2.150 eur * 1,955 = 4203,25 KM - 650,00 KM = 3553,25 KM ili ako ti je jednostavnije:
4203,25 / 650 = 6,46
sumljam da je prosjecna plata u njemackoj 400 eur * 6,46 = 2586,60 eur to mi je tesko za povjerovati.
matematika je neumoljiva stvar
Moderators: _BataZiv_0809, anex
http://translate.google.com/#auto|hr|k% ... den.%0D%0Akönnen sich jedoch je nach Prüfstelle unterscheiden.
ma mozes ti sa mnom polemisati do besvijesti jer nemas argumenata.530i wrote:
Okrećeš argumente kako tebi odgovara, daješ linkove na njemačkom, a zaista mi se ne da prevoditi sve to...
Kao što sam i ranije napisao, atest treba da postoji, red se treba uvesti, ali ponuđena cijena je naprosto bezobrazno prevelika. Do 200 maraka bi bilo ok. 130 eura u Njemačkoj je sasvim okej. Primjer za plate sam već naveo...400 eura u BiH..1200 eur u Njemačkoj...kod nas je to 1/4 prosječne plate, u Njemačkoj je duplo manje, ugrubo 1/8.
Ali, pošto vidim da sam dirnuo na pravo mjesto (zaposlenja) iz diskusije se povlačim, nemam vremena za ovakve stvari...uživaj i dalje atestirajući gas-instalacije...
Jebiga, kako BOSCH daje uslove da kupiš i koristiš njihovu opremu, moraš ofarbati fasadu u njihove boje, platiti edukaciju radnika .... i sve to da bi mogao vršiti dijagnostiku sa njihovim znakom a koje je vlasnik masno platio. Otidji u "Djem trans" pa ćeš vidjeti uokvirene certifikate firme da se tom djelatnošću može baviti i certifikate radnika koji su osposobljeni / školovani da mogu to da rade. E kad to može onda mogu i servisi koji ugradjuju plinske instalacije da urade po nekakvim propisima.žAmADin_gospo wrote:
traze potvrdu o certifikaciji firme za ugradnju plina, a nijedna drzavna ni privatna institucija i firma taj dokument nema, kao i o samom certificiranju radnika i servisa.
ne razmiješ me, ne govorim ja da servisi ne trebaju imati certifikate. apsolutno trebaju i trebaju imati rigoroznu kontorlu, ali je poenta što država traži potvrdu od ovlaštenog servisa, a nije imenovala nijedan ovlašteni servis. traže potvrdu o certifikaciji, a nijedna državna institucija nije izdala nikakav certifikat, traže potvrdu o obuci i certifikatu radnika, a nepostoji škola u BiH za obuku servisera, a i pola certifikata kojima se maše u mnogom šupama za ugradnju plina koje su dobili iz "italije, poljske, njemačke" su il falsifikati il kojekakvi kursevi u seoskim školama, kao npr. naši "univerziteti" u travniku, gradiški, sokocu i kiseljaku, itd itd itd.shlauf wrote: Jebiga, kako BOSCH daje uslove da kupiš i koristiš njihovu opremu, moraš ofarbati fasadu u njihove boje, platiti edukaciju radnika .... i sve to da bi mogao vršiti dijagnostiku sa njihovim znakom a koje je vlasnik masno platio. Otidji u "Djem trans" pa ćeš vidjeti uokvirene certifikate firme da se tom djelatnošću može baviti i certifikate radnika koji su osposobljeni / školovani da mogu to da rade. E kad to može onda mogu i servisi koji ugradjuju plinske instalacije da urade po nekakvim propisima.ž
Opet će se ovo razbiti raji od glavu koji su ugradili instalaciju a majstor u Lukavici nije niti može da mu izda potrebne papire a lahko mu je bilo uzeti pare i strpati u džep. Pušiona i vozačima i vlasnicima radnji.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Dobro sam raspoložen noćas, pa da ti repliciram još jednom...Bakir1 wrote: u matematiku vjerujem i pokusavam stalno nekome docarati na primjerima da cijena koja je ponudena je ok,malo visoka ali u odnosu na normalne europske zemlje prilagodjena novcaniku obicnog bosanca i hercegovca koji se zeli voziti na plin.
mozemo stvari posmatrati i drugacije npr koga sve "varaju" ovi sto su do sada vozili na plin?
ti auti koji voze na plin ne koriste cestu i ne trebaju placati odrzavanje i koristenje tih istih cesta koje uredno placaju svi koji voze na naftu ili benzin?
sta to neko radi u njemackoj pa kosta trostruko vise?ili po cemu se razlikuje instalacija iz njemacke i ona iz bosne u 3500 KM?530i wrote:Dobro sam raspoložen noćas, pa da ti repliciram još jednom...Bakir1 wrote: u matematiku vjerujem i pokusavam stalno nekome docarati na primjerima da cijena koja je ponudena je ok,malo visoka ali u odnosu na normalne europske zemlje prilagodjena novcaniku obicnog bosanca i hercegovca koji se zeli voziti na plin.
mozemo stvari posmatrati i drugacije npr koga sve "varaju" ovi sto su do sada vozili na plin?
ti auti koji voze na plin ne koriste cestu i ne trebaju placati odrzavanje i koristenje tih istih cesta koje uredno placaju svi koji voze na naftu ili benzin?
Dakle, stvar je u cijeni. Niko ne spori da se atest treba imati, ispravno sprovesti, upisati u dokumente. Tvrdim da je cijena prevelika uzimajući u obzir prosječnog Bosanca ili Hercegovca koji koristi vozilo na plin.
Priloži argumente na to šta vrijedi 450,00 KM ili 350,00 KM koliko navodiš nešto kasnije u temi? Šta se konkretno radi i da li učinjeni posao vrijedi te pare? Ja tvrdim da ne vrijedi, posebno jer nismo na Zapadu. Kolika je satnica ispitivača, atestera? Cijenim da mogu za 30 ili 45 minuta maksimalno ispitati svako vozilo, tj. plinsku instalaciju na istom. Pitanje je, dakle, samo te cijene, to je prilično velika suma, pa i razgođena na pet godina. Naplaćuju po satu svog rada 500 maraka!?
Državu ne varaju dosadašnji "plinaši", upravo suprotno država je kriva za stanje kakvo je bilo do sada jer nije bilo odgovarajuće zakonske regulative u vezi plina u autima...a svako registrovano auto plaćalo je namete i poreze kao vozilo na benzin, opet ti je to nikakav argument o neplaćanju poreza i ostalog za dosadašnje plinaše...
...i dalje dolazi ovo što amadin govori o servisima i certifikaciji...sve se, u principu, svodi na mlaćenje love...
ma zato ima niho nas svagdasnji da prilagodi novonabavnu cijenu passata 97 ispod 30000 KM kako bi ih mogao sto vise prodati na povlasticu,sto nije nigdje bilo zabiljezeno cak ni uz dilerske rabate koji su bili veoma izdasni,platis 30 na racunu a u stvarnosti dodas jos 6 zivljaka,ili da montazu provali kao domacu proizvodnju i na osnovu toga kara konkurenciju.respo wrote:jeli cijena od 100000 za audi velika za bosanca?
ma problem je u tome, što traže potvrde od ovlaštenog servisa i certifikate a niko ovde nije ovlašten ni od strane države, ni od strane proizvođaća. a kreteni u zakonu nigde nisu napisali ko je ta osoba il institucija kola ovlaščuje i obučava firme i servise. nigdje na stranicama lobata, brca, zavolia itd itd, nepiše da imaju zastupnike u BiH, a imaju u HR i SR stoga ti sve bude jasno.drago mi je što đemtrans i bunjo, kao i dio firmi šalje radnike na obuki vani, ali je problem s certifikacijom radnika, jer dobijaju nake certifikate od divljih firmi za certificiranje(naravno, ne svi).shlauf wrote:Kontam ja tebe šta ti besjediš. Ali ako neko ugradjuje npr. LOVATO u svom servisu logično bi bilo da vlasnik ima sve papire i cetrifikate od proizvodjača da zadovoljava propisane norme i da može da ugradjuje i servisira njihove uredjaje. A što se tiče škola za radnike to proizvodjač organizuje edukaciju koju vlasnik plaća a radnik nakon obuke dobiva certifikat da se može baviti tim poslom. Znači, stvar je do vlasnika a ne do države da oformi još neko istureno odjeljenje u Travniku, Kiseljaku za obuku tog kadra.
Evo ti još jedan primjer: radnici kod Bunje idu u Sloveniju na obuku čim je došlo do blo kakve prepravke na već postojećim automobilima ili na potpuno novim jer moraju sve da znaju. Dobivaju ocjene a to Bunjo plaća.
Ma to će biti kao i sa "Sarajevogasom" gdje će samo osvanuti preko noći lista ovlaštenih servisa za ugradnju. A kako je Radić iz Lukavice uvozio sisteme za plinsku instalaciju iz Italije ???? Pa dobiće od njih papire da je zastupnik i serviser. Sumnjam da će ikoga od radnika poslati na 2 dana a kamoli više na edukaciju i da donese papir da može da to radi. Lova će da radi ko će biti ovlašteni serviser a taj će onda da raji dere guzove sa izdavanjem potrebne dokumentacije da urade atest a već im je on uradio prije npr. pola godine ili nekoga ko tek ugradjuje. Mislim da treba zaboraviti cijene koje su važile za ugradnju plina u vozilice.AmADin_gospo wrote:ma problem je u tome, što traže potvrde od ovlaštenog servisa i certifikate a niko ovde nije ovlašten ni od strane države, ni od strane proizvođaća. a kreteni u zakonu nigde nisu napisali ko je ta osoba il institucija kola ovlaščuje i obučava firme i servise. nigdje na stranicama lobata, brca, zavolia itd itd, nepiše da imaju zastupnike u BiH, a imaju u HR i SR stoga ti sve bude jasno.drago mi je što đemtrans i bunjo, kao i dio firmi šalje radnike na obuki vani, ali je problem s certifikacijom radnika, jer dobijaju nake certifikate od divljih firmi za certificiranje(naravno, ne svi).shlauf wrote:Kontam ja tebe šta ti besjediš. Ali ako neko ugradjuje npr. LOVATO u svom servisu logično bi bilo da vlasnik ima sve papire i cetrifikate od proizvodjača da zadovoljava propisane norme i da može da ugradjuje i servisira njihove uredjaje. A što se tiče škola za radnike to proizvodjač organizuje edukaciju koju vlasnik plaća a radnik nakon obuke dobiva certifikat da se može baviti tim poslom. Znači, stvar je do vlasnika a ne do države da oformi još neko istureno odjeljenje u Travniku, Kiseljaku za obuku tog kadra.
Evo ti još jedan primjer: radnici kod Bunje idu u Sloveniju na obuku čim je došlo do blo kakve prepravke na već postojećim automobilima ili na potpuno novim jer moraju sve da znaju. Dobivaju ocjene a to Bunjo plaća.
znaš i sam da naši šalterski miševi jebu narod za zarez, a šta če tek raditi kad doneseš civare papira, pa ti oni počnu šuplju prosipati. ovaj pravilnik treba još koji put protabiriti i jasno definisati šta i kako. jer ovako kako je sad, nema vozila u BiH da će proči.
Danas je upisan plin u saobracajnu u RS-u. Teta uzela atest i zavrsila za pola sata.daxon wrote:Od toga nema ništa, najvjerovatnije si bacio pare za taj atest, taj atest ne vrijedi ništa i nećeš moći LPG upisati u saobraćajnu.rimano wrote: Izgnjao sam atest iz RS-a i sutra upisujem plin u saobracajnu
što se tiče liste ovlaštenih, vjerovatno će bviti kako si rekao, samo će jednog dana osvanuti lista. a vjeruj mi jarane, niko u BiH ne uvozi od proizvođača nego od posrednika preko posrednika preko posrednika s palete s kamiona itd itd itd.shlauf wrote:
Ma to će biti kao i sa "Sarajevogasom" gdje će samo osvanuti preko noći lista ovlaštenih servisa za ugradnju. A kako je Radić iz Lukavice uvozio sisteme za plinsku instalaciju iz Italije ???? Pa dobiće od njih papire da je zastupnik i serviser. Sumnjam da će ikoga od radnika poslati na 2 dana a kamoli više na edukaciju i da donese papir da može da to radi. Lova će da radi ko će biti ovlašteni serviser a taj će onda da raji dere guzove sa izdavanjem potrebne dokumentacije da urade atest a već im je on uradio prije npr. pola godine ili nekoga ko tek ugradjuje. Mislim da treba zaboraviti cijene koje su važile za ugradnju plina u vozilice.
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Mene je interesovalo isto pa sam otisao u stanicu za tehnicki pregled i sef njihov je nazvao nekoga ko moze dati takav odgovor i rekli su ako je upisan plin u novu saobracajnu da se ne mora raditi ates. Medjutim kad tad ce se morati raditi atest jer i novi atest vazi samo 5 god. Ja imam atest iz Rs koji vazi do 2015 te.mentalist wrote:A sta je sa onima koji su vec izvrsili atest i uveli u saobracajnu, jeli oni podlijezu kakvoj reviziji ili ovo vazi od dana stupanja zakona. Imam posebno i atest od boce i rasplinjaca-fabricki
Nista nisu konkretno rekli osim da ce se morati posjedovati prateca dokumentacija o uredjajima koji su ugradjeni u vozilo . I o tome kako za 20 minuta do pola sata prgleda palacas 410 kmrimano wrote:Mene je interesovalo isto pa sam otisao u stanicu za tehnicki pregled i sef njihov je nazvao nekoga ko moze dati takav odgovor i rekli su ako je upisan plin u novu saobracajnu da se ne mora raditi ates. Medjutim kad tad ce se morati raditi atest jer i novi atest vazi samo 5 god. Ja imam atest iz Rs koji vazi do 2015 te.mentalist wrote:A sta je sa onima koji su vec izvrsili atest i uveli u saobracajnu, jeli oni podlijezu kakvoj reviziji ili ovo vazi od dana stupanja zakona. Imam posebno i atest od boce i rasplinjaca-fabricki
U nedjelju su u emisiji Smanji gas pricali nesto o plinu i atestima ali sam je propusito. Moguce da je u subotu repriza, ne znam jesu li sta pametno pricali ili ne.
Ko je izdao tebi atest?