Da li kupiti? Pomoc hitna!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HAVANA

#51 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by HAVANA »

whow wrote:
HAVANA wrote:119000km nije nikakav problem ako je uredno servisiran i vozen...Provjeri je li mijenjan zupcasti remen,obrati paznju na zamajac,turbinu,provozaj,pregledaj...nema tu puno pametovanja...Ako ti se svidi,vrijedi 18-18500km
15000 kerma max ako se bas zaljubio u ovo auto a i to je previse.

Volio bi i ja za 13 ,al nema :roll:
Gdje ti zivis?Kako?Evo uvezi ga...kupi ga vani,pa plati prevoz,pa carinu,pa pdv,pa homologaciju,pa registraciju...Koliko je to?

Kupcu,nek je sa srecom :thumbup: Rekoh ti ja 18-18500km :D
VUJICEMIL

#52 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by VUJICEMIL »

Hvala svima na lijepim zeljama! Sto jes jes ovo je auto koje sam zelio da imam od dana kad sam ga ugledao....rijetko lijepa linija za ovu klasu automobila.
goran16v

#53 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by goran16v »

sretno, boljeg poder'o!
Edin H.

#54 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by Edin H. »

:thumbup:
Chemist

#55 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by Chemist »

Malo zakasnih na temu, zanimljivo bi bilo usporediti cijenu novog ovakvog Leona i cijenu sad. Sve preko 50% cijene novog je preskupo. Bio sam s momkom kada je kupio u ovlastenom salonu auto, premium brand, kompakt klasa, 2009 godiste, 28500 kilometara, za 43 % cijene koliko je vozilo placeno kada je bilo novo. Mjesto radnje Sarajevo, vrijeme radnje mart 2011.
whow

#56 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by whow »

Chemist wrote:Malo zakasnih na temu, zanimljivo bi bilo usporediti cijenu novog ovakvog Leona i cijenu sad. Sve preko 50% cijene novog je preskupo. Bio sam s momkom kada je kupio u ovlastenom salonu auto, premium brand, kompakt klasa, 2009 godiste, 28500 kilometara, za 43 % cijene koliko je vozilo placeno kada je bilo novo. Mjesto radnje Sarajevo, vrijeme radnje mart 2011.
Ja sam kupio novog 2011 BMW-a u BMW salonu u Canadi sa 0 km za 65% cijene istoga . Razlog; factory rebate $10 000 + dealers discount $4500. Stvarni razlog zadnja godina proizvodnog ciklusa, u Feb. sljedece godine u salone dolazi nova trojka. Poenta je u tome da se odrzava proizvodnja u Munichu i Njemackoj koja hrani pola Turske i 2/3 Balkana. Tako kad nekako razmislim BMW mu dodje ko' domaci proizvod :lol:
Chemist

#57 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by Chemist »

whow wrote:
Chemist wrote:Malo zakasnih na temu, zanimljivo bi bilo usporediti cijenu novog ovakvog Leona i cijenu sad. Sve preko 50% cijene novog je preskupo. Bio sam s momkom kada je kupio u ovlastenom salonu auto, premium brand, kompakt klasa, 2009 godiste, 28500 kilometara, za 43 % cijene koliko je vozilo placeno kada je bilo novo. Mjesto radnje Sarajevo, vrijeme radnje mart 2011.
Ja sam kupio novog 2011 BMW-a u BMW salonu u Canadi sa 0 km za 65% cijene istoga . Razlog; factory rebate $10 000 + dealers discount $4500. Stvarni razlog zadnja godina proizvodnog ciklusa, u Feb. sljedece godine u salone dolazi nova trojka. Poenta je u tome da se odrzava proizvodnja u Munichu i Njemackoj koja hrani pola Turske i 2/3 Balkana. Tako kad nekako razmislim BMW mu dodje ko' domaci proizvod :lol:
To je tako u uredjenim drzavama i mjestima gdje dealer BMW proda vozila za sedmicu koliko u Bosni za godinu, tako da su s te strane te stvari neuporedive. Ja cisto govorim o odnosu za jedno specificno vozilo tog i tog broja sasije, kupljen nov za xxxx KM, prodan kasnije (sa xx km, xx godina, xx servisa, xx mana itd) za YYYY KM. Taj odnos za vozila preko 2 godine starosti ne bi smio biti vise od 1/2, sve ostalo je ludost...
eeddiinn

#58 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by eeddiinn »

A ko će ti prodati vozilo staro 2 godine za 1/2 nabavne vrijednosti života ti. pa staro za novo bi dobio više, a ne na slobodnom tržištu. staro za novo kod nas ide za prvu godinu 20% vrijednosti, a za svaku slijedeću 10%, a ti bi poslije dvije godine auto da uzmeš za pola vrijedlosti, ma nemoj, pa ko bi onda bio lud i kupovo nova auta, možda neko da tebe počasti pa da ti ga da džaba poslije 2 godine.
Chemist

#59 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by Chemist »

eeddiinn wrote:A ko će ti prodati vozilo staro 2 godine za 1/2 nabavne vrijednosti života ti. pa staro za novo bi dobio više, a ne na slobodnom tržištu. staro za novo kod nas ide za prvu godinu 20% vrijednosti, a za svaku slijedeću 10%, a ti bi poslije dvije godine auto da uzmeš za pola vrijedlosti, ma nemoj, pa ko bi onda bio lud i kupovo nova auta, možda neko da tebe počasti pa da ti ga da džaba poslije 2 godine.
Vrati se par postova natrag, obrazlozio sam stvar: auto novo kostalo oko 57 000 godiste 2009, predjeni kilometri 28500, kupljeno u martu ove godine za 25 000...
Ridjobrki

#60 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by Ridjobrki »

Jesjes, pa narod navikne mijenjati svako dvije godine - tušne polovnjaka dvizca u pola cijene jer ono drugo pola banka rado odobri, onda malo kao neka krizica drmne pa se krediti teže vraćaju pa kad se krediti teže vraćaju banka teže odobrava nove a onda insan skonta da auto koje goni dvije godine može goniti i treću pa onda tri direktora iz Detroita idu kod Obame vidjeti u čem je problem kad niko ne kupuje auta a tamo čekaju u redu na prijem iza bankara koji su isto tako došli svojim poslom jer niko ne vraća pare od novih kuća i novih auta.

Otprlike tako nekako ide prodaja mladih polovnjaka u pola cijene...
lavic

#61 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

whow wrote:
Pa i kod nas je 318D kod Tomica 46000 KM, nikad nije bio jeftiniji, razlog izlazi novi pa zaliha se prodaje.
goran16v

#62 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by goran16v »

lavic wrote:
whow wrote:
Pa i kod nas je 318D kod Tomica 46000 KM, nikad nije bio jeftiniji, razlog izlazi novi pa zaliha se prodaje.
Prije 2 mjeseca prijatelji kupili 318D za 40k KM, razlog nije samo to sto izlazi novi vec sto se blizi kraj godine i neprodati auti iz 2011 ce biti godinu stari
lavic

#63 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

[Pa i kod nas je 318D kod Tomica 46000 KM, nikad nije bio jeftiniji, razlog izlazi novi pa zaliha se prodaje.[/quote]

Prije 2 mjeseca prijatelji kupili 318D za 40k KM, razlog nije samo to sto izlazi novi vec sto se blizi kraj godine i neprodati auti iz 2011 ce biti godinu stari[/quote]

Evo sad pitanje za sve, sta ima bolje za te pare, hajde strucnjaci?
motorola01

#64 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by motorola01 »

lavic wrote:[Pa i kod nas je 318D kod Tomica 46000 KM, nikad nije bio jeftiniji, razlog izlazi novi pa zaliha se prodaje.
Prije 2 mjeseca prijatelji kupili 318D za 40k KM, razlog nije samo to sto izlazi novi vec sto se blizi kraj godine i neprodati auti iz 2011 ce biti godinu stari[/quote]

Evo sad pitanje za sve, sta ima bolje za te pare, hajde strucnjaci?[/quote]

Evo jedan,ali nije strucnjak :) .Opet cu ponoviti,po ko zna koji put--Insignia...Tacnije BMW je sigurno kvalitetniji,ali meni bi bila Insignia ispred samo zbog prednje vuce i nicega vise.U slucaju da ima taj BMW sa prednjom vucom(kao sto nema),ne bi se imalo o cemu razmisljati :)
lavic

#65 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

motorola01 wrote:
lavic wrote:[Pa i kod nas je 318D kod Tomica 46000 KM, nikad nije bio jeftiniji, razlog izlazi novi pa zaliha se prodaje.
Prije 2 mjeseca prijatelji kupili 318D za 40k KM, razlog nije samo to sto izlazi novi vec sto se blizi kraj godine i neprodati auti iz 2011 ce biti godinu stari
Evo sad pitanje za sve, sta ima bolje za te pare, hajde strucnjaci?[/quote]

Evo jedan,ali nije strucnjak :) .Opet cu ponoviti,po ko zna koji put--Insignia...Tacnije BMW je sigurno kvalitetniji,ali meni bi bila Insignia ispred samo zbog prednje vuce i nicega vise.U slucaju da ima taj BMW sa prednjom vucom(kao sto nema),ne bi se imalo o cemu razmisljati :)[/quote]

Ima li Insignia sa 2.0 dizelom, 143 KS za te pare?
motorola01

#67 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by motorola01 »

lavic wrote:
motorola01 wrote:
Evo sad pitanje za sve, sta ima bolje za te pare, hajde strucnjaci?
Evo jedan,ali nije strucnjak :) .Opet cu ponoviti,po ko zna koji put--Insignia...Tacnije BMW je sigurno kvalitetniji,ali meni bi bila Insignia ispred samo zbog prednje vuce i nicega vise.U slucaju da ima taj BMW sa prednjom vucom(kao sto nema),ne bi se imalo o cemu razmisljati :)[/quote]

Ima li Insignia sa 2.0 dizelom, 143 KS za te pare?[/quote]

Mislim da bas toliko i ima 2.0 cdti,ali nisam sto posto siguran...
lavic

#68 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

Ako je ova sve sto mozes ti zakljuciti, mojne vise stare ti, svi su skulji od BMW, a nisu ta liga, mozda mu mogu prici Insignia i Passat ali su i skuplji, tako budi miran i drzi se Fiata.
johntra

#69 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by johntra »

Haha...dva auta su samo skuplja u prosjeku od 700 do 2.000 kerma i čuj ne mogu mu prismrditi... :lol:
Niko ovdje nije pričao o ligi i kvaliteti, nego si rekao da se nađe auto koje je približno ili isto toj cijeni...ja sam našao šest komada sa približnom cijenom, neki čak i manje, neki malkice više...sva auta su srednja klasa, što je približno klasi trice, i svi ovi modeli su bolje opremljeni od tog BMW-a.... i što je najvažnije nisu na bilo kakvoj akciji ili rasprodaji...prema tome, idi kupi golu tricu i budi haždo, oca mi...ili ga bacaj na onaj hoffmeister kick...
goran16v

#70 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by goran16v »

Fakat nisam pristrasan kad su marke auta u pitanju, vozim sto stignem i kupujem ono sto procjenim da si mogu priustiti a da je usput dobar odnos ulozeno - dobiveno i da nema neki strmopizdeci pad cijene i u svemu tome je i BMW i fakat ne bih ulazio u diskusije sta je bolje, sta je losije ali moram primjetiti da BMW kao proizvodjac skupih RWD auta, golih k'o pistolj - i ovo je diskutabilno, al ajd, ne samo da ne propada, nego je jako stabilan, za razliku od Opela i slicnih, koji pridaju dosta oprme za malo para i koje su od bankrota spasavale nacionalne vlade. Mora biti razlog za to. Da ne zaboravim, nasa zemlja kao automobilsko trziste na karti svjeta haman da ne postoji, niti smo mi bosanci merotorni da ista pricamo o kupovini novih automobila, jer tu privilegiju nazalost uziva jako mali % - cisto opaska da stanje u autoindustriji nema veze s nama niti mi uticemo ikako na njega.
lavic

#71 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

johntra wrote:Haha...dva auta su samo skuplja u prosjeku od 700 do 2.000 kerma i čuj ne mogu mu prismrditi... :lol:
Niko ovdje nije pričao o ligi i kvaliteti, nego si rekao da se nađe auto koje je približno ili isto toj cijeni...ja sam našao šest komada sa približnom cijenom, neki čak i manje, neki malkice više...sva auta su srednja klasa, što je približno klasi trice, i svi ovi modeli su bolje opremljeni od tog BMW-a.... i što je najvažnije nisu na bilo kakvoj akciji ili rasprodaji...prema tome, idi kupi golu tricu i budi haždo, oca mi...ili ga bacaj na onaj hoffmeister kick...
Ne znam sta je smijesno u "ne mogu mu prismrditi"? Sta to imaju ovi tvoji pa su bolje opremljeni, stavio si 508 i passata sa jacim motorima, a ti su auti dobro preko 50 000 KM. Otidji kod Tomic-a pa vidi tu tricu pa pricaj, a za ove sve mozda osim Insignie je izmislio sve u automobilizmu, za Insigniu sam siguram jer je moj jaran kupio jesenas i znam koliko je platio dobru opremu i dizel motor, otidji u salon pa vidi, pusti internet. Kad dodje na red kupi cu golu tricu, i bacat ga, a tebi neka rastu zazubice iz dobro opremljenog fiata JTD.
johntra

#72 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by johntra »

goran16v wrote:Fakat nisam pristrasan kad su marke auta u pitanju, vozim sto stignem i kupujem ono sto procjenim da si mogu priustiti a da je usput dobar odnos ulozeno - dobiveno i da nema neki strmopizdeci pad cijene i u svemu tome je i BMW i fakat ne bih ulazio u diskusije sta je bolje, sta je losije ali moram primjetiti da BMW kao proizvodjac skupih RWD auta, golih k'o pistolj - i ovo je diskutabilno, al ajd, ne samo da ne propada, nego je jako stabilan, za razliku od Opela i slicnih, koji pridaju dosta oprme za malo para i koje su od bankrota spasavale nacionalne vlade. Mora biti razlog za to. Da ne zaboravim, nasa zemlja kao automobilsko trziste na karti svjeta haman da ne postoji, niti smo mi bosanci merotorni da ista pricamo o kupovini novih automobila, jer tu privilegiju nazalost uziva jako mali % - cisto opaska da stanje u autoindustriji nema veze s nama niti mi uticemo ikako na njega.

nema to veze sa ovom pričom...čovjek je tražio modele koji se mogu uzeti za 46.000 KM, ja mu nabrojao..jesam naglasio da su opremljeniji, što je i logično, jer nisu ista klasa, jer ih dijeli onaj prefiks viša...ipak, kada bih uzimao auto te klase, ne bi sigurno bježao od ovih nabrojanih automobila, jer znam da ne bi isto dobio u BMW-u ili recimo u ovom Pugu...vjerovatno ne bi dobio ni kvalitet, što je i logično, mada je Pežo jako dobar auto, ali i da krenem u avanturu kupovine BMW-a, krajnja cijena sa nekom normalnom opremom bila bi daleko od 46 milja, vjerovatno bi bila onolika koliko je BMW bio pod regularnom cijenom...
pričali smo o ovome iks puta, neko bi radije golog BMW-a sa čeličnim felgama, dok bi neko FULL Lagunu ili dobro opremljenog Puga ili Opela...ja ipak spadam u ove druge...
johntra

#73 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by johntra »

lavic wrote: Ne znam sta je smijesno u "ne mogu mu prismrditi"? Sta to imaju ovi tvoji pa su bolje opremljeni, stavio si 508 i passata sa jacim motorima, a ti su auti dobro preko 50 000 KM. Otidji kod Tomic-a pa vidi tu tricu pa pricaj, a za ove sve mozda osim Insignie je izmislio sve u automobilizmu, za Insigniu sam siguram jer je moj jaran kupio jesenas i znam koliko je platio dobru opremu i dizel motor, otidji u salon pa vidi, pusti internet. Kad dodje na red kupi cu golu tricu, i bacat ga, a tebi neka rastu zazubice iz dobro opremljenog fiata JTD.
eno, kad nema argumenata, uvijek se uhvate FIAT-a...hahaha...ja ga bar ne bacam na šarlatana Tomića i njegovo formiranje cijena automobila...i nemoj se provaljivati, Peugeot 508 je sa cijenom do registracije, dok sam ovog Passata stavio, jer sam mislio da je BMW 48 milja...moja greška, ali zato ima Passat sa Comfortline opremom za 37.000 sa 140 KS, što dođe malo više od 44 milje sa PDV-om...evo ga:

http://auti.ba/index.php?sel=auto&view= ... &view=8512

e sad, ja ne ulazim u to šta je tvoj jaran kupio, ali vjerovatno je kupio Insigniu sa jačim motorom, ovaj koji sam ja naveo je 130 KS, a ima i onaj slabiji od 110 KS, a on dođe oko 46 milja...izvini što nisam imao vremena da obilazim salone i da skeniram i donosim prospekte, pa sam se koristio internetom... :lol:
goran16v

#74 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by goran16v »

Nisam otvarao sve linkove ali sam vidio da si nasao Mondea, Insigniu i mislim I40, pominjes i 508 i oni su, vjerovao ili ne, obicna srednja klasa, bas kao i BMW 3, nema tu vise klase.
To sta se kome vise isplati i da li je bolje kupiti bolje opremljen za manje para ili losije opremljen za manje para je individualna stvar. Ja sam samo primjetio da BMW, koji proizvodi dobro opemljena auta za puno novaca tj. slabo opremljena auta za prosjecnu sumu novaca, proda puno vise automobila, i puno bolje finansijski stoji od onih koji daju puno opreme za prosjecan novac i da za to mora postojati razlog. Naravno, nisu svi prodati BMW-i tek sa osnovnom opremomn i mora postojati razlog zasto taj isti BMW ne propadne kad se vec ne isplati kupiti.
lavic

#75 Re: Da li kupiti? Pomoc hitna!

Post by lavic »

johntra wrote:
goran16v wrote:Fakat nisam pristrasan kad su marke auta u pitanju, vozim sto stignem i kupujem ono sto procjenim da si mogu priustiti a da je usput dobar odnos ulozeno - dobiveno i da nema neki strmopizdeci pad cijene i u svemu tome je i BMW i fakat ne bih ulazio u diskusije sta je bolje, sta je losije ali moram primjetiti da BMW kao proizvodjac skupih RWD auta, golih k'o pistolj - i ovo je diskutabilno, al ajd, ne samo da ne propada, nego je jako stabilan, za razliku od Opela i slicnih, koji pridaju dosta oprme za malo para i koje su od bankrota spasavale nacionalne vlade. Mora biti razlog za to. Da ne zaboravim, nasa zemlja kao automobilsko trziste na karti svjeta haman da ne postoji, niti smo mi bosanci merotorni da ista pricamo o kupovini novih automobila, jer tu privilegiju nazalost uziva jako mali % - cisto opaska da stanje u autoindustriji nema veze s nama niti mi uticemo ikako na njega.

nema to veze sa ovom pričom...čovjek je tražio modele koji se mogu uzeti za 46.000 KM, ja mu nabrojao..jesam naglasio da su opremljeniji, što je i logično, jer nisu ista klasa, jer ih dijeli onaj prefiks viša...ipak, kada bih uzimao auto te klase, ne bi sigurno bježao od ovih nabrojanih automobila, jer znam da ne bi isto dobio u BMW-u ili recimo u ovom Pugu...vjerovatno ne bi dobio ni kvalitet, što je i logično, mada je Pežo jako dobar auto, ali i da krenem u avanturu kupovine BMW-a, krajnja cijena sa nekom normalnom opremom bila bi daleko od 46 milja, vjerovatno bi bila onolika koliko je BMW bio pod regularnom cijenom...
pričali smo o ovome iks puta, neko bi radije golog BMW-a sa čeličnim felgama, dok bi neko FULL Lagunu ili dobro opremljenog Puga ili Opela...ja ipak spadam u ove druge...
Ovi su zaista "goli":
http://www.tomic.ba/hr_dl/ba_en/Insight ... tions.html
Uzivaj....
Post Reply