Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ReD aka Socijalista wrote:Imam jedno pitanje, da li neko od vas zna gdje bih mogao kupiti ovaj novi bosanski rjecnik Dzevada Jahica? Moze li se gdje naruciti? HVALA.
http://www.arhivsa.ba/graz/g_38.htm
Muhamed Hevaija Uskufija, alhamijado pjesnik i autor prvog tursko-bosanskog rječnika u stihovima Potur-Šahidija ili Makbuli-arif
"Mnogo je lijepih rječnika napisano,
Sve kao dragi kamen pribranih i omiljenih,
Ali nema napisana na bosanskom jeziku,
Ni sastavljena u prozi ni skićena u pjesmu,
Moje je započeti, a Božije da mi dade da uspijem." (Potur-Šahidija, 1631. godine)
Makbuli arif znači "cijenjeno za učenog", a Potur Šahidija "pandan Šahidiji". http://www.historijatuzle.net/index.php ... &Itemid=29
fatamorgana wrote:Riječ pardon je više francuskog nego engleskog porijekla ....
Jedna lasta ne čini proleće - srpski
Jedna lasta ne čini proljeće - hrvatski
Jedn lasta ne čini proljeće - bosanski
Uviđate li sličnost?
iskreno ja mogu procitati samo predzadnju recenicu ovo ostalo mi nije jasno, ako bi bio ljubazan da mi prevedes??
Ubaci slobodno na Google translate, ja sam ovu gornju rečenicu prvo pronašao na sanskritu pa sam je uz pomoć Google prevodioca preveo na ova tri različita jezika.
Rezultat me blago rečeno iznenadio zbog nevjerovatne (naravno, samo slučajne) sličnosti ove jedne fraze, naravno nisam siguran da bi se isto desilo i sa drugim frazama i rečenicama, malo je vjerovatno ...
ReD aka Socijalista wrote:Imam jedno pitanje, da li neko od vas zna gdje bih mogao kupiti ovaj novi bosanski rjecnik Dzevada Jahica? Moze li se gdje naruciti? HVALA.
Uviđate li sličnost?
iskreno ja mogu procitati samo predzadnju recenicu ovo ostalo mi nije jasno, ako bi bio ljubazan da mi prevedes??
Ubaci slobodno na Google translate, ja sam ovu gornju rečenicu prvo pronašao na sanskritu pa sam je uz pomoć Google prevodioca preveo na ova tri različita jezika.
Rezultat me blago rečeno iznenadio zbog nevjerovatne (naravno, samo slučajne) sličnosti ove jedne fraze, naravno nisam siguran da bi se isto desilo i sa drugim frazama i rečenicama, malo je vjerovatno ...
Any clue?
evo uradio sam kako si mi rekao, sokiran sam
moguce da je google translate pogrijesio, ne bi mu bio prvi put
BiH-x wrote:Ima li ovdje moderatora da obrise spamovanje?
Hvala
o kakvom spamovaju govoris, pa pricamo o bosanskom jeziku i nevjerovatnoj slicnosti jedne fraze u bosanskom, sa tom istom frazom u drugim jezicima kao sto su hrvatski i srpski
Uviđate li sličnost?
Any clue?
U google translate-u nisi nikako mogao dobiti rečenicu na bosanskom, jer bosanskog tamo nema, kao i tvog voljenog srpsko-hrvatskog.
U HR, BiH, SRB i CG se govori jednim te istim jezikom ... to je naucna cinjenica ... to sto je u svakoj od pomenutih drzava jezik poprimio odrdjene specifcnopsti mozemo smatrati ukrasima i jezickim bogatstvom ... to da se jezik razlicito zovu prema drzavama/narodima ... nema nista lose ... ali hoce li ikad jezicari imati dovoljno muda da kazu ovim huljama i manipulatorima naucnu istinu ...
A sto se tice naziva bosanski jezik ... nije to pojam iz 1990 pa na ovamo ...