Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Locked
KENJAC

#51 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by KENJAC »

Cudi me da historijskim puritancima promace ovo:
S VELIKIM osmijesima na licu hrvatski su rukometaši pojavili se na dodjeli medalja u BeoAreni, gdje su koji sat ranije osigurali broncu na Europskom prvenstvu.

Nakon tužnih lica poslije izgubljene bitke za finale, naši su danas po zasluženu broncu stigli odlično raspoloženi, s dvije zastave.

Nakon što su primili medalje, Goluža i igrači su, uz velike zvižduke 20-ak tisuća Srba, ponosno zapjevali: "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za Te život dati..."

Po svoju srebrnu medalju Srbi su došli s vojničkim kapama, praćeni uzvicima odobravanja s tribina.

A ako ko ne zna rijeci ove pjesmice evo ih :
Oj Hrvatska mati, nemoj tugovati. (2x)

Zovi, samo zovi
Svi će sokolovi
Za te život dati!

Srijem, Banat i Bačka, tri srca junačka! (2x)

chorus (2x)

Herceg-Bosna, Lika, to je naša dika! (2x)

chorus (2x)

Dalma, Kvarner, Istra, slobodno nek blista! (2x)

chorus (2x)

Za mir, za slobodu,
Hrvatskom narodu,
Život ćemo dati!

Ciste teritorijalne pretenzije.... ali Sta reci , koju psliku porati kad ovdje svi gledaju a niko ne vidi....
just principe

#52 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by just principe »

KENJAC wrote:

a puritanac sta im je bio povod, prvo kreni od sebe...Dakle,
U poluvremenu domaći su navijači Balića i Golužu gađali nekim predmetom, no pogodili su svog Šešuma koji je završio u bolnici. Stradala mu je rožnica i prema prvim informacijama noć će provesti u bolnici!

"Ono što me šokiralo je ozljeda Šešuma jer je neki idiot s tribine bacio bocu koja je pogodila njega, a gađao je Balića i mene", izjavio je nakon utakmice Goluža za Jutarnji list.

Kraj utakmice dočekan je uz pjesmu "Zašto šutite pi... ustaške".
nellington

#53 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by nellington »

Sasvim_Obican wrote:Kape su još i dobre, da u petak cijela ( ali stvarno cijela ) dvorana nije pjevala - "Ubij Hrvata, da Šiptar nema brata" i "A sad ćutite, pi*ke usta*ke". Popevci su se pridružili i razdragani igrači sa klupe Srbije. :dance: :dance:

Nacija koja zločine doživljava kao oslobođenja, a agresiju kao otadžbinski rat, ne može ti ponuditi ništa drugo.

Ipak, Velid Spaho je mudro zaključio kako su "u Srbiji dobili same pohvale za organizaciju" :skoljka: :mrgreen:
Ništa, za to se revanšira reprezentacija Hrvatske sa terena sa domoljubnom "Srijem, Banat, Bačka, tri srca junačka..."

Nema nevinih. Svi postupci koje smo uspjeli privezati za sport su:

a) pokušaj manipulacije masama
b) rezultat pokušaja pod a)

Ali dobro, bar ćemo za 20 godina znati da smo nešto postigli kad nijedno od ovog dvoga ne bude više u sportu. Dotad smo tamni vilajet - od Kumrovca do Đerdapa.
karanana

#54 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by karanana »

stochar wrote:posto mnogima treba crtati:

Image

znaci, postoji razlika izmedju sajkace, i ove kape koju selektor ima na glavi. takvu kapu nosili su Mladić i Arkan, a onakvi kao sto je na glavi lika iza njega nosili su Rokeri s Moravu i na desetine folklornih drustava, i nosi se kao dio odjece u Srbiji uglavnom u ruralnim podrucjima...
meni onaj drugi vise lici na batka nego ovaj prvi na mladica.
Bodkin

#55 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Bodkin »

nellington wrote:
Sasvim_Obican wrote:Kape su još i dobre, da u petak cijela ( ali stvarno cijela ) dvorana nije pjevala - "Ubij Hrvata, da Šiptar nema brata" i "A sad ćutite, pi*ke usta*ke". Popevci su se pridružili i razdragani igrači sa klupe Srbije. :dance: :dance:

Nacija koja zločine doživljava kao oslobođenja, a agresiju kao otadžbinski rat, ne može ti ponuditi ništa drugo.

Ipak, Velid Spaho je mudro zaključio kako su "u Srbiji dobili same pohvale za organizaciju" :skoljka: :mrgreen:
Ništa, za to se revanšira reprezentacija Hrvatske sa terena sa domoljubnom "Srijem, Banat, Bačka, tri srca junačka..."

Nema nevinih. Svi postupci koje smo uspjeli privezati za sport su:

a) pokušaj manipulacije masama
b) rezultat pokušaja pod a)

Ali dobro, bar ćemo za 20 godina znati da smo nešto postigli kad nijedno od ovog dvoga ne bude više u sportu. Dotad smo tamni vilajet - od Kumrovca do Đerdapa.
:thumbup: :thumbup:
stochar

#56 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by stochar »

nellington wrote:
stochar wrote:
nellington wrote:Meni prva asocijacija nije bio Mladić, nego vojvoda Živojin Mišić, pa onda major Kursula, pa vojvoda Stepa... a vi odmah na Mladića! Dobro, imate pravo, kratkoročno pamćenje je važnije od ovog dugoročnog.

Mevlide, vidi mu kape, Mevlide!
vidiš, i Mladiću i Arkanu su asocijacije bili Živojin Mišić i major Kuršula, a kratkoročno pamćenje Tita im baš nije išlo...
Oh, vidiš ti taj dokaz po tranzitivnosti, ovo bi se madneru svidjelo. Sad ja ispadnem na istoj strani kao ta dva dorata? Nevješt neki argument :roll:
sve da su Napoleonove kape koji ce im qratz? sta ce vojna kapa Živojina Mišića na glavi selektoru? sta je on, neki vojskovodja? eto sve i da nije nacionalizam, seljakluk je. pogotovo sto a kapa ima bolne konotacije u regionu, veliki broj stanovnika kojima su majke i sestre silovane, koji su protjerani nemaju pojma ko je Zivojin Misic, ali odlicno znaju ko su Arkan i Ratko Mladic, i mislim da smo u toliko osjetljivom regionu da onakve kape zaista nisu potrebne na sportskim manifestacijama.

bas me zanima da je selektor Hrvatske drzao govor u sali i prisutne pozdravio sa pozdravom bana Jelacica 'za dom spremni' koliko bi prisutni u sali imali za to razumijevanja. vec vidim huligane kako odgovaraju i govore: vidi, kako covek zna stari jelacicev pozdrav! alal mu vera!
nellington

#57 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by nellington »

stochar wrote: sve da su Napoleonove kape koji ce im qratz? sta ce vojna kapa Živojina Mišića na glavi selektoru? sta je on, neki vojskovodja? eto sve i da nije nacionalizam, seljakluk je. pogotovo sto a kapa ima bolne konotacije u regionu, veliki broj stanovnika kojima su majke i sestre silovane, koji su protjerani nemaju pojma ko je Zivojin Misic, ali odlicno znaju ko su Arkan i Ratko Mladic, i mislim da smo u toliko osjetljivom regionu da onakve kape zaista nisu potrebne na sportskim manifestacijama. bas me zanima da je selektor Hrvatske drzao govor u sali i prisutne pozdravio sa pozdravom bana Jelacica 'za dom spremni' koliko bi prisutni u sali imali za to razumijevanja. vec vidim huligane kako odgovaraju i govore. vidi, kako covek zna stari jelacicev pozdrav! alal mu vera!
Seljakluk i populizam, OK. Više od toga, teško.
junkers

#58 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by junkers »

ja čuda od komšija i susjeda,mi bi rahat bili samo kad bi se ponašali ko Izrael
stochar

#59 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by stochar »

nellington wrote:
stochar wrote: sve da su Napoleonove kape koji ce im qratz? sta ce vojna kapa Živojina Mišića na glavi selektoru? sta je on, neki vojskovodja? eto sve i da nije nacionalizam, seljakluk je. pogotovo sto a kapa ima bolne konotacije u regionu, veliki broj stanovnika kojima su majke i sestre silovane, koji su protjerani nemaju pojma ko je Zivojin Misic, ali odlicno znaju ko su Arkan i Ratko Mladic, i mislim da smo u toliko osjetljivom regionu da onakve kape zaista nisu potrebne na sportskim manifestacijama. bas me zanima da je selektor Hrvatske drzao govor u sali i prisutne pozdravio sa pozdravom bana Jelacica 'za dom spremni' koliko bi prisutni u sali imali za to razumijevanja. vec vidim huligane kako odgovaraju i govore. vidi, kako covek zna stari jelacicev pozdrav! alal mu vera!
dovoljno da mi se ponjake u dobrosusjedski pokusaj da se radujem uspjehu komsija, ako vec ne mogu nekom nasem. ali jok, razjebi, rasceraj, pokazi im ko smo... znam ja dobro pozadinu one kape, ali ti kazem da je 90 posto ljudi na ovim podrucjima (kako u BiH tako i u Srbiji) prije povezuje s Mladicem nego s Misicem, tako da je potez za svaku osudu. ima i svastika svoju istorijsku pozadinu, ima je i na steccima - vidio kod Konjica, koristena je u balkanskoj mitologiji (ne samo u egiptu), ali malo ce ko kad je vidi reci: eno onog simbola sa stecka...
Last edited by stochar on 29/01/2012 22:10, edited 2 times in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#60 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

kad dodje Andja, nek i sport ukine
mO k3

#61 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by mO k3 »

plain vanilla wrote:kad dodje Andja, nek i sport ukine
nije andja svemocni predcednik suncanog enitteta da moze sve da ukine... zato ne mijesaj jab'ke u krus'ke ;)
nellington

#62 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by nellington »

stochar wrote:
nellington wrote:
dovoljno da mi se ponjake u dobrosusjedski pokusaj da se radujem uspjehu komsija, ako vec ne mogu nekom nasem. ali jok, razjebi, rasceraj, pokazi im ko smo...
A da sam navijao za Hrvate, ova pjesma sa granicom do Drine bi mi se .... u ćejf i ugođaj. Dakle, ni sa jedne strane hljeba nema, ali nismo nebeska zemlja da možemo da se lansiramo iz ovog susjedstva i nađemo neko drugo.
Nemaju mjere, ali ima nade za pomirenje (nije nada za pomirenje vojnička ikonografija na tribinama, ali nije ni izjava da se želi zlato u Beogradu za žrtve Domovinskog rata?!). To pomirenje Balkanu treba, i to pod hitno.
Nismo se mi nikad izmirili, nisu nas pustili.
Naime, narodima je superlahko upravljati u strahu i mržnji, tako da su Radići i Račići uvijek bili tu da se zakuha, da se ne zaboravi ko je ko, a tko je tko.

Znam da sam idealista i da se pitate koji đavo ja neprestano branim izljeve idiotizma sa svih strana i glumim nekog prokletog pacifistu. E pa moram, ako se pomirim sa tim da živimo u šumi, da su vukovi preko Drine, medvjedi u Lici, a u Bosni zalutale ovce (Aska?), onda ne vidim smisla životu, to i nije život.
graue_maus

#63 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by graue_maus »

jel ova ludnica gotova vise, samo smo pokazali da se volimo i da treba jedna iskrica i sve bi se ponovo zapalilo ko stog od slame.
juce podjem na kaficu u svoj kahvic, kad ono sahovnica na vratima i stoji poruka : mole se navijaci iz srbskog tabora da veceras ne navracaju na pice :shock: :? posto ja ne pripadam srbskom taboru udjem pitam sta je u pitanju kaze utakmica :lol: :lol: :lol: . cujem da su miroljubivi rvatski navijaci napravili rusvaj brez srbskog pucanstva......po bosanski receno napili se ko stoka i polupali kafic...
slobodni armirach

#64 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by slobodni armirach »

zar za svako na vrat na nos ibrecenje pojedinca valja otvarat temu, koja je ista ko i sve ostale.

sve se nesto nadate da se preko noci u Srbiji promijenila situacija, da kroz dva dana ce da budu misljenja ko Čedomir, Srđa, Pero, Sonja i ostala MANJINA koja je ostalo da brani ono malo srpskog dostojanstva sto je ostalo.

Srbija se ponasa kao klasicni narkoman, kroz svaki sportski uspjeh nacija se nabrizga populizmom, kompleksom vise vrijednosti, oholoscu,..a nemaju ni cestitih gaca na guzici
Last edited by slobodni armirach on 29/01/2012 22:33, edited 1 time in total.
pirmin

#65 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by pirmin »

Mene su dvije stvari frapirale i to:

1) dizajn i kakvoca trenerki :D , boze dragi, pa cini mi se da ih boljih na pijaci ima po 20KM

2) kako se Bosnje redovno ali ono tradicionalno uvijek nanovo ibrete na cetnicke nestasluke kao da
su se eto, netom pojavili, friski, pali s neba.
A 20 godina gledam i slusam istu pricu...kakav smor :oops:
Bosnolog

#66 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Bosnolog »

nellington wrote:Meni prva asocijacija nije bio Mladić, nego vojvoda Živojin Mišić, pa onda major Kursula, pa vojvoda Stepa... a vi odmah na Mladića! Dobro, imate pravo, kratkoročno pamćenje je važnije od ovog dugoročnog.

Mevlide, vidi mu kape, Mevlide!
Zivojin Misic,major Kursula,vojvoda Stepa i druge vojskovode su bili takode za velikosrpski projektat,Prva velikosrpska tvorevina je bila upravo Kraljevina SHiS,to jest prva Srboslavija,pa i sarajevski teroristicki cin 1914 je bio na velikosrpskoj ideologiji nakon cega Srbija prvi put u historiji postojanja prelazi Drinu i ostvaruje projekat Nacertanija, Ilije Garasanina,.Potom imas pokusaj Hegemone Velike Srbije (Etnicki ciste )uz Subare i kokarde,da bi devedesetih Mladic s tom istom kapom Zivoina Misica porucio u Srebrenici da se i dalje sveti Turcima,sto je bio nastavak velikosrpskih balkanskih ratova, zapocetih 1911,a Karadzic je otisao jos dalje kada je rekao pred pocetak rarta kako Karadrodev ustanak protiv Turaka i dalje traje,.... ;-)

...
Last edited by Anonymous on 29/01/2012 22:39, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA
irvinx1

#67 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by irvinx1 »

Svojstveno poimanje povijesti Bosnologa...

Ja sam protiv kapa, zato nosim samo maramu :D
plain vanilla

#68 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

Ženski Dr.Med wrote:
plain vanilla wrote:kad dodje Andja, nek i sport ukine
nije andja svemocni predcednik suncanog enitteta da moze sve da ukine... zato ne mijesaj jab'ke u krus'ke ;)
ne mijesam ja kruske i jabuke, nego se politika godinama mijesa tamo gdje joj nije mjesto

i nikako da krenemo naprijed...
Bodkin

#69 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Bodkin »

zagazaga wrote:
plain vanilla wrote:
....a necemo ni krenuti jer rat nije zavrsen, on traje samo je oruzje promjenjeno.U svakom slucaju, svi znaju kako ''suknuti'' onom drugom, trecem, ....Svi smo jos uvijek previse ranjivi da bi te stvari gledali ravnodusno. Iskreno se nadam da nikad vise nece biti tekbira i turskih zastava na nasim utakmicama jer me zbog njih bilo sramota. Nadam se da ce jednog dana i u mom susjedstvu i komsiluku nekog biti sramota za ovo sto se desava a veze se za sport, film, ..

Najveca tuga su zivoti koji su ubijeni u ime ''sporta'' :( :( R.I.P. od Vedrana pa dalje..
:thumbup: :thumbup:
Bosnolog

#70 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Bosnolog »

irvinx1 wrote:Svojstveno poimanje povijesti Bosnologa...

Ja sam protiv kapa, zato nosim samo maramu :D
Upravo je na utakmici Dinama iz Zagreba i Crvene Zvijezde 1990 od strane Delija najavljeno ono sto i danas vlada Srbijom,
http://www.youtube.com/watch?v=a1Y2PBQQ ... re=related
Onda ne treba da cudi sto je rehabilitovano cetnistvo u Srbiji i sto tuku devedesetogodisnjeg antifasitu i oslobioca Srbije Kapicica po ulicma cetnicke Srbije,..Odrasla je generacija u Srbiji koja ce je odvuci na dno,

Srbiju ceka superfinale upravo zbog zamjene teza vrijednost drustva,gdje se izliv patriotizma pokazuje u fasizmu na navijackim terenima,ulicma ali i svakodnevnici,.....To su osjetili i nasi navijaci u Beogradu koji su gadani kamenjen,stolicama pa i topovskim udarima,.... http://www.youtube.com/watch?v=ghS23RmfbDM
Ono ponasanje u Italiji je samo nastavak istog,kada je registrovano 3:0 za Italiju zbog huligana,...
Francuski navijac Toton je prebijen palicma i metalnim staglama a potom bacen sa zida visokog nekoliko metara na beton,da bi umro na mukama nakon par dana u bolnici..... http://www.alo.rs//_customfiles/Image/s ... aton-v.jpg

Srbijasnko pravosude prepolovilo kazne ubicam Totona u dane kada sjekirama napadaju hrvatske navijace i pale im automobile po Novom Sadu.Ministar policije Dacic umjesto da pohapsi podivljale fasiste,on drzi predavanje Cedi Jovanovicu i moralise,......
Last edited by Bosnolog on 29/01/2012 23:43, edited 1 time in total.
plain vanilla

#71 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:
plain vanilla wrote:
....a necemo ni krenuti jer rat nije zavrsen, on traje samo je oruzje promjenjeno.U svakom slucaju, svi znaju kako ''suknuti'' onom drugom, trecem, ....Svi smo jos uvijek previse ranjivi da bi te stvari gledali ravnodusno. Iskreno se nadam da nikad vise nece biti tekbira i turskih zastava na nasim utakmicama jer me zbog njih bilo sramota. Nadam se da ce jednog dana i u mom susjedstvu i komsiluku nekog biti sramota za ovo sto se desava a veze se za sport, film, ..

Najveca tuga su zivoti koji su ubijeni u ime ''sporta'' :( :( R.I.P. od Vedrana pa dalje..
bas tako.. sport je sada "sport", a navijaci su uglavnom "navijaci"

i ne trebamo se nista iscudjavati komsijama ni susjedimo dok ne rijesimo probleme ispred svojih vrata
Željezničar - Sarajevo 1:0, navijači se obračunali kamenjem

da ne rovim sad po arhivu, ima toga ..za iscudjavati se...
draganbl

#72 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by draganbl »

1. Sportistima Srbije, a posebno Noletu, čestitam na fantastičnim uspjesima.
2. Ostalim Srbima, koji te uspjehe pripisuju sebi, predlažem da se prvo upišu u školu plivanja ili tenisa, jer garantujem da bi se barem polovina njih udavila u bazenu, a barem 70% ne bi uspjelo da pogode prvi servis ni iz desetog pokušaja.
3. Ostalim kompleksašima zelenim od jeda i zavisti preporučujem da budu uporni u šaltanju kanala, uskoro će novo kolo engleskog premijeršipa, pa će moći reći, eno i našeg Edina u svjetskoj eliti.
draganbl

#73 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by draganbl »

A evi šta je i taj četnik Vuković izjavio, između ostalog, nakon utakmice:
"Daj Bože da nam je zemlja tu gde je sport. Danas smo srebrni i zlatni, a po bruto dohotku smo na 176. mestu", kazao je Vuković.
palermo

#74 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by palermo »

Nikada ne navijam ni za Srbiju ni za Hrvatsku, štaviše svaki meč u kojem igra neka od ovih reprezentacija nastojim da izbjegnem da gledam. Uopšte ne osjećam potrebu da to objašnjavam, niti tražim da neko to razumije.

Ne smatram se ,niti sam nacionalista.

Ovo oko šajkača i kape što sliči Mladićevoj je potpuno bezveze.
plain vanilla

#75 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

draganbl wrote:1. Sportistima Srbije, a posebno Noletu, čestitam na fantastičnim uspjesima.
2. Ostalim Srbima, koji te uspjehe pripisuju sebi, predlažem da se prvo upišu u školu plivanja ili tenisa, jer garantujem da bi se barem polovina njih udavila u bazenu, a barem 70% ne bi uspjelo da pogode prvi servis ni iz desetog pokušaja.
3. Ostalim kompleksašima zelenim od jeda i zavisti preporučujem da budu uporni u šaltanju kanala, uskoro će novo kolo engleskog premijeršipa, pa će moći reći, eno i našeg Edina u svjetskoj eliti.
zaboravio si one sto u ekstazi umijesase i silovanje u sport
Locked