Plin ili Dizel?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#51 Re: Plin ili Dizel?

Post by milojicabrzi »

Qler wrote:Grad-prigrad...

Hajde ti fino u Sarajevu u 8 ujutro u guzvu na posao, pa onda u 4 popodne nazad... pa mi reci da ti trosi 5l. Znam ja da taj 1.5 dci trosi smijesno malo, i ima ih par mojih jarana, jedan i taxira sa tim autom... ali ne trosi mu 5l...
U navedenu potrosnju ukljucen odlazak na posao i povratak, svakog radnog dana, plus posjeta roditelju koji zivi na periferiji, vozanje do trznog centra, sva kilometraza 95% unutar Kantona Sarajevo...zato sam rekao, vecina kilometraze grad i prigrad. Cak i uz vozanje sa klimom ljeti, prosjecna potrosnja mi ne ide preko 6 l.

Nije isto da li je dCi od 75 KS ili 130 KS, nije isto da li je auto manjeg koeficijenta otpora (Megan,Fluence) ili "fijaker" konstrukcije, kao npr. Kangoo ili Scenic...

Moze on potrositi i 5 litara, da stoji u mjestu u koloni par sati a ne predje ni kilometar (npr. zimi kad je zastoj, a ne mozes ugasit motor zbog grijanja i malog djeteta unutra), ali to su sve ekstremni primjeri.

Mislim i da u konstantnom vozanju ukrug, na relaciji Baščaršija-Ilidža ne bi trosio preko 6 l, ali realno, niko od nas u stvarnom zivotu ne vozi tu relaciju.
emko1234

#52 Re: Plin ili Dizel?

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:
emko1234 wrote: Slozio bi se s vecinom napisanog osim s ovim. Razlika u nabavci novog dizela i novog benzinca varira puno vise od 2-2.5 k km. Sve je u zavisnosti od klase i velicine auta. Tu negdje pocinje razlika a Boga mi se tu nabere i 10 000 maraka. U mom primjeru razlika izmedju novog 3.2 fsi i 3.0tdi je bila oko 7k km. Što nije malo. Da sam kojim slucajem uzeo benzinca i da sam stavio plin, mogao sam voziti 2 godine za 5000 maraka plina.
Ima tu sve svoje. Iskreno, sad kad bih uzimao polovno auto. Uzeo bih nekog očuvanog pojakog benzinca i stavio mu dobru plinsku instalaciju. Poznanik ima E350, amerikana. Gore ga uzeo za neke smijesne pare, 2009 godina je auto. 50 000 milja presao, benzina mu potrosi po gradu oko 14 litara normalne voznje. Otvorene uzima 9. Znaci neki prosjek je 12 litara. Stavio plin. Po gradu mu uzima 16-17 litara plina. Znaci prije je 100km prelazio s nekih 32-34 marke, sad mu treba 20 maraka.
Znaci razlika je jebi ga. Na 500km je 60 maraka. Znaci na jednom rezervoaru benzina ima dva plina. A auuto i dalje leti. Znaci sipanje tog auta sa plinskom instalacijom ga izadje ko sipanje 1.5 dci megana. S tim sto vozis automatik 4matic e klasu s 270ks.
Prije par godina,taman mozda kad si uzeo svog Audija,plin za FSI motore je bio extremno skup i komlikovan,da ne kazem da ga je skoro nemoguce bilo ugraditi,tako da bi razlika u cijeni bila daleko manja od 5000 KM. Bolje sto si uzeo TDI nego isao u avanture :D
Pa dobro, al samo navodim primjer.
Znam ljude koji imaju plin u 1.2htp fabija. To je glupost po meni. Ali za sve sto ima preko 2.000 kubika i 100kw, plin je prilično dobra opcija. Razlika u potrosnji tj u cijeni tolika da se plin isplati stavit u svakom slucaju. Naravno ko voza.
madner

#53 Re: Plin ili Dizel?

Post by madner »

Jah, pa sto sam onda kupovao mocnu makinu ako ce mi plin uzeti 10% snage i proctor?

Mogao sam odmah uzeti manje mocnu makinu i za razliku se ne zajebavati sa plinom. :D
O'zone
Globalni moderator

#54 Re: Plin ili Dizel?

Post by O'zone »

madner wrote:Jah, pa sto sam onda kupovao mocnu makinu ako ce mi plin uzeti 10% snage i proctor?

Mogao sam odmah uzeti manje mocnu makinu i za razliku se ne zajebavati sa plinom. :D
Tebi makina služi za produljenje uda :mrgreen:

Nama služi da se osjećamo kao ti ali sa manje troškova.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#55 Re: Plin ili Dizel?

Post by mali_milojica »

milojicabrzi wrote:
Qler wrote:Grad-prigrad...

Hajde ti fino u Sarajevu u 8 ujutro u guzvu na posao, pa onda u 4 popodne nazad... pa mi reci da ti trosi 5l. Znam ja da taj 1.5 dci trosi smijesno malo, i ima ih par mojih jarana, jedan i taxira sa tim autom... ali ne trosi mu 5l...
U navedenu potrosnju ukljucen odlazak na posao i povratak, svakog radnog dana, plus posjeta roditelju koji zivi na periferiji, vozanje do trznog centra, sva kilometraza 95% unutar Kantona Sarajevo...zato sam rekao, vecina kilometraze grad i prigrad. Cak i uz vozanje sa klimom ljeti, prosjecna potrosnja mi ne ide preko 6 l.

Nije isto da li je dCi od 75 KS ili 130 KS, nije isto da li je auto manjeg koeficijenta otpora (Megan,Fluence) ili "fijaker" konstrukcije, kao npr. Kangoo ili Scenic...

Moze on potrositi i 5 litara, da stoji u mjestu u koloni par sati a ne predje ni kilometar (npr. zimi kad je zastoj, a ne mozes ugasit motor zbog grijanja i malog djeteta unutra), ali to su sve ekstremni primjeri.

Mislim i da u konstantnom vozanju ukrug, na relaciji Baščaršija-Ilidža ne bi trosio preko 6 l, ali realno, niko od nas u stvarnom zivotu ne vozi tu relaciju.
Punica je imala Clio II sa 1.5 dci motorom. Rijetko je upadala u guzve,nikada nije vozala u 8h ujutro ili 16h poslijepodne. Potrosnja najniza koju sam ja vidio na boardu tog auta je 5.9. Iskljucivo gradska.
madner

#56 Re: Plin ili Dizel?

Post by madner »

Pa sad, laze ko kaze da ne bi volio da mu makar malo veci. Eto da je bar 3.0, mada nije neka razlika od 2.8 :D
milojicabrzi

#57 Re: Plin ili Dizel?

Post by milojicabrzi »

mali_milojica wrote:Punica je imala Clio II sa 1.5 dci motorom. Rijetko je upadala u guzve,nikada nije vozala u 8h ujutro ili 16h poslijepodne. Potrosnja najniza koju sam ja vidio na boardu tog auta je 5.9. Iskljucivo gradska.
Ne znam, ne ulazim u to, mozda je do nacina voznje, ispravnosti motora itd. Kod mene je vozilo skoro novo.

Nikad nisam ostvario prosjecnu potrosnju vecu od 6 litara, a rezim voznje je kakav sam opisao :)
sema911s

#58 Re: Plin ili Dizel?

Post by sema911s »

jbte vi ili vozite stalno nizbrdo,. cuj 5l/100km.,., jos odete na more za 50km,.vozate se po moru i ostane vam pola rezervara,. kako to uspjevate,. il vam je auto napunjeno heliumom, ili ispred vas zrak rijedji,. ili vozite avta iz buducnosti,.,
milojicabrzi

#59 Re: Plin ili Dizel?

Post by milojicabrzi »

Moze druze,

Ako vozis normalno, ako je auto ispravno. Do mora, prosjecna potrosnja po boardu ispod 5 litara (sa upaljenom klimom bar pola vremena). Uglavnom je otvorena cesta, ali sa dosta krivina, pa je brzina uglavnom do 80-90 km/ h.
Doduse, ima u Crnogorskom primorju dosta zastoja, voznje kroz Budvu, pa ona manja mjesta sa ogranicenjem do 60 km / h. Do tamo i nazad 700 km, tamo mozda cca 50 km jer sam blizu plaze, pa auto nisam ni palio osim par puta kad smo isli u kupovinu...

Znaci 750 km x hajde da uzmemo 5 litara, to je oko 37 litara, rezervoar cca 55 litara, vratio se kuci i vozao jos 10 dana, do prvog odlaska na pumpu :)

Za sve ostalo, tu je masterkard.

Znam da je vozacima benzinaca tesko vjerovat u ove dieselske potrosnje i meni je bilo kad sam presao na disel.

Pa jos su golfovi i jette 2, trosili po 5,5 litara, prije 20 god. a tehnika je uznapredovala, ne znam sta je tu cudno.

Imao sam 1,9 TDI iz VW grupe, takodjer se vrtio oko 6 litara ili manje u gradskoj-medjugradskoj voznji.
emko1234

#60 Re: Plin ili Dizel?

Post by emko1234 »

sema911s wrote:jbte vi ili vozite stalno nizbrdo,. cuj 5l/100km.,., jos odete na more za 50km,.vozate se po moru i ostane vam pola rezervara,. kako to uspjevate,. il vam je auto napunjeno heliumom, ili ispred vas zrak rijedji,. ili vozite avta iz buducnosti,.,
Sema, kod tebe je plinas. Kakva je masinka upitanju? deder nam napisi kako potegne, ima li razlike i koliko te kolje mjesecno?
kakva je racunica?
stari_rastafari

#61 Re: Plin ili Dizel?

Post by stari_rastafari »

Posjedujem Volvo S60 T5 2,4 i bas ima momacki cug i evo se vec neko vrijeme lomim; ima li smisla mu postavljati plinski pogon? Sve nesto kontam da auto nece vise biti isto a povratka nazad nema... Sta vi mislite ?
vauvau

#62 Re: Plin ili Dizel?

Post by vauvau »

prijatelj ima takav auto, do radne radi na benzin, poslije ide na plin, vozio sam taj auto, ide ko lud na plinu, bez problema ;-)
preludezalude

#63 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

stari_rastafari wrote:Posjedujem Volvo S60 T5 2,4 i bas ima momacki cug i evo se vec neko vrijeme lomim; ima li smisla mu postavljati plinski pogon? Sve nesto kontam da auto nece vise biti isto a povratka nazad nema... Sta vi mislite ?
Auto vise nece biti isto, to je sigurno jer ce imati plinsku instalaciju. Ako mislis da nece biti isto u smislu da nece ici dobro, tu se varas.
stari_rastafari

#64 Re: Plin ili Dizel?

Ne bih volio samo da ispadne pita skuplja od tepsije :D al bih mu svakako volio skresati cug bez da izgubim na snazi motora... na kraju krajeva mislim da bi se kod mene vise manje dosta brzo isplatilo jer uglavnom vozim nekih 70-80km pri svakoj trasi i rjedje duze trase od 500 do 1000km...
preludezalude

#65 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

Pustite se potrosnje koju pokazuje board. Board laze cak i po 20%. I moj rodjak ima megana 1.5 dci najslabiji model, i njemu board pokazuje oko 6l, ali kad pocne racunati od cepa do cepa, onda je racunica totalno drugacija. Punac ima pasata 1.9tdi i hvali se kako mu je potrosnja na zadnjih 3000 km 4,2 litra po boardu (90% otvoren put). Ali kad je nedavno racunao od cepa do cepa onda je racunica pokazala potrosnju vecu od 5,5 litara.
Ugradnja plina je isplativa u svakom slucaju, neovisno koliki je motor. Gledajuci u postocima razlika koju ces davati u novcu za gorivo je otprilike ista bio to motor 1.3 ili 5.0. Ali gledajuci koliko je to para, za 1.3 davati ces, lupam, 5KM manje na 100km, a za 5.0 davati ces 20KM manje na 100km. Sve je stvar racunice. Neko ce reci: jebes 5KM na 100km, to mi ne znaci nista. Neko ce reci: za uhar je i to.
Nekad sam i ja bio skeptican prema plinu i nije mi padalo na pamet tako nesto. Ali tada je bilo i para ko blata, nije bilo ni brige ni pameti, pa mi uopste nije bilo vazno dali auto trosi 12 ili 17 litara po gradu. Vremena se mijenjaju, drugi prioriteti dolaze na prvo mjesto.
Sto se tice ustede u novcu voznjom na plin u odnosu na benzin ona se krece od 60% do 35%. Ova razlika je uslovljena od godisnjeg doba jer cijena plina zimi je veca u odnosu na ljeto. U svakom slucaju kad gledas na godisnjem nivou tj prosjecnu cijenu plina na godisnjem nivou, usteda se krece oko 45%-50%.
Ja mogu reci iz svoga primjera kako se krece potrosnja. Ja mjerim potrosnju svakih 2000km. Ima tu svakakve voznje, i otvorenog puta i gradske voznje jer se autom ide na posao svaki dan.Ja inace imam neki malo ostriji stil voznje, ne patim auto i volim da malo stisnem auto, znaci ne gledam uopste na neku ekonomicnu voznju. Potrosnja na tih 2000km je 16,5 litara plina, sto bi bilo ako preracunamo u benzin isto kao da trosi otprilike 8 litara benzina. A radi se o vozilu grand cherokee 4.7 sa 162kw, pogonom 4x4, motor V8, klimom gotovo uvijek ukljucenom (klima uvijek radi kad je puhanje prema staklu). Tako da ta potrosnja za ovo vozilo je za mene stvarno smijesna. Pretprosle zime sam se stalno zezao po gradu kad je pao snijeg, gasiranje maksimalno, pokusavao da zajebem pogon, da vidim sta to moze ovo vozilo. Tada je u tim ekstremnim uvjetima u gradskoj voznji potrosnja bila 30 litara plina. Opet kad uzmem da je to oko 15 litara benzina, to je opet smijesna potrosnja za onu vrstu voznje.
Last edited by preludezalude on 29/09/2014 14:36, edited 1 time in total.
preludezalude

#66 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

stari_rastafari wrote:Ne bih volio samo da ispadne pita skuplja od tepsije :D al bih mu svakako volio skresati cug bez da izgubim na snazi motora... na kraju krajeva mislim da bi se kod mene vise manje dosta brzo isplatilo jer uglavnom vozim nekih 70-80km pri svakoj trasi i rjedje duze trase od 500 do 1000km...
Nece ispasti pita skuplja od tepsije, to je sigurno. Nema smisla ugradjivati plin ako prelazis, kao moj otac, za 8 mjeseci 1400km.
sema911s

#67 Re: Plin ili Dizel?

Post by sema911s »

emko1234 wrote:
sema911s wrote:jbte vi ili vozite stalno nizbrdo,. cuj 5l/100km.,., jos odete na more za 50km,.vozate se po moru i ostane vam pola rezervara,. kako to uspjevate,. il vam je auto napunjeno heliumom, ili ispred vas zrak rijedji,. ili vozite avta iz buducnosti,.,
Sema, kod tebe je plinas. Kakva je masinka upitanju? deder nam napisi kako potegne, ima li razlike i koliko te kolje mjesecno?
kakva je racunica?

trosi od18-22l/100km benzin 2,5km plin 1,10km

dal se osjeti razlika, NE,. po Bosni tesko, mozda malo na auto putu ali nemamo toliko dugackog autoputa da mu ganjam v-max,. obrtaji malo sporije na plinu skacu,. ali kada uporedis kolicinu novca koji bi gutao na benzin plin i svi ti nedostaci(ako ih ima su minorni)
sema911s

#68 Re: Plin ili Dizel?

Post by sema911s »

stari_rastafari wrote:Posjedujem Volvo S60 T5 2,4 i bas ima momacki cug i evo se vec neko vrijeme lomim; ima li smisla mu postavljati plinski pogon? Sve nesto kontam da auto nece vise biti isto a povratka nazad nema... Sta vi mislite ?
dal ce ti kola biti ista,., ne druze vec ce da budu mnogo bolja,., razlog na benzinu gledas da sto stedljivije vozis,. nizak broj obrtaja,. dok na plinu,. koji je duplo jeftiniji ces da ko ja cujes cesto blokadu,,. jer sada ti trosi 12-15 a to je u plinu 20km u benzinu 40KM,.
preludezalude

#69 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

Ja ne znam, ta razlika u vuci plin-benzin... Da li je do same ugradnje i stimanja ili je do velicine motora... Ni ja ne osjetim nikakvu razliku u vuci. Odokativno gledajuci nema razlike. E sad, precizna mjerenja bi, ja vjerujem, ipak pokazala da ima razlike.
stari_rastafari

#70 Re: Plin ili Dizel?

sema911s wrote:
dal ce ti kola biti ista,., ne druze vec ce da budu mnogo bolja,., razlog na benzinu gledas da sto stedljivije vozis,. nizak broj obrtaja,. dok na plinu,. koji je duplo jeftiniji ces da ko ja cujes cesto blokadu,,. jer sada ti trosi 12-15 a to je u plinu 20km u benzinu 40KM,.
Nisam siguran da razumijem ovaj dio sa blokadom...

@preludezalude
predjem godisnje min 20k km.
preludezalude

#71 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

vauvau wrote:prijatelj ima takav auto, do radne radi na benzin, poslije ide na plin, vozio sam taj auto, ide ko lud na plinu, bez problema ;-)
Sta ti ovo znaci "do radne radi na benzin"!!! Ako je tako, onda nije u redu. Na plin bi trebao prebaciti najkasnije kad se zagrije na 40 stepeni.
vauvau

#72 Re: Plin ili Dizel?

Post by vauvau »

turbo motor ima svoja ogranicenja zbog radi toga ne ide na plin dok se ne ugrije kako treba ;-)
preludezalude

#73 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

stari_rastafari wrote:
sema911s wrote:
Nisam siguran da razumijem ovaj dio sa blokadom...

@preludezalude
predjem godisnje min 20k km.
Nemam pojma kolika je prosjecna potrosnja tvog auta, ali otprilike racunica je slijedeca:
Ako trosi prosjecno 10 litara na 100km,
godisnje potrosis 2000 litara benzina na 20000 kilometara,
to je 4900KM.
Da sipas plin, trosio bi ne vise od 2500KM godisnje.
preludezalude

#74 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

vauvau wrote:turbo motor ima svoja ogranicenja zbog radi toga ne ide na plin dok se ne ugrije kako treba ;-)
Kako taj motor radi bez plina. Nije mi bas jasan tvoj post. Moze li malo detaljnije,
sema911s

#75 Re: Plin ili Dizel?

Post by sema911s »

rasta,.,
sada mu volvo rijetko kada ide u blokadu(crveno polje na obrtomjeru) ono znas kada razvuces osmjeh prije saltanja u vecu,., kad motor zapjeva,., dok na plinu meni moj najbolje brunda na 4000+rpm,.,

dal se osjeti,.,jbga ono neklada se zagledam u kazaljku cini mi se ko da brze ide na benzinu ali buljim previse u kazaljku pa odustanem,.,nesto da se osjeti u voznji ma tesko,.,

svi ti sistemi rade dok se motor malo ne ugrije 30+stepeni i prebace na plin,.,jer ko sto znate plin je ohladjnje na nekih -60,., tako nesto(da bi bio u tecnom stanj),..,

decki jel cuo ko za atakar,, negdje su kod zivinica,., neka pravo poznata firma kazu??? ugradjuju lpg,., iz turske su i prave svoje sisteme,., za ovo novo avto su jeftiniji 300km i daju vecu garanciju
Post Reply