http://youtu.be/GHtHUWFKVj0Obskurni wrote:
Rock muzika kao istinska umjetnost
Moderator: _BataZiv_0809
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#53 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
pošto je autor teme htio da zna razlog zašto kačimo baš neki spot, evo od mene dva, a oba su spoemnuta u tekstu:
In 1963, Sam Cooke -- America's first great soul singer and one of the most successful pop acts in the nation, with eighteen Top Thirty hits since 1957 -- heard a song that profoundly inspired and disturbed him: Bob Dylan's "Blowin' in the Wind." What struck Cooke was the challenge implicit in Dylan's anthem. "Jeez," Cooke mused at the time, "a white boy writing a song like that?"
Cooke's response, "A Change Is Gonna Come," recorded on January 30th, 1964, with a sumptuous orchestral arrangement by Rene Hall, was more personal: in its first-person language and the experiences that preceded its creation. On October 8th, 1963, while on tour in the South, Cooke and members of his entourage were arrested in Shreveport, Louisiana, for disturbing the peace after they tried to register at a white motel -- an incident reflected in the song's third verse. And Cooke's mourning for his eighteen-month-old son, Vincent, who died that June in a drowning accident, resonates in the final verse: "There have been times that I thought/I couldn't last for long."
On December 11th, 1964, nearly a year after he recorded the song, Cooke was fatally shot at a Los Angeles motel. Two weeks later, "A Change Is Gonna Come" was released as a single -- Cooke's farewell address and final hit.
- dale cooper
#54 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Uh, Bob Dylan & Sam Cooke. I ti ništa ne znaš Chmoljo.
A Change Is Gonna Come je u top 5 najboljih pjesama svih vremena. Šteta što je
ubijen prije nego što je mogao snimiti još albuma i ostvariti puni potencijal.
Sam Cooke, Otis Redding, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Al Green i Curtis Mayfield
su mi vrh soul Olimpa.
A Change Is Gonna Come je u top 5 najboljih pjesama svih vremena. Šteta što je
ubijen prije nego što je mogao snimiti još albuma i ostvariti puni potencijal.
Sam Cooke, Otis Redding, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Al Green i Curtis Mayfield
su mi vrh soul Olimpa.
- Chmoljo
#55 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
strašno volim autobiografske pjesme, i lično mi je draža Change is gonna come od Dylanove, prije svega zbog toga, ali i zbog fenomenalnog glasa. Dylanovo prenemaganje i mrmljanje mi je isto simpatično
ali soul muzika je baš... soul
duševna, što bi se reklo po naški
od tih autobiografskih jako volim i
a evo kad ga već spominješ, jedna antiratna i od Marvina Peška
mislim, ove pjesme su... recimo, ovako: ja sam mrtvi antitalenat za plesanje. izgledam ko marioneta na zapetljanim koncima. ali kad slušaš ovo, ne možeš da se ne gibaš, bar malo, glavom, nogom, ramenima
naravno, kad te niko ne gleda 
od tih autobiografskih jako volim i
a evo kad ga već spominješ, jedna antiratna i od Marvina Peška
mislim, ove pjesme su... recimo, ovako: ja sam mrtvi antitalenat za plesanje. izgledam ko marioneta na zapetljanim koncima. ali kad slušaš ovo, ne možeš da se ne gibaš, bar malo, glavom, nogom, ramenima
- dale cooper
#56 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Ljudi obično izdvajaju naslovnu pjesmu What's Going On, međutim taj kompletan album
je remek djelo. Jedan od ranih primjera koncept albuma u soulu. Marvin je imao dosta
problema sa šefom Motown Records Berry Gordyem zbog toga jer je ovaj htjeo feel good
singl hitove, a ne pesimistični i politički angažovani koncept album koji je bio kao ogledalo
rasnih tenzija Amerike u to doba direktno nakon Vijetnamskog rata. Uspjeh album je pokazao
da je Marvin bio u pravu. Poslije je snimio isto tako odlični Let's Get It On album koji je čisti seks
u muzičkom obliku, a krajem 70-tih i Here My Dear koji je bio druga strana ljubavne medalje i kao
hronologija raspada braka sa tadašnjom ženom. Oba albuma kao stvorena za forumaše sa LJ&S.
je remek djelo. Jedan od ranih primjera koncept albuma u soulu. Marvin je imao dosta
problema sa šefom Motown Records Berry Gordyem zbog toga jer je ovaj htjeo feel good
singl hitove, a ne pesimistični i politički angažovani koncept album koji je bio kao ogledalo
rasnih tenzija Amerike u to doba direktno nakon Vijetnamskog rata. Uspjeh album je pokazao
da je Marvin bio u pravu. Poslije je snimio isto tako odlični Let's Get It On album koji je čisti seks
u muzičkom obliku, a krajem 70-tih i Here My Dear koji je bio druga strana ljubavne medalje i kao
hronologija raspada braka sa tadašnjom ženom. Oba albuma kao stvorena za forumaše sa LJ&S.
-
Mr. Brightside
#57 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Dzoni se mora spomenut'
- Chmoljo
#58 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
dale cooper wrote:Ljudi obično izdvajaju naslovnu pjesmu What's Going On, međutim taj kompletan album
- Obskurni
#59 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Apsolutno nevjerovatno i bezvremenski
- Paunovac
#60 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Totalno si u pravuObskurni wrote:Apsolutno nevjerovatno i bezvremenski
- Melanholik
#61 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Last edited by Melanholik on 04/02/2012 15:31, edited 1 time in total.
- fakat
#63 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Vec sam napisao da postoje razliciti putevi da se izrazis kao "umjetnik". Ne znam za definiciju umjetnosti, ali za mene je to nesto sto zelis komunicirati sa svijetom oko sebe, izraziti svoj stav, ostaviti svoj pecat ali ne radi svog ega nego radi ljudi poput tebe....S te strane gledajuci, neke skoz nekomercijalne stvari su vise vrijedne nego opste poznati hitovi.
- fakat
#64 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1vxZUMSX4jo [/youtube]
- -bosanac-
#65 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
ne kontam nekad ono vas rockere kako velichate proslost i te neke starije generacije rockera kao da sad nema jakog i kvalitetnog rocka, meni npr nikad u zivotu nemoze neki henrixx ma kolko dobar bio bit drazhi od npr oasis-a, pearl jam-a il kings of leona jer su ovo kraljevi te muzike za moju generaciju i jako sam ponosan sto moja generacija moze rec jest mi imamo te i te grupe i te velicine i treba da se ponosimo sa svojim zivim legendama vishe nego tim iz proslosti, svaka chast daleko od toga da umanjujem neciju velicinu al ipak zastupam tezu da i sad ima jako jako puno dobrog rocka koji zasluzuje vishe prostora od tih staronja koji su svoje generacije imali i izveli na pravi put, vrijeme je za nove hajvane
ev par grupica meni jako dragih i rado slusanih dobro znanih i malo komercijalnijih za pochetak:) prvi na listi eagles of death metal
))))
queens of the stone ages
black rebel motorcycle club
kasabian
kings of leon
pearl jam
oasis
bloc party
the strokes
ev par grupica meni jako dragih i rado slusanih dobro znanih i malo komercijalnijih za pochetak:) prvi na listi eagles of death metal
queens of the stone ages
black rebel motorcycle club
kasabian
kings of leon
pearl jam
oasis
bloc party
the strokes
- Obskurni
#66 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Nevjerovatno sonicno putovanje.
- daors
#68 Re: Rock muzika kao istinska umjetnost
Well, that was one song on there we did a lot of sound on, you know. We put the guitar through the Leslie speaker of an organ, and it sounds like jelly bread, you know….It’s based on a very, very simple American Indian style, you know, very simple. I got the idea like, when we was in Monterey, and I just happened to…just looking at everything around. So I figured that I take everything I see around and put it maybe in the form of a girl maybe, something like that, you know, and call it 'Little Wing', in other words, just fly away. Everybody really flying and they’s really in a nice mood, like the police and everybody was really great out there. So I just took all these things an put them in one very, very small little matchbox, you know, into a girl and then do it. It was very simple, you know. That’s one of the very few ones I like.