atko wrote:SAD or SDA question is now
Da li dijsapora ima alternativu???
- fatamorgana
#51 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
- Ja_Ja
#52 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Cinis mi se previse iritiranom, polahko, diskutujemo o temi o kojoj ocigledno imamo razlicita misljenja, no to nije razlog za naglost. Imas pravo na svoje misljenje kao i ja na svoje. Nisam siguran na cemu ti baziras svoja misljenja ali ti mogu reci i rekao sam na cemu ja baziram svoja. Neke stvari se bezveze uzimaju iz konteksta ili totalno okrecu. Citaj ono sto pise a ne ono sto zelis da vidis da je napisano.mislis wrote:@platformasljubav_aha wrote:suplja prica ,znam masu primjeraPlatformas wrote:Nemaju se dijasporasi vise gdje ni vratiti, nisu ni u BiH bas dobrodosli.
eto kad bi se ti pit`o, bili im dao da unidju
- StLouis
#53 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
fatamorgana wrote:atko wrote:SAD or SDA question is now.....
SADE
- suncica24
#54 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Da se onda izjadam, iako nisam sigurna da spadam u dijasporasice (jos).
Kao jedna od pacica (femininum od pacici?) koji su trbuhom za znanjem krenuli u bijeli svijet, trenutno se upravo batrgam sa tim pitanjem: gdje sam ja? I gdje to zapravo ja ko namjeravam biti?
Nisam dovoljno dugo vanka da se osjecam dijasporom. Nekako, namjera je usavrsavanje, ne izbjeglistvo. Ali, 'ebi ga, dodjes do tog trenutka kad shvatis da kerovi laju, a karavani prolaze. I da moras brze bolje uhvatiti voz, inace...
Pitanje je... koji voz?
Sad, ja imam dovoljno godina da je moj identitet izgradjen u BiH. Na nesrecu, takva naopaka kakva sam, ne zivim da se ne osvrcem, tako da ulupah godine i godine lopatanja i krampanja na neke budalaste namjere tipa: Popravimo BiH. Spasimo Dom mladih. Porodiliste. Izgradimo vrtic. Promjenimo zakon.
Promjenimo ljude?
Zbog istog broja godina me za BiH veze zivot. Moj. Porodica, prije svega (najbolnija tacka). Prijatelji. Mjesta. Trenuci. Sjecanja.
S druge strane, ja psihicki tu ne mogu vise. Zatvaram se u svoja cetiri zida, nakon sto prestajem vjerovati i u sta (sem u ljude, neke, moje, divne), bilo kakvu mogucnost promjene i napredovanja. Mene boli svaki apel za pomoc. I to sto pomognem jednom, a ne i drugom. Jbt, moram birati kome pomoci, jer toliko bolesnih, nesretnih, nemocnih, bijednih ljudi, toliko apela, da... jednostavno, osjecas se kriv sto nisi svemocan. Onda me boli i ta mrznja koja je debelo posijana u nama. I strah me da pocinjem stvarno da mrzim. Sve one koji me tjeraju da... mrzim. Boli to kada vidis sta rade od mog grada, sta rade mojoj porodici, mojim prijateljima. Boli GRAS, Konjuh, svaka kladionica, biro, Feroelektro, Gordanina sestra, Dragicina kci, onaj ciko sto prodaje zvake i upaljace kod Katedrale, boli hahar koji je ukrao Sefikinu cijelozivotnu ustedjevinu od 500KM, i boli naninih od hljeba odvojenih 10KM da joj pomogne, boli sto me ljudi blijedo gledaju kada spomenem maslacak uz snicle od brasna, pa me opet blijedo gledaju kad shvate da nisam "nasa", boli Alba, Ranko, Maja, Emina... boli.
I onda dodjes negdje gdje je zivot normalan, gdje ljudi kada idu ne odlaze, gdje je problem sloboda interneta, smrt pingvina na Madagaskaru, gdje djeca na ulici igraju gume, pusu balone od sapunice, gdje ovaj ode malo raduckat na Tajland, a onaj u Peru, gdje nezaposlenost jeste problem, ali niko (ili veoma, veoma mali broj njih zna) ne zna za glad, gdje otvoris oci i udises Kinu, Brazil, USA, Etijopiju... i izdises Australiju, Italiju, Rusiju... gdje sa licnom karticom dobijes i onu za biblioteku, a uz studentsku prismrdis ciskusu (sunca), gdje si normalan (ili se makar takvim pravis), a ipak, gledaju te kao nenormalnu, onu sto je prezivjela rat, onu u cijoj zemlji je jos rat, onu koja ratuje sama sa sobom...
I tako, zavrsis nepripadajuci nigdje.
Nit' si na zemlji, nit' si na nebu.
Jednostavno si u kur...
I mrzim, da, prvi put iz dna duse mrzim sve one zbog kojih sam tu gdje jesam, a ne na obicnom, planiranom usavrsavanju.
Ja... nemam pojma gdje cu. Srce kaze jedno, razum drugo. A ja bih samo da ucute i jedno i drugo i da me puste makar da se pravim kako ce, eto, vrijeme donijeti odgovor i razrijesiti dilemu.
Nece. Ja cu.
I mislim da ce mi to biti najtezi odgovor na najteze pitanje u zivotu.
Do tad... trudim se da sjedim na dvije stolice. A znate kako obicno u tom slucaju bude...
Kao jedna od pacica (femininum od pacici?) koji su trbuhom za znanjem krenuli u bijeli svijet, trenutno se upravo batrgam sa tim pitanjem: gdje sam ja? I gdje to zapravo ja ko namjeravam biti?
Nisam dovoljno dugo vanka da se osjecam dijasporom. Nekako, namjera je usavrsavanje, ne izbjeglistvo. Ali, 'ebi ga, dodjes do tog trenutka kad shvatis da kerovi laju, a karavani prolaze. I da moras brze bolje uhvatiti voz, inace...
Pitanje je... koji voz?
Sad, ja imam dovoljno godina da je moj identitet izgradjen u BiH. Na nesrecu, takva naopaka kakva sam, ne zivim da se ne osvrcem, tako da ulupah godine i godine lopatanja i krampanja na neke budalaste namjere tipa: Popravimo BiH. Spasimo Dom mladih. Porodiliste. Izgradimo vrtic. Promjenimo zakon.
Promjenimo ljude?
Zbog istog broja godina me za BiH veze zivot. Moj. Porodica, prije svega (najbolnija tacka). Prijatelji. Mjesta. Trenuci. Sjecanja.
S druge strane, ja psihicki tu ne mogu vise. Zatvaram se u svoja cetiri zida, nakon sto prestajem vjerovati i u sta (sem u ljude, neke, moje, divne), bilo kakvu mogucnost promjene i napredovanja. Mene boli svaki apel za pomoc. I to sto pomognem jednom, a ne i drugom. Jbt, moram birati kome pomoci, jer toliko bolesnih, nesretnih, nemocnih, bijednih ljudi, toliko apela, da... jednostavno, osjecas se kriv sto nisi svemocan. Onda me boli i ta mrznja koja je debelo posijana u nama. I strah me da pocinjem stvarno da mrzim. Sve one koji me tjeraju da... mrzim. Boli to kada vidis sta rade od mog grada, sta rade mojoj porodici, mojim prijateljima. Boli GRAS, Konjuh, svaka kladionica, biro, Feroelektro, Gordanina sestra, Dragicina kci, onaj ciko sto prodaje zvake i upaljace kod Katedrale, boli hahar koji je ukrao Sefikinu cijelozivotnu ustedjevinu od 500KM, i boli naninih od hljeba odvojenih 10KM da joj pomogne, boli sto me ljudi blijedo gledaju kada spomenem maslacak uz snicle od brasna, pa me opet blijedo gledaju kad shvate da nisam "nasa", boli Alba, Ranko, Maja, Emina... boli.
I onda dodjes negdje gdje je zivot normalan, gdje ljudi kada idu ne odlaze, gdje je problem sloboda interneta, smrt pingvina na Madagaskaru, gdje djeca na ulici igraju gume, pusu balone od sapunice, gdje ovaj ode malo raduckat na Tajland, a onaj u Peru, gdje nezaposlenost jeste problem, ali niko (ili veoma, veoma mali broj njih zna) ne zna za glad, gdje otvoris oci i udises Kinu, Brazil, USA, Etijopiju... i izdises Australiju, Italiju, Rusiju... gdje sa licnom karticom dobijes i onu za biblioteku, a uz studentsku prismrdis ciskusu (sunca), gdje si normalan (ili se makar takvim pravis), a ipak, gledaju te kao nenormalnu, onu sto je prezivjela rat, onu u cijoj zemlji je jos rat, onu koja ratuje sama sa sobom...
Jednostavno si u kur...
I mrzim, da, prvi put iz dna duse mrzim sve one zbog kojih sam tu gdje jesam, a ne na obicnom, planiranom usavrsavanju.
Ja... nemam pojma gdje cu. Srce kaze jedno, razum drugo. A ja bih samo da ucute i jedno i drugo i da me puste makar da se pravim kako ce, eto, vrijeme donijeti odgovor i razrijesiti dilemu.
Nece. Ja cu.
Do tad... trudim se da sjedim na dvije stolice. A znate kako obicno u tom slucaju bude...
- ljubav_aha
#55 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
hvala sto si podjelila sa nama,dirljiva,iskrena pricasuncica24 wrote:Da se onda izjadam, iako nisam sigurna da spadam u dijasporasice (jos).
Pitanje je... koji voz?
Promjenimo ljude?
Jednostavno si u kur...
Nece. Ja cu.
kao sto rekoh ranije,meni SAD nikad nije planirana kao finalna destinacija,a nije ni BiH,stoga planriam negdje dalje
- Ja_Ja
#56 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Mozda si u pravu ali ovo je forum. SVI izvale nesto prije ili kasnije. 
- suncica24
#57 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Nesto mi danas ova tema bas... kamen.hvala sto si podjelila sa nama,dirljiva,iskrena prica![]()
![]()
kao sto rekoh ranije,meni SAD nikad nije planirana kao finalna destinacija,a nije ni BiH,stoga planriam negdje daljenije u pitanju bjekstvo,meni je jednsotavno dosadilo,nije mi prvi put da se opet preselim ,i nijenda selidba nije jednostavna,bas naprotiv
ali imam cilj
Saznah da jos jedna pametnica i divna osoba ode. Na "usavrsavanje".
Prekljucer je drug definitivno primljen u drugu domovinu. Na "posao".
Prije sedmicu ugledah slike drugarice u "turistickom" obilasku pred "vjencanje". U dijaspori.
S tim ljudima su se prije par godina pokretali protesti, humanitarne akcije, gurali projekti...
Ja... svaki put potrese.
S kim sad kao nesto? Mislim... Kome? Cemu?
Kome?
PS: Volim selidbe. Samo, ne volim bas odlaske.
Posebno ne one sto pretenduju da budu zauvijek.
- StLouis
#58 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Zao mi te, zaista mi te je zao.suncica24 wrote:Da se onda izjadam, iako nisam sigurna da spadam u dijasporasice (jos).![]()
Pitanje je... koji voz?
Promjenimo ljude?
Jednostavno si u kur...
Nece. Ja cu.
-
doboj71
#59 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Jaro, ja sam vizu za USA dobio u ambasadi 13 septembra 2001 godine (12 je bila zatvorena).jefferson wrote:Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
Skolovo sam se od njihovih skolarina (Fax, master, PhD), tj. od para americkih poreskih obveznika. Niko mi nikad nije prebacio nista lose sto sam musliman, nego su me jos ovi baptisti napali sto nisam religiozan vise (doduse nisam nikako).
Ti imas problem sto nisi raskrstio sa proslim sistemom samoupravljanja i slicno. Nisi raskrstio sa onom starom jugoslavijom.
Jarane ako se ti kao musliman osjecas lose u americi, kako li ces se osjecat u BiH onda? Jer ne zaboravi, BiH je i Banja Luka, i Mostar i slicni gradovi gdje je segregacija zakonita, a ni Sarajevo nije daleko odmaklo (pogledaj slucaj Suljagica)!
Sto se tice hirurga: jaro zivis u jednoj jebenoj zabludi! Na zalost BiH je postala u pravom smislu te rjeci zemlja treceg svijeta. Cesto sam dole, i konkreto znam situaciju u tom polju.
Kada ti dodje jedan stari hirurg koji se penzionise i kaze da bi njega strah bilo pod noz otici kolegama i kaze nama: omladino tesko vama kad se razbolite, sve ti je jasno! Do tada u SAD radi preko 300 nasih hirurga koji su skolovani u SAD ili u BiH pa de]
nije dernek ako laki ne baci koju bombu
- StLouis
#60 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ja_Ja wrote:Mozda si u pravu ali ovo je forum. SVI izvale nesto prije ili kasnije.
-
Nikki27
#61 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ne mogu da citam ove ostale komentare, umorih se citajuci prvi post . . . citam, i ne mogu da vjerujem sta citam . . . mislim, kao prvo, sam si sebi odgovorio na svoje pitanje. Kao drugo, ne razumijem da djeca od 6 godina ne pricaju nas jezik, a to je opet do roditelja. Ja zivim 19 godina van BiH, imam u familiji djece koja nisu rodjena u BiH, a poznaju i jezik i istoriju, pa i geografiju iste. Zasto se ljudi stide svoje istorije? Pa kakav je to covjek koji ne poznaje svoje i svoju proslost? A to da ti zaboravljas nas jezik, to mi tek nije jasno, iako poznajem dosta ljudi (onih i preko 50) koji se bore sa rijecima, pa kao nema to na nasem. Ima to na nasem, ali je tesko otvoriti rijecnih ili google kako bi se naslo rijesenje.
Nemoj o Bosni tako lose, jer u BiH ce te prihvatiti ako ti prihvatis nju onakvu kakva jeste i ako ne pricas one klasicne dijasporske price "kod nas dok sam bio u Americi" . . . itd. Korupcije na zapadu imas vise nego u BiH, ali to oni prekrivaju na drugi nacin, i kao sve je fino, krasno, super, a bez stele ne mozes nigdje. Zar nisi na tom zapadu naucio nesto, da ljudi nikad lose ne pricaju o svojoj maticnoj zemlji, da je cijene i vole ma kakva ona da bila? Kako god bilo, nek' ti je sa srecom.
A covjek uvijek ima alternativu, ne dijasporac nego covjek.
Nemoj o Bosni tako lose, jer u BiH ce te prihvatiti ako ti prihvatis nju onakvu kakva jeste i ako ne pricas one klasicne dijasporske price "kod nas dok sam bio u Americi" . . . itd. Korupcije na zapadu imas vise nego u BiH, ali to oni prekrivaju na drugi nacin, i kao sve je fino, krasno, super, a bez stele ne mozes nigdje. Zar nisi na tom zapadu naucio nesto, da ljudi nikad lose ne pricaju o svojoj maticnoj zemlji, da je cijene i vole ma kakva ona da bila? Kako god bilo, nek' ti je sa srecom.
- StLouis
#62 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
S obzirom da je ovo meni bilo upuceno, rekoh samo da se zahvalim. Ipak, procitaj jos jednom i procitaj moj odgovor na str. br. 2. Ne donosi olako misljenje.Nikki27 wrote:Ne mogu da citam ove ostale komentare, umorih se citajuci prvi post . . . citam, i ne mogu da vjerujem sta citam . . . mislim, kao prvo, sam si sebi odgovorio na svoje pitanje. Kao drugo, ne razumijem da djeca od 6 godina ne pricaju nas jezik, a to je opet do roditelja. Ja zivim 19 godina van BiH, imam u familiji djece koja nisu rodjena u BiH, a poznaju i jezik i istoriju, pa i geografiju iste. Zasto se ljudi stide svoje istorije? Pa kakav je to covjek koji ne poznaje svoje i svoju proslost? A to da ti zaboravljas nas jezik, to mi tek nije jasno, iako poznajem dosta ljudi (onih i preko 50) koji se bore sa rijecima, pa kao nema to na nasem. Ima to na nasem, ali je tesko otvoriti rijecnih ili google kako bi se naslo rijesenje.
- ljubav_aha
#63 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
moj prjatelljski savjet,misli na sebe i svoje potrebe,svako ,kao sto si vec napsiala je pronsao svoj put,niko se nije zadrvao na istoj tacki ,trazenjem cilja i ostvarenjem istog,neces izgubiti prijatelje i poznanstva,treba biti uporna sa ciljem,to je tosuncica24 wrote:Nesto mi danas ova tema bas... kamen.hvala sto si podjelila sa nama,dirljiva,iskrena prica![]()
![]()
kao sto rekoh ranije,meni SAD nikad nije planirana kao finalna destinacija,a nije ni BiH,stoga planriam negdje daljenije u pitanju bjekstvo,meni je jednsotavno dosadilo,nije mi prvi put da se opet preselim ,i nijenda selidba nije jednostavna,bas naprotiv
ali imam cilj
Saznah da jos jedna pametnica i divna osoba ode. Na "usavrsavanje".
Prekljucer je drug definitivno primljen u drugu domovinu. Na "posao".
Prije sedmicu ugledah slike drugarice u "turistickom" obilasku pred "vjencanje". U dijaspori.
S tim ljudima su se prije par godina pokretali protesti, humanitarne akcije, gurali projekti...
Ja... svaki put potrese.
S kim sad kao nesto? Mislim... Kome? Cemu?
Kome?
PS: Volim selidbe. Samo, ne volim bas odlaske.
Posebno ne one sto pretenduju da budu zauvijek.
- StLouis
- luckylaka
#65 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Valja nekad i glavu tj.mozak upotrijebiti prije pisanja,naime rijec je o BiH doktorima ili ljudima sa prostora BiH ali to je za tebe visa matematikamislis wrote:Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
moze li se ista smisleno reci nakon ovakve konstatacije?![]()
dragi, pingvini, eto me
-
alenthekiller
#66 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporu
Mozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.
- luckylaka
#67 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Ne bi da se ovo pretvori u uzajamno prepucavanje ti imas svoje misljenje ja iznosim svoje.Ako ti mislis da je Amerika raj za Muslimane nemam odgovor.Valjda je po tebi sigurnije biti Musliman u Americi nego U BiH.Drugo.TI imas problem sto ne znas moju proslost a pokusavas da mi naturas nekakav prosli sistem i yugu.TI znas ko je skim raskrstio.Ne valjaj gluposti.I da ne duljim na osnovu jednog starog hirurga ti donosis zakljucak(JEDNOG)tesko se onom u BiH ko se razbolijefferson wrote:Jaro, ja sam vizu za USA dobio u ambasadi 13 septembra 2001 godine (12 je bila zatvorena).Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
Skolovo sam se od njihovih skolarina (Fax, master, PhD), tj. od para americkih poreskih obveznika. Niko mi nikad nije prebacio nista lose sto sam musliman, nego su me jos ovi baptisti napali sto nisam religiozan vise (doduse nisam nikako).
Ti imas problem sto nisi raskrstio sa proslim sistemom samoupravljanja i slicno. Nisi raskrstio sa onom starom jugoslavijom.
Jarane ako se ti kao musliman osjecas lose u americi, kako li ces se osjecat u BiH onda? Jer ne zaboravi, BiH je i Banja Luka, i Mostar i slicni gradovi gdje je segregacija zakonita, a ni Sarajevo nije daleko odmaklo (pogledaj slucaj Suljagica)!
Sto se tice hirurga: jaro zivis u jednoj jebenoj zabludi! Na zalost BiH je postala u pravom smislu te rjeci zemlja treceg svijeta. Cesto sam dole, i konkreto znam situaciju u tom polju.
Kada ti dodje jedan stari hirurg koji se penzionise i kaze da bi njega strah bilo pod noz otici kolegama i kaze nama: omladino tesko vama kad se razbolite, sve ti je jasno! Do tada u SAD radi preko 300 nasih hirurga koji su skolovani u SAD ili u BiH pa dosli vamo na doskolovanje!
- luckylaka
#68 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
mislis wrote:luckylaka wrote:Valja nekad i glavu tj.mozak upotrijebiti prije pisanja,naime rijec je o BiH doktorima ili ljudima sa prostora BiH ali to je za tebe visa matematikamislis wrote:Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
moze li se ista smisleno reci nakon ovakve konstatacije?![]()
dragi, pingvini, eto me
a drug pisacnisam te prepoznala odmah
duboko se izvinjajem za ne razumijevanja vaseg teksta, evo cu da ga opet procitam
Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
luckylaka
nek si ti nama ovde sve kaz`o da nema zabune, sta ce ta amerika, australija i canada
- luckylaka
#69 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Da malo ispravimo ,,Da mi je draze i sigurnije ZIVJETI u AMERICI,, dalje Ako si Musliman iz Banjaluke,, dijete drago prebaci se na djeciji forum ovo je komplikovano za tebe.mislis wrote:da mi je draze i sigurnije ziviti u americi sa takvim kao sto si ti
a na temu
ako si musliman iz banjaluke nemas alternativu
-
gilbert
#70 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Sve sto ja imam reci na ovu izjavu :Vidis i ja sam Musliman i nisam bas poslije svega ovoga toliko pozeljan u Usa(valjda pratis predsjednicku trku za izbore)pa dobro znas sta pojedinci misle o Muslimanima.Americka demokratije-Muslimane u jedan tor.Drugo.Daj boze da nije bilo onoga sranja i da nikada nisam vidio Usa,ono sto sam imao u Bosni do agresije necu imati ovdje za 100 godina ali nekome je dostignuce ludo auto,dobra kuca(meni nije)U tvoja djela ne sumnjam ali ne podcjenjuj ni tudza jer ih ne poznajes.I ne trebam se raspitivati o provali,,daSADima danasvise dr.hirurga bos.porijekla nego sto ih ima BiH,,tvoja provala.Ipak mislim da klinicki centar u Sarajevo ima vise doktora,hirurga...nego zajedno Amerika,Australija i Kanada.Poz i tebi
-
gilbert
#71 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
A koliko djece u BiH zna za Tvrtka , Katarinu , Stjepana, Kulina Bana , Gavrila ?alenthekiller wrote:Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporuMozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.
Daj ba pusti tu patetiku , svi na kreditu svi zive lose vani . Jarane dijaspora posebno ona Sjeverno Americka ti je sastavljena od ( jedno 70 procenata muskih ) demobilisanih boraca . Koji su zemlju napustili '98-2002. Tako da ti pricas pricu za koju oni ni jedan posto nejebu . Evo moj prijatelj prezivio Srebrenicu , pa delozaciju u Sarajevu pa irgetio od zvjezde do zvjezde na kucu nekog postratnog tajkuna da prezivi . Kao sto kaze covjek on Mercedesa SUV i vilu a ja i cuko mu imali istu dnevnicu . Kaze on potrosi moju dnevnicu cuki na hranu .
Sto covjek voli kazati :"Ja sam u Sarajevu u miru vise gladova nego u Srebrenici u ratu " Dosao u Ameriku 2000 pa sjeo i najeo se pa se dobro isplakao ."
To sto je tebi dobro a njemu lose on zna da sada dodje sa posla istog ko i u Bosni ali od plate pokrije ratu za kucu , kola i zivot . Izadje iz svoje kuce u svoje dvoriste raspali svoj rostilj na rostilj baci par kila teletine , sjedne otvori pivu i zapjeva :"Ko ono u Kravicu dodje ! " Djetetu kupi kopacke da moze trenirati fudbal . I zaboli njega kako je dobro u Bosni ko kuka ko kupuje , zna on kako mu je bilo i da je i tada bilo raje koja su vozila Mercedese a on gladovo .
-
Static-X
#73 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Al ove price kako je amerika tako reci raj za nas mazlims
i kako nas tamo tako fino paze je za okretanje
do besvjesti..
Objektivno, niti smo dobro dosli nekoj polovici amera niti smo dobro dosli polovici Bosne.
Objektivno, niti smo dobro dosli nekoj polovici amera niti smo dobro dosli polovici Bosne.
-
gradska toplana
#74 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Postao/la alenthekiller dana 16/02/2012 03:49
Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporu Mozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.
alenthekiller
Takvi kao ti su "progovorili pametno" 90-tih i jos ne prestaju,jadan si.
Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporu Mozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.
alenthekiller
Takvi kao ti su "progovorili pametno" 90-tih i jos ne prestaju,jadan si.
-
jefferson
#75 Re: Da li dijsapora ima alternativu???
Laka je moje iskustvo gdje sam rekao da nisam imao problema i da me niko ne sljivi sto sam musliman, prebacio da ja mislim da je to raj za muslimane!Static-X wrote:Al ove price kako je amerika tako reci raj za nas mazlimsi kako nas tamo tako fino paze je za okretanje
do besvjesti..
Jbg