Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Entropio wrote:Nisam znao da je Hifa ovako jaka... 2. po redu uvoznik nafte u BiH.
SDA podrška...
Objektivno, Hold INA je daleko najjači i najkompletniji uvoznik, a ima i najveće skladišne kapacitete. Međutim, prodajnu cijenu još uvijek diktira Zagreb, i to je najveći razlog nekonkurentnosti i lošeg odnosa mogućnosti i stvarnosti.
Ovo su krupne riječi i nije u redu da jedan novinar koji se bavi ekonomskim temama govori tako nešto. Inspekcije i kontrolne kuće su jedine mjerodavne institucije. Pošto one nikad nisu doveli u sumnju gorivo iz te rafinerije onda ne treba ni taj novinar. Pretpostavljam da je u pitanju Enes Plečić.
Ovo je čista laž..to može potvrditi svako ko ima imalo novijeg benzinca, a novijeg mislim sa je mlađi od 2000..
Moj golf stenje kad naspem na bilo kojoj pumpi osim Petrola i Energopetrola..
Najgore gorivo je na Imzitu po mom uvjerenju, zatim slijedi OMV..ove pumpadžije iz PC-a ne mogu komentirati, jer rijetko sipam..
Kad naspem na Petrolu pređem najviše kilometara i auto mi jednosatvno najbolje diše..
Što se tiče kupovine OMV-a, ili će ga kupiti neki Turci, ili će se ovdje prodati parcijalno, jer bilo ko od igrača u našoj zemlji nema ovaj iznos od oko 120 miliona eura..para nema ni INA-MOL a niti Optima grupa..
StupskaBitanga wrote:NIS-Gazprom se sve više čuje kao kupac
I prodaja će ići u paketu
Ako to bude tako, biće to vrlo hrabar potez..ne vjerujem da će im se to isplatiti..
Kao što danas mnogi zaobilaze Energopetrol još će se više zaobilaziti NIS, pa makar sipali najveće smeće na Imzitu ili sličnim..
Ja sam nekad sipao isključivo na Energopetrolu, a sad jako rijetko..doskora nisam sipao nikako..
Entropio wrote:Nisam znao da je Hifa ovako jaka... 2. po redu uvoznik nafte u BiH.
SDA podrška...
Sumnjam da im SDA može pomoći u Bugarskoj i Austriji.
Širenje poslovnih aktivnosti na tržišta regije koje je "Hifa Oil" počela prije dvije godine polučilo je značajne rezultate, pa je u prvih šest mjeseci ove godine na tim tržištima plasirano više od 34.000 tona naftnih derivata. Firma je prisutna na skoro svim tržištima u regiji uključujući Austriju i Bugarsku,saopćeno je iz te firme.
SDA podrška...
Sumnjam da im SDA može pomoći u Bugarskoj i Austriji.
Širenje poslovnih aktivnosti na tržišta regije koje je "Hifa Oil" počela prije dvije godine polučilo je značajne rezultate, pa je u prvih šest mjeseci ove godine na tim tržištima plasirano više od 34.000 tona naftnih derivata. Firma je prisutna na skoro svim tržištima u regiji uključujući Austriju i Bugarsku,saopćeno je iz te firme.
Pa ne misliš valjda da se podrška pokazuje odlaskom SDA članova na rad u Bugarsku, ili sl.? Zaboravljaš period od nastanka i prije početka uspona u poslovanju HIFA grupe, tada je podrška najpotrebnija, a on je imao u obliku bankovnih garancija, povoljnijih uslova za transportne dozvole, za nabavku transportnih kapaciteta, ishođenje dozvola i izgradnju benzinskih stanica, itd.
I Radončić je svojevremeno imao SDA podršku, a danas je samostalan
Ako to bude tako, biće to vrlo hrabar potez..ne vjerujem da će im se to isplatiti..
Kao što danas mnogi zaobilaze Energopetrol još će se više zaobilaziti NIS, pa makar sipali najveće smeće na Imzitu ili sličnim.. Ja sam nekad sipao isključivo na Energopetrolu, a sad jako rijetko..doskora nisam sipao nikako..
Pa ne misliš valjda da se podrška pokazuje odlaskom SDA članova na rad u Bugarsku, ili sl.? Zaboravljaš period od nastanka i prije početka uspona u poslovanju HIFA grupe, tada je podrška najpotrebnija, a on je imao u obliku bankovnih garancija, povoljnijih uslova za transportne dozvole, za nabavku transportnih kapaciteta, ishođenje dozvola i izgradnju benzinskih stanica, itd.
I Radončić je svojevremeno imao SDA podršku, a danas je samostalan
Da sam privatni poduzetnik, zahtijevao bih da mi se to sve omogućava i bankovne garancije(mada sumnjam da je moguće), i povoljne uslove za transportne dozvole i za nabavu transportnih kapaciteta i ostalo. BIH je poznata po lošim uslovima poslovanja pa sve to oko čega se neko trudi bi trebalo biti sasvim normalno.
I kažem bilo bi zanimljivo da se ta SDA potrudi, ako već daju podršku, pa stvarno nađu finansijsku instituciju koja bi obezbijedila kreditni izvor za preuzimanje OMV ovih pumpi.
Optima grupa i NIS će svakako dobiti pare iz Rusije.
Kao što danas mnogi zaobilaze Energopetrol još će se više zaobilaziti NIS, pa makar sipali najveće smeće na Imzitu ili sličnim.. Ja sam nekad sipao isključivo na Energopetrolu, a sad jako rijetko..doskora nisam sipao nikako..
Nema se para ili nešto drugo
Ja bih rekao da sam Ultra Nacionalista Radikal i još ponešto što ne smijem reći zbog Banovića..toliko mi je krivo što je INA uzela naš naftni ponos da sam se radije poklopio ušima i počeo sipati kod ovih papaka iz EU, OMV i Petrol, svejedno što i Slovence mrzim..iako iz svoje ljenosti najčešće naspem na Imzitu jer mi je pred nosom..najzadovoljniji sam Petrolom, ali moram maksuz do njih, pa mi to smeta..
Što se tiče ovog NIS-a, njihovo gorivo bih nasuo samo onda kada mi pozivni na mobitelu bude 065 ili 063..nedam ja obraza ni za šta, makar mi se istopile karike zbog lošeg goriva..
udrch wrote:
Nema se para ili nešto drugo
Ja bih rekao da sam Ultra Nacionalista Radikal i još ponešto što ne smijem reći zbog Banovića..toliko mi je krivo što je INA uzela naš naftni ponos da sam se radije poklopio ušima i počeo sipati kod ovih papaka iz EU, OMV i Petrol, svejedno što i Slovence mrzim..iako iz svoje ljenosti najčešće naspem na Imzitu jer mi je pred nosom..najzadovoljniji sam Petrolom, ali moram maksuz do njih, pa mi to smeta..
Što se tiče ovog NIS-a, njihovo gorivo bih nasuo samo onda kada mi pozivni na mobitelu bude 065 ili 063..nedam ja obraza ni za šta, makar mi se istopile karike zbog lošeg goriva..
Ono sa energopetrolom je bio zlocin i velezidraja prvog ranga.
Hvala bogu da je HIFA uspjela bar dio kolaca odlomiti da imamo domacu kompaniju da se nesto pita pa kako god je dosla tu gdje jeste. Znam da je u sferi naucne fantastike, ali ako i jedan promil sanse postoji da HIFA preuzme OVM to bi bio najidealniji potez.
Sta ima oko revizije privatizacije EP-a? Oni smradovi su slagali sve sto su obecali.
Kako me zeznuse na Turkoilu prije jedno 15-20 dana ...kud sipah tamo. Smrzla nafta evo ne mogu auto da upalim vec 5 dana. Ne znam kako mi nije odmah bilo sumnjivo kada su mi rekli da ne mogu karticom da platim ...kao ne radi aparat. Platim cashom ...sve ok na plusu, cim je ovaj minus zavladao, ne moze da upali ... sad cujem da se i povlace pa mi je jasno da im je anrhija na toj pumpi...ono ionako ce ti momci ostati bez posla pa sto ne bi dosuli koji kanister vode i naplacivali kesom.
Ako ima neko neki trik, kako sada da odmrznem pumpu a da se ne dignem u vazduh, bio bih mu zahvalan.
UnscarD wrote:Kako me zeznuse na Turkoilu prije jedno 15-20 dana ...kud sipah tamo. Smrzla nafta evo ne mogu auto da upalim vec 5 dana. Ne znam kako mi nije odmah bilo sumnjivo kada su mi rekli da ne mogu karticom da platim ...kao ne radi aparat. Platim cashom ...sve ok na plusu, cim je ovaj minus zavladao, ne moze da upali ... sad cujem da se i povlace pa mi je jasno da im je anrhija na toj pumpi...ono ionako ce ti momci ostati bez posla pa sto ne bi dosuli koji kanister vode i naplacivali kesom.
Ako ima neko neki trik, kako sada da odmrznem pumpu a da se ne dignem u vazduh, bio bih mu zahvalan.
Nikad ne sipam tamo nego bio pri kraju i kontam da to i nema toliko veze...kontam da svako ko ima pumpu obezbjedio je neki nacin da osigura da ga radnici ne potkradaju...sad sam se na tezi nacin uvjerio da ima veze i te kako.
Nije on smrznuo na ovom danasnjem minusu od -15 nego na jedno -6 a na toj temperaturi pouzdano nisam imao problem sa Selexom i onom pumpom u sklopu hotela Sarajevo jer tu najcesce sipam.
HIFA-OIL koja je, zahvaljujući jasnoj i realiziranoj poslovnoj viziji prepoznatljiva kao najznačajniji domaći distributer naftnih derivata i, ujedno, pojedinačni lider u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini uopće, proslavila je jučer deset godina poslovanja.
10 godina poslovanja HIFA-OIL karakterizira nekoliko bitnih momenata koje treba istaknuti:
1. Legalnost poslovanja
HIFA-OIL je tokom svih 10 godina poslovala isključivo uvažavajući zakonske norme i bez ijednog izuzetka. S obzirom da je ovaj posao bio jedno vrijeme područje nelegalne trgovine, zapravo sve do inauguracije PDV-a, želimo istaknuti da niti jedna od 56.009 cisterni koje su distribuirane u režiji HIFA-OIL doo Tešanj zaključno s krajem 2011.g. nije prodata mimo legalne procedure. U prilog tome su svi zapisnici poreskih organa, a u posljednje vrijeme Uprave za indirektno oporezivanje, a konkretan rezultat legalnog rada HIFA-OIL je uplaćenih 794,4 miliona KM u budžet države. Dakle, HIFA-OIL je sve ove godine sudjelovala u reguliranju tržišta naftnih derivata.
2. Linija lakih (bijelih) i Linija teških (crnih) derivata
Dva su ključna područja distribucije u kanalima HIFA-OIL: Linija lakih derivata (pogonskih goriva) i Linija teških derivata (bitumeni i mazuti). Distribucija lakih derivata je učestvovala sa 69,5% u ukupnim količinama ili 38.950 cisterni, a teških derivata preostalih 30,5% ili 17.059 cisterni u naznačenom periodu 2002-2011. Cjelokupna paleta naftnih derivata koju u svojim kanalima distribucije ima HIFA-OIL garancija je našim kupcima i poslovnim partnerima da po konkurentnim uslovima mogu dobiti sve na jednom mjestu.
3. Kvalitet
HIFA-OIL je u periodu 2002-2012 najveću pažnju posvetila kvalitetu naftnih derivata koje distribuira do krajnjih korisnika. Isključivo derivati najveće kvalitete su mogli biti predmet distribucije tako da svi naši poslovni partneri znaju da je kvalitet naftnih derivata koje u svoje kanale distribucije uključi HIFA-OIL neupitan.
Također, HIFA-OIL je prva u BiH u ovoj branši implementirala međunarodni standard ISO 9001/2000 što ukazuje na internu odgovornost u vođenju poslovnih procesa.
4. Orijentacija prema kupcima
HIFA-OIL s najvećom pažnjom brine i potrebama i zahtjevima svojih poslovnih partnera. Danas ih je više od 200 što na domaćem što na inostranim tržištima. Poslovni partneri HIFA-OIL znaju da u nama imaju pouzdanog i fleksibilnog distributera koji je i u najtežim vremenima u mogućnosti odgovoriti i najsuptilnijim zahtjevima i potrebama tržišta.
5. Kontinuiran rast
Tokom svih ovih godina (izuzev 2005.) HIFA-OIL je bilježila rast prodaje naftnih derivata i ukupnog prihoda. Tako je npr. 2002.g. završena sa ukupnim prihodom od 26,5 miliona KM, a 2011. sa 404,8 miliona KM. Agregatno, u 10 godina poslovanja, HIFA-OIL je napravila ukupan promet od 2,047 milijardi KM.
Količinski, u 2002.g. je prodato 29,3 hiljade tona naftnih derivata, a u 2011.g. 241,3 hiljade t naftnih derivata. Ukupno, za 10 godina, 1,38 miliona tona. Od 1.188 cisterni u 2002.g. do 9.521 u 2011.g. sa ukupno 56.009 cisterni u svih ovih 10 godina.
6. Izvoz
Sve do 2009.g. uobičajeno je bilo da se u BiH uvoze naftni derivati. HIFA-OIL je prepoznala momenat i sredinom 2009.g. okrenula novu stranicu – izvoz, prije svega, bitumena na treća tržišta. Danas je HIFA-OIL jedan od najznačajnijih distributera bitumena u Albaniji i Kosovu, a veoma značajan distributer u Makedoniji, Crnoj Gori te dijelom Bugarskoj i Hrvatskoj. Ukupno je u proteklih tri godine izvezeno 117 hiljada tona uglavnom bitumena što je podatak koji zaslužuje pažnju.
7. Osnovne karakteristike organizacijske kulture u HIFA-OIL
Pored navedenog važno je istaknuti da našim poslovnim partnerima stavljamo na raspolaganje i slijedeće kvalitete u našem poslovanju:
• fleksibilnost spram zahtjeva i potreba naših kupaca;
• efikasnost po modelu one stop shop;
• jednostavnost i brzina donošenja poslovnih odluka;
• profesionalan menadžment i radno osoblje;
• podređenost datim obećanjima i kreiranim poslovnim ciljevima;
• poslovni kredibilitet.
HIFA – OIL: VIZIJA ZA NAREDNI PERIOD
Veoma je teško precizno postaviti ciljeve, pogotovo na dugoročnim osnovama, u branši u kojoj se nalazimo. Ovo je možda najturbulentnije tržište u BiH, i svaka ambicija koja je zasnovana na višegodišnjem pozicioniranju, nalikuje više imaginaciji i lijepim željama.
Ipak, određena orijentacija postoji i nju možemo sažeti u tri nivoa:
1) HIFA-OIL će nastojati zadržati lidersku poziciju u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini rukovodeći se osnovnim postavkama i načelima svog funkcioniranja;
2) HIFA-OIL će investirati u dalji razvoj izvozne orijentacije proširivanjem svog djelovanja na nove zemlje, ali i širenjem udjela u postojećim;
3) HIFA – OIL će aktivno sudjelovati u (najavljenoj) prodaji OMV-ovog lanca benziskih pumpi.
I da potenciramo zadnju recenicu:
HIFA – OIL će aktivno sudjelovati u (najavljenoj) prodaji OMV-ovog lanca benziskih pumpi
HIFA – OIL će aktivno sudjelovati u (najavljenoj) prodaji OMV-ovog lanca benziskih pumpi
Sve samo ne to
Umjesto da se traži kakav svjetski i renomirani partner neka žnj firma poput Hife čiji gazda helikopterom ili zrakomlatom ide na Vlašić popiti kafu
StupskaBitanga wrote: HIFA – OIL će aktivno sudjelovati u (najavljenoj) prodaji OMV-ovog lanca benziskih pumpi
Sve samo ne to
Umjesto da se traži kakav svjetski i renomirani partner neka žnj firma poput Hife čiji gazda helikopterom ili zrakomlatom ide na Vlašić popiti kafu
A ko bi to trebao da trazi svjetskog i renomiranog partnera, i zasto?
Mozemo mi o tome imati ovo ili ono misljenje, ali OMV ce prodati onom ko im ponudi vise para. Nije mi jasno ni zasto bi bilo dobro da dodje taj neki "svjetski i renomirani" partner kad i sa ovim sto su nam dosli nismo bas nesto hajrovali (OMV, Turk Oil, Nestro...)
E sad, sto nama smeta sto gazda Hife helikopterom ili zrakomlatom ide na Vlasic popiti kafu, a manje nam smeta kad to radi neki stranac takodjer milioner, to je nas problem.
Cinjenica je da ljudi ovdje vise vole vidjeti nekog poluobrazovanog stranca koji trosi 100.000 mjesecno na kocku i kurve, nego istrpiti da se neko ovdje usudio obogatiti do neslucenih granica da CAK helikopterom ide na Vlasic...
udrch wrote:
Ono sa energopetrolom je bio zlocin i velezidraja prvog ranga.
Hvala bogu da je HIFA uspjela bar dio kolaca odlomiti da imamo domacu kompaniju da se nesto pita pa kako god je dosla tu gdje jeste. Znam da je u sferi naucne fantastike, ali ako i jedan promil sanse postoji da HIFA preuzme OMV to bi bio najidealniji potez.
Sta ima oko revizije privatizacije EP-a? Oni smradovi su slagali sve sto su obecali.
Ne mogu da vjerujem da neko ima obraza ovdje na forumu dizati glas protiv domace firma na racun "renomiranih" rusa. Rusko govno je renomirano a eto domaca firma ne valja jer vlasnik helikopterom leti na kafu.
Napravi ti lave moj 2 milijarde prometa pa leti i mlaznim avionom na sladoled ako hoces.
Meni je drago da domaca firma iz Tesnja uopste moze da dodje na ovakav nivo da se uopste prica o ovakvom potezu. Daj boze te srece da im ovakvo sta uspije. Rusi nas drze za muda preko plina, treba jos i da apsolutno preuzmu trziste naftom!?!?
FUJ!
Zanimljivo je da su se javno oglasili mada slaba je šansa da bilo šta urade po tom pitanju. Jedino ako nisu uspjeli izorganizovati kakav kredit. Malo ko ima toliko cifru na računu. Rusi su u tom preuzimanju i dalje favoriti.
super ako hifa preuzme omv, hifi jer ce preuzeti i odredjene standarde te time sebi podici poslovni rejting, a i drzavi pa makar gazda pio kafu na vlasicu, opet je pdv ostu tu... .