Ako covjek ima 56 godina a kao sto je vec spomenuto u policiji i vojsci ide benificirani radni staz ne znam sta se digla dreka. Pa ne moze Vikic biti dozivotno u MuP-u. Dosad su valjda iskolovali mladji kadar koji treba da zamijeni ove starije. Ako nisu onda nabijem ih negdje.Hadzi Lojo wrote:Ovo je sve rabota nasih izdajnika koji nastavljaju da pusu u srpsku tikvu.
Bojim se da ce nam se ponoviti 92 godina i da cemo ponovo nespremni docekati novu agresiju, medjutim tada nece biti ni Vikica ni Dudakovica da nas povedu.
Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
-
Hodidid
#51 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
- Warhead
#52 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Press konferencija u FUP-u
Dragan Lukač: Policiju žele staviti pod političku kontrolu
Piše: N. Jamaković
"Postojeći Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH najbolji je u BiH i njegove odredbe osigurale su operativnu i finansijsku stabilnost FUP-a. Međutim, novim zakonom, koji je inicirao federalni ministar unutrašnjih poslova i čija se rješenja donose netransparentno i bez konsultacija s policijom, devastirao bi se dostignuti nivo depolitizirane i profesionalne policije u FBiH, odnosno njime bi policija bila stavljena pod političku kontrolu. Također, na taj se način možda žele preduprijediti velike i bitne istrage koje ćemo provoditi ili su u toku", rekao je Lukač na press konferenciji upriličenoj kako bi FUP prezentirao informaciju o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine.
Novim zakonom, kaže Lukač, policijom bi upravljao ministar unutrašnjih poslova Federacije, koji bi imenovao direktora FUP-a i kojem bi direktor odgovarao.
Neutemeljeni medijski napadi
"Mi smo dobili takve informacije i ja sam odmah, jer je to bila moja dužnost, reagirao obavijestivši nadležne institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji, OHR, specijalnog predstavnika EU u BiH, šefa EUPM-a i američkog ambasadora u BiH. Naravno, oni su također reagirali i u tom smislu dali određene smjernice, a zbog tog mog poteza krenuli su potpuno neutemeljeni medijski napadi na mene i FUP", rekao je Lukač te najavio tužbu protiv urednika Informativnog programa FTV-a.
On je istakao i kako su na sastanku čelnika FUP-a i kantonalnih policijskih komesara prije nekoliko dana u Bugojnu donesena dva bitna dokumenta: Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u FBiH i Operativno-strateški plan za rad kantonalnih MUP-ova.
"Posljednji teroristički napad na Američku ambasadu školski je primjer nedefinirane linije komandovanja u policijskim strukturama. Mi smo ovim Memorandumom uredili to pitanje kad je riječ o borbi protiv terorizma na području FBiH. Drugi dokument je vrlo bitan i donesena su određena rješenja u pogledu organizacije skupova i događaja visokog rizika, kao i borbe protiv huliganstva", pojasnio je direktor FUP-a.
Policija dobro reagovala kod Američke ambasade
Zamjenik načelnika Sektora krim-policije Edin Vranj istakao je na press konferenciji kako je u Federaciji u posljednjih deset godina učinjeno manje od deset terorističkih djela, te da je na skupu u Bugojnu realno sagledano i analizirano stanje u ovoj oblasti. "Što se tiče napada na Američku ambasadu najveći broj pripadnika Kantonalnog MUP-a Sarajevo pokazao je pribranost i hrabrost i ta je akcija uspješno okončana uz minimum upotrebe sile", kazao je Vranj.
Lukač je potom dodao da je on, iako nije bio na mjestu događaja, bio veoma uključen u akciju i donio veliki broj naredbi. Lukač je govorio i o "slučaju Vikić" istakavši kako je komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a potpisao prestanak radnog odnosa, jer je navršio 40 godina staža, što je, prema važećem Zakonu, dovoljno za odlazak u penziju.
"Treba znati da ja nikog ne šaljem u penziju, već da je zakon propisao da ljudi koji navrše 40 godina staža odlaze u penziju. U slučaju Dragana Vikića ništa nije urađeno mimo zakona, baš kao i u svim drugim ovakvim slučajevima odlaska u penziju naših službenika. Što se tiče zaključka Federalna vlade prema kojem Vikić nema dovoljno staža za penziju, ja ću reći da Vladino nije da raspravlja o tim stvarima te da su oni takav zaključak donijeli na osnovu pogrešnih podataka", kazao je Lukač.
U porastu broj krivičnih djela
Direktor FUP-a je istakao i kako je u slučaju nestanka Frane Kvesića iz Širokog Brijega ronioce angažirao tek po zahtjevu Federalne uprave Civilne zaštite, jer bez tog ili zahtjeva Kantonalnog MUP-a to nije mogao, kao i da je i u tom slučaju sve učinjeno po zakonu.
Zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo iznio je podatke iz devetomjesečnog izvještaja o stanju sigurnosti u FBiH, navodeći kako je povećan broj krivičnih djela i prijavljenih za ta djela, dok je istovremeno manje tih djela rasvijetljeno nego u istom periodu prošle godine. Zaključio je kako veliki broj takvih djela čine povratnici u činjenju krivičnih djela, a sve zbog kaznene politike koja za određena krivična djela ne predviđa pritvor, ili stoga što osuđenici moraju čekati na odsluženje zatvorskih kazni.
Dragan Lukač: Policiju žele staviti pod političku kontrolu
Piše: N. Jamaković
"Postojeći Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH najbolji je u BiH i njegove odredbe osigurale su operativnu i finansijsku stabilnost FUP-a. Međutim, novim zakonom, koji je inicirao federalni ministar unutrašnjih poslova i čija se rješenja donose netransparentno i bez konsultacija s policijom, devastirao bi se dostignuti nivo depolitizirane i profesionalne policije u FBiH, odnosno njime bi policija bila stavljena pod političku kontrolu. Također, na taj se način možda žele preduprijediti velike i bitne istrage koje ćemo provoditi ili su u toku", rekao je Lukač na press konferenciji upriličenoj kako bi FUP prezentirao informaciju o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine.
Novim zakonom, kaže Lukač, policijom bi upravljao ministar unutrašnjih poslova Federacije, koji bi imenovao direktora FUP-a i kojem bi direktor odgovarao.
Neutemeljeni medijski napadi
"Mi smo dobili takve informacije i ja sam odmah, jer je to bila moja dužnost, reagirao obavijestivši nadležne institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji, OHR, specijalnog predstavnika EU u BiH, šefa EUPM-a i američkog ambasadora u BiH. Naravno, oni su također reagirali i u tom smislu dali određene smjernice, a zbog tog mog poteza krenuli su potpuno neutemeljeni medijski napadi na mene i FUP", rekao je Lukač te najavio tužbu protiv urednika Informativnog programa FTV-a.
On je istakao i kako su na sastanku čelnika FUP-a i kantonalnih policijskih komesara prije nekoliko dana u Bugojnu donesena dva bitna dokumenta: Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u FBiH i Operativno-strateški plan za rad kantonalnih MUP-ova.
"Posljednji teroristički napad na Američku ambasadu školski je primjer nedefinirane linije komandovanja u policijskim strukturama. Mi smo ovim Memorandumom uredili to pitanje kad je riječ o borbi protiv terorizma na području FBiH. Drugi dokument je vrlo bitan i donesena su određena rješenja u pogledu organizacije skupova i događaja visokog rizika, kao i borbe protiv huliganstva", pojasnio je direktor FUP-a.
Policija dobro reagovala kod Američke ambasade
Zamjenik načelnika Sektora krim-policije Edin Vranj istakao je na press konferenciji kako je u Federaciji u posljednjih deset godina učinjeno manje od deset terorističkih djela, te da je na skupu u Bugojnu realno sagledano i analizirano stanje u ovoj oblasti. "Što se tiče napada na Američku ambasadu najveći broj pripadnika Kantonalnog MUP-a Sarajevo pokazao je pribranost i hrabrost i ta je akcija uspješno okončana uz minimum upotrebe sile", kazao je Vranj.
Lukač je potom dodao da je on, iako nije bio na mjestu događaja, bio veoma uključen u akciju i donio veliki broj naredbi. Lukač je govorio i o "slučaju Vikić" istakavši kako je komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a potpisao prestanak radnog odnosa, jer je navršio 40 godina staža, što je, prema važećem Zakonu, dovoljno za odlazak u penziju.
"Treba znati da ja nikog ne šaljem u penziju, već da je zakon propisao da ljudi koji navrše 40 godina staža odlaze u penziju. U slučaju Dragana Vikića ništa nije urađeno mimo zakona, baš kao i u svim drugim ovakvim slučajevima odlaska u penziju naših službenika. Što se tiče zaključka Federalna vlade prema kojem Vikić nema dovoljno staža za penziju, ja ću reći da Vladino nije da raspravlja o tim stvarima te da su oni takav zaključak donijeli na osnovu pogrešnih podataka", kazao je Lukač.
U porastu broj krivičnih djela
Direktor FUP-a je istakao i kako je u slučaju nestanka Frane Kvesića iz Širokog Brijega ronioce angažirao tek po zahtjevu Federalne uprave Civilne zaštite, jer bez tog ili zahtjeva Kantonalnog MUP-a to nije mogao, kao i da je i u tom slučaju sve učinjeno po zakonu.
Zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo iznio je podatke iz devetomjesečnog izvještaja o stanju sigurnosti u FBiH, navodeći kako je povećan broj krivičnih djela i prijavljenih za ta djela, dok je istovremeno manje tih djela rasvijetljeno nego u istom periodu prošle godine. Zaključio je kako veliki broj takvih djela čine povratnici u činjenju krivičnih djela, a sve zbog kaznene politike koja za određena krivična djela ne predviđa pritvor, ili stoga što osuđenici moraju čekati na odsluženje zatvorskih kazni.
- Better Man
#53 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Dragan Vikic je za mene bog i legenda odbrane grada Sarajeva i treba mu se klanajti do poda, ali ovo sto radi FTV prema Draganu Lukacu je cisto naruceno i placeno i nema veze sa pravim stanjem i istinom i samo nanosi stetu kako samom Lukacu, tako i Vikicu!
-
vanChuchie
#54 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
U večerašnjem, prilično dugačkom prilogu o D. Lukaču, Federalna TV je plasirala i ekskluzivnu vijest:
"Federalna vlada će, najvjerovatnije, zatražiti njegovu smjenu“! Znaju ljudi unaprijed, i obavještavaju nas i o onome što se još nije ni desilo!
Ovakav diletantizam u plasiranju informacije, ciljane informacije, ni ja ne bih napravio! Kakvi nam to novinari rade na FTV? Poštenje su pokazali ukidanjem radnog mjesta Duški Jurišić. Ovom, već otrcanom kampanjom protiv Dragana Lukača, pokazuju i dokazuju svoje tendenciozno informisanje, koje ne umiju ni prikriti.
Iskreno im želim da požanju sami to što nastoje posijati, i da im se to vrati još žešće i još luđe!
Ukoliko iza ovoga stoji SDP (ukoliko se ne očituju u povodu ove kampanje i ne ograde se javno od od toga) - neću im to oprostiti niti zaboraviti!
"Federalna vlada će, najvjerovatnije, zatražiti njegovu smjenu“! Znaju ljudi unaprijed, i obavještavaju nas i o onome što se još nije ni desilo!
Ovakav diletantizam u plasiranju informacije, ciljane informacije, ni ja ne bih napravio! Kakvi nam to novinari rade na FTV? Poštenje su pokazali ukidanjem radnog mjesta Duški Jurišić. Ovom, već otrcanom kampanjom protiv Dragana Lukača, pokazuju i dokazuju svoje tendenciozno informisanje, koje ne umiju ni prikriti.
Iskreno im želim da požanju sami to što nastoje posijati, i da im se to vrati još žešće i još luđe!
Ukoliko iza ovoga stoji SDP (ukoliko se ne očituju u povodu ove kampanje i ne ograde se javno od od toga) - neću im to oprostiti niti zaboraviti!
-
vanChuchie
#55 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Krivo postavljeno pitanje – nema nikakve veze sa FTV (FTV samostalno radi svoj posao, ali ga radi diletanski, udbaški, pokvareno i tendenciozno)!
SDP ima veze sa Vladom FBiH i ako FTV unaprijed zna da će Vlada zatražiti smjenu D. Lukača, a vlada se od tog ne ogradi, onda najveći dio odgovornosti snosi SDP, kao glavni nosilac u formiranju Vlade Federacije (i Vlada se postavlja iznad zakona, a ne kako to piše FTV, da se D. Lukač postavlja iznad Vlade).
Ukoliko Vlada Federacije bude rušila D. Lukača, uz pomoć javnog mnenja koje formira FTV ovakvim informacijama udbaškog tipa, onda se treba zalagati za smjenu Vlade i propagirati protiv takvog SDP-a, koji je odgovoran za Vladu FBiH.
SDP ima veze sa Vladom FBiH i ako FTV unaprijed zna da će Vlada zatražiti smjenu D. Lukača, a vlada se od tog ne ogradi, onda najveći dio odgovornosti snosi SDP, kao glavni nosilac u formiranju Vlade Federacije (i Vlada se postavlja iznad zakona, a ne kako to piše FTV, da se D. Lukač postavlja iznad Vlade).
Ukoliko Vlada Federacije bude rušila D. Lukača, uz pomoć javnog mnenja koje formira FTV ovakvim informacijama udbaškog tipa, onda se treba zalagati za smjenu Vlade i propagirati protiv takvog SDP-a, koji je odgovoran za Vladu FBiH.
- Skijaš
#56 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ne možeš zbog ovakvih stvari tražiti rušenje vlasti ako to podrazumjeva povratak Silajdžića ili jačanje SDA. Meni je krivo do neba zbog onog što su uradili Duški Jurišić i zbog tog onom malom ljigavcu Hadžiomeroviću treba jebati mater ko god i kad god stigne, ali uvijek će biti takvih žrtava. Pa šta je naših momaka izginulo jer su ih pretpostavljeni slali na zadatke za koje se znalo da ne mogu biti odrađeni. Isto tako trebamo gledati i na žrtve staljinistički raspoloženog Lagumdžije i njegovih pudlica, ali ne smijemo gubiti iz vida ko je ovdje neprijatelj, ko ovdje pokušava graditi političke projekte na kostima hiljada i hiljada ubijenih civila, ubijenih žena, ubijene djece.vanChuchie wrote:Krivo postavljeno pitanje – nema nikakve veze sa FTV (FTV samostalno radi svoj posao, ali ga radi diletanski, udbaški, pokvareno i tendenciozno)!
-
vanChuchie
#57 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Glavni neprijatelj većini naroda i državljana u BiH su nacionalizmi i krimogene strukture ( u širem okruženju i također prisutni i među samim državljanima BiH).
Glavna i trenutno u BiH najjača organizovana grupacija koja se tome suprotstavlja je SDP BiH.
Da bi imao uspjeha ( i SDP i ja sa njim) neophodno je očistiti kukolj u vlastitom žitu! Tu ne smije biti ni bolećivosti, ni neodlučnosti!
Ako FTV (tačnije neko u njoj ko piše informaciju, i urednik koji tu informaciju pregleda, koriguje, uređuje i potpisuje, te dostavlja spikeru da je javnosti saopšti) sastavlja tendenciozan tekst, tekst koji smrdi raznoraznim smradovima – kadrovi SDP-a su oni koji moraju otvoriti četvore oči i vidjeti štetnost takvog informisanja. Sitna dobit (recimo smjena D. Lukača jeste nečiji cilj i zadatak) će se ovakvim načinom rada FTV i ne reagovanjem SDP-a vratiti kao bumerang sa mnogo većim i žešćim posljedicama i po FTV i po SDP.
Narodna: „Kolju vola zbog kile mesa“- mogla bi se primijeniti u ovom konkretnom slučaju!
Glavna i trenutno u BiH najjača organizovana grupacija koja se tome suprotstavlja je SDP BiH.
Da bi imao uspjeha ( i SDP i ja sa njim) neophodno je očistiti kukolj u vlastitom žitu! Tu ne smije biti ni bolećivosti, ni neodlučnosti!
Ako FTV (tačnije neko u njoj ko piše informaciju, i urednik koji tu informaciju pregleda, koriguje, uređuje i potpisuje, te dostavlja spikeru da je javnosti saopšti) sastavlja tendenciozan tekst, tekst koji smrdi raznoraznim smradovima – kadrovi SDP-a su oni koji moraju otvoriti četvore oči i vidjeti štetnost takvog informisanja. Sitna dobit (recimo smjena D. Lukača jeste nečiji cilj i zadatak) će se ovakvim načinom rada FTV i ne reagovanjem SDP-a vratiti kao bumerang sa mnogo većim i žešćim posljedicama i po FTV i po SDP.
Narodna: „Kolju vola zbog kile mesa“- mogla bi se primijeniti u ovom konkretnom slučaju!
- cyprus
#58 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Nego ima li gdje kakava izjava gdje se Vikić buni protiv penzionisanja?
- Skijaš
#59 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Nema vijesti jer je Vikić profesionalac i sebi ne bi dozvolio takav ispad. Jedini scenario u kojem bi se Vikić javio je ta neka mogućnost da Lukač smjera nešto loše. Vikić to ne bi prešutio, ne zbog sebe, nego zbog ove zemlje. A pošto se ne javlja, sama ta Vikićeva šutnja znači da se ovdje samo radi o politikanstvu. Zato SDP-ovce treba odjebati i pustiti Lukača da radi svoj posao. Svi su izgledi da je Lagumdžijine kume djever (ili neko iz tog kruga) bacio oko na Lukačevu poziciju i krajnje je vrijeme da Lagumdžija prestane sa ovim zajebancijama.kakavdanakneiskustvu wrote:evo skoro je sedmica dana a nigdje vijesti o tomecyprus wrote:Nego ima li gdje kakava izjava gdje se Vikić buni protiv penzionisanja?
- cico x
#60 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
kako narod pusi fore ovdje to je nemoguce,pa ovi kreteni sa vrha samo traze likove poput lukaca da svoja sranja preusmjere na druge,sad je lukac za sve kriv,i za mevlida i vikica i portugal.....?
fakat mi s egadi ftv,postali su kao avaz,samo pljuju po odredenim ljudima po direktivi .
i fakat da je nesto ovdje trulo,valjda bi s evikic javio i rekao nesto?
fakat mi s egadi ftv,postali su kao avaz,samo pljuju po odredenim ljudima po direktivi .
i fakat da je nesto ovdje trulo,valjda bi s evikic javio i rekao nesto?
-
pemanapemani
#61 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Kako je bilo fino vidjeti glavnog urednika Večernjeg lista kao najrelevantnijeg sagovornika u obračunu sa "nepodobnim" Lukačem.
Kada su bili neredi na Grbavici, FTV je objavila da je policija nenadjebivo uradila svoj posao. Kada je Mevlid rešetao ambasadu, FTV je objavila da je reakcija policije bila odlična.
Jučer je Lukač okarakterisan kao krivac za neadekvatno reagovanje policije u navedenim situacijama.
Izuriniram se na takvo "nezavisno" i "objektivno" novinarstvo.
Kada su bili neredi na Grbavici, FTV je objavila da je policija nenadjebivo uradila svoj posao. Kada je Mevlid rešetao ambasadu, FTV je objavila da je reakcija policije bila odlična.
Jučer je Lukač okarakterisan kao krivac za neadekvatno reagovanje policije u navedenim situacijama.
Izuriniram se na takvo "nezavisno" i "objektivno" novinarstvo.
- heckler
#62 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Jeste li se malo zaletili? I sta cemo sad? Nisam vas dobro protumacio? Ili je i ovo nekakva FTV laz koju sprovodi kroz kontrolu Avaza? Udbasko - sandzacka mafija?
Da ja ponovim pitanje. Sta i za koga radi Dragan Lukac?Komandant specijalaca FBiH Dragan Vikić: Još nisam za penzije!
Vikić pokazao dokumente Zavoda PIO/MIO prema kojima nema uvjeta za penziju u koju ga šalje direktor FUP-a
Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP), u prvom istupu u javnosti u vezi s njegovim penzionisanjem dao je izjavu za "Dnevni avaz" u kojoj je potcrtao da posjeduje sva rješenja o tome da još nije stekao uvjete za penziju.
Neću politizirati
Direktor FUP-a Dragan Lukač, naime, potpisao je rješenje o penzionisanju Vikića kao i naredbu o primopredaji njegove dužnosti do 31. decembra s obrazloženjem da je navršio 40 godina mirovinskog staža.
- Nije mi cilj da pravim problem od ovoga niti da politiziram. Namjera mi je samo da iznesem tačne činjenice, a one govore da imam 36 godina radnog staža, što su potvrdili svi nadležni organi, uključujući i samog premijera FBiH Nermina Nikšića - kazao nam je Vikić.
U rješenju Kantonalne administrativne službe Federalnog zavoda PIO/MIO od 25. oktobra, koje nam je dao na uvid, stoji da "prema matičnoj evidenciji Dragan Vikić ima 36 godina radnog staža".
Vikić napominje da su glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović i ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber u svojim dopisima potvrdili da on nije stekao uvjete za penzionisanje, s opaskom da se poseban (ratni) staž može uračunati "isključivo zahtjevom osiguranika, a ne poslodavca".
Imamo dobre rezultate
Potkrepljujući nam sva ova rješenja, među kojima je i zaključak Vlade FBiH, Vikić je naglasio da on ne želi da mu bude uračunat bilo kakav ratni staž, dodavši da takvog staža uopće i nema u evidenciji Zavoda PIO/MIO.
- Želim da vodim Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a u koju sam ugradio sebe i koja bilježi veoma dobre rezultate. Ne znam kome je u interesu da je ruši - zaključio je Vikić.
- Bosnolog
#63 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Lukaca treba otjerati i na njegovo mjesto postaviti gospodina heroja i veliku ljudsku gromadu Vikica,..Lukac je moje veliko razocarenje,....
-
IHAVEDREAM
#64 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Veliki VOJKSOVODJE nikada nisu bili dobri politicari......(Bosnolog wrote:Lukaca treba otjerati i na njegovo mjesto postaviti gospodina heroja i veliku ljudsku gromadu Vikica,..Lukac je moje veliko razocarenje,....
- Skijaš
#65 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Vikić se dakle ipak odlučio oglasiti, sa jasnom poruku na kraju. Njemu su nuđeni milioni da napusti Sarajevo i bude oštrica Herceg Bosne, no on je to odbio. I ako se radi o nekom manevru kojim se njega pokušava skinuti i postaviti nekog koga se može lakše kontrolisati, a radi, imamo ozbiljan problem. Lukač, brate, druže, prijatelju, tebi svaka čast, ali udario si gdje ne treba i trebaš ići.heckler wrote:Jeste li se malo zaletili? I sta cemo sad? Nisam vas dobro protumacio? Ili je i ovo nekakva FTV laz koju sprovodi kroz kontrolu Avaza? Udbasko - sandzacka mafija?
Da ja ponovim pitanje. Sta i za koga radi Dragan Lukac?Potkrepljujući nam sva ova rješenja, među kojima je i zaključak Vlade FBiH, Vikić je naglasio da on ne želi da mu bude uračunat bilo kakav ratni staž, dodavši da takvog staža uopće i nema u evidenciji Zavoda PIO/MIO.
- Želim da vodim Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a u koju sam ugradio sebe i koja bilježi veoma dobre rezultate. Ne znam kome je u interesu da je ruši - zaključio je Vikić.
- Boom71
#66 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
i ja sam ocekivao od lukaca,ali ispade drotina prava koja je pokazala slabost i sujetu.Bosnolog wrote:Lukaca treba otjerati i na njegovo mjesto postaviti gospodina heroja i veliku ljudsku gromadu Vikica,..Lukac je moje veliko razocarenje,....
- crven_barjak
#67 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
PotpisSkijaš wrote:Vikić se dakle ipak odlučio oglasiti, sa jasnom poruku na kraju. Njemu su nuđeni milioni da napusti Sarajevo i bude oštrica Herceg Bosne, no on je to odbio. I ako se radi o nekom manevru kojim se njega pokušava skinuti i postaviti nekog koga se može lakše kontrolisati, a radi, imamo ozbiljan problem. Lukač, brate, druže, prijatelju, tebi svaka čast, ali udario si gdje ne treba i trebaš ići.heckler wrote:Jeste li se malo zaletili? I sta cemo sad? Nisam vas dobro protumacio? Ili je i ovo nekakva FTV laz koju sprovodi kroz kontrolu Avaza? Udbasko - sandzacka mafija?
Da ja ponovim pitanje. Sta i za koga radi Dragan Lukac?Potkrepljujući nam sva ova rješenja, među kojima je i zaključak Vlade FBiH, Vikić je naglasio da on ne želi da mu bude uračunat bilo kakav ratni staž, dodavši da takvog staža uopće i nema u evidenciji Zavoda PIO/MIO.
Nazalost, ocigledno da se radi o licnom sukobu, cini se konkretno problem ega i na jednoj i na drugoj strani.
Dragan Lukac je profesionalac, normalno je da zeli apsolutnu kontrolu nad svakim resursom FUP-a za koji je odgovoran, no dok je komandant Specijalne Policijske Jedinice Dragan Vikic, ta kontrola je moguca, ali uz obaveznu dozu respekta koju velicina poput Vikica apsolutno zasluzuje...a izgleda da tog respekta nije bilo od samog pocetka. Naprotiv. Ko god je postavio D. Lukaca na mjesto direktora imao je odlicnu viziju, kombinacija Lukac-Vikic je fenomenalna, ali nazalost samo na papiru. I opet, samo zbog njihove specificne naravi, jer po mom misljenju obojica su profesionalci, posveceni i zive za posao kojim se bave, i steta je sto ne mogu raditi zajedno.
Ta jedinica je poprilicno modernizovana u smislu opreme, po tom kriteriju su u samom vrhu u cijelom regionu ( i ubjedljivo prednjace u BiH naspram svih ostalih jedinica slicne namjene), a Vikiceva uloga u izgradnji te jedinice je ogromna i po misljenju mnogih, presudna. Njegov autoritet unutar federalne Vlade nesumljivo i s razlogom je veoma snazan i neuporediv sa bilo kojim drugim visokim duznosnikom unutar agencija za spovedbu zakona u FBiH. Svi znamo zasto, i o tome pametni ljudi ne trebaju polemisati.
Bila bi prava steta da bilo koji od dvojice ode sa trenutnih pozicija.
Misljenja sam da ce doci (i po svakom sudu moralo bi doci) do kompromisa i da ce se odluka povuci, i nadam se da ce obojica ostati na pozicijama na kojim trenutno rade. Vikara je ziva legenda i jedan od simbola odbrane Sarajeva, a Lukac primjer profesionalca koji je potreban nasoj zemlji.
- Skijaš
#68 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Države, ne samo te jedinice. Lukača cijenim i bilo bi šteta da ode, ali ako nam se postavlja taj izbor Vikić - Lukač, tu izbora nema. Pa Vikić da mi kaže sa petog sprata da skočim ja ne bih sekunde razmišljao. Ne bi mi ni stigao reći da se samo zajebav'o.crven_barjak wrote:a Vikiceva uloga u izgradnji te jedinice je ogromna i po misljenju mnogih, presudna
Dakle, u jednom od mojih prethodnih komentara je uredno zabilježena moja podrška Lukaču a protiv Lagumdžije i njegovih kerbera. Ali ovakav stav Vikića mijenja sve iz korijena, nemaju tu više ni SDP ni FTV bilo kakvu ulogu.
- Bosnolog
#69 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ovaj momanat nikada necu zaboraviti kada smo bili u skupstini RBIH kada se preplasenim gradanima opkoljenog Sarajeva i napadnute RBiH obratio legendarni Dragan Vikic,...IHAVEDREAM wrote:Veliki VOJKSOVODJE nikada nisu bili dobri politicari......(Bosnolog wrote:Lukaca treba otjerati i na njegovo mjesto postaviti gospodina heroja i veliku ljudsku gromadu Vikica,..Lukac je moje veliko razocarenje,...."Sto li je to tako)???????
Za glavnog sefa policije ne treba politicar vec onaj ko ce da ocisti gradove i ulice od kriminala,narkodilera i ucini ih sigurnijim za zivot gradana koji ih placaju da budu sogurni u svojim kucama,ulicama, saobracaju kao i djeca u skolama.
Policija je glavna poluga mehanizma uspostave zakona i reda a ne politicko baletanstvo i naprdivanje trbusatih i od piva razvaljenih krezubih murijasa koje kupis za deset maraka ili pivu,koji nisu spremni pretrcati pedeset metara da ne pogube pola opreme i isplaze jezik do pupka.
Ove nesposobne i politicke manipulante poput Likaca treba cistiti a sposobne dostajanstveno platiti,porediti Vikica i Lukaca je smijesno,.Lukac je zloupotrebio polozaj ovim sto je uradio heroju Vikicu,....
Vikic je za tri koplja iznad Lukaca neosporavajuci i Likiceve zasluge,Lukac je ovim cinom smisljenog i provokatinvog uklanjnja Vikica po licnoj sujeti ili necijem nalogu a moza nije tesko ni pretpostaviti po cijem,cime je sam sebi zapecatio karijeru,stoga treba biti uklonjen Lukac u ozboru izmedu Vikica ili njega,
P.S.Lukaca sam podrzavao i branio od Dodikovog i Dabicevog cetnika to jest direktora SIPA-e Lujica kada ga je ponizavao i smjenio ali ovo sto je uradio Vikicu je guranje prsta u zjenicu svima nama braniocima grada i drzave BiH.
Ovo je mnogo perfidnija nakana Lukaca od prijevremenog penzionisanja heroja Vikica,....Lukacev potez zestoko smrdi kao dio mnogo sireg plana rasturanja i sabotaze federalnog MUP-a
-
vanChuchie
#70 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
@"Bosnolog", trebaju nam obojica, ovakvi kakvi jesu! Ukoliko je moguće odreći se beneficiranog radnog staža onda zadržati D. Vikića što duže aktivnim u službi, ali nikako nam ne treba da zloupotrebljavamo Vikića u rušenju D. Lukača!Bosnolog wrote:
Ovo je mnogo perfidnija nakana Lukaca od prijevremenog penzionisanja heroja Vikica,....Lukacev potez zestoko smrdi kao dio mnogo sireg plana rasturanja i sabotaze federalnog MUP-a
Nešto mi u tvom postu "smrdi" (treba da promislim šta me navodi na takvu pomisao, možda samo sumnja u bilo kakav "sukob" na relaciji Vikić - Lukač, već da su takav sukob izmislili i iskonstruisali drugi - manipulanti javnim mišljenjem - FTV. Ovoj dvojici Dragana vjerujem iz čista uma).
- Skijaš
#71 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Neka napravi tim, neka hapsi kriminalce, neka istražuje Lagumdžiju, Hadžića i ostale pilićare, ali neka ne dira Vikića.Sarajmen wrote:![]()
Malo svjetla iz usta Zorana Čegara:
''Ima li Lukač podršku koja mu treba za uvođenje reda?
- Biće podrške ako on sebi bude napravio tim. On ima tamo rak rane koje mora odrezati odmah. A on će sigurno to uraditi. Ja ga dobro znam i mogu reći da neće više htjeti raditi ako mu ne dozvole da napravi tim. Izaći će u javnost i reći meni nisu dozvolili, hvala lijepo, doviđenja i otići će u mirovinu.
Izvor: http://banjalukain.com/front/hapsicu-kr ... u-policiji
-
popajic
#72 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
+1Skijaš wrote:Države, ne samo te jedinice. Lukača cijenim i bilo bi šteta da ode, ali ako nam se postavlja taj izbor Vikić - Lukač, tu izbora nema. Pa Vikić da mi kaže sa petog sprata da skočim ja ne bih sekunde razmišljao. Ne bi mi ni stigao reći da se samo zajebav'o.crven_barjak wrote:a Vikiceva uloga u izgradnji te jedinice je ogromna i po misljenju mnogih, presudna
Dakle, u jednom od mojih prethodnih komentara je uredno zabilježena moja podrška Lukaču a protiv Lagumdžije i njegovih kerbera. Ali ovakav stav Vikića mijenja sve iz korijena, nemaju tu više ni SDP ni FTV bilo kakvu ulogu.
-
vanChuchie
#73 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Čista emocija, a ne razum, opredjeljuje vas u stavu i lažno isforsiranoj dilemi (koje nema, netko ju je izmislio).
@Skijaš, siguran sam da umiješ na osnovu „ofarbanih“ informacija FTV-a locirati suštinu aktuelnog problema (nije to ni Lukač, a ni Vikić, i mislim da po tom pitanju uvažiš mišljenje „sarajmena“ - „zavadi pa vladaj“!).
Ako bih se u ovom momentu pred mene postavila dilema: koga zadržati u službi – opredijelio bih se za Lukača! U ovom periodu takav profil kadra nam je svima korisniji i potrebniji.
@Skijaš, siguran sam da umiješ na osnovu „ofarbanih“ informacija FTV-a locirati suštinu aktuelnog problema (nije to ni Lukač, a ni Vikić, i mislim da po tom pitanju uvažiš mišljenje „sarajmena“ - „zavadi pa vladaj“!).
Ako bih se u ovom momentu pred mene postavila dilema: koga zadržati u službi – opredijelio bih se za Lukača! U ovom periodu takav profil kadra nam je svima korisniji i potrebniji.
- Skijaš
#74 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ma FTV su lešinari i to ne mijenja stvar. Govorim o činjenici da neko pokušava penzionisati Vikića protiv njegove volje. Red je bio da se čovjeku kaže "Sa beneficiranim stažom imaš uslove za penziju, šta želiš ?" Vikić bi rekao (kao što je svaki pravi patriota rekao) "Neću ništa beneficirano, neću povlastice, neću da naplaćujem službu svojoj zemlji i svom gradu, neka to rade kokošari s Čaršije. Hoću da odradim svoj staž pošteno, neću na foru da se privalim državi na teret". Vikić bi to rekao, stvar bi bila riješena u 30 sekundi i mi bi nastavili podržavati Lukača protiv ljigavaca iz SDP-a. Ali ovako pokušati šutnuti Vikića, pa normalno da mi se pomuti razum, normalno da prorade emocije, nemoj zajebavati, ne može se ovdje ostati smiren.vanChuchie wrote:Čista emocija, a ne razum, opredjeljuje vas u stavu i lažno isforsiranoj dilemi (koje nema, netko ju je izmislio).
Neka fala. Pišam se ja i na tu državu i na te ciljeve koji bi pravdali tako nešto. Neka se obustavi ovaj pokušaj Vikićevog penzionisanja i imaćemo i Lukača i Vikića. Neka ganja kriminalce i imaće našu podršku i protiv usranog Lagumdžije i protiv FujTV-a, ali neka se prvo skine Vikiću s vrata.Ako bih se u ovom momentu pred mene postavila dilema: koga zadržati u službi – opredijelio bih se za Lukača! U ovom periodu takav profil kadra nam je svima korisniji i potrebniji.
-
dibidus
#75 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Kompromis: Vikic ide u penziju (sto bi on bio izuzetak ako ima uslove) ali postaje vanjski saradnik SIPe (savjetnik direktora ili nesta slicno).
Ovo je inace oproban i veoma cest model u drzavnoj sluzbi.
Ovo je inace oproban i veoma cest model u drzavnoj sluzbi.