Sarajevski standard zivota
- Mini_Star
#51 Re: Sarajevski standard zivota
Ja pokrenuh temu, pa me onda nema.
Zaista su neke usluge pa i do duplo jeftinije u Zenici nego u Sarajevu. Pijaca je jeftinija sigurno 30%. Neko je spomenuo da dobra espresso kafa u Zenici kosta 1.5KM. Da to je istina, ali u najboljoj slasticarnoj. Evo primjer, Hotel Internacional, koji je udaljen 50 metara od stadiona Bilino Polje, ljetni period, dvije dobre kafe sa mlijekom, kisela i orangina - racun 5.50KM. Zao mi je sto nisam sacuvao racun. Pojesti pizzu je sigurno 50% jeftinije nego u Sarajevu. Cevapi isto tako. Jela na kasiku takodjer. Ko vozi ova starija auta, pa mu je svejedno sta sipa, na jednoj benzinskoj pumpi toce benzin za 1.80KM. Pretpostalvjam da je benzin iz Bosanskog Broda. Cijene su skoro iste kao u Sarajevu u Konzumu, Mercatoru ali opet oni nisu jedini gdje se moze kupiti roba. Zatim, automobil ti ne treba. Sve je relativno blizu. I tu se ustedi.
Neko je spomenuo da u Zenici radi samo zeljezara. Pa to i nije istina. Ima dosta firmi koje se bave obradom metala, automatikom i ciji se proizvodi uglavnom izvoze. Tacno je da je grijanje skuplje i mnogi se iskljucuju sa istog. Sto se ostalih stvari tice, obuca koja se moze naci u Sarajevu, kosta isto kao i u Zenici. Neke stvari se mogu naci jeftinije u Sarajevu nego u Zenici ali su to stvari bez kojih se moze. Hrana, koja je opet najbitnija je jeftinija u Zenici.
Zaista su neke usluge pa i do duplo jeftinije u Zenici nego u Sarajevu. Pijaca je jeftinija sigurno 30%. Neko je spomenuo da dobra espresso kafa u Zenici kosta 1.5KM. Da to je istina, ali u najboljoj slasticarnoj. Evo primjer, Hotel Internacional, koji je udaljen 50 metara od stadiona Bilino Polje, ljetni period, dvije dobre kafe sa mlijekom, kisela i orangina - racun 5.50KM. Zao mi je sto nisam sacuvao racun. Pojesti pizzu je sigurno 50% jeftinije nego u Sarajevu. Cevapi isto tako. Jela na kasiku takodjer. Ko vozi ova starija auta, pa mu je svejedno sta sipa, na jednoj benzinskoj pumpi toce benzin za 1.80KM. Pretpostalvjam da je benzin iz Bosanskog Broda. Cijene su skoro iste kao u Sarajevu u Konzumu, Mercatoru ali opet oni nisu jedini gdje se moze kupiti roba. Zatim, automobil ti ne treba. Sve je relativno blizu. I tu se ustedi.
Neko je spomenuo da u Zenici radi samo zeljezara. Pa to i nije istina. Ima dosta firmi koje se bave obradom metala, automatikom i ciji se proizvodi uglavnom izvoze. Tacno je da je grijanje skuplje i mnogi se iskljucuju sa istog. Sto se ostalih stvari tice, obuca koja se moze naci u Sarajevu, kosta isto kao i u Zenici. Neke stvari se mogu naci jeftinije u Sarajevu nego u Zenici ali su to stvari bez kojih se moze. Hrana, koja je opet najbitnija je jeftinija u Zenici.
- slobodni armirach
#52 Re: Sarajevski standard zivota
Comrad wrote:Činjenice koje (ne)znate o Zenici:
- beskamatni krediti; u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje;
- ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, opstina plaća kao da radiš u struci;
- po stupanju u bračnu zajednicu, opština poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni;
- nikome ne duguju ni centa;
- Europska Unija i Amerika duguju Zenici 200 milijardi dolara;
- besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano.
- Za svako novorođeno dijete opstina porodici placa 7.000 $.
- Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od opstine.
- Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
- Zdravstveno osiguranje za svakog gradjanina u potpunosti je besplatno.
- Cijene hrane su jako niske.
- Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
- C-ijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14kf
libijska dzamahirija na zenciki nacin
- Not My Idea
#53 Re: Sarajevski standard zivota
za sve se slazem osim za boldirano.Mini_Star wrote:Ja pokrenuh temu, pa me onda nema.
nije bas da pricamo o Maoci pa da je sve blizu i da ti ne treba auto.
evo npr hocu ja u Lukovo polje u Bingo, da kupim namirnice za cijeli mjesec. kako da to izvedem? ili hoces s djecom na izlet na Smetove..
inace, nije mi jasna tema. odnosno, umjesanost Zenice u istu
-
sumirprimus
#54 Re: Sarajevski standard zivota
sarajevski standard zivota jeu odnosu na ostatak bih ako cemo po financijama,isti...bara bara..
neko kao konobar ima vecu platu,al ima i vece izdatke zivljenja...
s tim da je kvalitet zivota u sarajevu u odnosu na ostatak bih,neuporediv...
neko kao konobar ima vecu platu,al ima i vece izdatke zivljenja...
s tim da je kvalitet zivota u sarajevu u odnosu na ostatak bih,neuporediv...
-
lelan
#55 Re: Sarajevski standard zivota
samo jedno pitanje ?
gdje ste u BIH vidjeli gazdu ( kapitalistu ) koji je zadovoljan zaradom , pa dijeli radnicima normalne plate i radne uslove
naravno sve to pokriva dizanjem cijena koje dalje prate sve gazde...tako da je standard u sarajevu veči nego igdje na zapadu gledajuci visine cijena ...
gdje ste u BIH vidjeli gazdu ( kapitalistu ) koji je zadovoljan zaradom , pa dijeli radnicima normalne plate i radne uslove
naravno sve to pokriva dizanjem cijena koje dalje prate sve gazde...tako da je standard u sarajevu veči nego igdje na zapadu gledajuci visine cijena ...
- Comrad
#56 Re: Sarajevski standard zivota
Ma meni nema nista smjesnije nego kad dodje neko ili iz dijaspore, ili evo u ovom slucaju neko iz jednog grada u drugi i gleda samo cijene.
Ono, ne mozes doci iz Svedske i pricat kako je kod vas skupo, kako vam je skup namjestaj, smjestaj, kirija...nema ovdje sve to jeftino kad tako poredis. A onda ga pitas, pa dobro kolika ti je plata, ovaj pa dobro plata jest dobra, al je skupo... Pa jarane njima kafa bubam 4 eura i opet je jefitnija nego ovdje, jer njemu je tamo plata 2000-2500 eura, moze kupit 500 kafa, a ovdje je kafa euro, a plata 400 eura (lafo prosjecna, iako svi znamo da je dosta, dosta niza) znaci mozes popit 400 kafa. Kad bi se kupovna moc gledala samo po cijenama jbg, mi bi bili medju najboljim gradovima za zivjeti...
E isto tako se moze ovo primjenit i na Sarajevo - Zenica itd. Kirija nekom gazdi kafica u Sarajevu i u zenici nije ni priblizno ista i samim tim on ti na kafu mora dodat pola marke, marku. I uostalom ako se ne varam, prosjecna plata u zenicko-dobojskom je niza nego u sa kantonu.
I opet, iako nema logike da kod nas u Sarajevu bude sve skuplje s obzirom da smo vece trziste, vise konkurencije, jeste tako. Zasto, pa zato sto moze.
Ono, ne mozes doci iz Svedske i pricat kako je kod vas skupo, kako vam je skup namjestaj, smjestaj, kirija...nema ovdje sve to jeftino kad tako poredis. A onda ga pitas, pa dobro kolika ti je plata, ovaj pa dobro plata jest dobra, al je skupo... Pa jarane njima kafa bubam 4 eura i opet je jefitnija nego ovdje, jer njemu je tamo plata 2000-2500 eura, moze kupit 500 kafa, a ovdje je kafa euro, a plata 400 eura (lafo prosjecna, iako svi znamo da je dosta, dosta niza) znaci mozes popit 400 kafa. Kad bi se kupovna moc gledala samo po cijenama jbg, mi bi bili medju najboljim gradovima za zivjeti...
E isto tako se moze ovo primjenit i na Sarajevo - Zenica itd. Kirija nekom gazdi kafica u Sarajevu i u zenici nije ni priblizno ista i samim tim on ti na kafu mora dodat pola marke, marku. I uostalom ako se ne varam, prosjecna plata u zenicko-dobojskom je niza nego u sa kantonu.
I opet, iako nema logike da kod nas u Sarajevu bude sve skuplje s obzirom da smo vece trziste, vise konkurencije, jeste tako. Zasto, pa zato sto moze.
- Mini_Star
#57 Re: Sarajevski standard zivota
Not My Idea wrote:za sve se slazem osim za boldirano.Mini_Star wrote:Ja pokrenuh temu, pa me onda nema.
nije bas da pricamo o Maoci pa da je sve blizu i da ti ne treba auto.
evo npr hocu ja u Lukovo polje u Bingo, da kupim namirnice za cijeli mjesec. kako da to izvedem? ili hoces s djecom na izlet na Smetove..
inace, nije mi jasna tema. odnosno, umjesanost Zenice u istu
Da ali to ne radis svaki dan. Ovdje u Sarajevu ti je svaki dan potreban prevoz. Ne stanujemo svi u centru.
- splend
#58 Re: Sarajevski standard zivota
sto se mene tice, niste mirnislobodni armirach wrote:sto se mene tice spavajte mirno,
fakat da nema razloga za prepucavanje, nismo djeca. svako normalan, naravno da voli sarajevo.
ovo za cijene je donekle tacno. posebno za cijene u kafanama. u zenici, gdje su i plate najmanje, mozda su samo kafane malo jeftinije. ostalo sve je tu negdje. moj utisak je, mozda grijesim, da ljudi u sarajevu zive dosta bolje nego u ostatku bosne. i zato jedva cekam da nadjem posao u istom
- prilagodjena
#59 Re: Sarajevski standard zivota
rođena sam i živjela većinu života u zenici,u sarajevu zadnjih 6 godina.nosim zenicu u srcu ali treba biti realan
ono što je u zenici jeftinije su uslužne djelatnosti tip:šišanje,vulkanizer,kozmetičar,parkiranje i sl.
što se tiče ostalog mislim da je u zenici gora situacija...kao prvo ima manje trgovačkih lanaca,samim tim je i konkurencija manja a građani imaju manje izbora prilikom kupovine.
osim toga,drastične su razlike u visinama plata
za ljude a djecom puno veće mogućnisti kod školovanja,sportskih i ostalih aktivnosti
što se tiče prevoza,u sa većina firmi daje radnicima kupone za gradski prevoz a djeca isti dobijaju vesplatno u školama....ko se voli vozikati autom,nek naspe i izvoli
kad sve saberem i oduzmem glasam za život u sarajevu ali ne samo iz navedenih razloga nego i zbog toga što sarajevo ne možeš ne zavoljeti

ono što je u zenici jeftinije su uslužne djelatnosti tip:šišanje,vulkanizer,kozmetičar,parkiranje i sl.
što se tiče ostalog mislim da je u zenici gora situacija...kao prvo ima manje trgovačkih lanaca,samim tim je i konkurencija manja a građani imaju manje izbora prilikom kupovine.
osim toga,drastične su razlike u visinama plata
za ljude a djecom puno veće mogućnisti kod školovanja,sportskih i ostalih aktivnosti
što se tiče prevoza,u sa većina firmi daje radnicima kupone za gradski prevoz a djeca isti dobijaju vesplatno u školama....ko se voli vozikati autom,nek naspe i izvoli
kad sve saberem i oduzmem glasam za život u sarajevu ali ne samo iz navedenih razloga nego i zbog toga što sarajevo ne možeš ne zavoljeti
- slobodni armirach
#60 Re: Sarajevski standard zivota
ma kakvo ba prepucavanje, zezamo se na vlastiti racun,
svaki glavni grad bilo koje drzave ima bolji standard od ostatka zemlje, veca primanja veci troskovi, to je tako nepisano pravilo i nema tu nesto cudno. e sad sta je to 'standard' i sta on znaci u punom smislu rijeci, to je vec posebna prica i koja zasluzuje posebnu temu.
al moram replicirat onom Muha_sa,..
nejmu nije dovoljno sto svake godine po par mjeseci majorizira svedjane,
evo ga sad poceo i na lokalnom nivou

svaki glavni grad bilo koje drzave ima bolji standard od ostatka zemlje, veca primanja veci troskovi, to je tako nepisano pravilo i nema tu nesto cudno. e sad sta je to 'standard' i sta on znaci u punom smislu rijeci, to je vec posebna prica i koja zasluzuje posebnu temu.
al moram replicirat onom Muha_sa,..
- vaučer
#61 Re: Sarajevski standard zivota
Jeftinije vam je nego u Mostaru, dakle nemate se razloga buniti.
-
dezurni_ucenik
#62 Re: Sarajevski standard zivota
I jos jednom da spomenem zenicki Kec.Moram jer sam prije selidbe u Sarajevo zivio 10tak godina u Zenici.Pa sam tamo cesto sjedio,poslije skole,nakon sto zavrsi 2,smjena u zenickoj gimnaziji.
Kec- ( u to vrijeme 2003.godina).... kutija drine 1 km,produzena sa slagom 0.5 km+besplatna casa vode
, polivena sa lukom 0.5km= 2 km.Izlazak iz snova 
Kec- ( u to vrijeme 2003.godina).... kutija drine 1 km,produzena sa slagom 0.5 km+besplatna casa vode
- blue_sky
#63 Re: Sarajevski standard zivota
lako je vama, kod nas em gorivo dvije i triJes, em ne znas hoces se sutra probuditi u novom entitetu

- ultima_palabra
#64 Re: Sarajevski standard zivota
Ovo za gorivo i struju je zajebancija, ovo ostalo je možda i tačno...
-
sumirprimus
#65 Re: Sarajevski standard zivota
gorivo, struja i cipele i nisu problem,problem je SVE OSTALOultima_palabra wrote:Ovo za gorivo i struju je zajebancija, ovo ostalo je možda i tačno...
-
Decko64
#66 Re: Sarajevski standard zivota
Rintam kao konj , odijevam se na pijaci i snizenjima. Ljetujem u Makarskoj, vec godinama zimujem samo u stanu. Eto, to je zivot covjeka sa visokom strucnom spremom. Jedino moje bogatstvo su moja djeca, zdravlje sam vec uveliko izgubio. :-(
- svjezi_ustipak
#67 Re: Sarajevski standard zivota
+1muha_sa wrote:talić wrote:Ja volim Sarajevo i Sarajlije,imam i dobrog prijatelja u Sarajevu, ne pratim fudbal tako da me sukobi navijača ne zanimaju a ono što mi se najviše sviđa su te uličice iznad Bašćaršije. Sviđa mi se suživot koji je prikazan u filmu "Kod amidže Idriza", iako znam da ni u Sarajevu nema više tog "mahalskog života" kao što ga nema ni u Zenici. Bilo kako bilo, Sarajevo ima svoju dušu i treba to poštovati.
![]()
-kad dodješ imaš turu od mene
sta pijes?
- krompir i riza
#68 Re: Sarajevski standard zivota
blue_sky wrote:lako je vama, kod nas em gorivo dvije i triJes, em ne znas hoces se sutra probuditi u novom entitetu![]()
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#69 Re: Sarajevski standard zivota
Mostar i Široki Brijeg najskuplji gradovi u BiH.vaučer wrote:Jeftinije vam je nego u Mostaru, dakle nemate se razloga buniti.
-
ismb
#70 Re: Sarajevski standard zivota
VI stvarno morate ikako plaćati vozilo !?!? Pffff, sramota za grad, regiju i sve vas zeničaneComrad wrote:Činjenice koje (ne)znate o Zenici:
- beskamatni krediti; u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje;
- ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, opstina plaća kao da radiš u struci;
- po stupanju u bračnu zajednicu, opština poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni;
- nikome ne duguju ni centa;
- Europska Unija i Amerika duguju Zenici 200 milijardi dolara;
- besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano.
- Za svako novorođeno dijete opstina porodici placa 7.000 $.
- Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od opstine.
- Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
- Zdravstveno osiguranje za svakog gradjanina u potpunosti je besplatno.
- Cijene hrane su jako niske.
- Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
- C-ijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14kf
Samo 25%
I još plaćate hranu luzeri...
Drago Sarajevo
-
ismb
#71 Re: Sarajevski standard zivota
Naravno, šala mala - mah, volimo mi "kapitalci" sve Vas, od drage nicaZe, pa nadalje... (osim one gube Čelika
)
LP, i Sretna Nova (i Božić), svima koji slave.
Bog Vam dao sve najbolje
LP, i Sretna Nova (i Božić), svima koji slave.
Bog Vam dao sve najbolje
- slobodni armirach
#72 Re: Sarajevski standard zivota
@ismb
Sarajevo radi Zenica se gradi
sretno veselo i zdravo nasim kapitalkama
Sarajevo radi Zenica se gradi
-
dezurni_ucenik
#73 Re: Sarajevski standard zivota
.............
Last edited by dezurni_ucenik on 23/12/2011 18:39, edited 1 time in total.
-
ismb
#74 Re: Sarajevski standard zivota
Ovako jadnu i bijednu prezentaciju mogu da urade samo "nekapitalci"slobodni armirach wrote:@ismb
Sarajevo radi Zenica se gradi![]()
![]()
![]()
Evo našeg (a i Vašeg
http://www.youtube.com/watch?v=BLHaodbryWM
P.S.
Stravičnom greškom je neko upisao "Dubai 2020" umjesto "Sarajevo 2020". Ljubomorne budale...
P.P.S.
Huh, "kapitalke"... Pera se ne može odbiti... Naravno, oni koji smiju
-
ismb
#75 Re: Sarajevski standard zivota
Jedino što je ogavnije od ove bljuvotine su idioti koji to "lajkuju"CVIKERASH wrote:Procitah sad komentar izvjesnog Vladana iz Zenice na facebooku oko vijesti o rekonstrukciji Bilinog Polja(sportsport.ba-stranica na fb)
pi**ice sarajevske ljubomorne jbm vam sjeme ono usta male sarajlice vam j***m dijecu od kile p****e j____m vam rahmet i majku sanđaklije vam zene g*ze, a zenicani va s branili u ratu majku vam j___m usta, da bog da zivili od emisije ispuni mi zelju,a batko vam na kameleonu za ljeka skupljo j____ vam sve narastaje koji ce dolazit usta vam s e naserem ljubomorna ... NEK PUKNU DUSMANI NEK PUKNU DUSMANI MI DOBIJAMO NOVO BILINO VOLIM RUJNO VINO VOLIM CRNE OCI MRZIM (BORDO) I PLAVO BIJELI TIM..... J____o VAM VUCKA U SUPAK...HAHAHAH
Od komentara ovog neandertalca su mi jedino gori 23 lajka koje je dobio na ovu "poruku".
Malo je nama izgleda bio period '92-'95
Znam, naravno, kao i svaka normalna osoba, da je biti Vladan vrlo teško. Vladane, i tebi će se ispuniti želja - igrati ćeš se školice, tkati, a kada ti se desi ono ujutro - pa doći će jedan čiko u plavo-bordoj kombinaciji da ti ispuni sve želje. IDIOTE
Ja se unaprijed izvinjavam svim normalnim korisnicima Foruma - Vladane, Tvoja mama j..e se sa nama (i očito jeste, ali nije mogla ostati u Rajvosa, paćeniku).
Izvinite još jednom