Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

madner

#51 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by madner »

JThomas wrote:recimo radi prodaje u bescjenje i uzimanja provizije.

a može se frizirati i na drugu stranu.
Pa da li je lakse tako nesto izvesti kada se radnici upale i pocnu roviti ili kada im dignes platu 10%? :D
JThomas

#52 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

pa gdje ćeš uvjerljivijeg argumenta da firma ne vrijedi ništa od radnika na ulicama?
madner

#53 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by madner »

JThomas wrote:pa gdje ćeš uvjerljivijeg argumenta da firma ne vrijedi ništa od radnika na ulicama?
Dobar argument za novog direktora, za stecaj je bitno da imovina firme nesto vrijedi :wink:
JThomas

#54 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

niko stečaj nije pomenuo. nego šta misliš je li jeftinije kupiti firmu kojoj su radnici na ulici ili kojoj normalno rade?

pa mislim kao da taj recept nije milion puta viđen od rata na ovamo...
Utokkha

#55 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Utokkha »

Po meni je jeftinije sanirati firme na rubu propasti, otplatiti im dug (najčešće su to tužbe bivših radnika), nego izmišljati toplu vodu strateškom preorijentacijom države. Pod ovim mislim da se odjednom strateški odlučimo usmjeriti na totalnu informatizaciju, da nudimo jeftine informatičke usluge svijetu.
Nije li lakše od postojećeg kadra napraviti nešto.
madner

#56 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by madner »

JThomas wrote:niko stečaj nije pomenuo. nego šta misliš je li jeftinije kupiti firmu kojoj su radnici na ulici ili kojoj normalno rade?

pa mislim kao da taj recept nije milion puta viđen od rata na ovamo...
Jeftinije je puno kupiti firmu koja pravi gubitke od one koja nepravi gubitke. Ako je plata 30-80% izdataka, bice jako tesko firmu dovesti u crveno (jer ako i sa minimalcima prave gubitke, onda je ta firma za kljuca ili teske rezove).

Da je ovaj zakon donesen '96 tih scenarija ne bi bilo, zato i kazem da kasni.

Utoka, to dvoje nije povezano. Nudimo jeftine informaticke usloge jer to mozemo, tu je ljudski faktor najbitniji. Dakle ako imas dobre i jeftine programere naravno da ces uspjet.

Namjenska industrija se moze izvuci, ali je trenutno u dubokoj jami.
bambina78

#57 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Potpuno podrzavam smanjivanje plata svim parazitima koji samo dolaskom na posao ocekuju da su zaradili platu. Odlican zakon, nadam se da ce zazivjeti sto prije :thumbup:

Ako vam firma ne pravi dobit, sry, ili trazite novu firmu ili se prilagodite minimalcima, kako genijalno :thumbup:
nosara

#58 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by nosara »

bambina78 wrote:Potpuno podrzavam smanjivanje plata svim parazitima koji samo dolaskom na posao ocekuju da su zaradili platu. Odlican zakon, nadam se da ce zazivjeti sto prije :thumbup:

Ako vam firma ne pravi dobit, sry, ili trazite novu firmu ili se prilagodite minimalcima, kako genijalno :thumbup:
Ako je drzava truli kurac, a zivotari evo 20 godina, zasto firma koja je ista takva da nestane...? Pogotovo jer je truhlovina od drzave odgovorna za stanje i u privredi...

Mada, bolje niste ni zasluzili...
JThomas

#59 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

jest genijalno, al' kad bi se zajebavali. kriterij dobiti koju oni sami prikažu je sprdačina. genijalno bi bilo za početak pozvati na odgovornost one koji su doveli te firme u takvo stanje. genijalno bi bilo zasukati rukave i napraviti planove reorganizacije da se podigne na noge ono što se može podići...a ono što ne može, bože moj, otvoriti stečaj i završiti agoniju. a ovo baš i nije genijalno.
bambina78

#60 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Ovo ne iskljcuje pozivanje na odgovornost ikoga, ali pomaze da se podigne nivo svijesti zaposlenih da plate treba zaraditi u trzisnoj utakmici, a da sam dolazak na posao ne garantuje nista, osim minimalnih plata.
Ricken

#61 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

bambina78 wrote:Ovo ne iskljcuje pozivanje na odgovornost ikoga, ali pomaze da se podigne nivo svijesti zaposlenih da plate treba zaraditi u trzisnoj utakmici, a da sam dolazak na posao ne garantuje nista, osim minimalnih plata.
Pročitaj zakon o radu. Svi radnici u FBiH su plačeni prema vremenu provedenom na poslu, a ne prema učinku. Zato i govorimo o nezakonitosti samog zakona, a da nekažemo o ustavnosti. To što ti pišeš nema nigdje na svijetu izuzev kod lokalnih izrabljivača i kafandžija koji plačaju na procenat. Jedino uprava treba da bude plačena po učinku, jer to što radnik nije zaposlen nije njegova krivica nego krivica uprave.
blue033

#62 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by blue033 »

bambina78 wrote:Ovo ne iskljcuje pozivanje na odgovornost ikoga, ali pomaze da se podigne nivo svijesti zaposlenih da plate treba zaraditi u trzisnoj utakmici, a da sam dolazak na posao ne garantuje nista, osim minimalnih plata.
Upravo tako, nadam se da će zakon zaživjeti. Iako je što neko reče za neke firme već kasno. Ali bolje ikad nego nikad.
Ako je radnik nezadovoljan neka da otkaz, pa u tržišnu utakmicu. Ako mu uprava ne može naći posao nego sjedi 8 sati i ispija kafe. Neka mu uprava da otkaz (ista ona koja ga je uglavnom preko štele dovela).
bambina78

#63 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

blue033 wrote: Upravo tako, nadam se da će zakon zaživjeti. Iako je što neko reče za neke firme već kasno. Ali bolje ikad nego nikad.
Ako je radnik nezadovoljan neka da otkaz, pa u tržišnu utakmicu. Ako mu uprava ne može naći posao nego sjedi 8 sati i ispija kafe. Neka mu uprava da otkaz (ista ona koja ga je uglavnom preko štele dovela).
Bravo, ovo je upravo pocetak rastjerivanja parazita iz drzavnih firmi. Ako firma pravi gubitak, vrijeme provedeno na poslu tih radnika vjerovatno ne vrijedi ni taj minimalac (u trzisnoj utakmici) pa ce na ovaj nacin se sami pokusati prodati (po njihovom razmisljanju - uhljebiti) negdje drugo.
bambina78

#64 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Ricken wrote: Pročitaj zakon o radu. Svi radnici u FBiH su plačeni prema vremenu provedenom na poslu, a ne prema učinku. Zato i govorimo o nezakonitosti samog zakona, a da nekažemo o ustavnosti. To što ti pišeš nema nigdje na svijetu izuzev kod lokalnih izrabljivača i kafandžija koji plačaju na procenat. Jedino uprava treba da bude plačena po učinku, jer to što radnik nije zaposlen nije njegova krivica nego krivica uprave.
Ni jedna firma na svijetu, ni jedna jedina, normalna, koja se bori na trzistu, nece radnika platiti vise nego joj taj radnik donosi. Ni jedna jednina! To sto prijeratni radnici misle da je dovoljno doci na posao da se dobije plata, bez truda i rada, to je problem komunistickog nasljedja koje vidimo gdje je dovelo vecinu nasih drzavnih firmi, izmedju ostaloga...
Ricken

#65 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

bambina78 wrote:
Ricken wrote: Pročitaj zakon o radu. Svi radnici u FBiH su plačeni prema vremenu provedenom na poslu, a ne prema učinku. Zato i govorimo o nezakonitosti samog zakona, a da nekažemo o ustavnosti. To što ti pišeš nema nigdje na svijetu izuzev kod lokalnih izrabljivača i kafandžija koji plačaju na procenat. Jedino uprava treba da bude plačena po učinku, jer to što radnik nije zaposlen nije njegova krivica nego krivica uprave.
Ni jedna firma na svijetu, ni jedna jedina, normalna, koja se bori na trzistu, nece radnika platiti vise nego joj taj radnik donosi. Ni jedna jednina! To sto prijeratni radnici misle da je dovoljno doci na posao da se dobije plata, bez truda i rada, to je problem komunistickog nasljedja koje vidimo gdje je dovelo vecinu nasih drzavnih firmi, izmedju ostaloga...
Instituciju sindikata i definisanih minimalnih prava radnika imaju sve kapitalističke zemlje. Tržišna utakmica nema veze sa ovim. Višak zaposlenih po domaćima preduzećima opet nije u odgovornosti radnika nego uprave koja ih se naprimala jer je shvatila datu aktivnost kao neki vanredni prihod, mahom. Hoćeš reći da su radnici BH Telecoma koji ostvaruje 100 i nešto miliona dobiti produktivniji od recimo BNT-a koji ne proizvodi dobit uopšte? Vjeruj mi da nisu, čak šta više. I svi mi to dobro znamo, a zanmo i zašto.
bambina78

#66 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Ricken wrote:Hoćeš reći da su radnici BH Telecoma koji ostvaruje 100 i nešto miliona dobiti produktivniji od recimo BNT-a koji ne proizvodi dobit uopšte? Vjeruj mi da nisu, čak šta više. I svi mi to dobro znamo, a zanmo i zašto.

Hahaha biser godine.

Hocu reci bas to, da su radnici Telekoma produktivniji od radnika BNT. I to ne onako, nego postoje formule kojima se racuna produktivnost. Nema sta ko znati i ne znati, to je egzaktna nauka, koji je tebi, po ovim tvojim postovima, potpuno strana. Zato se malo obrazuj, bar o osnovima ekonomije, da ne ispadas smjesan :run:
newone

#67 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by newone »

Usvojeni zakon je interesantan uz jednu malu ogradu da umjesto minimalca, radnici bi trebali ici na lay off uz otpremninu ako je i kako je to ragulisano internim statutom firme. Ovo bi bilo u slucaju USA gdje ima par drzavnih firmi koje su stalno u gubicima, ali recimo privatni sektor to rjesava otkazima. U kapitalizmu se radnici placaju prema ucinku, a ne prema satima provedenim na poslu. Rad svakog uposlenika je mjerljiv do sitnog detalja. Tacno se zna sta ko radi, koliko mu je vremena za to potrebno i sa kojom profesionalnoscu obavlja taj svoj posao. Nikome se ne oprasta. I tacno je da je management nadlezan da donosi nove poslove u kompaniju, ali avaj, ako to i ne uspiju, lete glave radnicima i daju im se otkazi, ali i management dobija otkaze. U principu prati se obim poslova: kada obim pada, otpustaju se radnici da bi oni koji ostaju bili maksimalno optereceni poslovnim obavezama, a kada obim posla raste, onda se primaju novi uposlenici u broju koji omogucava maksimalno radno opterecenje svima. Sistem je uhodan pa i kada se dobije otkaz lako se nalazi drugi posao jer kad nekome krene niz brdo, drugoj kompaniji krene uzbrdo:-). Interesentan je slucaj automobilske industrije u Detroitu koja je zbog jakih kolektivnih ugovora izgubila utrku sa konkurencijom iz Japana i Juzne Koreje i otisla u bankrot ( Ford izuzetak). Kolektivni ugovori i sindikati uopste vise nanose stetu radnicima nego sto im privredjuju neki boljitak. To je nekakav moj stav, konzervativan sam kada je ekonomija u pitanju. Helem zavali se Uncle Sam milijardama dolara da privatne automobilske firme spasi na racun poreskih obveznika:-)
Vidim spominjete BH Telecom. Zapadni privatni telecom operateri rade po skroz drugacijoj shemi. Verizon, T-mobile, AT&T,....,se sastoje od komercijalnog sektora,razvojnog sektora, payrolla, pravnog sektora i poslovodnog odbora (board of directors). Planiranje, odrzavanje, projektovanje itd. rade third party kompanije po ugovoru na odredjeni vremenski period i za unaprijed odredjenu lovu. Znaci da kompletan inzenjering se unajmljuje kada za to ima potrebe. Ovako telecom operateri maksimiziraju svoj profit i minimiziraju cijene usluga.
Eto malo onako kako to u kapitalizmu najsurovijem u svijetu fercera. Spasite to jos firmi sto se moze spasiti i prodajte ih ozbiljnim kupcima. Jedino privatno vlasnistvo i slobodna trzisna ekonomija moze podici ekonomiju i uposliti maksimalan broj ljudi. Sve ostalo je samo iluzija!
madner

#68 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by madner »

Ti nisi konzervativan, niti mi zelimo biti kao USA. Mi se ugledamo na Evropske zemlje, gdje uspjesne firme jos uvijek stvaraju u tim zemljama umjesto da su sve preselili u Kinu.

Tako je u Njemackoj bilo sasvim normalno da u kriznim vremenima radnici predju na manje radno vrijeme kako ne bi bilo odpustanja. Lay off = odpustanje.
Ricken

#69 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

bambina78 wrote:
Ricken wrote:Hoćeš reći da su radnici BH Telecoma koji ostvaruje 100 i nešto miliona dobiti produktivniji od recimo BNT-a koji ne proizvodi dobit uopšte? Vjeruj mi da nisu, čak šta više. I svi mi to dobro znamo, a zanmo i zašto.

Hahaha biser godine.

Hocu reci bas to, da su radnici Telekoma produktivniji od radnika BNT. I to ne onako, nego postoje formule kojima se racuna produktivnost. Nema sta ko znati i ne znati, to je egzaktna nauka, koji je tebi, po ovim tvojim postovima, potpuno strana. Zato se malo obrazuj, bar o osnovima ekonomije, da ne ispadas smjesan :run:
Javno je poznata stvar da BH Telecom ima 20% viška uposlenika, što je između 600-700 duša. I tu priča o efikasnosti rada pada u vodu. Ured za reviziju u zadnjim izvještajima nije ocjenio poslovanje BH Telecoma efikasnim. A ostatak posta me baš lijepo nasmija.
Last edited by Ricken on 19/12/2011 21:11, edited 1 time in total.
Ricken

#70 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

newone wrote:Usvojeni zakon je interesantan uz jednu malu ogradu da umjesto minimalca, radnici bi trebali ici na lay off uz otpremninu ako je i kako je to ragulisano internim statutom firme. Ovo bi bilo u slucaju USA gdje ima par drzavnih firmi koje su stalno u gubicima, ali recimo privatni sektor to rjesava otkazima. U kapitalizmu se radnici placaju prema ucinku, a ne prema satima provedenim na poslu. Rad svakog uposlenika je mjerljiv do sitnog detalja. Tacno se zna sta ko radi, koliko mu je vremena za to potrebno i sa kojom profesionalnoscu obavlja taj svoj posao. Nikome se ne oprasta. I tacno je da je management nadlezan da donosi nove poslove u kompaniju, ali avaj, ako to i ne uspiju, lete glave radnicima i daju im se otkazi, ali i management dobija otkaze. U principu prati se obim poslova: kada obim pada, otpustaju se radnici da bi oni koji ostaju bili maksimalno optereceni poslovnim obavezama, a kada obim posla raste, onda se primaju novi uposlenici u broju koji omogucava maksimalno radno opterecenje svima. Sistem je uhodan pa i kada se dobije otkaz lako se nalazi drugi posao jer kad nekome krene niz brdo, drugoj kompaniji krene uzbrdo:-). Interesentan je slucaj automobilske industrije u Detroitu koja je zbog jakih kolektivnih ugovora izgubila utrku sa konkurencijom iz Japana i Juzne Koreje i otisla u bankrot ( Ford izuzetak). Kolektivni ugovori i sindikati uopste vise nanose stetu radnicima nego sto im privredjuju neki boljitak. To je nekakav moj stav, konzervativan sam kada je ekonomija u pitanju. Helem zavali se Uncle Sam milijardama dolara da privatne automobilske firme spasi na racun poreskih obveznika:-)
Vidim spominjete BH Telecom. Zapadni privatni telecom operateri rade po skroz drugacijoj shemi. Verizon, T-mobile, AT&T,....,se sastoje od komercijalnog sektora,razvojnog sektora, payrolla, pravnog sektora i poslovodnog odbora (board of directors). Planiranje, odrzavanje, projektovanje itd. rade third party kompanije po ugovoru na odredjeni vremenski period i za unaprijed odredjenu lovu. Znaci da kompletan inzenjering se unajmljuje kada za to ima potrebe. Ovako telecom operateri maksimiziraju svoj profit i minimiziraju cijene usluga.
Eto malo onako kako to u kapitalizmu najsurovijem u svijetu fercera. Spasite to jos firmi sto se moze spasiti i prodajte ih ozbiljnim kupcima. Jedino privatno vlasnistvo i slobodna trzisna ekonomija moze podici ekonomiju i uposliti maksimalan broj ljudi. Sve ostalo je samo iluzija!
Zapadni telecomi nemaju monopolističku poziciju na tržištu i nesluže za rješavanje socijalnih pitanja u zemlji.
Što se tiče rada u USA, ugovora se vrijednost satnice, što će reći da naknada radnika zavisi od broja sati provedenih na poslu. Monetaristička ekonomija USA nije nešto što se može haplicirati na ekonomiju u kojoj obitava kreatura zvana currency board, pa tu svaka priča o USA i BiH završava.
Ennaa

#71 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala

Post by Ennaa »

Može li mi neko definistari "zastarjelost predmeta" ?!
Post Reply