Zadnji pogon zimi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#51 Re: Zadnji pogon zimi
Dali je bolji prednji pogon ili zadnji to je stvar ukusa i ne razumijem se previse u to, ali znam da jedan BMW ili Mercedes za koje moras iskesirati minimalno 60 milja ne mogu ni pod razno biti losi i znaju inzinjeri zasto su im stavili zadnji a ne prednji pogon! To sto ja sa svojim Cliom se bez problema mogu po snijegu popeti uzbrdo ne znaci da je moj auto bolji od BMW-a i Mercedesa, jer dovoljno je pogledati cijenu i sta od opreme nude navedena auta i sve ti je jasno. Imao sam pretprosle zime slucaj kad sam isao poslije posla po auto. Bio sam parkiran uzbrdo i padao je snijeg i cesta je bas bila losa. Ide covjek sa Octaviom 2 i to jedva, ne moze da se popne uz ulicu. ja sam ocistio svoje auto, sjeo za volan i bez problema se popeo i jos sam morao se zaustaviti, jer pomenuti covjek s Octaviom jos nije bio stigao do vrha. Vjerovatno su u njega bile sire gume, pa mu je bio teze upravljati ili su bile losije kvalitete. Ne znam do cega je, ai interesantan slucaj.
- 4m3l
#52 Re: Zadnji pogon zimi
Jedna vreca cementa sve rjesava 
-
frankwhite
#53 Re: Zadnji pogon zimi
Ko zna voziti auto kako treba snaci ce se bez problema sa zadnjim pogonom (naravno sa prikladnim gumama)
-
dinozzoM6
#54 Pogoni
Gume su jako bitne, i to na sva četiri točka, bez obzira na pogon 
naravno, pogon na sva četiri je u najpovoljnijoj situaciji svugdje, osim što se mase tiče, mada su sada i te razlike svedene na minimum
što se tiče zadnjeg pogona, s dobrim gumama i silnom elektronikom, auto se ponaša tačno onako kako vozač želi, znači ako hoćeš da plešeš možeš, ali i ne moraš ako si normalan
također što se prednjeg pogona tiče, najveći problem je torque steer, na mom autu koji ima 380 Nm obrtnog momenta se itekako osjeti torque steer kad ga stisneš (pri startu i pri manjim brzinama), a mogu zamisliti i kod većih momenata u jačih auta...
činjenica jest, da pri ubrzavanju, težina auta se prebacuje nazad (ne sva, određeni postoci koji zavise i od ubrzanja), što znači da se prednji točkovi olakšavaju, i zato auto sa prednjim pogonom gubi dragocjeni grip pri ubrzavanju, dok je auto sa zadnjim pogonom u prednosti jer mu se zadnji točkovi dodatno opterete i imaju više grip-a.
Naravno, pri normalnim startovima ove razlike su jako male.
Danas su sva bolja vozila opremljena sa ESP (DSC), TCS, i ostalim sistemima koji sprječavaju da se previše momenta prenese na točkove i dovede do proklizavanja, također kod skretanja ESP koristi unutrašnji zadnji točak kao "sidro" i prikoči ga (malo naravno) da bi se auto bukvalno zakrenulo oko njega... Itd da ne objašnjavam kako radi ESP...
uglavnom, poenta je, s nekom normalnom, malo opreznijom vožnjom (kakvu snijeg i kiša i zahtijevaju) i uz dobre zimske gume, nijedan pogon nije u tolikoj prednosti u odnosu na drugi (osim naravno današnjih pogona na sve četiri točka koji uz ESP i ostale kontrole uvijek daju vozaču maksimalnu trakciju s podlogom).
naravno, pogon na sva četiri je u najpovoljnijoj situaciji svugdje, osim što se mase tiče, mada su sada i te razlike svedene na minimum
što se tiče zadnjeg pogona, s dobrim gumama i silnom elektronikom, auto se ponaša tačno onako kako vozač želi, znači ako hoćeš da plešeš možeš, ali i ne moraš ako si normalan
također što se prednjeg pogona tiče, najveći problem je torque steer, na mom autu koji ima 380 Nm obrtnog momenta se itekako osjeti torque steer kad ga stisneš (pri startu i pri manjim brzinama), a mogu zamisliti i kod većih momenata u jačih auta...
činjenica jest, da pri ubrzavanju, težina auta se prebacuje nazad (ne sva, određeni postoci koji zavise i od ubrzanja), što znači da se prednji točkovi olakšavaju, i zato auto sa prednjim pogonom gubi dragocjeni grip pri ubrzavanju, dok je auto sa zadnjim pogonom u prednosti jer mu se zadnji točkovi dodatno opterete i imaju više grip-a.
Naravno, pri normalnim startovima ove razlike su jako male.
Danas su sva bolja vozila opremljena sa ESP (DSC), TCS, i ostalim sistemima koji sprječavaju da se previše momenta prenese na točkove i dovede do proklizavanja, također kod skretanja ESP koristi unutrašnji zadnji točak kao "sidro" i prikoči ga (malo naravno) da bi se auto bukvalno zakrenulo oko njega... Itd da ne objašnjavam kako radi ESP...
uglavnom, poenta je, s nekom normalnom, malo opreznijom vožnjom (kakvu snijeg i kiša i zahtijevaju) i uz dobre zimske gume, nijedan pogon nije u tolikoj prednosti u odnosu na drugi (osim naravno današnjih pogona na sve četiri točka koji uz ESP i ostale kontrole uvijek daju vozaču maksimalnu trakciju s podlogom).
- AmADin_gospo
#55 Re: Zadnji pogon zimi
ma brate, najbolji pogon zimi je na 2 noge:

i nema klizanja
i po potrebi

P.S.
O indikacijama,merama opreza i nezeljenim padovima na led,posavetujte se sa ortopedom ili bakijama.

i nema klizanja
i po potrebi

P.S.
O indikacijama,merama opreza i nezeljenim padovima na led,posavetujte se sa ortopedom ili bakijama.
- Edin H.
#57 Re: Zadnji pogon zimi
Ne pricajte bez-veze, ako niste vozili to auto u takvim okolnostima, BMW recimo sa gumama 225/45/18 nazad je prakticno neupotrebljiv na snijegu, pogotovo ako ima leda, ne mozes se bukvalno pomaknuti ni metar na minimalnoj uzbrdici. Zato je naravno suveren sa takvim gumama po suhom vremenu.frankwhite wrote:Ko zna voziti auto kako treba snaci ce se bez problema sa zadnjim pogonom (naravno sa prikladnim gumama)
Jos neko spominje Formulu, pa gledate li vi ikada trke kada zavalja kisa.
-
dinozzoM6
#58 Re: Zadnji pogon zimi
sa širokim gumama džaba ti i quattro
lično sam svjedočio tomu neki dan kad sam išao na Vlašić
kod mene gume na Sanderu Stepway 195/55 R16, ispred mene Q7 sa gumama 245/40 R19, znaš kako fino pleše, na kraju sam ga morao zaobići. (nisam siguran je li bio na ljetnim ili zimskim tako da ne smijem ništa sa sigurnošću tvrditi, mada sumnjam da je iko toliko hrabar da se usudi na planinu sa ljetnim gumama, mada sve je moguće)
na Mazdi imam 215/45 R17, i to je neki max što se tiče širine za po snijegu, ako hoćeš dobru trakciju, po mom mišljenju
lično sam svjedočio tomu neki dan kad sam išao na Vlašić
kod mene gume na Sanderu Stepway 195/55 R16, ispred mene Q7 sa gumama 245/40 R19, znaš kako fino pleše, na kraju sam ga morao zaobići. (nisam siguran je li bio na ljetnim ili zimskim tako da ne smijem ništa sa sigurnošću tvrditi, mada sumnjam da je iko toliko hrabar da se usudi na planinu sa ljetnim gumama, mada sve je moguće)
na Mazdi imam 215/45 R17, i to je neki max što se tiče širine za po snijegu, ako hoćeš dobru trakciju, po mom mišljenju
-
jefferson
#59 Re: Zadnji pogon zimi
Zakon fizike kaze: ZADNJI POGON!
Zadnji pogon je suveren u svemu, osim sa bosanskim vozacem i polovnim zimskim gumama!
Ko nije vozio BMW 2002 ili E30 ne zna kako je voziti auto sa zadnjim pogonom. Ali gle cuda, i ta auta se penju zimi po svakakvim vukojebinama, jer kad imas dobre amortizere i odlicne gume sve moze. Ja sam se penjao sa BMW 318i E30 tamo gdje G2 ostajao samo zato sto su bile sve 4 nove zimske gume, ispravno auto i pun rezervoar goriva sa jos 30kg tereta u gepeku (dodje u BMW-u upustvo kako rasporediti tezinu nazad).
Inace Volvo je napustio zadnju vucu zbog toga sto je prednja vuca JEFTINIJA za napravit!
Zadnji pogon je suveren u svemu, osim sa bosanskim vozacem i polovnim zimskim gumama!
Ko nije vozio BMW 2002 ili E30 ne zna kako je voziti auto sa zadnjim pogonom. Ali gle cuda, i ta auta se penju zimi po svakakvim vukojebinama, jer kad imas dobre amortizere i odlicne gume sve moze. Ja sam se penjao sa BMW 318i E30 tamo gdje G2 ostajao samo zato sto su bile sve 4 nove zimske gume, ispravno auto i pun rezervoar goriva sa jos 30kg tereta u gepeku (dodje u BMW-u upustvo kako rasporediti tezinu nazad).
Inace Volvo je napustio zadnju vucu zbog toga sto je prednja vuca JEFTINIJA za napravit!
- GAU8
#60 Re: Zadnji pogon zimi
A koji tip gume je bio upitnaju?Edin H. wrote:Ne pricajte bez-veze, ako niste vozili to auto u takvim okolnostima, BMW recimo sa gumama 225/45/18 nazad je prakticno neupotrebljiv na snijegu, pogotovo ako ima leda, ne mozes se bukvalno pomaknuti ni metar na minimalnoj uzbrdici. Zato je naravno suveren sa takvim gumama po suhom vremenu.frankwhite wrote:Ko zna voziti auto kako treba snaci ce se bez problema sa zadnjim pogonom (naravno sa prikladnim gumama)
Jos neko spominje Formulu, pa gledate li vi ikada trke kada zavalja kisa.
- GAU8
#61 Re: Zadnji pogon zimi
Ovako to izgleda kada imas gume kako treba i ZNAS da vozis.
Nema ceste i uspona koji ne mozes savladati i jos se zabavljas usput
- AmADin_gospo
#62 Re: Zadnji pogon zimi
nategnu se za auto, a za guma i sipanja nema.GAU8 wrote:A koji tip gume je bio upitnaju?
valjda i znaš da su kod nas polularne gume zvane "ćeloustonke" kod vozača novih BMWa, Merca, Audia, Passata.
to su one što im je šara tek "počela nicati" nakon 7 godina vožnje

Definicija Ćeloustonki :
Gume koje imaju veliku zastupljenost na vozilima u BiH, od milja zvane "ćelistonke". U razvijenijim zemljama smatraju se nebezbjednim kada njihova šara spadne na manje od 4 milimetra iz razloga što vozilo može da prokliže i sleti i onda se bacaju. U BiH se smatraju nebezbjednim kada žice iz njih počnu da štrče više od 4 milimetra jer se možeš ubosti u prst dok ih pumpaš i onda se daju prijatelju da ih stavi na frezu. U našoj zemlji su toliko popularne da se čak spominju i u jednom narodnjačkom hitu kao razlog,uz loša sjedišta, zbog čega dama neće da uđe u kumov Mercedes.
- Karabaja
#63 Re: Zadnji pogon zimi
Da riješimo ovo jednom za sva vremena. U svemu tome uopšte nije toliko bitno da li je pogon prednji ili stražnji koliko je bitno gdje se nalazi najteži dio vozila, a to je motor.
U tu svrhu sam vam napravio jednu malu tabelu iz koje sve sve vidi:

Pošto sva novija luksuzna vozila imaju motor ispod haube, tj. naprijed, znači da ta vozila sa stražnjim pogonom ne mogu biti efikasna uzbrdo i na klizavim cestama kao ona s prednjim pogonom.
Tačka.

Pošto sva novija luksuzna vozila imaju motor ispod haube, tj. naprijed, znači da ta vozila sa stražnjim pogonom ne mogu biti efikasna uzbrdo i na klizavim cestama kao ona s prednjim pogonom.
Tačka.
-
dinozzoM6
#64 Re: Zadnji pogon zimi
Ima i tu izuzetaka
npr. Mazda MX-5
motor naprijed
pogon straga
ali zato je balans mase 50:50
veoma zabavno auto za voziti
znači bitan je balans mase, naravno on uvelike zavisi od smještaja motora, no ima izuzetaka
npr. Mazda MX-5
motor naprijed
pogon straga
ali zato je balans mase 50:50
veoma zabavno auto za voziti
znači bitan je balans mase, naravno on uvelike zavisi od smještaja motora, no ima izuzetaka
- Qler
#65 Re: Zadnji pogon zimi
BMW E36 ima odnos 50:50... Ima toga jos dosta kod zadnje vuce, kao sto je neko ranije napisao, to kod prednje vuce nije moguce..
- AmADin_gospo
#66 Re: Zadnji pogon zimi
ma da nijedan Mercedes nevalja, nijedan BMW nevalja, valja Škoda 120tka, Valja WartburgKarabaja wrote: U tu svrhu sam vam napravio jednu malu tabelu iz koje sve sve vidi:
Tačka.
haj ne seri svega ti
- drndalo
#67 Re: Zadnji pogon zimi
U Wartburg 353 DeLuxe mi ne diraj ! 
- HAGI
#68 Re: Zadnji pogon zimi
Ma ja jaro, Valja ruski Zaporožac, ovo je sve sranje, šta znaju inžinjeri u BMW i MercedesuKarabaja wrote:Da riješimo ovo jednom za sva vremena. U svemu tome uopšte nije toliko bitno da li je pogon prednji ili stražnji koliko je bitno gdje se nalazi najteži dio vozila, a to je motor.
Tačka.
- HAGI
#69 Re: Zadnji pogon zimi
tačka, zarez, pavlaka mileram i ostali mliječni proizvodiHAGI wrote:Ma ja jaro, Valja ruski Zaporožac, ovo je sve sranje, šta znaju inžinjeri u BMW i MercedesuKarabaja wrote:Da riješimo ovo jednom za sva vremena. U svemu tome uopšte nije toliko bitno da li je pogon prednji ili stražnji koliko je bitno gdje se nalazi najteži dio vozila, a to je motor.
Tačka., oni su levati, ljudi doktorirali nemaju pojma. Samo ovi iz Donje Maoče znaju prednji pogon i Golf 2d i jargaj
-
Brdar
-
mentalist
#71 Re: Zadnji pogon zimi
Stavi na bilo kojeg karavana prednje nove a zadnje da su prosle torturu ljetnjeg perioda i da su upolovile sa sarom, pa cu te pitati sta znace zadnje gumeBrdar wrote:Upravo tako. Davno prije su vecina marki auta imale zadnju vucu, ali su vecinom presle na prednju zbog zime. A samo mercedes i BMW su zadrzali tradiciju.
Ali zadnja vuca zahtijeva sve 4 zimske gume , prednja samo 2.
- GAU8
#72 Re: Zadnji pogon zimi
Ma sve sami specijalisti, neko bi rekao najpametnija drzava u pm.mentalist wrote:Stavi na bilo kojeg karavana prednje nove a zadnje da su prosle torturu ljetnjeg perioda i da su upolovile sa sarom, pa cu te pitati sta znace zadnje gumeBrdar wrote:Upravo tako. Davno prije su vecina marki auta imale zadnju vucu, ali su vecinom presle na prednju zbog zime. A samo mercedes i BMW su zadrzali tradiciju.
Ali zadnja vuca zahtijeva sve 4 zimske gume , prednja samo 2.
- HaHaHa2
#73 Re: Zadnji pogon zimi
GAU8 wrote:Ovako to izgleda kada imas gume kako treba i ZNAS da vozis.
-
tavustavus
#74 Re: Zadnji pogon zimi
a brzina je kao kod invalidskih kolica..HaHaHa2 wrote:GAU8 wrote:Ovako to izgleda kada imas gume kako treba i ZNAS da vozis.
inace uspon je pravoooo velik
nego da bacim i ja koju...bilo bi drsko i bezobrazno reci ne valja mercedes ne valja bmw,to bi bi umni invaliditet..ali reci da moze biti ravnopravan mercedes i bmw sa zadnjim pogonom,u zimskim uslovima po snijegu i jos negdje uz malo brdasce sa recimo passatom ili audijem je vanserijska glupost..evo upravo ovih dana divim se svom komsiji koji je kupio e klasu 2005,prelijep je ali sam isto tako razocaran da je dao 20-ak hiljada i ne moze neku noc doci kuci kada je snijeg padao,pa to je da ga zapalis..kupio bih kada bi mogao mecku ali 4matic..ako cu svake zime razmisljat jel onaj dosao da ocisti i da ga ostavljam kilometar od kuce..jbt auto..a cimentu sto stavljaju taksisti necu ni mda uzimam u obzir,cuj 20 hiljada i od njeg kamion da napravim..zato imam jednog VW 4motion i zimi i ljeti miran + 4 nove gume..i samo auto sa pogonom na sva 4..mercedes ili audi...
p.s.nudio sam mu da ga izvucem ali ofirno mu bilo...
-
motorola01
#75 Re: Zadnji pogon zimi
Jedini realan post..Ovdje niko ne kaze da ta auta ne valjaju(morao biti retardiran da tako se nesto tvrdi),naprotiv to su vrhunska vozila,ali za obicnog covjeka koji ima samo jedno auto,a voli zimu i zimske radostitavustavus wrote:a brzina je kao kod invalidskih kolica..HaHaHa2 wrote:GAU8 wrote:Ovako to izgleda kada imas gume kako treba i ZNAS da vozis.
inace uspon je pravoooo velik
nego da bacim i ja koju...bilo bi drsko i bezobrazno reci ne valja mercedes ne valja bmw,to bi bi umni invaliditet..ali reci da moze biti ravnopravan mercedes i bmw sa zadnjim pogonom,u zimskim uslovima po snijegu i jos negdje uz malo brdasce sa recimo passatom ili audijem je vanserijska glupost..evo upravo ovih dana divim se svom komsiji koji je kupio e klasu 2005,prelijep je ali sam isto tako razocaran da je dao 20-ak hiljada i ne moze neku noc doci kuci kada je snijeg padao,pa to je da ga zapalis..kupio bih kada bi mogao mecku ali 4matic..ako cu svake zime razmisljat jel onaj dosao da ocisti i da ga ostavljam kilometar od kuce..jbt auto..a cimentu sto stavljaju taksisti necu ni mda uzimam u obzir,cuj 20 hiljada i od njeg kamion da napravim..zato imam jednog VW 4motion i zimi i ljeti miran + 4 nove gume..i samo auto sa pogonom na sva 4..mercedes ili audi.....moje misljenje da je ovo najbolji izbor
p.s.nudio sam mu da ga izvucem ali ofirno mu bilo...