Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

andromeda101

#51 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by andromeda101 »

Pa pusti ove sto te hoce da obeshrabre, kreni sa svojom racunicom.

Kad uspijes, oni ce ti zaviditi, posto oni nisu imali damu za to. I onda ce mozda cak pricati i za tebe da si lopov iz neke ljubomore.

Takav svijet.

Od price nema fajde nego od rada.

Njima je krivo da iko uspije, oni bi svi da ostali budu kao i oni. To im je comfort zone.

Malogradjansko komunisticko naslijedje, i onda ti kazu "vidi seljaka".

Ubijaju se ljudi u pojam iz neke zavisti, da bi se i oni dobro osjecali da niko nije bolji od njih. Nego da sjedi kod kuce i lijencari.

Treba se toga osloboditi, jer takva pasivnost ubija.

Nista nece doci samo od sebe ako se osoba ne potrudi.
talić

#52 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

_Reds_ wrote:@cojk

Nije svako preko noci posato uspjesan, svako je pocinjao. Probao ovo i ono, kod nas je na balkanu lakse ljudima reci, ne bavi se time, nema tu hajra, nego pomoci nekoga i uputi ga. Sto se tice trzista, za ovo sto sam ja mislio, sam siguran da ima plasman, uostalom znam neke ljude koji drze neke turisticke objekte, i koji bi me malo i pogurali i sl. No rizikovati 20.000 odmah na pocetku nisam spreman, nije problem doci do tih 20.000, ali da rizikujem toliku lovu, necu. A prema vasim pricama, je nemoguce krenuti sa manjom.

Usotalom da ja imam 200.000 i narucim robu, ko meni garatuje da ce mi ta roba doci niko, ako nisam otisao na lice mjesta i uvjerio se, ili ako nisam vec narucivao od tog dobavljaca. Ja sam vas ovdje pitao za neke konrketne stvari. Nisam pitao, zato ne bi trebo.

Uostalom svaka normalna drzava podstice mlade ljude da pokrenu nesto svoje, da probaju da se okusaju, ali ovdje, ovdje te i drzava i svi drugi samo demoralisu. Citao sam dosta ovih dana forma, i tema u vezi ovoga, i na dosta foruma sam naletio upravo na ono "glupi Bosanci", dobar dio Hrvata se smije, i kazu da zarDUJU bukvalno na radeci nista, narucuju robu uvlace je u Hrvatsku i samo izvrse reexport u Bosnu, bez da ovi u Bosnu vide stvarnu fakturu.

Zato ova zemlja jeste tu gdje jeste, na dnu ljestvice po bilo cemu.

Ev ako hocu proizvoditi nesto, sijati kromir recimo,l naci ce ih se 100 koji ce mi reci, jesi lud, ne isplati ti se nikako ne mozes prodati nista, trebati toliko za sjetvu, toliko za ono, toliko za ovo, toliko za zemlju, nigdje te nema, bolje sjedi kuci, i samo pricaj kako su svi drugi lopovi.

I onda ako zelis pokrenuti kakvu proizvodnju ovdje, trebaju ti masine, i onda tek ide belaj, i silni nameti svih i svacih, prvo moras naci masine povoljno, pa organizovati prevoz, i onda drzava stupa na snagu, puca porez i carinu (normalno bi bilo da se na nakin nacin oslobodi ovoga, jer ti zelis zbg pokrenuti proizvodnju) i onda ti salju zahtjeve za ateste tih masina, palti ovo plati ono, plati testiranje reporomaterijala, maziva, boja i sl. koje koristi ta masina, da na kraju ti dodje da se okanis bilo cega.

Et toliko od mene, srecom pa ni ne gori pod nogama.
Mislim da niko (ili bar većina ljudi) ovdje ne želi da te odvrati od tvoje namjere samo želimo da te upozorimo da nije više moguće početi posao i opstati kao što se nekad moglo. Mnogi ljudi su ranije uzimali par hiljada kredita od zelenaša i otvarali granape, kupovali robu po veleprodajama i posao je dovoljno dobro išao da su mogli servisirati pozajmljeni novac, ptroškove trgovine i da im je još ostajalo za života a nekima i za rast firme.
Poznajemo mnogo obrazovanih i pametnih ljudi koji nikad nisu imali hrabrosti da se upuste u privatni biznis. Na drugoj strani poznajem i neke uspješne biznismene koji vrte milione a imaju završenu samo osnovnu školu. Ti ljudi ne poznaju zakone, nemaju strah od kršenja istih i guraju samo naprijed a ljudi oko njih ( njihovi uposlenici) drže poslovanje u zakonskim okvirima (koliko je to moguće).
Zato ako imaš želju i energiju ne daj da te iko ili išta spriječi u tvojoj namjeri.
Visina kapitala koji ti je potreban zavisi od djelatnosti, prometa i naplate potraživanja.
chojk

#53 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by chojk »

@reds

Moj otac vec skoro 2 decenije vodi uspjesnu firmu... Ustajao je u 2-3 ujutro i ne vracao se kuci sljedeca 24h. Vec je imao 2 operacije , a uma 46 godina , pa se ti skontaj. Sad otvoriti firmu je ravno samoubistvu. Jedino ti moze proci nesto sto gotovo niko ne nudi na trzistu. Evo za primjer Vedad Vranj ili ti ga www.eskluziva.ba ... Neceg cega ima previse na trzistu tesko ce proci. Ja tebe stvarno ne kontam , hoces da otvoris firmu , a nemas ni kapitala i onda jos kazes ko ce meni garantovati za taj ulozeni kapital. Ima jedna izreka , "ko ne riskira taj ne profitira" !
kica

#54 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by kica »

Neka ti je sa srecom kralju :-)
_Reds_

#55 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

chojk wrote:@reds

Moj otac vec skoro 2 decenije vodi uspjesnu firmu... Ustajao je u 2-3 ujutro i ne vracao se kuci sljedeca 24h. Vec je imao 2 operacije , a uma 46 godina , pa se ti skontaj. Sad otvoriti firmu je ravno samoubistvu. Jedino ti moze proci nesto sto gotovo niko ne nudi na trzistu. Evo za primjer Vedad Vranj ili ti ga http://www.eskluziva.ba ... Neceg cega ima previse na trzistu tesko ce proci. Ja tebe stvarno ne kontam , hoces da otvoris firmu , a nemas ni kapitala i onda jos kazes ko ce meni garantovati za taj ulozeni kapital. Ima jedna izreka , "ko ne riskira taj ne profitira" !
Koliko imas ti godina 18, jer ne bi rekao da imas i godinu vise ??

Nisam pitao za pemtovanje ovdje, pametnjakovice cu naci na svakom koraku, nego za konkretne stvari, kako, koliko, gdje, koliko minimalno i sl. Ali ocigledno nije pravi forum.

Eurotex je upitanju jel ?
chojk

#56 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by chojk »

_Reds_ wrote:
chojk wrote:@reds

Moj otac vec skoro 2 decenije vodi uspjesnu firmu... Ustajao je u 2-3 ujutro i ne vracao se kuci sljedeca 24h. Vec je imao 2 operacije , a uma 46 godina , pa se ti skontaj. Sad otvoriti firmu je ravno samoubistvu. Jedino ti moze proci nesto sto gotovo niko ne nudi na trzistu. Evo za primjer Vedad Vranj ili ti ga http://www.eskluziva.ba ... Neceg cega ima previse na trzistu tesko ce proci. Ja tebe stvarno ne kontam , hoces da otvoris firmu , a nemas ni kapitala i onda jos kazes ko ce meni garantovati za taj ulozeni kapital. Ima jedna izreka , "ko ne riskira taj ne profitira" !
Koliko imas ti godina 18, jer ne bi rekao da imas i godinu vise ??

Nisam pitao za pemtovanje ovdje, pametnjakovice cu naci na svakom koraku, nego za konkretne stvari, kako, koliko, gdje, koliko minimalno i sl. Ali ocigledno nije pravi forum.

Eurotex je upitanju jel ?
18 tacno :D a to konkretno ces tesko naci na forumu ;) Mescini da ima jedan forumas koji se dobro razumije oko toga, ako se ne varam nick mu je "poznanik" on ti moze najbolje pomoci.Nego ako budes dizao kredit , krov nad glavom nikako pod hipoteku ;) Eno Sabix , propade frajer dok si rek'o keks , nedavno mu banka uzela 8 miliona nekretnina :( tuga Neko mi rece da je sad podstanar :(
fallout1

#57 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by fallout1 »

delete
Last edited by fallout1 on 04/12/2012 23:54, edited 1 time in total.
m-m

#58 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by m-m »

-
Last edited by m-m on 06/12/2014 01:05, edited 1 time in total.
Murisno1

#59 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

m-m wrote:Da ne otvaram novu temu...

Jel' moguce registrovati/otvoriti firmu na ime maloljetne osobe ?
Razlog ? ...
Niko drugi u porodici to ne moze, drzavni sluzbenik, penzija itd ... ili ovo nije tacno ?
ne moze.ba
razlog - nije punoljetan :)
a mozes dopunsku djelatnost registrovat na već uposlene, ali to su jako ograničena pravna lica. mogu se baviti limitiranim oblicima poslovanja.
m-m

#60 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by m-m »

-
Last edited by m-m on 06/12/2014 01:04, edited 1 time in total.
PRO165

#61 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by PRO165 »

fallout1 wrote:planiram otvoriti obrt, kao dodatnu djelatnost, koja bi se bavila internet biznisom, znaci usluge na web stranci koje bi pruzao... pa me zanima

1. Da li mogu biti oslobođen fis kase? Ako ne, koji mi je rok da je uvedem? bilo bi dobro ako nista bar jednu godinu prvu bez nje.
2. da li ja mogu svoje pribvatno auto iznajmiti firmi? pod kojim uslovima?
3. Dodatni obrt planiram otvoroiti sa jos jednom osobom, u opstini kazu da mora ici na jednu osobu reg, da li mi mozemo naprqaviti ugovor kojim se regulisu prava vlasnistva 50 – 50 izmedju nas svojice?
4. kako najlakse izvlaciti pare iz firme koja se baci internet biznisom?
5. ako jos neko ima slicnih iskustava nek napise
hvala puno
1. NE ni pod razno
2. ne kao obrt, kao doo da
3. mozete ali nepije puno vode i nema puno smisla, nek i taj drugi otvori obrt pa onda napravite ugovor izmedju obrta
4.OVO SU TI BAŠ UGRUBO INFORMACIJE: ako si obrt plaćaš fiksne doprinose svu ostalu lovu možeš trošiti sa 10% poreza (prvih 300 KM u jednom mjesecu je neoporezivo) , NPR ovaj mjesec potrošiš 1000 plaćaš još 70 KM poreza (10% od 1000-300) - - ima i porezno priznatih izdataka
newnew

#62 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by newnew »

Moze li meni neko pomoci u veze slijedeceg: pokrecem obrt, u fazi je registracije u opstini. Potom moram do Porezne uprave (rekao mi racunovodja). Mozete li mi reci koliko sve to kosta kod njih da se zavrsi taj dio posla i sl? Treba li inspekcija da obidje mjesto gdje ce se vrsiti obrt prije nego sto pocnem raditi? Hvala.
talić

#63 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

newnew wrote:Moze li meni neko pomoci u veze slijedeceg: pokrecem obrt, u fazi je registracije u opstini. Potom moram do Porezne uprave (rekao mi racunovodja). Mozete li mi reci koliko sve to kosta kod njih da se zavrsi taj dio posla i sl? Treba li inspekcija da obidje mjesto gdje ce se vrsiti obrt prije nego sto pocnem raditi? Hvala.
Mislim da nemaš velikih troškova, ne sjećam se tačno ali uglavnom se radi o taksama.
Što se tiče zapisnika o ispunjavanju uslova za rad tu ti dolazi komisija iz općine a ne inspekcija. Nije to ništa mučno, zavisno od općine neke više i ne gledaju objekat nego samo pišeš izjavu da objekat ispunjava uslove. Ukoliko se u objektu već obavljala poslovna djelatnost onda još jednostavnije i bolje.
Sve je to lako samo da bude prometa i posla.
Sretno!
PRO165

#64 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by PRO165 »

Romeo 80 wrote:Pitanje za nekoga ko je upućen...

Prilikom otvaranja vlastitog biznisa da li sam u obavezi kupiti novu fiskalnu kasu ili mogu kupiti polovnu? Čuo sam da se mora kupiti nova (skuplja) kasa, ali nisam siguran je li to istina!? :?: :bih:

U teoriji možeš kupiti polovnu fiskalnu kasu ali ovo su stvari koje moraju biti odrađene:

Fiskalni uređaj defiskalzovan.
Ubacivanje novog fiskalnog modula (tu je kvaka on košta 200 - to je otprilike za NSC uređaje, ali slično je i sa ostalim proizvođaćima)
Fiskalizacija na tvoje ime.

Ovo otprilike znači da polovna uređaj automatski gubi 200 km minus nesto realno za polovna uređaj.

U praksi znači sljedeće : polovna defiskalizovna kasa vrijedi 150-350 zavisi od modela .

Pošto sam već nešto odgovarao o fisk uređajima na drugoj temi samo kratko:
U većini biznisa ne razmišljate o fiskalnoj kasi nego o kasi - printeru i izbjegnite ogromne gubitke vremena u kucanju.
S@din

#65 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by S@din »

Imam i ja pitanje :-D za ekonomiste, da li penzioner, kad otvara obrt moze da bira da li ce dopunski ili dodatni ili je to uredjeno nekom odlukom, hvala na odgovoru ...
francophil

#66 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by francophil »

Evo i ja se moram uključiti nakon ove cjele polemike. Prije svega podrska SVIM BUDUĆIM PODUZETNICIMA!!!. Inače skoro sam magistriro na ekonomije(25god) i shvatio da mi je bolje aktivirati se malo privatno nego cekati da me neko pozove i da mi daje platu do kraja zivota 500-800-1000 km ..i sta cu ja sa tim??? Budući poduzetnici samo cu Vam reci, prije pokretanja biznisa, dajte sebi jedan vremenski period da svoju ideju razradite sa vise poslovnih aspekata uz pomoc strucne osobe tj osobe sa iskustvom iz oblasti ekonomije, prava! Nemojte da naljepite na osobu preko 50 godina da Vas savjetuje, jer je ona u fazi prezasicenja svega i samo ce Vas demoralisati......nadjite nekoga od 35-45 godina koji ima iskustva, a sa druge strane je jos uvjek samoinicijativan i kolko toliko optimista. Druga stvar tiče se svih ovih iskustvenih pesimista, nemojte ih zanemariti ni u kom slučaju...uvjek morate imati na umu i sve ovo sto su oni rekli, jer Vas i to može stići. Ostalo mi je samo da NAM poželim puno sreće u pokretanju i vođenju biznisa! THINK TO SURVIVE! :wink:
Did

#67 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Did »

Da ni ja ne otvaram novu temu:
Predstavništvo strane firme već registrovano kod MVTiEO BiH sa adresom u privatnom stanu.
Postoje li ikakve prepreke za rad u stanu ili mora biti poslovni prostor?
Unaprijed hvala!
yml

#68 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by yml »

Gdje cu naci formular za pokretanje biznisa, daju 7000 KM ? IOsao sam na FZZZ.BA. Nesto se ne snadjoh
emirolini

#69 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by emirolini »

Ma ne pokreci nista sta ti je, porezna ce ti bdjeti i dan i noc na glavi ako im ostanes duzan i 0,000001 KM. A gamad gamadska nece da odgovore na mail vec 5 sedmica, svaki dan saljem, onoj gospodjurini Adisi!
yml

#70 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by yml »

emirolini wrote:Ma ne pokreci nista sta ti je, porezna ce ti bdjeti i dan i noc na glavi ako im ostanes duzan i 0,000001 KM. A gamad gamadska nece da odgovore na mail vec 5 sedmica, svaki dan saljem, onoj gospodjurini Adisi!
Kontam te, nije bas drzava neka
cico x

#71 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by cico x »

yml wrote:Gdje cu naci formular za pokretanje biznisa, daju 7000 KM ? IOsao sam na FZZZ.BA. Nesto se ne snadjoh
jel na ovo mislis ?
http://www.fzzz.ba/projekti/omladinsko- ... Itemid=196

trebas i ovdje imati stele i hrpu papira,nek ti je s asrecom,pokusaj pa sta bude !!

zna li se ima li jos kakvih poticaja,kredita za pokretanje biznisa od nekih agencija ?
yml

#72 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by yml »

cico x wrote:
yml wrote:Gdje cu naci formular za pokretanje biznisa, daju 7000 KM ? IOsao sam na FZZZ.BA. Nesto se ne snadjoh
jel na ovo mislis ?
http://www.fzzz.ba/projekti/omladinsko- ... Itemid=196

trebas i ovdje imati stele i hrpu papira,nek ti je s asrecom,pokusaj pa sta bude !!

zna li se ima li jos kakvih poticaja,kredita za pokretanje biznisa od nekih agencija ?
Ma zakasnio sam, traje jos nekoliko dana al do 35 godina, ja taman presao a pise nema sanse iznad 35 :( Na sve sam zakasnio sto valja, jedino sto ne valja stignem sve...
Post Reply