Sretno Hrvatska

Post Reply
poznanik

#51 Re: Sretno Hrvatska

Post by poznanik »

LBVIEW wrote:Vjerovatno se to odnosi i na zakon koji regulira davanje garancija ratnim zlocincima poput Prlica i druzine. :zzzz:
A ko je Deliću dao garanciju kad je dolazio u BiH?
LunaLati

#52 Re: Sretno Hrvatska

Post by LunaLati »

Ma koja unija i koji bakrači, čemu čestitanje kad velika većina stanovništva jedva spaja kraj s krajem, živimo od kartica, dozvoljenih minusa, srednji stalež gotovo i da ne postoji i rijetki su oni koji mogu podmiriti osnovne životne potrebe ne razmišljajući šta i kako.
Veliki dio stanovnika odlazi u kupovinu u hipermarkete poslije 19 ili 20 sati jer je tada kruh, voće i povrće jeftinije a šta li nas tek čeka kad ovakvi kakvi smo sada uđemu u tu civiliziranu Europu ? Na čemu nam to treba čestitati ?
Zar vi mislite da je nama do nekakve EU u kojoj će ovima koji sad jedva preživljavaju biti još gore ?
Kad se sjetim debilnih radio i tv reklama kojima nas bombardiraju i u kojim samo što nas ne uvjeravaju da ćemo ulaskom u EU dobiti svoj komad raja na zemlji dođe mi da se ispovraćam.
Ponekad kad čitam ovdje neke komentare o Hrvatskoj dođe mi da kažem :" Nemate vi pojma !"
Wilson_

#53 Re: Sretno Hrvatska

Post by Wilson_ »

LunaLati wrote:Ma koja unija i koji bakrači, čemu čestitanje kad velika većina stanovništva jedva spaja kraj s krajem, živimo od kartica, dozvoljenih minusa, srednji stalež gotovo i da ne postoji i rijetki su oni koji mogu podmiriti osnovne životne potrebe ne razmišljajući šta i kako.
Veliki dio stanovnika odlazi u kupovinu u hipermarkete poslije 19 ili 20 sati jer je tada kruh, voće i povrće jeftinije a šta li nas tek čeka kad ovakvi kakvi smo sada uđemu u tu civiliziranu Europu ? Na čemu nam to treba čestitati ?
Zar vi mislite da je nama do nekakve EU u kojoj će ovima koji sad jedva preživljavaju biti još gore ?
Kad se sjetim debilnih radio i tv reklama kojima nas bombardiraju i u kojim samo što nas ne uvjeravaju da ćemo ulaskom u EU dobiti svoj komad raja na zemlji dođe mi da se ispovraćam.
Ponekad kad čitam ovdje neke komentare o Hrvatskoj dođe mi da kažem :" Nemate vi pojma !"
:thumbup:
veljaca

#54 Re: Sretno Hrvatska

Post by veljaca »

Znam da ce vam biti tesko, ali ipak

CESTITAM KOMSIJAMA !!!!

Nadam se da ce te raditi na tome da i mi udjemo jednog dana u EU ....
Banksy

#55 Re: Sretno Hrvatska

Post by Banksy »

LBVIEW wrote:
Banksy wrote: :thumbup:

Svi zaboravljaju koliko su truda morali uložiti i koliko zakona usvojiti i realizirati, koliko i kakvog posla obaviti, prije nego su se i primakli uniji ...
Vjerovatno se to odnosi i na zakon koji regulira davanje garancija ratnim zlocincima poput Prlica i druzine. :zzzz:
Ato se tice ulaska R Hrvatske u EU i "naseg" odnosa prema istom, to uveliko zavisi o tome da li ce se tipicno balkanska politicka praksa zahebavanja susjeda po ugledu na R Sloveniju nastaviti. :roll:
Zahebavaće te onaj kome dozvoliš da te zahebava. To što s ove strane svih ovih godina imamo mlitave, potkupljive, nesposobne predstavnike koji vode više računa o svom džepu nego o interesima države, nije hrvatska krivica, već naša. Ne možeš očekivati od nekog drugog - političkog suparnika, susjeda, prijatelja, neprijatelja, da prema tebi bude merhametli, da vodi tvoje poslove i da mu ti budeš preči od sopstvenog interesa.
Posljednjih desetak godina Hrvatska ne iskazuje nikakve teritorijalne pretenzije prema BiH, ne iskazuje neprijateljstvo, šta više, pomaže nam oko EU pristupnih stvari max koliko može. Stvari među nama su riješene, a finese nekih budućih odnosa među zemljama bivše Jugoslavije ovisiće uglavnom o mišićima i sposobnostima njihovih izabranih političkih predstavnika. Hrvatska nam više ni po kojem osnovu nije prijetnja.
U ovom momentu više od ovih cro-bih odnosa, više od same budućnosti EU, zanima me šta će biti s Kosovom i Srbijom, šta će biti s nama, kako će se odlazak Kosova odraziti na RS i BiH, to je tema, toga se bojim ...
Wilson_

#56 Re: Sretno Hrvatska

Post by Wilson_ »

Eto taman će Hrvatska biti ta koja će se pitati "ko će i dali će biti još članica EU" :D
Sasvim_Obican

#57 Re: Sretno Hrvatska

Post by Sasvim_Obican »

Ne budite cicije. Ako na nečemu imamo čestitati Hrvatskoj i ako se po nečemu možemo ugledati na njih onda je to evroatlantski put. Ljudi su uskladili zakonsku regulativu sa zakonima EU, stavili EU ispred svih političko-ideoloških razlika i ujedinili i vlast i opoziciju u želji da se okončaju pregovori. Ja vjerujem da će RH kao prva zapadnobalkanska zemlja u EU biti od velike pomoći da i mi u BiH izađemo na zelenu granu barem što se evropske budućnosti tiče.

To što Hrvatska ulazi u unutrašnjim napetostima rastrzanu EU ugroženu i po političkom, a naročito monetarnom sektoru, je neka druga priča. Postoje neki zvaničnici EU koji su prilično skeptični po pitanju pristupa korupcijom i vanjskim dugom opterećene zemlje, ali to je sad problem EU.
gost iz ZG

#58 Re: Sretno Hrvatska

Post by gost iz ZG »

Hvala na iskrenim čestitkama. :thumbup:

a, onim drugim - koji su UVIJEK najpametniji, postavio bi pitanje :
šta da radimo?

1- da li da ostanemo zadnja crna rupa u Europi

2- ili da uđemo u EU, pa ... kak bude da bude. Ko živ-ko mrtav
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#59 Re: Sretno Hrvatska

Post by corolla02 »

englezi out, hrvatska in; cudni tokovi u europi se dogadjaju :-D
Wilson_

#60 Re: Sretno Hrvatska

Post by Wilson_ »

gost iz ZG wrote:Hvala na iskrenim čestitkama. :thumbup:

a, onim drugim - koji su UVIJEK najpametniji, postavio bi pitanje :
šta da radimo?

1- da li da ostanemo zadnja crna rupa u Europi

2- ili da uđemo u EU, pa ... kak bude da bude. Ko živ-ko mrtav
Image
sanaman

#61 Re: Sretno Hrvatska

Post by sanaman »

"Nakon što je Republika Hrvatska Bosni i Hercegovini ustupila prijevode acquis communautaire-a na hrvatski jezik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je Direkciji za evropske integracije, kao glavnom koordinatoru procesa prevođenja zakonodavstva EU u BiH, predao ove prevode" http://www.dei.gov.ba/direkcija/unutras ... e/?id=2468]

Koliko vremena, strucnjaka i novca bi trebalo da smo sami ovo radili? Poznavajuci nas :D i radne navike, a tek koliko bi kostalooooooooo :D

A mozda se i varam, vjerovatno ima Bosanaca koji bi ovo besplatno preveli, onako merhametli :D
sinuhe

#62 Re: Sretno Hrvatska

Post by sinuhe »

Prevodilaca barem ima u BiH.
Wilson_

#63 Re: Sretno Hrvatska

Post by Wilson_ »

sanaman wrote:"Nakon što je Republika Hrvatska Bosni i Hercegovini ustupila prijevode acquis communautaire-a na hrvatski jezik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je Direkciji za evropske integracije, kao glavnom koordinatoru procesa prevođenja zakonodavstva EU u BiH, predao ove prevode" http://www.dei.gov.ba/direkcija/unutras ... e/?id=2468]

Koliko vremena, strucnjaka i novca bi trebalo da smo sami ovo radili? Poznavajuci nas :D i radne navike, a tek koliko bi kostalooooooooo :D

A mozda se i varam, vjerovatno ima Bosanaca koji bi ovo besplatno preveli, onako merhametli :D
Valja to sad prevesti sa hrvatskog na ova ostala dva jezika,čisto sumnjam da će ostala dva konstitutivca "razumjeti" :lol:
VjecitiStudent

#64 Re: Sretno Hrvatska

Post by VjecitiStudent »

LunaLati wrote:Ma koja unija i koji bakrači, čemu čestitanje kad velika većina stanovništva jedva spaja kraj s krajem, živimo od kartica, dozvoljenih minusa, srednji stalež gotovo i da ne postoji i rijetki su oni koji mogu podmiriti osnovne životne potrebe ne razmišljajući šta i kako.
Kad god pomislis da vam ne moze biti gore predji Savu, nakon te avanture ljubit ces tlo hrvatsko ...
Sto naravno nije nikakav izgovor za vasu politicku elitu da nista ne radi.
irvinx1

#65 Re: Sretno Hrvatska

Post by irvinx1 »

Hrvati su uvijek bili dio Evrope. Iskrene cestitke i nadam se ubrzanim integracijama ostatka regiona.

Zivjela Evropa!!!
Wilson_

#66 Re: Sretno Hrvatska

Post by Wilson_ »

irvinx1 wrote:Hrvati su uvijek bili dio Evrope. Iskrene cestitke i nadam se ubrzanim integracijama ostatka regiona.

Zivjela Evropa!!!
Slažem se,i Rumuni I Bugari takođe.Samo izgleda ima ko nije :D
sinuhe

#67 Re: Sretno Hrvatska

Post by sinuhe »

irvinx1 wrote:Hrvati su uvijek bili dio Evrope. Iskrene cestitke i nadam se ubrzanim integracijama ostatka regiona.

Zivjela Evropa!!!
I Grcka je vele kolijevka evropske civilizacije.
sanaman

#68 Re: Sretno Hrvatska

Post by sanaman »

sinuhe wrote:Prevodilaca barem ima u BiH.
Kakvih prevodilaca? Skolovanih ili priucenih jer poznaju jedan strani jezik? Ja poznajem strani jezik kao maternji, ni sam ne znam koliko sam puta prevodio u odredjenim prilikama, ali ja nisam sluzbeni prevodilac...a da ne pricam o strucnosti za odredjene pojmove itd. Ne mislis valjda da neko ko je studirao npr. germanistiku automatski moze da prevodi strucne ugovore?
sinuhe

#69 Re: Sretno Hrvatska

Post by sinuhe »

sanaman wrote:
Kakvih prevodilaca? Skolovanih ili priucenih jer poznaju jedan strani jezik? Ja poznajem strani jezik kao maternji, ni sam ne znam koliko sam puta prevodio u odredjenim prilikama, ali ja nisam sluzbeni prevodilac...a da ne pricam o strucnosti za odredjene pojmove itd. Ne mislis valjda da neko ko je studirao npr. germanistiku automatski moze da prevodi strucne ugovore?
Valjda neko prevodi stranim sudijama, tuziteljima sto ih ima po Bosni ovih 20 godina.
zemo_online

#70 Re: Sretno Hrvatska

Post by zemo_online »

sreCa=sreCan

sreCa=sreTan
VjecitiStudent

#71 Re: Sretno Hrvatska

Post by VjecitiStudent »

sanaman wrote:
Zar ti nije poznato da smo ovdje svi mi prevodioci, a kad zatreba mozemo biti i direktori, ministri, premijeri, ...
irvinx1

#72 Re: Sretno Hrvatska

Post by irvinx1 »

irvinx1

#73 Re: Sretno Hrvatska

Post by irvinx1 »

UNITED WE STAND, DIVIDED WE FALL
sanaman

#74 Re: Sretno Hrvatska

Post by sanaman »

sinuhe wrote:
sanaman wrote:
Valjda neko prevodi stranim sudijama, tuziteljima sto ih ima po Bosni ovih 20 godina.
Naravno da ima, samo to ne znaci po automatizmu da moze i zna sve prevoditi, jer prevesti ugovor sa stranog jezika podrazumijeva da poznajes pravnu terminologiju svojoj drzavi, a onda vec ne mozes sam jer ti treba pravnik pomoci...itd. kompleksan posao zaista.
sinuhe

#75 Re: Sretno Hrvatska

Post by sinuhe »

Svaki posao je kompleksan.
Post Reply