Dati Bosnu strancima da je vode

Seyfo

#51 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by Seyfo »

Ništa od toga, moralo bi se raditi ko u Americi.
kraj priče
xDenisx

#52 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by xDenisx »

oridjidji wrote:Sve dok mislimo da neko drugi treba riješavati naše probleme nikada od naše države neće biti ništa. Ako pogledamo u prošlost ove države i koliko je narod ove države imao svojih bitaka i koliko je njih dobio ili izgubio, opet me ćudi generacija ljudi koja ih je naslijedila, a nije voljna suočiti se sa problemima koji nisu gori od onih koji su naši pretci, naši djedovi, roditelji i mi sami imali u godinama iza nas. Čak smo veću hrabrost pokazali u ratu, nego sada u miru i to prema problemima koji su nam se tada činili nesavladivim, a koji su u mnogo me bili veći od ovih koje sada imamo.

Davanje strancima da upravljaju Bosnom je samo guranje našeg problema u tuđe ruke... Na kraju bi svi naše probleme da zaobiđu ili gurnu pod tepih, umjesto sami da ih riješavamo...
+1
BHCluster

#53 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by BHCluster »

Murisno1 wrote:Ja sam izgubio vjeru u sve njih, korupcija se uvukla u svaku poru drustva. Nema tu vise rjesenja, to je otprilike to. Narod je toliko opoganio politiku da ko god se i uhvati u koštac s tom profesijom ili se povuče ili postane znamo sami šta.

Priča o izborima me muči. Dakle, zašto glasati? Uvijek ćemo imati ovakvu situaciju. Mi kao izglasamo promjene (neko za ove, neko za one, neko za iste koji su bili i do sad) ali opet na kraju ispušimo neku koaliciju ...

Pare koje im dajemo za obnašanje vlasti možemo dati i drugima, nepristrasnima (manje-vise) pa nek oni pokušaju napraviti od ovog prostora nešto pametno, ako je uopšte moguće.

Treba odradit referendum i pitat narod - hoćete li da vam vaši uređuju državu ili da dovedemo ovdje neke strance, damo im mandat i postavimo uslove. Pa da vidimo majčin sine kako stvari hodaju. Da me danas neko pita šta bi, reko bi - jebo i kulturu i historiju našu, mi nemamo ništa osim patnje na ovim prostorima. Agonija u nekom razdoblju slabija, u nekom jača ... to je sve ...

Posmatrajući sve ovo, ne znam zašto ne dati vlast nekom strancu, švabi, rusu, amerikancu, saudijcu, turčinu ili svima njima, ili hagu, ili UNu i ovdje napravit neki vještakistan, postavit parametre i to je to.
Nakon toliko stoljeca u kojoj je Bosna bila pod dominaciom nekog stranca, vidim neki bi to ponovo! Pa koji umni sklop moras imati da tako nesto pomislis? Kao gradanin imas pravo na glasanje a sa time i mogucnos da se rijesis korumpiranih politicara, ali nekima je bolje da na glasacki listic napisu ime svoga voljenog kluba ili neglasaju pa da onda prde po forumu. A ako nisi primjetio stranci vladaju ovom zemljom u obliku OHR-a a ovi nasi politcari samo se igraju politike.
žulijan asanž

#54 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by žulijan asanž »

BHCluster wrote:Nakon toliko stoljeca u kojoj je Bosna bila pod dominaciom nekog stranca, vidim neki bi to ponovo! Pa koji umni sklop moras imati da tako nesto pomislis? Kao gradanin imas pravo na glasanje a sa time i mogucnos da se rijesis korumpiranih politicara, ali nekima je bolje da na glasacki listic napisu ime svoga voljenog kluba ili neglasaju pa da onda prde po forumu. A ako nisi primjetio stranci vladaju ovom zemljom u obliku OHR-a a ovi nasi politcari samo se igraju politike.

jel tebi jasno da ljudima ovo pada na pamet iz depresije, očaja i razočarenja, a ne zato što bi neko volio da stranci vladaju.

glasali smo brate, izredali su se svi na vlasti i jedini je zaključak da smo mi nezrelo društvo, a da su oni (apsolutno svi) vrlo zreli prevaranti i mutikaše.

jednostavno ne ide ovako. šteka, trokira, država ide u propast zajedno sa svim svojim narodima. degradiramo sami sebe u svim segmentima...
xDenisx

#55 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by xDenisx »

"Oni"... :-) Kao da politicari nisu Bosanci niti su izabrani voljom ovog naroda :-)

Da citiram post sa druge teme:
Sta ces, nas narod ... Svi valjaju, ali samo politicari ne valjaju i samo su oni krivi za ovo kako nam je; sjedi, besposlicari, kukaj i pljuj one na "vrhu". Sto bi se reklo, ne moze se los kajmak "uhvatiti" na dobrom miljeku ni obratno.
žulijan asanž

#56 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by žulijan asanž »

xDenisx wrote:"Oni"... :-) Kao da politicari nisu Bosanci niti su izabrani voljom ovog naroda :-)

Da citiram post sa druge teme:
Sta ces, nas narod ... Svi valjaju, ali samo politicari ne valjaju i samo su oni krivi za ovo kako nam je; sjedi, besposlicari, kukaj i pljuj one na "vrhu". Sto bi se reklo, ne moze se los kajmak "uhvatiti" na dobrom miljeku ni obratno.
pa da, to sam i htio reći - "oni" političari su produkt "nas" odnosno društva.

u pravu si ti 100%, međutim to ne mijenja moju poentu:
i molim vas - prekinite više s pričom "šta ti radiš, što ti ne digneš dupe i ne uradiš nešto" - ja i svi mi imamo pravo da budemo prosječni građani (zarađuj, plaćaj porez i ponašaj se u okviru važećih zakona), a oni (vladajuća elita) imaju OBAVEZU da nam omoguće lagodan život ili da umru pokušavajući....
Murisno1

#57 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by Murisno1 »

Messi je utrpo 5 komada pa mi se malko popravilo raspoloženje.

@Žulijan je skonto poentu.

BiH ide u pizdu materinu. To je nešto što će malo ko normalan osporiti. Problema ima sepet i kako stvari stoje, ne želi ih niko riješiti.

Mi plaćamo bruku da se ti problemi, kao, otklone. Ne da nisu otklonjeni, nego nagomilali su se i još ih je više. Mnogo više...više nego ikad. Kako? Tolike pare dadosmo. Kome, gdje?

Ja doprinosim više od barem 95% vas (redovnih) na ovom forumu. Hvala Bogu, ne treba mi hljeba i nisam gladan, imam dom, grijem se, nema bolesnih. Ali, da me neko toliko i konstantno jebe sa novim nametima, da se od doprinosa koje ja plaćam plaća svakakvim nehljebarima na birou, raznim pizdohanima po komisijama, ekonomskim stručnjacima i savjetnicima kojima je vrhunac mudrosti reći - biće nam teško, te ostalim jebivjetrima ... to više nema smisla.

Korupcija na svakom mogućem nivou. Svaki državni službenik se ponaša k'o država, ko da on meni treba a ne ja njemu. Ja nemam pojma koliko vi doprinosite ovoj državi - U PARAMA. Sumnjam da su neki iznosi. Da doprinosite (U PARAMA i U RADU u privatluku) pisali bi drugačije. Lako je primati uredno platu, jebavat mater privatnicima ako negdje zapne i palamudit o patriotizmu.

Zna svaki privatnik koji mora do 10. u mjesecu poreskoj uplatu izvršit o čemu govorim. Nema kod njih odgađanja. Sve mora biti u minutu. Pa pobogu, snijeg pade, oni vele - očekujemo angažman i građana. Pa naravno, lako je bit civilna zaštita il slične pizdarije kad nema vremenskih ili sličnih belaja. Kad zabelaji, onda tražite solidarnost i pomoć građana.

Toliko pametnih, krativnih i sposobnih ljudi u svim branšama imamo - odoše ljudi, jebeš zajebanciju, nije njima do palamuđenja. Na laprdanje o tome kako je ovo naša domovina ljudi sve više i više odmahuju rukom. Ovo je zemlja političkih stranaka i onih koji ih il ljagaju il brane. Dakle, ukupno, nehljebara.

I takvi nehljebari se nađu i kažu - digni guzicu i radi. A vazdan na forumu. I zna svašta nešta jbt. Stručnjak.

Naravno da je cijela ova stvar s kojom sam otpočeo temu prdekana i zajebancija. Ko će nas ba vodit? Gdje? Pa mi da vrijedimo išta nas bi već neko iskoristio.

Eno brojača i prebrojo je već jednu milijardu maraka potrošenih ili više. Koliko bi to poniženje bilo ovim političarima da neko ode u Brisel i kaže - halo, imal ko ovdje da bi za ove pare od BiH napravio nešto. Gledat sve ovo a laprdat kako mi trebamo na izborima da izglasamo nešto drugo je teško ubleharenje.

Evo, glasalo se za promjene. Pa imal ih igdje, na bilo kom nivou? Imal igdje išta pametno da se desilo otkako su se desile "promjene"? Pričat da se stvari ne mogu preko noći je još jedna provala. Preko noći se donesu odluke i dogovore procesi koji okreću zemlju ili društvo u jednom pravcu. Onda promjene traju. I osjete se. Vidi se. Popravlja se.

Messi zabio 4 komada libo me racq
kiky

#58 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by kiky »

pa več nas stranci vode ...
i to več dvadeset godina ...
MufljuzMali

#59 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by MufljuzMali »

kiky wrote:pa več nas stranci vode ...
i to več dvadeset godina ...
ne vodete te stranci, nego ti provode SVOJU politiku (manje vise).

Hajd zamisli sad cijelu temu bez "stranac", nego stavi "profesionalac". Kad odvojis njegovo porijeklo i zamijenis ga sa strucnoscu skontas da je nebitno odakle je dokle god radi scoj posao. i da se realno isplati njemu malo vise platiti ako ce bolje raditi od ovih "izabranih".
zambaklija

#60 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by zambaklija »

ma ja bi njih sviju s'kamenom i jedne i druge pa i treće :run:
kv99

#61 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by kv99 »

MufljuzMali wrote:
kv99 wrote:
Murisno1 wrote:
Moja guzica se digla davno, upravo zato što radim ko konj, u privatluku od 20te godine, mi i smeta to što se pare troše ovako kako se troše. Domovina pripada narodima i narod ima pravo pa i dužnost dsa nađe najbolji način kako njome upravljati.

Primjeri su u svijetu gdje porodica koja vlasnikuje nad nekom korporacijom daje da je vodi neko stručan, ko nema veze sa porodicom. A zna se čije je to.

Ovo što narod radi svojoj domovini, dajući da je guzi ko god poželi je tuga, jad i čemer.

Svi mi seremo o patriotizmu, a djela nigdje.
Ako je kod tebe tako lose stanje pa zasto ti ne povuces prvi potez i uradis na licnom planu to sto trazis za drzavu : dadnes sve sto imas licno da vodi neki stranac ? Prvo krenu od sebe i pokazi na licnom primjeru pa dadni nekom svabi, japancu, svicarcu da vodi i upravlja tvojom licnom imovinom da bi tebi bilo bolje ako vec smatras da bi bilo bolje da to isto rade na drzavnom nivou. Javi nam kada to uradis i poslije nekoliko godina nam javi kako je proslo pa onda na osnovu tvog iskustva da mozemo i mi da to podrzimo ...ako se praksa na licnom nivou pokaze da je kao i tvoja teorija na drzavnom. Jedva cekam da se javis kako je kada ti japanac ili svabo vodi glavnu rijec u kuci i kada njemu budes davao platu da ti on sa njom radi sta hoce i kako hoce ;-)
kad bi neko moj posao radio bolje od mene znaci bolji rezultat za iste pare ili isti rezultat za manje para moram biti lud da mu ne prepustim da to uradi. njemu dam neki procenat od ustede, a ja imam slobodno.

problem u ideji se nalazi u motivaciji toga ko ti vodi drzavu. tvoji ciljevi kao "vlasnika" i njegovi ciljevi kao "direktora" se nemoraju neminovno podudarati (principal agent problem). ali taj problem imas i sada u svim demokratijama. svaki visoki sluzbenik tezi da si obezbjedi slijedeci mandat a ne da ucini nesto dobro za drustvo. niti jedan politicar koji zeli da bude ponovo izabran nece smanjiti odredjena izdavanja npr boracka na primjeru BiH jer time automtaski gubi glasove. neophodne promjene se donose suvise kasno i jednom stecene povlastice se veoma tesko ukidaju. ljudi su zlopamtila. recimo povisica plate ima 4 puta kraci (pozitivni) efekat od recimo smanjenja plate (naravno negativni).

ideja da se outsourcingom rijesi problem BiH je pomalo naivan. sta se moze rijestiti je skupi administrativni aparat, ali za takvo nesto ni trebe neka firma, nego prvenstveno politicka volja. ko je lud da otpusti svoje glasace i familiju. tako da nazalost 0 bodova. jedino ostaje nada u neko godisnje doba proljeca ili ljeta.
dokle god je glavna tema mi vi oni, ekonomski sunovrat ocito glasacima nije bitan.

a ako sam dobro razumio bevandu, njegov plan je da se sto prije jos vise zaduzi drzava. i zato se cekalo ovoliko dugo. ja vlade i govana.
Zaboravi to da ti sjedis i za tebe neko drugi da radi vec uradi na licnom planu ono sto predlazes za drzavu : da ti radis dok ti neki stranac odlucuje sta i kako.
Kazes da svaki visoki sluzbenik tezi da obezbjedi sebi sljedeci mandat a zaboravio si da kazes da je tako u citavom svijetu a ne samo kod nas. Pa je po tebi rjesenje da se dovede sa stranac koji i u svojoj drzavi ima isto cilj : da ostane sto duze na vlasti. Visoki sluzbenici su svuda isti po citavom svijetu, razlika je u onima koje predstavljaju. Narod ima one predstavnike koje i zasluzuje jer ne mozes ocekivati da predstavnici naroda budu drugaciji od tog narod jer bas rijec predstavnik ima to znacenje : predstavlja narod uz sve one mane i vrline tog naroda. Dok se narod ne promjeni nece biti fajde od promjene vlasti. Ako se ista ovdje mijenjalo , ako ima ista cega je previse to je politicara, stranaka i svojekakvih "predstavnika" i stranih i domacih. Izmjenjali se nekoliko puta, od stranaka pa do lica iz tih stranaka ...i sta bi ? Dok narod bude smatrao da je budala onaj koji odbije mito ne treba da se cudi sto i predstavnici tog naroda primaju mito. Dok taj narod bude davao mito da bi izbjegao kaznu sto se cudi dok i predstavnici naroda to isto rade. Dok taj narod koristi svakave moguce veze , od rodbinskih, politickih, komsijskih itd zbog cega se cudi kada predstavnici koriste te iste veze za svoje ciljeve ? Dok se narod bude tako ponasao ponasace se i predstavnici , bilo oni strani ili domaci pa je malo fajde od promjene predstavnika a narod se isto ponasa.
muha_sa

#62 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by muha_sa »

sa ovako nakaradnim uredjenjem i ludjackom košuljom nama ne bi ni Dejvid Koperfild skonto rješenje.
liberty02

#63 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by liberty02 »

imas kucu i kazes komsiji budi gazda kuce a ja cu kao slon da slusam komsiju..
:run:
Hemel

#64 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by Hemel »

...mislis ono sto je ostalo od bosne. vecim dijelom bosne upravljaju stranci (komsije i susjedi) :zzzz:
muha_sa

#65 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by muha_sa »

Hemel wrote:...mislis ono sto je ostalo od bosne. vecim dijelom bosne upravljaju stranci (komsije i susjedi) :zzzz:
:thumbup:
ma jasno--smjenjuju ko nije s njima u talu :-) smjenjuju i daju otkaze kome hoce i kako im se cejfne--primjer specijalaca.
-uostalom, šta imam pisat kad je to opšte poznato ko je ovdje gazda a ko ikebana.
kiky

#66 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by kiky »

ohr i pic mogu ovu zemlju dovest u red za 24 sata ...
sve konačne odluke i sva prava imaju u svojim rukama, a vidi gdje smo ...
a nemožemo sebi pomoč upravo zato što smo njima dali sve ovlasti i obavezali se dejtonom da če mo ih poštovat ...
i oni su obavezani dejtonom ali ne gori njima neg nama ...
njima samo kapa i to predobro ...
matic.ivan

#67 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by matic.ivan »

Da nas vode kao LYBIJU i IRAQ.
bh.tornjak

#68 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by bh.tornjak »

Nebitan32 wrote:Ono sto bi moglo pomoci i kada je rijec o "znanju izvana" je privalacenje nasih ljudi koji su se skolovali i radili u inostranstvu. Sve je vise nasih ljudi koji zavrsavaju dobre skole i rade za renomirane kompanije i imaju vazne funkcije u inostranstvu.

Tu imamo jedan dobar potencijal jer se radi o osobama koje su odrasle i skolovale se u efikasnim demokratskim i liberalnim sistemima i imaju isto znanje upravljanja kao i Njemci recimo. Svakodnevno su konfrontirani sa globalnom ekonomijom, raznim kulturama, vizijama i bili bi efikasna poluga spajanje Bosne sa svijetom. Za sada ne postoji nikakva politika koja bi radila na tome da se ljudi privuku u Bosnu. Ne mora to neminovno znaciti njihov povratak u Bosnu. Moze u pocetku ostatiti na razini saradnje. Recimo da te osobe vrse predavanja na bh. Univerzitetima ili skolama. Da se organiziraju radni stolovi, kongresi. Da prenesu svoje znanje i iskustvo.
U ovom dobu fizicka prisutnost i nije obavezna kako bi se prenijelo nesto. Primjer je i ovaj forum gdje pisu ljudi s raznih mijesta.

U inostranstvu ima na desetine hiljada visokoobrazovanih osoba iz Bosne. To je fantastican potencijal. Oni bi svakako bili mnogo korisniji od nekih stranih tutora jer imaju krvnu vezu s Bosnom. Tako bi ubacivali strano znanje a bez da dobijamo neko strano tutorstvo.

Mozemo vidjeti da se to desava samo u jednoj stvari a to je fudbal. Vise gledamo gdje cemo pronaci jednog dobrog fudbalera naseg porijekla nego jednog dobrog upravnika kompanije koji isto tako ima nase porijeklo. Ne kazem da nema ni toga ali to je skorom beznacajno.

Ministarstvo vanjskih poslova BIH nije radilo dovoljno, da ne kazem nikako na tom polju. Tu postoji ogroman prostor za napredak.
Srbija ima i posebno ministarstvo
http://www.mzd.gov.rs/cyr/default.aspx

...a da nasih ljudi veoma,veoma sposobnih ima....to je tacno...!!!
Srucnjaka i profesionalaca u svim "strukama i zanimanjima"...i ideja je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ali veruj mi ...bio bi onda problem sa domacima....kao npr:

sta ti ba hoces....doso iz dijaspore da mi pametujes....idi ba odakele si dosao.... tis meni solit pamet...djes´ bio kad je grmilo (kao sto vec neko u sali rece) :lol: :lol: :lol:
JThomas

#69 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by JThomas »

:mrgreen:
detroit-mercy

#70 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by detroit-mercy »

BHCluster wrote:
Murisno1 wrote:Ja sam izgubio vjeru u sve njih, korupcija se uvukla u svaku poru drustva. Nema tu vise rjesenja, to je otprilike to. Narod je toliko opoganio politiku da ko god se i uhvati u koštac s tom profesijom ili se povuče ili postane znamo sami šta.

Priča o izborima me muči. Dakle, zašto glasati? Uvijek ćemo imati ovakvu situaciju. Mi kao izglasamo promjene (neko za ove, neko za one, neko za iste koji su bili i do sad) ali opet na kraju ispušimo neku koaliciju ...

Pare koje im dajemo za obnašanje vlasti možemo dati i drugima, nepristrasnima (manje-vise) pa nek oni pokušaju napraviti od ovog prostora nešto pametno, ako je uopšte moguće.

Treba odradit referendum i pitat narod - hoćete li da vam vaši uređuju državu ili da dovedemo ovdje neke strance, damo im mandat i postavimo uslove. Pa da vidimo majčin sine kako stvari hodaju. Da me danas neko pita šta bi, reko bi - jebo i kulturu i historiju našu, mi nemamo ništa osim patnje na ovim prostorima. Agonija u nekom razdoblju slabija, u nekom jača ... to je sve ...

Posmatrajući sve ovo, ne znam zašto ne dati vlast nekom strancu, švabi, rusu, amerikancu, saudijcu, turčinu ili svima njima, ili hagu, ili UNu i ovdje napravit neki vještakistan, postavit parametre i to je to.
Nakon toliko stoljeca u kojoj je Bosna bila pod dominaciom nekog stranca, vidim neki bi to ponovo! Pa koji umni sklop moras imati da tako nesto pomislis? Kao gradanin imas pravo na glasanje a sa time i mogucnos da se rijesis korumpiranih politicara, ali nekima je bolje da na glasacki listic napisu ime svoga voljenog kluba ili neglasaju pa da onda prde po forumu. A ako nisi primjetio stranci vladaju ovom zemljom u obliku OHR-a a ovi nasi politcari samo se igraju politike.
Ja covjeka potpuno shvatam, smijesno je sto neko misli da se glasanjem ista u Bosni rjesava. U principu je sjasi Murta da uzjase Kurta.
Evo dosao je na vlast SDP i sta se desava, armija podobonih, rodjaka, tecica, dajdzica se uhljebljuje :skoljka: nista novo sto vec nije vidjeno od ovih prijasnjih. Na kraju sve to ostavlja gorak okus u ustima prosjecnog biraca, jer u principu se nista ne mijenja.
Samo jedan mali primjer, ja licno znam osobu koja je nakon desetak godina studiranja dobila posao u jednoj od najboljih javnih firmi u BiH, i to preko familijarne veze. E tu javnu korporaciju sada vode ljudi koji su obecali promjene. Sta se je promijenilo od vremena kada su tu korporaciju vodili ljudi xyz stranke. U principu nista, za sta se glasalo, opet u principu za nista.
Ljudi nisu slijepi na takve stvari, sada zamisli da si roditelj dijeteta koje za 3-4 godine razvali fakultet i onda je prinudjeno da sjedi kod kuce dok neki mrljo koji je mrljao fakultet 10tak godina ko iz cuga dobje dzek pot. Pa hebote, ubio bih nekog. I onda ti neko kaze, glasaj :-) . A koliko je toga prisutno kod nas.
Ne slazem se ni da strance treba dovesti da vode ali ne vidim ni kako ove domace natjerati da rade sto bi trebali da rade.
Korupcija je problem koji izjeda BiH i sve dok se ne stane u kraj korupciji na svim nivoima, pocevsi od korupcije kod mesara pa do korupcije u vrhu drzave, nece biti boljitka. Odnosno boljitak ce biti samo za clanove familije i podobne a za ove druge Bangladesh :skoljka: .
Optimus Prime

#71 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by Optimus Prime »

detroit-mercy wrote:
BHCluster wrote:

Ja covjeka potpuno shvatam, smijesno je sto neko misli da se glasanjem ista u Bosni rjesava. U principu je sjasi Murta da uzjase Kurta.
Evo dosao je na vlast SDP i sta se desava, armija podobonih, rodjaka, tecica, dajdzica se uhljebljuje :skoljka: nista novo sto vec nije vidjeno od ovih prijasnjih. Na kraju sve to ostavlja gorak okus u ustima prosjecnog biraca, jer u principu se nista ne mijenja.
Samo jedan mali primjer, ja licno znam osobu koja je nakon desetak godina studiranja dobila posao u jednoj od najboljih javnih firmi u BiH, i to preko familijarne veze. E tu javnu korporaciju sada vode ljudi koji su obecali promjene. Sta se je promijenilo od vremena kada su tu korporaciju vodili ljudi xyz stranke. U principu nista, za sta se glasalo, opet u principu za nista.
Ljudi nisu slijepi na takve stvari, sada zamisli da si roditelj dijeteta koje za 3-4 godine razvali fakultet i onda je prinudjeno da sjedi kod kuce dok neki mrljo koji je mrljao fakultet 10tak godina ko iz cuga dobje dzek pot. Pa hebote, ubio bih nekog. I onda ti neko kaze, glasaj :-) . A koliko je toga prisutno kod nas.
Ne slazem se ni da strance treba dovesti da vode ali ne vidim ni kako ove domace natjerati da rade sto bi trebali da rade.
Korupcija je problem koji izjeda BiH i sve dok se ne stane u kraj korupciji na svim nivoima, pocevsi od korupcije kod mesara pa do korupcije u vrhu drzave, nece biti boljitka. Odnosno boljitak ce biti samo za clanove familije i podobne a za ove druge Bangladesh :skoljka: .
Ne slazem se sa konstatacijom.
Misljenja sam da su izbori najbolji nacin za discipliniranje politickih stranaka, samo sto to ne ide preko noci kako bi mnogi ocekivali.

Politicari koji se ne boje za svoj mandat nece raditi u korist drustva.
Mislim da je bosansko drustvo ipak krenulo korak naprijed sa ovom manjom korekcijom snage politickih partija, mada ona nije ni bila blizu one koju sam ocekivao.
Takodjer se ne slazem sa konstatacijom da je bas sve kao i prije. Kroz spin nekih medija se mozda stice dojam da je nepotizam u istoj mjeri na snazi, ali to naravno nije istina. Logicno je da nakon promjene vlasti dodje do nekih rotacija u upravnim strukturama, i to ne bih bas nazvao nepotizmom ukoliko vlast na ta odgovorna mjesta postavlja ljude od povjerenja koji ispunjavaju kriterije za to radno mjesto.
Ono sto mene zanima su dodatna zaposljavanja nekvalifikovanih ljudi u javnoj upravi i drzavnim firmama. Misljenja sam da se to znacajno smanjilo u odnosu na period kada su na federalnom nivou SDA, SBiH i HDZ-ovi zarili i palili.

Dakle nova vlast (u biti prvi put od rata na ovamo) zna da stoji na vrlo tankom ledu, i da ce novi mandat biti ugrozen ukoliko ne ostvare minimum zacrtanih ciljeva. Kod opozicionih partija koje su izgubile izbore doci ce na drugoj strani do odredjenog unutarnjeg ciscenja tako da i ako opet zasjednu na vlast, vjerovatno se moze ocekivati nesto kvalitetnija politika.

Dakle glasacki listic je mocno sredstvo. Samo covjek treba da zna sta ustvari zeli.
MufljuzMali

#72 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by MufljuzMali »

svaku diskusiju koja ukljucuje demokratiju balkan i narod treba zavrsiti ovim klipom

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#73 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by sabina1 »

Onda nam ne treba ni grb ni zastava ni himna ni stolica u UN ni vojska ni policija ni Bošnjaci , ni Srbi ni Hrvati ni svi ostali Bosanci , Sarajevo nazovimo Londončić , Banja Luku-Berlinčić , Mostar-Pariščić izbacimo naš jezik iz škola i učimo engleski. Toliku servilnost spram stranaca i njihovog identiteta smo mogli ostvariti prije 200 ili 100 godina , ostali bi u Turskoj ili Austriji i ne bi brate bilo ni rata , ni stradanja nego milina !!!
Nečuveno.
kockica_kockica

#74 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by kockica_kockica »

Sami pali sami se ubili....

Kako biramo dobro nam je....
20 godina politiku vodili jedni...
Sad politiku vode drugi drugacije obojeni...
I sve se svodi na kukanje kako ovi koji su tek dosli ne valjaju.. naravno da ne valjaju jer su to isti oni koji su prije 15 godina bili drugacije obojeni pa se prefarbali... ista meta isto odstojanje... samo druga boja...
Mozda su valjali oni od prije 20 godina koji su temelje javasluku, kriminalu, korupciji, i svemu nakaradnom dali otvorene ruke...

I da li trebamo postati protektorat.. mozda i trebamo... mozda trebamo svima onima a ima ih bome podosta ministre, zamjenike, saradnike, cinovnike, predsjednike, i sve one ostale kako god im funkcija bila otpustiti... 20 godina nisu u stanju drzavu staviti barem na lahotne noge... njima ce trebati 100 godina da ucine neki pomak, ako ga uopce ucine jer nama sve funkcije kao u feudalizmu se prenose s koljena na koljeno... ocigledno je da im koljena nisu najbolja...

Ocigledno nam demokratija ne ide... trebamo se manuti demokratije.... nije to za nas...
Drzavnici ne rade svoj posao... mozda ne znaju kako da je vode jer su zasljepljeni nekim svojim zvijezdama vodiljama... treba ih sve smijeniti...

Patriotizam... nema frke moze patriotizam.. ali samo ako ce ovi koji je ruse vec vise decenija konacno otici sa funkcije...
hocunecu

#75 Re: Dati Bosnu strancima da je vode

Post by hocunecu »

ma ko se boji za mandat !?
toliko su zapetljni i uvezani kojekakvim uslugama i talovima, da je apsolutno svejedno ko ima mandat
samo se izrotiraju i to je to, udri po starom

dok se ne pocnu bojati za napljackanu imovinu, i dok koji ne odsjedi u cuzi nista od napredka
svi iamaju samo prava, obaveze po neko, a odgovornost niko
i tu je po meni kljuc, dok neko ne odgovara za cinjenje tj. ne cinjenje, ne moze biti bolje

a kako kad te kadija tuzi, pa ti kadija sudi :D
Locked