Šta je problem naše zemlje?

Post Reply
leo_

#51 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

leo_ wrote:Pa generalno problem smo mi mali/obicni ljudi. Prvo ide "a đe sam ja tuj, a đe mi je za šćerku nešta da radi?", a svi bi smo platili da imamo "oklen" i da imamo kome "uturiti". Drugo, sto pravimo merhamet naciju na svakom koraku. Sve je vishe ljudi kojima se treba udjeliti nesto, pomoci oko necega, skupiti za ovo i za ono (ne govorim o operacijama, ali recimo i tu, lakse je placati od osobe do osobe operacije u Italiji, nego skupiti pare i otvoriti klinku u drzavi, jer sigurno ima specijalizovanih ljudi i moglo bi ih se naci), pogotovo mladjih ljudi, koji vishe nisu sposobni niti konkurentni ni za sta. Svakim danom sve vishe i vishe nasa tzv. omladina provodi vrijeme po kafanama jer babo nikad nije zalio dati za kahve iako jadan prodaje flastere "hajmo, marka sto komada". Jedini oblik rijesavanja problema u drzavi, za gradjane, predstavljaju izbori koji su naravno samo privid, jer je apsolutno svejedno ko ce doci na vlast, ma koliko se neki trudili da to opovrgnu i onda svi prestanu razmisljati o drzavi i opet se sva prica bazira na to kako naci stelu i kako sto efikasnije ogovarati onoga sto je platio da se zaposli.
Dalje, sve "nevladine organizacije" su ustvari stranacke ogranizacije, a niti jedna od tih organizacija ne pokusava da se bavi problemom ekologije npr., vec su tu obicno neki sminkercici s pederskim torbicama i minđušom u nosu i uvijek spremnim papiricem na kojem im je neko napisao poneku filozofsku recenicu protiv trenutne vlasti.
Zatim, ako RS pravi neke ogromne probleme u drzavi, nije RS kriva za to sto u Pederaciji: 1. nemamo ceste kako treba, 2. svako ko ima lovu moze praviti ruglo od bilo kojeg grada kako hoce (primjer Tibra komplex i ostali), 3. nemamo cistu okolinu, 4. nemamo efikasnu policiju (pricam o problemima obicnih ljudi, od obijanja auta, kad policija vishe i ne izlazi na mjesto zlocina, vec telefonom sve zabiljeze, pa do otimanja nakita, cekera i sl.), 5. sto nemamo zastitu radnika, pa ljudi i dalje rade za 400KM i sto nemamo zastitu potrosaca, sto nemamo poticaj privrednika, prije svega poljoprivrednika, sto nemamo osnovne kulture, sto nemamo tramvaje koji se ne ljuljaju, sto nemamo ustanove za zbrinjavanje dijece-prosjaka, koja se lede u maicama iako imaju sta obuci, samo da bi izvukli marku od nekog. da ne nabrajam vishe. Sve su ovo neki problemi, koji nisu krucijalni kao npr. naci posao i obezbjediti hranu i odjecu i sl., ali definitivno malo po malo unistavaju ovo drustvo. posmatram raju i vidim da je u ovo doba postalo sramotno ako neki muskarac ide ulicom i nosi knjigu u ruci (*ebo sve svoje, vidi pedera), izuzev strucne literature(dobro *ebi ga, studira covjek), ali je "furka" da svi imaju slusalice u usima ili da se odvrne "zikacha" u aftu.
Sretno nam !
Evo prije pola sata naidjoh pored buduceg stambeno-poslovnog prostora (ili centra kako ondje pise). Lokacija Ilidza.
Image
KENJAC

#52 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by KENJAC »

Ne znam sta je problem, al znam da ja nisam! Ne trpajte me medju "mi" i medju "nas" ! Ni jednim svojim potezom nisam doveo Bosnu u ovu situaciju. Nek se stide oni sto su to uradili, ako obraza imaju, ja sam ciste savjesti! Kad je bilo glasat, svi glasaju za svoje. Kad je bilo krast, svak ukro sto je mogo. Kad su bacili kost medju vas poklali ste se ko gladni psi. Kad je bilo da dvojica zajebu jednog odma' ste se svrstali!
E pa onda nemojte mene medju vas! Ja se takvih igara nisam nikad igro! Ne perite svoju savjest preko mojih ledja!
heckler

#53 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

Eki sta je problem zemlje. Problem su ljudi nastanjeni u njoj. U prosjeku karina od ljudi po svim parametrima. Genetski sund.
leo_

#54 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

heckler wrote:Eki sta je problem zemlje. Problem su ljudi nastanjeni u njoj. U prosjeku karina od ljudi po svim parametrima. Genetski sund.
ima li gdje moderatora?
heckler

#55 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

leo_ wrote:
heckler wrote:Eki sta je problem zemlje. Problem su ljudi nastanjeni u njoj. U prosjeku karina od ljudi po svim parametrima. Genetski sund.
ima li gdje moderatora?
U gornjem desnom cosku posta postoji trokutasti dugmic sa crvenih usklicnikom u njemu. Pritiskom na taj dugmic i biranjem par opcija i eventualno ostavljenim komentarom mozes prijaviti post moderaciji koja ce odluciti da li post krsi pravila foruma i o eventualnim sankcijama.

Medjutim to nece rijesiti problem da u prosjeku, gradjani ove zemlje po ponasanju, stavu i mentalnom sklopu i ne zasluzuje bolje od sadasnjeg stanja.
Da su imalo drugaciji, do sada bi se izborili za promjene ka boljem, latili posla i pocevsi od svoje avlije poceli grabiti ka naprijed.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by PipiDugaDevetka »

heckler wrote: Medjutim to nece rijesiti problem da u prosjeku, gradjani ove zemlje po ponasanju, stavu i mentalnom sklopu i ne zasluzuje bolje od sadasnjeg stanja.
Da su imalo drugaciji, do sada bi se izborili za promjene ka boljem, latili posla i pocevsi od svoje avlije poceli grabiti ka naprijed.
:-) :D
daisy80 wrote:imamo previše pametnih

Samo treba da prestanu da popuštaju već jednom, ali ne na srcu.
:D
Hemel wrote:...nepismenost
Zar na ovom Forumu nije već konstatovano da su NAJOPASNIJI POLUPISMENI?
:mrgreen:
naja22

#57 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by naja22 »

Problem su ovakve teme.. Sad ce se vidjeti na djelu 'pametnjakovici' :skoljka: :run:
popajic

#58 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by popajic »

PipiDugaDevetka wrote:
heckler wrote: Medjutim to nece rijesiti problem da u prosjeku, gradjani ove zemlje po ponasanju, stavu i mentalnom sklopu i ne zasluzuje bolje od sadasnjeg stanja.
:-) :D
:D
Svako u svojoj avliji to vec daaavno obavio !
leo_

#59 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

heckler wrote:
leo_ wrote:
ima li gdje moderatora?
U gornjem desnom cosku posta postoji trokutasti dugmic sa crvenih usklicnikom u njemu. Pritiskom na taj dugmic i biranjem par opcija i eventualno ostavljenim komentarom mozes prijaviti post moderaciji koja ce odluciti da li post krsi pravila foruma i o eventualnim sankcijama.

Medjutim to nece rijesiti problem da u prosjeku, gradjani ove zemlje po ponasanju, stavu i mentalnom sklopu i ne zasluzuje bolje od sadasnjeg stanja.
jesi li ti ocistio svoju avliju? de podjeli s nama, tzv. ka?inama, svoje uspjehe iz avlije. dokle grabis ti, do komsijne avlije ili si vec u trecoj mahali? o ponasanju pricas? - da, ti si najbolji primjer. stav? - koji je tvoj stav? mentalni sklop? - kakav je to nas mentalni sklop? de nam to malo elaboriraj, nemoj tako uopsteno pisati.
heckler

#60 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

:lol:

Nemogu da vjerujem da pored ociju moram jos nekom crtati najosnovnije stvari ali u redu.

Prvo, govorim o prosjeku, a prosjek cini i akademik iz sarajeva i stanovnik Gornje Maoce.

Kao narod patimo od kompleksa vece vrijednosti. Svi su glupi, ruzni i levati osim nas, a mi smo zadnja rupa na svirali po skoro svim parametrima.

Na izborima biramo ljude koji nas pljackaju bez pardona vec desetljece i po. Ne dizemo glas protiv korupcije koja je na svakom koraku od dvobanke za drota, preko laminiranog "cjenovnika" kod doktora (ni zena se bez veze vise ne moze poroditi), do stokakvih stela za raznovrsne birokratske stupice, pa do kontrolisanja kamenoloma za potrebe cestogradnje itd. Ne dizemo glas ni protiv koje nepravde i treba smak svijeta da se desi da poveca grupa izadnje na ulice a i to rijetko kad se do kraja izgura.
Nepismenost veca sad nego prije 40 godina. Procenat visokoobrazovanih na 1000 stanovnika ispod svih prosjeka. I medju to malo visokobrazovanih tone kupljenih ispita i diploma.
Uglavnom smo lijeni, cast izuzetcima. Glavna ambicija uvaliti guzicu u drzavnu instituciju ili preduzece. 50-80 posto zemlje stoji neobradjeno. Gledamo u drzavu za sve i svasta. Procenat malih preduzecana na 1000 stanovnika ispod svakog prosjeka. Banalan primjer je nedavni intervju sa vlasnicom Scontoprom-a. Kaze moraju da uvedu robotizaciju, ne mogu da radnike nadju. Dodju na par sedmica, dobiju pravo na zdravstveno na birou i sajonara. Privatna inicijativa skoro nepostojeca.

Spominjem simbolicnu "svoju avliju". http://www.sarajevopanorama.info/ Provrti panoramom nase metropole. Koliko je kuca visespratnica bez fasade? Koliko ih je nelegalno izgradjeno na klizistu? Ko nam je tu kriv? Dodik? MZ? Zionisti?
Za odrzavanje zajednicke povrsine u naselju treba samo dobra volja. I to je previse za vecinu.
Na opstinskom, kantonalnom i federalnom nivou nema entitetskog glasanja i ometaca koji bi blokirali pozitivne procese a 90% zivotnih problema se tu rjesava. Ko je kriv? Pa politicari koje smo izabrali sami sebi.

Sta se imamo lagati koji k. Tanki smo ko narod i dok se to ne promjeni ovako ce nam i biti.
AlienBiH

#61 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by AlienBiH »

Krivi smo mi

O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili

Ma sta su znali djenerali i brkati majori
jedino da vicu: pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali
ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili
nama je lepo, taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci, lude i psihopate
sto su rusili pa sada nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali
sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali

Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro, sreca jedna neizreciva
Putuj planeto, ovde se vrag priziva
nama je lepo, slika jedna neopisiva
Kao sto ga djole momacki otpjeva, "krivi smo mi".

Mozda je tekst pjesme u malo sirem kontekstu nego tema, ali ja mislim da je ubo u srz.
alibaba_i_30_godina

#62 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by alibaba_i_30_godina »

Problem smo svi mi, problem su ljudi koji zive, rade i skoluju se ovdje!

Bez ovakvih ljudi ova mala zemlja na brdovitom Balkanu bi dosta lakse disala!
I naravno Dzej

#63 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by I naravno Dzej »

Problem su narodno-filozofski nazori tipa: Biće... polako,daće Bog.Zatim : svako ima svoju nafaku. Glasaću za ovog našeg, em što je naš,em mi zaposlio tetkića.Nek nas kradu, kradu me barem moji.Šuti Ramize čuće te neko (najčešća sugestija žene mužu iznerviranom posle gledanja vijesti).Ko da ja nešto mogu promjeniti. Sve su ovo nama stranci zakuhali. Vidi ovog papka. Sve nam ove Sandžaklije preuzeše ( umjesto Sandžaklije može i Fočaci, Hercegovci....)
vox-populi

#64 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

Ljudi. Nije problem ni Dodik, ni Mevlid, ni Zapad ni Istok ni EU ni USA. Nego obicni, prosjecni ljudi u BiH.

Cast pojedincima kojih je sve manje i manje.
xyzz3

#65 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

svi vi ,, svi redom kriticari-- prstom u celo,, pa onda dalje zalopojke bacati.
sta ste vi uradili da bude bolje citavom drustvu ?

normalno da covjek gleda sebi. i bog je prvo sebi bradu stvorio,,
normalno da gleda da se uvali u dobru firmu.
normalno da trazi manje posla za vecu platu.(ako ima te mogucnosti)
normalno da glasaju za svoje (svoj je svoj, uvijek bolji od tudjeg)
ostalim price o doktorima (gdje pobogu na svijetu ima da se doktori ne placaju ?? ) i policajcima ( svaka se kazna mora platiti. da li direktno drotu ili na sudu, meni je isto )

ne postoji drzava na svijetu gdje vecina stanovnika ne tezi gornjim ciljevima.
i jedan nijemac gleda da se uvali u dobru drzavnu firmu.
i jedan kanadzanin trazi manje posla za vecu platu.
jedan texan iz amerike ce uvijek glasati za svog texana nego tamo nekog iz new yorka.

razlika izmedju funkcionalne drzave i ne funkcionalne lezi u provodjenju zakona.
navedite gdje bi voljeli da se zakoni provedu efikasnije i imat ce te funkcionalniju drzavu.
prestanite mljeti o nekim osnovnim ljudskim stvarima.
ko pobogu od nas ne bi volio manje posla za vecu platu ?
ako to ne zelis, onda nesto nije u redu s tobom. nisi normalan.
Last edited by xyzz3 on 03/11/2011 04:04, edited 1 time in total.
vox-populi

#66 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

Kao sto rekoh, ljudi.

Posebno oni kojima je podmicivanje sasvim normalna stvar. I posebno oni koji glasaju za "svoje" samo zato sto su "svoji". Takvi su i izglasali aktuelnu garnituru vlasti koja vec 13 mjeseci ne moze/nece da formira drzavnu vladu.
heckler

#67 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

xyzz3 wrote:gdje pobogu na svijetu ima da se doktori ne placaju ??
Ako svijet zavrsava u Izacicima ili B. Gradisci onda fakat nema nigdje na svijetu :lol: :lol: :lol:
heckler

#68 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

Nego... kad/ako definisemo problem kako dalje? To je vec interesantnija tema.
carlos acosta
Location: mozda je vrijeme da si priznas da na svijetu nema niceg osim sna

#69 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by carlos acosta »

drug tito je davno rekao kako dalje, ali ne poslusasmo ga
xyzz3

#70 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

heckler wrote:
Ako svijet zavrsava u Izacicima ili B. Gradisci onda fakat nema nigdje na svijetu :lol: :lol: :lol:
ne razumijem.
stvarno, ozbiljno pitam gdje , u kojoj zemlji na planeti , ides doktoru i ne moras nista platiti ?
Frishak

#71 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by Frishak »

shin wrote:Mentalitet naroda.
slazem se

nas mentalitet je uzas
heckler

#72 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by heckler »

xyzz3 wrote:
heckler wrote:
ne razumijem.
stvarno, ozbiljno pitam gdje , u kojoj zemlji na planeti , ides doktoru i ne moras nista platiti ?
Ti mene zezas? Govori se o korupciji ljekara koja ide dotle da neki od njih cak imaju i laminirani "cjenovnik" zavisno od "usluge" koju cine.
vox-populi

#73 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

heckler wrote: Ti mene zezas? Govori se o korupciji ljekara koja ide dotle da neki od njih cak imaju i laminirani "cjenovnik" zavisno od "usluge" koju cine.
Dzaba pricas. Objasnjeno je to milion puta, skontao ko je htio. Ili ko je mogao.
xyzz3

#74 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

heckler wrote: Ti mene zezas? Govori se o korupciji ljekara koja ide dotle da neki od njih cak imaju i laminirani "cjenovnik" zavisno od "usluge" koju cine.
kojoj korupciji ljekara ?
ako ne dajes nikakve izdatke za doktora; ako nisi prijavljen i ne uzima ti od dnevnice procenat sa ljekarske usluge, zasto bi jedan doktor tebe ljecio za dzabe ? normalno da ce ti staviti cjenovnik pred nos !
pa nigdje pobogu nije dzabe.
u americi kada nemas osiguranja stave te u sobu sa tri ili cetiri druga covjeka; ne daju ti tv da gledas, a ako hoces neke apsolutno skupocjene operacije, odbiju te. kada imas dobro osiguranje, treitaju se kao kralja.imas jednu sobu samo za sebe, imas tv i sve druge skupocjene preglede.
znaci, jasno ti kaze "" koliko para toliko muzike".
zasto bi kod nas bilo drugacije ?>??

PS. nemoj misliti da je tako samo u americi. svagdje u svijetu je tako.
pitaj ove iz njemacke koji su na socijali kako se doktori postupaju sa njima. samo im jos fali da ih hraknu u lice pri pregledu.,.. :D
kockica_kockica

#75 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by kockica_kockica »

Problem smo mi sami jer i kad nam se ukaze prilika da promijenimo nesto mi to ne uradimo....
Problem je sto za svako lose u zemlji nadjemo neku goru zakrpu koja ce to nase lose opravdati...
I onda nam je normalno:
da placamo zdravstveno osiguranje a placamo ekstra doktore da nas pregledaju
da trazimo stelu za sebe a kad neko drugi to isto radi osudjujemo
da nam policija progleda kroz prste kad napravimo prekrsaj a ubismo se od pisanja o raznim krkanima, i majstorima voznje i parkiranja
da nam iz skole djeca izlaze glupa i zatucana sa stvarima koje u skoli nebi trebali uciti
da krivimo druge za nas neuspjeh

BiH je nas kolektivni neuspjeh.. Nama niko nije kriv mi smo sami krivi sto nam je ovako...
Post Reply