
Kad prođeš, samo je nogom zakači, slučajno :x veći je to sevap.
Čitao sam da uskoro polažeš pravosudni ispit... :? :-) :( :(
amrica

#73 Re: Organizirano prosjačenje

Post by amrica »

havaz

"Ako ne isprose dovoljno novca, djecu očekuju batine
Kroz Dnevni centar, koji im je jedino utočište, svakog dana prođu, u prosjeku, 22 mališana

Autor B. BEĆIROVIĆ | Objavljeno 26.02.2012. u 09:22

Nakon posla, djeca se sklanjaju u napuštenim kućama
Kroz Dnevni centar za smještaj djece koja rade na ulicama Sarajeva, svakog dana prođu, u prosjeku, 22 mališana, a od osnivanja 2009. godine do sada utočište je na barem jedan dan pruženo za njih 350.

Dobili dokumente

Prvenstveni cilj je suzbijanje trgovine djecom, kao i pružanje pomoći djeci koja se iskorištavaju za zaradu novca. Njihovi direktni korisnici su djeca uzrasta od 5 do 15 godina.

Kako nam je rekla Kanita Kulić, koordinatorica projekta, Centar je nastao na zajedničku inicijativu Kantonalnog centra za socijalni rad i međunarodne organizacije "Save the Children Norway", koja im pruža finansijsku podršku.

- Od početka rada, uz saradnju tima pedagoga, psihologa, socijalnih radnika i profesora tjelesnog odgoja, uspjeli smo 54 djece upisati u osnovnu školu, a 93 posto korisnika je, uz pomoć našeg socijalnog radnika, dobilo identifikacione dokumente. Naš cilj je zaštititi djecu, utvrditi razloge njihovog boravka na ulici i omogućiti im ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Obrok i odjeća

Po prijemu, osiguraju im se obrok i čista odjeća, a onda se prelazi na edukativni rad, zavisno od nivoa obrazovanja. Većina ih nikada nije ni pohađala školu, a imaju želju - kaže Kulić.

Ona ističe da djeca koju svakodnevno zatičemo na ulicama kako prose, peru vjetrobranska stakla ili preprodaju sekundarne sirovine, za jedan dan zarade od 10 do čak 200 KM!

- Ona nerijetko bivaju ucijenjena, roditelji ih prisilno šalju na ulice. Petogodišnje dijete misli da je normalno zarađivati na taj način. Apeliramo na građane da ne daju novac kada vide dijete da prosi, jer su rijetki slučajevi kada će ono kupiti hranu nego novac nosi onome ko ga je vrbovao i pri tome još bude fizički zlostavljano ako ne donese dovoljno - navela je Kulić.
Od marta bez finansijera

U Dnevnom centru kažu da nemaju sredstava za večernji smještaj djece. Do kraja marta finansirat će ih norveška organizacija, a nakon toga, ako ostanu bez donatora, bit će primorani zatvoriti vrata. Za održavanje ovog projekta, kako kaže Kanita Kulić, potrebno je minimalno 100.000 KM mjesečno."
r_faruk

#74 Re: Organizirano prosjačenje

Post by r_faruk »

:roll: znaci jednini nacin da to dijete ne bude zlostavljano je da mu dam marku kad ga vidim........
alica.k

#75 Re: Organizirano prosjačenje

Post by alica.k »

r_faruk wrote::roll: znaci jednini nacin da to dijete ne bude zlostavljano je da mu dam marku kad ga vidim........
a ako das, znas da podrzavas taj kriminal.
uzas.
Post Reply