Lažni proizvodi široke potrošnje
Moderator: anex
- 6.april
#51 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Head and shoulders sam naručivala i dobijala iz Amerike.
Čudna situacija kada te rodbina pita šta da ti donese a ti kažeš ŠAMPON.
- XEROx
#52 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
pooLover wrote:KUPUJMO DOMACE!!! Izgleda da su jedino domaci proizvodi podrvgnuti nesto slozijoj kontroli![]()
Ev' ti Argeta prvi primjer. Pise "Made in BiH" a code nije 387 tj. kod nase drzave
- kokuz_sa
#53 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
kupljena maica u newyorker-u kod nas..spala boja nakon 5 pranja..
ista takva maica uzeta u istoj radnji u austriji evo vec 2 godine kao da je iz radnje izasla tek..ni malo nije izblijedila niti izgubila boju onu orginalnu
razlika u cijeni..kod nas kupljena za nekih 50-tak KM a u austriji za nekih 8-9 eura
ista takva maica uzeta u istoj radnji u austriji evo vec 2 godine kao da je iz radnje izasla tek..ni malo nije izblijedila niti izgubila boju onu orginalnu
razlika u cijeni..kod nas kupljena za nekih 50-tak KM a u austriji za nekih 8-9 eura
- Not My Idea
#54 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
pa eto, skrecemo jedni drugima paznju sta da se ne kupuje ili gdje da se ne kupuje.amir79 wrote:Da, i šta je rješenje?
eto, dvije djevojke su napisale da su Sport Life-u patike nisu kvalitetne-nemoj tu kupit i tema je ucinila nesto dobro.
inace, stvari iz New Yorkera kod nas su smece..na kazem da je vani neki kvalitet al ovo kod nas je stvarno smece.
farmerke 60 maraka, za mjesec puknu izmedju nogu
- krompir i riza
#55 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
vala i znaju gdje će puknut'Not My Idea wrote:pa eto, skrecemo jedni drugima paznju sta da se ne kupuje ili gdje da se ne kupuje.amir79 wrote:Da, i šta je rješenje?
eto, dvije djevojke su napisale da su Sport Life-u patike nisu kvalitetne-nemoj tu kupit i tema je ucinila nesto dobro.
inace, stvari iz New Yorkera kod nas su smece..na kazem da je vani neki kvalitet al ovo kod nas je stvarno smece.
-
Terenc
#56 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
upravo tako,jer nema sistema da se te stvari urede,onda bar mozemo zaobici.Not My Idea wrote:pa eto, skrecemo jedni drugima paznju sta da se ne kupuje ili gdje da se ne kupuje.amir79 wrote:Da, i šta je rješenje?
sport life je definitvno fuš strogi.
recimo pivo amstel kupljeno u amsterdamu i u merkatoru,bas nidje veze ili haineken gore i ovdje.
mada ima jos jedna stvar,da te kompanije imaju linije prozivodnje sa slabijim kvalitetom za nasa trzista jer kao ne mogu postici cijeni ovdje da recimo amstel bude 5 eur i tako slicno.
- _amy_
#57 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
kokuz_sa wrote:kupljena maica u newyorker-u kod nas..spala boja nakon 5 pranja..
Kvalitet NY u Sa je stvarno los, ali ovo za cijenu nije tacno jer NY ima zasticene cijene, jedino su kod njih snizenja ona prava a kod nas su ova nasa nidje veze snizenja....
- karanana
#58 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
da li je do kvalitete ili do prekomjerne koristenosti pa pucaju gdje pucaju.Not My Idea wrote:pa eto, skrecemo jedni drugima paznju sta da se ne kupuje ili gdje da se ne kupuje.amir79 wrote:Da, i šta je rješenje?
amstel i heineken za nase trziste vjerovatno dolaze iz karlovacke pivovare.
- Not My Idea
#59 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
@karanana, pa nije prekomjerna koristenost ako se pocnu raspadat nakon mjesec dana od kupovine. pa taman da se nose svaki dan, to se ne bi smjelo desit.
-
StupskaBitanga
#60 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
ili deterdžent za veš, omekšivač, čokolade, nutellu(jer nutella proizvedena u Italiji i ova ovdje iz Poljske ne mogu se ni porediti)Čudna situacija kada te rodbina pita šta da ti donese a ti kažeš ŠAMPON.
- karanana
#61 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
znam, probo sam da budem smijesan bez bezobraznosti.Not My Idea wrote:@karanana, pa nije prekomjerna koristenost ako se pocnu raspadat nakon mjesec dana od kupovine. pa taman da se nose svaki dan, to se ne bi smjelo desit.
- pooLover
#62 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
pokusao sam da kazem (na sarkastivan nacin) da posto se svi slazu kako su uvozne, navodno kvalitetne robe, ipak ne tako kvalitetne, jedina ralna alternativa je okrenuti se domacoj proizvodnji. posto je nasa proizvodnja jos nerazvijena, pozitivna strana toga je da je se moze razviti na mnogo razlicitih nacina. i da ne bih odstupao od teme previse, iako znam kako je to jako tesko, mislim da bi bilo lijepo kada bi vise konzumirali domace proizvode i tako ubrizgavali novac domacim proizvodjacima, koji bi se opet ponasali moralno i isti iskoristili za istrazivanje i razvoj i tako unaprijedili nase domace proizvode. uz sve to nuzan je adekvatan pravni okvir koje ce pruziti zastitu i stimulisati te nase, domace proizvodjace koji ce opet prepoznati sve te napore i sniziti cijenu svojih proizvoda. ha ja!XEROx wrote:pooLover wrote:KUPUJMO DOMACE!!! Izgleda da su jedino domaci proizvodi podrvgnuti nesto slozijoj kontroli![]()
Ev' ti Argeta prvi primjer. Pise "Made in BiH" a code nije 387 tj. kod nase drzaveMilion stvari ima isto ovako . Znam kad sam radio bio kad sam provjeravao ovako ove kodove i to.
-
The 51st State
#63 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
bila je alternativa u diti ali jebi ga, nisu imali teta mariju....StupskaBitanga wrote:ili deterdžent za veš, omekšivač, čokolade, nutellu(jer nutella proizvedena u Italiji i ova ovdje iz Poljske ne mogu se ni porediti)Čudna situacija kada te rodbina pita šta da ti donese a ti kažeš ŠAMPON.
-
The Realist
#64 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Što se tiče testiranja, znam da su u Njemačkoj jednom poredili jeans napravljen u Turskoj i mislim Lewi's, ili neko drugo ime.
Rezultat je bio takav da se po kvalitetu uopšte nisu razlikovali, samo je ovaj Turski imao bolju boju.
Općenito, za Jeans nikada ne bih prevelik novac, jer do sada bilo kakav Jeans da sam kupovao, bio sam zadovoljan.
Što se tiče ostale robe, ja kupujem sebi uglavnom najjeftinije, a to onda obično bude domaći proizvod (mada deterdžent sada kupujem drugi, radi cijene). Uvijek više volim domaće kupiti, ako mi se iole sviđa.
Jedino supruga uzima skuplje šampone (pitanje je koliko je to i skuplje, kad njen šampon može biti mjesec i po skoro, a da svaki dan pere, nekada preskoči jedan, dok se za moj to i ne može baš reći
), te ako nešto za njegu uzima tada ipak gledamo da bude kvalitetnije, ali to je to.
Rezultat je bio takav da se po kvalitetu uopšte nisu razlikovali, samo je ovaj Turski imao bolju boju.
Općenito, za Jeans nikada ne bih prevelik novac, jer do sada bilo kakav Jeans da sam kupovao, bio sam zadovoljan.
Što se tiče ostale robe, ja kupujem sebi uglavnom najjeftinije, a to onda obično bude domaći proizvod (mada deterdžent sada kupujem drugi, radi cijene). Uvijek više volim domaće kupiti, ako mi se iole sviđa.
Jedino supruga uzima skuplje šampone (pitanje je koliko je to i skuplje, kad njen šampon može biti mjesec i po skoro, a da svaki dan pere, nekada preskoči jedan, dok se za moj to i ne može baš reći
- XEROx
#65 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Ev' primjer Sarajevske pivare. Cuo sam od jednog covjeka koji je dolazio u prodavnicu da uzme robu tamo za neku prodavnicu u RS'u da je Sarajevska piva jeftinija u Beogradu :O covjek mi pokazao racun . Mislim da je jeftinija oko 40 "feningasa" . A ona njihova kako joj ime MB koju uvozimo iz Srbije jeftinija od Sarajevske a pivara mi na pola sata voznje od kuce. Da sad pjeske krenem et' me za pola sata na Bistriku. :OpooLover wrote:pokusao sam da kazem (na sarkastivan nacin) da posto se svi slazu kako su uvozne, navodno kvalitetne robe, ipak ne tako kvalitetne, jedina ralna alternativa je okrenuti se domacoj proizvodnji. posto je nasa proizvodnja jos nerazvijena, pozitivna strana toga je da je se moze razviti na mnogo razlicitih nacina. i da ne bih odstupao od teme previse, iako znam kako je to jako tesko, mislim da bi bilo lijepo kada bi vise konzumirali domace proizvode i tako ubrizgavali novac domacim proizvodjacima, koji bi se opet ponasali moralno i isti iskoristili za istrazivanje i razvoj i tako unaprijedili nase domace proizvode. uz sve to nuzan je adekvatan pravni okvir koje ce pruziti zastitu i stimulisati te nase, domace proizvodjace koji ce opet prepoznati sve te napore i sniziti cijenu svojih proizvoda. ha ja!XEROx wrote:pooLover wrote:KUPUJMO DOMACE!!! Izgleda da su jedino domaci proizvodi podrvgnuti nesto slozijoj kontroli![]()
Ev' ti Argeta prvi primjer. Pise "Made in BiH" a code nije 387 tj. kod nase drzaveMilion stvari ima isto ovako . Znam kad sam radio bio kad sam provjeravao ovako ove kodove i to.
- kokuz_sa
#66 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
cuj nije tacno_amy_ wrote:kokuz_sa wrote:kupljena maica u newyorker-u kod nas..spala boja nakon 5 pranja..
Kvalitet NY u Sa je stvarno los, ali ovo za cijenu nije tacno jer NY ima zasticene cijene, jedino su kod njih snizenja ona prava a kod nas su ova nasa nidje veze snizenja....
ja licno iz svog novcanika placao te maice tako da ti kazem koliko sam platio..doduse ne znam dal je u AU bilo snizenje ali kostalaje maica 8.59 eura a kod nas 48KM (samo eto ja sam zaokruzio cijenu)
- poznanik
#67 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
@karanana po običaju, specijalac za "zametanje" tema...karanana wrote:...malo je offtopic ali i nije...jeste li primjetili trend smanjivanja gramaze proizvoda a ostavljanja iste cijene? zato sad imamo cudne neto gramaze na recimo cokoladama i jos nekim proizvodima. vjerovatno oni na to gledaju psiholoski, kao raja manje gleda gramazu a vise cijenu.
muzu li muzu, na kvalitetu a i na kvantitetu.
Najbolji bh. proizvod široke potrošnje? [url=httphttp://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=91924]Najlošiji bh. proizvod široke potrošnje?[/url]
- žulijan asanž
#68 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
6.april wrote:Head and shoulders sam naručivala i dobijala iz Amerike.
stvarno je ovdje, u ovom segmentu proizvoda, mislim najprimjetnija razlika. isti proizvod na našem tržištu je trostruko lošiji.
npr. ja imam iskustvo sa gelom za tuširanje old spice. onaj crveni. pošto sam jedno vrijeme ovdje kod nas kupovao samo taj gel za tuširanje u jednoj od tri moguće varijante (zaboravio sam, nešto kao "fresh" ili sl.) nabavim ti ja taj isti iz Amerike direktno.
nisam jedno dva sata izašao iz tuš kabine.
a da se razumijemo - proizvod je potpuno jednak. ambalaža je ista, sve je isto!
-
Gospoda Ministarka
#69 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Old Spice dezodorans, originalni naravno ježulijan asanž wrote: npr. ja imam iskustvo sa gelom za tuširanje old spice. onaj crveni. pošto sam jedno vrijeme ovdje kod nas kupovao samo taj gel za tuširanje u jednoj od tri moguće varijante (zaboravio sam, nešto kao "fresh" ili sl.) nabavim ti ja taj isti iz Amerike direktno.
nisam jedno dva sata izašao iz tuš kabine.to miriše toliko intenzivnije, to na koži ima jedan tooootalno drugi osjećaj, to se ispire puno lakše s kože od ovog domaćeg, ma dramatična razlika.
a da se razumijemo - proizvod je potpuno jednak. ambalaža je ista, sve je isto!
- žulijan asanž
#70 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
ovo ništa čudno nije. to je tipičan način za penetraciju tržišta. njima je bitno samo da su na policama u bg, pa makar i sa negativnom maržom. ovo zapravo nema nikakve veze s ovom temom.XEROx wrote:Ev' primjer Sarajevske pivare. Cuo sam od jednog covjeka koji je dolazio u prodavnicu da uzme robu tamo za neku prodavnicu u RS'u da je Sarajevska piva jeftinija u Beogradu :O covjek mi pokazao racun . Mislim da je jeftinija oko 40 "feningasa" . A ona njihova kako joj ime MB koju uvozimo iz Srbije jeftinija od Sarajevske a pivara mi na pola sata voznje od kuce. Da sad pjeske krenem et' me za pola sata na Bistriku. :O
- chuchumbamayumbe
#71 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Ja sam nabavljao Old Spice i Colgate iz američkog PX-a, razlika DRASTIČNA!Gospoda Ministarka wrote:Old Spice dezodorans, originalni naravno ježulijan asanž wrote: npr. ja imam iskustvo sa gelom za tuširanje old spice. onaj crveni. pošto sam jedno vrijeme ovdje kod nas kupovao samo taj gel za tuširanje u jednoj od tri moguće varijante (zaboravio sam, nešto kao "fresh" ili sl.) nabavim ti ja taj isti iz Amerike direktno.
nisam jedno dva sata izašao iz tuš kabine.to miriše toliko intenzivnije, to na koži ima jedan tooootalno drugi osjećaj, to se ispire puno lakše s kože od ovog domaćeg, ma dramatična razlika.
a da se razumijemo - proizvod je potpuno jednak. ambalaža je ista, sve je isto!intenzivnog i lijepog mirisa, ovo sto se moze kupiti kod nase smece obicno.
-
Gospoda Ministarka
#72 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Bas o Old Spice-u iz americkog PX-a i govorim. Intenzitet mu je kao kod parfema.chuchumbamayumbe wrote:Ja sam nabavljao Old Spice i Colgate iz američkog PX-a, razlika DRASTIČNA!
- karanana
#73 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
pa dijelom jesam, dijelom nisam. laznjak je i kad te prevari za gramazu a placas istu cijenu koju si prije placao za vecu tezinu.poznanik wrote:@karanana po običaju, specijalac za "zametanje" tema...karanana wrote:...malo je offtopic ali i nije...jeste li primjetili trend smanjivanja gramaze proizvoda a ostavljanja iste cijene? zato sad imamo cudne neto gramaze na recimo cokoladama i jos nekim proizvodima. vjerovatno oni na to gledaju psiholoski, kao raja manje gleda gramazu a vise cijenu.
muzu li muzu, na kvalitetu a i na kvantitetu.![]()
![]()
Najbolji bh. proizvod široke potrošnje? [url=httphttp://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=91924]Najlošiji bh. proizvod široke potrošnje?[/url]
slazem se sa zubnim pastama colgate. cini mi se da je konsenzus ovdje da su P&G-jevi i higijenski proizvodi drugih giganata koji se prodaju u nasoj zemlji laznjaci. dakle lokacija proizvodnje pravi razliku. nema proizvoda koji se pravi u nekoj fabrici u italiji ili njemackoj pa da nam dodje ovdje, nego sve dolazi iz rumunije (kad je P&G u pitanju). a cijene iste kao na zapadu gdje se prodaju nelaznjaci.
- chuchumbamayumbe
#74 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
Drug, čik se usudi pa pojedi 50 grama Menprom "pureće šunke".pooLover wrote:e pa bas si nasao los primjer...moglo je to puno bolje. ne znam koje si ti suho meso kupovao ali ja evo konstantno, duzi period, uzimam menprovo i prezadovoljan sam. nije kao domace ali je jeb... blizu.žulijan asanž wrote:how yes nopooLover wrote:KUPUJMO DOMACE!!! Izgleda da su jedino domaci proizvodi podrvgnuti nesto slozijoj kontroli![]()
pa bolan ne bio ja sam neki dan kupio suho meso našeg jednog proizvođača, to je jednostavno nejestivo. to je tako odvratno da sam ga istog trenutka bacio.
ali poenta je da svi izbjegavamo domace jer je kao loseije kvalitete, a izgleda da su (po gornjim postovima sudeci) i uvozne stvari "isto s.r.a.nj.e, drugo pakovanje". pa sto onda stvarati deficit u platnom bilansu zemlje?!

Vodim da je govno ukusnije i da manje smrdi od tog "proizvoda".
STRAŠNO šta oni sebi dozvole da stavljaju u promet!
A što se Semića tiče, radio sam sa njima i njihovim "mesom".
Kada vidim oznaku "Semić", to zaobilazim u širokom luku.
A svi su ovi novopečeni mesni tajkuni, manje-više, isti.
E da znate što ne znate...
- žulijan asanž
#75 Re: Lažni proizvodi široke potrošnje
samo ovdje si se lagano zahebao u postavljanju teze. ti proizvodi P&G koji se proizvode u rumuniji nisu lažnjaci. oni su legalno proizvedeni (dakle, originalni) od strane proizvođača, samo po drugoj "recepturi".karanana wrote:pa dijelom jesam, dijelom nisam. laznjak je i kad te prevari za gramazu a placas istu cijenu koju si prije placao za vecu tezinu.poznanik wrote:@karanana po običaju, specijalac za "zametanje" tema...karanana wrote:...malo je offtopic ali i nije...jeste li primjetili trend smanjivanja gramaze proizvoda a ostavljanja iste cijene? zato sad imamo cudne neto gramaze na recimo cokoladama i jos nekim proizvodima. vjerovatno oni na to gledaju psiholoski, kao raja manje gleda gramazu a vise cijenu.
muzu li muzu, na kvalitetu a i na kvantitetu.![]()
![]()
slazem se sa zubnim pastama colgate. cini mi se da je konsenzus ovdje da su P&G-jevi i higijenski proizvodi drugih giganata koji se prodaju u nasoj zemlji laznjaci. dakle lokacija proizvodnje pravi razliku. nema proizvoda koji se pravi u nekoj fabrici u italiji ili njemackoj pa da nam dodje ovdje, nego sve dolazi iz rumunije (kad je P&G u pitanju). a cijene iste kao na zapadu gdje se prodaju nelaznjaci.
nisu proizvodi lažnjaci, nego su pojedini narodi lažnjaci (npr, mi
ukratko i sažeto - dok je bilo ovaca, bilo je i vune