Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leftist

#51 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

disappointed wrote:a čega je skraćenica JOSD?
i mogu li se gdje vidjeti osnove i glavne teze te organizacije ako je organizacija

JOSD je skracenica za Jedinstvena Organizacija za Socijalizam i Demokratiju a osnovne principe mozes vidjeti na www.josd.org tu mozes vidjeti statut organizacije kao i nas najaktuelniji dokument "7 stvarnih razloga za proteste u BIH" gdje smo ponudili nase rjesenje.
madner

#52 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Procitao sam vam prvu tacku i samo bih vas pitao da li je iko od vas citao ista od Miltona?
Energični leptir

#53 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Energični leptir »

madner wrote:Procitao sam vam prvu tacku i samo bih vas pitao da li je iko od vas citao ista od Miltona?
Ako mislimo na TOG Miltona, da čitali smo. Milton i njegovi sljedbenici su jedan od razloga postojanja JOSD-a i sličnih organizacija širom svijeta. :D
Leftist

#54 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

madner wrote:Procitao sam vam prvu tacku i samo bih vas pitao da li je iko od vas citao ista od Miltona?

Gadi mi se lik :-D fuj, koji izopaceni um, Pinocheov, i ko zna jos od koliko bolesnih umova, dobar drug :)
Leftist

#55 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

Ne znam ni jedno mjesto na svijetu koje je prihvatilo njegove savjete i postala zemlja blagostanja :-)
madner

#56 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Energični leptir wrote:
Ako mislimo na TOG Miltona, da čitali smo. Milton i njegovi sljedbenici su jedan od razloga postojanja JOSD-a i sličnih organizacija širom svijeta. :D
Nisam mislio na njegove stavove i politicka opredjeljenja nego na njegove ekonomske teorije. Ne gotivim ni ja Newtona ko covjeka, ali ne negiram da tintara boli ako je ispod kamena koji se pusti sa 10m :D
Energični leptir

#57 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Nisam mislio na njegove stavove i politicka opredjeljenja nego na njegove ekonomske teorije. Ne gotivim ni ja Newtona ko covjeka, ali ne negiram da tintara boli ako je ispod kamena koji se pusti sa 10m
Pa i ja govorim o njegovim teorijama, atomiziranom društvu konzumera i sebičnjaka, nasuprot kojeg većina čovječanstva grca u najgoroj bijedi i koje su dovele svjetsku ekonomiju do kolapsa i koje govore da će sve biti u redu s nekim još gorim desperado libertarijanizmom. Nemamo mi baš ništa protiv njega kao čovjeka. Siguran sam da je ponekad pomazio cuku i udijelio nešto u dobrotvorne svrhe.
disappointed

#58 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by disappointed »

nigdje ne vidjoh ko predstavlja ovu organizaciju, imena?
nisu stranke, ok, svidja mi se, ali ko iza svega stoji? lijepo zamišljenu ideju može pokvariti samo jedna korumpirana glava koju nije teško naći u moru mita i korupcije. zahtjevi su ok, mada ne predstavljaju ništa novo, i ne znam koliko su realno izvodivi, ali uslovno rečeno ako bi se uspjelo uticati tim zahtjevima na vlast (pretpostavljam da je to svrha), znači ako bi se uspjelo to realizirati, naravno da bi bilo bolje ovom napaćenom narodu.
ali....prije svega mislim da postojeća vlast neće dozvoliti određene promjene jer ne pronalazi svoje interese tu, a da bi se vlast natjerala da ispuni ovih 7 zahtjeva, neophodno je ovoj organizaciji u svojim redovima da ima ljude koji nisu samo radnici vec i ljude koji imaju neke ključne uloge ako ne u politici onda barem u privredi, intelektualce, profesionalce...s druge strane po meni je osnova opstanka ovakve organizacije održati je čistom od korupcije! nije teško u svoje redove dovesti masu, potrebna je kvalitetna i efektivna masa
Energični leptir

#59 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

disappointed wrote:nigdje ne vidjoh ko predstavlja ovu organizaciju, imena?
nisu stranke, ok, svidja mi se, ali ko iza svega stoji? lijepo zamišljenu ideju može pokvariti samo jedna korumpirana glava koju nije teško naći u moru mita i korupcije. zahtjevi su ok, mada ne predstavljaju ništa novo, i ne znam koliko su realno izvodivi, ali uslovno rečeno ako bi se uspjelo uticati tim zahtjevima na vlast (pretpostavljam da je to svrha), znači ako bi se uspjelo to realizirati, naravno da bi bilo bolje ovom napaćenom narodu.
ali....prije svega mislim da postojeća vlast neće dozvoliti određene promjene jer ne pronalazi svoje interese tu, a da bi se vlast natjerala da ispuni ovih 7 zahtjeva, neophodno je ovoj organizaciji u svojim redovima da ima ljude koji nisu samo radnici vec i ljude koji imaju neke ključne uloge ako ne u politici onda barem u privredi, intelektualce, profesionalce...s druge strane po meni je osnova opstanka ovakve organizacije održati je čistom od korupcije! nije teško u svoje redove dovesti masu, potrebna je kvalitetna i efektivna masa
Više puta smo nastupali u medijima imenima i prezimenima. Dakle, nismo anonimni. Vjeruj, korumpiranih političara i glava nema, jer takve zaobilazimo u širokom luku. Dođi u subotu da se upoznamo i popričamo, pa ćeš se i uvjeriti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#60 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

Energični leptir wrote:
JoseMujica wrote:da branite sve prigodnim pripoćenjem......to je još davno nazvano salonskim revolucionarizmom
Ti si zao ili pokvaren čovjek, ili hoćeš da vidiš samo ono što hoćeš da vidiš. Naši članovi su uvijek bili na licu mjesta UZ RADNIKE. Ah da, zaboravio sam učestvovanje cijele srednjoškolske grupe JOSD-a u Zavidovićima u više radničkih protesta. Dok naši članovi dobijaju batine od policije, dok u RS-u dobijaju prijetnje "da će mrtve glave padati", dok nekima prijeti gubitak radnog mjesta, ti ovdje *ereš! Sram te bilo!

Saopštenja nisu samo neko palamuđenje, nego neophodan dio političke borbe, uz djelovanje na terenu!
samo vas gledam.... :shock: :dance: :zzzz:
disappointed

#61 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by disappointed »

mislim da su pojedini negativni komentari samo rezultat nevjerice ljudi da moze ista krenuti na bolje....previse dugo se patimo i gledamo mijenjanje vođa koji dođu, pokupe kajmak i nevoljko odu...ljudi su navikli da im se obecava i da se obecanja ne ispunjavaju....pa naravno da ce svaki pokusaj izgledati kao lazna nada....
iskreno ja u ovo vjerujem pola pola, vjerujem da postoje ljudi koji imaju zelju, volju, elan, da pokrenu zahrđanu olupinu, ali isto tako mislim da će se vrlo lako naći i oni koji će htjeti u tome profitirati. za pokretanja necega sto ne radi par decenija, potrebno je puno toga, vise od jedne dobre ideje...
rado cu podrzati ovo, mislim da je to najmanje sto moze bilo ko od vas dati za ovu drzavu koju jos uvijek imamo, kakvu takvu.
cak mislim da je ovo prilika da se barem u ovoj muci ujedine ljudi iz citave BIH, da se podijelimo na one zadovoljne i nezadovoljne drzavom! pa cemo vidjeti kako stvari stoje :sax:
Energični leptir

#62 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

disappointed wrote:mislim da su pojedini negativni komentari samo rezultat nevjerice ljudi da moze ista krenuti na bolje....previse dugo se patimo i gledamo mijenjanje vođa koji dođu, pokupe kajmak i nevoljko odu...ljudi su navikli da im se obecava i da se obecanja ne ispunjavaju....pa naravno da ce svaki pokusaj izgledati kao lazna nada....
iskreno ja u ovo vjerujem pola pola, vjerujem da postoje ljudi koji imaju zelju, volju, elan, da pokrenu zahrđanu olupinu, ali isto tako mislim da će se vrlo lako naći i oni koji će htjeti u tome profitirati. za pokretanja necega sto ne radi par decenija, potrebno je puno toga, vise od jedne dobre ideje...
rado cu podrzati ovo, mislim da je to najmanje sto moze bilo ko od vas dati za ovu drzavu koju jos uvijek imamo, kakvu takvu.
cak mislim da je ovo prilika da se barem u ovoj muci ujedine ljudi iz citave BIH, da se podijelimo na one zadovoljne i nezadovoljne drzavom! pa cemo vidjeti kako stvari stoje :sax:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#63 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by antimobbing »

Corto Maltese wrote:
antimobbing wrote: Zaista nije provokacija i veoma mi je žao što si to tako shvatio jer pitanje je bilo samo praktično, ništa više. Naime, evo već duže vrijeme gledam kako neko širom Sarajeva već godinama postavlja grafite koji šalju poruku tipa ''Odbacite fašizam''. Pitanje je dali ovi grafiti trebaju da se ispisuju u Sarajevu jer ovaj grad to zaista nije zaslužio ili bi bilo prikladnije ako neko to već radi da to ispisuje u neko drugom mjestu koje je svojom tamnom prošlošću i odnosom prema drugim narodima to zaista zaslužilo? Zar ne?
Mladi ljudi ukoliko bilo što žele da promjene na bolje u ovoj državi bilo da je to borba protiv siromaštva ili za ekonomiju, neće moći ništa uraditi prije nego li se izlijeće otvorene rane među narodima iz prošlog rata. Da bi se to uradilo, uspostavio trajni mir i povjerenje među ljudima različitih vjera i nacija na ovim prostorima, potrebno je prije svega insistirati na tome da se utvrdi prava ISTINA za sve narode ali onako baš kako je bilo bez skrivanja bilo čega. Nakon toga treba uspostaviti ''Instituciju za trajno pamćenje'' na državnom nivou.

Prava ISTINA a posebno ''Institucija za trajno pamćenje'' treba svim narodima i narodnostima bez obzira kako bolna bila i svaki onaj koji sakriva istinu i poziva na zaborav razmišlja u pogrešnom pravcu bilo da to radi namjerno ili nenamjerno, jer onaj narod (čitaj narodi BiH) koji ne poznaje svoju pravu prošlost nema budućnosti. To je jedini način da se ljudi u BiH izbore protiv prošlog, sadašnjeg ili nekog budućeg nacionalizma ili fašizma.

Zar nisu upravo LAŽI vlastitom narodu i mitovi tipa ''nebeski'', pokrenuli jedan narod da krenu na svoje do jučerašnje komšije i tako sami sebe obilježe u čitavom svijetu do sudnjeg dana? Zato istina i treba da krene iz mjesta odakle se je decenijama širila laž i zasljepljivali ljudi nacionalnom mržnjom a to sigurno nije Sarajevo, jer da su narodi koji žive u BiH bili svjesni zla koje donosi rat svima, bez obzira na naciju, dobro bi razmislili prije nego bi okrenuli cijevi jedni na druge. Zar ne?

Vezano za tvoju konstataciju, svako od nas bi trebao prvo pogledati u svoju avliju i malo zaroviti ispod zemlje, prije nego li optuži drugoga ili mu implicira fašizam kao što se to ovih zadnjih godina radi Sarajevu, jer opet ponavljam, što god se je desilo tokom rata u Sarajevu, ovaj grad a posebno Sarajlije su najmanje od svih to zaslužili.
Last edited by antimobbing on 26/10/2011 14:19, edited 4 times in total.
madner

#64 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Energični leptir wrote:
Nisam mislio na njegove stavove i politicka opredjeljenja nego na njegove ekonomske teorije. Ne gotivim ni ja Newtona ko covjeka, ali ne negiram da tintara boli ako je ispod kamena koji se pusti sa 10m
Pa i ja govorim o njegovim teorijama, atomiziranom društvu konzumera i sebičnjaka, nasuprot kojeg većina čovječanstva grca u najgoroj bijedi i koje su dovele svjetsku ekonomiju do kolapsa i koje govore da će sve biti u redu s nekim još gorim desperado libertarijanizmom. Nemamo mi baš ništa protiv njega kao čovjeka. Siguran sam da je ponekad pomazio cuku i udijelio nešto u dobrotvorne svrhe.
Njegove teorije su potvrdjene, empirijski dokazane. Sad sto se vama iste ne svidjaju, a vidim da u prvom prijedlogu uprvo to naglasavate...

Isto da ja dekretom hocu da ukinem gravitaciju :D
JoseMujica

#65 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

o tome im i ja pričam...ovi krenuli od ideje ko Pol Pot... ala sad ćemo svi biti zemljoradnici :-)

ima svako nekih ideja koje sjajno zvuče, samo je malo zajebano ih provesti u djelo, poesbno kada su promišljane van konteksta svakodnevnice, odnosno van realnosti odnosa moći.

pustite se revolucije iz knjiga nego jel iko od vas ikada radio? I Marx je imao sjajne ideje (posebno cijenim njegovu analizu proizvodnih odnosa) ali je ipak na osnovu dobrih činjenica izvukao pogrešne pretpostavke...mislim na one o urušavanju kapitalizma i raddničkoj klasi kao nosiocu revolucije. Vidite da je Marx dana radio shvatio bi da je radnik radniku najveći neprijatelj. I daleko opasniji neprijatelj od samih vlasnika kapitala.

glede toga vidite da je i ovdje na forumu ublehaš ublehašu najveći dušmanin :D
Last edited by JoseMujica on 26/10/2011 14:25, edited 1 time in total.
madner

#66 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Marks je napravio znacajan doprinos na polju ekonomije. Samo treba ignorisati sve zakljucke i njegova politicka ubjedjenja :D
JoseMujica

#67 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

madner wrote:Marks je napravio znacajan doprinos na polju ekonomije. Samo treba ignorisati sve zakljucke i njegova politicka ubjedjenja :D
upravo tako...mislim da su Marxa najdosljednije iščitali i najozbiljnije shvatili upravo oni protiv kojih je i pisao......zar to ne vidimo danas?
Energični leptir

#68 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Njegove teorije su potvrdjene, empirijski dokazane. Sad sto se vama iste ne svidjaju, a vidim da u prvom prijedlogu uprvo to naglasavate...

Isto da ja dekretom hocu da ukinem gravitacij
Empirijski dokazane najvećom ekonomskom kataklizmom poslije Velike depresije. U pogledu usporedbe "nevidljive ruke" i tržišnog darvinizma sa gravitacijom, siguran sam da je i Marija Antoaneta mislila isto za feudalizam i da je imala teoretičare koji su ga proglašavali "prirodnim" sistemom. Prevarila se. :D

Ah da, ne misle svi ekonomisti kao pokrovitelji krvoločnih diktatora kao što je Pinoche (ni čeileanski studenti koji ovih dana prevrnuše državu naglavice zbog "empirijski dokazanih" teorija, tj. dokazanih na način da se za svaki "dokaz" nekome šuška gurne u džep.

Ima, srećom, ljudi koji su razotkrili te varalice:

Image

http://library.nu/docs/F0REGK36JM/The%2 ... Capitalism
Leftist

#69 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

JoseMujica wrote:o tome im i ja pričam...ovi krenuli od ideje ko Pol Pot... ala sad ćemo svi biti zemljoradnici :-)

ima svako nekih ideja koje sjajno zvuče, samo je malo zajebano ih provesti u djelo, poesbno kada su promišljane van konteksta svakodnevnice, odnosno van realnosti odnosa moći.

pustite se revolucije iz knjiga nego jel iko od vas ikada radio? I Marx je imao sjajne ideje (posebno cijenim njegovu analizu proizvodnih odnosa) ali je ipak na osnovu dobrih činjenica izvukao pogrešne pretpostavke...mislim na one o urušavanju kapitalizma i raddničkoj klasi kao nosiocu revolucije. Vidite da je Marx dana radio shvatio bi da je radnik radniku najveći neprijatelj. I daleko opasniji neprijatelj od samih vlasnika kapitala.

glede toga vidite da je i ovdje na forumu ublehaš ublehašu najveći dušmanin :D

Ovo pitanje ste postavili 1000 puta, jedino da vam radne knjizice i fakultetske diplome skeniramo jos...

Daj da vidim molim te te empirijske analize Miltonovih teorija. U praksi su se pokazale kao odron, milioni ljudi su zivotom platili zbog njih...
madner

#70 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Pa upravo na Velikoj Depresiji je njegova teorija dokazana. A valjda znate da je recesija nesto sto se ciklicno mora desiti :D

Kao Reganov savjetnik je jako uspjesno slomio SSSR i druge komunisticke zemlje, te postavio USA u poziciju da imaju gotovo 25 godian blagostanja. Ako to nije dokaz, ne znam sta jeste.
Energični leptir

#71 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

o tome im i ja pričam...ovi krenuli od ideje ko Pol Pot... ala sad ćemo svi biti zemljoradnici
Ne pričaš ti ništa. Ti si krenuo sa vrijeđanjem, a sada smo i sljedbenici Pola Pota? Kako krenuo, tako i nastavio.
Rješenje je sjediti kući, gutati apaurine ili cinično promatrati sve sa strane, zadovoljan sobom kao moralnom vertikalom je li to?
pustite se revolucije iz knjiga nego jel iko od vas ikada radio?
Maločas si nam spočitavao, jer nas - eto - nema s radnicima, a sada da se pustimo "revolucije iz knjiga"! Kojih knjiga? Prvo si se provalio kao obično naklapalo i tračer, koje sa strane nešto kibicuje, a evo, tako tipično pokušavaš sugerirati da smo neradnici. Da čiko, štoviše, većina nas smo zaposleni, čak po nekoliko poslova radimo, neki i studiraju i rade, treći daju sve ispite u roku. Hajde, deder, objasnider ti nama šta to znači raditi. Mi smo, po defaultu, glupi i nemamo pojma o životu, jer, eto, da imamo, prihvatali bi i najgore izrabljivanje kao prirodno.

I Marx je imao sjajne ideje (posebno cijenim njegovu analizu proizvodnih odnosa) ali je ipak na osnovu dobrih činjenica izvukao pogrešne pretpostavke...
Najomiljeniji su ovi što se bace na kritiku Marxa, a da ga nisu ni čitali, a kamoli shvatili, što dokazuje:

mislim na one o urušavanju kapitalizma i raddničkoj klasi kao nosiocu revolucije. Vidite da je Marx dana radio shvatio bi da je radnik radniku najveći neprijatelj. I daleko opasniji neprijatelj od samih vlasnika kapitala
A po tebi, napisati nekoliko tomova 200 godina aktuelnih ekonomskih, političkih i filozofskih analiza nije nikakav rad? U pogledu ovoga da bi Marx "shvatio" radničko neprijateljstvo da je sam radio je upravo dokaz da ga nisi ni čitao!!!! Zašto? Pa zato što je ABC marksizma upravo problem međuradničke konkurencije, jer su i oni na tržištu prodavci svoga rada i natjerani su da se međusobno takmiče i nadmeću, iako stvaraju svo društveno bogatstvo, dok viškove prisvajaju gazde, odnosno kapitalisti. Sada si provalio da Marx nije "shvatio" suštinu svoga pisanja. Katastrofa ko se ovdje javlja da pametuje i pridikuje.
Last edited by Energični leptir on 26/10/2011 15:00, edited 1 time in total.
Abu FEED el-Castro

#72 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Abu FEED el-Castro »

Dosta! je metamorfoza.
JoseMujica

#73 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

:lol: dobro leptirić evo priznajem da sam glup i ciničan al me samo nemojte demokratski streljati u ime viših ciljeva i nemojte mi uvoditi tačkice za nabavku osnovnih životnih namirnica.

Moram predočiti svoj subjektivni doživljaj ovog dijalektičenja, a on je da mi je isto ko da sam na podforumu religija :lol:
Energični leptir

#74 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

madner wrote:Pa upravo na Velikoj Depresiji je njegova teorija dokazana. A valjda znate da je recesija nesto sto se ciklicno mora desiti :D

Kao Reganov savjetnik je jako uspjesno slomio SSSR i druge komunisticke zemlje, te postavio USA u poziciju da imaju gotovo 25 godian blagostanja. Ako to nije dokaz, ne znam sta jeste.
Recesija da, ali ovo nije puka "recesija" nego mega kriza iz koje nema izlaza. Ko kaže da kapitalizam ne može proizvesti godine obilja? Može, naravno pljačkajući jedan dio svijeta da bi se u u onom gdje dominiraju privredni centri mogao obezbijediti kakav-takav socijalni mir. A u vezi tog savjetništva, pa da, Regan, Thacherka i Den Xiao Ping su valjda najpoznatiji neoliberalni zlikovci, uništitelji radničkih prava, odgovorni za katastrofalno zdravstvo u Americi, rezanje gotovo svih privilegija "države blagostanja" koja je nakon Drugog svjetskog rata izborena sindikalnim borbama. Da ne govorimo o "doktrini šoka" u Čileu kada su libertarijanski tržišni divljaci na vlast doveli fašističkog diktatora Pinochea. No, šta se dešava nakon procvata, kapitalizam doživljava strahotne kontrakcije i krize, kada kompletno društvo ima dva izbora: ili promijeniti proizvodne odnose, ili će se sve urušiti u desperado varvarizam. 1 posto ljudi kontroliše 50 posto svjetskih bogastava, a 50 posto ljudi na svijetu svega 1 posto bogstava. Eto, to su ti zlatni rezultati libertarijanizma i njegove mantre o "dobroj pohlepi". Fuj!
Energični leptir

#75 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

bro leptirić evo priznajem da sam glup i ciničan al me samo nemojte demokratski streljati u ime viših ciljeva i nemojte mi uvoditi tačkice za nabavku osnovnih životnih namirnica.
Ne pokušavaj biti duhovit, jer to nisi! A za tačkice za hranu se obrati djeci, koja rade za cent u zemljama trećeg svijeta u postrojenjima renomiranih firmi.
Moram predočiti svoj subjektivni doživljaj ovog dijalektičenja, a on je da mi je isto ko da sam na podforumu religija
Kako napisati rečenicu, a ne reći ništa.
Post Reply