Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Eborg

#51 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

To bi onda bila povreda ljudskih prava. Kako nekome uskratiti pravo da predstavlja zemlju čiji je državljanin sa svim pravima i obavezama?

Nedavno sam vidio jedan spisak omladinaca koji trenutno idu u srednje škole u BiH ili će ih ubrzo upisati. Ima tu djece rođene po Berlinu, Minhenu, Zagrebu, Ljubljani, Amsterdamu a žive u BiH. I sad oni nikad ne smiju igrati za BiH ako postanu fudbaleri? Ma daj...
cyprus

#52 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Ergun wrote:
Eborg wrote:Nema to veze, samo govorim da je drastična razlika između Kamerunca koji dođe u Berlin sa 5 godina da tu živi s roditeljima i Kamerunca koji dođe u Berlin sa 18 godina da igra za Herthu II. Drastična razlika a i jedan i drugi mogu igrati za Njemačku nakon nekog vremena.

Da se mene pita ne bih dao ni jednom ni drugom da igraju za neku evropsku reprezentaciju.
Al sad mi nije jasno zašto bi Podolskom dao da igra za Njemačku, a tome nekom Kameruncu ne bi? :D
Eborg

#53 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Ako ćemo baš cjepidlačiti, Podolski i Klose su malo specifični slučajevi jer su porodice i jednog i drugog iskoristile neke pogodnosti "povratka" u njemačkim zakonima pa su kidnuli preko grane čim im se pružila prilika.

Ako se ne varam Gliwice, gdje je rođen Podolski, su nekad bile u Njemačkoj, a Klose je porijeklom iz etničke njemačke manjine u Poljskoj.

Ali FIFA ne gleda niti jedno niti drugo niti će ikad (srećom) gledati, činjenica je da im je ovo samo omogućilo/olakšalo imigraciju u Njemačku.
Obuca9

#54 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Obuca9 »

cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
A da li zaista mislis da je to pravedno? Da neki trenutak koji se desio prije 20-tak godina odredi tek tako karijeru igraca?

Neko se moze sasvim slucajno roditi u nekoj drugoj drzavi, a da s tom drzave nema apsolutno nikave veze, jednostavno mu se roditelji u tom trenutku tu i tu zatekli. Pogotovo recimo, za primjer igraca iz bivse Jugoslavije, kad je sve bilo ista drzava, nepravedno bi bilo nekoga ko je bio recimo dijete vojnog lica, pa se sasvim slucajno rodio u Sarajevu, tjerati da mora igrati za BiH, iako on nikakve veze sa BiH nema.
insomnia88

#55 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by insomnia88 »

Obuca9 wrote:
cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
A da li zaista mislis da je to pravedno? Da neki trenutak koji se desio prije 20-tak godina odredi tek tako karijeru igraca?

Neko se moze sasvim slucajno roditi u nekoj drugoj drzavi, a da s tom drzave nema apsolutno nikave veze, jednostavno mu se roditelji u tom trenutku tu i tu zatekli. Pogotovo recimo, za primjer igraca iz bivse Jugoslavije, kad je sve bilo ista drzava, nepravedno bi bilo nekoga ko je bio recimo dijete vojnog lica, pa se sasvim slucajno rodio u Sarajevu, tjerati da mora igrati za BiH, iako on nikakve veze sa BiH nema.
Slažem se.
Nacionalnost ne određuje mjesto rođenja.
cyprus

#56 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Obuca9 wrote:

Možda, ali svejedno mislim da bi trebalo odabrat neki kriterij po kome igrač NE BI MOGO IMAT IZBORA. Ne mora država rođenja, može biti šta ja znam, država u kojoj je proveo najveći dio djetinjstva, država u kojoj je počeo igrat fudbal, ili nešto drugo... Ovo biranje i vaganje meni stvarno ide na živce...
Eborg

#57 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Pa ako mu je jedina opcija u tom slučaju da igra za Namibiju ili Lihtenštajn, onda vjerovatno neće ni igrati. :roll:
Nebitan32

#58 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Nebitan32 »

Ima dosta igraca koji biraju neku selekciju ne radi patriotizma ili osjetljivosti prema toj naciji vec iz ciste koristi. Navest cu primjer Igora de Camarga koi sad igra za Belgiju.
Sjecam se dok je igrao u Belgiji i dok jos uvijek nije bio natualiziran kao belgijanac.

Brazil je igrao na svjetskom protiv ne sjecam se koga vec. Dok je bila intonirana himnaon je u studiju, gdje je bio gost stajao i drzao ruku na srcu.
Nesto kasnje je poceo igrati za belgijance. Tip je shvatio da nema sanse igrati za Brazil pa se docepao belgijske selekcije jer je i to vitrina i moze mu pomoci u karijeri.
http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_de_Camargo

Drugi primjer je Mehdi Carcela-Gonzalez. Otac spanac, majka marokanka i roden u Belgiji. Jaaaako dugo je vagao za koga ce igrati; Belgiju ili Maroko i na kraju odlucio Maroko jer su ga vise platili.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mehdi_Carcela

Dva primjera gdje je prevladao interes a ne osjecaj pripadnosti bilo cemu.
Baudelaire

#59 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

Objektivno, i Haris Medunjanin spada u ovu kategoriju. Htio za Holandiju, vidio da ne može, mi mu bili rezervna opcija, odazvao se nama.
Obuca9

#60 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Obuca9 »

cyprus wrote:
Obuca9 wrote:

Možda, ali svejedno mislim da bi trebalo odabrat neki kriterij po kome igrač NE BI MOGO IMAT IZBORA. Ne mora država rođenja, može biti šta ja znam, država u kojoj je proveo najveći dio djetinjstva, država u kojoj je počeo igrat fudbal, ili nešto drugo... Ovo biranje i vaganje meni stvarno ide na živce...
Po meni, najidealnije bi bilo, da ima pravo igrati za državu, čije je državljanstvo imao u trenutku kad je napunio 18 godina, recimo.

A ne da sa 20 i kusur vidi da ne može igrati za Brazil, pa odoh ja igrati za šeikove Emirate. Ili obrnut primjer, sa 18 mu niko ne bi garantovao mjesto u njemačkoj reprezentaciji, pa bi odabrao BiH, po principu "Što je sigurno, sigurno je".

Ali se definitvno slažem, da naturalizaciju treba sasjeći u korijenu, dok se nije proširila. Ali nema od tog ništa, fudbal je taoc novca i za dvadeset godina ćemo imati reprezentacije koje kupuju igrače i sastavljaju tim, koje nose reklame na dresovima i koje igraju samo 5-6 utakmica godišnje, da ne "smetaju" ugroženim i jadnim fudbalskim klubovima iz Engleske i Španije.
udrch

#61 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by udrch »

Naturalizacija - NE..
treba je zabraniti u postpunosti, jebo ovo danas..jedino ako igrač vodi porijeklo maximalno preko roditelja..
cyprus

#62 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

udrch wrote:Naturalizacija - NE..
treba je zabraniti u postpunosti, jebo ovo danas..jedino ako igrač vodi porijeklo maximalno preko roditelja..
Slažem se da bi bar ovo bilo realno... Ukinut vezu preko baba i djedova... :-) Ovo ostalo o čemu pričamo je ipak teže sprovest.
svabo_alen

#63 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by svabo_alen »

Baudelaire wrote:Objektivno, i Haris Medunjanin spada u ovu kategoriju. Htio za Holandiju, vidio da ne može, mi mu bili rezervna opcija, odazvao se nama.
Misimovic i Mujdza su isto htjeli za Srbiju / Hrvatsku igrat ...
Eborg

#64 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Čak su i igrali. :mrgreen:
Nebitan32

#65 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Nebitan32 »

Bosna i Hercegovina dobiva svoga Eta

Image

Za slavnog svjetskog nogometaša Samuela Eta (Eto'o), Kamerunca koji je nosio dres velike Barcelone i Intera, danas ruskog Anžija, čuo je svako ko iole zna o nogometu. Brz kao munja, svoje protivnike pretrčavao je u trenu i zabijao golove.

U BiH, kažu, raste Etov nasljednik Muhamed Dafala, desetogodišnji dječak iz Sirije koji s roditeljima živi u Gračanici. Zajedno s četiri godine mlađim bratom Alijem trenira u pionirskoj ekipi Bratstva. Njegov trener Mirsad Halilović o Dafalovima ima samo riječi hvale.

- Stariji Dafala, Muhamed, po izgledu, brzini, driblinzima sličan je slavnom nogometašu i po njemu je dobio nadimak Eto. Tako ga zovu drugovi, komšije, nastavnici, saigrači. Kada prođe gradom, svi se okreću i kažu "eno Eta". Što je najvažnije, on je vrijedan na treninzima, odlično prihvaćen od cijele škole nogometa, koja broji 60 djece. Ako nastavi ovako vrijedno raditi na treninzima, a izuzetno je talentiran, možda da i naša država dobije svoga Eta - kaže Halilović.

I mlađi Etov brat Ali također vrijedno trenira, bori se i lopte mu nikad dosta
cyprus

#66 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Nebitan32 wrote:Bosna i Hercegovina dobiva svoga Eta

Image

Za slavnog svjetskog nogometaša Samuela Eta (Eto'o), Kamerunca koji je nosio dres velike Barcelone i Intera, danas ruskog Anžija, čuo je svako ko iole zna o nogometu. Brz kao munja, svoje protivnike pretrčavao je u trenu i zabijao golove.

U BiH, kažu, raste Etov nasljednik Muhamed Dafala, desetogodišnji dječak iz Sirije koji s roditeljima živi u Gračanici. Zajedno s četiri godine mlađim bratom Alijem trenira u pionirskoj ekipi Bratstva. Njegov trener Mirsad Halilović o Dafalovima ima samo riječi hvale.

- Stariji Dafala, Muhamed, po izgledu, brzini, driblinzima sličan je slavnom nogometašu i po njemu je dobio nadimak Eto. Tako ga zovu drugovi, komšije, nastavnici, saigrači. Kada prođe gradom, svi se okreću i kažu "eno Eta". Što je najvažnije, on je vrijedan na treninzima, odlično prihvaćen od cijele škole nogometa, koja broji 60 djece. Ako nastavi ovako vrijedno raditi na treninzima, a izuzetno je talentiran, možda da i naša država dobije svoga Eta - kaže Halilović.

I mlađi Etov brat Ali također vrijedno trenira, bori se i lopte mu nikad dosta
Ovo nije naturalizacija, ovaj je domaći :D
Baudelaire

#67 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

Ma nije bitno jel domaći ili nije, bilo bi šminka da za nas zaigra stvarno :D
Post Reply