Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#51 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

Akumulator se puni strujom jacine XY ampera ciji je napon 13,8 volti.
didgeridoo

#52 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by didgeridoo »

1.6 tdci. orginalni akumulator star 6 godina, upali bez problema (nije paljen 3 dana)
motorola01

#53 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

Kod mene jutros problem :( .Jucer na -20 upali iz prve i vozio sam ga u vise navrata tokom dana,da bi jutros na -17 samo verglao :roll: .Pokusao tokom dana upaliti nekoliko puta ali nista.Akumulator kupljen prije dvije godine.Zvao bihamk i stavili kleme i opet nista.Izgleda smrzlo gorivo(benzin :shock: )...Skinuo sam akumulator i punit cu ga dan prije najavljenog otopljenja i kad malo otopli,pokusat cu opet upaliti...Nikad mi se nije desilo ovako nesto :-? Uglavnom nema voznje najmanje 5-6 dana(pitanje je hoce li i dotad otopliti)..

edit:gorivo nasuto na EP :shock: ...
donsedin

#54 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by donsedin »

motorola01 wrote:Kod mene jutros problem :( .Jucer na -20 upali iz prve i vozio sam ga u vise navrata tokom dana,da bi jutros na -17 samo verglao :roll: .Pokusao tokom dana upaliti nekoliko puta ali nista.Akumulator kupljen prije dvije godine.Zvao bihamk i stavili kleme i opet nista.Izgleda smrzlo gorivo(benzin :shock: )...Skinuo sam akumulator i punit cu ga dan prije najavljenog otopljenja i kad malo otopli,pokusat cu opet upaliti...Nikad mi se nije desilo ovako nesto :-? Uglavnom nema voznje najmanje 5-6 dana(pitanje je hoce li i dotad otopliti)..

Sad se vidi ko kakvo smece prodaje pod gorivo, nisi jedini dvojca najblizih komsija klemala auto juce od toga jedan ga od juce pokusava upalit al nista zaledio bas kao i ti.
2AK-47

#55 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by 2AK-47 »

donsedin wrote:
motorola01 wrote:Kod mene jutros problem :( .Jucer na -20 upali iz prve i vozio sam ga u vise navrata tokom dana,da bi jutros na -17 samo verglao :roll: .Pokusao tokom dana upaliti nekoliko puta ali nista.Akumulator kupljen prije dvije godine.Zvao bihamk i stavili kleme i opet nista.Izgleda smrzlo gorivo(benzin :shock: )...Skinuo sam akumulator i punit cu ga dan prije najavljenog otopljenja i kad malo otopli,pokusat cu opet upaliti...Nikad mi se nije desilo ovako nesto :-? Uglavnom nema voznje najmanje 5-6 dana(pitanje je hoce li i dotad otopliti)..

Sad se vidi ko kakvo smece prodaje pod gorivo, nisi jedini dvojca najblizih komsija klemala auto juce od toga jedan ga od juce pokusava upalit al nista zaledio bas kao i ti.
:thumbup: Selex i OMV su tu na prvom mjestu. Riknula mi einspritz pumpa na E39 prošle godine. Sipao na Selexu jedno godinu, i na OMV-u povremeno, to mi blizu kafića gdje izlazim, pa ugrabim tu da naspem. Kada sam je izvadio, gluho i daleko bilo pumpa sva zahrđala, a donji dio nosača truho. Voda buraz, podvaljuju nam vodu kao benzin :x
motorola01

#56 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

donsedin wrote:

Dosad nisam nikad uzimao racun,ali odsad svaki put cu traziti racun jer vidim do cega sve moze dovesti..Najgore je to sto ne mogu auto voziti najmanje 5-6 dana jer su tek u srijedu najavili otopljenje(ako se tako moze nazvati temperatura oko nule) i sto se ne zna sta ce biti za tih par dana,odnosno sta ce se desiti(hoce li upaliti ili ne i da mi nece neki drugi kvar napraviti)..
Ima li kakvo drugo rjesenje osim cekanja da otopli?
goran16v

#57 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

Danas prvi put od kad je snijeg pao Ford Fikus 1,4 benz upalio bez greske. Akulumator nikad zamjenjen, 2007 god, gorivo EP kod USAID-a. Pozitivno iznenadjen... Kuc, kuc - da se ne urekne!
O'zone
Globalni moderator

#58 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by O'zone »

goran16v wrote:Danas prvi put od kad je snijeg pao Ford Fikus 1,4 benz upalio bez greske. Akulumator nikad zamjenjen, 2007 god, gorivo EP kod USAID-a. Pozitivno iznenadjen... Kuc, kuc - da se ne urekne!
Nikad upratiti ove nove modele. Kad je Ford izbacio na tržište ovaj Fikus model? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
2AK-47

#59 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by 2AK-47 »

edit:gorivo nasuto na EP :shock: ...[/quote]
Sad se vidi ko kakvo smece prodaje pod gorivo, nisi jedini dvojca najblizih komsija klemala auto juce od toga jedan ga od juce pokusava upalit al nista zaledio bas kao i ti.[/quote]
Dosad nisam nikad uzimao racun,ali odsad svaki put cu traziti racun jer vidim do cega sve moze dovesti..Najgore je to sto ne mogu auto voziti najmanje 5-6 dana jer su tek u srijedu najavili otopljenje(ako se tako moze nazvati temperatura oko nule) i sto se ne zna sta ce biti za tih par dana,odnosno sta ce se desiti(hoce li upaliti ili ne i da mi nece neki drugi kvar napraviti)..
Ima li kakvo drugo rjesenje osim cekanja da otopli?[/quote]

Jedino da ga odšlepaš u kakvu garažu toplu, i da probaš grijati nekim jakim fenom crijeva od goriva, nebih ti preporučio paljenje vatre, ili baklju. Ja inače naftu na kamionu odleđujem bakljom, tebi nebih preporučio.
motorola01

#60 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

2AK-47 wrote:edit:gorivo nasuto na EP :shock: ...
Sad se vidi ko kakvo smece prodaje pod gorivo, nisi jedini dvojca najblizih komsija klemala auto juce od toga jedan ga od juce pokusava upalit al nista zaledio bas kao i ti.[/quote]
Ima li kakvo drugo rjesenje osim cekanja da otopli?[/quote]

Jedino da ga odšlepaš u kakvu garažu toplu, i da probaš grijati nekim jakim fenom crijeva od goriva, nebih ti preporučio paljenje vatre, ili baklju. Ja inače naftu na kamionu odleđujem bakljom, tebi nebih preporučio.[/quote]

Nista onda,valja cekati da otopli samo je pitanje sta ce se i koliko otopiti na temperaturi od 0 celzijusa(a ko zna kad ce i biti ta temperatura,s obzirom da u nedjelju opet najavljuju minus od 20 stepeni)..

edit:tek od utorka malo toplije(oko nule),a iduci vikend bi trebao biti u plusu)
Last edited by motorola01 on 10/02/2012 17:23, edited 1 time in total.
johntra

#61 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by johntra »

Ja sipam EP redovno, sad sipam na ovoj novoj Č.Villa pumpi...palim ga sad svaka tri dana bez problema...neki dan mi je šefici na RAV4 zaledila pumpa od goriva, ali nije zbog goriva, nego zbog kondenza u crijevima...došao BIHAMK-ovac odledio let lampom i to je to...
Dendrlix

#62 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dendrlix »

I ja sipam na EP i to kod OHR-a. Pali ko mina na ovim minusima. Sumnjam da je do goriva!
motorola01

#63 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

Pa do cega ce biti kad nije do akumulatora?Dan ranije upalio bez problema na nizoj temperaturi.Covjek iz bihamka kaze da je do goriva...
goran16v

#64 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

O'zone wrote:
goran16v wrote:Danas prvi put od kad je snijeg pao Ford Fikus 1,4 benz upalio bez greske. Akulumator nikad zamjenjen, 2007 god, gorivo EP kod USAID-a. Pozitivno iznenadjen... Kuc, kuc - da se ne urekne!
Nikad upratiti ove nove modele. Kad je Ford izbacio na tržište ovaj Fikus model? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Iste godine kad i Citroen Saxiju!
sparky

#65 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by sparky »

u jednom autu je benzin od EP,u drugom od Hife.
pale oba "na po' kljuca" ispod sedam metara snijega :)
motorola01 wrote:Pa do cega ce biti kad nije do akumulatora?Dan ranije upalio bez problema na nizoj temperaturi.Covjek iz bihamka kaze da je do goriva...
a da nije do svjecica (ne znam koji je auto kod tebe) ali posto si verglao pola dana vjerovatno je presaugao.

:run:
motorola01

#66 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

sparky wrote:u jednom autu je benzin od EP,u drugom od Hife.
motorola01 wrote:Pa do cega ce biti kad nije do akumulatora?Dan ranije upalio bez problema na nizoj temperaturi.Covjek iz bihamka kaze da je do goriva...
a da nije do svjecica (ne znam koji je auto kod tebe) ali posto si verglao pola dana vjerovatno je presaugao.

I ja godinama sipam na EP i nikad nije bilo nikakvih problema sa gorivom.Ovo je prvi put da mi auto nece da upali,jer ga odrzavam kako treba i auto je cvoka,ali eto jbg,desi se ovo jutros...

laguna 1,6 benzin..Nisam verglao pola dana :) ,ali se ipak malo osjetio miris benzina kad smo pokusavali sa bihamkom..Uglavnom skinuo sam akumulator i dopunicu ga za svaki slucaj onaj dan kad najave da ce biti toplije.Dotad ce ispariti to malo benzina sto je povukao..Uglavnom valja mi cekati najmanje do utorka srijede(prije srijede),pa polako :)
malawi

#67 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by malawi »

motorola01 wrote:
sparky wrote:u jednom autu je benzin od EP,u drugom od Hife.

I ja godinama sipam na EP i nikad nije bilo nikakvih problema sa gorivom.Ovo je prvi put da mi auto nece da upali,jer ga odrzavam kako treba i auto je cvoka,ali eto jbg,desi se ovo jutros...

laguna 1,6 benzin..Nisam verglao pola dana :) ,ali se ipak malo osjetio miris benzina kad smo pokusavali sa bihamkom..Uglavnom skinuo sam akumulator i dopunicu ga za svaki slucaj onaj dan kad najave da ce biti toplije.Dotad ce ispariti to malo benzina sto je povukao..Uglavnom valja mi cekati najmanje do utorka srijede(prije srijede),pa polako :)
Kod mog jarana nova Insignia zaledila...Dolazili iz BIHAMK-a i kazu da je zaledilo gorivo. Parkirao u toplu garazu i za pola dana sve OK. Prvo mu je izgubila vucu, dok poslije nije htjela ni uplaiti. Zato Rusi vozaju benzince :)
novi.dan.nova.nafaka

#68 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by novi.dan.nova.nafaka »

donsedin wrote:
motorola01 wrote:Kod mene jutros problem :( .Jucer na -20 upali iz prve i vozio sam ga u vise navrata tokom dana,da bi jutros na -17 samo verglao :roll: .Pokusao tokom dana upaliti nekoliko puta ali nista.Akumulator kupljen prije dvije godine.Zvao bihamk i stavili kleme i opet nista.Izgleda smrzlo gorivo(benzin :shock: )...Skinuo sam akumulator i punit cu ga dan prije najavljenog otopljenja i kad malo otopli,pokusat cu opet upaliti...Nikad mi se nije desilo ovako nesto :-? Uglavnom nema voznje najmanje 5-6 dana(pitanje je hoce li i dotad otopliti)..edit:gorivo nasuto na EP :shock: ...
Apsolutno ista situacija, s tim da sam ja kupio na Turkoilu. Palio na -16 iz prve, odjednom prošli petak radilo auto 3 minuta na parkingu i ugasilo se samo od sebe.
Dolazio BIHAMK - ma neće ni da čuje. Eno ga odvezao k majstoru, mijenjali akumulator - ma kakvi. Izgleda da je do dizni ili čega već... :sad:
goran16v

#69 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

motorola01 wrote:
Meni se na Renaultu desavalo da verga ko mina a nece da upali. Fol bio u slabom akumulatoru koji je vrtio anlaser kako treba ali je obarao napon ispod 11V i gasio ECU i aktivirao imobilajzer. Probaj par puta otkljucati-zakljucati daljinskim prije sljedeceg pokusaja.
Cuba Libre

#70 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Cuba Libre »

Koliko ti je ostalo goriva nakon te vožnje u rezevoaru? Ako je malo goriva u rezevoaru, zarobljeni zrak u rezervoaru moze kondezovati kada se lim od rezervoara ohladi (a bilo je prilično hladno -17). Gledajte da su rezervoari pri niskim temperaturama što puniji.

Ja sam ga upalio kad je bilo -20 na rezervi, otišao na pumpu napunio ga skoro punog i sutradan kao i sve do danas bez problema. Gorivo EP.
motorola01

#71 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

goran16v wrote:
motorola01 wrote:
Meni se na Renaultu desavalo da verga ko mina a nece da upali. Fol bio u slabom akumulatoru koji je vrtio anlaser kako treba ali je obarao napon ispod 11V i gasio ECU i aktivirao imobilajzer. Probaj par puta otkljucati-zakljucati daljinskim prije sljedeceg pokusaja.
POkusat cu,ali tek za par dana.Ne mogu nista prije nego sto ne otopli,jer nema smisla pokusavati opet kad nije moglo dok sam klemao sa bihamka...Ili je do goriva(najvjerovatnije) ili je nesto drugo,uglavnom nije do akumulatora...
motorola01

#72 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by motorola01 »

Cuba Libre wrote:

Koliko ti je ostalo goriva nakon te vožnje u rezevoaru? Ako je malo goriva u rezevoaru, zarobljeni zrak u rezervoaru moze kondezovati kada se lim od rezervoara ohladi (a bilo je prilično hladno -17). Gledajte da su rezervoari pri niskim temperaturama što puniji.

Ja sam ga upalio kad je bilo -20 na rezervi, otišao na pumpu napunio ga skoro punog i sutradan kao i sve do danas bez problema. Gorivo EP.
Mislio sam i na to i dosipao sma gorivo u ponedjeljak.Trenutno u rezervoaru ima po nekoj mojoj procjeni 20-25 litara.Sad da li je to dovoljno ili ne,ne znam stvarno...
pirmin

#73 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by pirmin »

I kod mene je mrtva glava za parking ali opet gledam da ga svaki dan makar pola sata provozam
jer akumulator, kako mi rekose vise puta u auto-klubu, svaki dan stajuci gubi oko 1% svog kapaciteta
a na ovim minusima je taj procenat garant i veci. Naglasavam ovo "provozam" a ne samo upalim
jer sam isto tako vise puta savjetovan da je veca steta nego korist ako auto nije u pokretu.
maxell_sarajevo

#74 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by maxell_sarajevo »

Pali ko nov :D Jucer upalio bez ikakvih problema na -18, a gorivo je sa Selexa ;-)
olensoner

#75 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by olensoner »

Dosta ljudi zaboravi na grijace, koji su vrlo bitni u zimskim uslovima, tako da treba i to imati na umu.
Post Reply