Max. brzina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

madner

#51 Re: Max. brzina auta

Post by madner »

emko1234 wrote:madner* brzi je po max brzini je onaj koji ide 300--to je logicno.
sto se tice 3.2 i 3.0tdi..kazes to bi bilo da se sve vrijeme vrti na 1750,istina.tad bi imao max obrtni momenat.al taj momenat je dostupan do neki 3000rpm a poslije toga ga guraju okretaju jer max snagu(broj konskih snaga)razvija blizu 4000rpm..tako je kod svih turbaka na svijetu..sto se tice 3.2..pa mozda jest brzi do 200,al to je sasvim logicno jer je jaci 25ks i laksi od 3.0tdi..samo najveca prednost dizela je sto ima taj momenat.benzinac da bi ga pratio na medjuubrzanjima,mora saltat i dvije brzine nize..dok je kod dizela bitno da ima 2000rpm
Malo si fulio, broj obrtaja ti je vec uracunat u obrtnom momentu. Dakle ako ti je maksimum na 1750 obrtaja, veci broj obrtaja nece povecati obrtni momenat dovoljno da kompenzira karakteristike motora i imat ces sve manji i manji obrtni momenat.

Recimo za tipicni TDI motor imas nesto slicno ovom:

Image

Sa druge strane snaga rast benzinca

Image
emko1234

#52 Re: Max. brzina auta

Post by emko1234 »

"kazes to bi bilo da se sve vrijeme vrti na 1750,istina.tad bi imao max obrtni momenat.al taj momenat je dostupan do neki 3000rpm a poslije toga ga guraju okretaju jer max snagu(broj konskih snaga)razvija blizu 4000rpm.."
pa citaj dragi madneru..ako sam napisao da je dostupan u podrucju od 1750 do 3000 logicno je da je poslije toga nedostupan,tj da pada.i to se kompenzira povecanjem okretaja na kojim se dostize maximalna snaga motora izrazena u konjskim snagama.ne brini se znam sta pricam.
garga* ja vjerujem autima za koje znam da je tako.i njihovim katalozima.a znam iz svog iskustva il iskustva nekog koga poznajem.iskreno pojma nemam kako supra s 4 turbine razvija snagu,il nisan 240zx sa 5 turbina.al znam kako je razvija 2.0tfsi il 3.0tfsi il 2.0t u meganu il 1.2tce u cliu.o tome pricam i to su primjeri koji pokrivaju ono sto sam napisao.
madner

#53 Re: Max. brzina auta

Post by madner »

Da znas sta pricas ne bi govorio sto govoris. Zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom i pored slabijeg maksimalnog obrtnog momenta ima bolje ubrzanje za istu zapreminu.

Jos jednom, koliki je obrtni momenat tvog audija na 3500 obrtaja?
emko1234

#54 Re: Max. brzina auta

Post by emko1234 »

madner wrote:Da znas sta pricas ne bi govorio sto govoris. Zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom i pored slabijeg maksimalnog obrtnog momenta ima bolje ubrzanje za istu zapreminu.

zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom??? kojih karateristika i koji benzinac?
al kako ne kontas da nema bolje ubrzanje.u najboljem slucaju 3.2 moze imat isto urbzanje ko 3.0tdi.znam,vozio sam oba.s tim sto se tdi puno bolje vozi.
sta god da ti kazem slagat cu te..pise da ima 500nm od 1500 do 3000rpm,koliko moze izgubit na 3500?mozda 100nm..nemam pojma..max snagu razvija izmedju 4000 i 4400rpm..
madner

#55 Re: Max. brzina auta

Post by madner »

Govorim opcenito, imas i 3.0 TFSI koji iz iste zapremine izvlaci koliko konjskih snaga vise?

Ili 2.0 TDi vs 2.0 TFSI.

Ne spominjem druge proizvodjace jer se tu mozes vaditi na drugu tehniku, ali uzmi bilo koju radnu zapreminu pa usporedi.
respo

#56 Re: Max. brzina auta

Post by respo »

koji ste vi bolidi pise maximalna brzina auta a ne koliko je ubrzanje
jeli on dostigne 300km/h za 5 minuta a drugi 290 za 3 sekunde svejedno je kad prvi ima vecu max brzinu
GaRGa

#57 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

respo wrote:koji ste vi bolidi pise maximalna brzina auta a ne koliko je ubrzanje
jeli on dostigne 300km/h za 5 minuta a drugi 290 za 3 sekunde svejedno je kad prvi ima vecu max brzinu

a gdje ce postici tu max brzinu ? sta ce kad naleti krivina valja usporit pa po izlasku iz krivine ponovo ubrzat sto ovom petominutasu nece uspjeti do naredne krivine ;)
prosjecna brzina ce uvijek biti veca kod ovog sto brze ubrzava jer prije nabije tu brzinu i voz njom dok se ovaj drugi tri put sporije vuce po cesti u tom momentu ;)
GaRGa

#58 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

emko1234 wrote:
madner wrote:Da znas sta pricas ne bi govorio sto govoris. Zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom i pored slabijeg maksimalnog obrtnog momenta ima bolje ubrzanje za istu zapreminu.

zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom??? kojih karateristika i koji benzinac?
al kako ne kontas da nema bolje ubrzanje.u najboljem slucaju 3.2 moze imat isto urbzanje ko 3.0tdi.znam,vozio sam oba.s tim sto se tdi puno bolje vozi.
sta god da ti kazem slagat cu te..pise da ima 500nm od 1500 do 3000rpm,koliko moze izgubit na 3500?mozda 100nm..nemam pojma..max snagu razvija izmedju 4000 i 4400rpm..

Motori manje zapremine brze razvijaju obrtaje i samim tim brze razvijaju snagu pa su kod iste konjaze bolje performanse kod motora manje zapremine...
Qler

#59 Re: Max. brzina auta

Post by Qler »

ma emko ima dizela i nema boljeg goriva... Dizel je katastrofa i samo manja potrosnja mu je prednost, ostalo je sve na strani benzina..

Klasican primjer fana dizela neki dan meni govori lik kakav benzin moj (bora TDI 130KS) 1.9 ce te poderati, (kod mene 1.8 115KS) reko nikakav problem, hajde da ja uzmem od (zajednickog) jarana Boru 1.8T pa da vidis sta je 1.8 benzin.

Kaze mangup, ih to turbo, necemo tako! :run:

Pa sta je reko budalo kod tebe nego turbo. Izvadi turbinu, ja cu doci sa Yugom 60 (ne 65) i poderat cu te ko' peder erotiku!

Jaran na putu udari u stubic sa Audi 2.0 TDI 170KS, i ode mu hladnjak neki (valjda tuba, ne znam tacno) u glavnom ode turbina, i dobije strasnog 2.0 SDI (bez turbine motor ima cca 70KS) Kaze patnja strasna, jedva 130km/h razvijao...

Ovome na benzinu i da ode turbo opet ima 115KS :D opet ima auto koje ide, u najmanju ruku, lijepo..

A o cijenama odrzavanja da ne pricamo.. Moje misljenje, koje nikome ne namecem, niti ocekujem da me neko podrzi, je da je dizel neophodno zlo, koje ljudi zbog nemanja para kupuju jer misle da stede na gorivu. I simptomaticno je da svi kad pricaju kako ide, kazu ide ko' benzinac. Niko ne kaze da benzinac ide ko' dizel :D
goran16v

#60 Re: Max. brzina auta

Post by goran16v »

GaRGa wrote:
respo wrote:koji ste vi bolidi pise maximalna brzina auta a ne koliko je ubrzanje

a gdje ce postici tu max brzinu ? sta ce kad naleti krivina valja usporit pa po izlasku iz krivine ponovo ubrzat sto ovom petominutasu nece uspjeti do naredne krivine ;)
prosjecna brzina ce uvijek biti veca kod ovog sto brze ubrzava jer prije nabije tu brzinu i voz njom dok se ovaj drugi tri put sporije vuce po cesti u tom momentu ;)
Pitanje sa pocetka teme je bilo: Moze li se po broju KS odrediti max. brzina auta i koliko treba KS dizelu a koliko benzicu da bi mogao ici 200kmh, a ne koliko mu treba, niti prosjecna brzina tako da ovo ima smisla...
Ja sam nekad davno vozio auto koji je do 100 km/h ubrzavao 7,7 sek, ali mu je max brzina brzina bila 196 km/h, a trenutno vozim auto koji ubrzava oko 9 i ide preko 200, tako da bolje ubrzanje, a manja max brzina u prkasi postoji.
GaRGa

#61 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

goran16v wrote:
GaRGa wrote:

Pitanje sa pocetka teme je bilo: Moze li se po broju KS odrediti max. brzina auta i koliko treba KS dizelu a koliko benzicu da bi mogao ici 200kmh, a ne koliko mu treba, niti prosjecna brzina tako da ovo ima smisla...
Ja sam nekad davno vozio auto koji je do 100 km/h ubrzavao 7,7 sek, ali mu je max brzina brzina bila 196 km/h, a trenutno vozim auto koji ubrzava oko 9 i ide preko 200, tako da bolje ubrzanje, a manja max brzina u prkasi postoji.

Po broju konja se odokativno moze odrediti max brzina ako se zna koeficijent otpora zraka.

krajnja brzina ne znaci nista jer ces je samo u njemackoj na auto putu iskoristiti,

Nisam ja rekao da ne postoji nego da je bolje brze ubrzanje a manja maximalna brzina nego obratno
primjer na relaciji Sarajevo-Tuzla prije ces stici sa ovim autom sto ide 196 na sat nego sa ovim sto ide 200+ zbog medjuubrzanja
respo

#62 Re: Max. brzina auta

Post by respo »

GaRGa wrote:

max brzina se sigurno ne postize na dionici sarajevo mostar pa da gledasgdje je sljedeca krivina nego se ode na stazu bilo to silverstone ili neka skroz druga staza pravac za testiranje i kaze xy auto ima vecu max brzinu od yz koji ima toliku max brzinu

ovo o cemu govorim najbolji je primjer bugatti veyron sve ce ti biti jasno
E&E

#63 Re: Max. brzina auta

Post by E&E »

GaRGa wrote:
emko1234 wrote:

1.8T benzin vs 3.0T dizel

http://www.zeperfs.com/duel2852-1327.htm

ubrzanje do 180 km/h razlika 6 sekundi u korist 1781 ccm motora...
Samo sto si i ti genijalac uzeo turbo dizela od 204 konja i turbo benzinca od 240 (+ dosta lakseg od dizela) Poredite kruske i jabuke ba sto nema nikakve veze s temom. P.S. ne moras vrijedjati covjeka i govoriti mu da je glup.

Edit: Evo kontratesta 2 auta koja si ti stavio, NAJJACI 3.0TDI quattro protiv sirotinjskog i osnovnog 1.8T TT

http://www.zeperfs.com/duel1908-74.htm
GaRGa

#64 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

Samo sto si i ti genijalac uzeo turbo dizela od 204 konja i turbo benzinca od 240 (+ dosta lakseg od dizela) Poredite kruske i jabuke ba sto nema nikakve veze s temom. P.S. ne moras vrijedjati covjeka i govoriti mu da je glup.

Edit: Evo kontratesta 2 auta koja si ti stavio, NAJJACI 3.0TDI quattro protiv sirotinjskog i osnovnog 1.8T TT

http://www.zeperfs.com/duel1908-74.htm[/quote]

Ti jos gluplji...
prvo nije to najslabiji 1.8T ima ih od 150 KS..
drugo procitaj ponovo emkov post. citiram za tebe " zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom??? kojih karateristika i koji benzinac?
al kako ne kontas da nema bolje ubrzanje.u najboljem slucaju 3.2 moze imat isto urbzanje ko 3.0tdi.znam,vozio sam oba.s tim sto se tdi puno bolje vozi."

citaj prije nego izvalis glupost E&E, naveo sam audi-ev motor manje zapremine koji dere sve jednog 3.0 TDI uzduz i porijeko... to sto vi vozite tedeije i mislite da ste brzi je do vas...

i da 1.8T oznake BFV je fabricki dolazio sa 240 konja.
Qler

#65 Re: Max. brzina auta

Post by Qler »

Nikad dizel nece biti sladak za voziti kao benzin, niti ce moci izvuci iste performanse iz iste zapremine. Dizela ako nije automatik patnja derati, taman kad kontas evo ga sad ce, on ostane bez daha (obrtaja), dok kod benzinca ide ide ide ide ide ide....

Konkretno maloprije sam probao, 2.0 Tddi 115KS u 3. stepenu prenosa max. 110km/h ide. Moj 1.8 16v isto 115KS ide preko 130km/h
lavic

#66 Re: Max. brzina auta

Post by lavic »

Qler wrote:Nikad dizel nece biti sladak za voziti kao benzin, niti ce moci izvuci iste performanse iz iste zapremine. Dizela ako nije automatik patnja derati, taman kad kontas evo ga sad ce, on ostane bez daha (obrtaja), dok kod benzinca ide ide ide ide ide ide....

Konkretno maloprije sam probao, 2.0 Tddi 115KS u 3. stepenu prenosa max. 110km/h ide. Moj 1.8 16v isto 115KS ide preko 130km/h
Slazem se s tobom u potpunosti, imao sam prije a i sad imam i benzinca i dizela, i neuporedivo je ljepse vozit benzinca, nekako je sve ugodno i bez napora i dreke.
E&E

#67 Re: Max. brzina auta

Post by E&E »

GaRGa wrote:Samo sto si i ti genijalac uzeo turbo dizela od 204 konja i turbo benzinca od 240 (+ dosta lakseg od dizela) Poredite kruske i jabuke ba sto nema nikakve veze s temom. P.S. ne moras vrijedjati covjeka i govoriti mu da je glup.

Ti jos gluplji...
drugo procitaj ponovo emkov post. citiram za tebe " zbog tih karakteristika je benzinac brzi sa manjom zapreminom??? kojih karateristika i koji benzinac?
al kako ne kontas da nema bolje ubrzanje.u najboljem slucaju 3.2 moze imat isto urbzanje ko 3.0tdi.znam,vozio sam oba.s tim sto se tdi puno bolje vozi."

citaj prije nego izvalis glupost E&E, naveo sam audi-ev motor manje zapremine koji dere sve jednog 3.0 TDI uzduz i porijeko... to sto vi vozite tedeije i mislite da ste brzi je do vas...

i da 1.8T oznake BFV je fabricki dolazio sa 240 konja.[/quote]

Sa TDiem nemam mnogo toga zajednickog, a sa 1.8T jos manje, vozim nesto mnogo bolje ;)

p.s. pretpostavljam da ti vozis 1.8T sa 180 konja pa se nalazis uvrijedjen kad sam rekao da je najslabiji motor, ok mozda nije ako ima taj od 150... I jos nesto zalozi kucu i imanje pa da se trkamo ;)
GaRGa

#68 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

E&E wrote:
GaRGa wrote:Samo sto si i ti genijalac uzeo turbo dizela od 204 konja i turbo benzinca od 240 (+ dosta lakseg od dizela) Poredite kruske i jabuke ba sto nema nikakve veze s temom. P.S. ne moras vrijedjati covjeka i govoriti mu da je glup.

Ti jos gluplji...

i da 1.8T oznake BFV je fabricki dolazio sa 240 konja.
Sa TDiem nemam mnogo toga zajednickog, a sa 1.8T jos manje, vozim nesto mnogo bolje ;)

p.s. pretpostavljam da ti vozis 1.8T sa 180 konja pa se nalazis uvrijedjen kad sam rekao da je najslabiji motor, ok mozda nije ako ima taj od 150... I jos nesto zalozi kucu i imanje pa da se trkamo ;)[/quote]

kod mene je onaj sa 150 KS, gdje ti je to imanje i kuca da pogledam :)
E&E

#69 Re: Max. brzina auta

Post by E&E »

Samo se javi putem privatne poruke pa da se dogovorimo ;)
jole333

#70 Re: Max. brzina auta

Post by jole333 »

ja sam imao golfa mk2 44kw td 1992 godina auto je islo 190 km/h po GPRS-u stim da sam mu brusio glavu pojacao turbinu i ubacio hladnjak intekooler, imao sa i peugeota 306 1.6b 65kw iso je 200km/h bez problema
hakunfuc

#71 Re: Max. brzina auta

Post by hakunfuc »

jole333 wrote:ja sam imao golfa mk2 44kw td 1992 godina auto je islo 190 km/h po GPRS-u stim da sam mu brusio glavu pojacao turbinu i ubacio hladnjak intekooler, imao sa i peugeota 306 1.6b 65kw iso je 200km/h bez problema
Smanji malo hobotnicu barba :lol: :lol: :lol:

GaRGa

#72 Re: Max. brzina auta

Post by GaRGa »

jole333 wrote:ja sam imao golfa mk2 44kw td 1992 godina auto je islo 190 km/h po GPRS-u stim da sam mu brusio glavu pojacao turbinu i ubacio hladnjak intekooler, imao sa i peugeota 306 1.6b 65kw iso je 200km/h bez problema
padobranac, golf 2 GTI nije mogao 190 km/h al tvoj td-i je mogao ? peugeot 306 2.0 16v je jedva navlacio 190 al tvoj jeanses je isao 200 ? da nije bilo u slobodnom padu slucajno ?

http://www.zeperfs.com/fiche2846-vw-golf-ii-gti.htm

http://www.zeperfs.com/fiche560-peugeot-306-2-0-16v.htm
bpsang

#73 Re: Max. brzina auta

Post by bpsang »

fetic wrote:Da bi isao 200 km/h na nasim cestama potreban je samo jedan konj :D :D
e Svaka ti čast Dobro si mu Rekao
goran16v

#74 Re: Max. brzina auta

Post by goran16v »

Sta je i zasta sluzi "hladnjak interKooler" za hladjenje intercoolera ili... :?: ?
jole333

#75 Re: Max. brzina auta

Post by jole333 »

GaRGa wrote:
padobranac, golf 2 GTI nije mogao 190 km/h al tvoj td-i je mogao ? peugeot 306 2.0 16v je jedva navlacio 190 al tvoj jeanses je isao 200 ? da nije bilo u slobodnom padu slucajno ?

http://www.zeperfs.com/fiche2846-vw-golf-ii-gti.htm

http://www.zeperfs.com/fiche560-peugeot-306-2-0-16v.htm
Post Reply