PCOS i TRUDNOĆA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Alhemicarkaa

#51 Re: PCOS i TRUDNOĆA

Post by Alhemicarkaa »

Može li mi neko na pp poslati broj mobitela doktorice Zelije, pošto sam čula da se kod nje naručuje samo smsom.
Hvala :)
Zabavljac

#52 Re: PCOS i TRUDNOĆA

Post by Zabavljac »

Drage moje,

moj suprug je inace registrovan na ovaj Nick,ali ja sam evo uletila cisto da sa Vama podijelim iskustvo sa PCOS.
Naime,sa tim se borim od svoje 15 godine,nazalost.
Medjutim,nije sve tako crno,kakvim se cini!
Ja sa dijagnozom PCOS,Hirzutizmom,Inzulinskon rezistencijom,prekomjernom kilazom,promjenjivim raspolozenjem,inzulinskom rezistencijom,operiranom stitnom(struma je u pitanju bila)itd..da ne nabrajam dalje..imam dva sina koje sam rodila jako mlada,a sa svim ovim dijagnozama,svi dr.su tvrdili da necu imati djece,pa kada kazem da sam rodila,ostaju u cudu i bez odgovora...

Oni sto sam shvatila,barem testirajuci svoj organizam je slijedece:
1.Pod hitno promijeniti nacin zivota,ne mjesec,dva,nego Zauvijek!!To podrazumijeva,pravilna ishrana i tjelesna aktivnost 3 puta sedmicno.
2.Izbaciti mlijecne proizvode(nekada samo nor.ab kultura)
3.ciklus sam regulisala sokom od cikle/cvekle,cak sam ga znala isprovocirati ispijajuci ovaj cudotvorni napitak,a nekada popijem i caj od zalfije/kadulje
4.Hirzutizam sam umanjila,ali ne i rijesila sa cajem od metvice/nane,kao i istim zacinom koji stavljam u sve zivo,salate,kuhana jela itd.
5,tezinu -sa kojom je uvijek borba,rjesavam vjezbama i ishranom,koju sam dobila u klubu kojem vjezbam - preporuka nutricioniste.
Dakle,svi strucnjaci tvrde da je sindrom nasljedan..moguce,pogotovo tamo gdje je vise muske djece,pa se rodi curica i onda ti androgeni prave kurslus..medjutim,sve to vise prepisujem ishrani,koju smo konzumirali godinama,a nasi roditelji,a pogotovo nane,bake nisu bili upuceni u istu.U nasoj kuhinji su zastupljene pite,pizze,somuni,pavlake,jaja,hamburgeri ,sokovi itd...a to je tempirana hormonska bomba koje nismo ni svjesni.Sada ispastamo ,ali sreca pa smo informisaniji i svjesniji.
Psihickih padoa imam i dan danas,ali se borim,kao lavica,jer zene sa PCOS su posebne,jer se borimo same sa sobom,pa dalje sa svim zivotnim nedacama.
Ne znam da li sam nekome pomogla,ali ni lijecnici ne pomognu mnogo,svako ima svoju teoriju i svako otklanja simptom,a uzrok ostaje.Kada bi svakih 5 dana isle na uzv,svaki put bi jajnici bili drugaciji.Stalno se mijenjaju iz mikropolicisticnih do policisticnih do normalnih,tako da same sebi mozemo najvise pomoci!
LP
Post Reply