Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
- atko
#51 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
a kako ce trola kruziti
... gdje pise da mora iz prve izaci iz kruznog ... sta ako ne moze treba krug naprviti ... za to i sluzi kruzni ... 
- Don Zivconi
#52 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
pa kad moze skrenuti po uglom od 90 stepeni sto nece kruziti bez problema ima dvije trakeatko wrote:a kako ce trola kruziti... gdje pise da mora iz prve izaci iz kruznog ... sta ako ne moze treba krug naprviti ... za to i sluzi kruzni ...
- Bilki
#53 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
žulijan asanž wrote:ja imam jedno pitanje u vezi pravila kružnog toka (ovoga sa dvije trake).
dešava mi se često da idem po pravilu - npr uključujem se u kružni tok bez žmigavcasa namjerom da izađem NA DRUGOM izlazu. u geometrijski pravilnom kružnom toku sa četiri ulaza/izlaza, to praktično znači da idem pravo
ulazim u desnu traku i odmah se prestrojavam u lijevu i sad sam u unutrašnjoj traci. međutim kako su kod nas većinom jako mali ti kružni tokovi, na prvom ulazu se uključilo vozilo koje je sad paralelno sa mnom i ja nemam nikakve šanse da se ponovo vratim na vrijeme u desnu traku da bih izašao na drugom izlazu.
kako to prevazići?
pa jednostavno - pičiš desnom do svog izlaza i oduzimaš svima prednost hehe....
zezam se malo, evo često mi se to desi, da jednostavno fizički ne mogu izaći (odnosno ponovo se vratiti u izlaznu traku, kako bih izašao iz KT)
e sad, kad sam vozio po većim gradovima u EU ili ne znam gdje, tamo su kružni tokovi puno veći, pa je moguće izvesti taj manevar....
evo konkretno ovdje na dobrinji ja ne znam kako to uraditi. jedino da napravim jedno par krugova dok mi se ne zavrti u glavi, pa kad dođe dobra prilika da se uvalim....
vrlo jednostavno onaj koji ulazi u kruzni tok mora tebe da prati dok ne prodjes, zato i ima izvrnuti trokut bez obzira u kojoj si traci, ako si u unutrasnjoj das zmigavac kod prethodnog izlaza i prestrojis se u desnu traku i neznam gdje je tu problem
- atko
#54 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Don Zivconi wrote:pa kad moze skrenuti po uglom od 90 stepeni sto nece kruziti bez problema ima dvije trakeatko wrote:a kako ce trola kruziti... gdje pise da mora iz prve izaci iz kruznog ... sta ako ne moze treba krug naprviti ... za to i sluzi kruzni ...
a kako ce implementirati zatvoreni trolni vod otvorenog tipa
-
hljebarnik
#55 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Gras ima r(i)jesenje za sve !atko wrote:Don Zivconi wrote:pa kad moze skrenuti po uglom od 90 stepeni sto nece kruziti bez problema ima dvije trakeatko wrote:a kako ce trola kruziti... gdje pise da mora iz prve izaci iz kruznog ... sta ako ne moze treba krug naprviti ... za to i sluzi kruzni ...
- atko
#56 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
ima gras tehnologij uza to ...APSPRP (AutomatskiPreklopnikSaPovremenimRucnimPreklapanjem)
prilika za novo radno mesto ... referent za rucno uklapanje na kruznom toku
... neko ce dobiiitii posoooo bre 
prilika za novo radno mesto ... referent za rucno uklapanje na kruznom toku
- van Basten
#57 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
ja kad sam govorio da je kružni bio potrebni 100 metara niže na skretanju za Mojmilo, gdje se mogao i odvojak za one kantonalne zgrade napraviti, a da je ovdje višak i da će praviti probleme izmežu ostalog i zbog trolejbusa, napadoše me znalci forumaški. E pa eto vam sad... tražili ste, gledajte
- A_I_
#58 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Ti si rekao kako ce biti haos (saobracajni) a ne proricao probleme s trolejbusom.neki wrote:Ja o problemu sa trolejbusom u ovakvom kruznom govorio prije vise od mjesec, ali uvijek se nadju dezurni rondo-inzinjeri koji su svu pamet pokupili i sve znaju...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p6432594
evo vam tema pa ih upitajte sad kako ce trola proci..vidim usutili se svi..
Sve vidovite Dzemile.
- A_I_
#59 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Kuces vecih krivina od onih uskih pod 90 stepeni npr. kad od Mojmila skrece prema B fazi ili na ovoj raskrsnici gdje je sad kruzni kad ulazi u Dobrinju skrecuci udesnoTahta wrote:ne di-pri matere ti vidiš d su diskutanti sa dobrinje i pokretač teme od muke više ne zna šta da radi.hljebarnik wrote:Ne kontam sto vam smeta kruzni, vecina vas vjerovatno i ne zivi na Dobrinji. Svaki dan pjesacim od Mojmila do Dobrinje i opet ne kukam, sredit ce i to ubrzo valjda. Shvatite to kao kardio trening koji je sponzoriran od strane Grasa.
i kako će se riješiti ako trola NE MOŽE PROĆI jedino rušenjem kružnog toka ili ??????
i autobus ima "bolji zglob" i duplak može proći trola je ipak projektovana za manje zahtjevne krivine logično
Pa nikakvih problema svi dosadasnji zglobni nisu imali. Sad odjednom problem kruzna putanja pod puno manjim uglom nego L skretanje s isturenim ivicnjakom iz prethonih primjera
- A_I_
#60 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Upravo tako. Ucmala sredina.hljebarnik wrote:Ma u nasem narodu je najbitnije da se sve popljuje
-
toni84
#61 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Realno je moralo biti problema kada je kruzni tok napravljen bez postojanja regulacionog plana u kojem je i isplanirana gradnja i bez znacajnije paznje pri projektovanju vec na ho-ruk... Nije kriv kanton jer je nacelnih hadzic trazio da se napravi i izdvojio novac od opcine... a najsmjesnije je sto je kostao 570 hiljada... Sreca pa damir hadzic nece biti ministar prometa i komunikacija,ko zna koliko bi nas kostao auto put 
- NekoIzMase
#62 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Prvo naučiš pravila kretanja u kružnom toku pa sjedneš za volan.žulijan asanž wrote:ja imam jedno pitanje u vezi pravila kružnog toka (ovoga sa dvije trake).
dešava mi se često da idem po pravilu - npr uključujem se u kružni tok bez žmigavcasa namjerom da izađem NA DRUGOM izlazu. u geometrijski pravilnom kružnom toku sa četiri ulaza/izlaza, to praktično znači da idem pravo
ulazim u desnu traku i odmah se prestrojavam u lijevu i sad sam u unutrašnjoj traci. međutim kako su kod nas većinom jako mali ti kružni tokovi, na prvom ulazu se uključilo vozilo koje je sad paralelno sa mnom i ja nemam nikakve šanse da se ponovo vratim na vrijeme u desnu traku da bih izašao na drugom izlazu.
kako to prevazići?
pa jednostavno - pičiš desnom do svog izlaza i oduzimaš svima prednost hehe....
zezam se malo, evo često mi se to desi, da jednostavno fizički ne mogu izaći (odnosno ponovo se vratiti u izlaznu traku, kako bih izašao iz KT)
e sad, kad sam vozio po većim gradovima u EU ili ne znam gdje, tamo su kružni tokovi puno veći, pa je moguće izvesti taj manevar....
evo konkretno ovdje na dobrinji ja ne znam kako to uraditi. jedino da napravim jedno par krugova dok mi se ne zavrti u glavi, pa kad dođe dobra prilika da se uvalim....

U kružnom toku se ne smije prestrojavati već prije ulaska u kružni tok se prestrojiš u odgovarajuću traku. Desna traka ti služi za prvo i drugo skretanje, a lijeva za treće i četvrto.
- neo7
#63 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Upravo..zato sutra na kruzni i pratiti kako i gdjeveljaca wrote:Ovaj kruzni tok ce proizvesti vise nesreca nego kad je bio semafor ..... jer nasi vozaci ne znaju koristiti ovaj kruzni tok ....
- atko
#64 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
opet o pravilima kruznog ... i tako u krug
... dokle vise 
- A_I_
#65 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Jel ovo sda kadar hejta?toni84 wrote:Realno je moralo biti problema kada je kruzni tok napravljen bez postojanja regulacionog plana u kojem je i isplanirana gradnja i bez znacajnije paznje pri projektovanju vec na ho-ruk... Nije kriv kanton jer je nacelnih hadzic trazio da se napravi i izdvojio novac od opcine... a najsmjesnije je sto je kostao 570 hiljada... Sreca pa damir hadzic nece biti ministar prometa i komunikacija,ko zna koliko bi nas kostao auto put
Da se razumijemo, ne palim se na sdp al polickih q*rvi mi je preko glave - pricamo o izgradnji kruznog toka a ne politickim pozicijama, izborima i sl. kenjazama.
Postoje nadlezne institucije, zavodi i sluzbe koje su odgovorne za infrastrukturu, planiranje i saobracaj u ovom gradu a tako i za ovaj problem blokade trolejbuskog saobracaja na Dobrinji.
- cyprus
#66 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Išo sam 4 godine u školu na Dobrinju i ne sjećam se da je ikad bilo plaho gužve na onoj raskrsnici
E sad ne znam, jel se u zadnjih nekoliko godina broj auta drastično povećao ili je ovaj novi semafor kod Gimnazije bitno zakuhao stvari... biće da jeste, čim se ovo izgradilo, ne bi se kod nas nešto bezveze pravilo, jelde? 
Al ako ne mogne trola stvarno prolazit, e to je već belaj i reko bih idiotizam
Al ako ne mogne trola stvarno prolazit, e to je već belaj i reko bih idiotizam
- Don Zivconi
#67 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
atko wrote:Don Zivconi wrote:pa kad moze skrenuti po uglom od 90 stepeni sto nece kruziti bez problema ima dvije trakeatko wrote:a kako ce trola kruziti... gdje pise da mora iz prve izaci iz kruznog ... sta ako ne moze treba krug naprviti ... za to i sluzi kruzni ...
Ako treba da kruzi onda ce to bez problema napraviti (prem da nema potrebe za to) jer imaju skretnice koje prebacuju ispod 10Km/h ili 5Km/h na drugi vod koji bi bio kruzni jednostavno da nemoze biti jednostavnije. To je isto kao da bi pitao kako se trola odvaja kod pekare AS prema Otoci...
- atko
#68 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
i sta sad ... treba ozbiljno da diskutujemo ... pa ljudi posalju sondu na mars ... a da se ne moze napraviti jedna skretnica ... do duse radila bi jedno 7 dana ... kao i na otoci svakoj drugoj trecoj troli iskoci klizac sa voda ... ljudi naprave i voz koji pici 400 kmh ... a da bi grasov tramvaj skreno u garazu mora izac onaj portir pa onom stangom skrenuti sineDon Zivconi wrote:
Ako treba da kruzi onda ce to bez problema napraviti (prem da nema potrebe za to) jer imaju skretnice koje prebacuju ispod 10Km/h ili 5Km/h na drugi vod koji bi bio kruzni jednostavno da nemoze biti jednostavnije. To je isto kao da bi pitao kako se trola odvaja kod pekare AS prema Otoci...
- fidoremilienko
#69 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
E to je posebna pričaatko wrote: i sta sad ... treba ozbiljno da diskutujemo ... pa ljudi posalju sondu na mars ... a da se ne moze napraviti jedna skretnica ... do duse radila bi jedno 7 dana ... kao i na otoci svakoj drugoj trecoj troli iskoci klizac sa voda ... ljudi naprave i voz koji pici 400 kmh ... a da bi grasov tramvaj skreno u garazu mora izac onaj portir pa onom stangom skrenuti sine
- veljaca
#70 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?

Lijepo ovo izgleda u gif-u ....
Ali u realnom zivotu - nije tako .... Zivi bili pa vidjeli ...
-
hljebarnik
#71 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Pa kruzni tok je, nije kvantna fizikaveljaca wrote:
- veljaca
#72 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Da, nije kruzni tok kvantna fizika ..... Samo sto kvantnu fiziku izucava daleko manji broj ljudi, a ovaj kruzni tok ce prolaziti daleko veci broj ljudi - koji i ne znaju sta je to kvantna fizika - a prolaze ovuda .... Kontas ?hljebarnik wrote:Pa kruzni tok je, nije kvantna fizikaveljaca wrote:
-
hljebarnik
#73 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Hoces da kazes da smo generalno retardirani ?
- fidoremilienko
#74 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Nije, već radi u STEP-u pa mu krivo što su ostali bez usluge "održavanja" semafora na toj raskrsnicihljebarnik wrote:Hoces da kazes da smo generalno retardirani ?
- veljaca
#75 Re: Ko je odgovoran za saobracajni kolaps na Dobrinji?
Ko to kaze ? Odakle ti ovaj zakljucak ?hljebarnik wrote:Hoces da kazes da smo generalno retardirani ?