Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Baudelaire

#51 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Pa evo napisa vam amrica koja živi u Oslu ako sam dobro upućen kako je. Vi ne shvatate da policija na prevenciji npr jednog silovanja može jako malo uraditi. I ja imam neke familije po Evropi, nije bajno, apsolutno ni po pitanju kriminala. U Milanu rođaku ukraden auto, i to nije neko strašno auto da su imali neku veliku potrebu da ga klepe, stariji model Citroena, njegovu mamu neki dan odžepario nekakav lokalni narkomančić koji je svima poznat i koji je sto puta završavao po zatvorima i uvijek se izvlačio. Kriminala ima svugdje u jednakoj ovoj mjeri. Čovječe, neki dan u sudnici frajer ubi tužioca, svjedoka, koga već u Njemačkoj. Ja apsolutno s gađenjem gledam na mnoge pojave u našem društvu, ali oko sigurnosti i toga je isto kao i vani. Jesu ono ljetos u Londonu lokalni klošari haos pravili danima, ili sam ja to sanjao?

Jedino rješenje za kriminalce raznoraznih tipova jeste da se uvedu drakonske zakonske mjere. I to samo da maknu povratnike u činjenje krivičnog djela sa ulice. Meni je smiješan rezon pojedinih ljudi da će neko dobro razmisliti da li da učini neko krivično djelo ako ga čeka duga kazna zatvora. Neko ko čini krivično djelo učinit će ga svakako, dobio 20 godina ili 20 mjeseci.

Alibegoa, to je koliko znam bio radnik na osiguranju. Taj se argument zlobno podmeće da se popljuje po policiji, a zaboravlja se da tada intervencija policije nije ni počela, i da je situacija nedugo nakon tog stavljena pod kontrolu. To što ste vi gledali previše Stalonea i Chuck Norrisa, kad se kriminalca prvo gađa u glavu a onda pita da progovori, to je vaš problem.
alibegoa

#52 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by alibegoa »

Pa stvarno mi je neshvatljivo da neko i dalje može tražiti razloge da opravda onakvu reakciju policije.
A i ovo je samo Stalone i Chuck Norris:

Draga moja samo ovako treba i samo ovako se to radi a ne kao onaj čergar ili kako već, čuj on se malo sileđijski tukao sa švercerima. Upravo u tome su naši specijalci i najbolji na takmičenjima, u kafanskim kao tučama, ne bih nešto rekao u ostalim aspektima policijskog posla. Ali ovo nije uredu, trebali su pustiti da ih ovaj malo pretuče pa da dođe čergar :) da ih zaštiti i prebije vandala.
drndalo

#53 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Baudelaire wrote:Pa evo napisa vam amrica koja živi u Oslu ako sam dobro upućen kako je.

Alibegoa, to je koliko znam bio radnik na osiguranju. Taj se argument zlobno podmeće da se popljuje po policiji, a zaboravlja se da tada intervencija policije nije ni počela
Taj me argument sa danasnjom press konferencijom Policije neodoljivo podsjeca na Top listu nadrealista, i epizodu:"U Svedskoj problemi, ZDRAVO!" A onda jos kako u sljasticarni u SA rade 2 jadne svedske izbjeglice, pobjegle od problema u SWE...

"Radnik na osiguranju" je bio policajac na osiguranju, prema zvanicnoj informaciji MUP-a i sviju ostalih, a nakon ranjavanja jednog covjeka, pa jos policajca, i jos sat vremena mahanja kalasnjikovom, uz povremeno pucanje po ambasadi... I dalje tvrdim da ga je trebalo roknuti puno ranije, za svaki slucaj, da ne bi jos neki "bezbjednjak" ili prolaznik stradao... Ako pravilo sluzbe kaze u nogu/ruku/rame umjesto u glavu, OK, onda u nogu, ali sat ranije ! I nije ovo napad na specijalce, cak ni na policajce, nego na one koji kad se docepaju komandnih fotelja zaborave kako je ovim bivsim kolegama na ulici, i u akciji !
Last edited by drndalo on 31/01/2012 19:49, edited 3 times in total.
JThomas

#54 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by JThomas »

nekidan je na tapeti bio švedski standard, kao, visok porez na platu pa ti malo ostane. a danas norveška policije.

sve krenuli konvoji izbjeglica iz švedske i norveške prema sarajevu...
maxell_sarajevo

#55 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by maxell_sarajevo »

žulijan asanž wrote:breivik je zaista posebna priča. ali zaista previše specifična da bi je mogli uzimati uopšte u obzir. ali upravo zato je naš vrli komesar odabrao norvešku policiju da se "uporedi"...

šta god mu kažeš, ha, on će tebi reć: breivik.

apsolutno je nebulozno da je on našao norvešku policiju da se s njom poredi. apsolutno neprihvatljivo i nebulozno.....čak štaviše, smiješno i žalosno.
Ciju je policiju trebao uzeti za primjer?
Uporedi budzet norveske policije i nase siguran sam da je njihov veci za stotinu puta.Imaju svu najnoviju tehnologiju, al opet na otkrivanju i razrjesavanju KD su iza nase policije.Nasi policajci mozemo slobodno reci rade bez ikakve opreme(jer ne smiju tek tako upotrijebiti pistolj) i opet uspiju vecinu KD da razrijese, a sad zasto tuzilastvo i sud zakazuju to je posebna tema.
Ako nasa policija ode pod politiku kao sto neke stranke zele onda cemo u razrjesavanju KD-a biti u rangu africkih zemalja i imat cemo mnogo slucajeva Leutar. ;-)
drndalo

#56 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

A ovako nisu pod uticajem stranaka, i nemamo i previse slucajeva Leutar !? Pa i onaj jedan Leutar je PREVISE ! :(

U tome je citav trik, i potreba za pisanjem oko toga...
chuchumbamayumbe

#57 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by chuchumbamayumbe »

Što se tiče načina korištenja oružja, i statistike upotrebe, citat iz Wiki:

"Norwegian police do not carry firearms on a daily basis; they keep them locked down in the patrol cars, and if need arises they have to get permission by the police commissioner or someone authorized by him or her. If there is no time to contact a superior, a police officer may arm himself and anyone under his command. From 1994 to 2004 the Norwegian police fired approximately 79 shots; 48 of these were fired during the Nokas Robbery in 2004."
chuchumbamayumbe

#58 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by chuchumbamayumbe »

Turbo-gurabija wrote:Haj makar smo bolji na statistikama.
Nisam ni znao da zivim u ovako divnom okruzenju dok nisam vidio statistike, zalim Norvezane u kojim uslovima zive.

http://www.nationmaster.com/compare/Bos ... rway/Crime
Po ovoj statistici, Švica i ŠveCka su po broju ukradenih automobila na 100.000 stanovnika #1 & #2 u svijetu?!?!?!
A BiH #64?

Naprosto ne mogu da vjerujem u takvu statistiku!
Baudelaire

#59 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

A ne znam po čemu je relevantna svaka statistika koja kaže da smo dno dna, a statistike koje znače nešto pozitivno za BiH u odnosu na razvijenije zemlje su frizirane i lažne.
Koba

#60 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Koba »

alibegoa wrote:Pa stvarno mi je neshvatljivo da neko i dalje može tražiti razloge da opravda onakvu reakciju policije.
A i ovo je samo Stalone i Chuck Norris:

Draga moja samo ovako treba i samo ovako se to radi a ne kao onaj čergar ili kako već, čuj on se malo sileđijski tukao sa švercerima. Upravo u tome su naši specijalci i najbolji na takmičenjima, u kafanskim kao tučama, ne bih nešto rekao u ostalim aspektima policijskog posla. Ali ovo nije uredu, trebali su pustiti da ih ovaj malo pretuče pa da dođe čergar :) da ih zaštiti i prebije vandala.
Ovako se radi samo u divljačkim i necivilizovanim zemljama poput one čiju zastavu ti držiš na avataru.

Ovako hladnokrvno ubiti čovjeka je za svaku osudu, a ne primjer uspješnog rada policije.

On topic:

Slažem se da je naša policija daleko efikasnija i sposobnija od Norveške.To je u neku ruku i logično jer norveški drot nema ni blizu onoliko izazova i problema sa kojima se svakodnevno susreće naša murija što je automatski čini boljom. Policija u BiH je manje-više odlična u odnosu na stanje u državi. Naš najveći problem su tužilaštva i sudstvo koje je na razini Džibutija, i nedovoljan broj zatvorskih jedinica za sve one koji se ogrješe o zakon.
madner

#61 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by madner »

Ovo vec granici sa masohizmom, nasa policija reaguje odlicno na Mevlida, Norveska totalno zakaze u slucaju Brevika i opet se nadju genijalci da kazu nesto.

Ovaj lik sa americkom zastavom neka malo pogleda cuveni Holywood shootout, da skonta kako nije isto upucat lika koji razbija prozore i covjeka sa kalasom.
Baudelaire

#62 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Ma ne konta alibegoa zašto Mevlid nije upucan, ili se pravi blentav. Ja ti rekoh, mani se filmova Stalone, a on nije skontao uopšte. To sam rekao jer je svakom normalno potrebno da sazna zašto, po kojoj osnovi je, od kojih naručioca došao Mevlid, a ne samo da ga roknu i da ne pronađu nijednu informaciju. To što Chuck Norris po mirisu nečije krvi skonta da mu je pradjed ubio prananu u stvarnom svijetu nije tako.
alibegoa

#63 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by alibegoa »

Baudelaire wrote:Ma ne konta alibegoa zašto Mevlid nije upucan, ili se pravi blentav. Ja ti rekoh, mani se filmova Stalone, a on nije skontao uopšte. To sam rekao jer je svakom normalno potrebno da sazna zašto, po kojoj osnovi je, od kojih naručioca došao Mevlid, a ne samo da ga roknu i da ne pronađu nijednu informaciju. To što Chuck Norris po mirisu nečije krvi skonta da mu je pradjed ubio prananu u stvarnom svijetu nije tako.
Jao dajte eto nešto su sad skontali od Mevlida, taj isti samo i sad pravi cirkus od njih, samo čekam kad će da ga puste u nedostatku dokaza. Tj. da nije pucao na USA ambasadu do sada bi već šetao gradom. A ovaj u USA što je PRAVIO probleme, neće više nikad, i 'law abiding citizens' su danas malčice sigurniji i ne moraju se bojati da ih ovaj slučajno ne dočeka u kakvom prolaz, dok nas sutra Benjamin može ponovo 'slučajno' pogoditi.
hljebarnik

#64 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by hljebarnik »

Pa nije kriva policija sto pustaju kriminalce poslije hapsenja. Koliko puta ovo treba ponoviti da bi pojedinci shvatili ?
Creasy

#65 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Creasy »

lajkujMe wrote:Sto se tice specijalaca nasi su X puta bolji od njihovih...... to dokazuju i razna natjecanja gdje su nasi specijalci medju najboljim na svijetu. Ali zato nam je obicna policija K.A.R.I.N.A

Nije norveska ali je blizu

:lol:

Odmah mi je ova scena pala na pamet:

:-)
alibegoa

#66 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by alibegoa »

hljebarnik wrote:Pa nije kriva policija sto pustaju kriminalce poslije hapsenja. Koliko puta ovo treba ponoviti da bi pojedinci shvatili ?
Naravno, ali da su policajci fino i kulturno taj problem riješili prilikom 'incidenta' u bezistanu (a nije da se to ne bi moglo opravdati, koliko je bilo troje nevino pogođenih) danas bi makar drugo troje bilo mnogo zdravije.
hljebarnik

#67 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by hljebarnik »

Mozda je cilj bio da bude uhvacen ziv ?
alibegoa

#68 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by alibegoa »

hljebarnik wrote:Mozda je cilj bio da bude uhvacen ziv ?
Beznadežno, ne razumijemo se ja i ti.
HaHaHa2

#69 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by HaHaHa2 »

karanana wrote:zaista ne znam na osnovu kojih podataka je postavljac teme odmah osuo paljbu na ovu izjavu.

da puse, debeli su, imaju ruzne uniforme, kosulje su im do pola raskopcane i nisu spracene u pantalone. ako postoje te kategorije 1000 puta su gori od norvezana, ali mislim da te statistike nisu uzete u obzir.
Imao sam slucajno priliku neki dan da vidim novu uniformu koju treba mup ks da dobije...Osim zimske jakne, ostalo je blago receno dno dna, po kvaliteti a pogotovu izgled...
iceman ze

#70 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by iceman ze »

Statistike nisu pouzadno mjerilo, po kojima se mjeri stopa kriminaliteta u svijetu; barem nije dominantan metod koji govori istinu. Kriminalna statistika u BiH ne postoji, za razliku od npr. Engleske, gdje svako KD kaznjivo po njihovom krivicnom zakonodavstvu ulazi u navedenu statistiku. Kod nas svaka policijska agencija ima svoju statistiku, koje ne govori nista. Strategija BiH za borbu protiv organizovanog kriminala, nikome nije od koristi, cak i sami u tom ministarstvu priznaju da nemaju dovoljno podataka, odnosno da niko nije vrsio analizu OK na nivou BiH.

Neko je dobro primjetio da nisu sva krivicna djela ista i kaznjiva po norveskom i po nasem krivicnom zakonodavstvu. Mozete uzeti konkretno KD pa ga uzeti komparirati, nikako kriminalitet opcenito.

Slucaj " US ambasada" u Sarajevu, je eklatantan primjer (ne)koordinacije policijskih struktura u BiH. Da li znate koliko je agencija bilo istovremeno angazovano? Koliko je rukovodilaca, odnosno kriznih stabova (grupa) bilo operativno? Da li znate u cijoj je nadleznosti terorizam? Ko je na kraju rijesio slucaj, koja agencija?
Danas slusam izjave pojedinih rukovodilaca, koji uospte nisu bili ti koji odlucuju u ovom slucaju, ali ne ovlasteno daju izjave i dezinformisu javnost, ko je zapravo na kraju i rijesio ovaj slucaj.

Studirao sam i radio, dugo godina, ali nekad se zapravo pitam kako su i na koji nacin na pojedina mjesta dosli eksperti za organizovani kriminal, teroriza, trgovinu ljudima, pranje novca, korupciju, ratne zlocine i drugih teskih oblika KD, kod nas i u svijetu.
Last edited by iceman ze on 31/01/2012 22:29, edited 2 times in total.
drndalo

#71 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Brejvika spomenuse oni koji tvrde da smo najbolji u svemu, pravi Homo-Balkanikus-Superiorusi, totalno van konteksta, zaboravljajuci koliko vec godinama, desteljecima uskoro, uspjesno rjesavamo jedno od "bombanja" u SA, u kojem je ubijen "samo" Doministar, te iste policije... Jasta smo neg' najbolji... Najsigurniji... Naj... :lol:
žulijan asanž

#72 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by žulijan asanž »

drndalo wrote:Brejvika spomenuse oni koji tvrde da smo najbolji u svemu, pravi Homo-Balkanikus-Superiorusi, totalno van konteksta, zaboravljajuci koliko vec godinama, desteljecima uskoro, uspjesno rjesavamo jedno od "bombanja" u SA, u kojem je ubijen "samo" Doministar, te iste policije... Jasta smo neg' najbolji... Najsigurniji... Naj... :lol:
:thumbup:
amrica

#73 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by amrica »

drndalo wrote:Brejvika spomenuse oni koji tvrde da smo najbolji u svemu, pravi Homo-Balkanikus-Superiorusi, totalno van konteksta, zaboravljajuci koliko vec godina uspjesno rjesavamo jedno od "bombanja" u SA, u kojem je ubijen "samo" Doministar, te iste policije... Jasta smo neg' najbolji... Najsigurniji... Naj... :lol:

za mevlida i mevlide se zna 15-20 godina. i umjesto da ne mogu u halu otici da se ne zna, dodje majmun do usa ambasade sa puskom i izgledom pracovjeka...

za breivika se nista nije znalo, sve je sam radio... jeste piskarao po netu o idejama, ali niko nije znao sta ludjak sprema
žulijan asanž

#74 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by žulijan asanž »

amrica wrote:
drndalo wrote:Brejvika spomenuse oni koji tvrde da smo najbolji u svemu, pravi Homo-Balkanikus-Superiorusi, totalno van konteksta, zaboravljajuci koliko vec godina uspjesno rjesavamo jedno od "bombanja" u SA, u kojem je ubijen "samo" Doministar, te iste policije... Jasta smo neg' najbolji... Najsigurniji... Naj... :lol:

za mevlida i mevlide se zna 15-20 godina. i umjesto da ne mogu u halu otici da se ne zna, dodje majmun do usa ambasade sa puskom i izgledom pracovjeka...

za breivika se nista nije znalo, sve je sam radio... jeste piskarao po netu o idejama, ali niko nije znao sta ludjak sprema
a zamisli još da je mevlidu bio cilj slet izviđača na boračkom jezeru.....
drndalo

#75 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Jedino sto smo Mevlida za*ebali, Izvidjace, Gorane i tako te Masone smo vec odavno istrijebili... :(
Post Reply