Limeni ljubimac & Naša primanja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#51 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
ja vozam auto od nekih cca 5k KM koje je tehnicki ispravno koliko moze biti auto staro 13 godina. Sve se redovno odrzava, cesto i u ovlastenom servisu jer mi je bitno da je auto sigurno. E sad, imam primanja da kupim dosta mladje auto, jace, bolje, ali trenutno u zivotu imam precih troskova (planova) kao sto je stan a bog mi i beba
tako da mi ne pada na pamet da dajem 20k KM za auto kada za te pare mogu sobu uzeti ili opremiti taj buduci stan, a ovo auto me slusa odlicno. Kad postane teret, kada odrzavanje pretekne njetovu upotrebljivost, mijenjat cu ga.
- madner
#52 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Neko pravilo ti je da ne dajes vise od godisnjeg primanja, dakle 18000 bi ti bio plafon u tvom primjeru. Mozes i vise, mozes i manje, samo moras ostalo uklopiti 
-
Seyfo
#53 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Koliko auto star 10-12-14 god i koji je presao 100k+ km + km kad je kupljen polovan moze biti solidan i siguran, atraktivan moze biti samo za nekog laika? Za nekog mozda moze biti dovoljno, ali iskreno za mene bi to bio i prestar i previse zgazen auto da bih se pouzdao u njega. Kad se pokvari na nemjestu i u nevrijeme nije mi bitno ni koliko sam platio auto, ni cijena kvara/popravke nego gdje sam prispio (npr. cilindar kvacila (da ne spominjem kocione) u Golfu IV starom 10 god u trenutku kad natovaren zenom djecom i ostalim teretom krenes na put).[/quote]
Mislim o onoj sigurnosti koju takav auto može pružiti, u smislu da krntije iz 80 ih nemaju abs, air bagove i ostalo što je kod novijih auta standard. Npr.neki dan sam gledao test na njemačkoj televiziji:mercedes 190 '91 je skroz ok auto, vozio bih ga rado i sad,(doduše nema klimu) ali tad proizvođači uopšte nisu obraćali toliko pažnju na sigurnost: nisu ukrotili zadnji pogon nimalo, na crash testovima je katastrofa-gineš pri 50 km/h, deformišu se vrata pa ne možeš izaći,užas...to je kod bilo kojeg auta recimo 2004 godište nemoguće, osim ako je kinez.
I nov auto se može negdje usred ničega pokvariti, a ja se trudim redovnim održavanjem taj rizik smanjiti.
Atraktivnost je subjektivna kategorija; meni je navedeni Golf 4, još ako se malo sredi, atraktivniji od,recimo, Sandera. Peugeot 406 meni je lično atraktivniji od bilo kojeg novijeg.
Ako me ovakav stav čini laikom,jbg.. Preživjet ću.
BTW i ja se spremam za kupovinu stana, u planu su i potomci.
Mislim o onoj sigurnosti koju takav auto može pružiti, u smislu da krntije iz 80 ih nemaju abs, air bagove i ostalo što je kod novijih auta standard. Npr.neki dan sam gledao test na njemačkoj televiziji:mercedes 190 '91 je skroz ok auto, vozio bih ga rado i sad,(doduše nema klimu) ali tad proizvođači uopšte nisu obraćali toliko pažnju na sigurnost: nisu ukrotili zadnji pogon nimalo, na crash testovima je katastrofa-gineš pri 50 km/h, deformišu se vrata pa ne možeš izaći,užas...to je kod bilo kojeg auta recimo 2004 godište nemoguće, osim ako je kinez.
I nov auto se može negdje usred ničega pokvariti, a ja se trudim redovnim održavanjem taj rizik smanjiti.
Atraktivnost je subjektivna kategorija; meni je navedeni Golf 4, još ako se malo sredi, atraktivniji od,recimo, Sandera. Peugeot 406 meni je lično atraktivniji od bilo kojeg novijeg.
Ako me ovakav stav čini laikom,jbg.. Preživjet ću.
BTW i ja se spremam za kupovinu stana, u planu su i potomci.
-
goran16v
#54 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Zasto neko ko zaradjuje dovoljno i ko ce radije za 15-20k KM na pa navise kupiti nov nego polovan auto i ko, mimo ostalih stvari precih u zivotu, moze svake 2-3 god ustediti da doplati nov auto ne bi kupovao nov auto? Zasto bi neko ko si to moze priustiti sebe lisavao zadovoljnstva biti siguran u ono sto kupuje (koliko se u nov auto moze biti siguran), osjecaja da vozis novo, pouzdanosti, garancije itd? Osim toga, svidjalo se nama ili ne, ali auto je opsti statusni sumbol svugdje u svijetu, za razliku od ves masine ili frizidera, i dosta nas zelimo pokazati svoj uspjeh upravo vozeci auto koji odgovara tom uspjehu. Nas problem je sto sve posmatramo i generalizujemo iz licne perspektive (pa ne vide razlog zasto kupiti nov auto ili zasto promjeniti auto svakih 3 god) i sto mnogi od nas voze auto koji ne odgovara njihovom uspjehu tj kupuju auto koji je daleko iznad njihovih mogucnosti, zanemarujuci ostale bitnije stvari u zivotu, ili kako nas narod kazu, protezu se duze od jorgana.hadzinicasa wrote:ne razumijem zašto bi neko kupovao novo auto, pa ga onda za par godina mijenjao za novije?
kada smo postali TOLIKI skorojevići?
meni TREBA auto i upravo razmišljam koje da kupim za novac koji imam.
razmišljam o novom iz nekoliko razloga:
1. manje brige oko održavanja
2. kupujem auto sebi
3. nadam se da će mi trajati bar 10tak godina
4. godišnje ću s njim prelaziti 10tak hiljada km (tako da je tačka 3 potpuno izvodiva)
5. nemam namjeru da ga preprodajem niti da nešto zarađujem na njemu
ne vidim razliku između auta i frižidera. kad ne bude služio - kupiš drugi, nećeš izbaciti frižider iz kuće samo zato što je izašao novi model koji izbacuje kockice leda u obliku koji pomisliš.
- hadzinicasa
#55 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
s većinom navedenih stvari se slažem. ja sam rekla da ja to ne razumijem - ali to je moj lični stav.goran16v wrote:Zasto neko ko zaradjuje dovoljno i ko ce radije za 15-20k KM na pa navise kupiti nov nego polovan auto i ko, mimo ostalih stvari precih u zivotu, moze svake 2-3 god ustediti da doplati nov auto ne bi kupovao nov auto? Zasto bi neko ko si to moze priustiti sebe lisavao zadovoljnstva biti siguran u ono sto kupuje (koliko se u nov auto moze biti siguran), osjecaja da vozis novo, pouzdanosti, garancije itd? Osim toga, svidjalo se nama ili ne, ali auto je opsti statusni sumbol svugdje u svijetu, za razliku od ves masine ili frizidera, i dosta nas zelimo pokazati svoj uspjeh upravo vozeci auto koji odgovara tom uspjehu. Nas problem je sto sve posmatramo i generalizujemo iz licne perspektive (pa ne vide razlog zasto kupiti nov auto ili zasto promjeniti auto svakih 3 god) i sto mnogi od nas voze auto koji ne odgovara njihovom uspjehu tj kupuju auto koji je daleko iznad njihovih mogucnosti, zanemarujuci ostale bitnije stvari u zivotu, ili kako nas narod kazu, protezu se duze od jorgana.hadzinicasa wrote:ne razumijem zašto bi neko kupovao novo auto, pa ga onda za par godina mijenjao za novije?
kada smo postali TOLIKI skorojevići?
meni TREBA auto i upravo razmišljam koje da kupim za novac koji imam.
razmišljam o novom iz nekoliko razloga:
1. manje brige oko održavanja
2. kupujem auto sebi
3. nadam se da će mi trajati bar 10tak godina
4. godišnje ću s njim prelaziti 10tak hiljada km (tako da je tačka 3 potpuno izvodiva)
5. nemam namjeru da ga preprodajem niti da nešto zarađujem na njemu
ne vidim razliku između auta i frižidera. kad ne bude služio - kupiš drugi, nećeš izbaciti frižider iz kuće samo zato što je izašao novi model koji izbacuje kockice leda u obliku koji pomisliš.
ne može me niko ubijediti da auto staro 2-3 godine (a pri tom kupljeno novo i redovno održavano nije pouzdano i sigurno), tako da želja za novijim nema veze sa sigurnošću i ostalim stvarima koje si naveo/la - već upravo sa drugim dijelom posta, a onda opet dolazimo do moje prvobitne teze.... no ponavljam - to je moje lično mišljenje.
- madner
#56 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Pa logicno je, jer ako ti nije do statusnog simbola novog uvijek ces uzeti polovno. Jednostavno se vise isplati da neko drugi izgubi 20-40% jer mu je auto izaslo iz salona.
- hadzinicasa
#57 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
ne uzimaš novo auto zbog statusnog simbola. već jer ga misliš koristiti narednih 15 godina, lično ti, u kojem slučaju ova priča - auto gubi 20-40% čim ga izvezeš iz salona - je kao argument, nevažna.madner wrote:Pa logicno je, jer ako ti nije do statusnog simbola novog uvijek ces uzeti polovno. Jednostavno se vise isplati da neko drugi izgubi 20-40% jer mu je auto izaslo iz salona.
- madner
#58 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Pa sto ne mozes koristiti polovno auto 10 - 15 godina? Kakva mi fajda sto je prva ruka, poslje 10 ce imati iste mane.
Da ne govorimo da sa promjenom zivotne situacije i velicina potrebnog auta obicno raste
Da ne govorimo da sa promjenom zivotne situacije i velicina potrebnog auta obicno raste
- Dupli_skalp
#59 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
atko wrote:pricamo o gomili sarafa lima i plastike ... ne kontam te frajere ... lik ima audija sa koznim sjedistima i svaki dan maze nekom specijalnom kremom sjedista ... a sebe ne poceskja ni sedmicno ... koji snobizam, debilizam i robovanje jednoj toni gvozdjurije![]()
![]()
- Vegetastar
#60 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Slažem se. Jedno od osnovnih pravila vođenja vlastitih finansija jeste da je gornja granica prilikom kupovine automobila jedna godišnja plata. Što bi u tvom slučaju značilo da kupiš automobil u cjenovnom rangu do 18.000,00. Gornja granica roka otplate kredita u tom slučaju je 7 godina (više od toga bi ti bila skuplja tepsija nego pita).Ridjobrki wrote:Ukratko: izdaci za auto ne smiju prelaziti 25% ukupnih primanja, to je standard. Saberi kredit, registraciju, osiguranje, servis, gorivo i ostale izdatke (npr. skontaj da ti samo na pranje auta ode godišnje 200 KM ako hoćeš da bude pristojno i čisto) i vidi gdje si.
Moj savjet ti je: auto do 18 hiljada (može se naći neki mali fini autić), na kredit od jedno 4-5 godina. Bit će ti to jedna fina rata, zbog koje nećeš gladan ostat, a ni robovati automobilu.
- hadzinicasa
#61 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
zato je trošak veći i u konačnici se kompenzira onih 20-40%, povećanjem troškova za toliko ako ne i više - jer na ovih 10 godina u mom posjedu dodajemo još 5 recimo prethodnih.madner wrote:Pa sto ne mozes koristiti polovno auto 10 - 15 godina? Kakva mi fajda sto je prva ruka, poslje 10 ce imati iste mane.
što se tiče drugog dijela komentara - vodim se slijedećim: ako uzimaš - uzimaj kako treba! što se tiče veličine i kvalitete. tako je bilo kad sam uzimala stan, tako će biti i za auto
- Ridjobrki
#62 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Ovo je živa istina, pogotovo boldirano. Koliko vlasnika tih skupih auta redovno ima običaj pojesti fino i skupo jelo u restoranu ili otići na wellness i slične stvari? Na lijekovima štede ali zato brale polir pastu rokaju u šes'nes...eyesburn wrote:atko wrote:pricamo o gomili sarafa lima i plastike ... ne kontam te frajere ... lik ima audija sa koznim sjedistima i svaki dan maze nekom specijalnom kremom sjedista ... a sebe ne poceskja ni sedmicno ... koji snobizam, debilizam i robovanje jednoj toni gvozdjurije![]()
![]()
![]()
![]()
Ja bih radije vozio krntiju a probao sva jela u svim restoranima u gradu i jednom mjesečno uživao u kakvom wellnessu.
- madner
#63 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Teorija mi tu izgleda na klimavima nogama. Prve tri godine auto izgubi 40% vrijednosti. Poslje ga imas 12, tj u tvom slucaju 15 godina ali to je opet samo 60%. Tebe po godini izadje toliko skuplje da bi neko poslje 7-8 godina mogao uzeti opet 3 godine staro za iste pare. I tada bi ti imala auto starije auto koje si vise platila.
- madner
#64 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Ko god kaze da ne volimo janjetinu i teletinu i restorane laze.Ridjobrki wrote:Ovo je živa istina, pogotovo boldirano. Koliko vlasnika tih skupih auta redovno ima običaj pojesti fino i skupo jelo u restoranu ili otići na wellness i slične stvari? Na lijekovima štede ali zato brale polir pastu rokaju u šes'nes...eyesburn wrote:atko wrote:pricamo o gomili sarafa lima i plastike ... ne kontam te frajere ... lik ima audija sa koznim sjedistima i svaki dan maze nekom specijalnom kremom sjedista ... a sebe ne poceskja ni sedmicno ... koji snobizam, debilizam i robovanje jednoj toni gvozdjurije![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja bih radije vozio krntiju a probao sva jela u svim restoranima u gradu i jednom mjesečno uživao u kakvom wellnessu.
To sto ne volimo ona sminkerska mjesta gdje se ne mozes posteno najest je razlog zasto imamo skuplje auto.
- hadzinicasa
#65 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
nije ti dobra logika. evo primjer:madner wrote:Teorija mi tu izgleda na klimavima nogama. Prve tri godine auto izgubi 40% vrijednosti. Poslje ga imas 12, tj u tvom slucaju 15 godina ali to je opet samo 60%. Tebe po godini izadje toliko skuplje da bi neko poslje 7-8 godina mogao uzeti opet 3 godine staro za iste pare. I tada bi ti imala auto starije auto koje si vise platila.
ako ćeš išta normalno polovno ne možeš proći ispod 15.000.
ako je to neka niža srednja klasa znači da je bar 5-6 godina staro.
(polovimo vrijeme od 15 god)
za 7 godina imaš 13 godina staro auto, koje ćeš prodati za 6000 pošto ne govorimo o VW
uzmeš 6.000 i dodaš 9.000 i kupiš auto od 15.000 5-6 godina staro..... i opet....
dakle za 15 godina dao i 24.000 + troškovi održavanja auta starog preko 7 godina x2. a gdje su troškovi registracije x 2, prevoda, guma, generalki koje ćeš praviti x 2 kad tek kupiš auto ......
dok ću ja recimo sad kupiti auto od 25.000 (bez kredita, odnosno kamata) i imati manje troškove, garanciju, originalnu kilometražu, redovan servis i nakon 15 godina održavano auto s pređenih 150.000 km, koje ću opet prodati po većoj cijeni.
eto to je moja računica. možda ja i griješim - dozvoljavam, ali čini mi se da sam u pravu.
edit: cifre su date samo kao primjer.
- madner
#66 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Pa ima vise problema u toj logici, trebala bi porediti isti model auta kao prvo. Novo auto od 24000 nece kostati 15000 za 5-6 godina, ako nije VW. Najjednostavnije bi bilo da kazes na koji model mislis pa da vidimo sta se moze dobiti za 15000.
Ne polovis vrijeme, auto gubi najvise na vrijednosti za prve tri godine da bi poslje gubilo oko 10% svake godine.
Ne polovis vrijeme, auto gubi najvise na vrijednosti za prve tri godine da bi poslje gubilo oko 10% svake godine.
-
skuhlo
#67 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Sa platom od ~1300 KM sam priuštio sebi Kiu Cee'd (na sedam godina, odradio sam godinu i po). Redovan servis, kasko i ima se i za goriva
(za godinu i po prešao 45000 km, jest da je plata "skočila" za stotinjak maraka). Od ove kilometraže nekoliko puta se išlo mahsuzije u Čapljinu na roštilj, na raznorazna okretanja pragnjetine, a vidjelo se malo i EUrope, a čitavo vrijeme sam imao nešto odjeće na sebi. I od svega ostane da se i koji put napije i da se plati koja kaznica, a i roditeljima se pripomogne (žena ne radi ali nije zahtjevna (finansijski
)). Znači, sa 1300 KM možeš da ne izgledaš k'o fukara, ako imaš krov nad glavom.
madner wrote:
Ko god kaze da ne volimo janjetinu i teletinu i restorane laze.
To sto ne volimo ona sminkerska mjesta gdje se ne mozes posteno najest je razlog zasto imamo skuplje auto.
- logme
#68 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Da imam dovoljno novca za nov automobil i putovanja, kupio bih ga.
S obzirom da nemam vozim auto staro 15 godina i putujem.
Nisam siguran da se s novim automobilom prođe jeftinije.
Jaran je uzeo novu KIU pro ceed, kasko osiguranje mu je između 600 i 700 km godišnje. Ja nisam prošle godine uložio toliko u popravke.
Njegovom autu će godišnje pasti cijena za minimum 2000 km, a mom neće više od 500 km.
Novo je novo, naravno da ima bezbroj prednosti, ali samo u situaciji ako ću imati dovoljno novca i za druge stvari koje me privlače.
Kupiti nov automobil i odreći se svega ostalog ..... hvala ne bih
S obzirom da nemam vozim auto staro 15 godina i putujem.
Nisam siguran da se s novim automobilom prođe jeftinije.
Jaran je uzeo novu KIU pro ceed, kasko osiguranje mu je između 600 i 700 km godišnje. Ja nisam prošle godine uložio toliko u popravke.
Njegovom autu će godišnje pasti cijena za minimum 2000 km, a mom neće više od 500 km.
Novo je novo, naravno da ima bezbroj prednosti, ali samo u situaciji ako ću imati dovoljno novca i za druge stvari koje me privlače.
Kupiti nov automobil i odreći se svega ostalog ..... hvala ne bih
- male_okice
#69 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
mislim da bi svi ljudi voljeli imati nesto novo od kuce stana pa tako i auta sad je samo pitanje koliko je dubok dzep, a dok nas dragi postavljac teme ne zavrsi faks, ne zaposli se i ne vidi kako je tesko zaraditi 1500 KM mjesecno onda ce mu mozda biti i zao dati te pare za lim, kako god ziveci sad na racun roditelaj mozda mu je bolje da sad pokusa naci posao da vidi kako je to zivjeti od svojih para ili barem doprijeniti svom skolovanju a ne fantazirati o nekim autima koej bi kupio za 5 godina 
- hadzinicasa
#70 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
ja sam polovila vrijeme, računajući da će onaj ko kupi polovno auto već sa njegovih 13 godina starosti, odnosno za 7 godina, htjeti promijeniti auto za bolje, odnosno novije.madner wrote:Pa ima vise problema u toj logici, trebala bi porediti isti model auta kao prvo. Novo auto od 24000 nece kostati 15000 za 5-6 godina, ako nije VW. Najjednostavnije bi bilo da kazes na koji model mislis pa da vidimo sta se moze dobiti za 15000.
A ovo sa 24k na 15k sam uzela tvoj procenat koji si naveo (40%), dakle računica prati tvoje navode i ukazuje na iste kao manje isplative.
ponovno naglašavam da se radi o hipotetičkim ciframa.
uostalom svako zna svoje.... ja sam samo obrazložila svoju odluku. sigurna sam da onaj koji kupuje polovno, ima svoje argumente - jednako validne i to poštujem.
-
goran16v
#71 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
E u ovome je fol... Ko ce garantovati da je auto 2-3 god star, bez obzira sto ga kupujes od 1. vlasnika, redovno odrzavan, nije udaran i siguran kako bi teoretski i po tvrdnjama onoga ko ga prodaje, trebalo biti? 2 - 3 god nije malo za auto i to vrlo dobro znam jer imam (jos uvijek) tu zvotnu srecu da isti auto gledam od 1 dana do starosti od 5 god i da upratim razliku, kao sto upratim razliku kad sjednem poslije 5 god starog auta u nov. Mozda se nekome ko iz 10 god starog auta sjedne u 2-3 god star auto taj auto cini nov, ali nije tako. Na jednom autu koji vozim se 3 mj nakon isteka garancije pojavio problem s letvom volana i da nisam bio 1. vlasnik, i da nisam redovno servisirao auto (svakih 7,5k km uz ovjerenu serv, knjizicu i racun) na mjestu gdje sam ga kupio taj auto star 2 god i 3 mj bi me, da sam ga kupio polovnog, dosao narednih 1600 KM, a da ne pominjem da sam zadnji mjesec garantonog roka zamjenio procesor klimatronica i podizace prednjih prozora u ukupnoj cifri od nekih 4000 KM, a sve je to moglo zapasti novog vlasnika da sam ga odlucio prodati i ne backati se sa time. Na drugom autu koji vozim je 9 mj nakon isteka garancije riknula pumpa za gorivo koju nije bilo moguce nabaviti zamjensku i cija je cijena bila 1200 KM. Xbog licne prakse mi ne treba nicija teorija da je 2-3 god star auto jednako dobar i pouzdan kao nov, samo sto je 40% jeftiniji.hadzinicasa wrote:goran16v wrote:hadzinicasa wrote:
s većinom navedenih stvari se slažem. ja sam rekla da ja to ne razumijem - ali to je moj lični stav.
ne može me niko ubijediti da auto staro 2-3 godine (a pri tom kupljeno novo i redovno održavano nije pouzdano i sigurno), tako da želja za novijim nema veze sa sigurnošću i ostalim stvarima koje si naveo/la - već upravo sa drugim dijelom posta, a onda opet dolazimo do moje prvobitne teze.... no ponavljam - to je moje lično mišljenje.
- atko
#72 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
... nije dzaba vic kad amer, rus i mujo poginu i dodu pred nebesku kapiju i pitaju jedna drugog kako su zaglavili
Amer: ja kupio novog forda drmno litar viskija da proslavim i zapuco se u banderu
Rus: ja kupio novu ladu drmno dvije litre vodke da proslavim i zapuco se u banderu
Mujo: ja kupio novog golfa 5 i umro od gladi
Amer: ja kupio novog forda drmno litar viskija da proslavim i zapuco se u banderu
Rus: ja kupio novu ladu drmno dvije litre vodke da proslavim i zapuco se u banderu
Mujo: ja kupio novog golfa 5 i umro od gladi
- drndalo
#73 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Nemojte tako, sto momku ubijate volju za fantaziranjem ? To je sasvim OK, i on ce kako bude stario, ucio, razvijao se, malo mijenjati i svjetonazore... I meni je moj stari bio nekada smijesan, sada kod sebe prepoznajem neke od tih stvari...
Elem, ljudi vole razne stvari, neko s tom platom ne voli putovati dalje od Drvenika-Gornje vale, a neko ce radje do Drvenika BUSom, ali i 2-3 puta godisnje do Rima, Pariza, Londona, Moskve... Neko ce sve popit', neko progurati kroz vene, neko pojest', neko prokurvat', a neko ce kupiti auto koje mozda ne moze ni registrovati, ali to je njegov ceif...
I ko sam ja da mu kazem da je moje razmisljanje pametnije ? Kad me pitaju za misljenje dam im ga, mada mi cesto zamjere sto im svojim misljenjem ne odobravam slozenu mentalnu konstrukciju... Onda ih upitam:"Jesi li ti mene pitao za misljenje, ili samo da ti potvrdim tvoje misljenje"?
Elem, ljudi vole razne stvari, neko s tom platom ne voli putovati dalje od Drvenika-Gornje vale, a neko ce radje do Drvenika BUSom, ali i 2-3 puta godisnje do Rima, Pariza, Londona, Moskve... Neko ce sve popit', neko progurati kroz vene, neko pojest', neko prokurvat', a neko ce kupiti auto koje mozda ne moze ni registrovati, ali to je njegov ceif...
I ko sam ja da mu kazem da je moje razmisljanje pametnije ? Kad me pitaju za misljenje dam im ga, mada mi cesto zamjere sto im svojim misljenjem ne odobravam slozenu mentalnu konstrukciju... Onda ih upitam:"Jesi li ti mene pitao za misljenje, ili samo da ti potvrdim tvoje misljenje"?
- hadzinicasa
#74 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
pogrešno si me razumio -goran16v wrote: E u ovome je fol... Ko ce garantovati da je auto 2-3 god star, bez obzira sto ga kupujes od 1. vlasnika, redovno odrzavan, nije udaran i siguran kako bi teoretski i po tvrdnjama onoga ko ga prodaje, trebalo biti? 2 - 3 god nije malo za auto i to vrlo dobro znam jer imam (jos uvijek) tu zvotnu srecu da isti auto gledam od 1 dana do starosti od 5 god i da upratim razliku, kao sto upratim razliku kad sjednem poslije 5 god starog auta u nov. Mozda se nekome ko iz 10 god starog auta sjedne u 2-3 god star auto taj auto cini nov, ali nije tako. Na jednom autu koji vozim se 3 mj nakon isteka garancije pojavio problem s letvom volana i da nisam bio 1. vlasnik, i da nisam redovno servisirao auto (svakih 7,5k km uz ovjerenu serv, knjizicu i racun) na mjestu gdje sam ga kupio taj auto star 2 god i 3 mj bi me, da sam ga kupio polovnog, dosao narednih 1600 KM, a da ne pominjem da sam zadnji mjesec garantonog roka zamjenio procesor klimatronica i podizace prednjih prozora u ukupnoj cifri od nekih 4000 KM, a sve je to moglo zapasti novog vlasnika da sam ga odlucio prodati i ne backati se sa time. Na drugom autu koji vozim je 9 mj nakon isteka garancije riknula pumpa za gorivo koju nije bilo moguce nabaviti zamjensku i cija je cijena bila 1200 KM. Xbog licne prakse mi ne treba nicija teorija da je 2-3 god star auto jednako dobar i pouzdan kao nov, samo sto je 40% jeftiniji.
ali dobro.
- madner
#75 Re: Limeni ljubimac & Naša primanja
Ali cijela racunica ti polazi od toga da za 60% uzimas auto staro 5-6 godina. Tacno je da ako zelis vecu klasu moras toliko izletiti, ali tako auto ne mozes uzeti za 24000 novo.
Isto tako, redovni servis u ovlastenom servisu vise kosta, ti servisiras godine 15,14,13,12 ... 1 a ja 2x 3-10
Navedi primjer novog auta od 24000 pa da vidimo koliko staro se moze dobiti za 15000.
Isto tako, redovni servis u ovlastenom servisu vise kosta, ti servisiras godine 15,14,13,12 ... 1 a ja 2x 3-10
Navedi primjer novog auta od 24000 pa da vidimo koliko staro se moze dobiti za 15000.