Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#51 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

ljubav_aha wrote:
za auto u gradu ne trebas dizel :-D ovisi gdje vozis :) i citala sam defitivno da nisu svi dizel modeli jednaki potrosaci :)
Sve zavisi koliko prelazis, a ne kuda vozis. Iz licnog iskustva (preko 10 god uporedo vozim dizela i benzinca) znam da dizel kojeg vozim u prosjeku trosi 2 lit manje od benzinca, bez obzira bilo to u gradu ili na otvorenom (ako dizel u gradu trosi 7 lit, benz ce min 9, ako benz na otvorenom trosi 6,5 dizel ce 4,5 itd). To ti je ujedno i objasnjenje zasto taxisti voze dizel jer je 95% km gradska voznja.
graue_maus

#52 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by graue_maus »

ljubav_aha wrote:
graue_maus wrote:vozim vec 10 god auta od razni firmi i nikada nisam dobila benzinca uvijek dizelas ... cak sam se zadnji put iznenadila kad sam toyotu yaris dobila da ima sa dizel motorom .... skoro da sam je napunila sa superom..... :D sto bi me zezali u firmi plavusa nema pojma o tehnici....

:lol: gdje si locirana, u DE (nick) :)
ja D bavarska radim u spediciji, puno sam na carini i u nabavci tako da imam auto od firme ili mercedesa vita .... u zadnje vrijeme imam i malu toyotu za centar grada radi parkiranja jer vito nemoze u podzemne garaze , ...
ljubav_aha

#53 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote:
za auto u gradu ne trebas dizel :-D ovisi gdje vozis :) i citala sam defitivno da nisu svi dizel modeli jednaki potrosaci :)
Sve zavisi koliko prelazis, a ne kuda vozis. Iz licnog iskustva (preko 10 god uporedo vozim dizela i benzinca) znam da dizel kojeg vozim u prosjeku trosi 2 lit manje od benzinca, bez obzira bilo to u gradu ili na otvorenom (ako dizel u gradu trosi 7 lit, benz ce min 9, ako benz na otvorenom trosi 6,5 dizel ce 4,5 itd). To ti je ujedno i objasnjenje zasto taxisti voze dizel jer je 95% km gradska voznja.
taksiste razumijem :-D naravno da respektujem tvoje iskustvo , ali izbor zaista ovisi o licnom intresu i potrebama :-D
goran16v

#54 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

ljubav_aha wrote:
taksiste razumijem :-D naravno da respektujem tvoje iskustvo , ali izbor zaista ovisi o licnom intresu i potrebama :-D
Naravno, svako se ravna prema potrebama, zeljama i novcaniku. Poenta je bila da cijena auta, cijena i potrosnja u litrima ne daje punu sliku jer potrosnju takodjer treba obracunati i u novcima. Po danasnjim cijenama usteda od 1 litar u novcu je ekvivalentna ustedi od 2,5 lit iz 96 ili 2 lit iz 02.
ljubav_aha

#55 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

graue_maus wrote:
ljubav_aha wrote:
graue_maus wrote:vozim vec 10 god auta od razni firmi i nikada nisam dobila benzinca uvijek dizelas ... cak sam se zadnji put iznenadila kad sam toyotu yaris dobila da ima sa dizel motorom .... skoro da sam je napunila sa superom..... :D sto bi me zezali u firmi plavusa nema pojma o tehnici....

:lol: gdje si locirana, u DE (nick) :)
ja D bavarska radim u spediciji, puno sam na carini i u nabavci tako da imam auto od firme ili mercedesa vita .... u zadnje vrijeme imam i malu toyotu za centar grada radi parkiranja jer vito nemoze u podzemne garaze , ...
znaci,nemate duplih linija (30 cm.) izmedju dva parking mjesta :D havla za info, DE rulz :thumbup:
ljubav_aha

#56 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote:
Naravno, svako se ravna prema potrebama, zeljama i novcaniku. Poenta je bila da cijena auta, cijena i potrosnja u litrima ne daje punu sliku jer potrosnju takodjer treba obracunati i u novcima. Po danasnjim cijenama usteda od 1 litar u novcu je ekvivalentna ustedi od 2,5 lit iz 96 ili 2 lit iz 02.
imanje novca u mojoj prici uopste nije vazno,jer sam se postavila da je taj detalj hipoteticki nevazan,vec sam pokusala skrenuti paznju,zasto neko ko ima novac bira dizel,a neko super-benzinca :)
Edin H.

#57 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Edin H. »

Qler wrote:Dizel: manje trosi, skuplji za odrzavati, skuplji za kupiti
Benzin: vise trosi, jeftiniji za odrzavati, jeftiniji za kupiti

Ukratko.

Ako malo prelazis godisnje, ne isplati ti se kupovati dizela. Sto ces ustediti na gorivu potrosti ces prvo u startu, pri samoj vecoj cijeni automobila, a kasnije kroz servise...

Primjer: filter bezina ca Focusa Mk2 cca 20KM, filter nafte za isti cca 60KM...
ili primjer blizi narodu: Golf 2, filter benzina 3KM filter nafte 15KM :D
:lol: :lol: :lol:
Qler

#58 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Qler »

Ja kad sam vidio nisam mogao vjerovati. A to sam saznao kada mi se zalio lik da mu je skup filter nafte da ga mijenja, nije ga mijenjao 2 godine.. 18KM....
milojicabrzi

#59 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by milojicabrzi »

Postoje ljudi, inzenjeri, ekonomisti, komercijalisti, koji se bave analizom ustede i troskova u slucaju vozanja benzinca ili diesela. Najcesci savjet kupcima novih vozila u razvijenim zemljama, gdje ljudi imaju para da iz jednog dzepa kupe novo auto, slijedi tek nakon pitanja-koliko kilometara prelazite godisnje?

Ako se prelazi ispod 15 000 km, savjet je da je tu kilometrazu ugodnije provozati sa benzincem, ukoliko se prelazi 20, 30 ili vise hiljada km godisnje, tada se diesel isplati.

Evo i za ove kucne ekonomiste u BiH, kojima je, razumljivo, vazna svaka marka...

Ukoliko diesel trosi u prosjeku 2 litra manje, to znaci da na 1000 km ta razlika iznosi 20 litara, na 10 000 km, razlika je 200 litara, puta 2,5 KM, to je 500 KM. Dakle, ko sa dieselom predje godisnje 10 000 km ustedio je 500 KM, ukoliko predje 20 000 km, ustedio je cca 1000 km godisnje, ili ti stotinjak maraka mjesecno, sto u nasim uvjetima nije mala cifra.

Naravno, ovo govorim o zdravim i ispravnim dieselima i benzincima, jer ce star i ishaban diesel, za 2 godine vozanja, na odrzavanje uzeti 1000 KM k'o od sale, pa je to situacija koja najvise *ebe nase "balkan ekonomiste", koji misle da diesel star 15+ godina, i sa 250-300 000 predjenih kilometara na satu, je isto tako rentabilan kao novo vozilo...
Melami

#60 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Melami »

mene dizeli ne privlace, nekako su skuplji dosta a nikad ne znas koliko ces ga voziti pa da li ce ti se to zaista i isplatiti, pogotovo u BiH gdje je dizel skuplji od benzinca jer se dizelasi mnogo vozaju a zna se kakvih biznismena kod nas ima, za noc bi da okrenu velike pare. opop
Image
drndalo

#61 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by drndalo »

Ambrozija wrote:ne znam da li je pravo mjesto za pitanje, ali evo :D
Planiram kupovinu automobila do 15.000KM, naravno sto mladje godiste, sto manje predjenih kilometara i sl. Sta mi preporucujete? Vozala sam Citroene C3 i C2 i nazalost imam losa iskustva sa navedenim automobilima :(
Svi savjeti i preporuke su dobrodosle.... :D
A da ti pogledas ipak nesto novo uz manju doplatu na tih 15000? Ili trazi nesto ostavljeno u salonima staro-za-novo, godinu-dvije staro, do 50.000km...
nookey

#63 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by nookey »

Eh ovako kupujem polovnog Audija A3 1.9 TDI, sve plaćeno do registracije od švercera. Znam da je rizik, ali sva ovakva auta su iz uvoza i samo je pitanje sreće na šta će čovjek naletiti. Pregledao sam ga onako od oka i auto je extra očuvano, limarija, unutrašnjost, sjedišta sve za deset. Prešao je 207000 (naravno), provozao sam ga i auto leti, ništa ne lupka, ne trza, kočnice dobre.
E sad, treba mi savjet gdje odvući auto na dijagnostiku, da li se treba naručiti, koliko košta, kada dati pare, da li nakon provjere u MUP-u ili nakon što auto bude registrovano na mene?
Molim vas hitno mi je, svi savjeti su dobrodošli...
Qler

#64 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Qler »

Provjeri ga u mupu prije nego ga platis, ako je auto neregularno, oduzimaju ga na licu mjesta. Ako svercer odbija da ide da se provjeri, nemoj ga ni kupovati.

Dijagnostiku u AC Quattro, ili ASA, svejedno, plati da ga pretresu, jeftinije ce te doci kad znas sta kupujes nego da sad mislis dobar a sutra motor zariba...
nookey

#65 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by nookey »

Qler wrote:Provjeri ga u mupu prije nego ga platis, ako je auto neregularno, oduzimaju ga na licu mjesta. Ako svercer odbija da ide da se provjeri, nemoj ga ni kupovati.

Dijagnostiku u AC Quattro, ili ASA, svejedno, plati da ga pretresu, jeftinije ce te doci kad znas sta kupujes nego da sad mislis dobar a sutra motor zariba...
Je li dovoljan broj šasije i broj motora da zamolim nekog u MUP-u da mi provjeri ili moram auto voziti?
I da li se u AC Quattru treba naručiti ili u ASA-i svejedno ili će me primiti za pregled odmah?
Qler

#66 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Qler »

Auto moras voziti jer kao sto sam rekao, ako je neregularno, oduzimaju na licu mjesta. Za pregled, mislim da se ne moras naruciti, ali nazovi jarane pa vidi sa njima.
funnyMe

#67 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by funnyMe »

pozz
ne bih da otvaram novu temu,, pa cu ovdje da upitam
preko momka koji se bavi uvozom sam narucio auto,,, auto je stiglo u BiH, na njemu cu cool table, vazi do 31.05
dok je isao na carinski terminal da preda papire za carinjenje imao je udes,,, u njega se bukvalno zakucao drugi vozac, na autu je pricinjena veca steta,,
interesuje me kako sad ide procedura naplate stete, momak nije kriv, osiguranje je to neko njemacko,,
svaka informacija bi mi dobro dosla.,,,
hvala
goran16v

#68 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

funnyMe wrote:pozz
preko momka koji se bavi uvozom sam narucio auto,,, auto je stiglo u BiH, na njemu cu cool table, vazi do 31.05
dok je isao na carinski terminal da preda papire za carinjenje imao je udes,,, u njega se bukvalno zakucao drugi vozac, na autu je pricinjena veca steta,,
interesuje me kako sad ide procedura naplate stete, momak nije kriv, osiguranje je to neko njemacko,,
hvala
Ja sam nedavno imao slican slucaj samo nisu bile col table nego redularne FR table. Procedura je ista kao da je u je bio auto na nasim tablama. Onaj koji je vlasnik auta (na cije ime su col tablice) ide na procjenu i prijavljuje stetu u osiguranju vozila koje je prouzrokovalo stetu i osigiranje njemu isplacuje.
funnyMe

#69 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by funnyMe »

goran16v wrote:
hvala
Ja sam nedavno imao slican slucaj samo nisu bile col table nego redularne FR table. Procedura je ista kao da je u je bio auto na nasim tablama. Onaj koji je vlasnik auta (na cije ime su col tablice) ide na procjenu i prijavljuje stetu u osiguranju vozila koje je prouzrokovalo stetu i osigiranje njemu isplacuje.
jel ista procedura s potraznjom naplate, jer vec sam jednom imao udes (nase su table bile u pitanju), i trazio sam odstetu od drugog osiguranja i cekao sam skoro 2 godine za naplatu stete, pa me interesuje, u mog auta je njemacko osiguranje ima li tu neke brze procedure ili cekaj kao inace?
goran16v

#70 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

funnyMe wrote:
goran16v wrote:
hvala
jel ista procedura s potraznjom naplate, jer vec sam jednom imao udes (nase su table bile u pitanju), i trazio sam odstetu od drugog osiguranja i cekao sam skoro 2 godine za naplatu stete, pa me interesuje, u mog auta je njemacko osiguranje ima li tu neke brze procedure ili cekaj kao inace?
Ako je onaj ko podnosi odstetni zahtjev nastanjen u BiH i ima bankovni racun u nasoj banci onda je procedura ista, a koliko cekas ne zavisi od toga kakve table imas nego od osiguranja.
Edisontije

#71 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Edisontije »

Za pare koje planiraš odvojiti za kupovinu polovnog auta traži što mlađe i sa što manjim brojem pređenih kilometara. Moj savjet.
authentique

#72 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by authentique »

nookey wrote:Eh ovako kupujem polovnog Audija A3 1.9 TDI, sve plaćeno do registracije od švercera. Znam da je rizik, ali sva ovakva auta su iz uvoza i samo je pitanje sreće na šta će čovjek naletiti. Pregledao sam ga onako od oka i auto je extra očuvano, limarija, unutrašnjost, sjedišta sve za deset. Prešao je 207000 (naravno), provozao sam ga i auto leti, ništa ne lupka, ne trza, kočnice dobre.
Sretno s kupnjom i "novim" ljubimcem.
Osobno ne volim kupovinu od švercera. Preferiram kupnju od firmi koje imaju "ime i prezime" i koje nisu nikle uz cestu jučer i nestati će sutra. Razlog je tim više što se dobije garancija na vozilo. Koliko znam minimalna koja je dozvoljena po Zakonu o zaštiti potrošača je 6 mjeseci, a i to je nešto. Zanimljivo je da ima autokuća koje i na polovne daju garanciju od godinu dana. Taman i da je nešto skuplji radije bih izabrao tako nešto.
Npr. http://www.autoinfo.ba/rabljena-vozila/ ... ci-85-ks-0 još na njemu napravljen veliki servis + garancija 12 mjeseci.
nookey

#73 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by nookey »

authentique wrote:
nookey wrote:Eh ovako kupujem polovnog Audija A3 1.9 TDI, sve plaćeno do registracije od švercera. Znam da je rizik, ali sva ovakva auta su iz uvoza i samo je pitanje sreće na šta će čovjek naletiti. Pregledao sam ga onako od oka i auto je extra očuvano, limarija, unutrašnjost, sjedišta sve za deset. Prešao je 207000 (naravno), provozao sam ga i auto leti, ništa ne lupka, ne trza, kočnice dobre.
Sretno s kupnjom i "novim" ljubimcem.
Osobno ne volim kupovinu od švercera. Preferiram kupnju od firmi koje imaju "ime i prezime" i koje nisu nikle uz cestu jučer i nestati će sutra. Razlog je tim više što se dobije garancija na vozilo. Koliko znam minimalna koja je dozvoljena po Zakonu o zaštiti potrošača je 6 mjeseci, a i to je nešto. Zanimljivo je da ima autokuća koje i na polovne daju garanciju od godinu dana. Taman i da je nešto skuplji radije bih izabrao tako nešto.
Npr. http://www.autoinfo.ba/rabljena-vozila/ ... ci-85-ks-0 još na njemu napravljen veliki servis + garancija 12 mjeseci.
Kupio sam ipak golf 4 od vlasnika u BiH, auto je od 2007 registrovano, tako da s te strane nisam imao problema.
Pregled izvršio u Unitrade servisu na stupu i prezadovoljan vozilom.
Vidjećemo kako će me služiti :)
milojicabrzi

#74 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by milojicabrzi »

Edisontije wrote:Za pare koje planiraš odvojiti za kupovinu polovnog auta traži što mlađe i sa što manjim brojem pređenih kilometara. Moj savjet.
Tako je jedan moj drug, kad se zenio, trazio nevinu od jedno 25 god. ali je problem sto se uspostavilo da nema :)

Svaka cast na savjetu, popravio si mi dan :)
Edisontije

#75 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Edisontije »

milojicabrzi wrote:
Edisontije wrote:Za pare koje planiraš odvojiti za kupovinu polovnog auta traži što mlađe i sa što manjim brojem pređenih kilometara. Moj savjet.
Tako je jedan moj drug, kad se zenio, trazio nevinu od jedno 25 god. ali je problem sto se uspostavilo da nema :)

Svaka cast na savjetu, popravio si mi dan :)
I umjesto da date odgovor čovjeku na forumu postoje seratori koji samo kontroiraju drugima... :kiss:
Post Reply