godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Konzervativac

#51 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Konzervativac »

cyprus wrote:
ljubav_aha wrote:...naravno,sukob tibetanksih budista i muslimana postoji
Al ne baš svih muslimana. Koliko sam ja skonto, na Tibetu živi manja grupa hajmo ih nazvat autohtonih muslimana i sa njima tibetanski budisti nemaju problema.

Imaju dobre odnose ko Srbi sa šiptarima :D

Pa procitaj malo vise o cistitkama muslimana za vrijeme budističke teokratske monarhije, i ako se iko slaze u Tibetu sada su domicilni muslimani i pišokozci. :roll:
cyprus

#52 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by cyprus »

Konzervativac wrote:
cyprus wrote:
Al ne baš svih muslimana. Koliko sam ja skonto, na Tibetu živi manja grupa hajmo ih nazvat autohtonih muslimana i sa njima tibetanski budisti nemaju problema.

Pa procitaj malo vise o cistitkama muslimana za vrijeme budističke teokratske monarhije, i ako se iko slaze u Tibetu sada su domicilni muslimani i pišokozci. :roll:
Možda nije neki relevantan izvor, ali ja sam nedavno pročito ovo:
Ethnic Tibetan Muslims (called Kache in Tibetan) have lived peacefully alongside Tibetan Buddhists for over a thousand years, because Buddhist Tibetans are prohibited by their religion from killing animals, yet require meat to survive in their mountain climate. However, Tibetans have severe problems with Chinese muslims (called Kyangsha in Tibetan)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_iss ... c_of_China

E, sad ako ti imaš kakvih relevantnijih izvora, bio bih ti zahvalan da me uputiš, pošto mi je to potrebno :)
ljubav_aha

#53 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by ljubav_aha »

Konzervativac wrote:
cyprus wrote:

zar nije bolji primjer Kasmir,ne trebaju srbija i kosovo

nasla sma odlicna link,youtube i link o prezentaciji sa youtube

http://islamandtibet.wordpress.com/

kineski muslimani se razlikuju od muslimana na tibetu/jezik,realcije sa lokalnim stanovnistvom tibeta i sl./
Accordingly there are two groups of Muslims minorities in Tibet today; Kashmiri Muslims also known as Tibetan Muslims and Chinese Muslims also known as Hui (Cabezon 15).
cyper je upravo objasnio u svom postu :-D

Knzervativac,svako teokratski orijentirano drustvo je tako "treiralo" manjine :|

istina,sukob postoji,socio-ekonomske razlika postiji;

npr.kako su pripadnici budizma i hinzduizma tretirani od strane muslimana treirani u bangladesu

Budizam,kao i ostale religijske grupe ,posjeduje "tamnu stranu" medjuljudksih odnosa
Konzervativac

#54 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Konzervativac »

cyprus wrote:
E, sad ako ti imaš kakvih relevantnijih izvora, bio bih ti zahvalan da me uputiš, pošto mi je to potrebno :)

Gledao na CNN, Al-Jazeer-i, na (jebenom) FOX NEWS-u i nekoliko dokumentaraca o "izvrsnom" tretiranju muslimana u Tibetu od strane većinskog stanovništva. I ta domicilna muslimanska populacija je prihvacena tek nakon sto su gotovo nestali za vrijeme Pagmodru dinastije i slazem se da su imali svoje malo zlatno doba za vrijeme 5. Dalaj Lame, ali i Jevreji su isto ga imali u Njemačkoj...

Dokumentarce sam potrazi , a evo imas ovo na wikipediji o "bratstvu i jedinstvu" imzeđu Muslimana i Budista na Tibetu http://en.wikipedia.org/wiki/Persecutio ... of_Muslims :skoljka:
Hadzi Lojo

#55 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Hadzi Lojo »

Dovoljno je pogledati film "7 godina u Tibetu" pa ce nam svima biti jasno sta su Kinezi radili.
Zemlje okupirane od strane njemackog fasizma su oslobodjene nakon IIww, a zemlje okupirane od strane crvenog fasizma nisu ni dan danas.
Bojim se da ce Tibet biti slobodan isto kao Amerika i americki Indijanci.
nosara

#56 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by nosara »

Hadzi Lojo wrote:Dovoljno je pogledati film "7 godina u Tibetu" pa ce nam svima biti jasno sta su Kinezi radili.
Zemlje okupirane od strane njemackog fasizma su oslobodjene nakon IIww, a zemlje okupirane od strane crvenog fasizma nisu ni dan danas.
Mi smo slobodni, boli nas cuna... :wink:
Konzervativac

#57 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Konzervativac »

nosara wrote:
Hadzi Lojo wrote:Dovoljno je pogledati film "7 godina u Tibetu" pa ce nam svima biti jasno sta su Kinezi radili.
AMIN,
Glavno je da mi nestojimo na putu pisokozcima i ne preseravamo previse o patnji Tibetanaca, pa bice i mirna Bosna :D

Ma u sadašnjoj situcaiji u svijetu glavno je da mi Bošnje podvijemo rep i da neguramo nos u tuđa posla. Nama čitav svijet o kojem treba da se brinemo kako cemo unaprijediti mora da bude od Drine do Une i od Save do Neretve, ništa više i ništa manje :bih:
Hadzi Lojo

#58 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by Hadzi Lojo »

nosara wrote:
Ma mi smo ko u rezervatu, bjelosvjetski mocnici lijece frustracije preko nasih ledja.
nosara

#59 Re: godinama okupirani Tibet se bori vec 50 i "kusur" godina ...

Post by nosara »

Irony (from the Ancient Greek εἰρωνεία eirōneía, meaning dissimulation or feigned ignorance)[1] is a rhetorical device, literary technique, or situation in which there is a sharp incongruity or discordance that goes beyond the simple and evident intention of words or actions... :roll:
Post Reply