Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.visocicaguy wrote:pa buni se. moras, medjutim, prihvatiti i da se ovdje ljudi mogu i imaju pravo BUNITI protiv djeda mraza, valentinova, haloweena i ostalih izmisljotina...Ateista wrote:Ni to nije u redu, kao sto sam rekao, da zivim u americi bunio bih se protiv toga koliko mogu...visocicaguy wrote:zasto ateisti u americi moraju da trpe ovo?
http://en.wikipedia.org/wiki/In_God_We_Trust
Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
- Karl Hungus
#51 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
-
visocicaguy
#52 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
djeda mrazu nije mjesto u obdanistima... jer su tu djeca i onih koji zele i ne zele da se predstavlja taj izmisljeni lik. neka ih preruseni djeda mraz okuplja u nekom privatnom aranzmanu.Ateista wrote:Nemas se pravo buniti za deda mraza, valentinovo i slicno, to je svacije licno pravo hoce li obiljezavati valentinovo, hoce li mu dijete dobiti poklon od deda mraza i slicno, kao sto se ni ja ne bunim zbog obiljezavanja bajrama, bozica, hidzretske i pravoslavne nove godine i slicno, dok god se to ne namece drugima sve je to ok.visocicaguy wrote:pa buni se. moras, medjutim, prihvatiti i da se ovdje ljudi mogu i imaju pravo BUNITI protiv djeda mraza, valentinova, haloweena i ostalih izmisljotina...Ateista wrote: Ni to nije u redu, kao sto sam rekao, da zivim u americi bunio bih se protiv toga koliko mogu...
Nije problem kad neko obiljezava svoje praznike, koji god da su, problem je kad ih namece drugima i brani mu da on obiljezava svoje i da se izjasnjava kako hoce, sto je ovdje slucaj.
-
visocicaguy
#53 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.Karl Hungus wrote:Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.visocicaguy wrote:pa buni se. moras, medjutim, prihvatiti i da se ovdje ljudi mogu i imaju pravo BUNITI protiv djeda mraza, valentinova, haloweena i ostalih izmisljotina...Ateista wrote:
Ni to nije u redu, kao sto sam rekao, da zivim u americi bunio bih se protiv toga koliko mogu...
- Karl Hungus
#54 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
znaci bitno je vjerovati u nesto, dok samo pitanje da li to "nesto" stvarno postoji ili ne - nije bas?visocicaguy wrote:zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.Karl Hungus wrote: Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.
ako bi neki poceli vjerovati u djeda mraza, moliti mu se, napravili bogomolje u cast djeda mrazu, onda bi ih prihvatili kao religiju jednaku ostalim?
- Ateista
#55 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Na svu srecu, vise nije, ona krava je dobila otkaz, cak sam cuo da je policija morala doci jer nije htjela otici iz svoje fotelje, ali BIO JE ZABRANJEN zadnjih nekoliko godina u vrticima, malo se informisi.VerticalHairFactor wrote:Gdje je zabranjen deda mraz? Je li ti to mene opet foliraš? Pa moj sestrić evo presretan ove godine paketićem, puno slika... Je li to mi živimo u paralelnim svjetovima?Samo sam rekao da se nadam da do toga nece i ovdje doci (a strah je opravdan kada se uzme u obzir zabrana deda mraza i slicne stvari), kao sto sam rekao - zivim ovdje u federaciji, da zivim recimo u SAD-u onda bih se bunio protiv toga sto se na sudu zaklinjes nad biblijom i rzbog raznih drugih stvari koje namece katolicka crkva. Iako ne zivim tamo imam taj stav, ali naravno da me vise interesuje onoo sto je vezano za drzavu, regiju, grad u kojem zivim.
Ako se reisu ne sviđa deda mraz, može to reći, kao što se popu ne sviđa mevlud, ili kardinalu Puljiću obnavljanje porušenih džamija, zar nije rekao da ih je u Sarajevu za 70 više (da me .ebeš ne znam gdje je tih 70 komada nabrojao, ja znam za 6 novih, otprilike, a u Sarajevu sam 100ta generacija) - on bi ih više volio srušene, ali sve dok se ne poseže sa silom, svako ima pravo na svoj svjetonazor, pa i da mu se nešto ne sviđa.
Postoji razlika između neslaganja i zabrana. Kada ostaviš djevojku pod maramom tri dana na kapiji kasarne, diskriminirajući je, ti si isti kao i ovi Indonežani.
Ali vi diskriminatori to ne možete shvatiti, jer vaša je jedina vodilja mržnja.
Federacija je samo administrativna jedinica u BiH, i ono što se dešava u drugoj administrativnoj jedinici također ima utjecaja na nas, zar ne? Ili to nije tvoja država, malo si mi kontradiktoran na ovoj temi o Indoneziji.
Federacija i RS jesu jedna drzava, ali ono sto se desava u RS-u nema toliki uticaj na mene jer nije sve potpuno isto tamo i ovdje. Na primjer, razliciti praznici se slave i mene nesto ne zanima previse jeli tamo pravoslavna nova godina praznik kada ne radim tamo, ali da se to uvede u federaciji ili na nivou cijele BiH onda bi mi smetalo, razumijes li razliku?
- Ateista
#56 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Pa niko ne tjera recimo muslimansku djecu da i ona imaju deda mraza, nije to sada predmet u skoli, to je manifestacija jednom godisnje, kao sto budu manifestacije i za bajram, ili za drzavne praznike, treba li i to zabraniti? Isto tako, sigurno niko ne tjera nemuslimansku djecu u obdanistima da za priredbu za bajram recituju nesto iz kurana (bar se nadam) i dok je tako sve je ok, neka se prave manifestacije povodom bilo kojeg praznika, bozica, bajrama, uskrsa, pesaha, neki budisticki ako ima djece te vjeroispovijesti, sve je to ok dok je samo manifestacija i dok ne tjeraju djecu druge vjeroispovijesti da ucestvuju u tome.visocicaguy wrote:djeda mrazu nije mjesto u obdanistima... jer su tu djeca i onih koji zele i ne zele da se predstavlja taj izmisljeni lik. neka ih preruseni djeda mraz okuplja u nekom privatnom aranzmanu.Ateista wrote:Nemas se pravo buniti za deda mraza, valentinovo i slicno, to je svacije licno pravo hoce li obiljezavati valentinovo, hoce li mu dijete dobiti poklon od deda mraza i slicno, kao sto se ni ja ne bunim zbog obiljezavanja bajrama, bozica, hidzretske i pravoslavne nove godine i slicno, dok god se to ne namece drugima sve je to ok.visocicaguy wrote:
pa buni se. moras, medjutim, prihvatiti i da se ovdje ljudi mogu i imaju pravo BUNITI protiv djeda mraza, valentinova, haloweena i ostalih izmisljotina...
Nije problem kad neko obiljezava svoje praznike, koji god da su, problem je kad ih namece drugima i brani mu da on obiljezava svoje i da se izjasnjava kako hoce, sto je ovdje slucaj.
- Ateista
#57 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Odredjeni broj djece do odredjenih godina stvarno vjeruje da deda mraz postoji.visocicaguy wrote:zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.Karl Hungus wrote:Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.visocicaguy wrote:
pa buni se. moras, medjutim, prihvatiti i da se ovdje ljudi mogu i imaju pravo BUNITI protiv djeda mraza, valentinova, haloweena i ostalih izmisljotina...
-
Bušman
#58 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Zabranjeno je nositi i kriz oko vrata. Ali nije zabranjeno ici u dzamiju ili crkvu. A zar je minaret obavezan u izdgradnji dzamije? To je pitanje stila, mnoge dzamije u nekim zemljama nemaju minaret.VerticalHairFactor wrote:Da, ali Francuska dozvoljava svima ostalim da u potpunosti ispoljavaju svoja vjerska osjećanja, ma kakva ona bila, samo zabranjuje jednoj vjerskoj denominaciji da to čini. Kao što i Švicarska dozvoljava svima da u grade svoje bogomolje u skladu sa tradicijom, a jedino zabranjuje muslimanima da to čine, ne dozvoljavajući im da grade minarete.Svaka cast za Francusku. Jer tako smo i mi dozvolili da se mogu nositi vjerska obiljezja pa onda ti takvi dodju na pozicije pa zabrane Djeda Mraza u vrticima, jer, avaj, nije u skladu sa njihovim licnim uvjerenjima. To je samo korak od ovoga sto se desava u Indoneziji - drzavi u kojoj ljudi u zatvor idu zbog majice Slayera.
Pogledaj dokumentarac "Global Metal" Sama Dunna pa ces vidjeti. Nije bas Indonezija, ali mislim da je u Emiratima momak pretucen i poslan u zatvoru zbog metal majice.VerticalHairFactor wrote:Drugi dio posta je netačan, jer se za Slayerovu majicu ne ide u zatvor ni u Saudiji, a kamoli u nekoj izmaštanoj Bosni.
Imala je i ima. Politicko djelovanje IZa se posebno sad dobro vidi kada je politicari ne fermaju puno, pa su oni poceli sa politickim govorima.VerticalHairFactor wrote:IZ nema ni približno uticaja bošnjačke političare, kako je to slučaj sa srpskim, no ipak se ustrajava samo i isključivo na kritici IZ.
-
visocicaguy
#59 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
dobro. je l ok da djeca recimo u obdanista/skole donesu kurbane i dijele medjusobno?
- Ateista
#60 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Treba li djeci zabraniti da gledaju Tom i Jerry-a, i to su izmisljeni likovi?visocicaguy wrote:zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.Karl Hungus wrote:Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.visocicaguy wrote:
- Ateista
#61 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Sve je ok dok je na dobrovoljnoj osnovi i dok se nikom ne namece, pa tako i donosenje kurbana.visocicaguy wrote:dobro. je l ok da djeca recimo u obdanista/skole donesu kurbane i dijele medjusobno?
-
Bušman
#62 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ne. Uostalom, djeci u tim godinama se preporucuje da se ne ponasaju ko roboti i rade stvari koje ne razumiju, a koje im se namecu kao dogma.visocicaguy wrote:dobro. je l ok da djeca recimo u obdanista/skole donesu kurbane i dijele medjusobno?
Sa druge strane vjerskim obicajima nije mjesto u javnim ustanovama ukljucujuci i vrtice. Ne govorim nista o privatnim vrticima u kojima se moze raditi sta je volja vlasnika i roditelja djece u tim vrticima.
-
xDenisx
#63 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
XVerticalHairFactor wrote:Inače svi ste veliki Bosanci, volite svaki dio svoje države, ali kritizirate isključivo onih "24%", to je popularan termin, je li tako?
-
visocicaguy
#64 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
dijeljenje paketica od strane DMZ-a je u pozadini i u svojoj sustini religijska pojavaBušman wrote:Ne. Uostalom, djeci u tim godinama se preporucuje da se ne ponasaju ko roboti i rade stvari koje ne razumiju, a koje im se namecu kao dogma.visocicaguy wrote:dobro. je l ok da djeca recimo u obdanista/skole donesu kurbane i dijele medjusobno?
Sa druge strane vjerskim obicajima nije mjesto u javnim ustanovama ukljucujuci i vrtice. Ne govorim nista o privatnim vrticima u kojima se moze raditi sta je volja vlasnika i roditelja djece u tim vrticima.
-
visocicaguy
#65 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
ne treba. izmisljeni jesu, ali nemaju religijsku konotaciju.Ateista wrote:Treba li djeci zabraniti da gledaju Tom i Jerry-a, i to su izmisljeni likovi?visocicaguy wrote:zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.Karl Hungus wrote: Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.
- Obskurni
#66 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Opet o Djedu Mrazu 
- despina
#67 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Obskurni wrote:Opet o Djedu Mrazu
nije odavno bilo, čak od nove godine
-
Bušman
#68 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Nije, to je novija pojava. Bozic i DMZ nemaju bas puno veze. DMZ ima vise veze sa americkim konzumerizmom.visocicaguy wrote:dijeljenje paketica od strane DMZ-a je u pozadini i u svojoj sustini religijska pojavaBušman wrote:Ne. Uostalom, djeci u tim godinama se preporucuje da se ne ponasaju ko roboti i rade stvari koje ne razumiju, a koje im se namecu kao dogma.visocicaguy wrote:dobro. je l ok da djeca recimo u obdanista/skole donesu kurbane i dijele medjusobno?
-
visocicaguy
#69 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
da. nije mu mjesto u javnim ustanovama, kao recimo, obdanistima.Obskurni wrote:Opet o Djedu Mrazu
-
visocicaguy
#70 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
DMZ se pojavljuje ISKLJUCIVO u vrijeme bozica i katolicke nove godine. to je njihova IZRAVNA veza. DMZ vodi porijeklo od nekog krscanskog "sveca". DMZ je iskljucivo vezan za jednu religiju.Bušman wrote:Nije, to je novija pojava. Bozic i DMZ nemaju bas puno veze. DMZ ima vise veze sa americkim konzumerizmom.visocicaguy wrote:dijeljenje paketica od strane DMZ-a je u pozadini i u svojoj sustini religijska pojavaBušman wrote: Ne. Uostalom, djeci u tim godinama se preporucuje da se ne ponasaju ko roboti i rade stvari koje ne razumiju, a koje im se namecu kao dogma.
Last edited by visocicaguy on 21/01/2012 15:49, edited 1 time in total.
-
xDenisx
#71 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Ko ga je prvi pomenuo?Obskurni wrote:Opet o Djedu Mrazu
Vidis, i meni je bolesno ovo sto se desilo u Indoneziji, ali smeta mi kad cak na temi o jebenoj INDONEZIJI neki pametnjakovic apsolutno MORA gnjaviti o IZ BiH i BiH (naravno, samo 24%, nikako RS ili Hercegovina).
Prvi komentar na temi:
A nista me ne cudi, ako IZ nastavi ovako kako je krenula, i ovdje ce to jednog dana biti nezakonito...
Last edited by xDenisx on 21/01/2012 15:51, edited 2 times in total.
- Obskurni
#72 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
Iskopaj temu o obdaništima, tamo su ljudi objasnili kako Djed Mraz nema veze sa religijom.
Ako te zanima naravno.
Ako te zanima naravno.
- Karl Hungus
#73 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
@visocicaguy, izbjegavas neugodna pitanja. ali dobro, nadam se da ces ipak razmisliti o tome sto sam napisao.
-
visocicaguy
#74 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
kad smo vec kod sekularizma... zasto se kiti grad za bozic i novu godinu. kicenje je takodjer nesto sto u islamu nije uobicajeno. a grad je zajednicki. takodjer sam protiv novotarije da se grad kiti za ramazan i bajrame - jer, kao sto rekoh, to nije u islamskoj tradiciji. hajmo grad ne kititi nikako onda. slazete se - sekularci?
- Karl Hungus
#75 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija
visocicaguy wrote:kad smo vec kod sekularizma... zasto se kiti grad za bozic i novu godinu. kicenje je takodjer nesto sto u islamu nije uobicajeno. a grad je zajednicki. takodjer sam protiv novotarije da se grad kiti za ramazan i bajrame - jer, kao sto rekoh, to nije u islamskoj tradiciji. hajmo grad ne kititi nikako onda. slazete se - sekularci?
slazem se, sto manje vjere i vjerskih stvari to bolje. vjeri je iskljucio mjesto u bogomoljama i nigdje drugo.